Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

ORBÁN, A MORALIZÁTOR

2024. február 11. 08:00 - Mr Falafel

„Soha példának senkit se vettem  magam házában óv a magány

És minden mestert kinevettem, ki nem nevetett önmagán.”

/Nietzsche

 

A morális felsőbbrendűségbe vetett hit tévhit. A világnak a hét szabad művészet értelmezéseiben fellelhető rendjét torzítja ez az elv, ez az attitűd, amelynek az eredője nem más, mint a hübrisz, az elbizakodottság.

S hogy a laikusok is értsék valamelyest ezen okfejtésemet, álljon itt a hét szabad művészet, vagyis a klasszikus tudományok felsorolása:

 

Trivium – a szóval, szöveggel foglalkozó tudományok („Hármas út”)

Grammatica – nyelvtan

Retorica – retorika, a gondolatok szabatos, szóbeli kifejezése

Dialectica – dialektika, a gondolatok logikus kifejtésének tárgya

Quadrivium – a többi négy tudományág közös összefoglaló neve („Négyes út”)

Astronomia – csillagászat

Aritmetica – számtan

Geometria – mértan

Musica – zene

 

A hübrisz, az elbizakodottság bűn. A szó eredetileg túlkapást, áthágást jelentett, egy másik személy magánszférájába történő ártó szándékú behatolást. Az athéni demokrácia fénykorában konkrét büntetőjogi fogalom is volt: az olyan erőszakos cselekedeteket jelölték vele, amelyek célja kizárólag az áldozat megszégyenítése és megalázása volt, a saját felsőbbrendűség kimutatásáért.

Ezért taglózott le a hír, amely szerint az elhibázott kegyelmi döntés okán lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, Varga Judit, volt igazságügyminiszter pedig visszavonul a közélettől, lemond parlamenti mandátumáról.

Amint azt elsőként a jobboldalon leírtam, a kegyelem gyakorlása hiba volt az ominózus esetben, most elsőként írom le azt is, a két hölgy lemondása, illetve lemondásuk tudomásul vétele ugyanúgy hiba, csak sokkal súlyosabb.

Persze, ki vagyok én. Én csak egy olyan blogger vagyok, akit a saját politikai közössége is blokkol. Bizony, Mr. Falafel a jobboldalon olyan, mint Voldemort a Harry Potterben.

S hogy miért tartom rendkívül károsnak politikai közösségünkre nézve Orbán Viktor kiállását, illetve annak egyáltalán nem logikus következményeit?

Először is, ezt a bejelentést Novák Katalin szájába kellett volna adni, nem a külpolitikai csatározásokba belefáradt miniszterelnökébe. A Fidesz-kormány immár másodszor volt képtelen megvédeni a köztársasági elnöki tekintélyt. Lettlégyen bármi is az eredeti szándéka, semmi mást nem demonstrált ezzel, mint azt, hogy magát a jogintézményt, ezt a közjogi méltóságot, s általa a társadalmi összetartozást, amit szimbolizál, nem tisztelik eléggé, nem fontos számukra.

Másodszor, Orbán Viktor, a Patás Orbán egyetlen bizonytalan vagy kevésbé aktív szavazót sem nyerhet ilyen módon, mert autoriter személyiségéről bármilyen jóságos és igazságos gránitborítást apró szilánkokra robban le azonnal. Nekünk egy erős Orbán Viktorra van szükségünk, nem egy igazságosra, nem egy erkölcsileg sziklaszilárd mamelukra, hanem egy a társadalmi változásokra azonnal reagálni kész cinikus tudósemberre, mint amilyen a posztomat bevezető idézetben felsejlik.

Harmadszor, ha hiszünk a dialektikában, a gondolatok logikus kifejtésében, a formális logika, a kauzalitás rendező elvében, Tegnap Orbán Viktornak is le kellett volna mondania. Elvégre kinek köszönhetjük az eddigi két bukott köztársasági elnököt? Ki emelte ki Varga Juditot igazságügyminiszterré? Ki vetette oda egyik legrégebbi harcostársát, Szájer Józsefet is a hiénák elé?

A két hölgy egyetlen, érzékeny, ám nem túl súlyos és nem helyrehozhatatlan hibát követtek el. Különösen Varga Judit, aki a rendszerváltás óta alkalmazott szokásjog szerint járt el, vagyis csupán bírálat nélkül ellenjegyezte a köztársasági elnöki döntést.

Orbán Viktornak, amióta csak a politikában szerepel soha ilyen rossz, ilyen súlyos következményekkel járó hibás döntése nem volt még. Vajon tényleg elhitte, hogy bármit is számít, ha a mi politikai közösségünk morálisan felsőbbrendű? Tényleg ennyire elfáradt?

A liberális démonokrácia az erkölcstelenség társadalma. Aki ebben a rendszerben annak szabályit nem képes saját hasznára alkalmazni, bukásra van ítélve. A tegnapi napon tehát gyengébbek lettünk, sebezhetők. Csak meg kell nézni a nyomorult bolsevikok (Dobrev, Cseh, Donáth és társaik) nyilatkozatait. A legfájóbb, hogy ők, akik gyűlölik és pusztítják a hét szabad művészet örökérvényű tételezéseit, sokkal logikusabban foglalnak állást, mint a mi miniszterelnökünk.

Tegnap bizonyossá vált, - ha csak csoda nem történik – a közelgő két választáson jelentős szavazatveszteséggel számolhatunk. Számításaim szerint úgy félmillió ember ábrándulhatott ki a „rendszerből”. Sokan nem is fognak elmenni szavazni. Gyásznap volt a tegnapi.

 

 

 

 

 

 

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr9218323579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élesi 2024.02.12. 17:04:39

A Fidesz kurvára megérdemelné, hogy bukjon, csak szerencsétlen Magyarország nem érdemli, hogy megint a bolsik prédája legyen.

Deansdale 2024.02.13. 07:37:19

@élesi: Angliában és az USA-ban is hasonló a helyzet, és biztosan még más helyeken is, csak azokat nem ismerem eléggé. Lassan ráébredhetnének az emberek, hogy ha csak nagyon rossz, és még annál is rosszabb pártok közül lehet választani, ott valami alapvető hiba van a rendszerben, és azt szavazással nem fogjuk tudni megoldani.

Amúgy Bukele a legjobb példa, hogy ha a politika nem old meg valami problémát az kizárólag azért lehet, mert nem is akarja. Ennek fényében érdemes nézni az utóbbi 30 év politikai tevékenységét a teljes nyugati világban.

Valami nem stimmel.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2024.02.13. 14:52:08

@élesi: Abszolút egyetértek. Rogán, Kubatov és társaik rohadt nagy problémát jelentenek, cserében viszont semmi hasznuk.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2024.02.13. 15:00:52

@Deansdale: mindenki gazdag akar lenni. Mindenki könnyű életet szeretne. A politika a biztos út ehhez.

A munkaerőpiac kórképe:

Prohuman - Deutsche Tamás
HR Direkt - Kubatov Gábor
MÁB Holding - Pócs János
Menton Jobs - Nagy Márton ügyvéd foglalkozású öccse
Pannonjob - Lázár János

Dr. Konyhás Szilvia r. ezredes (OIF) férje Balogh Radosztina cégében (Arton Capital) dolgozik. Balogh Radosztina Rogán Antal samesza. Korábban a letelepedési kötvényeket intézte, most heti 25 vietnami családnak adnak üzleti célú letelepedési engedélyt. Egy család sem marad nálunk, mint mennek nyugatra.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2024.02.15. 23:19:45

Érdekes körbejárása ez a történteknek, amit írtál. Nagy valószínűséggel hasonló módon értelmezi a "kisebbség", akit még igazán foglalkoztatnak ezek a kérdések.
Azonban (:)) én másképpen látom. Sokváltozós kaotikus egyenletnek tűnik, és egészen ésszerű cselekvéshalmazt adott erre a fidoxos think-thank.
Sajnos, az emberi részén semmi szépítgetnivaló nincsen: vesztettünk. Csupán a képzeletbeli sakkjátékomban folytatódik a dolog, de az nem lesz igazán szép, ami ebből következik.
A fidox stratégiája ezzel az eseményhalmazzal a legrosszabb retorikát adja: nagy bajok jönnek.
Ne legyen igazam.

Frederick2 2024.02.18. 15:09:22

@Mr Falafel: @Mihint: Elvtársatok, Varga Ádám, Fair Right is körbejárta az ügyet. Ő Balog Zoltán felelősségénél kötött ki.

NOVÁK KATALIN kegyelmi ügye ELEJÉTŐL A VÉGÉIG
www.youtube.com/watch?v=fr24Swl9xY8

BALOG ZOLTÁN ÁLL Novák Katalin és a kegyelmi botrány mögött?
www.youtube.com/watch?v=Bse3rJjp8gM

Frederick2 2024.02.18. 15:13:48

@Deansdale:

"Számításaim szerint úgy félmillió ember ábrándulhatott ki a „rendszerből”. Sokan nem is fognak elmenni szavazni. Gyásznap volt a tegnapi."

Rohadjon meg ez a magát konzervatívnak álcázó neoliberális elit, ami maga a FIDESZ!

Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán lemondása - ez a pofon rég kijárt az Orbán-kormány!

Csak azt sajnálom, hogy ha bukik ez a Döbrögi, akkor a Balliberális Network valamelyik csicskapártja jön a helyére, uralkodni a társadalmon.

Deansdale 2024.02.18. 16:45:07

@Frederick2: Én még mindig ott tartok, hogy ha van Orbánéknak stratégiai érzéke, akkor lelőhették volna az egészet annyival, hogy "álláspontunk szerint K. Endre ártatlan és tévesen lett elítélve". Minden arcnak következetesen ennyit kellett volna mondani, és bár a közfelháborodás egy része ugyanúgy megvan, a következmények 90%-át megspórolhatták volna. Senkinek nem kellett volna lemondani.

Amúgy félig értek egyet - a fityisznek tényleg kijárna már egy büdös nyakleves, csak ezt a mostanit pont nem azok kapták akiknek kellett volna. A maffiarészleget kellene megrendszabályozni, nem a viszonylag tisztességes fiatalokat.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2024.02.20. 21:17:23

@Frederick2: @Deansdale: Egyértelmű, hogy Rogán hülyeségeinek ideje lenne megálljt parancsolni. A hölgyek ügyét jól eltolta, s közben több más fronton is orbitális baromságokat csinált. Egy harácsoló kis hörcsög. A miniszterelnök ma kapott kézhez egy dokumentumot, amitől Tónika nagyokat nyel majd. Mert, amit kap, azt nem teszi zsebre. Ugyanakkor Rogán nélkülözhetetlen figura. Nélküle a Fidesz gyengébb lenne. Csak időnként rá kell koppintani a fejére.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2024.03.04. 08:16:07

Jelentem, a belső megtisztulás folyamatban van. Csóri Magyar Péterről meg kiderült, hogy félnótás. Én tényleg azt hittem, hogy a fellépése belső "munka", mert olyanokat is mondott, amikről tudom, hogy jelenleg is folyó belső vizsgálatot érintenek. Aztán kiderült, hogy egy NER-kurva háborog, mert már nem szophat. Én tudom, milyen érezni, amikor ki vagy téve a rendszerurak kénye-kedvének. S hiába tettem fel a kérdést: na, de miért én? Ezért szépen hátra léptem egy lépést, meghúzódtam az árnyékban. Nem szerettem meg Bródy János blőd szövegeit, nem szaladtam Gulyás Marcihoz, pedig jóban vagyok a családdal. Apukája tanárom volt, s máig barátok vagyunk.
Szoktam is visszakérdezni az idióták kérdéseire: Mit gondolsz, akkor vagyok veszélyesebb, amikor látsz, vagy, amikor nem látsz? - A válasz nyilvánvaló.
Na, de én egy vasgyári gyerek vagyok, én nem kurvulok el soha!

Más: Mikor találkozunk?

Deansdale 2024.03.09. 15:02:17

@Mr Falafel: Erről a beslő megtisztuálsról mondhatnál bővebbet, ha publikus.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2024.03.11. 20:02:45

@Deansdale: nem különösebben publikus, de jelenleg komoly rendőri vezetők leváltásának előkészületei folynak. Van köztük tábornok is. Felmerült miniszter is, akitől esetleg megválnak az önkormányzati választások után. Március végén többet mondhatok majd.

Alfőmérnök 2024.04.08. 16:46:23

@Mr Falafel: Hi! Majd írok p.m.-et a találkozóval kapcsolatban, csak a blog.hu-s emailfiókomba nem tudok belépni.
süti beállítások módosítása