Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A technika, mint a mai kor uralkodó vallása

2012. május 22. 13:55 - Schwerer Gustav

A "technika" tulajdonképpen a hatékonyságot, gyorsaságot, gyakorlatiasságot, eredményességet, tények-adatok hatalmát JELENTI minden mással (spirituális, érzelmi, filozófiai) megfontolással szemben.

 A technika letaszította trónjáról a régi kor uralkodó mítoszait - hit, Isten, egyház, vallás - és ő maga vált a hivatalos államvallássá.

 A technika mítoszának uralma mit jelent?

-Az ember elveszíti a szabadságát, mivel különböző gépektől, és a gépek által sugallt életmódtól, életstílustól teszi függővé az egyént.

Például: ha az embernek van kocsija, akkor "elmehet vele nyaralni", "el tud menni bárhova", csak azt felejtjük itt el, hogy tulajdonképpen egy GÉPNEK, egy halott eszköznek csinálunk reklámot, divatot ezzel, mindezt egy ÓRIÁSI HAZUGSÁGGAL fűszerezve: "A technika szabaddá tesz."

Ezzel kapcsolatban: amint Párizsban beköszönt a nyári szezon, másfélmillió párizsi ember dönt úgy, _egymástól _függetlenül_, hogy beül az autójába, és elindul a Riviérára, nyaralni.

Ha ezt a jelenséget felülről nézzük, akkor látjuk, hogy másfélmillió kicsi hangya, mintegy gombnyomásra, automatikusan bepakol, beül a kocsiba, és elkezd menni a Riviérára. Ezek az emberek _egyetlen_percet_sem_ gondolkodnak el azon, hogy mennyire automatikus, gépszerű, beprogramozott, amit csinálnak.

 Kérdésem ezzel kapcsolatban: a technika tényleg szabadabbá tesz minket?

 Ezzel kapcsolatban idézhetjük Goethe mondását: "Azok vannak a legreménytelenebbül leigázva, akik hamisan hiszik azt, hogy szabadok."

 De ez csak egy kis példázat volt, hogy bebizonyítsam, hogy a technikai felfogás és a propaganda (->tömegmédia) kettőse mennyire teljesen hamis képeket, üzeneteket közvetít, és hogyan tart szolgaságban minket.

 Akinek a "szolgaság" erős kifejezés, figyelmébe ajánlom a "fogyasztói társadalom" nevű fogalmat.

Mit jelent ez a szó? hogy a fogyasztást propagálja a tömegmédia. DE álljunk csak meg egy szóra! Hiszen ahhoz hogy fogyasztani tudjunk, _pénz_ (vagy ha az nincs, hitel) kell, ahhoz pedig dolgozni kell. Tehát minél többet akarunk fogyasztani, annál többet kell dolgozni. (Ezt a munkamániát -csak így tudjuk visszafizetni hitelünket- a modern technikai társadalom a protestáns munkaerkölcsből -dolgozni látástól vakulásig- kölcsönözte.) A hitel-része külön érdekes a dolognak (amennyiben nincs pénzünk pl. új kocsira, házra, akkor hitelt veszünk föl, amelyet sok-sok munkával dolgozunk le, fizetünk vissza,  ha egyáltalán sikerül), hogyan húzzák be az embereket a csőbe, gondoljunk itt a több ezernyi reklám-propagandára, amellyel újságokban  (egészoldalas hirdetések A Magyar Nemzetben, Népszabadságban, stb), tévékben (ilyen-olyan kedvezményes hitelek _bármely_ tévécsatornán), és plakátokon ("vicces" figurák bohóckodva népszerűsítik a hitelt), tehát mindenhonnan minden egyes platformról, felületről ömlik ránk, hogy adósítsuk el magunkat, uzsorakamatra.

 És akkor csodálkozunk, hol szúrtuk el, hogy adósodott el az ország. A tévében szereplő okos közgazdászok csóválják a fejüket,  megkapjuk a verdiktet: túlságosan sokat akartunk fogyasztani, "túlköltekeztük magunkat", nem gondoltunk a jövőre.

 Szerintem igencsak nehéz a jövőre gondolni, amikor minden egyes üzenet, amivel naponta az újságokban, tévében, utcai hirdetéseken, szórólapon, és a hétköznapi beszélgetésekben ("te hova mész nyaralni?") ennek a tökéletes ellenkezőjével találkozunk, az "élj a mának, szard le mi lesz holnap, ne aggodalmaskodj" (Ez is keresztény kölcsönzés, Jézus szavait forgatják itt ki, gyalázzák meg- "ne aggódjatok a holnap felől, a holnap majd aggódik a saját baja felől") hozzáállást tekintve.

 A technológiai vallás egyik legfőbb jellemzője- a régi korok vallásaihoz hasonlóan, hogy a vallási dogmákat nem lehet megkérdőjelezni, róluk beszélni sem szabad. aki mégis megteszi, azt hülyének, betegnek, felforgatónak, hippinek, illetve egyéb módon fogyatékos embernek tekintik.

a technikai vallás főbb dogmái: 1) a folyamatos fejlődésbe vetett hit, melynek végén a legvégső boldogság áll -ezt a mitikus elemet a kereszténységtől lopta

2) A folyamatos fogyasztásba vetett hit, "carpe diem"- ezt szintén a kereszténységből lopta, lásd a föntebbi magyarázatot

3) az ember, mint gép, szerkezet, állat - ezt a folyamatos evolúciós propagandával terjeszti

4) a technológiával minden probléma megoldható -szintén a kereszténységből lopta, ahol a hit, kegyelem, és a jócselekedetek vezetnek el az örök életre.

A technika "mindent megoldó, mindent megváltó, minden jót elősegítő" mítosza tehát a mai kor uralkodó vallása lett.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr784531701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abandi 2012.05.22. 20:59:49

Valami kínai bölcseletben volt(Lao Ce?) kb:
A földműves vödörben hordta fel a vizet a veteményesére a közeli patakból.
Arra járt a technokrata és felvilágosította a termelékenység, hatékonyság, fókuszálás dinamizmusáról.
A paraszt meghallgatta majd így szólt:
Mester! Nekem és a családomnak, de még a szomszédoknak is megterem ez a kis terasznyi föld -ha szerencsés évem van- így is.
Mit kezdenék a sok szabadidővel és a kiélt földdel ?!

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.23. 00:43:25

@abandi: Pontosan.

A tradicionális társadalom mítosza, szemben a technikai társadalom mítoszával.
Nagyon jó kis példabeszéd!

Borenbukk 2012.05.30. 14:15:21

Gyonyoru legvarat epitettel, hogy aztan megostromold. Nagyon izgulok, ki gyoz.

abandi 2012.06.16. 16:41:40

A bloggazda mindeközben a jövő demokratáit csalogatja banánnal a szurisátorba...

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2012.06.24. 13:48:43

Két mondat Hamvastól, (Patmosz I. 1950-es évek vége):

A huszadik század második felében az ember szüntelen rettegésben él, nemcsak azért, mert a tudomány hatalma a földet bármely pillanatban elpusztíthatja, hanem még inkább, mert ez a hatalom még abban az esetben is, ha a puszta életet meghagyja, az embert normális életrendjétõl megfosztja és életét olyan egyre értéktelenebbé váló vegetatív létté fokozza le, melynek semminemû jelentõsége, súlya, szépsége, igazsága, komolysága, világossága többé nincs.

A világot, amelyben e történeti percben élünk, a tudomány teremtette, szervezi és tartja fenn, iskoláival, nevelésével, iparával, államaival, kutatásával, hivatalaival, hadseregével, gyáraival, bankjaival, kórházaival, mûvészetével, sajtójával, kecsegtet hallatlan jövõvel és haladással, mialatt az emberiség ma, itt a Földön, feldúltan és megalázva, lezüllötten és elaljasodva és beszennyezve, népeiben és osztályaiban és nemzetiségeiben egymásra uszítva, bõszülten fegyverkezve, gyûlöletben, és már nem is leplezett bosszúvágyban, kolosszális találmányok segítségével eddig elképzelhetetlen mélységû örvényben készül elmerülni.
süti beállítások módosítása