Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A MAGYAR KULTÚRA SZÉGYENE

2011. október 13. 09:24 - Mr Falafel

Itt van ennek az Új Színháznak az esete, amely igencsak megosztja a magyar közvéleményt. Persze, a magyar közvéleményt egyébként is mindig minden megosztja, és gyakorlatilag nincs olyan kérdés, – ide értve a nyilvános WC-k falain koszlódó csempék ideális színét is – amely ne osztaná meg azt.

Kapjon-e színházat a szélsőjobb, az – egyesek szerint – neonáci eszméket vallók tábora, illetve szüksége van-e a magyar kultúrának egy olyan színházra, amelyik célzottan a klasszikus és kortárs magyar drámára helyezi a hangsúlyt?  

 

Kérdés továbbá, hogy formai és/vagy tartalmi alapon dönthető el egy pályázatról, alkalmas vagy sem. Kaphat-e szerepet az elbírálás szempontjai közt a szándék, illetve helyes-e a pályázatban mások világnézetét pocskondiázni, még akkor is, ha az a világnézet egyébként morális aggályokat vet fel.

 

Nem én vagyok az a személy, aki a felmerülő kérdésekre a leginkább adekvát válaszokat adhatja, miután érzelmileg befolyásolt vagyok az ügyben. Igen, nyugodtan kijelenthetem, hogy látásmódomat jelentősen befolyásolja morális értékrendem diktálta világnézetem. Nem is törekszem hát pártatlannak mutatkozni, de feltétlenül toleráns leszek a válaszok megfogalmazásakor. Utóbbi is értékrendemből fakad, így ragaszkodnom kell hozzá.

 

Az első kérdésre a válaszom az, hogy kaphat színházat a szélsőjobb. Miért ne kaphatna? Amennyiben a szélsőjobbos nézeteket valló polgárainknak arra van igényük, hogy klasszikus és kortárs magyar drámák által jussanak élményhez, nem gátolnám őket ebben. S ha ez nekik csak úgy megy, hogy közben a liberálisnak, neoliberálisnak mondott szerzőket ignorálják, hát az sem nagy probléma.

 

A kérdést akár politikainak, akár szakmainak nevezzük, arra keres választ, vajon szükség van-e Magyarországon rétegszínházra, a nemzettudatot erősítő kulturális bástyára, "nemzeti értékeket felmutatni tudó szellemi műhelyre". (Idézet Dörner pályázatából.) S mint kifejtettem, nyilvánvalóan van.

 

A baloldali liberális értelmiségnek is van válasza a kérdésre, mégpedig, hogy nincs szükség rá, mert a magyarság szellemi értékei egyenértékűek a nácizmus szellemi értékeivel. 
Sajnálom, de én ezt a választ nem tudom elfogadni.

 

Azon is lamentálhatnánk, hogy helyes-e állandóan szélsőjobbozni, neonácizni, a másik oldalon meg mindenre zsidózni, de ezt most mellőzném. Tény azonban, hogy a magyar kulturális élet planétáján a szélsőjobbnak mondottakkal ellentétes oldalon állók és élők úgyszintén ignorálják azokat a szerzőket, akik nem illenek bele az ő világnézetükbe. Az egymás iránti meg nem értés sziklaszilárd alapokon álló bálványa egyelőre lerombolhatatlan Magyarországon.

 

A második kérdésre az a válaszom, hogy a tartalom megelőzi a formát, ám a magára adó pályázó – különös tekintettel, hogy nemzeti és kulturális témában teszi – nem ad be formailag súlyos hiányosságoktól szenvedő munkát. Ez egyszerűen elfogadhatatlan.

 

A Márta igazgató úr által beadott pályázati munka formailag mérföldekkel a Dörner által benyújtott fölött áll, amely felveti bennem a kérdést, vajon Dörner nem egy késői órában érkezett megrendelésre állt-e neki összecsapni munkáját, talán éppen a biztos befutás tudatában. Ez elég sanszos. Ahogy az is, hogy Márta jogosan titkolja el terveinek egy részét, hatalmas piros betűkkel jelezve: NEM PUBLIKUS. Szerintem Dörner, vagy bárki, aki megírta részére a hevenyészve összecsapott pályázatot, gátlás nélkül "lopott" Márta pályázatából. 

Arra nem fecsérelnék szavakat, mennyire lelombozó, hogy Dörner pályázata tartalmilag is egy borzadály. A magyar kultúra művelője, egy színházi ember nem lehet ennyire slendrián, még akkor sem, ha nem kellett aggódnia, hogy elégtelen munkáját az elbíráló a szemétkosárba vágja, ahová egyébként való lenne.


Inkább arra térnék rá, hogy Marta pályázatának tartalmi vonatkozásait elemezgessem. A munka tartalmilag eklektikus, a "mindenhonnan egy kicsit", a "mindenkinek egy kicsit" elvek világosan kivehetők belőle, és ez számomra azt mondja, hogy valójában nincs is koncepciója. Tucatszínház akart lenni, miközben azon ars poetica-t fogalmazza meg, hogy nem akar tucatszínház lenni. Márpedig az eklektika, a mindenkinek megfelelés a tucatszínházak jellemzője. Az más kérdés, hogy rossz-e, ha egy színház a tucatszínház kategóriában vitézkedik. Szerintem nem. Tucatszínházban jó darabok (is)mennek, és jó színészek (is) dolgoznak. A pályázat a színház eddigi programja (vélt vagy valós) sikereit igyekszik kidomborítani. Masszív önfényezés, tegyük hozzá, intelligens megfogalmazásban. Súlyos hibája azonban, hogy kizárólag a budapestiekhez szól, és ezt mondataiban folytatólagosan kihangsúlyozza. Miért, a vidéki ember nem elég "aktív szellemileg és fizikailag", nem elégséges az "alapműveltsége"? (Idézőjelet raktam, mert Mártától idéztem.) 
Kiemelném, hogy szándéknyilatkozatot csatolt azoktól a neves és névtelen rendezőktől, akikkel együtt kívánt dolgozni. Revideálom korábbi álláspontom, úgy tűnik, ez a színházi pályázatoknál fontos kellék. Újfent utalnék azon meggyőződésemre, hogy Dörner az utolsó pillanatban kapott felkérést, vélhetően biztos befutóként, azért nélkülözi pályázata az alapvetően szükséges elemeket. (Ez elég szomorú.)


Harmadik kérdés, lehet-e szempontja az elbírálásnak a pályázó (jó) szándéka. Szerintem lehet, ám ez sem menti fel a pályázót a vétek alól, hogy gondatlan, hanyag pályázatot nyújt be. Milyen színházigazgató lesz abból, aki sem a formára, sem a tartalomra nem fordít kellő gondot? A válasz adódik magától: rossz igazgató lesz.

 

A negyedik kérdésre adható válasz szorosan kapcsolódik a pályázat tartalmi kritériumaihoz, mégis attól elkülönítve taglalom. Mások világnézetét pocskondiázni lehet. Kocsmákban, otthon a tévé előtt, és talán még az internetes blogokban is. Nem lehet viszont egy magyar színház igazgatói posztjára kiírt pályázatban. Ordenáré, alpári, elfogadhatatlan. Mellékes, hogy közben egyetértek Dörner egyes szavaival. Mégis fel kell emelnem szavam ez ellen a fröcsögő intolerancia ellen. Nem elegáns, nem kulturált! Ahogy az sem, miként a baloldali liberális kulturális elit erre reagált. Hajszálra olyan ordenáré módon, minden lehetséges csatornán ontva ezt az ocsmányságot. Ez lenne a magyar kultúra, ők lennének a magyar kultúra letéteményesei, pro és kontra? Kik ezek a mucsai senkiháziak? Ezekért vegyen az ember színházbérletet?

 

Uraim és Hölgyeim!

 

Szégyelljék magukat mindkét oldalon! Önök méltatlanok arra, hogy a magyar kultúrát reprezentálják, hogy egyáltalán bármiféle kultúrát reprezentáljanak.

 

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr403299261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.10.14. 22:02:26

"gondolatok tárhelye"
Erre tényleg nagyon jó ez a blog, azaz erre használni. Jobb, mint süket személyeskedő fórumokon baszakodni, bár annak is megvan a helye, sava-borsa.
Nos, akkor "elmélkedjünk" kicsit a témán.
A Dörner-Csurka párost nemzetinek kikiáltani enyhén szólva is necces, akár a nemzet fogalmának sárba tiprásával azonos. Dörner politizálási színvonalát valamelyik önjelölt nemzeti csatornán elnézve, hát, khmmm... nem egyéb primitív frázisok puffogtatásánál, beszűkült egysíkú világnézet idétlen megnyilvánulásánál. Ennyi telik tőle, ezt tükrözi a pályázata is. Csirkepityu bácsi is csak a már a szockában jól bevált "igazságait" hangoztatja, mik szerint hazánkat neokolonialista szándéktól vezérelt imperialista burzsoá nagytőke képviselői fenyegetik, kiktől majd mi jól megvédjük magunkat. Eme fantomellenség elleni harcra buzdítás elegendő volt egy Rákosi, majd a kádári érában való érvényesüléshez és egy MIÉP-es lánglelkű szónoklathoz is. Csakhogy a szockában erre kötelező volt a tapsikolás, míg napjainkban önkéntes.
Nem fejlődtünk semmit vagy tovább süllyedtünk?
Úgy tűnik, túl vagyon spilázva a kérdés. Ez a fajta bohóckodás sem nem nemzeti, sem nem kultúra. Lehet színháza a széljobbant bugrisoknak, de ne akarjanak a "magyarság képviselői" lenni.

Alfőmérnök 2011.10.16. 23:05:48

Hi!

Látom posztot kerekítettél a mandineres hozzászólásodból, amit jónak találtam, be is linkeltem a mandineres kreténeknek a blogon (tényleg kezdenek idegesítőek lenni, néhány kivételtől eltekintve).

Az én benyomásom az, hogy a baloldali művészek (és "művészek") jóval profibbak, felkészültebbek sok szempontból, de mondanivalójuk a világról, Magyarországról, a magyarságról vagy gyakorlatilag nincs, vagy doktriner liberális, nem ritka esetben magyarellenességgel fűszerezve.

Egyébként pl. Alföldi is jó színházi szakember, csak éppen a Nemzeti Színház küldetésének nem felel meg, amit csinál (egy alternatív színházban lenne inkább a helye). Jellemző a ballib oldalra, egyoldalúságukra, hogy nem szokták felemlegetni Alföldi pályáztatásának körülményeit, pedig úgy tűnik, jogilag az sem volt tiszta.
(Abban persze biztos vagyok, hogy a formai követelményeknek jobban megfelelt Alföldi pályázata, mint Dörneré.)

"Olyan körülmények adódtak a pályázat lebonyolítása, az elbírálás során, ami nem tekinthető egyszerű hibának. Ha egy bírálóbizottság elé bekerül öt pályázat, annak a grémiumnak felelősen kell döntenie arról, hogy a következő öt esztendőben az adófizetők pénzéből mire költik majd el itt az évi 1,7 milliárd forintot, színház ürügyén. Így tehát a pályázatoknak is dokumentumértékűeknek kell lenniük. Ha pedig az úgynevezett fénymásolás folyamán az én 40 oldalas megszerkesztett anyagomból csak 9 kerül a bírálók elé, akkor joggal mondhatják azt, ha Balikó ezt nevezi pályázatnak, akkor az nem értékelhető, ne is beszéljünk róla. Azt gondolom tehát, ez nem hiba és nem a hivatalsegéd érdemel ezért fegyelmit. A miniszter úr helyében azonnal új pályázatot írtam volna ki, új bírálóbizottsággal. Nem ez történt.(...)
Ezekután a bizottság összetétele is megkérdőjelezhető, melyben három szakmai ember volt, és hét politikai küldött. Hogy másodszor is beráncigálták őket és a hétvégén futár vitte a fénymásolt anyagot a lakásukra, ez az egész olyan amatőr és pitiáner megoldás. Ugyanakkor arról semmit nem lehet tudni, hogy milyen arányban történt a szavazás, mi hangzott el. Erről nem született jegyzőkönyv, és a pályázókat sem hallgatták meg szóban. Az egész jogilag hiteltelen, megalapozatlan. Ha ennyire komédiára veszik a demokratikus szabályokat, akkor miért nem neveztek ki valakit pályáztatás nélkül?”
www.bama.hu/baranya/kozelet/nemzeti-szinhaz-csalast-emleget-baliko-110452

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.10.18. 12:22:10

@Alfőmérnök:
Egy ideje nem látogatom a mandiner blogoldalát. Unalmassá, egysíkúvá vált, akolmeleget áraszt, amit én nem kedvelek.
Egyre kevesebb mindenről van véleményem, ami Magyarországon történik, ám, miről van, arról itt írok ezt-azt. Ez a blog amolyan gondolatok tárhelye, és jobbára csak biboldó haverommal használjuk. Itt kiírhatjuk magunkból mindazt, amit más blogon nem lehet, mert vagy nincs rá igény, vagy azonnal szétugatják.
Éppen készülök a hajléktalanokról írni egy posztot, amelyben kézenfekvő és olcsó megoldásokat javasolnék. Bosszant, amennyi és amilyen válogatott ostobaságot leírnak, mondanak erről a témáról mostanában. Kommentelőként, más posztjában nem nagyon lehet értelmes véleményt kifejteni, legfeljebb jókat odamondani, provokálni. Az sem rossz, de néha kevés. Ilyenkor az ember eljön a menekültbe, és kiírja magából a világfájdalmát, ha úgy tetszik.

A színházi kinevezésekről csupán annyit, hogy vihar a biliben. Mivel már ők is látják, hogy, vagy legalábbis érzik tudat alatt, hogy nem képesek semmilyen kultúrát képviselni és megjeleníteni, hőzöngéssel igyekeznek felhívni a figyelmet jelentéktelen személyükre. Dörner pont annyira jó lesz, mint Márta volt. Majd minden évben sír, hogy kevés a pénz, ezért nem kerülhetett bemutatásra ez vagy az. A Nemzeti ügye kissé bonyolultabb. Én álmélkodom, hogy miért nem menesztik Alföldit, de nem látok a kulisszák mögé, így sok értelmeset nem mondhatok. Szerintem szar színész, szar rendező és szar ember. Mégis kell, hogy tudjon valamit, mert a nagy lefejező Fidesz-kormány és Tarlós Pityu is mögé állt, amikor helyzet volt.

Alfőmérnök 2011.10.18. 22:07:50

@Mr Falafel: Megértem, hogy nem látogatod a mandiner blogoldalt – én is csak néhány értelmesebb, érdekesebb nick miatt járok oda (tesz-veszből is elegem van egy ideje amúgy). A kommentfolyamot, ami érdekes volt, Loxon és gloire kiszervezték egy másik blogba (delphoi jósda), egyedül Doomhammer nyomatja a nyugatmajmoló szövegeit a mandineren továbbra is. Ahogy látom, te a mandiner híroldalra írogatsz, nekem ahhoz viszont tényleg nincs gyomrom, csak néha olvasok bele, de gyakorlatilag ott csak kretének vannak. Néha lehet, hogy majd ellátogatok ide, ha van mondanivalóm, hozzászólok. (A tudományos gondolkodásról írott posztodat elolvastam, de nincs hozzáfűznivalóm, egyetértek.)

Alföldinek egyrészt szerződése van 2013-ig, másrészt azt tudja, hogy egy relatíve sikeres és jól működő színházat csinált a Nemzetiből. Más – de nem lényegtelen! - kérdés, hogy egy Nemzeti Színházhoz nem ilyen profil illik, mint amit ő kialakított.
Én nem láttam Závada Pál darabját, de nem elfogult, „nyitott”, liberális ízlésű ismerősöm (akinek adok a véleményére) mondta, hogy tényleg provokatív. Mármint, hogy magyarellenes.
Egy rendezését láttam Alföldinek, az szar volt (de nem minősíthetetlenül szar, inkább középszerű). Színészként főként az affektáló stílusa zavar – ez összefügg nyíltan vállalt homoszexualitásával, amivel nekem speciel nem lenne bajom, de színészként pont ettől lett modorossá. (Én láttam még a „bebuzuálása” előtt, akkor még jobb színész volt.) Emberileg egyértelműen szar, mint az exhibicionista művészek többsége.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.10.18. 22:39:08

Küldd el a nicked mélcímét az oscar.rionavelli@gmail.com-ra, és adok hozzáférést a bloghoz. Úgy írhatsz posztot, és szerkeszted, ahogy akarod. Mint látod, itt nem kötelező sokszor jelen lenni. Ha van mondandónk, jövünk. Máskor meg a mandineren vagy a boon.hu-n osztjuk a népet. Engem kikapcsol, ha néhány idiótát kiosztok.

Fogalmam sincs, mi az a kommentfolyam, de tudom ki Loxon. Értelmes, karót nyelt ember, vagyis hosszabb távon unalmas társaság. Semmivel sem érdekesebb, mint a híroldal idiótái. Én a tanítás mellett írok, ezért szeretem, ha változatos impulzusok érnek. Néha egy kis elmélkedés és entellektüel műmájerség, máskor meg prosztó odamondogatócska. Egyiket sem veszem halálosan komolyan, szeretem, ha a gondolataim nem határolnak be. Tesz-vesz kollégával én sem kommunikáltam az utóbbi egy évben. Valahogy így alakult.

Szóval, gondold meg, ha érdekel, hogy a gondolataidnak legyen egy tárhelye, egy alig látogatott blog, szívesen látunk. Kötelezettség nulla!

Alfőmérnök 2011.10.18. 23:10:34

@Mr Falafel: Köszönöm a meghívást, nem utasítom vissza, bár nem valószínű, hogy írni fogok posztot (kommentben, jobban ki tudom fejteni a gondolataimat. Inkább „vázlatolásra” vagy gondolataim tisztására használom a blogokat. Egy poszt az én fogalmaim szerint valamivel összeszedettebb dolog, mint egy komment. Ehhez – ti az összeszedettséghez – pedig nincs kedvem. :) )

A kommentfolyam talán doomhammer találmánya volt, a lényege, hogy nem kapcsolódik a poszthoz, csak egyfajta chatszoba. Mivel a blogmotor kb. 3000 kommentet bír el, így mindig újabb posztokat kellett keresni, általában olyanokat választottak, aminek a címe poénosan kapcsolódik valamilyen aktuális témához. Na, ebből lett a delpoi jósda:
delphoijosda.blog.hu/

Itt már nincs is poszt, csak kommentek.

Egy ideig én is részt vettem benne, de valamin felbasztam magam és inkább kiszálltam. Loxon tényleg értelmes és művelt, de nem csak unalmas és paranoid, hanem számomra unszimpatikus személyiség is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.10.19. 13:12:23

@Alfőmérnök:
Meghívó elment.

Nekem sem szimpatikus az a kifejezés, hogy poszt. A komment sem különösebben. A téma és a hozzászólás helyénvalóbb.
Nem kell posztot írni, én sem azt írok, csak annak nevezem, mert ez a trend. Csapongó gondolatok, amelyeket néha sikerül értelmes mondatokban egymás mellé tenni, máskor meg nem. Kit érdekel?
Nincsenek elvárások, hogy olvassa valaki, és még tetsszen is neki, vagy csak reagáljon rá. Arra való, hogy esetleg előkapjak innen valamit egy csörtéhez, amikor félművelt neanderekkel küzdök.

Amikor Loxonékkal diskurál az ember, mindig olyan érzése van, mintha még mindig az egyetemen csücsülne, és arra várna, milyen osztályzatot kap a vizsgán, vagy a szemináriumi dogára. Bazmeg, már nem azért, de az egyetem nem azért van, hogy utána egész életünkben szemináriumi stílusban diskuráljunk még a fingásról is. Borzalmasan fáraszt az ilyesmi.

Alfőmérnök 2011.10.19. 19:01:39

@Mr Falafel: Köszönöm, aktiváltam.

Majdnem mindegy, minek hívjuk, de a téma és hozzászólás talán tényleg szerencsésebb. A „komment” dialógus forma – nekem ezért szimpatikusabb -, a „poszt” meg inkább az esszéhez áll közelebb, vagy csak egyszerű témafelvetés. Ez utóbbihoz elképzelhető, hogy lesz ihletem valamikor, „esszét” nem valószínű, hogy írok.

Loxonék, azaz a tea-kör... tölggyel kapcsolatban figyeltem meg a jelenséget, hogy olyan, mintha folyamatosan vizsgáztatni akarna.
Sok rosszat tudnék róluk mondani, de nincs kedvem. Ugyanis egyértelmű, hogy intelligenciában, műveltségben, kifejezőkészségben és néha szellemességben is messze az átlag kommentelők felett állnak. Nem az én ízlésem, sőt néha kifejezetten bosszantanak, de a toleranciám határai nem esnek egybe az ízlésem határaival.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.10.19. 20:14:26

@Alfőmérnök:

Rámentem a linkre, amit adtál. Háááát, nekem túmács.
Nézd, egy dolog valamiről jól (szabatosan) beszélni, és egy másik annak gyakorlati megvalósítása. Egyesek arra képesek, hogy felvegyék a tudományuk zsargonját, és egész életükben így affektálnak. Hogy mi a bajom ezzel? - Uniformizál, elnyomja az egyéniséget, de főleg unalmas. Feladathelyzetben az ilyenek nem túl kreatívak.

Alfőmérnök 2011.10.19. 22:09:40

@Mr Falafel: Nem kreatívak, de nem is akarnak azok lenni. A "kreativitás" nekik valami liberális ármányt jelent, ami a társadalmat bomlasztja és romlásba viszi az emberiséget.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.10.26. 11:08:27

Naponta újabb és újabb közéleti szereplők tiltakoznak Dörnerék kinevezése ellen. A tiltakozás alapjaként sosem merült fel Dörner és Csurka színészi vagy írói kvalitása, egészen pontosan annak hiánya. Mindannyiszor a két szereplő világnézetét érik a bírálatok. Mivel fentebb már kifejtettem, mit gondolok Dörner és Csurka pályázatáról, arra nem térek ki. A feltételezett világnézetükről sem szeretnék értekezni. Inkább valami sokkal fontosabbat mondok:
Egyértelművé vált, hogy a magyarországi baloldali elitszerűség, annak eszmeiségét pártoló külföldi hírességek ki nem mondva ugyan, de szavaikban felsejlő tartalomként rögzítik, Páger Antal, Szeleczky Zita és Karády Katalin nácik voltak, akik nem érdemeltek színházi vagy filmszerepeket. Ennek analógiájára kimondhatjuk, hogy Major Tamás, Gobbi Hilda, Árkus József, Vitray Tamás, Komlós János, stb. a szocialista időszakban viselt dolgaik miatt utólag is szemét emberré nyilváníttassanak, akik nem érdemeltek színházat, tévét és filmeket.
Ugyanis, tisztelt nácizó, antiszemitázó barátaim, a kommunizmus (szocializmus) bűnei sem évülnek el, s ha ti másokat világnézetük alapján, - s nem szakmai érdemeik szerint - ítéltek meg, akkor nem marad más választásunk, mint, hogy mi is így tegyünk azokkal, akik a ti világnézeteteket vallották, vallják.

Alfőmérnök 2011.10.26. 21:19:02

@Mr Falafel: Egyetértek.

Egy Forgách András nevű tiltakozó megmondta a tutit:
(a színház)„Nem azért fasiszta (…) szellemiségű, mert magyar darabokat játszik, hanem mert olyan emberek kezébe adták, akik 2 évtizede, amióta szólásszabadság van, konzekvensen idézik föl azt a szóhasználatot, azt a gondolkodásmódot, ami egyértelműen a magyar nyilaspártnak és a szélsőjobbnak a hagyományában gyökerezik, és ez szerintem nem megengedhető.”
www.youtube.com/watch?v=63OdHwlks3s&feature=player_embedded

Ez azért már kifinomultabb (és talán őszintébb) fogalmazásmód (még ha tartalmilag vitatható is), mint ami a petícióban, amit ő is aláírt, található („Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát. Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk.” www.aznemlehet.net/ )

Csak az a baj, hogy ebben a „gyengített” formában a tiltakozás szövege, iránya már megkerülhetetlenül felvet bizonyos kérdéseket.
Mondjuk, hogy Jancsó Miki bácsi, aki az ötvenes évek első felében propagandafilmeket rendezett, mennyire hiteles személyiség? Vagy az egész akkor induló művész-generáció? Mert végül is tettlegesen hozzájárultak egy ördögi rezsim kiépítéséhez. Ha számít egy művész (valamikori) politikai hovatartozása, nem kell-e az egész akkori generáció művészetét a kukába hajítani? (Szerintem nem. Csak az a gyanúm, hogy a Dörnerék ellen tiltakozók szerint CSAK azért nem, mert a kommunizmus bűneit még mindig megbocsáthatóbbnak tartják a nácizmus bűneinél.)
Vagy mondjuk, hogy mennyire gáz, hogy egyes baloldali értelmiségiek még ma is sztárolják Lukács Györgyöt?
Ez utóbbi témakörhöz mazochistáknak ajánlom az alábbi videót:
vimeo.com/20173018
TGM, Perecz László, Radnóti Sándor, Vajda Mihály beszélgetnek Lukácsról. (TGM a 24. perctől mond értelmes dolgokat is.)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.10.26. 21:44:40

Azért a fenenagy egyetértés mellett figyelembe illenék venni azt a nem elhanyagolható mellékes apróságot, hogy a jelen honi viszonylatait tükrözi le a Dörner kontra antiszittya diskurzus.
Nevezetesen a Dörner-csurka formáció napjainkban képvisel egy idejétmúlt nyilas házmester szintű világképet, míg az ezt ellenzők nem hangoztatnak semmilyen komcsi eszmeiség mindennél előrevalóbb, mindennél magyarabb mivoltot.
Ergo, nyilas házmesterek rendelkezzenek akár bármilyen színházi kvalitásokkal, ne képviseljenek, ne prezentáljanak napjainkban magyar kultúrát, ne közvetítsék, ne terjesszék eme faszság ideáját még olyan formában sem, hogy az erre fogékonyaknak teret adhassanak.

Alfőmérnök 2011.10.26. 22:20:22

@biboldó: Csak míg Csurkáék hülyeségeinek vélhetőleg semmilyen olyan következménye nem lesz, mint azok nézeteinek volt, akikkel azonosítják őket (ti. a náciknak, a nyilasoknak), addig a balodali "elit" által elfogadott tekintélyek (Lukács és társai) nézeteinek súlyos és máig kiható következményei voltak.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.10.26. 22:48:13

@Alfőmérnök:
"nem lesz" "...voltak"
Idézetek tőled. Erről beszéltem én is, mármint csurkáék a hülyeségeiket napjainkban hangoztatják, míg Lukácsék nézeteinek következményei "voltak" De nem hangoztatják eme idejétmúlt nézeteket, miknek ebből adódóan már vélhetőleg sem lehetnek következményei. Annál inkább sem, mert nincs a nézetek követésére hajlandóság. Csurkáék viszont tudatosan hangoztatják faszságaikat, merthogy ezzel tábort tudnak toborozni. Itt a bibi.

Alfőmérnök 2011.10.26. 23:00:19

@biboldó: Nem fogalmaztam pontosan. A "voltak" mellé oda kellett volna tennem, hogy "vannak", mert a következmények máig kihatnak.
Csurkáék meg egyrészt nem teljesen azt a retorikát használják, mint a nácik és a nyilasok (bár azt Csurka esetében szerintem nehéz lenne letagadni, hogy antiszemita), másrészt nem tartom valószínűnek, hogy olyan következményei - munkatábor, Dunába lövés és a többi - lesznek, mint a vélt vagy valós szellemi elődeik nézeteinek. Ha valószínűnek tartanám, akkor én is tiltakoznék Csurkáék szellemisége ellen (egy általuk üzemeltetett színház léte ellen csak akkor, ha ezt a szellemiséget kívánja megjeleníteni, terjeszteni).

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.10.26. 23:21:17

@Alfőmérnök: Márpedig ezt a szellemiséget próbálja sugallni minden megnyílvánulásával, mert ezzel próbál és tud híveket szerezni. Más kérdés, hogy kibaszott nagy magyar önérzetével idegen hatalom seggének kinyalási lehetőség nélkül a fasorban sincs, "genetikailag" szolgalelkűségével együtt súlytalan ripacs. Elmehet a sunyiba, a gond a szolgalelkűségre való hajlammal, azaz követőkre találásra joggal aspirálási lehetőséggel van.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.10.26. 23:31:47

@biboldó: Ja és még valami: ismételten, Lukácsék nem hangoztatják, terjesztik a komcsizmus eszmeiségét, nem is lenne értelme, mert nincs követésre hívható bázis. Míg.......

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.10.27. 07:25:12

@biboldó:
Havasnak van egy műsora az ATV-n, ahol ismert (hírhedt) baloldali közéleti személyiségekkel beszélget napi aktualitásokról. A legelvetemültebb ÁVH-s retorikával, habzószájú bolsevistaként acsarkodnak. Az ATV-n több ilyen ÁVH-s indíttatású, eszmeiségű műsor is van.

Én magam azt gondolom, hogy egyik korszak sem tér már vissza. Sem ÁVH nem lesz, sem nyilasok. Mindkét oldal retorikájának vannak igenlői és ellenzői. Az elhatárolódások elég élesek, ezért is mondom, hogy az ország kettészakadni látszik, és egészen pontosan két a szélsőséges ideológia mentén. Én, mint magát magyarnak valló ember, engedékenyebb vagyok a Csurkista szélsőség felé, ami nem helyes. Persze, szeretném megemlíteni, annyira elégedetlen vagyok a magyarországi történésekkel, hogy eldöntöttem, lemondok a magyar állampolgárságomról. Három éven belül amerikai állam polgár leszek, és kizárólag az. Én így tiltakozom az otthoni történések ellen. Azt is megfogadtam, hogy otthon nem szólalok meg magyarul, csak családom is közeli ismerőseim körében. Ezzel végtelen elkeseredettségemet demonstrálnám.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.10.27. 07:36:50

@Alfőmérnök:
Ezekből a vitorlákból húsz éve kellett volna kifogni a szelet, s akkor nem kerültek volna elő csurkák és dörnerek.
Bátor lépésekre csak igaz emberek képesek. Magyarország egyetlen bátor lépést sem tett.

Alfőmérnök 2011.10.27. 08:42:11

@biboldó: Már majdnem egyetértettem, erre megint hülyeségeket ír.
Csurka "csak" zsidózik, de nem uszít a zsidók legyilkolására, még a deportálására sem (ez utóbbira elképzelhető, hogy lehet találni utalásokat, de nem tartom valószínűnek. nem ismerem az egész munkásságát).
A Dörner-féle pályázatban meg végképp nincsenek ilyen utalások.

Alfőmérnök 2011.10.27. 08:48:51

@Mr Falafel: Lehet, bár nem tudom, milyen lépésekre lett volna szükség. Szerintem bárkinek joga van Magyarországon úgy gondolkodni, mint Randóti S.-nak, Vajda Misunak & társaiknak. Csak ne ők mondják meg a tutit.
A bátor lépésekhez szellemi munícióra lenne szükség a jobboldalon. Én úgy látom, hogy ez hiányzik, de lehet, hogy tévedek. (A jobber értelmiség egy része ezt úgy éli meg, hogy "elnyomják"/-ták őket, azért nem érvényesülnek.)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.10.27. 19:59:07

@Alfőmérnök:
Csurka parttalan zsidózása nem hordoz sok tartalmat, és nem is veszélyes, mert alig van, aki ne tartaná idiótának. Esetében is igaz, hogy a kutyaugatás nem hallatszik a Holdig.

Sajnos a másik oldal idiótái viszont rendelkeznek olyan lehetőségekkel, hogy az ő ugatásuk Holdig hallatsszon. Gondolok itt arra a jelenségre, hogy a Dániel Péter és Kertész Ákos rasszista, magyargyűlölő, gyilkos indulatoktól terhes mondatait sehol nem kommentálják a világban, miközben a kerítésen túl nem hallatszó Csurka-mondatok a világból mindenhonnan visszhangot váltanak ki.

Ez meglehetősen irritáló jelenség, és joggal ad alapot ellenszenv kialakulására.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.10.27. 22:22:46

@Alfőmérnök: A kisnyilas házmesterek sem uszítottak zsidók legyilkolására, csak országrontó, magyarokat kihasználni akaró, országelbitorló bitangokról hablatyoltak. Majd amikor lehetőségük adódott, vissza is éltek vele a megszokott szolgalelkűség kiélési lehetőségének maximumáig. Oké, manapság nincs erre lehetőségük, de az elv adott, erre játszik pityu bá. Ismétlem, idegen segg nélkül súlytalan ripacsként teszi, de semmi szükség az egyben önpusztítóan is ható gyűlölet fokozására.
Dörner meg miként a semmitmondó pályázata is prezentálja, egy tehetségtelen síkagyú barom, aki végképp méltatlan bárminemű kultúra képviselőjének szerepében tetszelgésre.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.10.28. 18:06:04

Ma benéztem a mandiner blogra, és majdnem hozzászóltam egy témához. Majdnem. Málnásihoz lett volna szavam, de egyszerűen nem voltam képes leütni a betűket.

Alfőmérnök 2011.10.28. 21:33:28

@Mr Falafel: Málnásit (Griftet) nem kell komolyan venni. Egyértelműen szórakozik, provokál. Miután megunta magát, nicket váltott, de a karaktere nem nagyon változott, csak kevesebbet zsidózik. Addig volt népszerű, amíg megállás nélkül zsidózott (szerintem szellemesen). Mióta nem zsidózik annyit, ferde szemmel néznek rá a magukat „elitnek” tartók.

2012.03.28. 22:07:21

Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után 25, illetve 50 dollárt kereshetsz. Ezen felül havonta rendszeresen megkapod a jutalékokat is. Ha sikeres vagy akár több ezer dollárt is kereshetsz vele. A legjobb az egészben, hogy ezt rendszeresen , mint passzív jövedelmet megkapod. A honlap egyéb szolgáltatásai is hasznosak lehetnek. Részletek, illetve belépés a következő honlapon:

FM0204.iwowwe.com
süti beállítások módosítása