Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

NIEDERMÜLLER PÉTER

2011. november 08. 09:13 - Mr Falafel

A rendszerváltozást követően számomra is, mint egykori reakciós számára megnyílott a lehetőség, hogy felsőoktatásai intézményben továbbtanulhasson. A rendszerváltozást megelőzően engem ettől világnézetem miatt eltiltottak. A ma már minden idióta számára elérhető, sőt a legkisebb gond nélkül abszolválható feladat, tudniillik a diploma megszerzése, részemre tilalmas volt. Bizony, a szocialista világrendet fenntartó aljas elnyomók hitték, hogy a tudás hatalom, ezért az olyanokat, akikről alappal, vagy alaptalanul feltételezték, hogy fajsúlyosabb tudás birtokába jutva despotikus uralmukat veszélyeztetheti, azt bizony minden eszközzel akadályozták ebbéli törekvéseiben.

Így fordulhatott elő, hogy felsőfokú tanulmányaimat csupán 22 évesen, 1990-ben kezdhettem meg, azonban mindjárt az ELTE Bölcsészettudományi karán, ahová akkoriban még nem vettek fel minden agyhalottat. Miután számomra az egyetemre bekerülés valamiféle csoda volt, áldásként tekintettem a lehetőségre, amiből kifolyólag teljesen más aspektusból éltem meg azokat az éveket, mint fiatalabb társaim. Diáktársaimmal ellentétben sosem éreztem azt az önfeledt nihilizmust, amely mindenhonnan áradt üres frázisok puffogtatásával, a Babarczy Eszter, Rózsa Flores, Dezi Brogli és Miló Móni félék bárgyú rivalizálása a mássággal való kapcsolatuk hangoztatásával, a kényszeres pipázással, mint az antropológia tudományának kizárólag annak füstje belélegzésén át való megérthetőségének egyetlen lehetőségével történő demonstrációval csapott arcul naponta. Akkor még nem tudtam megfogalmazni, mit is szimbolizál ez a viselkedés, társaim attitűdje a kivételes lehetőséghez, hogy magasabb szintű tudás birtokába juthatnak . Úgy voltam vele, mint a kérdéssel, amit nekem szegeztek a Mikulás Esten, hogy vajon képes vagyok-e bármiféle nóvumot felmutatni Boglár Lajos piaroa indiánok között végzett kutatásaiból készült munkák rezümészerű összefoglalásával. Hiába éreztem, hogy van abban valamiféle újítási szándék, ahogyan az általam olvasottakat rendszerbe foglaltam, nem tudtam frappáns választ adni az egyik kis Boglár-kedvenc tarisznyarák fapina kérdésére. Ahogy azt Szarvas Zsuzsa mondta, a tudásnak időt kell kapni leülepedni, s csak jóval az egyetem elvégzése után válik hasznosítható ismeretté. Hát így tudom ma már, hogy diáktársaim viselkedése nem volt egyéb, mint a magamutogató nihilizmus féktelen dorbézolása. Lásd, Rózsa Flores belehalt nihilista szemléletébe, Babarczy Eszter pedig etnikai elvakultságának vergődő rabjaként igyekszik az étikus terepmunkást demonstrálni. 

Nekem ezekben az években Niedermüller Péter volt A TUDÓS. Az ő óráin kevés volt szájtátva figyelni, minden idegszálunkkal odakoncentrálni, hangrögzítőeszközt kellett használni, és otthon újra meghallgatni szakaszonként, előkapni a Bakost, és elemeiből felépíteni az előadáson elhangzottakat úgy, hogy földi halandó számára is értelmezhető legyen. Nekem személy szerint több félévembe telt, mire, úgy ahogy megértettem a tanár úr által mondottakat.

Büszke is voltam, amikor jó néhány évvel később, egy másik egyetem hallgatójaként részt vehettem egy kompaktszemináriumon, amelyet Niedermüller Péter tartott. Lehajtott fejjel lepleztem mosolyomat az értetlen arcokat, az eltátott szájakat látva. Nem, nem diáktársaimra koncentráltam, hanem tanárainkra. Úgy bizony, ők sem értették. Köztük a legbátrabb, Szarvas Zsuzsa rá is kérdezett egy résznél.

/Milyen érdekes, éppen Clifford Geertz: The culture war című antropológiai elemzését értelmezte nekünk Niedermüller Péter, amelynek alapja Cook kapitány Hawaii szigeteki története, s én most éppen itt, a Hawaii szigetek fővárosában, Honoluluban élek./

Mire Niedermüller tanár úr megszólított, és megkért, hogy magyarázzam el a többieknek a lényeget. Kvázi tolmácsként használt a halandók és isteni ő személye közt. Nem, ez nem volt nagyképűség a részéről. Számára az a nyelvezet, amely nekünk idegenként hatott, teljesen természetes volt. Amikor már képes voltam tolmácsolni az ő mondanivalóját társaim felé, láttam meg az elme nagyszerűségét, a kiapadhatatlan alkotókészséget, amely az ember sajátja, ha nem ragadja el a nihilizmus árja. (Ezekért a mondatokért külön szeretnék köszönetet mondani Biczó Gábornak és Ilyés Zolinkának.) Niedermüller Péter a maga különös, kommunikációjában még a leghétköznapibb dolgokat is mélyfilozófiai elemzésként interpretáló személyiségével maga volt a talány. A felsőbbrendű intelligencia, amely valamiféle biológiai organizmusként működött, hiszen evett, ivott, szüksége volt alvásra, és talán még interperszonális kapcsolatokra is, de folyvást idegesítően részletekbe menő elemzéseknek vetette alá az ember mindennapi életének akár a legapróbb, mások által annak létezéséről sem tudó szegmenseit is. Nem is értem, miért igyekszik finomítani precíz, tényszerű megállapításait, amikor átlagos szellemi képességű kollégái, mint például Fejős Zoltán, Bíró A. Zoltán és Mohay Tamás, valamint a kifejezettem szellemi éhenkórásznak nevezhetők, mint Takács András és Voigt Vilmos őt véleménye miatt támadják. Ezek a „tudósok”, - már elnézést a kifejezésért - a lábszagát sem szagolhatják Niedermüller Péternek, oly’ távol vannak tőle.

/Engem, mint valódi antropológust kifejezetten bosszant, hogy Magyarországon olyanok tüntetik fel a nevük mögött az „antropológus” titulust, akik sosem ültek antropológia szak előadásainak padsoraiban, sosem kollokváltak, szigorlatoztak, vagy tettek államvizsgát abból. Jellemző ez az alávaló tudományhamisítás a néprajz”tudósok” körében./

Egyre több minden van, amit nem értek Niedermüller Péter viselkedésében, noha erőszakkal igyekszem magam elfogadható magyarázatok feltalálására ösztökélni az ő közelmúltbéli tevékenységeivel kapcsolatban. Egyik ilyen kétségbeesett fogódzó, hogy talán beleunt, hogy közreműködik a tudomány artikulálatlanul süvöltő szelektől zaklatott ugarrá silányításában. Az én nézeteim szerint ez elfogadható ok lehet arra, hogy a tudományos gondolkodásnak hátat fordítva az etnikai alapon, és etnikai érdekek mentén szerveződő Galamus-csoport tagja lett. Elfogadható, és megbocsátható, mert emberivé teszi, megközelíthetővé, megérinthetővé. Niedermüller Péter is ember, nem egy biológiai organizmusként megjelenő felsőbbrendű intelligencia. Habár én úgy jobban szerettem. Az abban megnyilvánuló mássága, az emberek konyhai munkaként végzett gondolkodásával szembeni könnyed, differenciált és alapos agytevékenysége reprezentálta különbözősége.

Még a Galamusban is elkövetett néhány kifejezetten megfontolásra érdemes elmeömlést, ám tartok tőle, nem olyan helyen tette, ahol hasznára lehet az emberi társadalomnak. Ez olyan, mintha a WC-ben, pisálás közben eldúdolná a fénysebesség feletti utazást lehetővé tevő képletet. Vagy hallják, vagy nem. Ezzel nem arra utalok, hogy a Galamus-csoport a mellékhelyiség, csupán arra, hogy egy nagyon szűk réteghez képes közvetíteni.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Pártban vállalt alelnöki szerepével viszonyunk visszatért abba a stádiumba, amikor nem vagyok képes értelmezni Niedermüller Pétert, a cselekedeteit, a mondatait. Csakhogy már nem azért, mert málészájú elsőéves egyetemista vagyok, s ő a felfoghatatlan intelligenciájú, különc professzor. Sokkal inkább azért, mert különcként nem értem, hogyan veszíthettem el fajtánknak egy olyan tagját, aki a leginkább hordozta jellegzetességeinket, reprezentálta a gondolkodást konyhai munkaként végző emberekkel való szembenállásunkat. Gyurcsány Ferenc és nyálcsorgató, menthal homeless hordája minden stigmáját hordozza annak az embertípusnak, amely ellen az olyan gondolkodók, mint amilyen Niedermüller Péter is, csendes, ám állhatatos harcot folytat. Niedermüller Péter tán azt képzeli, hogy ezeket, az emberiség történelmi múltjából időnként felmerülő survival-okat (fennmaradt csökevény) képes lesz integrálni egy olyan közösségbe, amely az emberiség modern korából való feljebblépésre készül?

Niedermüller Péter, a géniusz ott áll a nihilizmus habos tajtékkal hömpölygő folyamának partján, és arra készül, hogy kézzel fogdosson benne az emberiség javára felhasználható lazactudást. Tisztára, mint a hatalmas Kodiak medve. Csakhogy a világ legfélelmetesebb ragadozójának méltán tartott Kodiak medve is ügyel a sodrásra, mert a víznek árja alattomos, és olyan erők munkálkodnak a felszín alatt, amelyet a parton élők aligha érhetnek fel elméjükkel. Niedermüller Pétert könnyen elsodorhatja a nihilizmus árja, és akkor már nem lesz visszatérés számára, örökre elveszít minket, és mi őt. 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr643362749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.08. 19:41:48

Muszáj megszólítanom magam. Most olvasom a mandineren Fleck zoltán, Galamus-os irka-firkász "Idióták" című szerzeményét, amelyben éppen Niedermüller Péternek az ÉS-ben megjelent fidesz-káromló írását magasztalja. Mind Fleck, mind Niedermüller Nietzsche: A hatalom akarása című művéből elorzott fogalomklisékkel operál, saját gondolatok közlésének látszatát keltve. Ez számomra igen kiábrándító.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.09. 21:26:53

@Mr Falafel:
Khmmm. Most becsszó, tényleg a legkisebb baszakodási szándék nélkül, csupán eme polémiádat kívülállóként szemlélve, ennélfogva tévedés jogát fenntartva, egyetlen megjegyzés.
Talán a levezetés kiindulópontját kellene módosítanod itt is, mint a "válság" posztodban. Nevezetesen az etnikai alapon szerveződést. Tökmindegy, hogy ez hottentotta, piréz, szittya közösségre utal, nem képezheti le a motivációt. Lehet érdekközösségről, kartellről, lobbikról beszélni, de ezek nem etnikai indíttatásúak. És lehet a szellem magányáról is beszélni, ami próbál szintjének legalább valami halvány nyomokban megfelelő közegre találni, mert e nélkül még kifejlett antiszociális egyeddé sem válhat. Egykor istenként tisztelt professzorod talán valami ilyesféle színvonalat vélhetett felfedezni Galamuséknál, ami nem feltétlen jelenti az azonosulást és pláne nem az etnikai alapú szerveződést. Feltételezve róla még egy kis társadalom jobbítása érdekében akaró tettvágyat, a mai magyar politikai palettán ennek kiélésére őszintén szólva nem sok teret találhat. Elfogadva, hogy Gyurcsány sem a lehető legjobb választás, de ilyen választék mellett ennyi tévedési jog őt is megilleti.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.09. 22:11:18

@biboldó: Ahogy a Dr. Moreau szigete című filmben a hibridek vallási vezetője mondja: két lábon járni nem könnyű. Magyarnak lenni sem könnyű. Egyesek minduntalan megbuknak magyarságból, de úgy tesznek, mintha ezért a magyarság lenne a hibás. A Galamus-csoport pont ilyen.
Ugyanakkor van abban némi igazság, hogy egy vérbeli antropológust tettekre kell, hogy serkentse a jelenlegi helyzet. Írásomban én is felvetem ennek lehetőségét, kiemelve, hogy szerintem Niedermüller nem elég erős ahhoz, hogy a nihilizmus sodrában halászgasson. Gyurcsány handabandázása őt is felszalámizza majd.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.09. 22:39:48

@Mr Falafel: Pláne nem könnyű hibrid magyarnak lenni, hisz állandó bizonyítási kényszert okoz a két lábon járni tudást illetően, holott a két lábon állás is képességet meghaladó feladat. Nem marad más lehetőség, mint mások kritizálása, né má milyen csámpás!

A Te értékítéletedet elfogadom, elhiszem a volt prof-odról, hogy nagy fazon. Akkor viszont nála nincs félteni való, féljen a medve. Vagy jótékony hatással lesz akár Gyurcsányék által a társadalomra, vagy megcsömörlik a bagázstól és a Gyurcsány-ellenességével tesz majd jót, akár felszalámizza őket.
Ez szintén nem etnikai alapon szerveződő folyamat, semmi köze a ki a "nagyobb magyar" kérdéshez sem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.10. 17:20:00

@biboldó: Az etnocentrizmus mindannyiunk sajátja, kár küzdeni ellene. Szerintem inkább erősíteni kéne. A legerősebb kötelék a törzsi-nemzetségi kötelék. Ne becsüld alá a jelentőségét. Nekem nem az a bajom a Galamus-szal, hogy zsidók, hanem, hogy aljas indokból szerveződött, nyíltan magyarellenes. Egy-két kivételtől eltekintve, tagjai szerencsétlen szellemi éhenkórászok.
Magyarországon a magyarok békéje az elsődleges, nem a picsogó zsidóság komfortja.

Tudod, az, hogy mi itt tudunk értelmesen vitatkozni, elutasítani a másik álláspontját anélkül, hogy legszívesebben a másik torkának esnénk, nem általános, hanem inkább ritka. A fehér hollónál is ritkább. Mindkét tábor a végletekig frusztrált, és a legkisebb hajlandóságot sem mutatják egyezségre. Senkinek nincs ideje normálisnak lenni. A fejlett nyugati demokrácia szépen megfojtja gyarmatait.

Alfőmérnök 2011.11.10. 21:29:45

@Mr Falafel: Biztos, hogy Nietzschétől lopnak, nem lehet, hogy közvetett hatásról van inkább szó?

Más: antroplógusként mit tudsz, vagy gondolsz Kunt Ernőről?
Ez a munkája keltette föl az érdeklődésemet:
AZ UTOLSÓ ÁTVÁLTOZÁS
mek.niif.hu/04800/04830/html/

Nem tudom megítélni, hogy szakamilag mennyire korrekt, de nekem laikusként érdekes és tanulságos olvasmány.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.10. 22:30:08

@Alfőmérnök: Személyesen ismertem Kunt Ernőt. Nagy ember volt. Szó szerint és képletesen is. Egy szódásszifon szemüveges, szőrös képű, égimeszelő. Ráadásul igen potens.:-))
Sokszor ordította a nevem a folyosón, óraközi szünetben. Mániája volt, hogy behívott magához, ha megerősítésre vágyott. Megerősítés volt neki a kritika is. Azt mondta, azért hív engem, mert a tanszéken én vagyok az egyetlen, aki a szemébe meri mondani a véleményét. Nos, én tényleg egy elég lezser, és rendszer ellen lázadó huszonéves voltam. Jól odamondtam neki, ő leordította a fejem, de erre szüksége volt, ettől kapott ihletet. Hozzáteszem, az akkori tanári kar a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia tanszéken világszínvonalú volt, és azt egyedül Kunt Ernő hozta össze. Amolyan "fogjuk meg és vigyétek" ember volt. Viszont tudta, kivel érdemes megfogatni bármit is.
Megszállottan a halált kutatta, a világon senki nem tudott annyit róla, mint ő. Sajnos addig kutatta, amíg rá nem talált.

Biztos, hogy Nietzsche: A hatalom akarása című művéből kölcsönöztek, ami nem baj, sőt én értékelném is, ha nem úgy adnák elő, mint saját gondolatot. Niedermüller szintjén ez nem helyes. A Fleck nevű le van ejtve.

Nagyon örülök, hogy valaki ismeri Kunt Ernőt, mert egy rendkívüli ember, akit méltatlanul hanyagolnak el a szakma berkein belül. Szégyen.

Alfőmérnök 2011.11.10. 23:34:57

@Mr Falafel: Egy nagyon nem bölcsész beállítottságú, de a népi kultúra iránt érdeklődő barátom ajánlotta, hogy olvassam el. Csodálkoztam, hogy hogyan lehetséges, hogy egy ilyen, végül is bölcsész szakmunka iránt lelkesedik, de mikor beleolvastam, megértettem, mert amellett, hogy tudományos igényű, közérthető, helyenként meg kifejezetten olvasmányos.
Aztán megtaláltam apukám könyvespolcán a Temetők népművészete c. munkáját, még nem olvastam el, de be van tervezve.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.11. 06:35:17

@Alfőmérnök: Húsz éve tudtam volna értelmezni, mit is jelent a nem bölcsész beállítottság, de ma már nem nagyon. Akkor még létezett műszaki értelmiség, amelynek a hobbija a bölcsészet volt, és ahhoz jobban is értett, mint hidakat, gépeket tervezni, vagy bányát művelni. Mára kivesztek a tudományt hobbiként imádók, és csak szakbarbárok vannak, akik papírral (diploma) zsebükben vartyognak mindenféle ostobaságot. Például közkeletű vélekedés műszakiak és közgazdászok körében, hogy nem is létezik olyan, hogy társadalomtudományok. Ezért még egy kéményseprő egyetemet végzett is lehet szakértő társadalomtudományi témában. A húgom volt férje, prof. Dr. Kertész János akadémikus, aki fizika professzor, ma szociálantropológiai témával haknizza végig a világot, és szaktekintélynek számít. Hát ezért nem ér szart sem egyik tudomány sem.

Kunt Ernőtől sajnos több mást nem nagyon olvashatsz, mert mindösszesen három műben van a tudományos munkássága.

Alfőmérnök 2011.11.11. 20:43:06

@Mr Falafel: "Például közkeletű vélekedés műszakiak és közgazdászok körében, hogy nem is létezik olyan, hogy társadalomtudományok."

Miért, a közgazdaságtan nem társadalomtudomány?

Vagy csak azért gondolják tudományosabbnak, mert leginkább a pénzzel foglalkozik, ami számokban kifejezhető (nincs szükség különféle operacionalizálási eljárásokra a számszerűsítéséhez), és jelentős részben matematikai módszerekkel dolgozik, ami az előrejelzésben és a jelenségek leírásában sikeres természettudományokhoz teszi hasonlatossá? Ez elég nevetséges lenne, mivel a közgazdaságtan nem mondható valami sikeresnek az előrejelzések terén.
Vagy azért tulajdonítanak kitüntetett szerepet a közgazdaságtudománynak, mert nagy a befolyása (a gazdaságra, a politikára)? Ez kétségkívül igaz, csak az a kérdés, hogy pozitívan, vagy negatívan értékeljük-e ezt a szerepét. (Én az utóbbi felé hajlok.)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.11. 21:13:34

@Alfőmérnök: Pont ez a lényeg: szerintem a közgazdaságtan nem társadalomtudomány. Leginkább amiatt, amit te is írsz, hogy a matematikai részén túl semmi nem működik benne, ergo totál felesleges a társadalomtudományok körébe sorolni. Az meg a legnevetségesebb, hogy önmagukat a társadalomtudományok alaptudományaként definiálják.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.11. 21:44:17

@Mr Falafel: Az etnocentrizmussal semmi baj, nem keverendő az esetleges protekcionizmussal és főleg nem üzleti és egyéb érdekközösségekből adódó szerveződéssel. Ezek nélkül is tág fogalom, így meg egyenesen zavaros katyvasz. Olyannyira tág, hogy elfér benne két szomszéd falu focimeccse okán egy kis biciklipumpás szurkolás, majd ugyanezek a szereplők egységes közösségben majmozzák, cigányozzák, zsidózzák a szomszéd vármegye NB I-es csapatát, szurkolóit. Viszont egy válogatott meccs alkalmával már mindannyian egymás vállára borulva éneklik a vereség miatti búsborongós dallamokat, miközben gyilkos indulatokat táplálnak az idegen Himnuszt éneklő, idegen ország összes lakója irányában csecsemőtől aggastyánig.
Majd amikor eléri a Föld nevű bolygót a világűr mélyéből indult leigázni akaró spermanoid flotta előőrse.........

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.12. 11:26:06

@biboldó: Szóval ,te is úgy véled, az emberek csakis végveszélyben képesek összefogni. Talán így van, de talán már akkor sem, vagy éppen késő lesz akkor összekapaszkodni.
Abbéli véleményem továbbra is fenntartom, hogy van egy szubkultúraszerű képződmény, amely magát felsőbbrendűnek, halhatatlannak tartja, ezért egyáltalán nem foglalkozik tettei következményével.
Mégis mit gondolsz, ha az űrkutatás tekintetében úgy negyven évet zuhantunk vissza, miközben a túlnépesedés elleni egyetlen megoldás a kolonizáció lenne, milyen más megoldást képzelnek el a világ urai annak leküzdésére? Én megmondom: szándékukban áll kiirtani az emberiség egy jelentős részét, és úgy vélik, ezt megtehetik úgy, hogy közben ők sértetlenek maradnak. Ugassak, ha titkos szervezeteik "tudósai" nem azon agyalnak, hogyan vihető ez véghez. Az egyetlen vigaszunk az lehet, hogy ők is velünk pusztulnak.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.12. 22:57:26

@Mr Falafel: Igen, pontosan ide akartam kilyukadni, örülök, hogy Te mondtad ki. Tehát végveszély nélkül az előrehaladás érdekében etnikumfüggetlenül az egyed simán átgázol a fajtabélijén is, ezért a célért hajlandó szövetséget kötni az ellenséggel is. Ergo, összeesküvések ha vannak is, nem etnikum mentén szerveződnek.
Az űrkutatásos sztorira a másik posztodon reagálok.

háromszék 2013.12.13. 11:32:14

Papcsákot le kell győzni!

PuZsu61 2014.05.28. 19:50:44

Vicces, hogy még a Fidesz vezére is egy MSZMP titkár Soros ösztöndíjas Kiszführer fiacskája és a Jobbikos Vona Gábor családi háttere is megér egy misét! - Szvsz akit meg a valódi igazság páncélja véd, az sérthetetlen...:P
Nevetségesek a nemzeti, etnikai,sőt fajtajelleget firtatók és az elemzéseik, de az elhülyített, médiavezérelt tömeg persze boldogan csócsálja az elészórt gumicsontokat, átkozza az ügyeletes bűnbakokat és elkábítva követi a vezérürű kolompját. A III. évezredben már minden adott az emberiség szabad és kulturált éleéthez, ám a világ szvsz mégis egyre embertelenebb...:(
süti beállítások módosítása