Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

Társadalmi átalakulás az orbáni kettősbeszéd árnyékában

2012. január 26. 17:21 - Mr Falafel

Napok óta Orbán Viktor miniszterelnök keddi megbeszéléseinek visszhangja tartja lázban hazánkat, az Európai Uniót, és az európai folyamatokat árgus szemmel figyelő Egyesült Államokat. Valamennyi mértékadó véleményformáló megszólalt már az ügyben, legyen az politikus, zsurnaliszta, vagy tudós ember. Mindaddig, amíg csupán a politikai színtéren érdekeltek fejtették ki véleményüket, nem éreztem szükségét, hogy magam is állást foglaljak. Megelégedtem jól ismert kéretlen stílusomban odaszúrni a kevésbé átgondolt hozzászólást intéző társaimnak.

A mai napon azonban egy valódi nagyágyú, egy igazi tudós elme is ringbe szállt a „Ki tudja megmondani a frankót Orbán kettősbeszédéről?” című világjátékba. Francis Fukuyama filozófus, a politikatudományok doktora, politikai közgazdász és író a The American Interest nevű pártsemleges külpolitikai magazin oldalain közölte véleményét a magyar miniszterelnök által képviselt nézetek idegenszerűségével kapcsolatban. Írásában a hazánk vonatkozásában kialakult Uniós vélemény, valamint a hazai közvélemény párhuzama mentén fejti ki, milyen súlyos károkat okoz Magyarországnak a kormányfő szavának hitelvesztése, hogy tudniillik már senki nem bízik Orbán Viktorban, sem itthon, sem külföldön.

Fukuyama professzor mindösszesen arról feledkezik meg, hogy Magyarország önrendelkezésének részeként a Fidesz, és ezzel Orbán Viktor egészen pontosan arra kapott felhatalmazást, amit éppen tesz: az államigazgatás teljes átstrukturálására, olyan reformokra, amelyek teljesen új alapokra helyezik azt. Ezzel összefüggésben a magyar társadalom többségének akaratnyilvánítási aktusát, a választást mindösszesen adatok tekintetében tartja fontosnak.

Ilyenkor nem tudja az egyszeri társadalomkutató, mit gondoljon tudós kollégájáról. Vajon túl sok szakét ivott, vagy Charles Gáti kínálta meg jóféle kisüstivel, és az ártott meg neki, én nem tudom, de tudományosnak szánt nyilatkozata az értelem leghalványabb megnyilvánulását is nélkülözi.

Miből látom, hogy Fukuyama a tudományosság álcájával kívánt nyomatékot adni hagymázas okfejtéseinek? – Természetesen a cikk bevezetőjében hivatkozott összehasonlító politikatudomány egyes kutatásterületein elért eredményekről szóló tanulmányok létezésének látszólag lezser odabiggyesztéséből. A szerző tehát felhívja olvasói figyelmét, hogy ő egy tudós, egy értő ember, kinek véleményét illik minimum is Szent Grálként tisztelni és elfogadni.

A cikk ezt követően kiszámíthatatlanul lavírozik a politológia és a közgazdaságtan terminusaival körülhatárolt térben, a két tudományterület által egyébként nem vizsgált társadalmi összefüggéseket magyarázandó. Ha már, és amennyiben a tudományosság látszatát igyekszik kelteni, az lenne a minimum, hogy a szakosodott tudományok (szociológia, kulturális antropológia, jogtudomány) terminológiáját használja. Az interdiszciplinaritás tőle minimumszinten lenne elvárható.      

Egyszerűen pofátlanság, amikor politikatudományi háttérbe helyezi a tisztán jogtudományi, azon belül is jogtechnikai kérdéseket, úgy formálva meg a hátteret, hogy közben szociálantropológiai végkövetkeztetést von le belőle.

„A magyar Alaptörvény nem önmaga miatt rossz, hanem azért, amit megmutat szerzői hosszú távú hajlamairól.”

Amennyiben az általa is művelt tudományterületek biztosította eszközkészlet mentén vonja le következtetéseit, semmiképpen sem juthat oda, hogy személyekre, személyiségtípusokra vonatkozó megállapításokat tegyen. Ehhez ugyanis nem elégséges sem a gazdasági mutatók felsorolása, sem az alkalmazott jogtechnikai eszközök által létrehozott konstrukció bírálata.

Én megértem Fukuyamát is, bizonyára semmi más szándéka nem volt, mint csúnyát mondani Orbánról. Hogy ezt önszántából, vagy felkérésre tette, az is teljesen mellékes. Orbán Viktor személyiségéről tudományosként feltüntetett bíráló megállapításokat tenni nem elegáns. A jogtudomány eszközeinek a magyar jogrenden belüli alkalmazása sem mond el semmi olyat a kormányfőről, amely alapján szándékoltan pejoratív kicsengéssel használt „hajlamokról” lehetne beszélni vele kapcsolatban. Az írás mindösszesen annyi tényt enged láttatni, hogy Fukuyama sem a jogtudomány, sem a szociológia és antropológia terén nem rendelkezik jártassággal.

Véleményével a szerző mindvégig a balliberális megmondók által emlegetett orbáni kettősbeszéddel kapcsolatban kialakult hisztériának kíván támogatást nyújtani, amikor szőnyeg szélére állításként emlegeti fel Orbánnak a strasbourgi Európa Parlament plenáris ülésén való megjelenését, szembeállítva a „ténnyel”, miszerint közben meg a miniszterelnök hajlamai másról árulkodnak.

A liberálisok nem nagyon tudják megemészteni, hogy Orbán a plenáris ülésen az ellene felsorakoztatott fegyverarzenál jelentős részét hatástalanította. Nyilván ezért szükséges minduntalan kihangsúlyozni, hogy az ott tanúsított karakán demokrata kiállás csak álca, mert Orbánnak egyébként másmilyen „hajlamai” vannak.

Tisztelt liberális ellenségeim! Orbánnak, ha vannak is olyasféle hajlamai, amelyek ártalmára lehetnek a magyar és az európai demokráciának, azok nem az államigazgatási reformban, vagy az új Alkotmányban érhetők tetten. Számtalan intézkedésével magam sem értek egyet, azonban tényszerűen nem állapíthatom meg, hogy azok a jövőben valamiféle helyrehozhatatlan károkat okoznak, vagy a magyar jogrenddel ellentétesek lennének. Ahogyan Orbánról, mint emberről sem állíthatom tudományos megalapozottsággal, hogy autoriter személyisége eleve kizárja a plurális demokrácia iránti elkötelezettséget.  

 

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr403856607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.26. 17:58:30

"azok nem az államigazgatási reformban, vagy az új Alkotmányban érhetők tetten."

Miféle Alkotmány?

Alaptörvény. Ez a neve. Fontos tudni, hogy a Jobbik javaslatát fogadta el a Fidesz, hogy így hívják.

Magyarország Alaptörvénye.

Az "Alkotmány" a társadalom egységét jelképezi, az Alaptörvény meg csak a parlamenti kétharmadot.
Fontos szimbolikus különbség.
->Ég és Föld.

Egyébként a Magyar Közlönyben is így találod meg: "Magyarország Alaptörvénye".

Érdekes egyébként, hogy ma én is politikára adtam a fejem:)
Még ősmagyar nyelvpörgetőt + zenét is adtam hozzá! :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.26. 18:14:27

@Schwere Gustav: Nem vagy tisztában a jogi fogalmakkal. Az alkotmány és alaptörvény rokonértelmű, tehát azonos jelentésű szavak. Mindkettő ugyanazt jelenti. A szövegen belül például nem paragrafusok vannak, hanem cikkek, de mindkettő ugyanazt jelenti, csak utóbbi régies kifejezés. Orbánék a kommunista éra előtti terminológiát vették elő.
Az alkot(mány) egyébként nyelvújításkori szó, tehát köthető a zsidó ármányhoz. :-)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.26. 21:25:07

Nem ismerem Fukuyama munkásságát és az említett cikkét sem. Ellenreakciódból következtetve viszont el tudom képzelni az álláspontját. Helyette reagálva a posztra kicsit más megközelítésből kérdezem: szerinted az Alkotmányban és más 2/3-os törvényekben van olyan részlet ami egy esetlegesen következő, de már nem 2/3-os Fidesz kormány számára kellemetlenné válhat? Ergo, szívesen szabadulna, de már nem tud és ezzel önmagát is szar helyzetbe hozhatja?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.26. 21:33:49

@biboldó: Nyugodt szívvel mondhatom, hogy nincs.
Még a kőbevésett egykulcsos adó is progresszívvá tehető adókedvezmények bevezetésével, illetve a tehetősebbek esetében különadó kivetésével. Utóbbit nevezhetjük luxusadónak. most csak hirtelen ötleteket vetettem fel, de átgondolva különb megoldásokat is lehetne alkalmazni.
Persze, lehet mondani, hogy ilyen megoldások kidolgozása esetleg kellemetlenséget okoz a következő kormánynak, csak éppen álságos. Te is tudod, ezek mind nagyon leleményesek tudnak lenni, ha csak azért is keresztül akarják verni elképzelésüket.

Fukuyama írásával egyedüli problémám, hogy tudományosnak akar látszani, annak hazudja magát, pedig nem az.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.26. 21:47:00

@Mr Falafel: Azért kérdeztem a nem "tudományos" megközelítésből.
Az adótörvények nem kétharmadosak, minden rezsim kénye-kedve szerint alakíthatja.
Az Alkotmányt nem ismerem eléggé, nem akarok rossz példát hozni. Tegyük fel, hogy a választási törvény vagy a kettős állampolgárok szavazati joga egy idő után a visszájára sül el, miután teszemazt elbasszák a renomét a külhoniaknál. Ilyesmi könnyen megtörténhet. Ez csak extrém példa, elsőre nem erre gondoltam, hanem olyan alapvetésekre, mik idővel idejét múlttá, elavulttá válhatnak. Vagy csak simán szarok.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.26. 22:11:38

@biboldó: Az egykulcsos SZJA szerepel az Alkotmányban. Elég nagy hülyeség, de ez van.
Mint fentebb írtam, nincs olyan kétharmados törvény, amit ne lehetne kicselezni. 98-02 között a Fidesznek nem volt kétharmada, mégis remekül megoldotta a problémákat. Például rendeletekkel ütötte ki a törvényeket. A rendelet ugyan alacsonyabb rendű jogszabály, mint a törvény, mégis meg tudta oldani anélkül, hogy jogsértést követett volna el.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.26. 22:19:10

@Mr Falafel: Igen, ebben semmi nézeteltérés nincs. Mindenhez csak egy megfelelő összetételű "független" Alkotmánybíróság szükséges.
Akkor viszont ismét Fukuyama helyett kérdem: mi szükség erre a kibaszottul semmitmondó nemzetieskedésre? Oké, hogy szépen hangzik, de összességében többet árt mint használ.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.26. 22:37:27

@biboldó: A "nemzetieskedésre" nagyon nagy szükségünk van pont most. Kultúránk túlélése a tét. Más kérdés, hogy tulajdonképpen a nemzet szavunk nincs is feltöltve valódi tartalommal. A keresztény értékrend nem teremt nemzetközösséget. A nemzet eredeti jelentéséhez kellene visszatérnünk. Ez egy hosszú téma. Talán hajnalban írok róla egy posztot.

Fukuyama egy idióta. Ettől, persze, az alaptörvény ostobaságai létező dolgok. A magzatvédelemmel nem értek egyet. A preambulum elnevezésével sem, noha a szövegével igen.

Az AB hatáskörének módosulása engem nem érint olyan érzékenyen, mint azokat, akik amúgy a joghoz nem értenek, ezért az AB-ot valami szentségnek hiszik. Az AB eddig is bohócok gyülekezete volt, most is az marad. Az európai államok zömében nincs is ilyen intézmény, mégis demokrácia van. Szóval, felfújták ezt egy kicsit.

Ugyanakkor viszont az ügyészség, - amely például más államokban ellátja az AB funkcióját - Magyarországon egy végtelenül korrupt, gazemberek által használt zártkörű klub. Sokkal rosszabb morális állapotban van, mint a rendőrség. Felszántani, sóval behinteni a helyét, ez volna helyes. Így nézve viszont az AB-ot lehetne pozícióba hozni, hiszen annak még van presztízse a nép szemében.

Mert senkinek ne legyenek kétségei, ha Orbán valamibe belebukik, az az igazságszolgáltatási reform rossz iránya, illetve hiánya lesz.

A bíróság átszervezése szuper jól sikerült, ahhoz gratulálok. Remélem, az ítélkezésben is meglátszik majd. amennyiben nem, minden marad a régiben, és a morális válság súlyos elégedetlenséghez vezet majd, amelyet meglovagolva az ellenzék magához ragadja a hatalmat.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.26. 22:49:51

@Mr Falafel: Nemzetieskedésre semmi szükség, többet árt mint használ. Fukuyama lehet, hogy barom, de ennek álságos voltára érezhetett rá. Azaz, hogy a lózungok csak ellenszenvet keltenek, degradálva ezzel a nemzetet, a nemzet fogalmát. Nemzet, kultúra erősödéséhez az általad is említett faszságok felszámolásának irányába mutató intézkedésekre, a lehetőség adta kőbevésett kétharmados törvényekre lenne szükség, nem pedig nemzetieskedésbe bújtatott simlikre.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.27. 09:06:02

@biboldó: Valami gáz van a rendszerrel, nem tudom megadni tisztességgel a választ a tegnap esti felvetésedre. Pedig megírta ma posztot. Várakoznunk kell.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.27. 20:34:58

@Mr Falafel: Tényleg nagy a gáz, a rendszer nem enged hozzászólni az új posztodhoz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.27. 21:47:28

@biboldó: Nem tudom, mi van ezzel a szarral, de már nagyon tele van a tököm vele. Hétfőn találkozom a haverommal, és megmutatja az új honlapot. Remélem, mielőbb áttérhetünk arra. Nagyjából úgy fog működni, mint a mandiner. Lesz kommentfolyam, ami gyakorlatilag a fórumnak felel meg, és hozzácsatolja ezt a blogot is. Már nagyon várom.
süti beállítások módosítása