Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

ANDRÁS A RENGETEGBEN

2018. december 21. 19:57 - Mr Falafel

Baloldali értékrendje ellenére mindig nagyra tartottam Schiffer Andrást. Jogtudósként a legmagasabb szinten, szenvtelenül, részrehajlás nélkül képviselte a tudományt. S hogy beszélhetünk egyáltalán jogvédelemről Magyarországon, azt neki és Morvai Krisztinának köszönhetjük. Mi, magyarok sokkal tartozunk Schiffer Andrásnak.

Ám nem mehetünk el szó nélkül a minap tett nyilatkozata mellett, amelyet az ellenzéki politikusok által megszállt köztévében történt cselekmények kapcsán tett. Életemben először éreztem úgy, hogy a diszciplína fogaskerekei csikorognak szavai súlya alatt.  

Schiffer András nem attól nagyszerű ember és tiszteletreméltó tudós, mert kiválóan ismeri és érti a törvények szövegét, hanem, mert képes azok társadalomformáló lényegét konkrét esetek kapcsán megragadni és helyesen alkalmazni.

Fogalmam sincs, mi történhetett vele most.

Értem én, hogy az országgyűlési képviselők fontos személyiségek, akik a társadalom felhatalmazását maguk mögött tudva a szavazópolgárok érdekében fejtik ki tevékenységüket. Jár részükre a tisztelet, kinek-kinek politikai hitvallása szerint.

Értem én, hogy a Munka Törvénykönyve módosítása garanciális hiányosságai okán egy jogvédő már reflexből is a sorsukra hagyott munkavállalók oldalára áll.

Csak azt nem értem, hogyan teheti mindezt egy tudós oly módon, hogy közben a tudományt teszi árvává.

Sokadszorra idézem, remélem, minél többeknél rögzül Marcus Tullius Cicero intelme:

"Van-e csúfabb ugyanis a meggondolatlanságnál, és van-e bármi is olyannyira megfontolatlan, olyannyira méltatlan a bölcs tekintélyéhez és belátásához, minthogy akár hamis nézetet képviseljen, akár pedig fenntartás nélkül síkraszálljon olyasmi mellett, amit nem vizsgált meg és tárt fel eléggé?"

Lássuk magát a jogszabályt!

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. § 4. bekezdés: „A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. […] E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.”

Schiffer András több baloldali médiumban is elmondta, álláspontja szerint az MTVA székházban zajlott események kapcsán megalapozott a hivatalos személy elleni erőszak gyanúja. Amikor a 4. bekezdés utolsó mondata került szóba, nemes egyszerűséggel felvetette, vajon a Fidesz-KDNP kormánykoalíció szócsöveként működő köztévé egyáltalán rendeltetésszerűen működik-e.

Na, ez itt kérem a jogtudomány kiüresítése!

Szerinte, mivel a köztévé a baloldal álláspontja alapján nem tájékoztat elégséges módon egyenletesen és arányosan, nem illeti meg a törvény védelme. Ezt mondta, testszik vagy sem! Ez pedig nem egy szakmai álláspont, ez nem egy tudós tényállítása, hanem egy zsigeri érzelmektől befolyásolt, torz magánvélemény.

Az egész helyzetről Tamási Áron: Ábel a rengetegben című műve jutott eszembe. Hogyan lett a bolsevik szocializációs környezetben nevelkedett, ifjoncként Gyurcsánnyal és Bajnaival két közös baloldali ifjúsági szervezetet (Új Nemzedék Mozgalom, Ifjú Szocialisták) is alapító, a TASZ ügyvédjeként dolgozó jogászból a világnézetét a tudomány érdekében háttérbe szorító, a szegények és elnyomottak védelmezője.

Valahogy mindig is tudtam, hogy a politika számára csupán kirándulás, egy kísérlet, vajon tényleg meg lehet-e reformálni értelemmel a politikai közeget. Amint már tudjuk, a kísérlet nem sikerült, Schiffer András visszatért a hivatásához.  Szerencsénkre!

Hogyan jutottunk mégis ide?

Tényként állapíthatjuk meg, hogy annak a tömegnek a tagjától, amelyik gránátokat dobál a rendőrökre, amelyik felgyújtja az ország karácsonyfáját és a közösségünk ünnepét gyalázó rigmusokat óbégat, nem várhatunk korrekt és konstruktív hozzáállást a közösséget érintő ügyeinkben. Aki a köztévé kerítésén úgy mászik át, mint egy tolvaj, attól meg pláne!

Azt sem tiszta, hogyan értelmezi Schiffer András a képviselőigazolvánnyal való megjelenést egy közintézményben. Jönnek, mint régen a fekete autóval? Felhajtják a gallért, alatta a flepni: ÁVH? Mint a dédpapa, Szakasits Árpád idején?

A szokásjog és protokoll szerint illik bejelentkezni. A nagy pofával óbégatás nem számít bejelentkezésnek. A tűzjelző beindítása sem! Hogy a korlátmászásról már ne is beszéljünk!

Jogvédőként legalábbis illene belátni, a kinti anarchista dzsemborit szervezők országgyűlési képviselői státusza azon cselekmények során nem fejeződött ki. S attól, hogy egy médium működése számomra nem tetsző, még nincs jogom kényszeríteni a szájam íze szerinti magatartásra.

Őszintén megmondom, csalódott vagyok. A tüntetésekkel semmi bajom. Demokrácia van, lehet eltérő a véleményünk és a világnézetünk. Kétségtelen tény, az inkriminált törvény hagy némi kívánnivalót maga után. De a tudományt sosem rendelhetem a világnézetem alá!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3314506226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása