Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

Megszállottsági emlékmű

2014. május 29. 21:40 - biboldó

Javában zajlik még a kormány és a MAZSIHISZ között az arkangyalos szájkarate. Egyik fél sem rendelkezik internetes fórumozási múlttal, legalábbis a gladiátorképzős változatával. Mert ha mégis, már rég kedélyesen söröznének. Az emlékmű, a sorsok háza és a Szakály féle hülye kijelentés vélt kollektív bűnt próbál a németekre testálni. Eleve rossz kiindulás, kollektív felelősség nincs. A MAZSIHISZ helyében fórumos stílusban be kellett volna dobni a "tulajdonképpen a szolgalelkűségnek akartok emlékművet állítani" érvet, merthogy tagadhatatlan, meglehetősen túlbuzgó módon volt kinyalva az állítólagos megszállók segge. Erre egy kis kölcsönös anyázás után nincs más érdemi reakció csak a maszatolás, hogy nem vagyunk felelősek elődeink tetteiért, meg, hogy kényszer meg egyéb nyafogások embermentőkről, gulágról ávóról. Riposztként előre kiszámítható módon máris kész a válasz: közös a történelem, közös a múlt, közös a kultúra, közös az érdek "mindannyian egy olyan élhető világban szeretnénk élni, miben mindenki bűntudat nélkül egyenes derékkal élheti meg az identitását."

Innen már csak néhány levezető pengeváltás, minek konklúziója, kollektív felelősséggel csak magunknak tartozunk, hogy az utánunk jövő generációk ne mondhassák, "nem tartozunk felelősséggel elődeink, (azaz a mi) elbaszásainkért."

Jöhet a sör, akár a további baszakodás, de legalább, ha lehet, kéretik nem pancser módon, basszameg!

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr296230041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogovics 2014.05.29. 23:00:27

ebben a posztban a közös sörözés illúziójának és a bazdmegeknek van némi relevanciája. mert, hogy ha már valakik a kollektív bűnösség elvét erőszakolják akkor hova kellene tolni ha nem a németekre? Elvégre ők csinálták zsidó irtást.A túl buzgalom, kollaboráció stb. rizsa habbal, ki a fenétől kellett volna elvárni parancsmegtagadást háborús időben? Állítólag a zsidó fegyőrök voltak a legkegyetlenebbek a sajátjaikkal szemben, hogy előnyökhöz jussanak illetve saját életüket mentsék. Nem kell ennyi év után senkire se mutogatni!i

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.05.30. 23:09:58

@Blogovics:" Nem kell ennyi év után senkire se mutogatni!i "
Mondod, miközben helyesled a németekre tolást.
No meg a zsidó fegyőrök(?)
E mán a relevancia:)

Blogovics 2014.05.30. 23:40:13

ne tégy ? jelet és ne menj túl messze, olvasd el Kertésztől a Sorstalanság - ot, talán kapsz egy - két infót első kézből...

Alfőmérnök 2014.06.01. 15:36:16

Na, ide még tudok kommentelni. Hurrá!

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.06.01. 19:35:50

@Alfőmérnök: Esetleg befejezhetnéd és élesíthetnéd a posztodat is. Semmi gond, ha nem. Ez a blog - miként az alcímében is szerepel - nem a világmegváltás színhelye, arra jó, ha valamit ki akarsz írni magadból, tedd nyugodtan.

Alfőmérnök 2014.06.02. 10:59:23

@biboldó: Az ötvenhatososra gondolsz?
Azt nem is posztnak szántam, csak ide töltöttem fel a képeket, amiket tagulich egy posztjához csatoltam.
tauglich.blog.hu/2013/11/27/orizetlen_penzgyujtes_update/fullcommentlist/1#c21176261

Nem hiszem, hogy posztot kéne csinálni belőle, ezek a képek inkább egy még le nem zárult nyomozás stációi.

Amúgy tervezek egy posztot, amelyben összegezném a lassan 6 éves kommentelői „pályafutásom” tapasztalatait, de egyelőre csak még gondolat-töredékeim, vázlataim vannak hozzá.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.06.03. 21:12:02

@Alfőmérnök: Nem látszik teljességben, ezért nem olvastam bele mélységig. Rendben, Te dolgod, engem nem zavar.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.06.03. 21:16:28

@biboldó: Na mellényúltam, idő előtt ment.
........... A tapasztalatos posztot hol akarod közzé tenni? Szólj ha megjelenik, tuti lesz hozzáfűzni valóm. Az is borítékolható, hogy nem mindenben egyetértően. De ettől érdekes.

Alfőmérnök 2014.06.04. 20:59:29

@biboldó: Valószínűleg itt teszem közzé.
Az alaptézisem, hogy a kommentelés eredendően egy antik, a menipposzi, vagy lukianoszi szatírákban megjelenő műfaj újjáéledése. Lehetne. (Most nem jut eszembe a neve, M. Bahtyin valamelyik tanulmányában olvastam róla.) Ez azért hiúsul meg, mert a kommentelők többsége frusztrált, kisebbrendűségi komplexusban szenvedő és/vagy paranoid hülye, úgyhogy végül személyeskedésbe és parttalan vádaskodásba torkollik a dolog.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.06.04. 22:03:24

@Alfőmérnök: Tény, hogy a kommentelés eleve exhibicionizmus. Kérdés, kinél válik szenvedéllyé, pótcselekvéssé, kompenzációvá. Normál esetben viszont lehet kifejezetten hasznos is. Oké, megvárom,míg közzéteszed és ott bővebben.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 22:36:53

OFF: Biboldó: megcsináltam, amit mondtam, a Mandineres posztból. Írtam is elé. Továbbá az utolsó, kabbalista gondolataidat szeretném részletesebben megcserélni a sajátjaimmal (azt semmiképp se a Mandineren, mert ahhoz már semmi köze ennek).

ON: Neked kell pár jó vitapartner, mert akkor sokkal jobbat írsz, mint ez a poszt: sajnos, a rövidség itt nem frappáns, hanem inkább lapos, olykor lózungokba forduló.

Néhány - hiányzó, vagy nem hangsúlyos - alapvetés:

1/ Az emlékmű állításának a MÓDJA volt a legrosszabb. Éjjel, suttyomban - röhej. "Ide lőjetek!" - ordította a kormány...

2/ Az állítólagos megszállók sajnos nem eléggé voltak állítólagosak. Márciusban kifejezetten jelentős katonai erő érkezett, olyan technikával, amivel szemben az ellenállás csak vérfürdőt eredményezett volna.

3/ Tény, hogy a deportálásokban szorgalmasan működött közre a csendőrség - túl szorgalmasan, és valóban kiszolgálta a német igényt -, de ez meg vált kollektív bűnt testál a magyarokra. A csendőrség döntő többsége nem tudott arról, hogy a zsidókat megölni vitetik el (a Horthynak adott fénykép, miegyéb Kovács Kakastollas János századosig nem jutott el, és akkor NEM VOLT TÉVÉ ÉS NET!

4/ A tömeggyilkosságot pedig valóban a németek találták ki és végezték el. Persze hogy nem minden német, de a német lakosságnak többet kellett róla tudnia, mint a magyarnak - itt nem működött haláltábor, ott meg igen.

5/ A vezetés - különösen Horthy - hozzáállását azért elég markánsan jelzi, hogy amikor a megszállás katonai okból enyhült, AZONNAL leállíttatta a deportálást, mert úgy érezte, hogy lett ennyi mozgástere (lett is). A Sztójay-kormányt csak augusztus végén cserélhette le, de a deportálásokat már júliusban leállította, és ezt számos zsidó nagyon is elismerte (ez is belejátszott, hogy nem lett háborús bűnös).

6/ Az pedig tény, hogy utódokat az elődök dolgaiért bárhogyan felelősségre vonni tökéletes képtelenség. Húsz évvel a háború után születtem, semmit nem tehetek az egészről, és kész! Nincs kitől bocsánatot kérnem, mert nem bántottam senkit - éppen ezért semmiféle lelkifurdalásom se kell legyen.

7/ Valahol tán írtam is, hogy a legjobb emlékmű az lett volna, ha a német sas marcangolja, az orosz medve meg közben megerőszakolja Magyarországot. A kettő többé-kevésbé egyszerre is történt, mindenesetre ez lett volna a legreálisabb, más kérdés, hogy akkor mennyit kérne Putyin cár az erőművéért...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.09.02. 19:22:16

@Molnárgörény: Oké, ezt megírom, aztán benézek hozzád, és talán rájövök, hogy melyik kabbalista gondolatra gondolsz.

Ez a poszt sem az halhatatlanság panteonjába lett szánva, csupán két komment között,- mikor arról volt szó, hogy a bloggerek felelősek-e a hozzászólásokért -íródott. Csak példaként, hogy most mi a túrót kezdhetnek velem, ha valaki a hatalomnak nem tetszőt szól hozzá. Merthogy sokan úgy vélték, hogy a szabályozás cenzúrát jelentene és következményként sok megszólalási felület szűnne meg, mert a kezelő nem vállalná a rizikót. Talán azért is ez a téma ugrott be, mert ennek kapcsán nem a szobor az elsődleges, hanem a kommunikáció minőségi hiányossága.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.04. 00:46:50

@biboldó: Az ügy szerencsétlen kezelésében egyetértünk. Ez így, ebben a formában nagy baromság volt, az éjjeli szoborállítás meg példátlanul ostoba ügy.

Én a saját blogomon a húzósabb posztokhoz odateszem azt az állandó figyelmeztetést, miszerint a kommentelő a komment belövésével vállalja érte a felelősséget. Kész. Az új médiatörvényt leszarom, cenzúrázni nem fogok, mert elveim ellen való. Nincs az a bíróság, amely így elmarasztalhatna, vagy ha mégis, akkor Strasbourg.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.09.18. 22:12:10

Na, most megígérem, addig nem megyek haza, amíg nem találkozunk. Úgyhogy bele kell húznunk, bazmeg!

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.09.19. 20:23:17

@Mr Falafel: Rendben, az ezüst eszcájgot eldugom.
Viszont szilva alapú minőségi cuccal jól állok, tele a spájz.

Csak érdekességként olyannyira, hogy volt nálunk egy kóserszilvához értő jópofa pajeszos csapat, kik csak kósersági pecséttel ellátott dolgokat hajlandók fogyasztani. Kiitták a hivatalos készletet, mire mondván, úgy sem veszitek észre, utántöltöttem a saját készletemből. Sajnos észrevették, azóta is őrjítenek, ez honnan volt?
Ehhez tudni kell, hogy pecsétes kóserszilvát Zwak csinál, melynek a tesco-ban és a belső forgalmazásban kapható változata is egyaránt gagyi. Ezen kívül van még két kisebb forrás, mik hellyel-közel elfogadhatóak.
Azt nem mondhattam, hogy jót de tréflit itattam velük. Kínomban évjáratra hivatkoztam. Annyira meg nem hülyék, hogy ezt elhiggyék.
Tanulság: megfelelő anyagot csak méltó helyre, alkalomra:)

Alfőmérnök 2014.11.29. 21:19:41

Milyen kihalt lett ez a menekülttábor...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.02.14. 19:15:07

Eléggé sajnálatos. Szeretnék foglalkozni vele, de nincs időm. Rohadt mókuskerék!

lapp 2015.02.15. 11:12:58

@Mr Falafel: Ha szabad hozzászólnom: remélhetőleg azért ami késik, nem múlik.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2015.02.15. 18:25:12

@lapp: Valóban sajnálatos, hogy a mókuskerék miatt pang ez a blog. De Neked miért hiányzik?

lapp 2015.02.15. 20:49:52

@biboldó: Sajnos csak most akadtam erre a blogra, amikor épp nincs csúcsra járatva :(
Beleolvasgatva az volt a benyomásom, hogy a szokványosnál sokkal nívósabb a szöveg és a kommentek is korrektebbek; tán még hozzászólni is érdemes volna.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2015.02.15. 21:39:59

@lapp: Baruch há'bá!
Olvasd el a blog alcímét és szólj bármihez. Hogy mikor lesz reakció, az mellékes.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2016.01.13. 21:13:46

A minap láttam először az emlékművet. Egyszerűen borzalmas látvány. Silány, szar, gagyi.
süti beállítások módosítása