Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

FASIZÁLÓDÓ BALOLDAL – A JOBBIK APARTHEIDTÖREKVÉSEI

2017. augusztus 04. 17:00 - Mr Falafel

Tulajdonképpen nincsen ebben semmi meglepő vagy rendkívüli. Különösen amióta a Jobbik egyértelművé tette, hogy azt, amit ő nemzeti érdekérvényesítésként értelmez, a baloldali politikai térfélen szokásos játékszabályok szerint kívánja megjeleníteni.  

Ennek eredménye:

  1. A Jobbik szalonképessé tette magát a baloldalon.
  2. Egyértelműsítette a nemzetiszocializmushoz való viszonyát.

Amikor tehát Vona Gábor pártelnök előállt az általános választójog korlátozásának ötletével, a baloldalon egyetlen harcos jogvédő (TGM, Bauer, Heller, Széll Bernadett, Szabó Tímea) vagy az emberi jogokért világokat romba döntő NGO-k (TASZ, Amnesty International, Magyar Helsinki Bizottság) nem kezdett el visongani, amint meghallották a műveltségi cenzus újbóli bevezetéséről szóló fasiszta szónoklatot.

Félreértés ne essék, sokszor én is kiakadok, amikor azt látom, hogy emberek valamely okból irracionálisan viselkednek. Például pártok és más szervezetek tüntetésein emberhez méltatlan mondatokat ordítanak bele a világba, vagy éppen tüntetők és ellentüntetők bántalmazzák egymást. Olyankor bennem is megszólal a kisördög, és azt mondom magamban, hogy az nem lehet, hogy ennek is annyit ér a szavazata, mint az enyém.

Vagy például ma reggel is, amikor végigszenvedtem a Duró Dórával, a Jobbik alelnökével és az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnökével készült interjút, azonnal az jutott eszembe, hogy csorbítani kell az általános választójogot, cenzust kell bevezetni.

Nem, nem az volt az ötletem, hogy a hülye nácik ne szavazhassanak! Bár az is megfontolandó. Helyette inkább az általános értelmesség kategóriáját emelném be a jogalkotási metódusba. Eh, feltaláltam a melegvizet! Ugyanis a jogalkotásban az általános értelmesség orvosi kategória mindig is szempont volt, s szempont ma is.

Ugyanis a természetes személyek, vagyis az élő emberek jogi szempontból rendelkeznek két fontos tulajdonsággal:

  1.  jogképesség: Az ember jogképessége általános, egyenlő és feltétlen.

a., Általános, mert minden egyes embert ember mivoltánál fogva megillet, születésétől a haláláig.

b., Egyenlő, mert a jogképesség terjedelme tekintetében ember és ember között semmiféle különbség nincs. Ennek minden más - az életkoron, nemen, fajon, nemzetiségen és felekezeti hovatartozáson kívüli - vonatkozásban is érvényesülnie kell.

c., Feltétlen, mert közvetlenül a törvényből folyik, megszerzése semmiféle feltételhez nem köthető. Minden embert megillet. A jogképesség az emberrel vele születik, el nem idegeníthető, nincs fejlettségi fokhoz, értelmi képességhez kötve. A törvény a jogképességet az adott emberrel szemben is megvédi, tehát senki sem nyilatkozhat úgy, hogy jogképességéről részben vagy egészben lemond.

  1. Cselekvőképesség: Az ember úgy válhat a polgári jogi viszonyok részesesévé, azok aktív közreműködőjévé, ha rendelkezik bizonyos fokú szellemi érettséggel és épséggel, birtokában van megfontolási és döntési készségeknek, azaz ésszerű akarat-elhatározással bír. Ezt az ember ügyeinek viteléhez való belátási képességet nevezzük cselekvőképességnek. A cselekvőképesség az ember biológiai és jogi adottsága.

Egyszóval retardáltaknak nem jár szavazati jog. Ergo Duró Dórának sem. Sőt, senkinek, aki nem háborodik fel a Jobbik értelmi deficitből származó apartheidtörekvései láttán és hallatán.

Ez a nő a Dunning-Kruger effektus két lábon járó demonstrációja. Annyira hiányos a tudása, hogy fel sem képes fogni, mennyire hülye. Kezdve azzal, amit az analfabetizmusról összezagyvált. A riporternő is próbálta finoman rávezetni értelmezési képességeinek hiányosságára, de a nagy balmagyar asszony nem hagyta magát eltántorítani és tolta a hülyeségét tovább ezerrel.

Az analfabetizmus az írni és olvasni tudás hiányát jelenti. Ennek egyik fajtája a funkcionális analfabetizmus, amikor a személy tud írni és olvasni, de csak nagyon nehézkesen, ezért nem képes összerakni a szavakat értelmes mondatokká, ami akadályozza a tanulásban.

Az analfabetizmus azonban nem eredendően értelmi fogyatékosság, ergo az analfabéta ember rendelkezik az ügyeinek viteléhez szükséges belátási képességgel. Tapasztaltabb ügyvéd kollégák bizonyára találkoztak már írni és olvasni nem tudó, de a jogait kiválóan ismerő börtönjáró ügyféllel. Én találkoztam, nem is eggyel. Írni-olvasni nem tudtak, de kívülről fújták a Btk-t és a jogaikat nagyon ismerték. Ez bizony belátási képesség!

Egy általánosan értelmes, vagyis orvosi értelemben épelméjű személy, ha írni-olvasni nem is tud, a mások által elmondottakat felfogja, cselekvéseinek lehetséges következményeivel számol, vagyis belátja azokat. Ebből ellentmondást nem tűrően következik, hogy a Jobbik cenzusötlete az iskolázatlanság következménye, így, ha lesz cenzus, rajtuk kell alkalmazni először.

De most komolyan, iskolához kötni a szavazati jogot? Akkor én három egyetemmel, PhD-vel kérjem ki magamnak, ha valaki csak érettségivel rendelkezik? Azt tartsam magamnál kevesebbnek? Gusztustalan! Úgy pofán basznám Vonát, hogy kiköpné Simicska tamponját.

Sebeők János író, publicista, de leginkább filozófus egyszer elmondta, hogy neki csak érettségije van. Nem ment egyetemre, mert az egyetemeken agylopás folyik. Ezzel egyetértek egyébként. Mindemellett kevés értelmesebb embert ismerek nála. Talán éppen azért, mert kellő ismereteket szereztem a felsőoktatásról, vallom, hogy az értelem, a tehetség semmilyen módon nem kapcsolódik az iskolához. Sajnos.

Az iskola dolga ugyanis nem az, hogy megtanítson írni és olvasni, vagy az, hogy korokra szabott bálványokat erőszakoljon ránk, hanem az, hogy megtanítson önállóan gondolkodni, hogy elmondja, az általa részünkre átnyújtott adatokat hogyan rendszerezzük elménkben, hogy később összefüggésekben, absztrakciókban is képesek legyünk alkalmazni azokat.  

Természetesen azzal magam is tisztában vagyok, hogy az elhanyagolt értelem értéke kevesebb. Tudom, hogy nem véletlen, ha valaki nem képes megtanulni írni és olvasni, vagy értelmezni egy szöveget. Nyilván az esetek túlnyomó többségében mentális képességek hiánya áll fenn. Ám nem minden esetben, sőt, szignifikáns bizonyos társadalmi közösségekben, például a cigányság körében az analfabéta, de egyébként megfelelő értelmű gyerekek száma.

S pont miattuk állítom, hogy a Jobbik cenzusőrülete alapvetően egy apartheidtörekvés a cigányság jogainak csorbítására. És ilyenkor nincs TASZ, Soros-NGO-k és nincs TGM vagy feljelentős Szabó Tímea. Nincsenek sehol, mert a Jobbik már az ő térfelükön játszik, az ő szabályaik szerint és potenciális kormánydöntő párt. S ha arról van szó, hogy Orbánt leválthatják, akkor egy kis apartheid is belefér.       

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1312720592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2017.08.06. 10:04:05

Kicsit furcsát fogok kérdezni, de tudna valaki példát mondani szélsőjobbos diktátorra vagy vérengzésre? Amennyire én látom az ilyesmi kizárólag baloldali sport. (Jobboldal alatt a klasszikus kapitalista/konzervatív/individualista elveket értem, amivel szemben a baloldal értelemszerűen szoci-komcsi/progresszív/kollektivista.)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2017.08.08. 08:01:26

@Deansdale: Két napig nem engedett hozzászólni a saját blogomhoz. Magát a posztot is másfél nap alatt sikerült feltöltenem. Mi van itt?

Egyébként valóban kizárólag a baloldalhoz köthető a diktatúrák létrejötte. Sőt, a baloldalon is egy bizonyos csoporthoz.

Deansdale 2017.08.08. 08:30:43

@Mr Falafel: A Nagy Testvér figyel minket :)

TrollEdomer 2017.08.17. 14:41:29

Nekem sincs nagy véleményem mostani jobbikról, de miért is ne lehetne valami minimumot megszabni, hogy ki szólhat bele ország irányításába, és ki nem?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2017.08.17. 16:59:16

@TrollEdomer: Mert nincs lehetőség az egyedi esetek, a kivételek lajstromba vételére. Akik írástudatlanul is okosabbak, mint Vona, vagy diplomával hülyébbek, mint Szalacsi.
süti beállítások módosítása