Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

KAJAKOS SZAPPANOPERA

2012. szeptember 28. 10:11 - Mr Falafel

A kajak-kenu a kedvenc sportjaim egyike. Sosem mulasztom el a fontosabb versenyeket, és nagyon büszke vagyok sportolóinkra, hogy a világ legjobbjainak számítanak, ők a szuper elit. Na, meg persze a németek! Azért őket se felejtsük el. Bizony, a nagy rivális sokszor tört már borsot az orrunk alá, és viszont is, ami azért hizlalja a májam.

Egészen bizonyos vagyok benne, hogy a németeknél sem könnyű csapatba kerülni, ott is vannak olimpiákról lemaradó klasszisok, akik más ország színeiben dobogóra esélyesként indulhatnának. Lássuk be, egy olimpiai szerepléssel egybekötött érmes helyezés anyagilag sem rossz lehetőség. A németek mégsem mennek más országokba érvényesülni.

Vagyis adja magát a következtetés, hogy a magyar kajak-kenu sportban nem csupán a szereplés lehetőségétől, és/vagy az anyagi juttatástól való elesés motiválja azon sportolókat, akik most országot kívánnak váltani.

Storcz Botond valamit nagyon nem jól csinál. Miért Storcz? – Mert ő a szövetségi kapitány. Ő az a személy, akinek össze kell állítania egy ütőképes csapatot, de közben a versenyzők lelkét is ápolnia kell. Angyal Zoltán ebben (is) profi volt, míg a jelenlegi kapitány fafejű.

Álljon itt két klasszissal folytatott vitája igazolásul arra, hogy Storcz miként is viszonyul pozíciójához, és ez által a versenyzőkhöz:

- Vajda Attilának az olimpia előtt egy hónappal még válogatót kellett mennie, egy olyan mezőnyben, ahol Jól tudjuk, nincs méltó ellenfele. Ennek ellenére a formaidőzítést e dátumhoz kellett igazítania, hiszen az első válogatón nem ő nyert. Vagyis, ha az olimpia előtt egy hónappal rendezett válogatót bukja, bukja az olimpiát is. A tét tehát nem volt kicsi. Hiába kérte Vajda és edzője, hogy mentesüljön a teher alól, mert az olimpiára kell készülnie, Storcz hajthatatlan maradt, és a válogatási elvekre hivatkozva kötelezővé tette a megmérettetést.

- Paksy Tímea értetlenül állt a döntés előtt, amely szerint a válogatókon részt sem vevő Fazekas-Zur Krisztinát tették a négyesbe helyette. Paksy a válogatókon kivívta a részvétel lehetőségét, Fazekas nem. Fazekas négyszeres világbajnoka a női négyesnek, Paksy hatszoros. Jogosnak vélem Paksy kifogását, különösen azért, mert Storcz Vajdát éppen a válogatási elvek miatt szívatta. Fazekas esetében miért nem számítottak a válogatási elvek? Ráadásul fazekas már tavaly is amerikai színekben indult a VB-n, s az olimpián is csak azért magyarként, mert még nem kapta meg az amerikai állampolgárságot. Vagyis szinte biztos, hogy Fazekas a jövőben már új hazája színeiben indul, tehát nem volt túl okos húzás őt favorizálni. 

Jól látható tehát, hogy Storcz nem az elvek embere. Sportolóként sem volt az. Vajda, bár nagy csalódás volt az olimpián, joggal orrol a kapitányra, hiszen, amíg ellenfelei három hónappal a nemzetközi játékok előtt már teljes erőbedobással odakoncentrálhattak, addig neki mindösszesen egy hónapja maradt. Aki ismeri az élsportot, az pontosan tudja, hogy lehetetlen egy hónapon belül kétszer csúcsformát időzíteni. Vajda kudarca eleve elrendeltetett a válogatási elvekre hivatkozó kapitány által.

Aki odafigyelt az olimpia előtt a sportra, azt is tudhatja, hogy Storcz Janicsot is kihagyta a négyesből, pedig a válogatón mutatott formája alapján ott kellett volna lennie. A szegedi szövetség verte is a palávert. Az is köztudott, hogy Janics egy hisztis picsa. Hatalmas versenyző, a világ legjobb kajakosa, de egy hisztigép. Csak magánvéleményt tudok megfogalmazni akkor, amikor azt mondom, Janics viszonylagos betlijének is Storcz a felelőse. A szakma berkein belülről szerzett információim igazolják vélelmemet, amikor úgy foglalok állást, hogy Janics egy idegroncsként érkezett az olimpiára. Kovács Kati tartotta benne a lelket, mert állítólag indulni sem akart.

S akkor már említsük meg Benedek Dalmát is, aki három olimpiáról maradt le, noha kvalitásai alapján legalább kettőn ott volt a helye. Az idei rendezvényre esélye sem volt, de gyanítom, már tavasszal döntött a honváltásról. Tulajdonképpen megértem a döntését. Jól emlékszem Fehérvári Vince esetére, aki itthon nem kellett, mert már túl öreg volt, aztán 2003-ban Ausztrál színekben összehozott egy ezüstöt 200-on, miközben a mi versenyzőink sehol nem voltak. Szóval, Dalma nem döntött rosszul, amikor távozott.

Mellékesen jegyezzük meg, hogy a férfi 4-es indulása körül is parázs vita folyt. Ott mázlija volt Storcznak, mert a fiúk végül őt (és Fábiánnét) igazolták.

Mindösszesen tehát öt világklasszis versenyzőnk távozik úgy, hogy közben országot is vált.
Íme a nevek:
Benedek Dalma – 5-szörös világ-, 7-szeres Európa-bajnok
Dusev-Janics Natasa – 3-szoros olimpiai, 18-szoros világ-, és 17-szeres Európa-bajnok
Fazekas-Zur Krisztina – 1-szeres olimpiai, 4-szeres világ-, és 4-szeres Európa-bajnok
Paksy Tímea – 9-szeres világ, és 10-szeres Európa-bajnok
Sarudi Alíz – 2-szeres ifjúsági Európa-bajnok

Korábban Angyal Zoltán és a Fábiánné Rozsnyói Katalin viszályáról szólt a sportág, no, meg a sikerekről, mert abból is bőven kijutott. Angyalt végül kicsinálták, de nem lett jobb. Rosszabb lett. Egyesek szerint azért, mert Storcz helyett a háttérből Fábiánné irányít. Ezt én kétkedve fogadom, mert Benedek például Kati néni nagy kedvence. Tudomásom szerint. Aztán ki tudja, mi a valóság. Engem egyébként sem az érdekel, hogy ki irányít a háttérből, hanem az, hogy a kapitány jól vezeti-e a hajót vagy sem. Balhé mindig volt, a sportolók mégis maradtak. Most is van balhé, és a sportolók mennek. Mi változhatott meg ennyire?

Nincs kedvem találgatni. Tudom jól, nüanszokon múlik sokszor. Például Hosszú Katinka is hazatér, otthagyja az amerikai sikeredzőt, Dave Salo-t. Kétségtelen, Salo tanítványai közül senki nem nyert aranyat, aki nem amerikai színekben indult. A sikertelenségre az edző okot sem talált, vagy egyszerűen nem akarta megmondani. Ám Katinka hazatérése mégsem egyenértékű azzal, hogy öt kajakos lány elmegy, vélhetően végleg. Mint versenyzők, legalábbis.

Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy sportolóink a londoni olimpián kiemelkedően szerepeltek. Köztük is a kajak-kenu szakág végzett az élen, ahogy szinte mindig. Van okunk az örömre, a győzelmek ünneplésére, csak kicsit pürrhoszira sikeredett ez a győzelem. S utóhatása a legközelebbi nemzetközi versenyeken jelenik majd meg, amikor esetlegesen a dobogó tetején magyar áll, de nem magyar színekben. Sarudi kvalitásait nem ismerem, de abban biztos vagyok, hogy Dalma, Timi és Nati fognak még borsot törni az orrunk alá.

Én mindenesetre gratulálok a lányoknak, és sok sikert kívánok nekik új hazájukban, továbbra is jó eredményeket a sportban. Az biztos, ha nem leszünk érdekeltek egy-egy versenyszámban, és ők indulnak, én nekik drukkolok majd. Okoztak már annyi örömöt nekünk, hogy a szívünkben megőrizzük őket.

Az életjáradékozó faszparasztok meg menjenek a büdös kurva anyjukba.   

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr734807925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.09.28. 10:20:46

Apró adalék, a sportág honlapján megszüntették a fórumot. Sok volt a kritikus hang.

Hipper 2012.10.04. 15:57:43

"A kajak-kenu a kedvenc sportjaim egyike. Sosem mulasztom el a fontosabb versenyeket"

"Paksy Tímea értetlenül állt a döntés előtt, amely szerint a válogatókon részt sem vevő Fazekas-Zur Krisztinát tették a négyesbe helyette. Paksy a válogatókon kivívta a részvétel lehetőségét, Fazekas nem."

Fazekas 2. lett a női 500m egyes válogatón, amin Paksy nem is indult, majd a szétlövés duisburgban volt a VK-n, ahol kikapott Danutától.
Paksyval 3. lett a páros válogatón

Fazekas Szabó Gabival 2. lett a második páros válogatón, és nem indult a teljesen értelmét vesztette 2. egyes válogatón, mint ahogy Dalmán és Paksyn kívül senki sem indult a nagyok közül. Ezt a "válogatót" nyerte meg Paksy, ahol Dalmán kívül legyőzte a 18-21 éves korosztályt...

Szóval Fazekas indult 1 válagatón és Paksy is indult 1 válagatón, Fazekas leverte Kovácsot, Janicsot, Benedeket, Csipest, Paksy megverte Benedeket meg a fiatalokat, szerintem ebből egyértelmű, hogy Fazekas indul, mint, ahogy az is, hogy Paksy csak azért indult a 2. válogatón mert 200-on amit akart kikapott Janicstól. Ha annyira akarta a 4-est miért nem indult az "éles" válogatón a többi nagyágyú között? És igen a válogatási elvekben szó van válogató nyeréséről és igen a szövetség abban hibázott h volt második egyes válogató, miközben az egyes indulási joga már Danutáé volt, viszont ezekre a hibákra hivatkozva követelni a 4-esben való indulást, mindenféle komoly teljesítmény nélkül kicsit nevetséges.

Az meg, hogy Janics 3 számot induljon, teljesen hülyeség lett volna mint azt az olimpia bebizonyította.

Fazekas nevéhez meg az éremfelsorolásba igazán odavéshetsz egy olimpiai aranyat...

Tessék itt a link tanulmányozd:
www.kajakkenusport.hu/files/dokumentumok/i_felnott_oimpiai_valogato_ifjusagi_tajekoztato_2012_jegyzokonyv.pdf

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.04. 20:43:46

@Hipper: Először is köszi az infót. Én a médiából tájékozódtam, és ott az érintettek által elmondottakat ültettem be a posztba. Az általad itt elmondottak tejesebbé, reálisabbá teszik a képet.

Persze, kérdés így is magad bőven. Például, hogy vajon Paksyval milyen eredményt értek volna el? Fazekas indításával továbbra sem értek egyet, hiszen ő már nem magyar. Kicsoda ő, hogy mégis ott lehetett az olimpián? Oké, fontos a győzelem, és az megvolt.

Janics ügye más tészta. Ma hallottam egy nem túl szimpatikus nyilatkozatot tőle. Remélem, csak kacsa! Szerintem az ő hisztije pontosan ismert volt a szövetségben, és a kapitány fafejűnek mutatkozott. Ezért szerepelt rosszul Natasa. Azt sem tudhatjuk, az olimpia előtt mennyire volt már tudott, hogy távozni fog. Aligha az olimpia miatt döntött így. Fene tudja.

Rendben, fazekas nevéhez odateszem az olimpiai aranyat. Habár eredetileg mindenkinél az olimpia előtti állapotokat kellett volna feljegyeznem. Most mindenesetre javítok.

Nem tudod, miért szűnt meg a fórum a kajakos honlapon?

Hipper 2012.10.04. 21:03:16

Hogy Fazekas nem lenne magyar? Már miért nem? A férje miatt ment ki az USA-ba. Azt meg, hogy ingyen hazajöhetett Magyarországra a vb-re tavaly, úgy hogy elindul nem olimpiai számban amerikai színekben szerintem nem sokan utasították volna vissza.

riporter: Nehéz úttörőnek lenni?

Fazekas: Amikor kijöttem Amerikába, a klub és a szövetség is megvonta tőlem a fizetést, a támogatást. Ha nem így tesznek, akkor magyar színekben versenyeztem volna. Úgy érzem, kicsit nagyobb szabadságot kellene adni a magyar sportolóknak. Nekem ezt a szabadságot a győri klubom megadja, és hagyja, hogy eddzek itt Kaliforniában. Igaz, ehhez hozzátartozik, hogy én először sikereket értem el, és utána jött a támogatás. Attól, hogy valaki külföldre megy, nem szakad el az országtól. Egyébként nincs a terveim között, hogy újra amerikai színekben versenyezzek.

Itt a teljes cikk:
sport.hir24.hu/kajak-kenu/2012/10/02/fazekas-zur-krisztina-sportolok-vagyunk-csak-utana-jon-a-mez/~~fokusz

A kajakos honlapon nem tudom miért szűnt meg a fórum... lehet h sok trollra számítottak a Janics ügy miatt ezért szüneteltetik.

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.04. 21:25:56

@Hipper: Én úgy tudtam, hogy Fazekas a jövőben új hazája színeiben kíván indulni. Ne érts félre, engem ez nem zavar. Különösen azért nem, mert én is az USA-ban élek, és csak munkám miatt járok haza többet, mint szeretnék. Szóval, nem a nagy magyarkodás miatt, csak a többi, Magyarországon boldogulni akaró sportoló érdekében protestálok. Illetve már azt sem, mert úgy tűnik, Kriszta mégsem usánkázik.

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.04. 21:27:30

@Hipper: Jaj, bocs, nem váltottam nicket. Én vagyok Mr. Falafel is, de azt a nicket csak itt használom, a saját blogomban. Most pedig máshol kommentelgettem, és ott Oleg vagyok.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.10.04. 21:32:13

@Oleg_Mashkowiak: Ahol Oleg vagy, jó a társaság? Vannak esetleg jófajta nácikok kikkel érdemes baszakodni kicsinykét?

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.05. 11:04:40

@biboldó: Úgy tudnék fogalmazni, hogy csupa jó fej náci van. Alap és természetes az antiszemitizmus. A fővonulat ezen felül habsburg-imádó. Az ideológiai szál szerint a szabadkőművesség a kabbalából ered, és a kabbala az ördög műve. El Topo nicknév nekik a sátán virtuális reinkarnációja, ezért olykor én is megkapom, hogy az ördöggel cimborálok. A lényeg, hogy nincs moderálás. Amint lesz, én húzok. A mandinert is ezért mellőzöm. Amióta trollszelídítés címen sok régi nicket kivágtak, nem különösebben érdekelnek.

delphoijosda.blog.hu/2012/10/01/xxii_898#comment-form
süti beállítások módosítása