Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

Egy filozófiai kérdés

2022. május 15. 13:15 - Alfőmérnök

A könyv, ami miatt elkezdtem érdeklődni a filozófiai kérdések/problémák iránt, Werner Heisenberg: A rész és az egész c. műve volt. (Visszaolvasva a könyvet, én Heisenberget dilettáns filozófusnak tartom, de kétségkívül jól megírt – és szerintem szórakoztató – mű.)
A következő két filozófiai mű, amit elolvastam, Russell: A filozófia alapproblémái és Bergson: A nevetés c. könyvei voltak. Azóta elolvastam egynéhány filozófiai művet, és sok nagy hatással volt rám (elsősorban az ókori görögök a preszókratikusoktól kezdve Arisztotelészig; valamint Gottlob Frege tanulmányai), de a Russell és Bergson könyveiben felvetett filozófiai problémák foglalkoztatnak leginkább a mai napig is. (Megjegyzem: én mindkét könyvet kötelező olvasmánnyá tenném a középiskolások számára. Zárójel a zárójelben: Bergson könyve szerintem nem a komikum természetéről szól; a komikum – és a tragikum – természetét véleményem szerint Arthur Koestler kielégítőebben tárgyalja A teremtésben.)
Bergson és/vagy Russell? Ez a kérdés foglalkoztat továbbra is. Hogy miért, álljon itt egy idézet Russell: Miszticizmus és logika c. tanulmányából:

„Bergson ’a dolog megismerésének két mélyen különböző módjáról’ beszél: ’Az első azt feltételezi, hogy a dolgot körüljárjuk, a második azt, hogy behatolunk a dologba. Az első a nézőponttól függ, melybe belehelyezkedünk, s a szimbólumoktól, melyekkel kifejezzük magunkat. A második nem indul ki semmiféle nézőpontból, és nem támaszkodik semmiféle szimbólumra. Az első ismeretről azt mondjuk, hogy megáll a relatívnál; a másodikról – ahol a második lehetséges – azt, hogy eljut az abszolútig.’ A megismerésnek ez a második módja az intuíció, amellyel kapcsolatosan a következőket mondja: ’Intuíciónak hívjuk azt a bizonyos szellemi szimpátiát, mellyel valamely tárgy belsejébe helyezzük magunkat, hogy azonosuljunk azzal, ami benne egyedi és következőleg kifejezhetetlen.’ Illusztrációként az önismeretet említi: ’Van legalábbis egy valóság, melyet mindnyájan belülről, intuícióval, nem pedig elemzéssel ragadunk meg. Ez pedig saját személyünk az időn át való lefolyásban. Énünk, melynek tartama van.’ Bergson filozófiájának fennmaradó része nem más, mint beszámoló – a szavak tökéletlen médiumán át – erről az intuíció révén nyert tudásról és az ebből keletkező teljes elítélése mindannak az állítólagos tudásnak, melyet a tudományból és a józan észből nyerünk.”

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4017831977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2022.05.16. 10:22:43

Mint a józan ész apostola számomra hottentottául hangzik amikor valaki elutasítja a józan észt és a tudományt, főleg olyasmire hivatkozva, amiben összekeveri a intuíciót az empátiával és némileg tévesen még belemossa a szimpátiát is... Az elegyet nem nevezném "megismerésnek", még akkor sem mikor az önismeretre alkalmazza. (Szendinek van egy jó cikke az önismeretről, félig-meddig filozófiai:
www.tenyek-tevhitek.hu/van_e_onismeret_es_ha_igen_miert_nincs.htm )

Szerintem amiről valójában beszélni akarnak az olyasmi amit a buddhisták megvilágosodásnak neveznek, ami nem egyszeri esemény, hanem sok kisebb-nagyobb szellemi felismerés sorozata, de olyan felismeréseké amikről az ember (az intuíciójával :) érzi, hogy a helyükre kattannak a kirakós játékban. Ezt sokkal könyebb spirituális szemszögből felfogni/magyarázni mint pusztán filozófiaiból, így aki elutasítja a metafizikát az itt szükségszerűen félkarú óriás.
A kétféle megértés ill. megismerés szerintem párhuzamos, és orbitális hülyeség az egyik nevében elutasítani a másikat. A fizikai világ éppúgy megismerhető és megérthető, és ez a megértés éppúgy hasznos, mint a mögöttes nem-fizikai világé. Mondjuk végső soron az egyén fejlődése szempontjából fontosabb a szellemi sík, de ez nem teszi fölöslegessé a fizikai megismerését.

Alfőmérnök 2022.05.17. 01:19:46

@Deansdale: Asszem jól értetted meg, hogy miről is akarna szólni ez a poszt.

Szerintem Russellnek nincs igaza, mikor azt írja, hogy "Bergson filozófiájának fennmaradó része nem más, mint beszámoló – a szavak tökéletlen médiumán át – erről az intuíció révén nyert tudásról és az ebből keletkező teljes elítélése mindannak az állítólagos tudásnak, melyet a tudományból és a józan észből nyerünk."
Szvsz ezzel csak "lesöpri az asztalról" azokat a filozófiai problémákat, amikről Bergson ír.
De ezt majd bővebben kifejtem egy következő posztban.

(Amúgy ha jól sejtem, te valami informatikus, vagy ilyesmi vagy...
Olvastad Douglas R. Hofstadter: Gödel, ​Escher, Bach c. könyvét? moly.hu/konyvek/douglas-r-hofstadter-godel-escher-bach
Ha nem, ajánlom, az egyik legizgalmasabb könyv, amit valaha olvastam.)

Wildhunt 2022.05.17. 20:34:02

Heisenberg a fizikusi látását próbálta világnézetté alakítani, szerintem sikertelenül. Vagy csak én nem értettem, nem láttam benne a koherenciát. A fentiek alapján pedig újra el kell olvasnom Bergsont.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2022.05.19. 12:39:42

@Alfőmérnök: Bár nem hozzám szólt a kérdés, én olvastam, vagy legalábbis elkezdtem olvasni és elég sokáig eljutottam benne, de ennek már van legalább 15 éve, ha nem még több. Nem is követtem minden levezetését (ami igazából Gödel nemteljességi tételének bizonyítására megy ki), de nekem akkor az jött le belőle, hogy az egésznek az a lényege (csomó érdekes agymenés leírása mellett) hogy az öntudat lényegében egy rekurzió, semmi más. De mondom, már rég volt, valami ilyesmire emlékszek belőle. Amúgy itt porosodik a polcon. :-)

Alfőmérnök 2022.05.20. 12:46:33

@Sipi81: Igen, kb. erre megy ki a játék. (És ez azért eléggé vitatható állítás.)

Deansdale 2022.05.20. 14:49:12

@Sipi81: "Amúgy itt porosodik a polcon. :-) "

Elküldhetnéd kölcsön :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.05.20. 20:38:56

@Deansdale: Örülök, hogy ezt nem nekem kellett leírnom. :-D

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2022.05.21. 20:02:08

@Deansdale: Ha szeretnéd, szívesen elküldöm. :-) Szigorúan kölcsön. :-)
süti beállítások módosítása