Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

NEM NÖVEKEDÉS

2019. május 04. 10:09 - Mr Falafel

Én pár éve hallottam először ezt a kifejezést: „nem növekedés”. Ez amolyan zöld elmebaj, amit a hívei pont úgy követnek, mint egy vallást. S mint az a vallásoknál szokott lenni, a teljes emberi társadalomra borzalmas katasztrófát jövendölnek, legfőképpen azért, mert nem osztják a nézetüket, s nem élnek maguk is úgy, ahogyan egyedül üdvözítő, ahogyan ők.

A nem növekedési szekta direktívái szerint semminek nem szabad fejlődnie, növekednie. Persze, hogy a „fejlődés” szó mit jelent, azt nem tudják, hiszen vallás lévén tagadják az előre haladást, egyedüli elfogadhatónak az eredethez való visszatérést tartják.

Erről a Kelemen Kabátban nevű zenei formáció „Régen” című dala jut eszembe. (Aki nem bírja az obszcén szövegeket, ne hallgassa meg!) Hogy miért pont egy ilyen nótára asszociálok? – Mert a dal is elég morbid és az a szemlélet is, amelyik úgy tartja magát progresszívnek, hogy közben folyamatosan a szép emlékezetű múltba réved.

S hogy mi minden ne növekedjen? – Az ipari termelés például. Építsük le a teljes fogyasztói társadalmat. Ne legyen okostelefon, UHD televízió, autózás, légi közlekedés. Ne szaporodjon az emberi faj sem. Egyedül a fű nőhet, semmi más. No, de az aztán az égig! Legyen zöld még a zöld is!

Mindezt pedig azért, mert felelőtlen életvitelünkkel magunkra haragítottuk a Természetet. Ez egy animista szemlélet, amely élőben és élettelenben egyaránt értelmet (lelket) sejt. Olyan értelmet, mi képes válaszreakciókra cselekedeteinkkel szemben, és természetesen csupán rosszallását kifejezendő.

Ezért változik az éghajlat. A globális felmelegedés, - ahogy evangelizálják - a Természet válasza helytelen életmódunkra. Valamennyi, az emberiségre nézve katasztrofális természeti jelenség kizárólag azért van, mert rosszak vagyunk, bűnösök. A Természet tehát megbüntet minket.

S mint az már a világvallásoknál ugyancsak közönséges, a félhülye hívek, a világos gondolatokra sötét fanatikusok, papjaik által instruálva gyűjtésekből irdatlan mennyiségű anyagi forrást halmoztak fel, - természetesen az egyetlen igaz egyház üdvére – amely mérhetetlen vagyon a felekezethez vonzza az opportunistákat, a hangos kalandorokat, a pénzsóvár szerencselovagokat.

Mindeközben továbbra is a Föld kering a Nap körül. Teszi mindezt egy olyan bonyolult kozmikus rendszer részeként, amelynek működéséről csupán halvány sejtéseink vannak. Most őszintén, nem egyszerűbb a természetfeletti Természet istenítése, mint hosszú évszázadok, évezredek alatt a tudomány útján járva megismerni ennek a hatalmas és csodálatos rendszernek a működését?

Sajnos engem az egyszerű dolgok sosem vonzottak. Mindig szerettem felfejteni a titkokat, a bonyolult jelenségek működését kiismerni. Ezért teljességgel immunis vagyok a klímaőrület híveinek óbégatására. S velük ellentétben meg vagyok győződve róla, hogy az emberiség egyetlen lehetősége legyőzni az akadályokat a folytonos növekedés, a permanens fejlődés által.

E hosszúra nyúlt felvezető után picit részletesebben foglalkoznék a Nem Növekedés vallás legbugyutább szektájával, a Nem Szülőkkel. Úgy van, európai fehér emberek azt a felajánlást tették az egész emberiségnek, hogy nem szaporodnak. Nem nemzenek, nem szülnek gyermeket, így óhajtva megmenteni a földet.

Mekkora lehet a lélekszáma ennek a szektának? – Fogalmam sincs, de biztosan nem milliós nagyságrendekről kell beszélnünk. Tehát párezer, esetleg pár tízezer európai fehér ember úgy véli, - s ebbéli hitében teljes meggyőződéssel vagyon – ha ők nem szülnek egy-két gyermeket, akkor megáll a föld népesedésének növekedése. Bizony!

Ne röhögjünk, kérem, ezt ők vér komolyan gondolják! Nem kisebb vállalásban vannak tehát, mint kompenzálni Ázsia és Afrika együttes népességnövekedését. Szokták mondani, a kevesebb néha több. Vagyis a meg nem született néhány százezer európai gyermek nagyobb arányban csökkenti a Föld lakóinak számát, mint az Afrikában és Ázsiában megszülető pár százmillió utód növelné.

Kérek mindenkit, hogy egy perc néma gondolkodással tisztelegjünk e hősök áldozata előtt!

Mint arra már céloztam írásom elején, megy az evangelizáció ezerrel, próbálnak megtéríteni minket is. Vannak kiváló ötleteik. Például olyanok, hogy Európa és az USA ne pénzt, élelmiszert osztogasson Ázsiában és Afrikában, hanem fogamzásgátlót.

Ezt figyu!

Mert a szegény ázsiai és afrikai nők milliárdjai könyörögnek a fogamzásgátlásért, mert nem is akarnak szülni igazándiból, csak a csúnya patriarchális társadalmak kényszerítik őket.

Most azon túl, hogy az ottani kultúrák ismeretének teljes hiányáról beszélhetünk e derék atyafiak tekintetében, azt is meg kell jegyeznünk, lévén az európai kultúrkörhöz tartoznak, ugyancsak nagy hajlandóságot mutatnak a primitív, elnyomott népekhez elvinni a kultúrát.

Ezek a szerencsétlenek el sem tudják képzelni, hogy ott, a távoli végeken az embereknek van identitásuk, vagyis a saját kultúrájuk iránt olthatatlan szerelmet éreznek, annál szebbet és jobbat aligha tudnának álmodni akár. Hogy arrafelé egy nő örömét leli az anyaságban, hogy párjával így okoznak egymásnak mennyei boldogságot.

Pontosan azt az ostoba narratívát követik, amit az európai ember általában gondol róluk, hogy agyatlanul, érzelmek nélkül élnek és fialnak bele a vakvilágba. Senki nem foglalkozik életmódjuk eredetével, a kultúrájukat mozgató vezérelvekkel, a hagyományaikkal, amelyek számukra fontosak.

A modern európai ember kultúrájának fogalmi rendszerén belül működő szabályok szerint akarják megérteni őket. Nem fog menni! Nem vagyunk kompatibilisek. Nekik és nekünk mást jelent a szép és csúnya, jó és rossz, helyes és helytelen. A nők választása nem karrier és gyermeknevelés között van. S hogy nem lehet karrierjük, attól még nem érzik magukat elnyomottnak.

Mindaz pedig, hogy a lélekszámukhoz mért parányi kisebbség Európában és Amerikában keresi a számára élhetőbb életet, nem jelenti azt, hogy a két kontinens teljes lakossága feladná az életvitelét, csak segítsen már nekik a fehér ember. Az egyediből következtetni az általánosra szimpla együgyűség. Már csak azért is, mert, mint azt látjuk, a hozzánk érkező migránsok nem azért jönnek ide, mert feladnák a kultúrájukat, hogy a miénk szerint éljenek, hanem pusztán a könnyen megszerezhető javak motiválják őket.

Ezért alakultak ki Európa szerte párhuzamos társadalmak, no go zónák. Ezért szaporodtak meg a konfliktusok, ezért mindennapos a legprimitívebb erőszak. És ugyan hány ideköltözött afrikai és ázsiai nő rimánkodik fogamzásgátlóért? – Pont egy sem! Továbbra is élik a saját kultúrájuk diktálta életet, - többnyire a mi kárunkra – és teleszülik Európát is, mert ők ezt szépnek és helyesnek tartják.

Egyik kedvenc könyvem Montesquieu: A rómaiak nagysága és hanyatlása. Műve elején az egekig magasztalja őket, hogy aztán a végén fejükre olvassa minden végzetes ostobaságukat. Európa a háború tüzéből úgy éledt újjá, mint egy gyönyörű főnix. Nyugati fele az emberiség eddig ismert legélhetőbb társadalmát alkotta meg. S olybá tűnik, mindezt azért, hogy pont olyan dekadens, elferdült értékrendű posvánnyá silányuljon, mint a Nagy Római Birodalom.

Az úgynevezett liberális demokrácia legfőbb jellemzője, hogy kizárólag az embertől idegen, az élhető valóságtól elrugaszkodott értékrendet propagál. Felkarolja a létező összes devianciát és mértékadó értékként kényszeríti ránk. Az ép értelem ellen pedig ádáz harcot folytat. Elfajzottságában sokkal hatékonyabb, mint a hanyatló Római Birodalom volt, mivel a globális kommunikációs eszközök fölötti uralmat is megszerezte.

A Google, a Facebook, a Twitter és társaik mind kiszolgálják ezt az értelem nélküli pusztító gépezetet. Terjesztik a mételyt, miközben izolálnak minden értelmes gondolatot. Nem állunk messze attól, hogy ez az elmebaj kiteljesedjék, s Európa a népeivel, kultúráival együtt a feledésbe merüljön.  

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6214803954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.05. 09:44:30

A NemNövekedés a zöld szcénán belül az egyik irányzat a sok közül. És nem is túl sikeres. Mondjuk pl. a piacpárti német zöldekkel szemben, akik nemrég jól leszólták a fiatal SPD-vezér államosítási terveit. A Degrowth egy francia politikai mozgalom, a zöld párt mellett indult el, majd hagyott fel a politikával, mert nem ment a szekér. A vezetői zöme meglepetésre Magyarországra költözött. Itt élnek Budapesten. Az viszont messze nem igaz, hogy ez egy vallás, amit minden zöld követne. Én sem követem, mint hívő. Követem Vincent Liegey-t, mint ahogy követem a blogodat vagy a Pesti Srácokat.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.05. 09:46:11

A sikeres zöldpártok szerintem mind ökológialag fenntartható, szociális piacgazdaságot akarnak. És nem pl. nemnövekedést.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2019.05.05. 10:08:35

@A kiló nem százat jelent.: Némi plaszticitást akartam adni a témának, az írói szabadságba belefér. Szarkasztikus akartam lenni, és szerintem az is voltam.
Tudom én, hogy nem vallás, de napok óta hiába írom le például Zsoltinak, hogy ezer meg nem született gyermek nem képes ellensúlyozni egymilliárd megszületettet, folyamatosan azzal jön, hogy valami ciklon fog elragadni, amikor repülőre ülök. Ezek tényleg elhiszik, ha lelövik a gépészt, a masina megjavul. A világot a fehér ember által megalkotott technikai civilizáció uralja. A fehér ember kihalásával a civilizáció összeomlik. Persze, ez is véglet, de így lehet szemléletesen elmagyarázni ezeknek az agyhalottaknak.
Én is komposztálok, nem szemetelek, nem vásárolok felesleges holmikat, amiből csak szemét lehet, felfogom az esővizet a locsoláshoz, stb. Próbálok a magam szintjén környezettudatos lenni, de közben része vagyok a civilizáció fejlődését garantáló rendszernek, ami szükségessé teszi, hogy az ökológiai lábnyomom picit nagyobb legyen. Szóval, eljárok vidékre, ahol elektromos autókhoz épül akkumulátorgyár, intézem az idegenrendészeti dolgokat. Kocsival járok, bluetech dízellel. Elektromossal nem tudnék végigcsinálni egy napot. Hiszek a permanens fejlődés hasznosságában. Nem fogok falura költözni, kikapcsolni az áramot és földet túrni.
A zöldpártok szimpatizánsai többnyire olyanok, mint Gyula vagy Zsolti. Te és még néhányan csak kivételek vagytok, akik erősítik a szabályt. :-)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2019.05.08. 21:28:15

@Alfőmérnök: Nemrég mondta egy ismerősöm, az összes ilyen nem növekedő fasz megbukott Európában, ezért Franciaországból áthelyezték a bázisukat Budapestre. Szóval, itt van nálunk egy vagon agyhalott szektás. Vannak ötleteik, na!
A Face-n Simonyi Gyula tolja fullban a kretént. Egyszer részt vettem egy konferencián, ahol mindketten előadók voltunk. Szimpatikus fazon, de teljesen elmerült ebben a szektás univerzumban.

Alfőmérnök 2019.06.06. 03:03:30

@Mr Falafel: Írtál egyszer a klímahiszti-hülyeségéről. Nincs kedvem előkeresni a posztot, úgyhogy ide linkelem a témába vágó cikket:
libertarianizmus.hu/a-klimakutatok-jovendolesei-1970-tol-napjainkig/

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2019.06.06. 07:04:04

@Alfőmérnök: Tegnap osztottam meg több helyen is. :-)))
Személyes élményem a 80-as évekből, hogy középsuliban a kedvelt National Geographic tele volt rinyálással az új jégkorszak eljövetelétől.

Alfőmérnök 2019.06.06. 23:08:13

@Mr Falafel: Ez is egy yó kis cikk:
libertarianizmus.hu/a-zold-mozgalom-anatomiaja/
Különösen tetszik, amit az újságírókról ír:
"Hogy vannak-e olyanok közülük, akik tényleg elhiszik, amit írnak, az irreleváns. Talán. És kétségtelen, hogy olyanok is vannak közöttük, mint Walter Duranty, aki 1933-ban megírta a The New York Times hasábjain, hogy a jelentések, amik tömeges éhezésről számolnak be a szovjet Oroszországban „mind túlzás vagy rosszindulatú propaganda,” és a szovjet helyzetről szóló, teljesen valótlan, sztálini propagandát visszhangozó beszámolóiért Pulitzer-díjat kapott – miközben titokban azt jelentette a brit nagykövetségnek, hogy 1933-ban 10 millió ember is belehalhatott a szovjet éhínségbe."

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2019.06.08. 11:04:45

@Alfőmérnök: Annyira borzalmas világban élünk! És hogy ez mennyire hajaz a dekadens római birodalomra, az már félelmetes. Nemrég olvastam Ammianus Mercellinustól a Róma történetét és montesquieau-től A rómaiak nagysága és hanyatlását, mintha ma íródtak volna. Döbbenetes felismeréseket tehet az ember olvasás közben.

Alfőmérnök 2019.06.09. 04:24:15

@Mr Falafel: Montesquieu-ről általában csak annyit tudnak, hogy hatalmi ágak szétválasztása. De jóval több van benne. (A törvények szellemében és a Perzsa levelekben.) A rómainak nagyságát és hanyatlását nem olvastam, de fölteszem a bakancslistámra. Fellini a Satyricon groteszk, szürreális víziójában szerintem meglátta a párhuzamot korunk és a hanyatló római civilizáció között. A kritika nem fogadta túl jól, és lehet, nem is a legjobb filmje, de ma talán aktuálisabb, mint elkészültekor.

Háború van, ez egyértelmű. A legszörnyűbb, hogy csajozni sem lehet nyugodtan. Amint politikára terelődik a szó, a legtöbb nő előjön a ballib/feminista faszságokkal. A konzervatív nők meg többségében rondák és/vagy tahók. Persze lehet, hogy rossz helyeken keresek. Cudar világ ez, annyi bizonyos. :)

Frederick2 2019.06.09. 16:57:58

@Alfőmérnök: @Mr Falafel: Ha már csajok, kissé nézelődtem, mi a helyzet az olyan feminista ikonokkal...

... mint a Pussy Riot
index.hu/kultur/2018/09/13/pussy_riot_pjotr_verzilov_mergezes_toxikologia_oroszorszag/

és a FEMEN
elle.hu/arcok/2019/04/01/a-femen-aktivista-aki-csak-onmagat-nem-tudta-tulelni/

Mi történt? Jobberek vadásznak a feminista bajkeverőkre?

Alfőmérnök 2019.06.11. 00:31:35

@Frederick2: "Jobberek vadásznak a feminista bajkeverőkre?"

Hát, remélem így van. Ha most nem, remélem legalább a közeljövőben. :)
--------------
Amúgy mit szólnátok egy menekülttáboros író-olvasó találkozóhoz? Főleg persze Falafel felé irányul a kérdés, mert ő itt a fő író, illetve biboldó sajnálatosan korai távozása után tkp. az egyetlen (nekem van egy-két poszt-ötletem, de csak ötlet szintjén).

Frederick2 2019.06.11. 05:02:37

@Alfőmérnök: Egy személyes találkozó? Én benne lennék. Budapesti helyszínnel gondoltad?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2019.06.11. 08:45:56

@Frederick2: A faszbükkön van egy csoport, a 23. századi politika picskánymentesen. Ott valódi feminista csajok vannak. Kurva értelmesek és úgy osztják a paprikakingákat, mint a szél.

Alfőmérnök 2019.06.11. 23:10:42

@Frederick2: @Mr Falafel: Nekem is vannak okos feminista ismerőseim (van köztük egyetemi tanár, író és színházi szakember), de ezt a XXI. századi 3.-4.-hullámos feminizmust (ami egyébként a gender studies-zal kéz a kézben jár) egy faszságnak (és sok esetben kártékonynak) tartom. Meg is mondtam nekik. :) Egy részük azóta nem áll velem szóba, egy részükkel (ők az értelmesebbek) meg azóta nem beszélünk erről, kölcsönösen kerüljük a témát.

Én jövő héten elutazok külföldre kb. 2 hétre, de egyelőre úgy tűnik, nagyjából egész nyáron ráérek. Sztem budapesti helyszín lenne a jó. De amúgy le is tudok utazni nem olyan messzire. Majd megbeszéljük facen, Frederickkel meg mailben, ha elvileg nektek okés a dolog.

Frederick2 2019.06.11. 23:57:08

@Alfőmérnök: Az én szememben a feminizmus egy elavult és meghaladott ideológia. A nyugati civilizációban a nők ugyanakkora szabadságjogokkal bírnak, mint a férfiak. Persze, létezik elnyomás és kizsákmányolás egyes helyeken - de azt hatalmi pozícióban lévő férfiak és nők gyakorolják alávetett, kiszolgáltatott férfiakon és nőkön.

Aztán... Emberi jogok vannak, nem pedig külön női jogok, meg férfi jogok. Nekem már a Csúzi Attila-féle MRA sem szimpatikus. Nemhogy feleslegesnek, de egyenesen kártékonynak tartom az emberi jogok erőszakos kettéválasztását férfi jogokra és női jogokra.

Én nem tartom magam feministának. Mondjuk MRA-snak sem. Humanista vagyok, nekem minden normális ember fontos, nemtől függetlenül.

A találkozó jó lenne. Továbbra is benne vagyok. Amúgy is félretettem neked egy Benedek István könyvet. :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2019.06.12. 22:59:02

@Frederick2: @Alfőmérnök: Tekintve, hogy magam osztom be az időmet, velem könnyű egyeztetni. Mobilis is vagyok, de jobb lenne kocsi nélkül menni, hogy egy söröcskét azért megihassak. :-)

Alfőmérnök 2019.06.15. 00:23:08

@Frederick2: Ha jól értem, Csúzi is ezt mondja. Szerinte elbillent a jogegyensúly a nők irányába és az MRA ezt (tkp. a jogegyenlőséget) hivatott helyreállítani. Na de ezt majd remélem egy-két sör mellett megbeszéljük, a Benedek-könyvet meg előre is köszi. A logisztikai dolgokat meg majd megbeszéljük pm-ben.

Frederick2 2019.06.26. 17:05:38

@Alfőmérnök: Küldtem nekem emailt (cassetto.tiroir). Megkaptad?

Frederick2 2019.07.05. 18:33:42

@Alfőmérnök: @Mr Falafel: Az angolszász feministáknál felmerült a gondolat: lehet, hogy nem különbek, mint a bolsevikok és a fasiszták? Úgy néz ki (lehet, hogy csak illúzió), hogy a harmadik vonalas feminizmuson belül csigalassúsággal megkezdődött egyfajta önvizsgálat. És ez kisebb mértékben megjelent a magyar feminizmuson belül is.

Linkelek és másolok.

moly.hu/konyvek/naomi-alderman-a-hatalom

"A ​nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek.

Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is.

A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…

Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?

A hatalom az elmúlt évek legnagyobb könyvsikereinek egyike, megjelenése óta megtalálható a legfontosabb sikerlistákon, 15 héten át szerepelt a New York Times mérvadó listáján. Már több, mit két tucat nyelvre lefordították, rendkívüli aktualitásával, melyben egy új, nők irányította jövőt vizionál, jelentős visszhangot váltott ki az irodalmi életben, a közéletben, a sajtóban és a politikában. Sorra kapja a fontos elismeréseket, a New York Times az év tíz legjobb könyve közé választotta, ahogyan Barack Obama is ajánlotta, mint az év egyik legfontosabb könyvét."

moly.hu/ertekelesek/2815699

"Amikor elkezdtem olvasni, akkor ott suttogott a fejemben egy hang, hogy Alderman vette Atwood klasszikusát, A szolgálólány meséjét, leporolta, és megnézte, hogy néz ki ugyanaz a történet a másik oldalról (is). Aztán amikor az utolsó oldalakat olvastam, a hang elkezdett kiabálni, hogy nohát, a lezáró szerkezetben egy az egyben Atwood megoldása köszön vissza, az utólagos „komment”, amely nélkül csak fele olyan jó volna a regény, mint amilyen ténylegesen lett így. Végül, amikor szokásomhoz híven nekiálltam a köszönetnyilvánításnak is, naná, hogy az első név Atwoodé volt.

Nos, a legjobbaktól nem szégyen inspirálódni, tanulni, és Alderman igen jó tanítványnak bizonyult. Ezt a regényt lehet / kell feminista kiáltványként olvasni, de mondjuk a feminizmus harmadik hullámának szellemiségében, amely az általános egyenlőség kérdését helyezi a középpontba. A hatalom nem a nők vagy a férfiak hatalmát taglalja, hanem a hatalom természetét, amely simán lehet a nemek közötti háború mozgatórugója, de a birtokló nemétől függetlenül tudja romlásba dönteni egy komplett civilizációt – és akkor meg már oly mindegy, hogy „ki kezdte”, nem igaz?

Erőteljes és fontos könyv, talán a #metoo éra egyik alapszövege lesz, és nagyon drukkolok, hogy akik olvassák, azoknak leessen, hogy ez egy nem a gyűlölet és bosszú vágyálomkönyve, hanem a párbeszéd és a kölcsönös megértés igényének a könyve. Én ebben látom a könyv erejét, és ezért örülök, hogy a váltott nézőpontoknak köszönhetően egyértelműen kirajzolódik, hogy az egyenlőtlenség és a másik fél nem tisztelése hosszú távon csak szenvedéstörténetet szül." (Gaura Ágnes)

Mintha megint felvillant volna a lehetőség arra, hogy lesz egyfajta párbeszéd a feminizmus hívei és a feminizmus bírálói között. És ez a könyv is valami ilyesmi akar lenni. Hogy valami írónő felfedezte, hogy a feminizmusban is felbukkantak a vészjósló tendenciák, mint a bolsevikokban és a fasisztákban. És annyira siker lett a könyve (A hatalom), hogy beindult egyfajta párbeszéd az angolszász világban, meg egy picit a hazai közéletben is.

Ez okot ad valami reményre? Én nem vagyok naiv: Szerintem az az ember, aki hisz abban, hogy a harmadik vonalas feminizmus a lelke mélyén jóságos és nemes, az félelmetesen buta; aki úgy gondolja, a MeToo egy becsületes kezdeményezés, az hülye a világ dolgaihoz; aki szerint "A szolgálólány meséje" a megfelelő alap az igazi párbeszédhez, az nem is akar valódi párbeszédet; aki tisztességes tudománynak tartja a Gender Studiest, az valójában nem tudja, mi a különbség a tudomány és az áltudomány között.

De a kérdésem, amire várom a választ:
ha felmerül a lehetőség a feminizmussal való bármiféle párbeszédre, akkor érdemes élni a lehetőséggel? Vagy ez olyan csapda, amit jobb elkerülni?

Alfőmérnök 2019.07.10. 21:27:00

@Frederick2: A hasznos idióta soft-feministákkal van érelme a párbeszédnek. Érveket, adatokat kell felhozni nekik, ha értelmesek (én már láttam erre példát), elgondolkoznak rajtuk. Az Antoni Rita-féle feminácikkal semmiféle értelmes párbeszéd lehetőségét nem látom. Ellenük harcolni kell, mivel ők is harcolnak ellenünk. (A csatabárdot nem mi ástuk ki, hanem ők.)
süti beállítások módosítása