Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A Világegyetem szerkezete

2012. február 18. 02:16 - Schwerer Gustav

Mostanában folyton az jár a fejemben, amit egy ideje különböző videókon néztem.

Ez pedig a Világegyetem, külföldiül Univerzum szerkezete, a lehető legnagyobb léptékben.

 Itt van pl. ez a videó.

Itt is jól látszik, ha jobban megfigyeljük, hogy az univerzum fejlődése úgy játszódik le, hogy az eredetileg diffúz tömeg egyre inkább differenciálódik, szétoszlik, különböző csomópontokba áll össze. A folyamat képi hasonlata olyan, mintha különböző buborékok, melyek a hatalmas űröket, Voidokat jelképezik, oldalukon a galaxisokkal, egyre csak fúvódnak fölfelé. Ha két buborék a természetben találkozik, akkor köztük egy lapos felület keletkezik:

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon érdekes, hogy ez a jelenség az univerzumban is megtalálható, itt ezeket a felületeket "Fal"-nak nevezik. Az egyik szép példája ennek a "Coma Wall" ("Coma Fal").

en.wikipedia.org/wiki/Coma_Wall

Tehát a Voidok a buborékok szerepét, míg a Falak a buborékok találkozási pontjait képezik le.

Természetesen a párhuzam nem tökéletes, pl. a Voidok szélén lévő galaxisok nem szép egyenesen, mint a buborékok felülete, a nem  összevissza helyezkednek el. A Falak sem kör alakúak, hanem inkább négyszög-téglalap alakúak. a különbség inkább csak a részletekben van.

Mit üzen ez nekünk, ha ezen analógia mentén gondolkodunk? Nos, mivel ezen modell szerint a Voidok adnak formát az univerzumnak, a Void pedig úgy néz ki, hogy belül üres, és kívül (a buborék felületén) pedig galaxis-köpennyel borított, és ezek növekednek folyamatosan, néha egymásnak ütköznek, akkor lesznek a falak, stb, hogy

a világ lényege az üresség. az üresség szüli a formát. A világ az üresség formája.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr324127267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.18. 10:13:01

Érdekes elmélet. Amennyiben a buborék egy univerzum, és van másik buborék is, az azt jelenti, több univerzum van. Ezzel egyetértek. Azonban, ha a galaxisok a buborék felületén vannak, és létrejön a fal, az galaxisok pusztulásával jár. Egy ilyen találkozási pont felületén iszonyatos lehet a nyomás. És mi hajtja egymás felé a buborékokat? Mi van, ha ütközéskor kipukkadnak? Mi a szerepük ebben a rendszerben a fekete lyukaknak?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.18. 18:02:36

Gusztikám, ha nem bánod, beélesítettem a posztot. Szerintem másokat is érdekel, de nem látják, ha csak vázlat.

Tehetetlen Dodó 2012.02.18. 19:50:08

Igen, mindenütt az üresség.

Mert nemcsak felfelé, az Univerzum irányába tekintve találunk végtelen ürességet kevéske anyaggal, hanem lefelé: az elemi részecskéket vizsgálva is.
Hiszen a legszilárdabb anyag atomjai is ürességből állnak, benne ritkásan száguldozó elemi részecskékkel.

Üresség felfelé, üresség lefelé.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.19. 08:41:14

@Tehetetlen Dodó: Igen ám, de a világegyetemben minden mindennel kölcsönhatásban van. A semmi nem közvetítőközeg. Nyilván kell lennie ott valaminek, amit nem vagyunk képesek érzékelni. Szerintem erre találták ki a sötét anyagot és a sötét energiát. Az elnevezés elég ostoba, de ezektől ennyi tellett. Ráadásul a lehetséges attribútumok egy részétől is megfosztották. Kvázi rajzoltak egy madarat szárnyak nélkül. Ha elfogadjuk, hogy a világmindenség valamilyen véletlen katasztrófa eredménye, akkor nincs min gondolkodnunk. Azonban, ha hisszük, hogy a mindenség egy tervszerűen átgondolt teremtés eredménye, akkor sosem szabad elméleteinkben teret engedni a véletleneknek, csupán a lehetőségek végtelen variációinak.

Tehetetlen Dodó 2012.02.19. 15:02:12

@Mr Falafel: Ebben nem is vitatkozom veled, csupán a cikk hatására jött gondolataimat próbáltam vázolni.
Egy biztos: nagyon keveset tudunk a világegyetemről és működéséről, de még ennél is kevesebbet arról, hogy miért is lett...?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.19. 17:11:04

@Tehetetlen Dodó: Ja, szoktam erről elmélkedni én is. Egyik munkámban úgy fogalmaztam meg, a miért a létezés értelmének egyenletét oldja meg. Azt kell mondanom, hogy a tudomány dogmatizmussá válása egyre távolabb sodor minket a valóság megismerhetőségének lehetőségétől. Azt kell mondjam, csakúgy, mint a XVII-XVIII. században, a tudomány fejlődésére az akadémikus rendszeren kívül van kizárólag esély.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.19. 18:18:27

@Mr Falafel: "Azonban, ha a galaxisok a buborék felületén vannak, és létrejön a fal, az galaxisok pusztulásával jár."

Egyáltalán nem pusztulnak el a galxisok. a benne lévő csillagok _nem_találkoznak_ az ütközéskor. Pusztán újrarendeződés történik. Pár galaxis egybeolvad, egy gyönyörű táncban.

www.youtube.com/watch?v=iliFyTNTJ4E

A zene ócska hatásvadász:), de nem is az a lényeg: a képi megjelenítésből látszik, hogy a két galaxis összeütközik, de nem "semmisül meg", pusztán egybeolvad. A naprendszerek meg (a galaxison belül), minden látszat ellenére, olyan messzire vannak egymástól, hogy nem is találkoznak.:)

Ne feledjük: többtízezer fényévekről van szó, a távolságot tekintve

"Egy ilyen találkozási pont felületén iszonyatos lehet a nyomás"

Kétlem. a galaxisok ugyanis így ütköznek össze, ahogy föntebb elmagyaráztam. Tehát két buborék találkozik, de így hatolnak egymásba, ahogy látjuk két galaxis esetében.

Az a megtévesztő a hasonlatban, hogy a buboréknak van felszíne, míg a Voidoknál a felszínt a galaxisok jelentik. A Voidoknak nincs "összefüggő" felszíne úgy, ahogy a buborékoknak.

"És mi hajtja egymás felé a buborékokat?"

Valamiért, nevezzük sötét energiának, a buborékok nőnek. ez hajtja őket egymás felé. képzel el két egymástól távol lévő buborékot, amint egyre nagyobbak lesznek. az "hajtja őket egymásnak", hogy egyre nagyobbak lesznek.

"Mi van, ha ütközéskor kipukkadnak?"
:) Jönnek helyettük új buborékok.

"Mi a szerepük ebben a rendszerben a fekete lyukaknak?"

A fekete lyukak a Voidok elen hatnak de csak tompítani tudják a széthúzó hatást azzal, hogy a közelükben lévő anyagot összehúzzák.

Noha gyengébb mint a Void sötét energiája, de a fekete lyukak gravitációja (különösen ha galaxismagokról van szó) iszonyatos erőt fejt ki.

ott van pl. a Shapley supercluster, a legnagyobb létező galaxishalmaz a világon, kb 10 millió fényév, átmérőjű, és egy önálló "gravitationally interacting unit"vagyis egybetartja a benne lévő kb 10 ezernyi Tejút-galaxisnak megfelelő anyagot.

Tehát ezek a galaxisok soha nem fognak egymástól eltávolodni, sőt, még a Shapleytől 650 millió fényévre lévő Tejut-galaxisunkat a Virgo halmazzal együtt (amelynek részei vagyunk) is maga felé vonzza.

650 millió fényévre vagyunk tőle, mégis vonz minket.

@Tehetetlen Dodó: Pontosan.
A világ eredete az üresség.
A lenti üresség meg a fenti üresség találkozásánál vagyunk mi, a fizikai világ szereplői.

Mint egy homokóra, egy x, amelynek találkozásánál ott az ember, és a természet.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.19. 19:06:22

@Schwere Gustav: Megígérem neked, és az ittenieknek, kaptok egy-egy tiszteletpéldányt a hamarosan megjelenő könyvemből, amelynek a Találkozás a címe. Ez egy sci-fi történet, - mivel sci-fi írásból élek egy ideje a tanítás mellett - amely két galaxis találkozásáról szól. Van benne ősi, elfeledett földi tudás, meg ilyenek. .-)))

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.19. 19:58:34

@Mr Falafel: Oks:)

annyi scif-fit olvastál, hogy író lett belőled, mi?

Hú baszki, most eszembe jutott egy jó ötlet. Talán le is írom.

Ja, amikor vázlatba hagytam (nem baj hogy betetted egyébként) láttam hogy a biboldó is hegesztett valamilyen bejegyzésfélét.

Nem tudod azzal mi lett?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.19. 20:09:32

@Schwere Gustav: Szó szerint így volt. Addig és annyit olvastam, hogy végül írni kezdtem. Egyetemen már voltak próbálkozásaim, de nem érdekelt különösebben. A tanáraim biztattak, de én akkor még elég bohém voltam.

Biboldó posztja nem valósult meg. Törölte. Fogalmam sincs, mit tervezett közölni.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.19. 20:38:21

Biboldó csak bénázott az új admin felületen, ezért látszott poszt írási kísérletnek.
Sajnos aktuálisan motoszkál egy téma ami mindenáron kiírásra késztet, de még nagyon eleven, ezért visszafojtom. Ismerve magam, ki fog, mert ki kell jönnie. Ismerve a témát, (élet-halál) érdekes lesz, ha majd a kommentelőkből is kikívánkoznak az eddig elfojtott tapasztalatok. Bárki ismerőssel beszélek, mindenki magában hordozza az ez irányú "élményeit", de senki nem beszél róla, nehogy hülyének nézzék. Pedig könnyebb...........

A témához annyit, hogy nem az univerzum a buborék, hanem amit érzékelünk belőle. Paradox módon a buborékot látjuk "sűrűnek" azaz anyagnak. Innen nézve érthető(bb) a gravitáció, sötét anyag, sötét energia valamint a fekete lyuk mint a buborékképződés oda-vissza állapota, színtere, akár határfelülete. Filozófiai értelemben akár élet-halál is.
Basszus, tényleg ki akar jönni, máris előreszaladtam.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.19. 21:18:05

@biboldó: Az én egykori kedves tanszékvezetőm, Kunt Ernő volt a téma nagy szakavatottja. Megszállottja volt a halálkutatásnak.

Én nem látom a fekete lyuk helyét a buborék-elméletben.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.19. 21:38:03

@Mr Falafel:
A fekete lyuk valami olyasmi, amit a filozófia kiterjedés nélküli pontnak nevez. Fizikailag nem értelmezhető, de a teremtett világban kell lennie egy határ(pont)nak a meg és meg nem nyilvánult dolgok között. Miként az élet-halál között is. Kérdés, hogy melyik oldal a buborék?
Természetesen mindez csak egy jó bebaszás helyetti agyalás......

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.19. 21:43:59

@Mr Falafel: Na kész is van a gondolatom. Írott formába öntve.

egy kicsit populáris lett, igyekeztem mindenki számára érthetően fogalmazni.
A sci-fidben szerepelnek Übermensch-csé módosított emberek? szerintem komoly hiány, ha nem:)

@biboldó: fogadjunk hogy reinkarnációval kapcsolatos.:)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.19. 22:39:46

@Schwere Gustav: Van benne minden. Vannak növesztőkádakban tenyésztett katonák, a tenyészcsődörök. Az Egyesített Rendszerek Tudományos Akadémiája és a Haderő közös projektje. A történet főhőse is egy tenyészcsődör, a legkiválóbb tudósok és katonai vezetők génjeiből felturbózott harcos, aki a megváltást keresi.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.20. 10:58:56

@Mr Falafel: tenyészcsődör :)

Ez a megváltás túlságosan felhangokkal terhelt szó. Maradjunk inkább az élet értelménél.

Ha normálisan meg van írva a könyv, akkor kiderül benne, hogy nincs az életnek értelme. Vagy: az az élet értelme, hogy nincs értelme, illetve mindenki saját magának találja meg az élet értelmét.

Ha valaki agresszív hajlamú, (akkor mindegy milyen okos, mert az érzelmek _mindig,_kivétel_nélkül_ fölülírják az értelmet), tehát az érzelmei irányítják, tehát vadállat módjára ösztönösen cselekszik, tehát tuti bukó az egész. Vesztes szituáció. Az okosabb ellenfél sznájperrel lelövi 5 km-ről. Ez csak egy példa.

Nagymértékű agresszív hajlamot _lehetetlen_ fölülírni. llletve sci-fiben bármit lehet, de annak vajmi kevés köze lesz a valósághoz.:)

Gondolom a főhős nagy kalandokon esik át, harcba keveredik, csihi-puhi:), útközben egy kurvát is szerez magának, akivel később boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Az ilyen izomagyúaknak az élet értelme abban áll, hogy megvédjék az egybites nőstényeiket, és annak gyerekeit (aki remélhetőleg az apától van:))

Tehát ebben az esetben egyszerű a dramaturgia: a faszi gyilkológép, megundorodik a munkájától, vagy inkább megunja azt, nem jelent neki kihívást már. (itt érdemes elgondolkodni azon, hogy az ilyen embertipusoknál teljesen hétköznapi, mint egyes vietnami veteránoknál, mondjuk 20-30 emberölés után, hogy ELKEZDI ÉLVEZNI A MUNKÁJÁT, vagyis egy pszichopata/szociopata állat lesz belőle, bár nyilván kegyes hazugságból elkerülted ezt a nyilvánvaló kimenetet:))

Külön kérdés, hogy hozzuk a nőt a képbe. Lehet hogy ő egy újabb célpont, akit ki kell nyírni. A faszi megsajnálja, szerelem első kúrásra, stb stb.
Vagy lehet hogy ő a fickó "összekötője" a "Vállalat" felé, akinek a fickó is dolgozik. Ha van neo-primitív vonal a regényben, pl. dzsungelben játszódik, akkor mondjuk legen a nő egy ellenséges törzs vezetője/törzsfőnök leánya.
(Avatar/Farkasokkal táncoló tipusú cselekmény)

Nagyjából az összes lehetőséget kimerítettük, menjünk tovább.

Találkozik a nővel, magáévá teszi, majd az egész világgal/a régi megbízókkal harcot folytatva elmenekülnek valahova, idilli helyre, minden szép és jó, ahol családot alapítanak. Lehet hogy oda is követik őket, ez esetben főhősünk mindenkit lemészárol.
simple, really:)

Valószínűleg a magyar sci-fi hagyomány módjára jól meg van szórva történelmi ismertetőkkel, technikai részletek ismeretével, ami lehet jó (érdekes) meg unalmas is.

A tenyészkádas megoldás szerintem lejárt lemez. Túl költséges megoldás a kádban lévő folyadék útján bevinni a tápanyagot/génmódsító anyagot/bármilyen más anyagot, amikor egyszerűen még a magzatnak megváltoztatod a genetikai állományát, és később esetleg gyógyszerekkel bőven elég kiegészíteni a terápiát.
Mondjuk ezek a kádak látványelemnek jók, de ennyi...

még egy uccsó dolog mert tényleg mennem kell: az erőt és a nemi teljesítőképességet nálam fölülírja az intelligencia. Egyébként az életben is így van: az okosak kibasznak az erősekkel: becsapják, hátbaszúrják- alkalma s pillanatban, megmérgezik, booby-trap aknával fölrobbantják, stb. Egyébként meg lehet hogy a filmekben a csupaizom svarci vagy sztallóne lehentel egy egész hadsereget, de a valóságban elég egyetlen lövés, mégcsak nem is létfontosságú területre, mondjuk karra vagy lábra, és ott helyben Game Over az illetőnek.

Nem tud szaladni (láblövés), nem tudja megemelni a fegyvert (karlövés), ömlik a vér, stb, miközben lőnek rá ezerrel.... ls mindegy hogy érzi-e a fájdalmat vagy sem, mert ha pl a golyó eltörte a csontot, akkor hiába próbál szaladgálni vele...:)

Szóval összefoglalva: nehezen tudok azonosulni a főhőssel:)

Bár ettől függetlenül még lehet nagyon érdekes a könyv, természetesen.
Kb. holnap est felé leszek újra gépnél.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.20. 12:33:52

@Schwere Gustav:

"Ha valakinek, hát nekem biztosan jár a megváltás. Mindaz a leírhatatlan szenvedés és kín, a tudattalanig hatoló borzalom, amin keresztülmentem, és amely megnyomorította a testem, lelkem egyaránt, az emberfeletti áldozat, amit meghoztam fajtársaimért, az ismert világokat lakó emberiségért, feljogosítanak rá, hogy kiköveteljem magamnak az Istenektől, amennyiben léteznek. Bárcsak léteznének! Üvöltve, foggal-körömmel esnék nekik, mint dühödt fenevad a prédájának. Kicsináltak a szarháziak, elvettek tőlem mindent: a múltamat, a jelenemet, de leginkább a jövőmet. Halott vagyok, egy kibaszott élőhalott. Nem, nem kérek sokat, ha a megváltást kérem."

"Nem nekik mondta az orvosnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető, retkes, messziről bűzlő köpenyben rohangászó sarlatán, hogy nincs gyógymód, és ebben a rohadt szűk kis lyukban, a mozgástól, az érzékszerveim javarészétől megfosztva fogok elpatkolni iszonyatos kínok közepette. Mindezt azért, mert voltam olyan ökör, hogy bevettem azt a sok maszlagot, amit a kiképzésünk során szó szerint a fejünkbe vertek. Egy hős vagyok! - ezt képzeltem magamról, ahogy többi szánalomra méltó idióta is, akikkel rövid életem során találkoztam, akikkel együtt gázoltam vérben és mocsokban a fél galaxison át. A szerencsésebbjének nincs módja elmélkedni saját sorsa felett, és nem követelhetnek megváltást egyetlen istentől sem."

A sci-fi műfaj mese. Ezért én Propp mesékre jellemző morfológiáját követem. Egyetlen történetem sem több a jó és a rossz harcánál, amelynek csakis az lehet a tanulsága, hogy a jó legyőzi a rosszat. Nem írok Rambo-sztorikat, az ilyesmi nem érdekel. Az, hogy jelen könyvemben a főhős éppen katona, csupán a véletlen műve. Az előzőben egy földműves fia, azt megelőzően egy tanár.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.21. 15:14:10

@Mr Falafel: Amennyit levettem ebből a szövegből, a fickó nem a megváltásért, hanem _enyhülésért_ könyörög. Nem megoldásért, hanem fájdalom-mentességért. Persze szorult helyzetben a kettő nyilván ugyanaz:)...ez mintha kissé olcsó megoldás lenne.

Persze nyilván olvasnom kéne az egészet.

Nálad mi a jó és mi a rossz?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.21. 21:41:52

@Schwere Gustav: A megváltás metamorfózisai is a történet részei. A sztori egy-egy szakaszában más jelentené megváltást neki. Az idézett részben éppen a halál lenne a megváltás számára.

Tehetetlen Dodó 2012.02.25. 18:55:19

@Mr Falafel: Kiváncsi vagyok.
Mikor jelenik meg a mű?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.25. 19:20:52

@Tehetetlen Dodó: Talán már márciusban. Én ebben reménykedem, de a nyomdától is függ. No, és persze a pénzemtől, amihez, úgy tűnik, nem is olyan egyszerű hozzájutnom. Eredetileg pénzért jöttem haza, de egyelőre csak én adok ki, bevétel nulla. Nagyon szeretnék már hazamenni, de addig nem mozdulok, amíg el nem dől, visszakapom-e a pénzem, vagy feljelentést kell tennem az osztrák Raiffeisenbank ellen, hogy elsikkasztottak 4 millió forintomat. Az ügyvédem ma hívott (szombaton!!!), hogy a bank megkereste őt, mert új jogi képviselőt bíztak meg az egyeztetéssel. Kérik, hogy üljünk le tárgyalni. Harmadik hónapja húzzák az időt, miközben november végén még azt ígérték, hogy karácsonyig fizetnek. Egész nap káromkodtam, miután beszéltem az ügyvédemmel. Nekem ebből elegem van. Elutaltam 4 millió foglalót két részletben, amit elköltöttek, viszont az ingatlant, amit el akartak nekem adni, nem tudták megszerezni, vagyis nem lettek tulajdonosai, hogy eladhassák nekem. Az ügyletet dr. Zsiga Zsolt, az osztrák bank magyarországi képviselője intézte. Megadott egy bankszámlaszámot, amit a bank számlaszámaként igazoltak vissza, azonban a bankon belül Zsiga számlája volt. Ő a 4 millióból csak 1,3 milliót utalt tovább, mert a bank neki tartozott, és így kompenzált. És ehhez mi közöm? Semmi! Az ügylet 2008-2009-ben történt. Azóta nem értesítettek semmiről, viszont a bíróság igen. A bank elvesztette a tulajdonjogi pert, mert nem szerezhetett tulajdont termőföldön külföldi jogi személyként. Dr. Zsiga Zsolt lapított, a bank lapított. Most az van, hogy a bank Zsigára mutogat, és ez így sikkasztás. Az ügyvédem meg akar állapodni, mert őt csak a pénz érdekli, ami jogos a részéről. Én viszont már lemondanék róla, és kurvára feljelenteném őket. Csütörtökön a nyomdában beszéltem egy oknyomozó újságíróval, és vázoltam neki a sztorit. Azt mondta, ha átadom a doksikat és a hangfelvételeket, amelyeket nagy ravaszul titokban készítettem, lehozzák. Ráadásul a titokban készített hangfelvétel nem számít személyiségi jogok sértésnek, hiszen büntetőügyben bizonyíték.

Na, jól kiírtam a mérgem!:-))

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.27. 01:03:58

@Mr Falafel: Jó kis sztori!:)
Küldtem levelet a freemailes címedre.
süti beállítások módosítása