Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

GLÓRIÁT A DÖGKESELYŰNEK!

2017. június 05. 07:13 - Mr Falafel

(Első rész)

Még, hogy dögkeselyű? Hullarabló!

Egy elmeháborodott tömeggyilkos, aki – szent meggyőződésem – kizárólag ezért élhet még, - s nem csupán élhet, de virulhat is – mert zsidó. Bumm! Itt jöhet az antiszemitázás, de ezt egyrészt leszarom, másrészt ugyan már!

Természetesen a mostanában sokak hétköznapjaiba és gondolataiba befurakodó, Magyarországon született gátlástalan gazemberről, a Nagy Machinátorról, a mocskos vén rohadék George Soros-ról beszélek.

Kemény, de igaz szavak, melyekkel leírtam ezt az emberbőrbe bújt antikrisztust. S hogy senkinek ne legyenek kétségei állításaimat illetően, igyekszem autentikus forrásokra hivatkozni. Például magára a nevezettre.

Valamelyest talán a soros származásán alapuló elképesztő és visszataszító pozitív diszkriminációt lesz nehezebb úgy artikulálnom, hogy pontosan kirajzolódjon az a diaszpóra-szemlélet, amely egyébként a Tórán alapuló internacionalista és globalista Európára (egy picit Amerikára is) jellemző.

A Saul fia című film főszereplője, Röhrig Géza mondta egy interjúban, amikor a sonderkommandósokról kérdezték, hogy „nekik meg lehet bocsátani, mert zsidók voltak”. Ma már, ha valaki belenéz a wikipédiába, azt olvashatja, hogy a sonderesek is pont olyan áldozatok voltak, mint a többi szerencsétlen a koncentrációstáborokban, de ez orbitális hazugság.

A tény az, hogy az emlékhelyeken a sonderkommandósok és más túlélők vagy rokonaik nem keveredtek. Egy volt sonderkommandós nem szólíthatta meg a többi emlékezőt. Sonderkommandósnak lenni súlyos bűnnek számított. Aztán szépen kihaltak a lágerek poklából megmenekülő zsidók és az internacionalista diaszpórások, - akik az 1910-es évek végétól jellemzően bolsevikok, majd szocialisták és kommunisták voltak – elkezdték átírni a holokauszt történetét is.

Így jutottunk el odáig, hogy a gyalázatos sonderkommandó tagjait kimosdató propagandafilm Oscar-díjat kapott. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy az extrém élethelyzetek különbözőképpen hatnak az egyénekre. Nyilván a sonderkommandó tagjai örültek a kiváltságos helyzetüknek és pont nem érdekelte őket, mi történik a többiekkel, ha ők túlélhetik. Nem voltunk ott, nehéz megítélnünk, mi hogyan viselkedtünk volna, de az, ahogyan Nemes Jeles László a filmjében, s azt követően minden egyéb módon mentegetik őket, hiszen ők is zsidók, tehát emlékük csakis pozitív környezetben őrizhető meg, számomra visszataszító.     

Így történhet meg az, hogy a már tizenévesen hullákat kifosztó, a lágerba hurcolt zsidók értékeit eltolvajló George Soros ma oly nagy becsben áll az Európai Unió színe előtt, hogy annak vezető bürokratái majdhogynem térden csúsznak előtte, s úgy állítják elénk, mint egy szent embert, hogy ne mondjam, Jézus reinkarnációját.

Elképesztő! Ez az ember saját elmondása szerint bűntudatot sem érzett azért, mert kifosztotta a halálba menetelő szerencsétleneket.

Egy kis ízelítő Steve Kroft 1998-as interjújából:

https://www.youtube.com/watch?v=kLrvExOTpYQ

Azt is állítom, hogy soros tömeggyilkos. Miért? – Mert a Földközi-tengerbe fulladt több száz afrikai nyomorult halála is az ő lelkén szárad. Természetesen megosztva Merkellel és a többi nyomorult európai vezetővel, akik képtelenek letérni az internacionalista, nemzetek fölötti rendszerben gondolkodás által kikényszerített útról, amely nem csupán a nyomorult afrikaiak halállát okozta és okozza, de egész Európa pusztulását is.

Ahelyett, hogy a líbiai parti őrség munkáját segítenénk, hagyjuk, hogy Soros civilszervezetei, például az Amnesty International, összejátszva az embercsempészekkel, hol sikeres, hol meg sikertelen mentőakciósat játszanak. Istenem, mit számít, ha belefullad a vízbe 20-30 afrikai nő és kölyök az ökörségük miatt, hiszen Európába menthetnek naponta 1500-2000 főt. Értjük? Néha odavész pár tucat belőlük, de azt ellensúlyozza, hogy naponta ezres nagyságrendben hoznak Európa partjaira belőlük.

Vajon akkor is ilyen lazán vennék a statisztikát Soros elvtárs szervezetei, ha a tagjaiknak családja veszne éppen oda? Sajnos ettől nem kell tartaniuk, pedig…

Minden értelmes embernek úgy kell gondolnia ezekre az eszelős akciókra, a hamis illúziókat keltő szirénpropagandával tömegeket hullámsírba csalogató cselekvésekre, mint naturálisan egyszerű tömeggyilkosságokra. Nem lehet elintézni az egészet úgy, ahogy Soros érvel a vele készült interjúban, hogy tudniillik egyes amorális tevékenységeink megbocsátatnak azáltal, hogy máskor meg helyesen és jót cselekszünk.

Tipikus balliberális érvelés! Ugye, csak viccelni tetszik, Soros Úr? Ha megölök valakit, bocsánatot nyerek, ha máskor meg segítek néhány szerencsétlenen? És, a kutya úristenit neki, ezt a torz, undorító értékrendet akarják ránk erőltetni liberális demokrácia címszó alatt! Nem, ezt épeszű ember nem fogadhatja el!

S akkor még nem beszéltünk arról, hogy a zsidó származása biztosította menlevél oltalma alatt palesztin terrorista szervezeteket pénzel Izrael ellenében. Vajon hány, palesztin fegyver által kioltott zsidó gyerek élete szárad a lelkén? Ennél az embernél ma alig él aljasabb a földön.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8112564159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrollEdomer 2017.06.06. 08:26:06

Szerintem ez azért erős, hogy Sonderkommandó tagjait gyilkosoknak tekintsük, azzal bízták meg őket, hogy a hullákat takarítsák el, ez nem ugyanaz, mint kollaboránsként saját fajtájukat ölni.
Soros palesztinokat pénzel? Erre van bármilyen megbízható forrás? A magam részéről zsidó palesztin kérdésben egyik oldalra sem állnék, egyrészt elismerem Izrael jogát a létezésre, és nyilván nem tárgyalhatnak olyanokkal, akik ezt elvitatják, de attól is óvakodnék, hogy őket csak ártatlan áldozatnak állítsák be.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2017.06.06. 09:13:53

@TrollEdomer: Igen, pont ezt szeretnék elhitetni a sonderkommandóról újabban. Csakhogy vagyunk néhányan, akiknek hosszú az emlékezete. 15 éve egy volt sonderes nem szólíthatta meg a többi emlékező zsidót. Ja, biztos azért, mert eltemette szegény sorstársait. Röhej!

Soros nem mehet Izraelbe, mert nem biztonságos számára. Ő pénzeli többek között az Al-Haq nevű szervezetet, amelyik a palesztinok elleni izraeli emberi jogi visszaéléseket figyeli.

Nincs olyan nép, hogy palesztin. Ezek arab cigányok, akik élnek a vakvilágban. Nem jár nekik semmi, nemhogy önálló ország.

Deansdale 2017.06.07. 10:12:19

@Mr Falafel: "Nincs olyan nép, hogy palesztin. Ezek arab cigányok, akik élnek a vakvilágban. Nem jár nekik semmi, nemhogy önálló ország."

Na ezzel azért vigyáznék egy kicsit, ezek az emberek ott éltek Izrael létrehozása előtt, és senkinek nincs joga csak úgy lemészárolni vagy elkergetni őket. Attól, hogy arab cigányok (amit nagyjából aláírok), még ők is emberek, akiknek kellene hogy legyen legalább annyi alapvető emberi joga hogy a saját otthonukból nem kergetik el őket idegen betolakodók. Vagy ha ilyesmi történik azt nevezzük nyíltan annak ami: a zsidók idegen területeket foglalnak el hadsereggel, mert úgy tartja a kedvük. Ebben a szituban nem a palesztinok az agresszorok, akkor sem ha a nemzetközi sajtóban nagyon sokáig divat volt úgy közvetíteni a témát, mintha a Hezbollah vagy a PLO minden ok nélkül rakétázná Izraelt. Számomra ez a térkép mindent elmond a szituról:
palestineembassybd.com/wp-content/uploads/2016/10/Disappearing-PalestineL.png
Azt lehet vitatni, hogy 1947-ben azt a területet nem Plaesztinának hívták, de ez a lényegen semmit sme változtat, hogy az akkor az arab cigányok földje volt, ahonnan mostanra csaknem teljesen kiszorították őket.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2017.06.08. 09:22:15

@Deansdale: Szerintem a plaesztina is pont megfelel. Ugyanis egyik sem igaz. A filiszteusok régen kihaltak, és még csak arabok sem voltak. Szóval, a most azon a római provinciai területen élő arabok szimplán cigányok. Egyébként nem magukban éltek ott, hanem a zsidókkal együtt. Nem a világ összes zsidója tűnt el onnan, hanem csak egy része. Milliós létszámban éltek az angol gyarmati területen. Nagyobb balhék sem voltak, amíg Izraelt létre nem hozták tűzzel és vassal, de főleg sok-sok vérrel. Számomra fontos Izrael léte és a cionisták propagandája. Ugyanis diaszpóraellenes vagyok. :-)

Deansdale 2017.06.08. 10:01:30

@Mr Falafel: Nézd, ha valaki azt mondja hogy neki a homoki négerek nem szimpatikusak és ezért nincs baja azzal hogy Izrael az arabok kárára terjeszkedik, az egy elfogadható álláspont. Így gondolja, oké. Nekem azzal van bajom ha valaki úgy tesz mint ha szegény ártatlan Izrael csak a gonosz terrorista agresszorok elleni védekezésképpen irtaná ki ill. kergetné el azokat az arabokat akiknek amúgy sincs joga ott lenni. Ezek a szerencsétlenek ott élnek, legalább annyi joguk van ott tartózkodni mint bárki másnak, úgyhogy ne mentegessük Izraelt - rohadt tetűládák akik azt hiszik bárki mást büntetlenül kiirthatnak.
Az megint más kérdés, hogy örvendetes lenne egy jó nagy Izrael ami a világ összes zsidóját összegyűjtené :)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2017.06.08. 23:10:33

@Deansdale: Bravó, ez a gondolkozás ásta meg Európa és az egész civilizáció sírját, hiába verték nyálukat a libsik. Az Izraelben élő arab állampolgárok baromi jól élnek, parlamenti pártjuk, szavazati joguk stb is van. Anno 1948-ban néhány tízezer tetves cigány odébb költözött néhány tíz kilométerrel, mert nem nem akartak zsidó fennhatóság alatt élni. Ők is kaptak területet, csak azt a jordániai arab tesóik kinevezték sajátjuknak, kiket nem sikerült lekaszabolniuk, azok beszorultak az úgynevezett gázai övezetbe. Ma ebből a maradékból vissza szeretne költözni kb. néhány tízmillió. Mindez történik a világnak egy fél dunántúlnyi szegletében, ergo a kutyát sem érdekelné, ha nem szerepelnének a történetben a zsidók. De szerepelnek, ezért a hozzád hasonló szép(elgő) lelkektől milliárdos nagyságrendű pénzt, paripát, fegyvert kaptak, kapnak, oly mértékű világpolitikai tényezővé válhattak, hogy a buzi fundamentalista iszlám ideológiára rátelepedett idióták a migráncsokkal el tudják foglalni a civilizált világot. Visszanyalt a fagyis néni, lehet búsborongani.
Ja, és még csak egy költői kérdés: ebben a szép új sarijás világban hol lehetne a helye a "nagy Izraelnek"?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2017.06.08. 23:20:32

@biboldó: Nahát, mit csipogott be a telefonom? - Hát azt, hogy Biboldó írt a menekülttáborba. Apukám, te aztán... :-D
Kedvelem Deansdale-t. Izrael ügyében nem értek vele egyet, de ettől még jó ember. Sajnos nálunk rossz a reklámja Izraelnek. Anno Arafatot csókolgatták sokan, aztán a radikális jobboldal hitte azt, hogy az ellenségem (zsidók) ellensége (arabok) a barátom. Én ezt sosem értettem.
Gondolj bele, a magyar parlamentben izraeli kitűzővel rohangáló ballibek most arab terroristákat toboroznak Európába. Ez a büdös antikrisztus Soros is szeret a zsidó származása mögé bújni, ha a gaztettei szóba kerülnek.
Olvass bele Deansdale blogjába, nagyon jókat ír. És kurvára nem spanja Ahmedéknak.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2017.06.08. 23:37:51

@Mr Falafel: Kicsit zajlik körülöttem az élet, nem nagyon van időm, sem ingerenciám a netes baszakodásra. Ide csak pihenésként benéztem, és lám, jó ötlet volt.
Nem célom senkit minősíteni, csupán kicsit esetleg felkavarni az állóvizet, netán mosolyogni a bazi nagy egyetértésen, ami egy nyolcvanhat éves aggastyán, mint minden szarság okozója szarszapulásában nyilvánul meg. Tény, van lóvéja az öregúrnak, de baromira szegény az a világ(nézet), ami ennyitől összefossa magát.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2017.06.08. 23:40:34

@biboldó: És közben olvasgatok, jókat írsz. Legalábbis jól reagálhatókat............

Deansdale 2017.06.09. 08:55:18

@biboldó: Ritkán látok ennyire egyoldalú képet Izraelről. Persze, ők tiszteletben tartják az arabokat, épp csak falat húztak fel ellenük, irtják őket és kvázi tiltják a faji/vallási vegyesházasságot. A zsidóknál kevés rasszistább nép él a földön, ráadásul ők ezt nyíltan vállalják (mivel senki nem mer szólni nekik ezért).
davidduke.com/dna-testing-necessary-israeli-marriage-laws-explained-rabbi/

Tekintve, hogy a migránsáradat elindításában ők játszották az egyik fő szerepet, nem igazán értem hogy miért is kellene szimpatizálnom velük. (Többek között) az ő kifejezett nyomásukra járja végig az USA a közel-keletet és távolítja el a rendet fenntartó "diktátorokat", illetve gyengíti meg a helyi hadseregeket annyira, hogy a lázadók megerősödhessenek. Az ISIS az USA terméke, és ne legyenek illúzióink, ebben igen mélyen benne van Izrael keze. Éppen ezért sokkal inkább az cinkos az arabok migrációjában, aki hallgat a közel-keleti atrocitásokról. Ha ott nem baszogatnák őket akkor sokkal kisebb valószínűséggel jönnének ide...

De tulajdonképpen nem is ez a lényeg, szerintem egyszerűen csak összekeverted az elemi empátiát az arabok libsi módon történő pátyolgatásával. Én nem mondtam többet, mint hogy ők is emberek és nem kellene az emberi jogaikat semmibe venni, vagy ha már megtörténik akkor azt ne sumákoljuk el, mint pl. te :) Ez köszönő viszonyban sincs azzal, hogy nekünk vagy az EU-nak arabokat kellene importálni. Ha rajtam múlik inkább azokat is deportáljuk akik már bent vannak. Csak az "élni és élni hagyni" filozófiát követem, vagyis ide ne jöjjenek, de a saját területeiken mindenki más hagyja őket békén, még a zsidók is. Szerintem ennél korrektebb hozzáállás nem nagyon létezik.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2017.06.09. 21:14:03

@Deansdale: Azén olvasatomban egyoldalú megközelítés, ami minden logikát nélkülözve zsigerből kijelenti, hogy Amerikát Izrael irányítja, Európát meg Soros. Az már az egyoldalúságon is túlmegy, amikor minden helyi ismeret nélkül, csak a divatos, ám a migriket a nyakunkba hozó "pfujjj Izrael, keblünkre a szegény üldözött palesztinokkal" alapállás határozza meg a látásmódot. Empátiának ehhez kb. annyi köze, mint pl. Soros Gyuri bácsinak a cionizmushoz. Csak a tényszerűség kedvéért: vannak arab származású izraeli állampolgárok, kik a szabad vallásgyakorlat jegyében lehetnek muszlimok, keresztények vagy bármi más hívők, akár ateisták is. Nekik vannak parlamenti pártjaik, állampolgári jogaik, mik szerint a polgári keretek között a zsidókhoz hasonlóan szabadon házasodhatnak akikkel akarnak, sőt, akár melegek is lehetnek. Más kérdés, hogy a vallásuk mit enged meg. Ismeretségi körömben volt, Magyarországon volt eset, hogy katolikus vőlegény nem tudott egyházi esküvőt tartani, mert a református ara nem nem volt hajlandó benyalni az Anyaszent egyháznak.
Továbbá vannak az úgynevezett palesztinok, kik a gázai övezetben élnek. Őket támogatják horribilis mértékben a szép(elgő) lelkek, kik empátiájukkal még ideológiailag is elfogadhatóvá teszik, hogy pl. nyugodtan szurkálgathatnak, robbantgathatnak, gyilkolászhatnak. Csakhogy ezeknek a tetveknek minden és mindenki ellenség, ami nem iszlám. Itt nyal vissza a fagyisnéni, átgázolnak kerítésen, határokon és rohannak az empatikusok keblére terjeszteni az igazhitet. A csúf Izrael ezeknek autonómiát adott, ellátja őket vízzel, infrastruktúrával stb. Vannak köztük, kik tisztességgel átjárnak Izraelbe dolgozni, de a többség a segélyekből finanszírozottan inkább hőbörög, szurkál, robbant. Miattuk van betonkerítés, így könnyebb kiszűrni őket.

Deansdale 2017.06.09. 21:33:42

@biboldó: "Azén olvasatomban egyoldalú megközelítés, ami minden logikát nélkülözve zsigerből kijelenti, hogy Amerikát Izrael irányítja"

Micsoda szerencse bammeg, hogy én nem tettem ilyet...

""pfujjj Izrael, keblünkre a szegény üldözött palesztinokkal" alapállás határozza meg a látásmódot"

Te most vagy trollkodsz, vagy egyáltalán el sem olvastad amit írtam. Például ezt: "Ha rajtam múlik inkább azokat is deportáljuk akik már bent vannak." Szalmabábokkal verekszel, talán jobb lenne ha engem kihagynál belőle.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2017.06.09. 21:39:09

@Deansdale: ) "az ő kifejezett nyomásukra járja végig az USA a közel-keletet és távolítja el a rendet fenntartó "diktátorokat", illetve gyengíti meg a helyi hadseregeket annyira, hogy a lázadók megerősödhessenek. Az ISIS az ..."

Te olvasod magad, vagy csak írogatsz?

Deansdale 2017.06.09. 21:47:56

@biboldó: Milyen fasza, hogy az idézet elejéről szándékosan levágtad a "Többek között"-et, mivel az megcáfolja amit mondasz... De még ha az nem lett volna ott, az "az USA izraeli nyomásra járja végig a közel-keletet" AKKOR SEM egyenlő azzal az állítással, hogy Izrael irányítja az USA-t.

Az első pillanatban eldöntötted hogy én egy olyan típusú ember vagyok akit te nem komálsz (libsi migránsbarát és zsidóellenes), csakhát mellélőttél az elhamarkodott ítélettel, amit nincs tököd beismerni, úgyhogy inkább kötöd az ebet a karóhoz. Ennek semmi értelme, úgyhogy ha ezen a vonalon akarod folytatni a beszélgetést akkor inkább ne is fáradj vele.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2017.06.09. 21:58:42

@Deansdale: Nyugodtan kifarolhatsz a témából, semmi gond.
És ha többek között? Kik a többiek?

A "keblemre" nem azt jelenti, hogy behívod őket, hanem az egyoldalú "empátiával" való támogatást.

Nem döntöttem el semmit, sőt veled ellentétben tartózkodtam a személyeskedéstől, minősítésektől is.

Amúgy tényleg semmi személyes, mikor benéztem ide, Tiéd volt az utolsó hsz, azért reagáltam arra. Tehettem volna a poszttal is, de Falafellel meg már annyit basztattuk egymást, hogy kimondatlanul is borítékolhatnánk a vica-versa sokadik reakciót is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2017.06.10. 08:09:39

Az arab tavasz nem lehetett Izrael érdeke. Már csak azért sem, mert annak egyetlen célja, - mint az mostanra kiderült - Európa elpusztítása.

Soros György nem egy 80 éves gazdag aranyos bácsika, hanem a Merkelt dróton rángató antikrisztus. Természetesen nem is cionista, mert Izrael ellensége. A cionizmus egy mozgalom volt, amely a zsidók egyetlen hazába való visszatérését tűzte ki célul. Ezért van Izrael. A globalista pénzügyi köröknek semmi köze a cionizmushoz. Nekik a pusztításhoz van közük, mert abból lehet a legjobban meggazdagodni: előbb a fegyverekből, majd az újjáépítésből.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2017.06.10. 23:43:08

@Mr Falafel: Az arab tavaszt csak az próbálja meg Izrael, zsidók nyakába varrni, kiknek össz logikájuk, mindenre magyarázatuk a "merazsidók" Ugyanezen észlények mélyen fel voltak dúlva, mikor Izrael nem engedte be a térségen végigvonuló felforgató tüntető vándortúristákat.

Merkel mama számomra is rejtély. Nem tudom hova tenni, miért engedte Európára kontroll nélkül a sáskahadat- Az Eu vezető gazdasági tényezőjeként nem hinném, hogy Gyuri bácsi jelentős befolyással bírhatna rá. Ha mindenáron háttér összeesküvésre kéne tippelnem, inkább fogadnék stázi-kgb konstellációra. Passz.

Gyuri bácsi a deportálás idején 13-14 éves volt..........

Pash Cutter (törölt) 2017.06.11. 11:39:41

@biboldó: A Deansdale-ügy...

Sikerült lebaloldalizni egy jobboldalit (még Falafel jóindulatú kijózanító kommentje után is). Ahelyett, hogy beismernéd, hogy elkövettél egy hibát, a képzeletbeli tapsok közepette megdicséred magad.

EZ IGEN! TE EGY ARC VAGY, KOMÁM! :P

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2017.06.11. 13:50:04

@Pash Cutter: Te csak oldalakban, kategóriákban tudsz gondolkozni? A butyuta minősítésen túl esetleg valami érvféleség is?

P D FÜ HÖ

Pash Cutter (törölt) 2017.06.11. 14:06:19

@biboldó: Manó. Személyeskedik. Ari. De nem simogatom meg.

Léptem.

Deansdale 2017.07.17. 18:25:47

@Mr Falafel: Izrael elutasítja a Trump és Putyin által nyélbe ütött szíriai tűzszünet, mivel az "Iránnak kedvez". Szerintük folytatni kellene az öldöklést, és Netanyahu az erre vonatkozó követeléseit már közölte is a két nagyhatalommal.
dailycaller.com/2017/07/16/israel-complains-syria-ceasefire-deal-helps-iran/

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2017.07.18. 09:41:00

@Deansdale: Izrael és Irán viszonya egy ideje eléggé fagyos, miután Irán többször is kijelentette, hogy addig nem nyugszik, amíg Izraelt el nem tünteti a föld színéről. Szerintem a perzsa államnak inkább szövetkeznie kéne a zsidókkal a térség stabilizálása érdekében. Nyilván nem így lesz, de komolyabb egymásra támadástól sem kell tartani.
süti beállítások módosítása