Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

ÉBRESZTŐ

2011. december 10. 23:17 - biboldó

A világ teremtése mindösszesen egyetlen mozzanat volt, nevezetesen amikor a földi halandó számára kifürkészhetetlen Isteni akarat kiáramlott és pólusokra osztotta a semmit. Létrehozva ezzel a végtelen semmit és a végtelen mindenséget. Mindennek letükröződött aspektusait nevezhetjük maszkulin-feminím, pozitív-negatív, akár yin-jang kettősségnek. Ezen kettősségek egy univerzális törvényt megtestesítő modell, (mit az idevonatkozó irodalom életfa néven ismer), egészséges egyensúly esetén a hatás-ellenhatás elve szerint hoznak létre új és újabb  minőségeket. Hétköznapi nyelvre lefordítva ez hasonlítható minden maszkulin kiáramló energiának formát adó, egyben azt feminim módon befogadó gépi berendezés működéséhez. Még érthetőbben, a kiáradó maszkulin erőt képviselő benzin és az annak formát, tartalmat adó henger-dugattyú alkotta szerkezet egyensúlyban létrehoznak egy új minőséget. Ugyanez a maszkulin erő formát ölthet molotov koktél képében is. Hogy mi lesz belőle, azt a szabad akarat dönti el, ami a már említett kettősség első letükröződése által létrehozott új minőség "ellopásának" eredménye. Nevezetesen a Hochma (ész) és a passzív befogadó Bina (megértés) által létrehozott Dat (tudás). Az is a szabad akarat választása, hogy ezt ajándéknak tekintjük-e, hisz ilyen léptékű emberi elme által felfoghatatlan univerzális törvényszerűségek kapcsán botorság véletlen beavatkozási lehetőségről beszélni, vagy ragaszkodunk választási lehetőségünk önként és dalolva módon való feladásához, azaz elfogadjuk a dogmák által sulykolt eredendő bűnként való megélését, mintegy saját döntést átengedve egy diktatórikus szervezetnek. Az információáramlás felgyorsulásának eredményeit is lehet ismeretek szerzésére használni, vagy a dogmákhoz való görcsös ragaszkodásunk igazolására, alátámasztására. Nem kis felelősség a tudás alapú békés, mert egyensúlyban van és ezáltal toleráns, új és újabb értékes minőségeket létrehozó társadalom és a dogmákhoz ragaszkodás általi örökös siránkozás, bűnbakkeresés közötti választás. Talán nem felelősség kérdése, inkább a könnyebb-nehezebb kettősségé?

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr93454416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.12.11. 18:12:06

Érdekes. Egy kicsit ezoterikusnak tűnik, persze ezt minden él nélkül jegyzem meg. Gondolom a Kabbalából van.

Azt tenném hozzá, hogy Pais Dezső kutatásai szerint az, hogy "egy" régen azt is jelentette, hogy "szent".
egyház= szent ház.

az szent rokonértelmű változatai : ügy, üd, így ad

üd->üdít, üdv, üdvös, üdítő
ügy->ügyes
egyértelmű pozitív tartalommal bíró szavak

tehát: az egy-ségből (szent-ségből) lett a kettősség.
kettő=kételkedik. Na ez már _önmagában_ sátáni attribútum. Értsd: ha valaki állandóan csakis kételkedik.

Ha viszont az egységet a kettősséggel alkalmazzuk (1+2), megkapjuk a háromságot (=3). Ez a teljesség alapvető formája.

Ebből jön a hatos, majd a tizenkettes szimmetria.
hatos szimmetria: a vízkristályok (hópelyhek), és természetesen a Mógén Dávid is.
www.cco.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/photos/photos.htm

a tizenkettes szimmetria a dodekaéderben figyelhető meg. 12 db ötszög, egy téridomot alkot.
mivel az ötszög az ember jele (4 végtag+fej), ezért a dodekaéder mondanivalója az, hogy 12 ember tud együtt egy tökéletes testületet, csoportot alkotni. Mármint 12 a legnagyobb szám, ami mellett még hatékony működés lehetséges. Ezt állítólag szociológia kutatások is bizonyítják. Ja és

Szerintem egyébként a 10-es helyett 12-es számrendszerben kéne gondolkodnunk. sokkal kézenfekvőbb. Ez a jövő zenéje.
video.google.com/videoplay?docid=-751989064385919428

Szívből ajánlom mindenkinek ezt a videót!

Ja és nagyon érdekes még a 60-as számrendszer, amit a babilóniaiak fejlesztettek ki. A 60-as rendszerben megvan a 10-es, 12-es, 5-ös stb számrendszerek is, a 60-as valójában ezek eredője.
Ha Nimród király valóban létező történelmi személy volt, akkor mindenképpen 60-as számrendszerben gondolkodott!
Babilóniai hatás: a 360 fokos kör, a 60 perces óra, és a 2x12 órás nap is.

(én már le tudok írni számokat 12-es és 60-as számrendszerben:))

ja és a c60-as szénmolekula (buckminsterfullerene) alapján készült a focilabda mintája (:-)) és a geodézikus dómok szerkezete is.
A zseniális Buckminster Fuller tiszteletére nevezték el.

en.wikipedia.org/wiki/Buckminsterfullerene

Remélem, a jövőben 12-es (tucatos) számrendszerben fogják a gyerekeket tanítani!

Az angolszász nyelvek még őrzik ezt az őrzik a régi bölcsességet:
eleven, twelve (angol), elf, zwölf (német), elleve, tolv (skandináv).
A skandináv különösen érdekes, ugye az ógermán és óangol ebből fejlődött ki.
a 12=tolv= "toll", ahogy ejtik.
angolban: tall=magas
Ezt csak érdekességképp jegyeztem meg.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.12.11. 18:58:25

"Az is a szabad akarat választása, hogy ezt ajándéknak tekintjük-e, hisz ilyen léptékű emberi elme által felfoghatatlan univerzális törvényszerűségek kapcsán botorság véletlen beavatkozási lehetőségről beszélni, vagy ragaszkodunk választási lehetőségünk önként és dalolva módon való feladásához, azaz elfogadjuk a dogmák által sulykolt eredendő bűnként való megélését, mintegy saját döntést átengedve egy diktatórikus szervezetnek."

"eredendő bűn" = szabadságunk föladása?

A Genezis történetéből valóban hiányzik az "eredendő bűn"-kifejezés. Sőt, a "bűn", mint olyan is.

De a rejtély rögtön föloldódik, mihelyt elolvassuk, mit mond a kígyó: "Olyanok lesztek, mint az Isten!"
Ez két dolgot jelent "az ember" számára:
1) meg tudja különböztetni a jót a rossztól.
2) Örök életű lesz.

A történetből kiderül, hogy csak az első fa gyümölcséből esznek, amikor Isten rájön a dologra, és kiűzi őket az Éden kertjéből.

Az emberiség azóta is a második gyümölcsre tör (halhatatlanság).

Ja és ne felejtsük el, hogy az egész a Sátán ("a kígyó") ösztönzésre történik.
Nyilván az egész történet szimbolikus. Jelentése: az ember szabad akart lenni, és Isten ezt megengedte neki. Ennyi.

Viszont: a szabadság, amit az ember kivívott magának, valójában az _Istentől_való_ szabadságot jelenti. Önmagában ez tán még rendben is lenne, ámde _következményeiben_ nézve káros: az ember észreveszi "meztelenségét", kiűzik az Édenből, valamint adjuk hozzá az elmúlt párezer év történelmét, és máris meg tudjuk mondani, hogy ez milyen következményekkel járt és jár ma is.

Az ember önmagától semmit sem tud elérni. A gyümölcs megevésével az ember Isten ellen lázadt föl. Ez ennyire egyszerű.
Ezért eredendő bűn az eredendő bűn.

Persze ettől váltotta meg a világot Isten Fia a keresztények szerint: tehát az ember eredendő bűnössége megszűnt, amikor Isten Fia feláldozta magát a bűneinkért, beleértve az eredendő bűnt is. Jézus lett a "bűnbak", akire ráolvasták a bűnöket, majd kiűzték a pusztába/ megölték. (Észbontóan nagy szimbólumok vannak itt elrejtve, sorolom: 1-Ábrahám-Izsák története ismétlődik itt meg, aztán: miért pont Pészachkor kellett Jézust megölni, Júdás személye, Barabbás személye stb stb, ha kell, kifejtem mindegyiket, részletesen)

Különben is, a tetteink és a hitünk határozza meg, milyen emberek vagyunk. (A protestánsok szerint a hit önmagában elég, lelkük rajta).

Tehát teljesen téves, amikor azt próbálod érzékeltetni, hogy az eredendő bűn, egy "ráerőltetett dogma" nevében minden keresztény lemond a szabadságáról, és egy "diktatórikus szervezet" (gondolom ez az egyház akar lenni) hű szolgája lesz.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.12.12. 20:32:06

Oké, lenne még mit ragozni az egyház szerepén, mint pl. többszörös közvetítő láncolat beépítése a Teremtőhöz vezető kapcsolathoz, de nem célom legyilkosszarozni sem a hitedet, sem annak szervezeti felépítését. Ez csak némi válasz volt belépéseddel egyidejű zsidózásodra, kurucfingós talmudozásodra, mik során nem csak a hovatartozásomat gyilkosszaroztad, hanem személyesen engem is, mivel általánosságban a zsidókról beszéltél.
A számmisztikai felvetéseid viszont valóban érdekesek, ehhez csak annyit, hogy a kabala szerint jelen világunkban a tíz alapú modell az érvényes. Elképzelhető, hogy az általad említett 12, 16, és főleg a 60 esetleg egy más dimenzióbeli felállás?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.12.12. 21:24:34

@biboldó: Annyi mindent szeretnék írni a témával kapcsolatban, de itthon minden olyan kusza, és kibaszott sok elintéznivalóm van. Remélem, a hét második felében lesz alkalmam kifejteni a véleményem. Különös tekintettel a jelenleg zajló folyamatok forrásával és várható eredményével kapcsolatban.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.12.12. 21:41:12

@Mr Falafel: Itt semmi nem kötelező, idő mint tenger.
Csak a folyamatok nehogy elszaladjanak addigra. (szmájli)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.12.12. 21:49:57

@biboldó: Hát ez az! Nem akarok lemaradni semmiről.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.12.13. 18:51:45

@biboldó:
Jó. először essünk túl a kötelező kellemetlen dolgokon:
"mivel általánosságban a zsidókról beszéltél"

Ez nekem kimaradt. Szerintem ilyet _konkrétan_ nem írtam. Nagy segítség lenne, ha idézettel tudnád bizonyítani állításod.

Majd jöhetnek a kellemes dolgok:

"kabala szerint jelen világunkban a tíz alapú modell az érvényes."

Erről nem hallottam. A Kabbala mivel bizonyítja ezt? Azzal, hogy az élet fája 10 részből áll?

"Elképzelhető, hogy az általad említett 12, 16, és főleg a 60 esetleg egy más dimenzióbeli felállás?"

Nagyon is lehetséges. Egyébként szerintem a 3-6-12-es lánc a legtökéletesebb (amibe úgy-ahogy a 60 is belefér, bár az igazi tökéletes szám a 72 lenne. Az ószövetségben mi 72? A Szanhedrin csak 71 tagú volt, ha jól emlékszem, na mindegy)
72 az (átlag)ember (átlag)szívdobbanása percenként.
60 másodperc, 72 szívdobbanás. (íme a 60 as és a 72-es szám átfedési pontja).

Az is egy nagyon jó kísérlet, ha megpróbáljuk az agyunkat átstrukturálni ezekre a szimmetriákra.

a 12 azért "tökéletes" szám, mert a legalapvetőbb szimmetriák (2,3,4,6, csak az 5-ös marad ki) ebben a számban érvényesülnek legjobban. (A 60-assal ez a probléma is megoldódik.)

Tehát akkor a két legdurvább szám, 60 és 72. Ezekben majdnem az összes szám megvan 1-10-ig.
Ezért -is- voltak szent számok, mit gondolsz?
Hívhatjuk őket rendszert alkotó számoknak, rendszerszámoknak is
rend-szer-szám. (Benne van az ősi "szer" gyök:-)

Szerintem egyébként ebben az univerzumban mindenhol ugyanazok a matematikai összefüggések érvényesek. Mondjuk vannak egyesek, akik szerint Isten a 10. dimenzióban található. Ha ezt vesszük alapul, akkor a Kabbalának lehet igaza.
www.youtube.com/watch?v=JkxieS-6WuA

Talány nagyjából egy hétbe tellett, mire nagyjából fölfogtam miről beszél a fickó.

Tehát, ha jól sejtem: az összes elképzelhető dimenzió összes elképzelhető dimenziójának összes elképzelhető dimenziója, vagy valami hasonló:o)

Ja igen! És a prímszámok akkor mit jelképeznek? "individuumokat"? (in-dividuum = oszthatatlan)

Lehet hogy emberi jellemzőik vannak, értsd vannak olyan emberek, akik prímszámokra emlékeztetnek?

Ha vannak is ilyen emberek, gondolom magányosak lehetnek, mivel kevés olyan szám van, amiben föl tudnának "osztódni". Különcök, , "elkülönült" életet élők, stb. Most egy konkrét példa sem jut eszembe, lehet hogy a Kaczynski egy ilyen prímszám volt?
en.wikipedia.org/wiki/Unabomber

Vagy az is lehet, hogy nincs is igazi prímszám az emberekre vetítve, hanem inkább "furcsa" számok vannak, akik egy rendes számból és egy prímszámból állnak. Mennél több prímszámból áll az illető, annál furcsább. Természetesen itt "nagyobb" prímekről beszélek, mondjuk 10 és 30 között, mivel az 1,2,3,5,7 is prímszámok. Sőt lehet hogy pont ez a lényeg, hogy egy kicsi prím és mellé mondjuk a 6-os, vagy 12-es, vagy akár a 4,8,16-os sorozat.

Persze ezt az egészet az embereken kívül vetíthetjük tárgyakra, elemekre, stb.

Na, elkalandoztam megint.
(Ősi magyar szokás.)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.12.13. 23:08:52

Na, ez a "bizonyítsd be" az a rész, amit már unok. Semmi kedvem "dagonyázni"
Maradjunk annyiban, hogy keményebben gyilkosszaroztál az általam viszonzottnál. Részemről itt lezárhatjuk, de ha akarod, már csak a sport és nosztalgia kedvéért belemegyek egy kis ezirányú csörtébe, de szerintem jobban jársz, ha megfogadod Falafel tanácsát.

Igen, a kabala életfája a tíz szefira egymásra való hatásának törvényszerűségein alapuló modell, ami igaz akár egyetlen sejtre, minden élőre, pszichére, az egész világegyetem felépítésére vetítve is. Amit te láncnak nevezel, az inkább hasonlít mondjuk Pitagorasz tételére, mely összefüggés igaz síkban való magasabb összefüggésre, de ha példának okáért ezt továbbgondoljuk térben való kiterjesztésben, azaz kristályszerkezetben is marad az alaptörvényszerűség. Ez fokozható a végtelenségig, ez a kontínium az ánégyzetszerbénégyzet szerint tud csak létezni. Más irányú számmisztikába most nem mennék bele. Még...

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.12.14. 18:41:36

1)ok, hagyjuk a dagonyázást.

2)"Igen, a kabala életfája a tíz szefira egymásra való hatásának törvényszerűségein alapuló modell"

És hogyan működik ez a modell? mi ez a 10 összetevő?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.12.15. 20:08:20

@Schwere Gustav: Erről könyvtárnyi irodalom is csak érintőlegesen tud szólni valamit, nemhogy egy komment. Amennyi vélt fogalmam van róla, bárhol kezdeném, csak belebonyolódnék. És közel sem biztos, hogy az a tuti.
süti beállítások módosítása