Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

Gondolatok Kopp Mária életműve kapcsán

2012. április 13. 21:46 - Schwerer Gustav

Mostanában hunyt el Kopp Mária. A magyar közéletben, értelmiségben, tudományos gondolkozásban ő volt a nagyjából egyetlen ember, aki tényleg 100%-os lelki elszántsággal kereste a válaszokat a magyar népességfogyás és a magyar boldogtalanság problémáira.

Az alábbi beszélgetés az élete utolsója volt. Mivel fogalmam sincs, hogy lehetne beágyazni ide ezt a videót, ezért inkább megadom a címet, ahol a videó, valamint annak leirata (transcript) is elérhető. Tehát akinek lassú az internetje, is elolvashatja a beszélgetést.

mediasarok.sote.hu/17589/hirtv-iskolapelda-3/

én most csak egy kicsi részletre szeretnék összpontosítani. Egy részlet a videó-leiratból:

Kopp Mária orvos, pszichológus, tudományos igazgatóhelyettes, SOTE :

– Meg azért ami a magyar társadalomban nem tudom, hogy minek a következménye, hogy nem szeretünk, és nem tudunk dicsérni. Tehát egészen megdöbbentő, hogy a gyereknek a legeslegfontosabb – és egyébként a párkapcsolatokban is -, hogy a másiknak, és a valódi értékeit, de azokat ismerjük el.

Kurucz Éva.: – A pozitív megerősítés.

Kopp Mária: – A pozitív megerősítés, igen. És ez valahogy az iskolában sem, tehát sokkal inkább a büntetés van előtérben, mint az, hogy amit… És minden gyereket a saját területén dicsérni. Tehát például pont ez a gond, hogy a fiúk egy kicsit lassabban fejlődnek bizonyos dolgokban, ugyanakkor erősebbek, meg hát más, azért eleve másképpen működnek, mint a kislányok, de mindegyiket a saját területén, ha tudjuk dicsérni. És ha a szülő is nem azt kérdezi, hogy mit ettél az oviban, hanem hogy valamit észrevesz, ami tetszik neki, és azt megdicséri, és odafigyelni a másikra, hogy miért lehet a másiknak jót mondani. Ez egy csodaszer, egyszerűen hihetetlen, hogy milyen eredményeket lehet elérni, mert az az igazán jó, ha vannak kihívások, komoly kihívások, de utána ezért érzi, hogy ez eredményes, és hogy ezt értékelik nála.

Erre a mondatra szeretném fölhívni a tisztelt olvasó figyelmét

"Meg azért ami a magyar társadalomban nem tudom, hogy minek a következménye, de nem tudunk dicsérni"

Nos, szerintem én tudom a választ. Ez egy érdekes történet.

Mostanában akadt kezembe Michael Lewis: Összeomlás - Adósság, Tőzsdék, Devizapiacok c. könyve. Kezembe vettem, valahol a közepénél kinyitottam, felületesen beleolvastam , majd onnantól egyszuszra végigolvastam az egészet. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, 3450 forint, ahhoz képest kb 240 oldal. Havonta egyszer belefér számomra egy ilyen pénzkiadás.

DE lépjünk, tovább, ugorjunk a mélyvízbe! Michael Lewis a görög válság kapcsán így ír a görög nemzeti karakterről (A Fejezet címe: és akkor feltalálták a matematikát):

pár megjegyzés, ami a szöveget megelőzően kiderült:

Görögországban mindenki adócsaló. Választási évben visszahívják az adóellenőröket a terepről. A nyugdíjat 55 éves kortól adják - a stresszes munkáknál... 13.,14. havi fizetések és nyugdíjak vannak. egy csomó munkát "stresszes munkának" nyilvánítottak, és így még több fizetést kapnak (itt átadom a szót a szerzőnek, a kiemelések általam):

"Görögországban valahogy megoldották, hogy több mint hatszáz szakmát minősítsenek megterhelőnek, köztük olyanokat, mint a fodrász, rádióbemondó, felszolgáló, zenész és hasonlók. A görög állami egészségügyi rendszer sokkal többet költ eszközökre, mint ami az európai átlag - és ahogy több görög orvos is elmondta, nem ritka látvány az olyan ápolónő és orvos, aki hóna alatt papírtörlőkkel, pelenkákkal és egyéb holmival távozik, amit sikerült elcsennie a szekrényből.

A pazarlás és a lopás közti határvonal elmosódott; az egyik elfedi s lehetővé teszi a másikat. Például mindenki természetesnek veszi, hogy a kormányhivatalokban dolgozókat meg kell vesztegetni. Azok, akik állami egészségügyi intézményekbe mennek, alapból feltételezik, hogy meg kell vesztegetniük az orvosokat azért, hogy tényleg foglalkozzanak velük. A miniszterek, akik közszolgaként élték le egész életüket, amikor otthagyják hivatalukat, megengedhetik maguknak, hogy sokmilliós kúriákat vegyenek, és két-három vidéki házat."

 A "hálapénz" nálunk is ismerős egyébként:) Na de menjünk tovább.

"A görög gazdaság egyébként jövedelemadó-köteles tevékenységeinek 30-40%-a hivatalosan nincs bejelentve teszi hozzá (az egyik görög adóellenőr) miközben ennek aránya Európa egyéb részein átlagosan 18% körül alakul." (Ismét egy jó kis magyar párhuzam.) "A legkönnyebben úgy lehet adót csalni, hogy készpénzben kérik a fizetséget, és nem adnak róla számlát. A legkönnyebben úgy lehet pénzt mosni, hogy ingatlant vesznek. a feketepiac legnagyobb örömére - És Európában egyedülálló módon - Görögországnak nincs működő országos földhivatala".

És most jön a lényeg, amiért ez a bejegyzés született:

"Athénban sokszor volt olyan érzésem, amit újságíróként még sosem tapasztaltam: az érdeklődés teljes hiányát aziránt, ami oly egyértelműen sokkoló volt. Leülök valakivel, aki ismeri a görög kormány belső működését: egy bankár nagyágyúval, egy adóellenőrrel, egy pénzügyminiszter-helyettessel, egy hajdani képviselővel. Előveszem a jegyzetfüzetem, elkezdem leírni mindazt, ami kibukik belőlük. Botrány botrány után. Húsz perc múlva oda az érdeklődésem. Egyszerűen túl sok az egész: könyvtárakat lehetne megtölteni vele, nemhogy egy könyvet.

A görög állam nem csupán korrupt, hanem korrumpáló is. Ha az ember látja, hogyan működik, megérti azt az egyébként értelmetlen jelenséget, hogy a görögöknek igencsak nehezükre esik jót szólni a másikról. Maguk a görögök jó kedélyűek: viccesek, meleg szívűek, okosak és jó társaságot jelentenek. Két tucat interjúról jöttem el úgy, hogy azt mondtam magamban: "Micsoda nagyszerű nép!" ezt azonban nem mondanák el egymásról: a legnehezebb dolog Görögországban rávenni egy görögöt, hogy bókot mondjon a másikról. Nincs olyan siker, amire ne gyanakvással tekintenének. Mindenki meglehetősen biztos benne, hogy mindenki adót csal, vagy megvesztegeti a politikusokat, vagy kenőpénzt fogad el, vagy hazudik az ingatlana értékéről. És ez, a másokba vetett hit teljes hiánya, újra meg újra megerősíti önmagát. A hazugság, csalás, lopás járványa mindenfajta polgári életet ellehetetlenít; a polgári életforma összeomlása pedig csak további hazugságokat szül, csalásokat és lopásokat szül. Az egymásba vetett hit hiánya miatt csak önmagukra és családjukra számíthatnak.

A görög gazdaság szerkezetére nézve kollektivista, de maga az ország lélekben a kollektivizmus szöges ellentéte. Az igazi struktúrája az, hogy mindenki önmagáért felel. Ebbe a rendszerbe a befektetők több százmilliárd dollárt öntöttek. És a hitelbomba a szakadék szélére sodorta az országot, a teljes erkölcsi összeomlásba."

(Az idézett szemelvények nagyjából a 70-77. oldalakról valók)

Nálunk ugyanez a probléma. a csalás, hazugság annyira a részünkké vált, hogy senkiben sem bízunk meg, mindenkit eleve csalónak tekintünk (mivel valószínűleg az is), és ezért elsivárosodik az érzelmi életünk, ami a dicséret, elismerés hiányában is megmutatkozik. Ha mindenki csaló, akkor mit dicsérjünk rajta?

Innen ered ami lelki nyomorunk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr434415024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.04.14. 02:48:13

Csá Guszti!
A posztba linkelt interjú kapcsán : első perctől 70-es IQ-n kommunikálják a "kicsike gyerekök még nem olyannok, mind a nagyjok ez azért éredekes, mert, ha egy óvodás bemegy a óviba, ott má nincsen anyu"...(((ezért de-formálható, roncsolva degradálható, némelyik offkorsz basszható, kívánalmaink szerint robotosítható, stb.))), de ő mán ezt stresszből majd kezeli, mer hidd el így van!
Meg ezentúl még ezernyi alja emberellenes féregfos.
Végigolvastam a posztot, de nem érdemes a reflekciók taglalásába kezdeni, mert öt oldalt írnék. Egyrészt nem ér annyi nrg-t másrészt egyszer hopp másszor kopp. Oltó, emberellenes, fostalicska életút Ámen!!! Azt gondolom előző életükben ők a hoppok voltak, akik ott is maradtak, most meg koppant. Béke az ilyenekre nőtt poron továbbélő nemzedékekre!

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.14. 09:16:13

@Richiewise:
Szia Ricsi!
:D

Tehát azt mondod, hogy Kopp és Vekerdy alja emberellenes féregfos dumákat nyomnak? Megvallom őszintén, én az ellenkezőjét gondolom.

De akkor szerinted melyik pedagógiai irányzat a jó? Vagy ha semelyik, mi van?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.14. 21:08:28

Még egy dolog, Ricsi!

most láttam, hogy 10 napja küldtél nekem egy Bogár Laci-előadást!

Köszönöm!

Legközelebb nyugodtan szólj, ha levelet küldesz! A schwere-gustávos gmailemet viszonylag ritkán nézem, Próbálom gyakrabban de szórakozott vagyok!

Mégegyszer kösz a videót!

egyébként: ami kezembe kerül, azt én fölaprítom!:-)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.15. 20:46:16

Jó lett a poszt!

Próbáltam megoldani neked a video url-jének beültetését, de nem ment. Nagyon lassú a net, mert csak "lopni" tudom wifin keresztül innen-onnan. Amint hazaérek (szerda körül), megoldom a videó beültetését.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.04.15. 22:52:06

Szarom le a magyarok, meg úgy általában az emberiség nyakára ültetett éppen aktuális birodalmi robotok életét és halálát egyaránt. Ámen. Színezzétek, ahogy HITeteknek tetszik.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.04.15. 22:57:24

@Schwere Gustav:
Ja Guszti, máskor is volt, hogy írtam és szóltam, hogy nézd meg, most direkt nem. Gondoltam, mi a faszt erőlteseem...ennyi 'hozzáférés'-t azért kellene a sorsnak biztosítanom. Az aprításhoz: azért én csak a nagy fákra gondoltam:).

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.04.16. 15:35:23

@Mr Falafel:
Beraktam volna én is, de már nem férek hozzá, itt a beágyazó kód:
<iframe id="videoplayer_52701" src="http://video.mno.hu/embed/52701" style="width:710px; height:517px"></iframe>

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.16. 19:17:29

@Richiewise: Nem férsz hozzá, mert ön- és közveszélyes módon törölgettél. Őszintén sajnálom, de a jogkörödet kurtítanom kellett. Ettől még tudsz posztot írni.

A beágyazót köszi, már műxik is a videó!

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.04.16. 20:43:56

@Mr Falafel:
Ne sajnáld, renben van az:)

Szívesen.

És jó utat, ha még nem értél volna haza közben.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.04.17. 16:57:22

@Mr Falafel:
Na, írtam egy posztot, de publikálni sem tudok, úgyhogy, ha valaki olvassa, ezt, akkor, legyen kedves publikálni helyettem, köszi!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.18. 19:12:58

@Richiewise: Köszi a jó kívánságot! Egy remélhetőleg eredményes út végén, ha minden igaz, vasárnap érek haza.

Posztot élesítettem.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.21. 15:30:03

Na sziasztok, megjöttem. A tavaszi nyaraló - takarítás miatt pár napot a Balcsi mellett töltöttem.

köszi a beágyazást. Hol találtátok meg az url-t? Én anno kerestem, de aztán föladtam.

abandi 2012.04.21. 23:17:18

@Schwerer Gustav:
Hát ez kurvajó!
Belepicsog a semmibe..., hogy itt van, megjött...!
Brávó!
süti beállítások módosítása