Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

GERÉB ÁGNES, MINT ZÁSZLÓN A LYUK

2018. január 14. 22:55 - Mr Falafel

A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.

/Albert Einstein/

 

Többszörös gyerekgyilkost így még nem ajnároztak, mint a balliberális embertípus köreiben Geréb Ágnest. Mára odáig jutottak, hogy Geréb nem kevesebb, mint a sztálini diktatúránál is elviselhetetlenebb Orbán rezsim elleni forradalom és szabadságharc zászlóján a szabadságot jelképező lyuk.

Geréb Ágnes egy hős, – olvasom. Geréb már akkor bevezette az apás szülést, amikor nyugaton még nem is ismerték – írják máshol. S vélhetően Geréb Ágnes volt, aki Semmelweis Ignácnak álcázva magát az anyák megmentőjeként vált ismertté. Szinte látom a szemeim előtt, amint Delacroix-nak modellt állva készül „A szabadság vezeti a népet” című festmény. Egyik sem kevésbé valószínű, mint az, hogy bármi köze lenne az apás szülés elterjesztéséhez Magyarországon a 70-es (!!!) években.

Ezek az éktelen és ostoba hazugságok nemhogy elmosnák a képet, amelyet erről a nőről alkothatunk, hanem kifejezetten élesítik azt. Mennyire el kell rugaszkodniuk a valóságtól azoknak a balliberális rikkancsoknak, akik most héroszként igyekeznek bemutatni őt nekünk! Jobbágy-felszabadító, írja Puzsér. Neki köszönhetjük, hogy ma polgárok és nem jobbágyok vagyunk. (LoL) Az orvosi lobbi áldozata, olvasom máshol. A rákosista időket idézi az otthonszülést tiltó törvény, vélekednek.

Akárhogy is, racionális érvelés sehol. Leszámítva, - és jelentőségét nem degradálva! – Balavány írását a HVG-ben. Pont ott! Na, mindegy.

Persze, bármennyire is elítélem azt, amit Geréb tett, bármennyire is visszataszítónak találom a szakmaiságtól lecsupaszított fanatizmusát, én sem küldeném börtönbe. S ha el is ítélném, egyrészt legfeljebb bűnsegédként, másrészt egy teljesen eltérő jellegű bűncselekményben, amiről majd később. Igen, ebből egyenesen következik, hogy az én szememben a valódi bűnösök a szülők.

Az megvan, hogy a mai (modern?) nők 90%-a a vizet is megmosná? Olyan hisztéria övezi a higiénikus környezet kritériumait, hogy attól égnek áll a hajam. Na, most ugyanazok a nők, akik az ételt Domestosszal mossák meg hideg vízben, mert nem bíznak a hőkezelésben (sütés, főzés), a saját misztifikált kényelmük érdekében kiteszik az újszülöttet az otthoni nem steril környezet hatásainak.

Kissé ellentmondásos. Kérdezhetnénk, hogy „hol itt a logika?”, de nőkről lévén szó, eltekinthetünk ettől. Aki szerint a hidegvíz lemossa a bacikat, de a több száz fokos hő viszont nem elég biztosíték, azoktól logikát várni hiábavalóság. S miközben szívesen szülnének az otthoni IKEA-s ágyon, vagy a hidromasszázskádban, letojva, hogy az immunrendszer nélküli csecsemőt esetleg fertőzésnek teszik ki, ugyanezek később visítanak, ha a gyerek a kezébe, szájába vesz valamilyen, Domestosszal le nem fertőtlenített tárgyat, ételt, akármit.

Mindemellett ezek a szülök már hasonló mentalitású szülőktől születtek, tehát szinte az összes szenved valamilyen allergiás betegségben a gyenge immunrendszere miatt. Bizony, mert már az ő anyukájuk is mindent megtett, hogy ne legyen fejlett, erős immunrendszerük. S ezek a gyenge szervezetű emberek úriasszonykodásból, felelőtlenségből mondanak le az ésszerű döntésről, amely szerint kórházi steril körülmények között, komplikáció esetén is azonnali, a legmagasabb szinten nyújtott szakszerű beavatkozás mellett szülnék meg gyermeküket.

Két hét múlva lesz egy éve, hogy magam is részt vettem egy apás szülésen. Kórházban, természetesen. Szavakkal alig lehet leírni, milyen csodálatos élmény volt. Az intézménybeli körülmények minden kényelmet és biztonságot kiszolgáltak. A személyzet figyelmes, kedves és odaadó volt. Külön szobát kaptunk, ahol gyermekem édesanyjával intim körülmények között lehettünk. Időnként csendesen benyitott az orvosunk és a szülésznőnk, hogy megvizsgálják az anyukát, eljött-e a pillanat.

Olyan volt minden, mint egy tündérmesében.            

Félreértés ne essék, nem zárkózom el teljesen az otthonszüléstől, de annak szakmai, elsősorban infrastrukturális háttere hiányában nem tudom támogatni. Valahogy úgy tudnám elképzelni, mint a taxisokat: az összes magánzó, de társaságba tömörültek, van egy központjuk, s amikor megkezdik vagy befejezik a munkát, bejelentkeznek. Miért ne jelentkezne be a bába is egy kórházba, hogy most megy szülni, legyen készenlétben egy mentő, ha komplikáció lenne?

A terhesség nem betegség, a szülés sem egy trauma, hanem a világ legszebb és legtermészetesebb történése. S bár maga az aktus természetes, mi, a modern társadalomban élő emberek már nem rendelkezünk a természetben élő őseink számos képességével, tulajdonságával.

Egy mai nő szervezete nem erős oly mértékben, mint egy őskori nő szervezete volt. Fizikai erőnk is jócskán megcsappant hozzájuk képest. Az emberi újszülöttek pedig végletesen magatehetetlenek, igénylik a szakemberek közreműködését világra jöttükkor. Hozzáteszem, ilyen, szülést segítő specialisták már az ősembereknél is léteztek. A lényeg tehát az, hogy a kórház az ő szakemberei és felszereltsége által nyújtott tényleges és pszichés biztonságával a legideálisabb hely egy gyermek megszüléséhez.

Én elfogadom, hogy a magyar egészségügy fejlesztésre szorul, hogy vannak országok, ahol jóval előttünk járnak e téren. Azt viszont totálisan leszarom, hogy a balliberális érzületűek most mindent apokaliptikus elmebajuk szemüvegén keresztül néznek és látnak. Az én memóriám elég jó, emlékszem, milyen volt az egészségügy tíz éve. Zongorázni lehet a különbséget, mennyivel jobb most.

Ugyanakkor tény, hogy a saját tapasztalataim nem a társadalom perifériájára szorult ember tapasztalatai. Én, amikor MR-t kérek, azonnal jelzem, hogy fizetek, nem várok hónapokat. Amikor a sportkórházba megyek rutinra vagy műtétre, akkor is a zsebbe nyúlok. Mert elvárásaim vannak. S ha valakinek magas elvárásai vannak, annak fizetnie kell. Az USA-ban is, nekem elhihetitek. Sőt, ott kell csak igazán!

Természetes volt tehát, hogy előre fogadtunk orvost és szülésznőt, magánrendelésre jártunk hónapokon át, oktatásban részesültünk a szüléssel kapcsolatos valamennyi témakörben. Nagyon sokba került, de megérte. Az elsőtől az utolsó mozzanatig minden pontosan úgy történt, ahogyan azt előre elmondták.

Hogy ezt nem mindenki engedheti meg magának? – Miért, Geréb Ágnest ki látta már a sajókazai cigánytelepen szülést levezetni?

Úgy bizony! S akkor helyben is vagyunk. Geréb Ágnes túl azon, hogy egy a szakmaiságot levedlett fanatikus, még adócsaló is. A bűncselekmény, amiért én elítélném, az a költségvetési csalás.

Jaj, szegénykéim, hát azt hittétek, ez a jóasszony ingyen bábáskodik?  

Hát nem! Ő is elkéri azt a „kis” pénzt, hiszen neki is csak élnie kell valamiből. Számlát ugyan nem ad és az is kiderült róla, hogy felelősséget sem igen szeret vállalni a tetteiért, de a pénzecskét zsebre teszi. Bizony, kedves pártoló anyukák, sokan vannak közületek, akik hiába vágynak otthon szülni, nem biztos, hogy meg tudjátok fizetni a bábát, pláne egy olyan híreset, mint Geréb.  

Mindent elmond ennek a nőnek a jelleméről a bíróságon utolsó szó jogán elmondott beszéde, amelyben tevékenységét a jövőért, a fejlődésért való állandó küzdelemként értelmezi, magát szakmája úttörőjének tartja, egy önfeláldozó személynek, s mindeközben eszébe sem jutott vitatni az ellene felhozott vádakat, a szakmai hiányosságokat feltáró, koncentráció kiesésről, helytelen orvosi műfogás alkalmazásáról szóló szakvéleményeket.

Tévedhetetlennek és nélkülözhetetlennek tartja magát. Mondom, ő volt Semmelweis Ignác álruhában. Eh, amennyiben józan belátási képességgel bírna, tudná, hogy úttörőnek lenni nagy felelősség. Ahol előttünk még nem jártak, ott sok láthatatlan forrása van a veszélynek, hibázni könnyű. S ha valaki életekbe nyúl bele, annak a felelőssége még nagyobb, annak a hibái sokkal súlyosabbak lehetnek.

Geréb Ágnesnek nincs felelősségtudata. Ezért minden, amit önjelölt reformerként tesz, teljesen tudománytalan, hisz nincs sem szakmai, sem morális kontrollja.   

     

 

 

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5013576183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2018.01.15. 16:41:48

Én akkor sz*rtam be, mikor megláttam, hogy ebből is orbánozást csináltak. Mintha nem a csecsemőhalállal járó műhibája, hanem Orbán személyes ellenszenve miatt ítélték volna el a nőt... Pff.

Egyébként kórháza válogatja, egy ismerősöm gyermeke - több más csecsemővel együtt - rejtélyes körülmények között a kórházi fektetőben halt meg, és amennyire tudom nem találtak felelőst. Ehhez képest nézve Geréb ítélete tényleg egy kicsit erős. Ettől függetlenül a szimpátiámat eljátszotta a politikai baromságokkal.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2018.01.15. 16:49:47

@Deansdale: Nem szándékoztam reklámozni, de aki normális terhességet és szülést akar, az keresse Dr. Halmos Amritát. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a doktornőről. Nem olcsó, de mellette maximális biztonságban van baba és mama.

Geréb elmeháborodott. Fel sem fogja, mit tett. Diliházban a helye.

Alfőmérnök 2018.01.15. 20:33:02

Engem az az érvelés zavar, hogy egy nőnek joga van dönteni...
Mintha csak a saját életéről döntene, nem egy gyermekéről is. Szóval amíg biztonságosabb a kórház, amíg komplikáció esetén ott van megfelelő felszerelés és szakembergárda, addig nincs joga dönteni. Az önrendelkezés mellett érvelők logikáját követve joga lenne megölni is a csecsemőt, vagy bármikor, bármilyen körülmények között abortuszt végrehajtani.

És persze az, hogy a kórházban is vannak műhibák, nem jó érv a kórházi szülés ellen. Amilyen vehemenciával Gerébet védik, olyan vehemenciával harcolhatnának azért, hogy a kórházban műhibát elkövetőket is felelősségre vonják.
Az meg elképesztő, ahogy szakemberek kiállnak mellette, mert állítólag a "haladást segíti".
www.babaszoba.hu/articles/terhesseg/Orvosok_allnak_ki_Gereb_doktorno_mellett?aid=20120501151307

" Az orvosok és egészségügyi szakemberek szerint dr. Geréb Ágnes kezei között NEM halt meg olyan gyermek, aki kórházban kétséget kizáróan megmenthető lett volna"

Mindkét terhesség kiemelt kockázatú volt, persze nem minden kétséget kizáróan, de nagy valószínűséggel élne a két baba, ha szakszerűen vezetik le a szülést, kórházi körülmények között. Gerébnek nem szabadott volna elvállalnia, elvállalta, ezzel a rizikót is vállalta (ha ezt nem ismerte fel, akkor nincs helye a szakmában), viselje is a következményeket.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2018.01.15. 21:04:47

@Alfőmérnök: Ebben a sztoriban nincs már szakma, ez a legszörnyűbb. Én például nem vagyok abortusz ellenes, de azért valahol illene meghúzni a határt önrendelkezés ügyileg. Sajnos helyes az érvelés, akinek nincs gyereke, az nem tudhatja. Nekem 49 évesen született az első, és én olyan boldog vagyok, mint még soha. Azóta nincs lehetetlen, nekimegyek a kurva gyorsvonatnak is. Most jöttem rá, mit dobtam el magamtól fiatalon. Apa vagyok, az én véleményem is számít, tehát a partnerem nem dönthet egyedül semmiről. Szerencsére ebben összhang van köztünk.

Alfőmérnök 2018.01.15. 23:04:56

@Mr Falafel: Alapvetően elhibázottnak tartom azt a megközelítést, amivel az otthon szülés mellett szoktak érvelni. Az a kiindulópontjuk(többnyire), hogy a kórházi szülést a társadalom (az állam) mintegy rákényszeríti a nőkre, ezzel megfosztva őket a szabad döntés jogától. Szóval, mintha a nőket bilincsbe verné a gonosz állambácsi. A helyzet ezzel szemben az, hogy a gonosz állambácsi azért működteti a kórházakat, azért hozta létre ezt az intézményt, hogy minél biztonságosabb körülmények között hozhassák világra a gyermeket a nők. Ez a nők és a gyerekek érdeke is. Nem elnyomásról van szó tehát, hanem jótéteményről. Mikor lesz egy lakásban annyi felszerelés, annyi szakember, mint egy kórházban? Soha. Illetve ha lesz, az már nem egy sima otthon lesz, hanem egy kihelyezett kórház.

Alfőmérnök 2018.01.15. 23:26:11

Amúgy meg a balliberális "logikáról" annyit, hogy (hosszú tanulási folyamat során) rájöttem, ha valamilyen irracionális dolgukat akarom megmagyarázni, az első lépés, hogy feltérképezem a kapcsolati hálóját annak a személynek, akit -- mondjuk -- minden ésszerű érv ellenében védenek. Nos, Geréb esetében a következőket nem árt tudni.

"Geréb az SZDSZ maghoz tartozik, a férjének köszönhetjük az Időkereket.

"Matyit is mi neveltük, azaz, így ötöt, időnként hatot” – nyilatkozta az otthonszülési mozgalom vezéralakja, Geréb Ágnes 2008-ban a Nők Lapjának. A Matyiként emlegetett fiú nem más, mint Erdély Mátyás, a most Oscar-díjat nyert Saul fia operatőre, "

Herner János: művelődéstörténész, filozófus, a Városligetben felállított, ám hamar bedöglött Időkerék ötletgazdája; az Országos Széchényi Könyvtár stratégiai főigazgató-helyettese; Geréb Ágnes első férje

Herner Dániel: a Tan Kapuja Buddhista Főiskola hallgatója, a Shaolin Kungfu Egyesület elnöke; a Színház.hu lapcsalád alapítója, a Filmworks Kft. ügyvezetője, a Libri Média, később a port.hu fejlesztési igazgatója; Geréb Ágnes édesfia

Herner Dorka: pszichológus, újságíró, a Kiút a hajléktalanságból című dokumentumfilm, illetve a nagycsaládokról szóló 56 pizsama című sikersorozat rendezője; Geréb Ágnes édeslánya

Erdély Jakab: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design szakos hallgatója; Geréb Ágnes édesfia

Erdély Janka: színésznövendék; Geréb Ágnes édeslánya

Erdély Mátyás: a Saul fia operatőre; Geréb Ágnes nevelt fia

Ebből akár hétszáz aláirás is összejön."
mandiner.hu/cikk/20170425_gereb_agnes_meg_mindig_azt_kepzelem_hogy_mehetek_szuleshez#commentanch5717328

Frederick 2018.03.16. 08:55:50

@Mr Falafel:

"Jobbágy-felszabadító, írja Puzsér. Neki köszönhetjük, hogy ma polgárok és nem jobbágyok vagyunk. (LoL)"

Szerintem pont a Puzsér-jelenség az egyik bizonyítéka annak, hogy mennyire nem vagyunk polgári társadalom. Egy igazi polgári társadalomban simán átlépnének efölött a faszfej fölött.
süti beállítások módosítása