Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

Akadálya-e a nemzet a plurális demokráciának?

2012. január 27. 09:07 - Mr Falafel

Akár egyetlen szóval is tudnék erre válaszolni: NEM. Amúgy illene is blogunk kiskocsma imidzséhez. Tekintve azonban, hogy ebbe a kocsmába igen különböző világlátású emberek járnak nedűt felhajtani, mégis érdemes további mondatokat fecsérelni a témára.

Legelőbb is tisztáznunk kell a „nemzet” és a „plurális demokrácia” fogalmak jelentését. Azt hiszem, utóbbi, bár sokkal bonyolultabban hangzik, sokkal egyszerűbben körülírható. A plurális jelentése több, többes, többes szám. Nálunk leginkább a rendszerváltozás után elterjedt, elsősorban politikai vonatkozású kifejezés. A plurális demokrácia nagyjából azt jelenti, hogy sokféle politikai nézet kap képviseleti jogot az államban. Így nézve a plurális demokráciák olyanok, mint egy jó kiskocsma: tízen tízfélét beszélhetnek egyszerre. Magyarországon nagyjából ez is történt az elmúlt húsz évben.

Sokkal bonyolultabb ennek az egyszerű szónak, a „nemzet”-nek tartalmat adni. Nagyon szeretném elkerülni a közkeletű, - és teszem hozzá – teljesen téves, ráadásul pejoratív értelemmel felruházott jelentés körüli polemizálást, de nem tehetem. Tartok tőle, emiatt lesznek olyanok, akiknek már eléggé elnehezült a fejük ahhoz, hogy megértsék a lényeget. No de, ha akár csak egy emberben is sikerül világosságot ébresztenem, már megérte!

A nemzet nem azonos a „náció, nacionalizmus” szavakhoz társított politikai nézetrendszerrel magával. Még akkor sem, ha lényegében a társadalmon belüli azonosság jegyében felülírja az egyes társadalmi csoportok viszonyait. Itt súlyos értelmezésbeli problémát kell feltételeznünk akkor, amikor a nemzethez tartozás érzése, az identitás kapcsán olyanokról beszélünk, hogy az megöli a sokszínűséget, mert figyelmen kívül hagyja például a pártokhoz, vallásokhoz való tartozást.

Ez egyszerűen nem igaz. Nem lehet igaz, mivel a nemzet magát a népet jelenti, a társadalmi csoportok csoporton belüli világlátása viszont csupán kulturális elemeknek tekinthetők, tehát ilyen szempontból az egész részeként felfogható jelenségként értelmezhetők. A kulturális antropológia nevű tudomány egyik legfontosabb tudományfilozófiai tételezése, hogy az egész mindig több, mint részeinek összessége. Vagyis ebben az esetben a nemzet, a nép (az antropológia nyelvén a kultúra) fontosabb, és valami több, mint az őt alkotó részek, kulturális elemek (politikum, vallás, tradíciók, nyelv, stb) összessége.

A nemzet ilyen tekintetben tehát egy magasabb minőség. Itt jött el az a pont, amikor a keresztények hangos sivalkodásba kezdenek, a liberálisok fasizmust emlegetnek. Elmebajos banda mindkettő. A nemzet ugyan egységet testesít meg, de a számtalan kulturális elemből összeadódó, sokszínű egységet. A nemzet nem alkalmas kirekesztésre, mert a nemzet alapvetően a kifelé nyitott, úgynevezett exogám társadalmakból alakult ki. A teljességgel endogám, vagyis befelé forduló, házassági-öröklési rendszerükben zárt társadalmak mind eltűntek a bolygóról.

A nemzet a szó klasszikus, de legfőképpen valódi jelentésében egy olyan kitárulkozó rendszer, amely nemhogy gátja, de éppen elősegítője a plurális demokrácia kialakulásának. Elég csupán, ha a mindent az internacionalizmusnak, a nemzetek fölöttiségnek alárendelő szocialista politikai rendszerre gondolunk, s máris könnyebb megérteni, mire is célzok. A szocializmus, bár alapvetően nyitottnak mutatkozott, mégsem volt egy plurális demokrácia, mert a nemzetet egyszerűen szemétdombra hajította, s meghatározott egy társadalmi csoportot, a nemzet egy elemét, mint a többi fölött álló, legfontosabb intézményt. Nyitottsága nem állt semmi másból, mint a kulturális összetartozás leminősítéséből, megtagadásából.

A nemzethez, mint az emberi társadalmakat egyetlen szóval leíró terminus eredetéhez visszatérve, láthatjuk, az exogám, vagyis kifelé házasodó, s ezáltal más népek, kultúrák elemeit magába építeni képes csoportok életképessége határozta meg az emberi faj jelenlegi civilizációjának évezredeit. A nemzet egy nyitott és őszinte, egy sokszínű társadalmat feltételez, olyant, amelyet politikai fogalommal leginkább plurális demokráciának nevezhetünk.  

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr283898624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.27. 21:44:49

A Zisten húzza a faszára a blogmotort!

Alfőmérnök 2012.01.28. 18:53:03

Valamiért a ballibbantak (főként Magyarországon) valami elavult, túlhaladott dolognak tekintik a nemzetet. Pedig egyrészt a liberalizmussal nem összeegyeztethetetlen, másrészt a globalizáció kihívásaira egy "adekvát" válasz a nemzetben gondolkodás (persze valamennyire újra kell definiálni a fogalmát).
Ha valakit érdekel, van egy egész jó digitális szöveggyűjtemény a témáról, klasszikus és kortárs szövegekkel:
adatbank.transindex.ro/belso.php?alk=53&k=5

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.28. 20:56:10

@Alfőmérnök: Amerikában az antropológia vezető tudomány a társadalomtudományok, de általában a tudományok között. Ez a státusza az egyetemek szervezeti felépítésében is megmutatkozik. Ezzel szemben Magyarországon a politológusok mondják meg a frankót mindennel kapcsolatban. Lassan az időjárás-jelentést is Lengyel László vagy Zárug Péter Farkas készíti.
A magam szerény lehetőségeivel próbálom provokatív, helyenként ironikus stílusban mutatni az irányt. Amerika, mint társadalom azért is működik jól, mert az egyes tudományok képviselői arról beszélnek, amihez értenek. A társadalom alapvető problémáit az antropológusok és szociológusok értik, és nekik van fogalomkészletük úgy megfogalmazni, hogy az érthető legyen.
Magyarországon a szociológia balliberális szarfészek, a kulturális antropológia pedig erőtlen puhapöcsök önképzőköre.

Alfőmérnök 2012.01.28. 22:20:39

@Mr Falafel: "Magyarországon a szociológia balliberális szarfészek, a kulturális antropológia pedig erőtlen puhapöcsök önképzőköre."

Pedig mesterek voltak Magyarországon is, mint például az általad is ismert Boglár Lajos és Kunt Ernő. (A szociológiában meg talán Bertalan László.)
Lehet, hogy rendszerváltás után szdszesedett el a két diszciplina?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.28. 22:42:16

@Alfőmérnök: Boglár alapvetően egy egzotikus kultúrák kutatására, Kunt Ernő meg egy dokumentumfilmezésre szakosodott néprajzos volt. Gyakorlatilag Borsányi László volt az első magyar antropológus, aki a klasszikus amerikai antropológiát művelte. Boglár meghalt, és nem hagyott hátra semmit, mert magát fiatal lányokkal vette körül, akiknek csupán a testiségük volt érték. Vadászkopóként loholt a nála 30-40 évvel fiatalabb lányok nyomában. Kunt Ernő művészlelkű emberekkel vette körül magát, ezért az általa létrehozott kulturális és vizuális antropológia tanszék halála után teljes egészében a vizuális, vagyis a művészi irányba ment el. A kultúrát lefesthető, megfilmesíthető, lefotózható, esetleg szépirodalmi stílusban leírható valaminek tartja. A Niedermüller Péter által képviselt interpretív megközelítés végül beletorkollott a Démonokratikus Kárta nevű pártba, vagyis a judeoliberális eszmerendszer szócsöve lett.
Katasztrófa!

Alfőmérnök 2012.01.29. 21:37:56

@Mr Falafel: Ha jól tudom, az Eltén Néprajz tanszék van a Kultúrantropólógia szak helyén. De most is van Kultúrantropológia és valami ellentét van a kettő között. De nem tudom pontosan mi, csak halványan rémlik, hogy valaki mesélt egyszer valamit erről, azt hiszem, egy néprajzos.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.29. 22:42:08

@Alfőmérnök: A néprajz és az antropológia között a különbség olyan, mint a ló és egy Ferrari között, közlekedési eszközként tekintve. A néprajz valójában nem tudomány. Azért hozták létre, mert a II.VH után az antropológia rosszul csengett, olyan nácis volt. Ez nem vicc! A néprajz magyar találmány, és vegytiszta ostobaság. Viszont sok fafej érdekelt benne, hogy ne dobják a szemétdombra, ahová való. Amint elkezdtek kihalni a nagy antropológusok, kinyílt a csipájuk. Egyébként tényleg Niedermüller volt az utolsó, de ő is kiszállt, hogy Gyurcsány főideológusa lehessen. Magyarország a világ egyetlen fejlett országa, ahol az antropológusképzés a béka segge alatt van.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.30. 19:45:58

Na akkor a kiskocsma jelleg miatt, meg egy kicsit elvittétek tudományosba a felvetést.
A nemzet nem akadálya a plurális demokráciának, viszont a mai plurálisnak nevezett demokrácia akadálya a nemzetnek. Azaz a nemzetben való gondolkozásnak, mert manapság a pluralitást többpártrendszernek hívják. A párt szó eredetiben részt jelent. A rész viszont hatalmi hablaty okán ki akarja sajátítani a nemzet fogalmát, azaz képviselője szerepében akar tetszelegni. Eleve antagonisztikus ellentét, nincs min csodálkozni ha ellentétesen hat minden ezirányú törekvés.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.30. 20:12:39

@biboldó: Bevallom, ez nekem eszembe sem jutott, pedig elég nyilvánvaló. Én ezzel maximálisan egyetértek.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.01.30. 20:43:55

@Mr Falafel: Bazmeg, már azt hittem, nem érhet meglepetés, mindenféle reakcióra tudok választ. Erre jössz és egyetértesz.
Igazuk lesz a majáknak, itt a világvége.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.01.30. 21:56:19

@biboldó: Segget csináltam volna a számból, ha nem értek egyet. Én nem hiszek a pártokráciában. S attól, hogy az EU balfaszainak nyomása miatt látszólag Orbán mögé álltam, valóságban csak Magyarország szuverenitása, a nemzet védelmében tettem. Egyébként is, időről időre írok olyan posztokat, ahol az Orbán-kormány hülyeségeit bírálom. Most is dolgozom egyen, amit talán holnap közzéteszek.

2012.02.05. 19:59:28

"A nemzet a szó klasszikus, de legfőképpen valódi jelentésében egy olyan kitárulkozó rendszer, amely nemhogy gátja, de éppen elősegítője a plurális demokrácia kialakulásának."
Nem is annyira vitatkozni, mint inkább kérdezni szeretnék, bár én,elismerem még ott leragadtam, amikor a ceaucescu éra vége felé az akkori(!) Magyar Nemzetben jelentek meg ottani(!) magyar állásfoglalások, többek közt Székely Jánosnak egy esszéjéből :"ha valaki a modern világban a nemzet szót állam formációnak értelmezi, vagy etimológiai-biológiai értelemben használja az közönséges csaló(mármint seaucescu), aki a nyelvi-kulturális közösséget politikai célra használja fel."
Ja! és még egy fontos:" a nacionalisták nem akarnak szolgálni senkit és semmit, legkevésbé a nemzetüket; mindenkin csak dominálni akarnak!"
Szerintem ez azért fontos, mert ez nem kis részben ma is igaz és éppen ezért a politikai harcban pedig függetlenül attól, hogy igaz, vagy nem amit a szocikról, internacionalistákról írt, továbbra is érvényesül.
De ez úgy tűnik, főleg az új tagállamok problémája, még egy jó darabig (főleg, ha az EU beadja a kulcsot).
Az én kérdésem, pedig az, hogy ismerve,hogy az amerikaiak nem szórják azért a pénzt (talán, ma már) mindenféle cél nélküli kutatásra, nem lehet-e az, hogy az ő kulturális antropológia kutatásaik sokkal inkább szolgálnak stratégiai célokon túl (persze ezek is elemi fontosságúak) közvetlen gazdasági érdekeket?
Pláne, hogy az amerikai "nemzet" azért sok-sok népből állt össze és a mai napig van a különböző eredetű csoportjaikban valamilyen összetartozás, az eredeti nemzettudat valami maradványa.
Másrészt itt vannak ezek a feljövő ázsiai nemzetek. Az ő nemzetfogalmuk nyilván részben eltér az európai (eredetű) nemzetekétől.
Kína amelyik kommunista, szoci(vagy mi?) nem nyitott, tehát nacionalista és minden szempontból hatalmas.(Még kulturálisan is talán, de úgy meg totál kínai.)
Ma már elég gyorsan változik a világhelyzet,úgyhogy előbb-utóbb ezeknek elég sok köze lehet, na nem ahhoz amit itt gondolnak, mondanak; hanem amit csinálnak.
Az amcsik okosak. Szerintem ebben ők előre gondolkodnak. Kérdés, hogy elég előre-e? Ott van nekik pl. mindjárt egy másik nem kis nemzet: Irán
Az is nemzet!
Ja, hogy velünk mi lesz?
Várjuk a következő választást, addig meg arra figyelünk, amit csinálnak :P nem arra amit mondanak:D
Csak az ember aki kicsit nyitott, meg kitekint erre-arra, úgy érzi, közben meg marhára megy az idő.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.05. 20:32:28

@Vitáz van Bánegressy: Nagy gáz lenne, ha már magamat is idézném, de tény, az új alaptörvénnyel kapcsolatban leírtam itt, hogy a preambulum "nemzeti hitvallás" névre keresztelése nem volt jó döntés úgy, hogy a Fidesz előtte nem definiálta mit ért ő a nemzet alatt.

Amerikában a társadalomtudományok élvezik az állami támogatást. Ezért nyilván ellenszolgáltatást kell nyújtaniuk.

Amint a posztban részletesen kifejtem, véleményem szerint a modern nemzetfogalomnak az eredethez kell visszanyúlnia. Ugyanakkor a nyitottság, amiről én beszélek, nem azonos a liberálisok globalista-internacionalista nyitottságával. Ők jellemzően a gazdasági érdekeknek alárendelt kultúrában gondolkodnak, ami az én nézeteimtől távol áll. A kultúra nyitottsága nálam nem függ össze a gazdasággal sehol. Az egy másik dimenzió.

2012.02.05. 22:13:24

@Mr Falafel: "a nyitottság, amiről én beszélek, nem azonos a liberálisok globalista-internacionalista nyitottságával. Ők jellemzően a gazdasági érdekeknek alárendelt kultúrában gondolkodnak"
Itt nyilván lesznek konfliktusok, hiszen ez mégiscsak egy összehangolódási probléma, vagy hogy fejezzem ki, illesztőfájlokat kell kreálni a nemzeti kultúrának. A gazdaság alapvetően globalista-internacionalista alapokon működik. Ettől csak nüansz eltéréseket jelenthet az, ha egy kis, nyitott gazdaságú állam nagyobb hangsúlyt szándékozik biztosítani a saját (piaci) érdekeinek.
Ugyanakkor a liberálisok globalista-internacionalista nyitottsága nélkül a nemzeti kultúrák (ebbe a tudományt is beleértve persze)nehezen érvényesülnek .

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.06. 09:54:28

@Vitáz van Bánegressy: Igen, a gazdaság alapvetően globalista-internacionalista alapokon működik, és ez a baj. A saját piacát kinövő, terjeszkedni akaró gazdaságok nem partnerséget kerestek és keresnek, hanem új piacokat, amelyeket elfoglalhatnak. A korlátozás nélküli expanzió egy véges folyamat. Egy nagyon gyorsan véget érő folyamat. Most értünk el a végére, és a nagyokosok nem tudják, hogyan tovább. Amikor felismerték, hogy sáskajáráshoz hasonlatos módszerük rövidesen véget vet a világgazdaságnak, beépítettek fékeket. Későn. A más államok piacának leigázása súlyos válsághoz vezetett. Nagy valószínűséggel háború vet majd véget a gazdasági gyarmatosításnak.

A tudományokat ne keverjük ide. Az interdiszciplinaritásnak semmi köze a térbeli mozgáshoz. Egyik tudomány a másik tudomány eredményeit anélkül is fel tudja használni, hogy közös kutatócsoportot hoznak létre például.

2012.02.06. 13:56:23

@Mr Falafel: "nagyokosok nem tudják, hogyan tovább."
Lehet tisztán a nagyokosok nyakába varrni, de kérdés, hogy ami lehetővé tette a korlátozás nélküli expanziót az pusztán a gazdasági fölényből fakad, vagy szükségszerűen jutottak el a kapitalizmus természetéből eredően ide a multik? Váltak azokká, amik, a szisztéma részben öntörvényű működésének megfelelően. A más államok leigázása csak az ő akaratuktól függött, vagy a más államok politikája és piaci szereplői is hozzájárultak?(Naná)
Az interdiszciplinaritással kapcsolatban is az a baj, hogy amíg csak kutatásokról, csoportokról, meg az egyes kutatások más tudományágakban felhasznált eredményeiről beszélünk, addig ez igaz, de a gazdaságban megjelenő eredményekért, technológiák, know how...permetező szer(még ha magyar találmány is, de kint gyártják, vagy itt gyártják, csak a cég kinti...?) ...mittudomén_p_p_p grippen? már fizetni kell. Keményen! És itt az én problémám, mert, ha igaz, hogy minden híreszteléssel szemben Magyarország agrárország és bármilyen teljesítményt tud felmutatni tudományban, termelésben, kultúrában, mégis mindig csak fizet. Jóval többet mint az ezen vívmányaiból származó bevétele? Hiszen a termelésben is óriási a forráshiányok miatti kiadás. Energia, növényvédelem...nemtudom...de még az értékesítésben is, logisztika stb.
De ez visszahat a fejlődésre. Arra is, hogy milyen minőségű a demokrácia és milyen a kultúra(fejlettsége?:D).
Persze tudom, vannak jó példák, akik nem is olyan régen szintén leszakadó térségnek számítottak, csak jó lenne már valamit látni ebből itt is.

2012.02.06. 14:17:32

@Vitáz van Bánegressy: Na akkor ezt még ide belinkelem. Tudom, hogy nagyon off-nak tünik az amiket mondok az eredeti felvetéstől, de szerintem meg dehogyis :D
index.hu/belfold/2012/02/06/nem_nyerhetett_a_dragabb_ejtettek_a_beszerzest/

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.06. 18:21:18

@Vitáz van Bánegressy: Amit te itt leírsz, ezt sulykolja a balliberális propagandagépezet. Teljes egészében ostobaság. Ha nem lenne az, válság sem lenne. Magyarország folyamatosan a belső árulóktól szenved. Ennek alapvetően az elszámoltatás elmaradása az oka. Gyakorlatilag a komplett elitünk tróger. Egyébként is kiszolgáltatott helyzetünkben mindent külföldi kézre játszottak, majd az SZDSZ megideologizálta, hogy a külföld jó, a magyar szar és életképtelen. S bármit mond a Fidesz, még mindig azt csinálják, amit az SZDSZ hazaárulói kiterveltek. Persze, lehet mondani, a fejlett országok, a gazdasági nagyhatalmak csak azt tették, amire lehetőségük volt. Miért nem tiltakoztunk. Nos, mindig annak kell önmérsékletet tanúsítania, aki pozícióban van.
Ja, Pistikét pofán vágja egy nagyobb fiú, erre az apja annyit mond: "miért nem ütöttél vissza?" - Szerinted reális elvárás ekkora erőfölénnyel szembeszállni? Mondj egy példát, aki megtette, és nem tették a földdel egyenlővé az országát! Persze, Irán, hogyne!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.06. 18:22:35

@Vitáz van Bánegressy: Ezt hívják korrupciónak. Harcoljunk ellene! Mivel?

2012.02.06. 19:35:26

@Mr Falafel: Lehet, hogy ostobaság, de azért egyszer jó lenne ezzel szemben valami értelmes, összefüggő működőképes koncepciót látni, hallani.
Szerintem amíg a globalizációval szemben tkp. minden út járatlan és ráadásul ez a kiszolgáltatottság megmarad, addig nem fog sikerülni mást kipróbálni, pláne, ha az új ellenzői - mondjuk úgy, az árulók - minden próbálkozást úgy tudnak beállítani, hogy azok tulajdonképpen hatástanulmány nélküli emberkísérletek. Szerintem, ahhoz legalábbis regionális középhatalomnak kell lenni, ha egy ország magában akar ilyesmivel próbálkozni. Vagy itt van ez a Visegrád. Ez is halott dolog.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.06. 21:35:17

@Vitáz van Bánegressy: A külső piac több piacot, tehát gyors meggazdagodást jelent. Ezért ölni is képesek. Egy piacot megvédeni csak fegyverrel lehet. Magyarország nem atomhatalom, tehát azt kényszerítenek rá, amit akarnak.

2012.02.07. 10:35:09

Aha! tehát akkor itt érkeztünk el oda amiről az elején szó volt, hogy mit jelenthet egy népnek a kultúra, ha van(!:P) ami a sajátja(tht mondjuk, hogy nemzeti, még ha sokaknak nem is tetszik) és ez mindenkiben alapértelmezett igény; ti. bizonyos fajta immunitást ezzel szemben!
Végül is megérte idejönni, mert el kellett gondolkoznom ezen.
Sőt most már azt is látom, hogy mitől fél valójában a vén csirkefogó, de azt soha nem fogja belátni (és minek is?), hogy amitől fél, azt ő maga művelte: www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/soros-utcai-zavargasokat-es-brutalitast-josol-367348
illetve: www.thedailybeast.com/newsweek/2012/01/22/george-soros-on-the-coming-u-s-class-war.html
Egyébként, még a "minek is" zárójeles megjegyzésemet is továbbgondoltam, hiszen az ilyen azt gondolhatja, hogy legitimáció, a kormányoknak, politikusoknak a kezében van, tehát a felelősség az övék és azt sosem látják be, hogy az irdatlan pénzükkel és a piacokon(!) megnyilvánuló saját érdekeikkel, mármint az eszelős kapzsiságukkal és megaprofit éhségükkel
(tényleg?ezek egymással versenyeznek, hogy ki tud több milliárdot leszakítani melyik világrészről?:D, vagy mi az értelme?) tkp közvetlenül gyakorolnak nyomást bármiféle legitimációra, azon belül bármilyen kampányra. Tehát nem is csak annyira arra, hogy kinek a kezébe kerül, ki gyakorolja a legitimációt(a jónép az biztosan soha!), hanem magára az "igazság"ra).
Elég gáz amire jutottunk, de kösz.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.07. 20:15:33

Szerintem kicsit túlspilázzátok a kérdést. Inkább valami vélt mártíromságot próbáltok bizonygatni. Semmi előre kitervelt támadás nem történt semmilyen nemzeti érték ellen, csupán kifulladt egy bővülésre épülő gazdasági formula. Mivel valóban gazdasági, ennélfogva az érdekkörben sehol nem szerepel "n3mzeti kultúra" mert az nem árucikk. És még csak nem is akadálya semmiféle kereskedelemnek. Tehát indifferens.

2012.02.07. 22:54:45

@biboldó: Annyiban igazat adok, illetve revideálom az immunitásról szóló hülyeségemet, hogy az usában minden piacon kapható komics, meg akciópornó, bármi..."a nemzet rockzenéje"(általában valami country rock, bár én ilyen felirattal kaptam meg az eper és vér soundtrack-ját. Véletlen lehetett:D), stars@strife és cikornya-gyomorforgató mindenütt a nemzeti szimbólumok jelenléte és ugyan akkor ennek a kommercialitása tök nyilvánvaló. Tehát ezt bárhol meg lehet csinálni. Meg is fogják!
Nem tudom, hogy hol bárhol, de ha a Fidesz marad még egy ciklust, akkor itt:D

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.07. 23:10:38

@Vitáz van Bánegressy: Jól értelek, különbség van valós nemzeti értékek, valós kultúra és üzleti céllal eladott ilyen mázzal bekent fos között?
Ha jól értelek, egyetértek.

2012.02.08. 00:04:25

@biboldó: Persze. Azért még az USÁban is bárki besétálhat mondjuk a kongresszusi könyvtárba (persze nyilván nem csak oda) és nézegethet gyűjteményeket, kivehet klasszikus albumokat, vagy urambocsá eredeti blues felvételeket, indián zenéket,stb{sőt, ehhez nem is kell Washingtonba mennie sem(sőt nem is kell az USÁban lennie:D http://www.loc.gov/index.html)}, ott is meg van az értékes és nemzeti kultúra is, de a marketing fő szempontja a profit növesztése és ez ráadásul egybevág a politika szavazat maximálási igényeivel. Ott ez megy. A marketingesek örülhetnek mert legalább 2 párt hazafias szavazóira, meg magukra a politikusokra számíthatnak.
Itt be kell érniük egyelőre 1, na jó még egy fél párttal. Fidesz-Jobbik ugye.
Aztán majd meg látjuk lesznek-e riválisai ezek egymásnak. Fos az lesz doszt. Mindenesetre az idén úgy tudom, ha igaz lesz Kurultaj is. Arra azért kiváncsi lennék :D

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.08. 07:51:30

@Vitáz van Bánegressy: A kurultájt ne keverjük már ide! Láthatólag fogalmad sincs, az mit is takar, de máris a bóvli kategóriába helyezed. Ugyan nem ennek a topiknak témája, de itt hívnám fel a figyelmed a brit tudósok, és általában az angolszász nyelvterület tudósainak véleményére, amelyek nyilván kutatásokon alapulnak. Szerintük a sumer Nimród király a magyarok ősapja. A British Museum emeleti feljárójának lépcsőfordulójában egy feliratos sumer oszlop ismertetője is erről árulkodik. Most a kurultáj szervezője, Bíró András Zsolt humán-biológus és antropológus. Az antropológia orvosi értelmében. Genetikai kutatásai széles körben ismertek külföldön, és legtermészetesebb módon alig ismertek itthon. Az angolszász tudósokkal egyetértésben tényadatokkal cáfolta a finnugrizmust. Jóval távolabb vitte a rokonságot, és ezt genetikai adatokkal igazolta. Ezzel együtt a nyelvi sajátosságokkal kapcsolatban arra az eredményre jutott, - ismétlem: tökéletese egyetértésben brit, amerikai, kínai, stb. tudósokkal - hogy ez nem valamiféle urali blabla, hanem jóval ősibb. Ergo az itt élő népek vették át az ősmagyaroktól. Mert, ugye, mit mond a finnugrizmus? - Az ősmagyarok beszélni sem tudtak, hanem itt tanultak meg. Nem így mondja szó szerint, de nagyjából ez az értelme.
A kurultáj tehát egy olyan törzsi gyűlés, amelyen azok a népek gyűlnek össze, amelyeket kulturális és genetikai kapocs is összeköt.

2012.02.08. 10:00:15

@Mr Falafel: Mi sem áll távolabb, hogy megbántsam a kurultájt. Én őszintén mondtam, hogy kíváncsi vagyok rá. A szarkazmusom (ha egyáltalán) maximum arra vonatkozott, hogy világunkban a marketing csodákra képes!
L.: nem mintha bármi hasonlóságot akarnék keresni, de az amcsiknál már igen is vannak politikai marketing rodeók.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.08. 20:41:12

@Vitáz van Bánegressy: Az amerikai társadalom alapjai mások, mint az európai társadalmaké. Mit sem számít, hogy az államokat alkotó népek zömében európaiak. Ami ott működik, az itt nem feltétlenül honosítható. Nem is biztos, hogy törekednünk kell rá.

Egy kazak tudós könyve a napokban jelenik meg a magyarok egy közép-ázsiai törzséről, amely még ma is él.

A kurultajon részt akarok venni mindenképpen. még sosem voltam, de mostantól mindig ott akarok lenni. Nagyon érdekes lehet. Kanadában is van ilyesmi, csak ott az indiánoknak. Az is tök érdekes.

2012.02.08. 21:36:33

@Mr Falafel: Abszolút.Ha ma lennék 20 éves lóra is pattannék, úgy vennék részt rajta. Na de visszatérve a politikára, azért ennek is van marketingpotenciálja. A politikusok meg ideát is egyre inkább igénylik, hogy mindenütt ott lehessenek, ahol a sokaság úgyhogy én nem féltem az eseményt attól, hogy a vásárban, ami ilyenkor mindig szokott lenni ne legyen vásárfiának egy kis jobbik ez-meg-az legalább. Bár kétség kívül a többi pártok annyira nem fognak erre rámozdulni. A kisgazdákból hírmondó sem maradt.
Ja meg a MIÉP! Abból sem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.09. 20:18:02

@Vitáz van Bánegressy: Magyarországon gyakorlatilag kétpártrendszer van, és nem látszik sehol, miként lehetne ebből plurális demokráciát csinálni. Amíg a politikai életet és elitet a háttéralkuk mozgatják, nagyon nehéz lenne szélesebb talapzatra helyezni a népuralmat.

2012.02.09. 20:57:50

@Mr Falafel: Ezzel teljesen egyetértek. Nincs is mit hozzáfűzni. Legfeljebb azt, hogy jele nincs +változásnak szerintem. Sőt!
De most olvasom Szabó Dezső Tántorgó lelkek c írását.
Szinte mintha meg sem történt volna a ll.VH, megszállás, '56, Janibá :D miegyéb* :D
Nem sokat változtattak ezek az emberek lelkivilágán és mentalitásán. Úgytűnik. Persze lehet, hogy csak nekem.

*rendszerváltás :D

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.09. 21:10:32

Népuralom?
Az meg mi a túró? Mintha a diktatúrák ideológiájában hallottam volna ezt a hazug demagógiát. Egyelőre a népképviselettől is távol állunk. Talán mert minden oldal a népet akarja képviselni. Persze csak úgy alázatos szolgaként ugyebár.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.09. 23:36:11

@biboldó: A népuralom szót amolyan szójátéknak használtam, a demokrácia magyarításaként.

2012.02.10. 14:19:01

@Mr Falafel: A népképviselet (népuralom:D), vagy többpártrendszer?
Ha mostanság említjük, a két dolog sehogyan sem bír ugyan az lenni.
A pártok nem tudnak nem leszerepelni, végül is emberek csinálják. Számítógépes népképviselet játékprogi?
Ilyennel még nem találkoztam :D Persze attól még lehet, hogy van :DD
Lehet, hogy el kéne gondolkoznom rajta. Csak a hülye ideológiákat, az anyagi és hatalmi értelemben vett telhetetlenséget és gátlástalanságot és a néphülyítést, parasztvakítást, meg fosatást kell digitalizálni.
Mmmmmmmm, nem könnyű, de talán megoldható.
süti beállítások módosítása