Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

Modern mítoszok

2012. május 20. 22:15 - Schwerer Gustav

A mai, modern társadalmakat az a közvélekedés hatja át, hogy mítoszok immár nem játszanak szerepet az életünkben. A "felvilágosodás" nevű folyamat a régi, "elavult" vallási meggyőződéseket, hitet letaszította trónjáról, és a "rációt", józan észt, tudományt állította a helyébe. A mai közgondolkodás tehát mentes az előítéletektől, elfogultságoktól.

Mi sem áll messzebb a valóságtól. Egyfelől: aki nem hisz semmiben, az a semmiben hisz. Másfelől. A technikai, technológia gondolkodás lépett a régi vallásos meggyőződés (mítosz) helyébe.

A mai társadalmat két fő mítosz alkotja. Az egyik a technika, a másik a történelem mítosza. a kettő egymásra is hat, egymást kiegészítik. A technika mítosza a régi vallási meggyőződések helyébe lépve a teljes materializmust, anyagelvűséget hirdeti. A régi metafizikai (anyagi világon túlmutató) gondolkodás helyébe a célirányosság, hasznosság, praktikusság stb gyakorlati elvei léptek.

A technika mítosza azt hirdeti, hogy a technika szabaddá teszi az embert. Olyan helyekre mehetünk, ahová régebben nem, olyat ehetünk-ihatunk, amilyet régebben nem, a lehetőségek köre kibővült, és ez szabadságot ad az embernek. Hogy ez a vélekedés mennyire hamis, arról inkább nem is beszélek én, inkább átadom a szót Jacques Ellul keresztény anarchista filozófusnak. Röviden megfogalmazva: amit birtokolsz, az birtokba vesz.

A másik hiedelem, ebben a fogalomkörben a "technikai fejlődés" mítosza. Ez úgy szól, hogy a régi szegénységből, éhezésből a legvégső jó - össztársadalmi boldogság, általános jólét, kényelem, testi betegségek megszűnése, sőt: örök élet- felé haladunk. Ezt a jövőképet a technikai társadalom egyébként a keresztény felfogástól kölcsönönözte, a kereszténységben ugyanis, mint azt jól tudjuk, az Utolsó Ítélet után a jók a "Földi Mennyországban", a tökéletes boldogság, elégedettség, szeretet, örök élet birodalmában részesülnek.

A technikai gondolkodással kapcsolatban szükséges megjegyeznünk, hogy a Reflexiót fölváltja a Reflex: a mély-elemzést fölváltja a beidegzett cselekvések sorozata, amely hosszú távon a gondolkodás halálához vezet.

A technikai társadalomról úgy tartják, hogy boldogabbá teszi az embert, nos, amennyire én látom, épp az ellenkezője igaz. A hagyományos társadalmakban élők, pl. a dél-amerikai őserdei indiánok, vagy a csendes-óceáni szigeteken élő őslakók, sokkal boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbaknak tűnnek a nyugati, technikai társadalom tagjainál.

A technika mítosza mellett, kevesebb eréllyel, de jelen van a "történelem" mítosza is. Ennek jelenlétét inkább  szólásokban, beszédfordulatokban tudjuk tetten érni. A "történelem ítélt", a "történelem ítéletet hajtott végre" (a komcsikon, a nácikon, stb), " a történelem, ítélőszéke", "a történelem szemétdombja", és hasonlók. A történelem mítosza szintén a folyamatos "haladás" eszméjét tükrözi vissza, lényege nagyjából annyi, hogy a túlélő, talpon maradó társadalom a "jó", a kihalásra ítélt társadalom pedig a "rossz".

A technika hatalmat ad az adott társadalom kezébe, és ez hatalmas előnyt jelent a hagyományos társadalmakkal szemben, ugyanakkor a társadalom tagjainak a boldogtalanságát is növeli. Az embernek a "fausti alku" jut az eszébe, nameg a spanyol, angol, francia hódítók esete, akik technikájuk segítségével könnyedén lemészárolták a tradicionális társadalmakban élő indián törzseket/királyságokat egész Amerikában.

Hasonló, kisebb mítoszok: "mindent lehet, csak akarni kell". Ez az önmegvalósítást hangsúlyozza, valamint azt, hogy az ember saját erejéből szinte mindenre képes. Ez természetesen hazugság, minden önismerettel rendelkező ember tudja.

"Mindent szabad, amíg nem ártasz másoknak" - ez a zsidó "amit másnak nem kívánsz, te se tedd" c. maxima jelenkori változata.Lényege: legyünk "jófejek", legyünk korrektek, ne kavarjunk túl sok vizet, stb.

Lehet hogy kihagytam pár modern mítoszt, de hát erre van a kedves olvasó, hogy a blogírót kisegítse, ha kell, kiegészítse, ugyebár? :)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr884528213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.20. 22:24:55

A technika ördöge megsemmisítette az első bejegyzést. emlékezetből írtam újra. Rohadt aljas blog.hu.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.05.22. 14:25:11

A poszt ott téved súlyosat, hogy a vallásos világnézet semmire nem megoldás, mert bigott faszság. És nincs olyan, hogy tudományos világnézet, mert nincs tudományos munkavégzés jelenleg az emberi faj tevékenységének listáján. A világot eluraló nézetek kiirtották a tudományt, a tudományos gondolkodást. Jelenleg a dekadencia nihilista korszakát éljük, amelynek végén a világuralmi terveket szövögető globalista összeesküvők felrobbantják a bolygót.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.22. 16:34:37

@Mr Falafel: "És nincs olyan, hogy tudományos világnézet, mert nincs tudományos munkavégzés jelenleg az emberi faj tevékenységének listáján."

Hát akkor vallásos világnézet sincs, hiszen sok helyen nincs és nem is volt érdemleges "vallási tevékenység", abban az értelemben, ahogy te tudományos tevékenységről beszélsz.

A tudományos világnézet egyébként maga a nihilizmus, hiszen csak arról szól, amit tudományosan bizonyítani lehet. A lélek, spiritualitás, mítosz, hagyomány értékeit tudományosan nem lehet bizonyítani, legföljebb lekicsinylő módon méltatni (pl. "segít egybetartani az adott népcsoportot", már ha ez érték egyáltalán)...
Tehát a technikai gondolkodás full 100% materialista, tagad mindenféle lelkiséget, kivéve persze, ami az elért tudományos eredmények feletti folyamatos maszturbációt jelenti.

Az új posztomban fölvázoltam a technikai világnézet dogmáit is, bizonyítva, mennyire vallási rendszer az egész.

Okostojáska 2012.06.25. 23:16:52

Ugye ugye! Az a francos alma :)
süti beállítások módosítása