Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

Gondolatmorzsák

2012. január 04. 00:28 - Schwerer Gustav

Minap elgondolkodtam néhány alapelvről, amelyet igaznak tartok.

1) 2-féle ember van.

Az egyik azt mondja: az vagyok, ami vagyok.

A másik: az vagyok, amit birtokolok.

2) Amit birtokolsz, az birtokba vesz.

Maga a szóhasználat is érdekes. Az angolszász és latin nyelveknek külön szavuk van a birtoklásra. Pl. az angol esetében ez a "have" segédige.

A magyarban nincs ilyen szó, hogy "birtokolok". Illetve van, csak nagyon furán hangzik.

Hasonló ebből a szempontból a héber nyelv.

"Azok számára, akik úgy hiszik, hogy "birtokolni" az emberi lét tökéletesen természetes kategóriája, meghökkentő lehet megtudni, hogy sok nyelvben nincsen meg ez a szó: "birtokolni". A héberben a "birtokolok" például közvetett formában fejezendő ki: "jesh li" (van nekem). Valójában több az olyan nyelv, amely a birtoklást ezúton fejezi ki, mint az, amelyik az "én birtokolok"-kal." (Erich Fromm, Birtokolni vagy létezni?, Akadémiai kiadó, BP, 1994)

Mitől több az ilyen nyelv? Attól, hogy a birtoklás helyett a létezésre fekteti a hangsúlyt.

A bekebelezés is a birtoklás egyik formája. Régebben hasonló megfontolásból ették meg az elfogott ellenségek szívét - hiszen attól "erősebbé váltak".

Foglaljuk össze: a fogyasztás a birtoklásnak egy formája, a mai bőséggel rendelkező társadalmakban talán a legfontosabb. A fogyasztás szerepe kettős minőségű. Csökkenti a félelmet (mert az elfogyasztottat már nem vehetik el tőlem), ugyanakkor mind több fogyasztásra is kényszerít, hiszen a már egyszer elfogyasztott nem elégít ki többé. A modern fogyasztót ezzel a formulával jellemezhetjük: Az vagyok amit birtokolok és amit elfogyasztok. (uo)

A birtoklást követő embernek szintén jellemző tulajdonsága a tekintélytisztelet, illetve az ehhez köthető szado-mazo tendenciák. Amikor valaki élvezi, hogy hatalma van beosztottjai felett; amikor valaki élvezettel csap be másokat, és hasonló dolgok. Amikor élvezzük, hogy uralkodhatunk valami/valaki felett. Ahol ez élesen megjelenik, ott már lelki betegségről lehet beszélni.

A birtokló ember hite a bálványimádás. Úgy érzi, hogy alá kell magát rendelnie, tárgyként, egy ismeretlen hatalomnak, ami bármit tehet vele (pont mint egy tárggyal). A bálványfigurától való rettegés szállja meg a lelkét (hisz ami hatalmában tart engem, azt igazán sosem tudom megszeretni, mivel alá-fölé rendeltségi viszony van).

A birtokló ember szeretete is csökevényes. de ehhez fogalmazzuk, meg, mi is az a szeretet.

"A szeretetnek is két jelentése van, aszerint, hogy a birtoklás vagy létezés módján értendő-e.

Birtokolhatjuk-e a szeretetet? Ha megtehetnénk, a szeretet tárgy lenne, olyan szubsztancia, amit tehát birtokolhatnánk. Azt igazság, hogy nincsen olyan dolog, hogy "szeretet". E "szeretet" absztrakció; talán egy istennő vagy egy idegen lény, jóllehet senki sem látta még ezt az istennőt. Valójában csak a szeretet aktusa létezik. A szeretet produktív tevékenység, magában hordja azt, hogy gondoskodunk valakiről (vagy valamiről) ismerjük és elismerjük, elfogadjuk, örülünk neki -legyen az ember, fa, kép, vagy akár gondolat. Életrekeltést, valami vagy valaki elevenségének növelését jelenti. Folyamat, mely újjáteremt és kiteljesít.

Ha azonban a szeretetet a birtoklás módján éljük meg, ez a "szeretett" tárgy korlátozását, ellenőrzését, vagy bebörtönzését jelenti. Az efféle szeretet fojtogató, bénító, fullasztó, gyilkos, nem pedig életadó. Amit szeretetnek neveznek, valójában sokszor épp a szeretet hiányát van hivatva elleplezni. Még mindig nyitott kérdés, vajon hány szülő szereti a gyermekét. A gyerekek ellen elkövetett kegyetlenségekről szóló híradások a legutóbbi két évezred nyugati történelméből, a fizikaitól a lelki erőszakig, a gondatlanságtól és a puszta birtokolni vágyástól a szadizmusig olyannyira sokkolóak, hogy az ember hajlamos azt hinni, a szerető szülők inkább kivételek, mintsem általánosak.

Egyébként arra jöttem rá, amikor ezeket és hasonló gondolatokat olvastam, hogy a Sátán ugyanazt akarja, mint az Isten. Távolról.

Ezt ki kell hogy fejtsem. Mit mond Jézus? Boldogok a lélekben szegények, mert övék a Mennyek Országa.

Nagyon sokan azt gondolják, hogy ez a "lélekben szegény" -kifejezés az értelmi sérülteket, gyengeelméjűeket, elmebetegeket jelenti, és lesajnáló értelemben használják. Teljes tévedés.

A "lélekben szegény" azt jelenti, hogy lehet hogy valakinek látszólag sok vagyona van, de lélekben - szegény, vagyis lélekben nem birtokol semmit. Sőt ez megfordítva is igaz: valaki a valóságban szegény, de lélekben sok vagyona van és ezek elvesztését siratja, vagy ezek megszerzésére tör, hogy a lelki "javakból" valós javak legyenek. Pl. Elképzeli, hogy milyen jó lenne ha lenne egy kocsija, lélekben "megszerzi" magának (beleéli magát a sofőr szerepébe, elképzeli ahogy összegyűjti a pénzt, ahogy az autó-ügynökkel alkudozik, stb), és akkor azon kapar, hogy a "lelki" kocsiból "valós" kocsi legyen.

Boldogok a lélekben szegények, mert övék a Mennyek Országa.

Naszóval ha látunk magunk előtt egy olyan várost, közösséget, falut stb, ahol a lélekben szegények élnek, meg egy olyat, ahol a birtoklásra törnek, akkor felületes szemmel nem veszünk észre különbséget. Tegyük fel mindkettő szegény, mert szegény országban élnek, vagy mert épp válság van, mindegy.

A lélekben szegények önként választották ezt az életformát, azért nagyjából mindenük megvan, talán még egy kicsit jobban is élhetnének, de nem teszik. Nem kell nekik.

Míg a birtoklósok egymást tapossák a jobb munkahelyért, és az ezzel járó fizetésért, irigyen figyelik, ha a másiknak jobban megy a sora, folyamatos a gyanakvás és a hátsó szándékok légköre.

Távolról, vagy akár közelebbről felületesen megnézve sem látunk nagy különbséget a két közösség között. Mégis, az egyik az Isten, a másik pedig a Sátán társadalma.

Az egyházi (isteni) szerepek is ki lettek szervezve. A papok szerepét manapság a termékmenedzserek, a sikeres eladók, "salesperson"-ok töltik be. A másik papi szerep (a bűnös meghallgatása, gyóntatása és föloldozása) a pszichológusoknak jut.

Az Evangélium (jelentése: örömhír) helyét a média vette át.

A templomok szerepét a bankok.

Az Isten gyermekei (=keresztények) helyét a "választott nép" fogalma.

A Passió (Jézus szenvedéstörténete) helyét pedig a holokauszt.

Tehát az isteni rend mintegy "ki lett szervezve", a mai társadalom a réginek egy torzképe csupán. A technika fejlődése is a birtokló életformát segíti elő (különböző "kütyük", alkalmazások, ipod, iphone, ipad, okostelefon, stbstb), egyre inkább a tárgyakra helyeződik a hangsúly.

Van egyrészt az egzisztenciális birtoklás, amikor a létemhez szükséges dolgokat birtoklom.

És van a karakterszerű birtoklás, ahol a "minél több" határozza meg az életemet. (Manapság bejött emellé, hogy minél gyorsabb legyen, minél gyorsabban hasson, stb)

Egyelőre ennyi jutott eszembe.

Folyt. köv.

86 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr203518025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.04. 18:14:13

A tudomány sátáni rangra emelése valahogy nem illik a képbe. Ahogy Isten bezárása az egyházba sem. Egyébként érdekes, elgondolkodtató.

Van valami kibaszott kód, amit, ha a szöveg bevezetője után beteszel, akkor a főoldalon csak a bevezető látszik, a többi csak akkor, ha ráklikkelsz. Valamit kéne csinálni addig, amíg el nem készül az új forma, mert így nem áttekinthető az oldal.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.04. 18:40:13

@Mr Falafel: Erre én is gondoltam már, valóban, úgy jobb lenne.

Már csak az a kérdés, hogy lehetne ezt megcsinálni. Nekem nincsenek programozó ismerőseim elérhető közelségben, úgyhogy rád hárul a feladat. Szólj a webszerkesztő havernak, árulja el, mi a varázskód, és hogyan kell használni...:)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.04. 18:52:45

@Mr Falafel: A tudomány önmagában semleges, olyan, mint nagyító. Csak nem mindegy, mit nagyítasz vele. Lehet a jót, lehet a rosszat is.

Tehát a tudomány ma úgy _viselkedik_, mint a sátán szolgája, de _önmagában_ a tudomány az semleges. Nyilván, a tudást lehet jóra meg rosszra is használni....

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.04. 20:04:44

@Schwere Gustav: Én régen használtam a kódot, de egy idő után nem működött. Talán megváltozott. Sajnos én semmit nem tudok, mi hogy működik. A haveromnak felvázoltam, mire lenne szükségem. Azt mondta, legalább egy hónap kell neki, amíg összeállít egy vázlatot. Megmutatja, hogyan működik, én meg eldönthetem, hogy tetszik-e. Addig is jó lett volna kicsit feldobni a blogot, de ha nem megy, hát nem megy.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.04. 20:32:48

Lehet, hogy én vagyok nehéz felfogású, de nem igazán értem, mi a különbség a birtoklom és az enyém között. Ezt ha kifejtenéd, érthetőbb lenne a mondandó. Mellesleg az általad említett héber "jes li" (van nekem) a seli (enyém) egy változata.
A keresztény értelemben vett sátánhoz annyit, hogy öngól. Az első pápa, aki mellesleg nem volt keresztény kinevezte Jézust a Teremtőhöz vezető egyetlen útnak, magát pedig Jézus földi helytartójának, azaz a Jézushoz vezető kizárólagos lehetőségnek. Ugyanezzel a lendülettel sátáni bűnnek eme dogmák megkérdőjelezését. Akkor mitől is degradálódtak bálványokká egykor nemesebb minőségek?

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.05. 16:58:16

Annyit csak mellé, hogy szerintem a lelki szegénységre törekvés azt jelenti, hogy megpróbálunk a materiális kötödésektől, esetleges függőségektől szabadulni. Ez által a világi dolgok megszerzésére, helyzetek megteremtésére törekvő, tajtékzó lelkünket zabolázzuk. Bizony mi zabolázzuk, nem pedig a gonosz szellemiség az egónkon keresztül, mert elvilágiasodva sajnos a gonosz van a gyeplő végén.
Szerintem lelki szegénynek lenni lemondásokon, önmegtartóztatáson keresztül lehet lenni, ez által kitöltetlen tér, üresség , lelki szomjúság keletkezik, amelyet Isten szent szellemiségével, időtlen kozmikus bölcsességével pótolhat, egyenlíthet, olthat az arra kiérdemesült harcos.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.05. 17:25:15

@biboldó:
A kereszténység távolról sem összekeverendő a katolikus kamuegyházzal.
Számomra kereszténynek lenni, annyi, mint felhasználni azt az Isten Jézus által eszközölt letaglózóan csodálatos kozmikus mágikus trükk következményét, amivel kivette a sátán kezéből a teljhatalmat.
Azaz egy állandó 'fényhasadék'-ot (sugárzó örök bölcsesség, kapcsolat) nyitott a gonosztól való sötétségben, amin keresztül (Jézus kozmikus mattján keresztül) létrejött állandó megváltási, megmenekülési lehetőség feszül jelenünkben, azaz minden emberi lkény tudatában is. Ugyan is a kozmosz és az tudat, emberi tudat egymás hasonlatai. Amúgy a Tabula Smaragdina is tartalmazza, hogy ami nagyban működik, az kicsiben is működtethető és visszafelé is, tehát kicsiből nagyba.
Csak megjegyzem nem vagyok keresztény, de többek között az is vagyok.
Jézus valóban király.
Különben a sátán nem építette volna fel az Ő lejáratására ezut az egész globális disznóröfi katolikaki agymosást.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.05. 17:38:29

Bocs, de van benne egy eléggé félreérthető hiba!
Helyesen:
Ugyan is a kozmosz és a tudat, emberi...
nem pedig:
"Ugyan is a kozmosz és az tudat, emberi"

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.05. 18:56:34

@Schwere Gustav:
Én Istennel karöltő autodidakta vagyok.
Tapasztalat, gondolkodás, modellezés,gondolkodás és még gondolkodás...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.05. 19:31:29

@Richiewise: Nem én keverem, elválaszthatatlanok. Más kérdés az őskereszténység, de ez más téma. Lényeg, hogy- azt hiszem valahol már említettem- a teremtés ellenpólusok egyensúlyán alapszik. Borul a bili amikor a komplementer egyensúly ellenséggé megy át. Ilyen húzás Jézus és a sátán ellenségkénti szembeállítása. A zsidó misztika szerint a sátán gyakorlatilag a végítélkezésnél az egyensúly elve miatt az ügyész szerepét tölti be mindösszesen. Ergo, ő is Isten alkotása, nem pedig ellentéte. Innen vagy a kereszténység szerint az ellensége, azaz a Jézusi oldalról Istenhez eljutni nem lehet. Marad a további közvetítő szerepe aki nem más mint egy kizárólag földi világuralomra törő diktatórikus felépítmény élén nagy Konstantinnal és utódaival. Ezért váltak bálványokká valaha szakrális értékek, ezért nincs szakrális társadalom.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.05. 19:37:13

@biboldó:
Ez a nyelvi szemléletben az alárendelő-mellérendelő módnak felel meg. Pl. I have gone to Budapest. Birtoklok egy "elmenést", Budapestre - vagyis elmentem Budapestre.
Birtokos igével fejezi ki a múltat az összes angolszász és latin nyelv. Ezáltal a birtokos szemlélet is jobban beléjük ivódott. Birtoktárgy = birtok, mint tárgy. Idő, mint tárgy (have gone), és emberek, mint tárgy, emberi kapcsolatok, mint tárgy( I have a problem, i have a bad relationship), érzések, mint tárgyak (i have a feeling, that...) stb.

Ahelyett hogy azt mondaná: szomorú vagyok, mert... örülök mert.. stb.

"Akkor mitől is degradálódtak bálványokká egykor nemesebb minőségek?"

A (politeista) bálványimádás és az egyistenhit között minőségi ugrás van. Szükségtelen részletezni, még egy zsidó is egyetérthet ezzel.

Ennél fogva nem a pápa deklarál akármit, hanem az emberek ösztönösen érzik, hogy magasabb szintre jutottak.

Az első pápa, Péter apostol nem magát nevezte ki, hanem Jézus nevezte ki őt. Egy biboldótól nem várom el, hogy megértse. De ez az igazság.

Tessék újszövetséget olvasni, ott van benne, ki nevezte ki Péter apostolt, az első pápát.

Jah és egy apróság: Róma csak 740 körül kezd bármiféle szerepre is szert tenni, és akkor is azáltal, hogy az arabok elfoglalják Alexandriát, Jeruzsálemet és Antiochiát, a keleti keresztény központokat. Addig ők egyenként is tán nagyobb súllyal bírtak, mint Róma, együttvéve meg főleg. Róma csupán egy volt a keresztény központok közül. az első pápák csupán Róma püspökei voltak, jópárszáz évig.

Tehát alapból baromság, amit írsz:)
hogy az első pápa "kinevezte magát Jézus földi helytartójának" vagy micsoda:)

A keleti egyházak pl. nem ismerik el a Pápát. És akkor mi van? Semmi. a keleti keresztény (görög, szláv, örmény, grúz, kopt) liturgia és dogmatika a lényegi tanításokat tekintve _teljesen_azonos_ É a keleti egyházakon mégsincs hatalma a pápának.

Az összes hagyományos keresztény egyház tanai lényegükben összefoglalhatóak a Niceai (Kr. u 325) Zsinat tanításaival, a Niceai Krédóval (Nicea-konstantinápolyi hitvallás).

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.05. 19:49:12

@Richiewise: "Számomra kereszténynek lenni, annyi, mint felhasználni azt az Isten Jézus által eszközölt letaglózóan csodálatos kozmikus mágikus trükk következményét, amivel kivette a sátán kezéből a teljhatalmat."

Kétlem, hogy itt bármilyen "mágikus trükkről" is szó lenne. Feláldozta magát bűneinkért. mindezt szeretetből.

A mágia számára azonban ismeretlen a szeretet. Mágia: elmémmel befolyásolni az illető helyzetet/problémát/személyt, hogy számomra kedvező legyen a végkimenetel.

A mágia és a szeretet egymástól különböző dolgok. tkp. egymás ellentétei.

Mágia: kihasználni, felhasználni, a céljaim érdekében.
Szeretet: bevonni az illetőt, őszintének lenni vele, gondoskodni róla, tehát _nekem_ kell áldozatot hozni az illetőért, nem pedig neki nekem.

Ég és föld.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.05. 19:50:08

@Schwere Gustav: Nyelvtanilag értem a különbséget akár a héberben is. Csak a mondandó szempontjából nem.
Pont egy zsidó tarthatja joggal politeista szemléletnek akár a szentháromságot is.
Pontosan. Helytartót a főnök nevez ki, nem pedig választott tisztség. Péter rendben, az összes többi önkinevezett utódja illegitim kamu, földi hatalmi kreálmány.
Személyeskedő megjegyzéseidet meg nyugodtan feldughatod magadnak, rám nincsenek hatással.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.05. 20:17:16

Az ember birtoklási vágya egy animisztikus vonás. Az óhajtott tárgyat különféle tulajdonságokkal ruházza fel, amelyekhez ő emberként viszonyulni akar. Ez egyébként, ha hiszünk a mana létezésében, nem is akkora őrültség.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.05. 20:20:39

@Schwere Gustav: Amennyire én ismerem a bibliát, nemhogy engedélyezné, de szigorúan ellenzi a cölibátust. Ki nem mondottan egyenértékű bűnként kezeli a fajtalansággal.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.05. 21:50:31

@Mr Falafel: Nagyjából így van. És a mágia is a birtoklási vágy rokona. Valamiről el akarom érni, hogy engedelmeskedjen nekem. Hatalomvágy, a másik feletti uralomra törés. Ez a birtoklás mechanizmusa, ez a mágia mechanizmusa.

Tehát mennél jobban megtéveszt valaki másokat( "kisugárzás"), vagy önmagát (téveszme), annál több manája van...:)

"Amennyire én ismerem a bibliát, nemhogy engedélyezné, de szigorúan ellenzi a cölibátust. "

Érdekes. És ezt hol olvastad?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.05. 22:09:00

@Schwere Gustav: A szaporodjatok és sokasodjatok felszólító módú igealak. Isten utasítását tartalmazza. Lehet ezt úgy értelmezni, hogy szaporodjatok és sokasodjatok, kivéve a katolikus papok?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.06. 11:55:53

@Mr Falafel: És akkor aki nem szaporodik, bármely egyéb okból, az szintén bűnös?

Pl. manapság vannak , de régebben is voltak olyan házaspárok, akiknek "nem jött össze" a gyerek. Akkor ők is bűnösök?

Egyébként meg:

"Akkor odaléptek hozzá a farizeusok, hogy próbára tegyék. Megkérdezték: "Szabad-e a férfinak bármi okból elbocsátania feleségét?"
Ő így felelt: "Nem olvastátok, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek teremtette őket
és azt mondta: a férfi ezért elhagyja atyját és anyját, feleségéhez csatlakozik és a kettő testben egy lesz?
Így már nem ketten vannak, hanem csak egy test. Amit tehát Isten egybekötött, ember szét ne válassza."
De azok erősködtek: "Miért parancsolta hát Mózes a válólevéllel történő elbocsátást?"
Ő kijelentette: "Mózes keményszívűségtek miatt engedte meg, hogy elbocsássátok feleségeteket, de kezdetben nem így volt.
Mondom nektek: aki elbocsátja feleségét - kivéve ha törvénytelen élettársa - és mást vesz el, házasságtörést követ el. Aki pedig elbocsátott nőt vesz el, szintén házasságot tör."
Erre a tanítványok megjegyezték: "Ha így áll a dolog férj és feleség között, nem érdemes megházasodni."
Ő így válaszolt: "Nem mindenki tudja fölfogni ezt, csak akinek Isten megadja.
Van, aki anyja méhéből úgy született, hogy képtelen házasságra, van, akit az emberek tettek képtelenné rá, de van, aki a mennyek országáért önként lemond róla. Aki föl tudja fogni, fogja föl!"

Máté evangéliuma, 19. fejezet.

Hozzáteszem, én bizonyosan képtelen lennék ilyen életet élni (cölibátus).
De azt a hibát is igyekszem elkerülni, hogy mindent magamból kiindulva ítélek meg...:)

Nem csak olyan agresszív, erős vérmérsékletű emberek vannak, mint te és én. vannak jóval szelídebb emberek is, akiknek a vérmérséklete könnyebben befogadja ezt a dolgot.

Egyébként az ős-szkíta buddhista (egyesek szerint Buddha szkíta volt, és a buddhizmusban az ősi szkíta eszmeiség kristályosodik ki) szerzetesek is cölibátusban élnek. Még nőt megérinteni sem szabad nekik. Na akkor ott mi van.....:)

Az isteni parancs eredetileg a sokasodás volt.

De azt pl. Isten is tudja, hogy nem lehet végtelen ideig sokasodni:) -lásd túlnépesedés, meg ilyenek.

Ha jól tudom, se a keresztény, se a zsidó, se az iszlám, se a stb. vallásokban nem bűn, vallási értelemben, ha valakinek nincs gyereke. Persze lehet hogy a szomszédok kibeszélik az illetőt (még gyereket se tud csinálni, hehe), de ez már más tészta.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.06. 12:14:17

@biboldó: "Pont egy zsidó tarthatja joggal politeista szemléletnek akár a szentháromságot is."

Ha szépen kéred, elmagyarázom a Szentháromságot.

"Péter rendben, az összes többi önkinevezett utódja illegitim kamu, földi hatalmi kreálmány."

Vannak akik így gondolják, ők a protestánsok, és a keleti ortodoxoknak is ez a véleményük.
Ez azért is tökmindegy, mert a keresztény hit dogmáit nem a pápa alkotja. A pápai csalhatatlanság dogmája - kapaszkodj meg - 1871-től van érvényben, de csak speciális esetekben (csak zsinaton jelentheti ki, és csak akkor, ha ha az egész zsinat egyetért vele) érvényes.

Ha a pápai intézmény bármiféle negatív hatással lenne a keresztény életmódra, akkor elmondhatnánk, hogy "bezzeg az ortodoxok", "bezzeg a koptok" milyen erkölcsösen, hitelesen/fölvilágosultan élnek, stb.

Vagy: a keleti egyházak dogmái mennyire mások...stb.

De nem mások. 99%-ban ugyanazok. Lényeges dolgokban meg 100%-ig.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.06. 13:42:56

@Schwere Gustav: Igen, azok bűnösök. Isten bünteti őket magtalansággal. Ki más szólhatna ebbe bele?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.06. 13:48:06

@Schwere Gustav: Na, itt a kamu az egész Újszövetségben. A homokos pápák meghamisították a bibliát. Olvasd csak el a Tórát! Van magyar nyelvű kiadás magyarázattal, eredeti zsidó. Abból világosan lejön, hogy Isten miket mondott. Jézus Isten fia, aki nem mondhatott ellen apjának. Önként lemondanak a mennyek országáért? Röhej!

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.06. 14:33:29

@Mr Falafel: Igen?

És akik vakon/süketen, végtag nélkül születtek, azokat is Isten bünteti?

Van olyan fonalféreg, amely csak az emberi szemben képes szaporodni. Afrikában százezrek vakulnak meg emiatt évente. Az is Isten büntetése?

Mi bűnt követtek el, hogy így bűnhődnek?

Ha tegyük föl a gyereked elcsapná egy kamion ne adja ég, az Isten büntetése lenne? És mi lenne a "tanulság"?

(Isten egyébként is csak olyan próbát állít elénk, amiből tudunk tanulni)

Ha a magtalanság Isten büntetése, akkor ezek is azok. De egy részük bizonyosan.

Isten kegyetlen? Mert ezt állítod.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.06. 14:47:18

@Mr Falafel: Jaja persze :)
Hogy kell érteni eredeti originál zsidó magyarázat szerint ezt az idézetet, mondjad. Lehetőleg a teljes szöveget rakd be. Úgysem lehet több 4-5 sornál.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.06. 15:05:15

@biboldó: 2012.01.05. 19:31:29
Erősen összefonódtak, az igaz, de pl. a baptizmus vagy a karizmatikus kereszténység stb eltávolodik a katolikamutól. Derek Prince pl. meglepően széles látókörű ( egy keresztényhez képest) és logikus okfejtő volt, több könyvét is szeretem, leszámítva a zsidóság agyontömjénezését.
A sátán szerintem sem Isten ellenlábasa. Egyértelműn vádló.

"Innen vagy a kereszténység szerint az ellensége, azaz a Jézusi oldalról Istenhez eljutni nem lehet. Marad a további közvetítő szerepe aki nem más mint egy kizárólag földi világuralomra törő diktatórikus felépítmény élén nagy Konstantinnal és utódaival."

Ezt sajnos nem tudom hogyan értelmezed.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.06. 15:43:06

@Schwere Gustav:2012.01.05. 19:49:12
Igen Jézus feláldozta magát értünk és valóban odaadó szeretetből.
A MÁGgia szó a MAGyar MÁGUSok globális munkássága nyomán került be a köztudatba. Lásd még MAGISter stb.
Továbbá a mágia szó, mint annyi más csodát rejtő szavunk valódi jelentése mellett rengeteg szándékosan ráragasztott jelentéstartalmat, érzelmi maszatolást, torzításokat tartalmaz.
Amikor egy csodálatos, magával ragadó élményt nyújtó történésnek vagy tanúja, azt úgy jellemzed : varázslatos volt. Ebben az esetben a varázslat, varázslás ténye koránt sem negatív jelző számodra.
Hogyan jellemeznéd Isten munkáját? Szerinted Ő egy létező állandó szuperintelligens energia halmaz, vagy azonosítható-e aktívan dolgozó, munkálkodó, harcos szellem lénnyel?
Számomra egyértelműen állandóan törekvő formáló harcos szellem. Az Ő munkásságát pedig varázslatnak tekintem. Igen szerintem a szó valódi jó értelmében vett legnagyobb, legbölcsebb, ezáltal a legerősebb varázsló a kozmoszban és nem eszem meg ezt az 'üljél csak otthon, higgyél bőszen, bólogass a szarráhamisított, (szinte teljesen nem Jézustól származó) bibliára, oszt majd a főnök mindent megold, meg amúgy minden automatikus' szart!
Ezt a roppanrt hatalmas, számunkra átláthatatlan, elképzelhetetlen kotyvaszt valahogy irányítani és rendezni kell. Nem gondolod, hogy ez a tevékenység varázslatos?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.06. 18:07:31

@Schwere Gustav: Az Ószövetség hitelessége megkérdőjelezhetetlen, mert a zsidóknak nem érdeke azon manipulálni. Ebben ők következetesek. Hagyománytiszteletből a cigány európai népeken bőven túltesznek. Az Újszövetség nem része a Tórának, ellenben az köztudott, hogy valamelyik homokos pápa átíratta az egész bibliát. Fasz emlékszik már rá, melyik, de így volt tényszerűen, és erről kár megfeledkezni. Ez a cölibátus a buzi egyházfők mentsvára. Nem véletlenül vált szét a katolikus és református egyház. A katolikusok alja népség. Milyen pápák voltak a középkorban, bazmeg? Persze, tudom, hogy téged Isten kevésbé érdekel, mint a köré szervezett hazug intézményrendszer.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.06. 18:10:03

@Schwere Gustav: A betegségek Isten büntetései, mert nem viselkedtünk jól a paradicsomban.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.06. 22:09:45

@Schwere Gustav: Nem kérem sehogy. Ha akarod elmagyarázod, legfeljebb ismét szembesülsz bevett dogmáid ürességeivel. Mert azonnal visszalövök majd a chabad vagy nefes- neshama-ruah hármasságokkal, miknek a szentháromságod csak egy lopott, kifacsart logikátlan változata.

Konstantin, azaz az első, tulajdonképpen nem is keresztény önjelölt földi helytartó döntötte el, hogy mely iratok legyenek a Biblia részei és melyek apokrifok. Persze korántsem földi világuralmi célzattal, hanem csak úgy megvilágosodási célzattal ugyebár.
És mint a további kommentjeidből is kiderül, ezt csak úgy simán illene a világnak beszopnia, merthogy ez a kereszténység alapja, ergo megkérdőjelezhetetlen dogma.
Rám ne számíts!

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.06. 22:17:15

@Schwere Gustav: Neccesek a jézusi belemagyarázott süketelések. Vagy Jézusotokat nézitek hülyének vagy ti vagytok mindent beszopó birkák.
Jézus nem mondhatott Mózesre hivatkozó feleségről szóló tanmesét, mert nem csak Mózes, de Jézus idejében is a többnejűség intézménye dívott.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.06. 22:26:26

@Richiewise: A közvetítő úgy értendő, hogy a világuralomra törő kereszténység elvette a népektől az Istenhez való kapcsolat lehetőségét. Közvetítőként beiktatta Jézust, Jézushoz eljutás lehetőségként pedig a pápát. Naná, hogy ilyen felállásban nincs pályája a szakrális embernek, szakrális társadalomnak. Van viszont tere bűnbaknak kikiáltott fantomokkal való meddő hadakozásnak, ami csak önpusztításhoz vezethet.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.07. 06:39:30

@biboldó:
Így már tiszta. Abszolút így látom én is. Ezen az úton agyhalott mantraimádkozók gyártása történik.
Arra viszont, hogy a gonosszal való bátor szembenézés és az állandó harcra kész éberség mennyire elegedhetetlen alalpeleme a keresztény hozzáállásnak, szó sem esik.
Sok fucked up Don Quijote de la Mancha.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.07. 07:42:28

@Mr Falafel: 2012.01.06. 18:07:31
Írod, hogy "a katolikusok alja népség".
Hozzátenném: az ószövetségben leírt primitív vérszomjas (menjünk gojt kaszálni) zsidók, akik mellesleg kurvára nem Jézus Istenével, hanem egy beteges démoni hatalommal kötöttek szövetséget, mai napig nem változtattak fanatikus felsőbbrendű hozzáállásukon.
Költői kérdés: Melyik nemzetség büszke tagjait dúsította az említett golyószopkodó anális inkább pápaúriémbör, aki a bibliát átiratta?
Zsidó nem lehetett, mert ők Istennel kötöttek tízenhát szövetsígöt, oszt ezé má végtelenül szertik az ÚÚÚrat, meg az Ő egyszem pici fiát természetesen annál inkább.
Tudod, ha egy tehetségtelen, irígy hülyegyerek hatalomra vágyik, bármilyen elképesztően badar hazugságot képes a zászlajára tűzve menetelni, csak, hogy egyébként emberi értékek szerint nem (méér ááz tú kompikáát!), "de BÁRMILYEN! ezeket legyőzni képes erővel szövetségbe!!!" felkiáltással maga alá gyűrjön bárkiket, a fennálló állapotot véres szemétdombbá váltsa, annak tetején meg olyan erővel mellét verő kukorékolásban 'teljesedjen' (ha-ha-ha-ha-ha!) ki a vérszomjas egocsökevény, hogy majd beszakad a szegcsontja.
Bocs nem tudok tovább írni, mert elismerésem jeléül olyan tapsolásba kezdtem, hogy tiszta vér lett a tenyerem, bocsi szia.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.07. 11:12:32

@biboldó: "nem csak Mózes, de Jézus idejében is a többnejűség intézménye dívott."

Max. a királyok és a tehetősek körében.

Vegyük pl. a mostani iszlámot: lehet négy feleséged. De a muszlimok 99%-ának mégis csak egy felesége van.

Mert egy feleséget is pont elég eltartani.

A poligámia nem kötelező érvényű szabály, még a poligámista társadalmakban sem. sőt, ott is inkább (1%) kivétel. Ennyit erről.
Amennyiben létezik a "szerelem", mint fogalom, azzal is teljesen összeférhetetlen. Jézus nyilván ebben az értelemben beszélt erről.

Ja és még egy: a több feleségnek már régebben is inkább státusz-szimbólum szerepe volt. Mint amikor ma van valakinek 5 kocsija.

"Konstantin, azaz az első, tulajdonképpen nem is keresztény önjelölt földi helytartó döntötte el, hogy mely iratok legyenek a Biblia részei és melyek apokrifok."

Bizonyíték? Mert addig csak népi bölcsesség-szintű ócska agitprop.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.07. 11:30:04

@Mr Falafel: Az Újszövetség nem része a Tórának,

Tényleg? Mit nem mondsz. (Lángész lakik, uram, Önben!):)

"ellenben az köztudott, hogy valamelyik homokos pápa átíratta az egész bibliát."

Csakis így lehetett. Kár hogy azt már sosem tudjuk meg, a részleteket. Inkább elhisszük, bemondásra.

Kértem, hozd be a Tóra fülszöveget. elmulasztottad megtenni.
Ennek hiányában nem tudlak komolyan venni...
Így jártál.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.07. 12:00:52

@Mr Falafel: és a büntetés csakis a bűnösöket bünteti?

Vagy mindenkit, válogatás nélkül?

kieg. az előzőhöz.: amint beidézed a forrásaidat, akár a Tórával, akár a "Bibliát átíró homokos pápával" kapcsolatban, ott esetleg folytathatjuk.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.07. 12:57:15

@Richiewise:

Persze hogy van olyan, hogy varázslatos élmény, bár ez talán a felületesebb jelentése egy adott valaminek. Akkor már jobb kifejezés az, hogy magával ragadó.

Ez is azt fejezi ki, mint kifejezés, hogy van valami az isteniben, ami az emberit magával ragadja -mint a sas a prédát - az égbe. Rag-ragad-ragadoz-ragadozó
a "ragaszt(ó)" meg sok egyéb szó is innen jön.:)

Pl. a nagyszentmiklósi kincsben is ott van egy jelenet, hogy a Turul égberagadja az embert.
Tulajdonképpen a táltos-utazás is erről szól, a mitológiában a Pegazus (szárnyas ló, =táltosló) mint szimbólum, ehhez kapcsolódik.

Mit gondolsz erről a videóról?
www.youtube.com/watch?v=hecXupPpE9o

Szerintem ez jól illusztrálja, miről beszélek.

De ez mind emberi érzés. A csodálat, legyen bármily magával ragadó meg varázslatos, nem szerepel Isten szótárában. Istennek nincs erre szüksége, hogy csodálják őt.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.07. 13:28:28

@Schwere Gustav:
Úgy látom, komoly légköri zavarok vannak feléd. Az is kitűnik, hogy meg vagy világosodva, úgyhogy ezen a szinten én már nem merek vitába bocsátkozni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.07. 17:15:09

@Schwere Gustav:
Pál 1. levele Timótheushoz, 3.2: "A püspöknek azonban feddhetetlennek, egyszer nősültnek, józannak, megfontoltnak, mértéktartónak, vendégszeretőnek és a tanításra rátermettnek kell lennie."
A KELL szó jelentése ismert előtted? No, ha ehhez hozzávesszük az Ószövetségből Mózes 1. Könyvében foglaltakat: "Szaporodjatok és sokasodjatok", mindjárt helyben vagyunk. Isten nem tesz kivételt. Volt bárki is, akinek Istennel egyenlő hatalma volt, és ezen változtathatott? Én nem ismerek ilyet. A vallástudomány szerint még a tridenti zsinat idején is voltak nős papok az érvényben lévő szabályozás ellenére. Ha jól tudom, ez a XVI. század. Szóval a cölibátus egyértelműen a buzi pápák és papjaik kiskátéja.

Mint mondtam, az a legnagyobb baj a te hiteddel, hogy Isten elé helyezed az egyházat. Kvázi elzárkózol az Istennel való közvetlen és őszinte kapcsolat elől. Ez a magatartás vélhetően abból fakad, hogy nem érzed elég erősnek magad Isten előtt megvallani önmagad. Ezért tartod magad elé pajzsként az egyházat.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.07. 17:20:03

@Richiewise: A zsidók a Tóra minden szaváét igaznak hiszik, ezért ahhoz ragaszkodnak. A Tóra szerint ők az Isten kiválasztott népe, akivel az Úr szövetséget kötött, egyedüliként a föld népeiből. Egy olyan nép, amelyiknek az ebben könyvben foglaltak jelentik a társadalom alapjait, s minden egyéb erre épül, nem várható el, hogy változtasson rajta. Engem sokkal inkább zavar, hogy viszont a magyarországi zsidók éppen a magyarság hasonló útkeresését becsmérlik. Nem tartom elegánsnak. Finoman fogalmazva. Ezért, bár a saját blogunkon megengedem magamnak a katolikus egyház bírálatát, egyéb blogokon védelmezem azt.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.07. 17:52:57

@Mr Falafel: Tévedések sorozata. A Tóra minden szavát több szinten, több összefüggésben több értelmezésben szemlélik a zsidók. Nagyokat vitatkoznak róla, eme viták gyűjteménye is a Talmud például. Gyakorlatilag évezredek óta valamilyen formában fórumoznak, blogolnak, kommentelnek a témában. Mint ilyen esetekben normál jelenség, eközben nem ritka a képletes anyázás sem. Egy katolikusnak ez idegen, hisz ő a vallás gyakorlását csak a dogmák szajkózása által ismeri.
Tévhit ez a kiválasztottság kérdése is. Azaz nem tévhit, rosszabb annál, maga az ismeretek hiánya. Miből a dogmák szajkózásával karöltve egyenesen következik a fröcsögés.
Csak szólok, a parancsolatok megkapására lett kiválasztva a zsidó nép, nem pedig valami felsőbbrendű szerepre.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.07. 19:40:14

@Mr Falafel: Szintén Pál: "Jó, ha az ember asszonnyal nem érintkezik. A paráznaság veszélye miatt azonban, legyen csak minden férfinak felesége és minden asszonynak férje. "

És ezt is csak ajánlásképp fogalmazza meg, a híveknek. Nyilván nem lehet kötelezően azt mondani, hogy nősülj meg. meg azt sem, hogy ne nősülj meg.

De persze lehet ezen lovagolni unos-intalan. Ott vannak az ortodoxok, protestánsok, zsidók,stb, nősülhetnek a papjaik. És? Mennyivel lett ez jobb? Mennyivel több szegényt etetnek meg? Mennyivel több emberen tudnak segíteni így, hogy házasok?

Az ortodox szerzetesek is cölibátusban élnek, egyes hagyományörző zsidó közösségek szintén.

Sőt: két fokozata van a papságnak a katolikus egyházban is: van az áldozópap, meg a szerpap (diakónus). A diakónusok ____házasodhatnak___. Tehát hogy "minden pap cölibátusban van kényszerítve hogy éljen", hamis állítás.
hu.wikipedia.org/wiki/Diak%C3%B3nus

DE nem válaszoltál az előzőre! A betegségek, degenerációk, mint Isten büntetései, csakis az arra érdemeseket sújtják?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.07. 19:42:24

@Richiewise: A mi évfolyamunk volt az első A (maior) szakos antropológus gárda. Előtte a Boglár vezette tanszéken B (minor) szakon hallgattam antropológiát.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.07. 19:54:44

@biboldó: Én a Tóráról beszéltem, te a Talmudról. A tóra változatlan, hiszen az Mózes öt könyve. A Misná és Gemárá, a szóbeli tanok az írott tan értelmezése körüli vallásmagyarázatok, a vallási törvények gyűjteménye.
Hol tévedtem, kivel kötött még szerződést az Úr bármire is? Hol olvastál nálam felsőbbrendű szerepre való kiválasztást? Csak a tényszerűség kedvéért.
Bekötött szemmel csípőből tüzeltél.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.07. 19:57:39

@Schwere Gustav: Ha mindennek Isten a forrása, akkor betegségeknek is. Erre egyébként megvan a bibliai történet, ugyebár. Az meg teljesen elfogadhatatlan, hogy a kellemetlen részeket a világi létezésre, a tudományra testálod, és tudományos magyarázatokat vársz, míg a kellemesebb részt meghagyod Istennek.
Minden ember bűnös, vagy nem?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.07. 20:14:14

@Mr Falafel: "Ha mindennek Isten a forrása, akkor betegségeknek is."

Tévedés. Van olyan forgatókönyv is- Enoch könyve -, hogy amikor a Nephilimek (a bukott angyalok) a földön jártak, akkor a természetet is megrontották. Persze a Nephilimeket Isten teremtette, ez kétségtelen. hogy tud az Isten rosszat teremteni? Sehogy, de szabad akarattal rendelkező lényeket igen.

Tehát mondhatjuk, hogy a paraziták, betegségek stb annak következményei, hogy a Nephilimek beavatkoztak a teremtés folyamatába. A teremtés ily módon korrumpálódott. Legalábbis ezen a Földön.

Ily módon már nem Isten teremti személyesen a rossz dolgokat, hanem a bukott angyalok, vagyis a démonok.

"Minden ember bűnös, vagy nem?"

Minden ember meg lett váltva az eredendő bűntől, vagy nem?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.07. 20:58:29

@Mr Falafel: A Tóra változatlan, az értelmezése annál sokszínűbb. Ergo nem szó szerint szajkózandó dogma. Hol ebben a csípőből tüzelés?
A kiválasztottságról is volt itt már valahol szó, lehet, hogy tényleg nem Tőled, bocs.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.08. 06:14:10

@Mr Falafel: 2012.01.07. 19:54:44
A biboldó védelmében: én írtam fentebb, ahol bekattantam az ószövetségi brutalitásra (mint mindíg), hogy "mai napig nem változtattak fanatikus felsőbbrendű hozzáállásukon".

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.08. 16:32:58

@Schwere Gustav:2012.01.07. 20:14:14
Abban nagyban osztom a véleményed, hogy a betegségek és degenerációk nem Istentől származnak, ugyanis nem származhat Istentől.
Legalább is a magyarok és Jézus Istenétől semmiképpen nem.
Itt biboldónak jegyzem meg, hogy a zsidók nem lettek kiválasztva semmire!
Mózes bizniszelt a Jehova (Jahve) néven ismert gonosz világi uralkodóval, akit a szarráhamisított bibliában "Úr"-nak neveznek, a sok seggagyú meg követte, mellesleg a jóravaló zsidók elszörnyedve otthagyták őket az idétlen megszállottságukban és Izrael felé húztak. A valódi és egyetlen legfelsőbb Isten maga az Élet, az Egészség, a végtelen Szeretet és a Fény! Istennek ÉL a valódi neve, Él Ő az aki Jézus Krisztus Atyja és nem teremtett semmilyen gonosz világot vagy ártó szándékú cselekedetet, nem hogy betegséget meg vallást, meg ideológiákat, meg megélhetetlen törvényeket, szenvedést. Nem! Kizárt. Az ószövetség abszolút gonosz szellemű és nem Istennel, hanem Mózes Jahve- val kötött szövetségéről szól, illetve a többi sötét embertelen benne foglaltatott szennyet inkább most nem méltatom. Az őszinte Isten keresés és a VAKbuzgó hit majdhogy homlokegyenest ellenkező irányok.
Aki elhiszi az ószövetség Isteni eredetét, és ezen a megvezetettségen keresztül nem csak, hogy elfogadja, de még skandálja is, az egy gonosz embertelen sötét démoni erőt emel Isteni rangra az emberek (nem az Élő Emberek) köreiben.
Rövidesen itt lesz az idő (sőt napjainkban már folyik), amikor mindenki tisztán fogja látni, hogy, hogy megvezették őket a mózesi oldalról plusz még sok extra:):(. Biztos nem hiszitek, de nem vagyok fajgyűlölő, csak a tényeket írom le és nagyon sajnálom a ténylegesen emberi életet élő zsidókat, mert nagyon szar lehet nekik manapság, a családomban több zsidó is van és igazán jó emberek. Az egyik közel 90 éves nagyi reggeltől estig megy, mint a golyó, mart annyira áldott és az ideje nagyon jelentős részében börtönben ülő emberekkel levelez Jézusról már vagy 30 éve, és sikerült párat haza vezetni...na mindegy szóval tudom, hogy szar van, de valahogy ki kell mászni belőle, ahhoz meg minimum beszélni, írni róla.
Ha belátjuk, hogy a sátán a Föld ura, akkor kiviláglik, hogy a 'júdeai irányzat' kit nevez a teremtett földi világ és az emberek urának.
Jézus pusztai megkísértéséből: "Azután magával vitte őt az ördög egy igen magas hegyre. Megmutatta neki a világ összes országát és azok dicsőségét, majd azt mondta neki: ’Ezeket mind neked adom, ha leborulva imádsz engem." Érted, hogy ezek az ő birtokai? Különben, hogy adhatná oda azokat bárkinek is?
Egy másik poszton írtam, hogy jézus megváltása által ki lehet jutni a fényre, na de Jahve...ha-ha-ha.
Amúgy rengeteg példa van még, találhattok magatoknak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.08. 18:41:38

@Richiewise: Nem hiszek sem az ősgonoszban, sem a mindent átható feltétlen szeretetben. Legfeljebb kellékként használom őket írásaimban. Annyi azonban bizonyos, hogy minden nép mitológiája valóságon alapul. Akiket ti itt isteni rangon emlegettek, maximum nálunk intelligensebb lények voltak, vagy egy korábbi emberi civilizációból, vagy a világűrből valahonnan. A valódi Teremtő sokkal kevésbé antropomorf. "Kéznyomán" kívül más bizonyíték nincs rá. Aligha olyan létforma, amelyik majmokkal diskurál, és elhiteti velük, "ti olyanok vagytok, mint én'.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.08. 18:49:00

@Mr Falafel:
Én nem szándékozom emberré személyesíteni. Szerintem Ő sem.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.08. 18:54:45

@Richiewise:
Még annyit hozzá, hogy az a varázslatos jelenlét, ami az anyagot életre kelti, az szerintem maga Isten, maga az Élet és mivel az élet alapvetően élni akarásból készül, ezért egyértelmű, hogy a legodaadóbb erő hajtja, az pedig a szeretet, ami szerintem Isten vonatkozásában végtelenül állandó, illetve mértéktelen kell, hogy legyen.
Már megint az van, hogy a szavak nem bírnak az emberen túli kifejezésével..

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.08. 19:27:11

@Mr Falafel:
Írtam olyan 2 napja privát üzenetben.
Azt megkaptad?
Csak azért mert lenne néhány kérdésem, de gondoltam nem teszem közszemlére.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.08. 20:32:18

@Richiewise: Nem néztem azt mélt, amivel a blog.hu-re és az indára regisztráltam. Most elolvastam. Válaszolok is azonnal.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.08. 20:37:37

@Richiewise: Ennek a Jézus dolognak fuss neki még egyszer. Nem számítva a komolytalan párthusi vonalat, ő annak a bizonyos zsidók Jahvéjának a fia, kit zsidóként emleget mint Atyát. Legalábbis a Konstantin féle vonulat szerint. Számomra ez mellékszál, nekem Jézus csak mint antiszemita ellentmondás bír jelentőséggel.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.08. 21:36:46

@biboldó:
Ha számodra Jézus ennyit jelent, akkor nincs értelme erről tovább vitázni.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.08. 21:46:18

@Richiewise: Már hogyne lenne.
Jézust leválasztani a zsidóságról, a zsidók Jahvéjáról, maga a kereszténység kétségbe vonása.
Ettől még lehetett egy nagytudású kabalista, de mint az "Élet"-hez közvetítő, na, az már ellentmondás.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.08. 21:52:45

@biboldó:
Így is van, a fals zsidókereszténység kétségbe vonása.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.08. 22:07:52

@Richiewise: Pontosan.
Ezért kell megvitatni. Az nem komilfó, hogy nahát ezek a zsidrákok báncsák jézuskánkat, oszt mi majd jól megvédjük tőlük, ha kell, belődözzük a Dunába is őket. Akkor inkább le kéne vetkőzni a zsidókeresztény maszlagot, és újratárgyalni a kérdést logikus suméri alapon. Ja, hogy ehhez szembesülési kényszer jelentkezne a balfaszsággal, az más kérdés. Nem könnyű, de nincs választás. Vagy levetkőzni a dogmatikus gondolkozást vagy dagonyázni tovább a fals khmmmm önpusztító szarban, mit a sulykolt ideológia önmagának ellentmondó módon gyűlöletnek nevez.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.08. 22:11:40

@biboldó:
Meghívott a Falafel blogot írni, úgyhogy van moderálási funkcióm, mármint a saját dolgaim javításához. Sajna elég sok hibával írok néha.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.08. 22:17:25

@Richiewise: Ez rendben, eme lehetőséget eleve felkínálja a blogmotor. Más dolgaihoz szintén.
Utóbbi lehetőség miatt lettem menekült és fogok menekülni minden cenzúra elől a jövőben is.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.08. 22:21:03

@biboldó:
Ja, tudom miről beszélsz általában engem is kabasztak mindenhonnan.
Filozófia, művészet...tökmindegy.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.08. 22:21:52

@Richiewise: Mint már említettem, lesz téma. Csak várjatok már kicsit, míg beleásom magam a sumér világba.

Idő, mint tenger.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.08. 22:26:46

@biboldó:
Simán, tudom, hogy sumérral jössz csak úgy megjegyeztem, hogy jöhet, nekem tetszik, idő meg, halálig.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.08. 22:27:30

@Richiewise: Nekem az is felbaszta az agyam, amikor a vitapartneremet baszták ki, merthogy csúnyán zsidózott. A modi volt megsértődve mikor elküldtem a picsába, mondván majd én megvédem magam, ne bénázzon bele a témába. Erre engem is kibaszott, merthogy neki hatalma vagyon.
Ilyesmire itt semmi szükség. Máshol se lenne.......

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.08. 22:36:17

@biboldó: Kájne pánik, itt nem lesz moderálás soha! :-)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.08. 23:27:38

@Richiewise: Ez egy tetszetős gondolatsor. Különösen tetszik amit a "júdeai irányzatról" írtál:)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.08. 23:30:34

Falafel! Megtaláltam a blog jövőbeli hátterét!

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Different_Slant_on_Orion_%28495636660%29.jpg

Az Orion- nebuláról készítette a spitzer space telescope.

Na mit szóltok, Falafel, Ricsi?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.09. 08:08:49

@Schwere Gustav: Nekem tetszik. Csak azt nem tudom, hogy lehet kicserélni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.09. 11:29:30

@Richiewise: Attól, hogy nem teszek szmájlit, még értem a humort.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.09. 15:24:49

@Richiewise: Persze, hisz neked ott van a gyerek. Egész napos elfoglaltság.
:)

Hány gyereked van egyébként? És mennyi a terv?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.09. 16:07:59

@Schwere Gustav: 3 gyerek, négy kerék. Három gyerek már van, csak a négy kerék nincs ki.:-)

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.09. 17:05:37

@Schwere Gustav:
Egy fiam van, pontosan a tervezett és végleges darabszámban.
süti beállítások módosítása