Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

Szavazzunk a szolgaságra!

2010. április 12. 22:57 - biboldó

Temetőben járva nincs halandó, kit ne foglalkoztatnának elmúlással, újjászületéssel kapcsolatos gondolatok.

Igaz ez a mindennapi közélet, a négyévenkénti választások, az ezekkel összefüggő "judeonáciklerikálösszeesküvéspápakeresztény..." elméletek körforgására is. Nos, nézzük meg, mit mond erről egy echte judeo filozófia, a Kabala, ami "gilgul" (körforgás) néven ismeri ezt a jelenséget. Érdemes ezügyben összevetni a héberben használatos "olam" szó mai modern értelemben (világ) jelentését a Torában és imakönyvekben elfogadott (örökkévalóság) tartalmával, ami már magában foglalja a látható és láthatatlan, azaz a megnyílvánult és meg nem nyílvánult időtlen mindenséget. Érthetőbben, a modern nyelvben használt verzió pl. egy világkörüli utazásra alkalmazható, míg az utóbbi egy más léptékű körútra, ahol más a kiindulás és nagyságrendekkel másabb a cél. Miként a modern tudomány szinte teljes mértékben feltérképezte már a test működési mechanizmusát, az ezt csak megnyilvánulási eszközként felépítő, működtető, használó, ennél jóval összetettebb valamit elintézi egyetlen LÉLEK-telen szóval. Viszont ugyanezzel a lendülettel cáfolja önmagát, hisz büszke a gondolat felfedező, alkotó erejére miközben azt bizonygatja, hogy a gondolat pusztán csak őslevesben kialakult aminosavak véletlenszerű degenerációjainak eredménye. Az említett filozófia a "lelket három fő egységben tanulmányozza, mint nefes (állati lélek), ami minden élő sajátja, ez tart kapcsolatot az általa érzékelhető külvilággal, reagál az onnan jövő ingerekre. Csak az ember sajátja a neshama, ami a felsőbb világokkal van kapcsolatban, még archetipus szinten emlékszik az onnan való kiűzetésre. Szinte minden kultúrában fellelhető népmesék, népdalok tartalmaznak egy távoli szép országba való elvágyódást.... A kettő közötti egységet teremti meg a "ruah", más szóval szellem. Ez a hármasság az alapja minden egyéb akármilyenháromságon alapuló vallásnak is.

Ugyanezt prezentálja a bibliai példa az egyiptomi fogság a tudatlanság "gilguljában" (szolgaság kerekében) és az onnan való szabadulás lehetősége a mózesi kivonulás által, ahol sokan megrettennek a tudás mannája nyújtotta távlatok láttán, vissza akarnak fordulni, vagy az Egyiptomból hozott tudásmorzsákból kreált aranyborjú színten meg akarnak állni.

Hogy mindez miért a szavazás és az előbbi két poszt kapcsán jutott eszembe?

Tököm tudja........................

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr191916372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.04.13. 11:36:28

A kabbala nem a pesszimizmus filozófiája, azért ezt szögezzük le.
Nincs új a nap alatt. Rendben van. Az a kérdés eredményezhet-e egységet az ellentétek ütköztetése. Nem zárva ki a vulgáris megközelítéseket sem. Gondolok itt az ellenség-ellenfél párhuzamba állítására, szinonímaként történő alkalmazását.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2010.04.14. 00:08:42

@Mr Falafel:
Persze,hogy nem, nem is pesszimizmusról akar szólni a poszt.

Szinonímás felvetésedre nézzünk egy egyszerű példát, mint pl modern(?) tudomány eredményeként megvalósult minden gép alapvető működési elvét. Még érthetőbben pl. az autót. Adva van egy aktív maszkulin erő, amit a benzin testesít meg és egy befogadó feminim oldal, a henger-dugattyú képződmény. Egymással "ellenfélként" egyensúlyban létrehoznak egy teljesen más dimenziójú minőséget. Egymás nélkül viszont a befogadó feminim oldal egy üres meddő valami, a maszkulin erő jó esetben csak egy elpárolgó lehetőség, ellenséges viszonylatban akár molotov koktél is lehet.

A politika ennél bonyolultabbnak tűnik, holott csak a szolgaság kereke.
süti beállítások módosítása