Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

HÁBORÚ

2022. február 13. 07:42 - Mr Falafel

 

Még a 80-as évek elején láttam moziban a 2001. űrodüsszeia című filmet, amely Arthur C. Clarke világhírű regényéből készült. Mivel Stanley Kubrick rendezte, rendkívül vontatott, unalmas volt. Ma már biztosan nem volna türelmem végig nézni.

A film elején azonban volt egy jelenet, amely ma rendkívül aktuális. Ősemberek két csoportja harcol egyazon területért. Az eszközkészítés előtti időkben játszódó történet lényege az, hogy az egyik horda tagjai rájönnek, az elhullott állatok csontjaival, - főleg a combcsontokkal - kiválóan agyon lehet verni a másik horda tagjait.

Szépen ki is irtják a riválisokat. Aztán a győztes horda főnöke feldobja az "eszközt", az első emberi eszközt és az űrhajóvá változik és máris belelassultunk a jövőbeni cselekményekbe. Az ember első eszköze tehát fegyver volt az alkotó szerint. Nem kizárt, hogy igaza van.

Számomra azonban más okból válik relevánssá a mozi bevezetője. Ott volt a hatalmas Föld bolygó, természeti kincsekben gazdag, be nem lakott területek milliárdjaival. S jön két, egyenként 10-12 fős horda, és agyonveri egyik a másikat száz négyzetméternyi területért.

Ma már a Földön nincsenek, vagy legalábbis alig vannak természeti kincsekben gazdag, nem lakott területetek. S most ugyanaz előtt a dilemma előtt állunk, mint a primitív ősember a filmben. A különbség csak annyi, hogy most nem elhullott állatok combcsontját lóbáljuk egymás irányában, hanem nukleáris csapásmérő eszközeinket.

Én már éltem a hidegháború idején. Az a hidegháború nem volt olyan hideg és fenyegető, mint a mostani.

Tegnap reggel egy amerikai atomtengeralattjáró behatolt orosz felségterületre.

Putyin a minap, Macronnal közös sajtótájékoztatón elmondta, Oroszország nem olyan erős, hogy megküzdjön a teljes NATO-val, de Oroszország atomnagyhatalom és egyes csapásmérői e tárgyban hatásosabbak, mint riválisaié.

Miért kell megküzdenie a NATO-val?

A Krímért. Ugyanis Ukrajna katonai doktrinája lefekteti, hogy a végső cél a Krím katonai erővel történő visszafoglalása. Így aztán, amennyiben Ukrajna NATO-tag lesz, a háború nem pusztán Ukrajna és Oroszország között zajlik majd, hanem Oroszország és a NATO között. Ebben az esetben Putyin beveti az atomcsapásmérő rakétarendszerét. Elég nyíltan megmondta, nem köntörfalazott. ... és én hiszek neki.

A liberális démonokrácia legfőbb katonai erejét képező USA az őrület útját járja (minden tekintetben). Teljesen érthetetlen módon elkezdte nagyon erőszakosan sarokba szorítani ellenségét. Igen, nyugodtan használhatjuk az ellenség szót, mert az USA háborús törekvései, - bár tökéletesen értelmezhetetlenek és irracionálisak - nagyon is egyértelműek.

Az USA és szövetségesei le szeretnék zárni ezt a területvitát, amely a Földbolygó teljes és kizárólagos uralmáért folyik, és úgy érzik, az ő combcsontjaik, az ő eszközeik alkalmasak arra, hogy agyonverve mindenki mást, végül egyedül maradjanak fenn és uraljanak mindent.

Sokan gondolják, hogy sántít a filmből vett ősemberes hasonlatom, hiszen ott értelem nélküli lények, szinte még állatok állnak szemben egymással, mi pedig a homo sapiens sapiens vagyunk, a modern ember, amelyik leszállt a Holdra és programja van a Mars terraformálására.

A valóság azonban az, hogy soha a fajunk történetében nem álltunk még olyan közel emberi elődeink dilemmáihoz, mint manapság.

Ők ott, abban a távoli korban nem tudták, hogy az egyes csoportjaikon kívül léteznek más csoportok is, hiszen tudatuk sem volt, amivel felfoghatták volna. Találkozásaik azért voltak többnyire végzetesek, - míg rá nem jöttek, hogy az összefogásból előnyök is származhatnak - mert nem volt faji öntudatuk. Fogalmuk sem volt róla, hogy az a másik horda ugyanahhoz a fajhoz tartozik, s ha ennek a fajnak az egyes csoportjai összefognak, hatalmas birodalmakat építenek majd. 

Nem volt tehát faji öntudatuk. Pont, mint ma a liberális demokráciát építő közösségnek.

Az egykori nyugati társadalmakban, az első kapitalista államokban ma azt sem tudják, férfiak-e vagy nők, nemhogy azt felfognák, milyen fajhoz tartoznak. S mi, akik maradtunk homo sapiens sapiens, oly mértékben különbözünk tőlük, amely irritálja, felzaklatja és ezáltal erőszakossá teszi őket. Iszonyatos módon idegen a két csoport egymás számára.  

A liberális demokráciát építő emberfajta nem látja semmiféle összefogás lehetőségét velünk, kizárólag a saját értelme szerint kialakult értékrend kereteit hajlandó elfogadni, és elpusztít mindent és mindenkit, aki más, mint ő.

Az egyik fajta másik fajta általi kiirtása elkerülhetetlen. Ők már támadnak, már lóbálják a combcsontjaikat, mint értelem nélküli elődeink. Háború lesz. Nagyon hamar. Senki ne gondolkodjon azon, hogyan kerülhetnénk el, mert nem lehet. Azt kell kitalálnunk közösen, a saját közösségünkön, a homo sapiens sapiens közösségén belül, hogy élhetjük túl a másik fajtát. Nem szeretném, ha az ő vezetőjük dobhatná fel a magasba véres combcsontját, hogy abból űrhajó legyen. Meg kell akadályoznunk, hogy ez a vérszomjas korcs fajta kijusson a világűrbe.

Túl kell élnünk őket!

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr2617462562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frederick2 2022.02.13. 08:40:36

"Túl kell élnünk őket!"

Ezt nem kellett akkoribban megmagyarárni Szaddam Husszeinnek Irakban, aki tűzzel-vassal írttotta a NACIONALISTA diktatújában az iszlamizmus híveit. Nem tehetett mást, mert az iszlám dzsihád hívei veszélyeztették az iraki államrend belső békéjét. Érdekes, hogy Irak is akkor indult a hanyatlás útjára, amikor az USA az iraki háborúban elmozdította a helyéről (majd megölette) Husszeint, és bevezette a demokráciát. Jött az ISIS. Irak ma is áldozata a folyamatosan feltámadó iszlamizmusnak.

Az a gond, hogy ezt Orbán Viktornak és a FIDESZ-nek el kell magyarázni. Gulyás Márton és Tamás Gáspár Miklós a nemzet ellenségei - mégis szabadon járhatnak-kelhetnek az országban. Az LMBT-t már régen fel kellett volna számolni. A nemzetellenes feminizmust szintén. Az újbaloldal egy potenciális veszélyforrás! Az ATV hogyan létezhet még Magyarországon? Mit keresnek az oktatás területén olyan pedagógusok, akik szerint létezik olyan, hogy "transzgyermek"? Az etnikailaig szerveződő cigány maffiák miért terrorizálhatkják a szegény vidéki településeket? Sorolhatnám a károsabbnál károsabb szerveződéseket!

Amúgy én veled ellentétben Dean-nel értek egyet: szerintem már a FIDESZ is a háttérhatalom kezében van. Amiben élünk, az még mindig liberális demokrácia.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.02.13. 09:17:10

@Frederick2: szerintem nincs köztünk véleménykülönbség abban, hogy a Fidesz is része a liberális demokráciának, és a háttérhatalom valamilyen szinten a markában tartja. Azonban én továbbra is úgy vélem, ez nem világnézeti különbség, ergo a háttérhatalom pont ezért nem fogja tudni markában tartani sokáig azokat, akiket evolúciós ösztönök mozgatnak, és éppen az ellenkező irányba, mint azt a háttérhatalom elvárná. Teljesen nyilvánvaló, hogy a liberális demokrácia az ember faj kipusztulása felé halad. Csakhogy egyetlen faj sem akar kihalni. Az ellenállás nőni fog. S abban is igaza van Orbánnak, hogy az ő győzelme akkorát szólna, hogy az ellenfelek nem tudnák összekaparni magukat. A magyar választást nyugati titkosszolgálatok alattomban, az EU nyíltan próbálja elcsalni. Nem, nem egyszerűen befolyásolni, elcsalni akarják. Tudják ők is, ha Orbán nyer, az földrengést okoz.

Alfőmérnök 2022.02.13. 19:52:11

Az Űrodüsszeia tényleg unalmas (ma már), de Kubricknak nem minden filmje az; konkrétan pl. a hidegháborúról ő forgatta az egyik legjobb filmet, egy gyilkos humorú szatírát, ha nem láttad, nézd meg.
www.imdb.com/title/tt0057012/

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.02.13. 21:20:29

@Alfőmérnök: mindenképpen megnézem, mert Peter Sellers az egyik kedvenc színészem volt. A cím alapján amúgy ismerősnek tűnik, gyerekként akár láthattam is.

Alfőmérnök 2022.02.14. 21:37:41

@Mr Falafel: Nem csak Peter Sellers miatt érdemes megnézni, hanem mert hűen ábrázolja a kétpólusú világrendet.

De amúgy érteni vélem, mit akarsz mondani ezzel a poszttal. :)

Alfőmérnök 2022.02.22. 20:42:01

@Frederick2: Sajnálom, hogy ennyire összevesztél Péterrel, hogy a személyét lejárató posztokat írsz. (Amúgy, ami a poszt tartalmi részét illeti, inkább neked adok igazat.)

Frederick2 2022.02.22. 23:08:51

@Alfőmérnök: Nem a személyét támadom, hanem a gondolatait. Igyekszem nem személyeskedni, bár időnként belecsúszhatok.

A Hitler-kultusz a magyar nacionalizmus rákfenéje. A "nemzeti radikálisok" konzerválják. A PHM-es múltja ellenére Szász konfrontálódhatna ezzel. Már csak azért is, mert katolikusok is imádják Hitlert - ami agyrém. Vagyis lenne itt feladata a katolikus hitvédelemnek. Szász mégis hol beleszarik ebbe, hol meg megtámogatja ilyen facebook-posztokkal.

Frederick2 2022.02.22. 23:32:45

@Alfőmérnök: A "Lángoló Rózsa Rendje" sorozatom célpontja nem Szász (bár tény, hogy az első posztban az ő hülyesége került terítékre), hanem maga a szélsőjobboldal. Toroczkai László körül kialakult egy új jobboldali alternatíva a Fidesszel szemben. Amivel több problémám is van. Ezekről készülök írni a későbbiekben.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.02.23. 05:20:17

@Frederick2: ma elolvasom, de olvasás előtt annyit elmondok, hogy van egy Mi Hazánkos volt osztálytársam. Teológiát végzett. Totál komcsi dumát tolnak. Mindig mondom is nekik, hogy a nemzeti szocialisták után itt vagytok ti, a nemzeti kommunisták. A mi Hazánk lehet nevében jobboldali, de a retorikája full szélsőbal.

Frederick2 2022.02.23. 05:34:53

@Mr Falafel: Szálasi mondta párszor: a nemzetiszocializmus nem más, mint szocializmus és a nacionalizmus szintézise. A nemzeti kommunisták valójában nemzetiszocialisták.

1945 után Romániában a hatalmon lévő román kommunisták rengeteg gazdaságpolitikai elképzelést átvettek a Vasgárdától. Később Ceaușescu a nemzeti retorikát is átvette tölük.

A II. világháború után Szálasi Ferenc a börtönben felajánlotta szolgálatait Rákosi Mátyásnak és Péter Gábornak. Már nem volt lehetősége kiszolgálni a komcsikat - ment a bitóra. Viszont rengeteg kisnyilas ment az AVH-ba.

A kommunisták egy része mindig is kísérletezett nemzetiszocializmussal. Nálunk Révai József és Király István.

És ott van a világ legerősebb nemzetiszocialista országa - Kína. Akinek az antikommunista FIDESZ épített egy Fudani Egyetemet.

Frederick2 2022.02.23. 05:40:33

@Mr Falafel: Szívem szerint a Mi Hazánkra szavaznék. Amikor a Mi Hazánkról beszélünk, akkor abba érdemes beleérteni a hozzáfűzödő "civil" szervezeteket is, így a Betyársereget, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, a Légió Hungáriát, de még a Zöldinges Világnézeti Műhelyt is. Három dolog miatt nem vagyok rá képes adni a voksomat:

1, A Hitler-kultusz táplálása
2, A fasizmus ájulásig való imádata
3, a László András-féle posztmodern

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.02.23. 06:25:16

@Frederick2: szoktam is idézni Goebbels beszédéből, amelyben világossá teszi, hogy ők, nemzetiszocialisták sosem szolgáltak kapitalista érdekeket, vagy szocialista elleneseket. Ők kizárólag a zsidó bolsevizmus ellen, a szocializmus vadhajtása ellen léptek fel.
Nemzeti radikális vagyok, már a Jobbik előtt is az voltam. Azonban elutasítom az egyenlősdit, az egalitárius nézeteket. Mert a hitvány embert sosem lehet felzárkóztatni a kiválókhoz, csak a kiválókat lehet visszavágni a hitványakhoz. Tehát bármennyire is mondja valaki magáról, hogy nemzeti radikális, ha egalitárius faszságokat óbégat, az kommunista lesz mindenkor. Ezért számomra nem út a Mi Hazánk. A legkisebb rossz a Fidesz. A magyarság megtartására ma csak ők képesek. S ha a liberális démonokrácia az oroszok által most lenullázza magát, talán születik majd egy olyan politikai erő, amely alkalmasabb a Fidesznél.

Frederick2 2022.03.02. 07:53:43

@Alfőmérnök: Kedvenc rendeződ, David Lynch üzenete Putyinnak:

"Ránk van bízva, hogyan bánunk az embertársainkkal, és van egy természeti törvény, egy kemény és szigorú törvény, ami elől nem lehet elmenekülni. Ez a törvény úgy szól: ki mint vet, úgy arat, és ön most, Putyin úr, halált és pusztulást vet. Nem az ukránok támadták meg az ön országát, ön ment oda és támadta meg őket. A halál és pusztulás pedig vissza fog szállni önre."

Nem hibáztatom azért, hogy nem érti sem Ukrajna, sem Oroszország, sem Kelet-Európa történelmét. Bár elvileg ezek az emberek műveltek...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.03.02. 18:48:24

@Frederick2: Olvastam korábban. Az a fránya dementia!

Alfőmérnök 2022.03.02. 18:53:25

@Frederick2: Nem a kedvenc rendezőm, csak szeretem néhány filmjét.

Alfőmérnök 2022.03.02. 19:15:56

@Frederick2: Egyébként Lynchet én még különösképpen műveltnek sem gondolom. Egy idióta amcsi, a vizuális fantáziája és atmoszféra-teremtő képessége az, ami miatt kiemelkedik a tömegből.
De nem hiszem, hogy a műveltség egyenes arányban állna a politikai éleslátással, erre számos példát lehetne hozni. (Gondoljunk mondjuk TGM-re, akiről egy dolgot biztos nem lehet mondani, hogy ne lenne művelt (és ehhez még jó tolla is van), mégis akkora baromságokat mond/ír, mint egy debil.)

Alfőmérnök 2022.03.08. 23:01:09

@Frederick2: Ezt érdemes megnézni moziban:
magyar.film.hu/filmhu/hir/visszater-a-mozikba-mulholland-drive.html
Mikor bemutatták, engem rendesen odab@szott. De most újra meg fogom nézni moziban, kíváncsi vagyok, hogy most is olyan hatásos-e, vagy csak egy ügyes blöff.
süti beállítások módosítása