Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A PLÁGIUM, A KACSA, MEG A BÉKA SEGGE

2012. január 17. 11:29 - Mr Falafel

Egyet kell értenem Szijártó Péterrel, amikor azt állítja, a Schmitt Pál Köztársasági Elnök doktori disszertációja körüli felhajtás bulvárkacsa. Éppen ezért nem is gondoltam, hogy posztban kéne időt vesztegetnem rá. Egészen mostanáig így gondoltam, amíg nem szembesültem a valósággal, mely szerint már csak én nem írtam blogbejegyzést a tisztelt elnök úr végzettségével kapcsolatban. Ne bassza már meg, hogy Hakapeszi Para-Kovács Maki is szenzációszámba menő kiáltványt fogalmaz meg, én meg sehol nem vagyok!

Bulvárkacsa ide, plágium oda, tulajdonképpen itt a tudomány megcsúfolásáról kell szót ejteni. Akár a tényszerűségtől konokul elzárkózó balliberális megmondóknak van igaza, akár a hápogó szárnyasoktól háromszor bucskát, tízszer meg keresztet vető szóvivőnek, a probléma sokkal mélyebb gyökerű, mintsem, hogy csupán az elnököt érintené. 

Először is a plágiumot emlegetők semmi olyan dokumentummal, ténnyel nem álltak elő, amelyek igazolnák állításukat. Az általános közfelháborodás nem ennek szól, hanem egy mélyebb, rejtett tartalomnak, amelyről egyelőre senki nem beszél. Naná, hogy nem, hiszen akkor egyfajta szentségtörést követnének el, amely az értékek értéktelenedésére mutatna rá. S inkább tartják a plágiumvádat egy bulvárkacsa szintjén, semmint a valóságról folytatnának diskurzust.

A valóság ugyanis az, hogy Schmitt Pál doktori disszertációja nem plágium, viszont nem is olyan tudományos munka, amiért summa cum laude minősítésű doktori cím járna. Egy ilyen munkáért én még szakmunkás bizonyítványt sem adnék, nem lenne mire. Sportdiplomáciai, sport szakági értekezletek jegyzőkönyveinek rezüméje, sportágak rövid ismertetése nem tudományos munka, legfeljebb ismeretterjesztés.

Márpedig mind a bolgár professzor, mind Schmitt Pál semmi mást nem tesz, mint jegyzőkönyvek tartalmát kivonatolja, sportágakat ismertet röviden, néhány mondatban. Teszik mindezt több száz oldalon át. S aztán hiába adnak ennek hangzatos címet, ez akkor sem lesz tudományos szintű és igényű.

A HVG nevű, levitézlett egykori szaklap nagy leleplező cikkében éppen azt láthatjuk transzparálva, amint a judo sportról emlékeznek meg hasonlóan két-három mondatban. Nos, ha bárkit és engem megkérnének, hogy mondjunk két mondatot a mohácsi csatáról, nagy valószínűséggel szinte azonos mondatokat írnánk. Mikor és hol történt, kik között zajlott. Ez egészen biztosan nem lenne bizonyíték arra, hogy egymást másoltuk, hogy valamelyikünk „plagizált” volna. 

Schmitt Pál azonos témát választott, mint egy másik ember. Ez nem tilos. A témát hasonlóképpen dolgozta fel, hiszen nincs rá lehetőség, hogy az újkori olimpiák történetét jegyzőkönyvek és dátumok mentén más sorrendben dolgozzuk fel. Ami 1938-ban történt, az megelőzi az 1954-ben történteket, és követi az 1909-beni eseményeket. Ez már csak ilyen. Ugyanakkor azt látni kell, Schmitt legalábbis átfogalmazta a mondatokat, és innentől kezdve erről nehéz bebizonyítani, hogy plágium.

Gyakorlatilag kizárólag hasonlóság figyelhető meg, azonosságról viszont szó nem lehet. Az egyes sportágakról sem azonos terjedelemben és oldalon emlékeznek meg. A hasonlóság viszont eredhet (és ered is) abból, hogy ugyanazt a témát dolgozták fel. Schmitt doktori disszertációját akkor lehetne plágiumnak nevezni, ha tiltva lenne azonos téma feldolgozása, kifejtése. (elolvastam a „művet”)

Ami sokkal súlyosabb, hogy Magyarországon úgy lehet diplomát, tudományos címeket szerezni, hogy tudományos munkát gyakorlatilag nem kell végzünk hozzá. Egyetemi ember lévén van némi rálátásom erre a tarthatatlan helyzetre. A diplomamunka nem több, mint egy hosszabb lélegzetvételű szemináriumi dolgozat. Az anyag jelentős részét idézetek, innen-onnan összeollózott baromságok teszik ki. A végkövetkeztetés, javaslatok, a valódi nóvum alig kap helyet. Egyes felsőoktatási intézményekben oldalra pontosan, vagy százalékban határozzák meg, mekkora részt kell kitennie a nóvumnak, a végkövetkeztetéseknek, összegzésnek és javaslatoknak. Rendszerint a dolgozat terjedelmének töredéke az elvárás.

Nemrégiben egy jó ismerősöm szerzett diplomát Magyarország egyik jó nevű felsőoktatási intézményében. Náluk az is meg volt határozva, hogy a dolgozat terjedelme nem haladhatja meg a hetven oldalt. Hetven oldal? Ennyi lenne egy szakdolgozat? Amikor nagyon belelendülök az írásba, - mert írásból (és tanításból) élek – egy hét alatt többet írok saját kútfőből.

Ez az, amit a Schmitt Pál elleni bulvárhadjárat nem fed fel, hogy a diploma értéke éppen a felsőoktatásban folyó oktatás alacsony színvonalának köszönhetően devalválódott egy 25-30 évvel ezelőtti érettségi szintjére, tán az alá. Pedig ez a valós probléma, és ez az, ami igazán megdöbbentő. Esetünkben egy felsorolásra, egy lajstromba szedésre adtak summa cum laude minősítésű doktori fokozatot. Biztosak lehetünk abban, hogy ezerszám találhatunk hasonlóan értékes dolgozatokat az egyes főiskolák és egyetemek archívumában.

„Az én dolgozatom kivétel!” – mondanák sokan. – „Én annyi munkát fektettem ebbe, hogy az már szinte emberfeletti, s nálam a végkövetkeztetések, összegzés és javaslatok, a nóvum kiemelkedő szerepet kap. Én találtam fel a spanyolviaszt, ha valaki nem tudná.” – Bizony, a legtöbben így gondolnak silány szellemi teljesítményükre, amelyből joggal nem lett korszakalkotó tudományos mű, viszont minden bizonnyal bekerül egy hasonlóan színvonalas dolgozatba, tudományos értekezésbe, növelve a tudományos előmenetel alapkövetelményében legelőkelőbb helyet elfoglaló citation indexet.

Semmitmondó munkák középszerű szerzőiből lesznek tudósi megkülönböztetésben részesülő, társadalmilag megbecsült személyek általa. Mármint az index által. Olyan emberek, akik aztán a jövő tudományos nemzedékét oktatják. Na, hát ezért van ma a tudomány a béka segge alatt, nem Schmitt Pál miatt.

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr233569920

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Török: Csak rosszul választhat a kormány 2012.01.17. 15:03:01

Az elemző szerint komoly presztízsveszteség lenne a kormánypártoknak az államfőcsere, azonban szólnak érvek amellett is, hogy megvonják a bizalmat Schmitt Páltól.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.17. 21:54:03

Na, most jól mellébasztál a cimbalomnak.:)

A vizsgálat eredményének -most a SOTE elkezdett vizsgálódni - napvilágra kerülésétől számolva 1 hónapon belül Schmitt lemond. Persze lehet hogy még előtte.

Schmitt túllépett egy határt. Ezt lehet ide-oda magyarázni, de ha valaki szószerint másol 180-at a 220-ból, akkor az mindenféle szempontból elégtelen.

Figyeld meg, ez a vizsgálat igénybe vesz 1 hónapot, kb, 2 hónap múlva már "interregnum" lesz, vagy új közt. elnök.

Schmitt Pál bukott ember. Bukott politikus. Csak legfeljebb még nem tudja.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.17. 21:58:43

@Schwere Gustav: Az én francia tudásom elég szerény, - mit szerény! nincs is. - de annyit azért látok, hogy nem plagizált. Az nem plágium, ha valakivel azonos témát dolgozok fel. Ez nem tilos, ezt kell megérteni. Nem kedvelem Palit, és sok helyen sokszor adtam már a pofájának, de most nem bűnös. Nem abban bűnös, amivel megvádolták. Egy buta paraszt, és a doktorija egy ismeretterjesztő felsorolás, de nem plágium. Ettől, persze, még belebukhat. Nekem nem fog hiányozni.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.17. 22:15:06

trollhitvallas.blog.hu/2012/01/17/ismet_schmitt_pal_van_soron#comments

Ez a legjobb cikk, most találtam.
Már 10 perce nevetek rajta...:)

Rakd be ide trackbacknek:)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.17. 22:20:56

@Schwere Gustav: Beraknám, ha tudnám, hogy kell. Legfeljebb linkblognak tudom betenni.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.17. 22:22:41

@Mr Falafel: Én is néztem, azt hittem te csináltad:)

Jajjdehogynem bűnös. Hagyjuk ezt jó? A SOTE vizsgálóbizottsága el fogja őt marasztalni, és akkor majd te is látni fogod.

szerintem egyébként mást értünk "plágium" alatt. Mert csak így gondolhatod, amit gondolsz.

Már mindenki röhög ezen a szerencsétlen barmon.

Nyilván raknak majd egy új aláírógépet a helyére. aki immár 2017-ig lesz. Az milyen jó lesz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.17. 22:28:53

@Schwere Gustav: Nem hiszem, hogy elmarasztalják, de, mint mondtam, nekem nyóc.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.17. 22:36:37

@Mr Falafel: Nem vagyok az összeesküvéselméletek híve, de van olyan verzió, miszerint nagy futballistánk akarja hatalmát egy kibővített hatáskörű KE funkcióba áthelyezni. Ebbe a változatba beleillik a plágium balhé ténye, időzítése.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.17. 22:42:20

@Mr Falafel: Time will tell.

Én 100% biztos vagyok benne. fél év max, és megy a kukába.
Figyeld meg!
Érdekes lesz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.17. 22:54:59

@biboldó: Erre már én is gondoltam. Nem kizárt, hogy a Fidesz egy erős prezidenciális rendszert épít ki, mint a németeknél van.

Viktus 2012.01.18. 10:11:53

@Mr Falafel:

Németeknél? képben vagy :P franciáknál inkább ...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.18. 10:43:36

@Viktus: Hivatalosan a francia is csak félprezidenciális. A lényeg, hogy a hatalom a kancellár kezében összpontosul. Jogilag a német parlamentális államforma. Az azonban nem igaz, hogy a jogosultsága gyenge lenne. A magyar is parlamentális államforma, mégsem lehet azt mondani, hogy Schmitt és Merkel jogosultsága, hatalma egyforma lenne. Nálunk a KE-nek nincs tényleges hatalma, és nem is közvetlenül választjuk.

AlexM1983D 2012.01.18. 11:15:34

Ez a diploma munka körüli oldalszám korlátok, annyira igazak, hogy ha megszeged, akkor még jól meg is bűntetnek.

Én annak idején úgy jártam, hogy írtam kb. 200 oldalt, majd 10 perccel hosszabb is lett a védésem, erre az elnők 3-ast akart adni (amit aztán a többiek a bizotságban feltornáztak 4-esre), mert visszaéltem a megadott korlátokkal. Aki utánnam jött az is így járt mert álla is kicsit hosszabbak lettek a dolgok.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.18. 12:52:09

@Mr Falafel: Háttérjelenségekből, emberi reakciókból megítélve már akkor ez volt a véleményem, amikor első kormányzásuk idején lázasan, költséget nem kímélve felújították a Sándor palotát. Tutira nem azért, hogy Mádl, Sólyom és főleg Schmitt jól érezze benne magát.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.18. 16:25:50

@biboldó: Most már világos. A Viktornak csinálták:)

Uggyan kérem! Egyszerűen annyi történt, hogy egy csalóról kiderült hogy csaló. "Rossz karmát épített magának"- ahogy Ricsi mondaná. Még ebben az életében is akár elég rosszat csinálhatott, ami most ennek képében visszaüt rá. Én mondjuk nem hiszek nagyon az "isteni büntetésben", de a "karma" ~sors büntetésében sem. De ez más téma.

A Fidesznek sokkal nagyobb veszteséget okoz, ha ennek kapcsán bocsátja el az Elnököt, mintha szépen csöndbe' megkérték volna, hogy ugyanmár szedje a sátorfát. Ennek a botránynak a sara a Fideszre is visszahull. Ezt egy politikai elemző -pl. Török Gábor - messziről látja.

Vitya meg nem lesz köztársasági elnök. Túl sok szál fűzi szeretett Titanicjához (Fidesz-MPP).

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.18. 17:08:25

@Schwere Gustav: Schmitt marad. Ma nyilatkozatot tett, amellyel simán leszerelte a görényeket.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.18. 17:50:35

@Mr Falafel: A mesék megnyugtatják a kétkedő lelkeket. Ez volt Pali báb előadása.

Simán leszerelte:p, mi?

Tudod mit? Legyen neked igazad.

ezesetben tovább rombolja az államelnöki poszt, és rajta kívül az ország és a fidesz tekintélyét.

Majd meglátod.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.18. 17:55:53

@Schwere Gustav: Rosszul idéztél. Azt mondtam "az volt a véleményem."
Tartom. Olyannyira, hogy felajánlok tétnek egy karton sört. Határidő: 2014, azaz a ciklus vége.
Addig semmi értelme ezen rágódni.

miszerint 2012.01.18. 18:09:22

@Mr Falafel: ha nem tudsz franciául, akkor honnan tudod, h. plagizált-e? az én franciatudásom jó. plagizált. ugyanazt írja. nem hasonlót. ugyanazt. hosszú mondatokon/bekezdéseken keresztül.

és: a mohácsi csatát 100 ember százféleképp mondaná el. csak azért mert a mohács szó szerepelne benne, a mondatok nagyon mások lennének.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.18. 18:59:41

@biboldó: akkor most mi a fogadás tárgya?

Az hogy Schmitt lemond, vagy hogy Vitya kerül a helyére?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.18. 19:05:58

@Schwere Gustav: Schmitt egy pikolót sem ér.
2014-ben Vitya már KE lesz.
Nem számít, hogy ki után, lesz-e addig lemondás, seggberúgás, ünneplés.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.18. 20:59:21

Tehát: 2014-ben A Magyar Köztársaság, vagy most már hivatalosan is Magyarország Elnöke Orbán Viktor lesz?

Valószínűtlen. Állom a fogadást:)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.18. 21:31:57

@Schwere Gustav:

Nem mondom, hogy nincs benne rizikó, de úriember biztosra nem fogad.

Rendben.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.19. 21:35:10

Már csak nevetni tudok rajta, de ez a Schmitt még annál is sokkal hülyébb, mint én gondoltam.

A HVG újabb bizonyítékát nyújtotta át annak, hogy Pali bátyánk bizony plagizált. Nem kicsit, nagyon! A francia nyelvű részről még el lehetett hitetni, hogy nem plágium, csupán a jegyzőkönyvek kivonatolása. Most is tartom, hogy azzal nem követett el plágiumot. Azonban most kiderült, hogy valami német szakember angol nyelvű tanulmányát egy az egyben lefordította, és munkája részévé tette. Azt nem tudom, hogy erre a műre hivatkozik-e. Mindenesetre úgy tűnik, azoknak van igazuk, akik szerint plagizált ez a félkegyelmű.

Az új link (tanulságos!):
hvg.hu/document/Schmitt_Pal_plagium2.pdf

KószaFeri 2012.01.20. 23:11:35

@Mr Falafel: Kösz Falafel, ez így már tényleg egyértelmű. Viszont a "HVG nevű, levitézlett egykori szaklap"-ért jár egy bocsánatkérés szerintem. Agreed?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.20. 23:24:56

@KószaFeri: A HVG megkövetése elmarad. Ebben az ügyben, elismerem, igazuk van. Más ügyekben viszont nagyon messze állnak a korrektségtől, és emellett nem nagyon akarok elmenni.
süti beállítások módosítása