Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A holnap energiája

2012. április 03. 19:02 - Schwerer Gustav

Mindenkinek szeretném figyelmébe ajánlani Kirk Sorensen személyét Ő ennek a dokumentumfilmnek a főszereplője, ami a TÓRIUMról szól.

Mit kell tudni a Tóriumról? 1943-ban fedezték fel az Oak Ridge-i laboratóriumban, hasonló nukleáris reakcióra képes, mint az Urán, de nem hagy maga után szennyező anyagot (tehát a veszélyes hulladék szállítása rögtön kiesik, mint költség), nem kell neki magasnyomású reaktor, eredendően biztonságos, nem kell neki dízel-generátor, ha elromlanak a hűtőrendszerek, mivel csupán 800 fokon működik. Az emberiség összes energiaigényét képes fedezni.

Azt kihagytam, hogy végül azért nem kutatták tovább a tóriumot, mert az urán pont megfelelő volt, ugyanis jó kis (atom)bombákat lehetett belőle csinálni.

Egy igazi szemfelnyitó dokumentumfilm:

 

 

Egy részlet a tóriummal foglakozó wikipédia-cikkből:en.wikipedia.org/wiki/Liquid_fluoride_thorium_reactor

Thorium Energy Generation Pty. Limited (TEG)

Thorium Energy Generation Pty. Limited (TEG) is an Australian Research and Development company dedicated to the worldwide commercial development of LFTR reactors, as well as thorium accelerator-driven systems. In November 2011, TEG announced the formation of a joint venture with Czech Republic scientists intended to develop a 60MW pilot plant in Prague, with preparatory work on the prototype to be finalised in 2012.[52][53][54]

"In Australia, there are great resources, and then the Czechs have the brains and the technology. Put together these two facts, and it results in a really great relation between these two countries," Peter Stepanek, managing director of Thorium Energy Pty. Limited.

Tehát: létrejött egy ausztrál-cseh vegyesvállalat, mely céljának tűzte ki, hogy Prága mellett létrehozza a világ első folyékony tórium-oldattal működő nukleáris erőművét (minden ami sugárzó anyaggal foglalkozik, nukleáris, tehát nem csak az uránnal működő atomerőművek). A cég vezérigazgatója elmondta: "Ausztráliában sok a nyersanyag, a cseheknél pedig megvan az agy, és a technológia, és ez egy nagyon jó kapcsolathoz vezet a két ország között."

Azt még tegyük hozzá, hogy élete vége felé Teller Ede is a tórium mellett kardoskodott, pontosabban: a legutolsó -szimbolikusnak tekintehető- cikke emellett foglalt állást. "His final paper, published posthumously, advocated the construction of a prototype liquid fluoride thorium reactor.[58][59]"

http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Teller

Ugyanezen reaktorról van szó a filmben is.

Nagy-Britanniában pedig pártokon átívelő lobbi-csoport alakult a tórium mellett, amelyet egy angol bárónő kezdeményezett:

All-party parliamentary group

On 29 February 2012 a Thorium all-party parliamentary group was formed. Its officers are Worthington, Julian Huppert and Ralph Palmer, with twenty other members at founding.[17]

http://en.wikipedia.org/wiki/Bryony_Worthington,_Baroness_Worthington
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr864361771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.03. 19:08:29

Teller Edének volt egy jó ötlete, amit nekünk magyaroknak, kötelességünk lett volna figyelembe venni. Már csak azért is, mert egy világhírű fizikus volt. Legalább annyit, hogy megvizsgáljuk az elméletét.

De nem, elbasztuk ezt is. Most a csehek csaptak le rá, és fogják megcsinálni. egy igazi hungaricum lehetett volna, hát most lesz belőle bohemicum....

abandi 2012.04.03. 20:09:26

@Mr Falafel:
Megszopattak a bírósági eljárásban a zsidók és most mérgelődől megfele...
De itt van ez a rohamlöveges Gusztáv: aki azt hiszi, hogy a magyarok sok nóblidíjat szereztek...
Na persze...

abandi 2012.04.03. 20:10:55

@abandi:
Lemaradt: A kő marad...

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.03. 20:25:27

@abandi: tudom, Teller Ede zsidó volt.

De attól még voltak jó és érdemes, értékes gondolatai.

speciel a tóriummal kapcsolatban szerintem igaza van. Másban meg nem (Pl. Project chariot) en.wikipedia.org/wiki/Operation_Chariot_%281958%29

5 megabombával egy mesterséges öblöt akart kialakítani Alaszkában...:)

A hasznos gondolat az hasznos gondolat, bárki is képviselje azt. Mivel néha Teller Edének is elszállt az agya (lásd föntebb), ezért mindig meg kell vizsgálni az ötletet magát.

Konkrétan ez a tórium-ötlet egy főnyeremény lehetett volna. Igazából még most sem késő ráugrani a témára, bár a Fidesztől mit is vár az ember....

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.03. 20:33:25

@abandi: Nem szopattak meg a bírósági eljárásban, sőt, inkább fordítva. Egy dr. Zsiga Zsolt nevű ügyvéd szopatott meg, ő pedig a Fidesz egyik alapítótagja. Persze, kurvára rábaszott erre a megszopatásra, mert most vége az ügyvédi praxisának, ráadásul csalás és sikkasztás miatt eljárás folyik ellene.
Engem ez a súlyos aránytévesztés döbbentett meg. Tényleg alig térek magamhoz.

abandi 2012.04.03. 20:49:49

@Mr Falafel:
Most kéne valami igazáz frappnsat mondanom, de nem tudok...
Egyszer szopsz, másszor pucsítasz...

abandi 2012.04.09. 19:43:13

@Mr Falafel:
Nem szép dolog a fantáziádat kivetíteni mások édesanyjára...
Persze nálatok odahaza ez családon belül zajlott napra-nap.
Ez némileg megmagyarázza a nigger-szigetekre való nosztalgia-településed...

abandi 2012.04.09. 19:46:32

@Mr Falafel:
Visszatérve a témához:
Az ügyvédet a kamaránál , vagy a bíróságnál célszerű feljelenteni?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.09. 20:50:10

@abandi: A kitelepülésem története egy igen tanulságos történet. Ha egyszer úgy adódik, majd elmesélem.
Ügyvédet feljelenteni nem egyszerű. A legtöbb ügyvéd nem vállalkozik arra, hogy kollégát feljelentsen. Polgári perben képviselnek ellene, de büntetőeljárásban egyedül maradsz. Az ügyvédi kamara mottója, hogy holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Nagyon felkészültnek kell lenned, ha egy geci ügyvédet akarsz kifektetni. Én úgy értem el eredményt, hogy titokban hangfelvételt készítettem a beszélgetéseinkről. Egy életre kicsináltam a köcsögöt. Ha jogi tanácsadás kell ilyesmiben, szívesen segítek.

abandi 2012.04.09. 22:21:06

@Mr Falafel:
Kösz, igyexem elkerülni a velük való bunyót!
Egyre több értelmiségi 40-es húz kifele e kies honból...
Ha mesél, mesélek...
süti beállítások módosítása