Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

BOTRÁNYÚSZÁS

2016. november 22. 23:05 - Mr Falafel

Mint kitörni készülő vulkán, úgy forrong a magyar úszósport. Megannyi feszültség készül a felszínre törni, hogy aztán izzó árja elsöpörjön mindent, mi útjába kerül. Ki tudja, talán a múlt konok vén monolitját is, a régi rendszer repedésekkel sebzett évezredes szikláját, Gyárfás Tamást is.  Én nem bánnám, szerintem eljött az idő a változásra.

Bár véleményem megannyi társra talál a magyar közösségben, jócskán vannak olyanok, akik inkább maradnának a már jól bevált rendszerben, a jól ismert vezetőkkel. Miközben a kialakult helyzetet elemzem, megpróbálom megérteni a régi rend híveit is. Úgy kell tehát kibontanom a témát, hogy kölcsönösen magyarázatot kapjunk a másik tábor eltérő vélekedésére, hogy megértsük egymást.

Kezdjük az elején!

Hogy hol is lehet megragadni az elmérgesedő ellentét magva elvetésének pillanatát? – nos, azt hiszem, a napokban éppen Hosszú Katinka sietett segítségemre, amikor elmondta, hogy 2008-ban Gyárfás Tamás azt tanácsolta neki, hagyjon fel az úszósporttal.

Mielőtt ebbe részletesebben is belemennénk, meg kell említenem, Gyárfás Tamás több más úszónak is igyekezett a lelkére beszélni. Hogy csak az ismertebbeket említsem: Cseh László, Risztov Éva és Gyurta Dani. A Magyar Úszó Szövetség (továbbiakban MÚSZ) elnöke szereti hinni, hogy elnöki pozíciója biztosította hatalmával a mindenki Tamás bácsija ő, s mint ilyennek, olykor el kell beszélgetnie a reá bízott embermasszát alkotó egyedekkel, ha azok valamiért kilógnak az egységes egészből. Olyan ő, mint Lenin elvtárs volt.

Katinkának tehát 2008-ban, a sikertelen olimpiai szereplése után azt javasolta, hogy hagyjon fel a versenyzéssel és koncentráljon a sportpályafutás utáni jövőjére. Nem tudom, mit gondolt erről Katinka, de az biztos, hogy az éven Amerikába ment tanulni, edzett keményen és 2009-ben rögtön világbajnokságot nyert. Sőt, nem csak úgy simán, de világbajnoki- és Európa-csúcsot úszva, miután az előző napokban két bronzérmet is begyűjtött.

Na, most Gyárfás Tamás vagy jó pszichiáter, vagy Katinka egy igazi győztes típus, aki sosem adja fel. Utóbbira azóta tudjuk a választ. Az elnök úr kvalitásainak felmérése további kutatásokat igényelne, de ahhoz nincs különösebben ingerenciám.

Nem tudjuk, hogyan alakult ezt követően Katinka és Gyárfás Tamás viszonya a 2012-es újabb sikertelen olimpiát követő időszakban. Annyi bizonyos, hogy a Katinka felkészülését szándékosan elszabotáló Dave Salo úgy felbőszítette ezt a lányt, hogy Iron Lady lett belőle. Mint a filmben, amikor a gonosz főnök kilöki az ablakon a titkárnőjét, akiből a Macskanő lesz ezáltal.

Hát ilyen ez a lány! Őt nem lehet leírni, küzd foggal-körömmel. Számomra ez lenyűgöző. Sokszor elképzeltem már, micsoda indulatok dolgozhatnak benne, s itt az indulatokra nem, mint pejoratív valamikre gondolok. Mennyi érzelem és feszültség! Nem lehet egyszerű kordában tartani mindezt. Valakinek mégis sikerült, és ez a férje és edzője, Shane Tusup.

Sok magyar szem szegeződik rá sandán, de még több csípős (és villás) nyelv tűzi őt hegyére. Mondják, teljesen elrontja ezt az egykor édes kicsi lányt. Állj! Ki is mondta ezt először nagy nyilvánosság előtt? – Naná, hogy Gyárfás Tamás! Na, hát ennyire ismeri Katinkát. Ennyire ismerik a többiek is, akik szerint Shane vadítja a doromboló házi cicát bestiává. Ugyan már! Hol volt Shane 2008-2009-ben, amikor Katinka brutális választ adott az őt nyugdíjazni akaró MÚSZ-elnöknek a római VB-n? Ebben a lányban őserő van, ez nem szorul vadításra, ezt sokkal inkább idomítani kell.

Sokszor halljuk, hogy Shane kivel hogyan volt tiszteletlen, mi több, erőszakos, fennhéjázó, bárdolatlan, stb. Ő mégsem áll ki megvédeni magát, nem megy bele a sárdobálásba. Ő egyszerűen nem ilyen. Az olimpián láthattuk, mennyire izgul szeretett feleségéért, hogy könny szökik a szemébe a feltoluló érzelmektől. Mindeközben Katinka az öklét rázza, vagy mutatóujjal fenyeget valami elvonatkoztatott, láthatatlan ellenséget, nyelvet ölt, de sosem sír.

Rióban megkérdezték Shane-től, milyen érzelmek ébrednek benne, amikor amerikaival versenyez a párja. Mire azt felelte, hogy ne vicceljenek vele, ő magyar. Nem csupán kinevették őt ezért a derék magyarok, de újabb szitokáradatot is kapott. A részére figyelmet és megértést nem adó honfitársaimnak így fogalmuk sem lehet arról, hogy Shane ott és akkor Katinka volt, vagyis a saját feminin énje. Mindez arra utal, ki dominál a kapcsolatukban.  

Szóval, a Shane-gonoszt megteremtő és azt gyűlölő emberek jobbára ostoba kretének.

Hogy miért beszélek így, ha az elején azt írtam, hogy posztommal megértést akarok teremteni? Ja, kretének, nem azt mondtam, hogy meg akarlak szeretni titeket, vagy azt várom, hogy ti szeressetek meg, csupán annyit, hogy érthetővé teszek bizonyos viszonyokat.   

Lassan el is érkeztünk a jelen helyzet taglalásához.

Katinkánál megint elszakadt a cérna. Ennek közvetlen előzménye, hogy sem Gyárfás, sem a MÚSZ többi nagyfejűje nem gratulált Katinkának az olimpián, vagy azt követően. A MÚSZ elnöke nem adott át neki érmet, pedig adhatott volna legalább négyet! Helyette a lelátón ült és az egész világ láthatta, mennyire nem örül Hosszú sikereinek. Hargitayval egyetemben. A stúdióban dr. Sós Csaba is csak fokozatosan enyhült meg iránta, amikor magával ragadta az eufórikus hangulat.

Ezt követően Gyárfás újabb döfést vitt be a világ jelenlegi legjobb úszónőjének. Mint a FINA kommunikációért felelős alelnöke hivatalos kommünikében gratulált Chad le Clos úszónak a VK-sorozatban elért 100. érméhez. Ugyanezt nem tette meg korábban Katinkával szemben. Sőt, a le Clos-nak tett gesztust követő napokban Katinka elérte a 200-at, de még csak rá sem köszöntek. Aki így megsért egy királynőt, aki ilyen övön aluli ütést visz be egy Iron Lady-nek, annak számolnia kellett volna azzal, hogy tette nem lesz elfelejtve.

S akkor megint jön ez az elvtárs és Katinkázik egy jót valami béna kis riportban. Úgy adva elő a helyzetet, hogy nyugvópont van, nem volt szurka-piszka, mindenki belátta, így a legjobb, ez a helyzet a legideálisabb. Miközben a másik fél úgy készül versenyről versenyre, hogy bántja, amiért a méltóságában megsértették, hogy eredményei ellenére lekezelik, hülyegyereknek nézik. (Erre még visszatérek! – Mármint a hülyegyerekezésre.)

S akkor robban a bomba, vagy, hogy posztom bevezetőjének képi világához visszatérjek, mordul egyet a kitörni készülő vulkán. Katinka felszólítja minden úszók cáratyuskáját, az alattvalóit joviális öregúrként simiző és dorgáló Gyárfás Tamást, hogy távozzon a MÚSZ éléről, s ha már elmegy, vigye a sleppjét is.

Apropó, a sleppje! Turi Györgyöt megkérdezték, hogy nem zavarja-e, hogy minden úszója elhagyta az olimpia előtt, mert ma már mindenki az amerikai stílusú egyedi felkészülést preferálja, nem a csoportos edzéseket. Turi azt válaszolta, hogy nem zavarja, ő senki kedvéért nem változtat a 30 éves, jól bevált módszerein. Bumm! Hülye és még kérkedik is vele.

De a többi is ilyen. Az idült alkoholista Törös Károly, aki részegen kikotyogta Kiss László titkát, amiből aztán a botrány lett. Szegény Hargitay, akit azért becsültem, mert anno a Kiss László vezette puccs idején egyedül emelt szót Széchy Tamásért. Erre szövetségi kapitányként azonnal önkényeskedni kezd és a válogatási elveket felfüggesztve magára haragítja Gyurtáékat. Majd a Katinkás sztoriban hazudik valamit, amit Gyurta még aznap cáfol. Gyorsan devalválódik a pali! A súlytalan és névtelen senkiket nem említem külön. Sós Csabára meg még visszatérek.

Adva van tehát egy szövetség, amelynek viszonyai leginkább a lenini Szovjetunióra emlékeztetnek, ahol Lenin elvtárs a népért dolgozott, de azt nem tűrte, ha a nép bele akart szólni élete alakulásába, ezért a legjobb elvtársait kivételezett helyzetbe juttatva általuk szankcionált, miközben az ő keze tiszta maradt. Mondjuk Julius Caesar is ilyen volt, lehetne példa ő is, de Lenin valahogy jobban visszaadja a rendszer áporodott, dohos szagát. 

Mint azt megtudhattuk, Gyárfás atyuska is ekképpen vezeti a MÚSZ-t. Akinek ad, attól feltétlen lojalitást vár cserébe, s az akadékoskodók ellen is őket veti be. Amelyik edző vagy egyesület vágyik egy jó támogatási szerződésre, luxus edzőtáborokra, annak legalábbis is rosszallóan csóválnia kell a fejét az elégedetlenkedések halltatán, de egy ponton túl fel kell állnia és a szolgálaton szerzett tekintélyt felhasználva határozott, szakmainak látszó ellenvéleményt kell megfogalmaznia. Amint azt a napokban Turi György tette.

Turi György olyan elégedett a jelenlegi paradicsomi állapotokkal, hogy olyan már nincs is. Igaz, valamirevaló úszója sincs, de az nem is számít. Elvisz ő Bora Borára edzőtáborba egy csimpánzt is, ha nincs más.

Turira licitált rá egy nagy ember senki kis fiacskája, Csurka Gergő, aki a MÚSZ szakmai bizottságai közül a Sajtó Bizottságban Gyárfás Tamás közvetlen munkatársa (vagy szócsöve?). Csurka nemes egyszerűséggel lebutázta az úszókat, akik inkább úsznának, mint hülyeségeket beszélnek.

Mondta ezt azok után, hogy szinte valamennyi olimpikon úszó csatlakozott Hosszú Katinka kezdeményezéséhez. Cseh Lacit, Jakabos Zsut és Hrisztov Évát kivéve. Laci MÚSZ elnökségi tag, így ő az ellenoldalon van. Jakabos Zsu még csak a „J” betűnél tart az írástanulásban, így egyelőre nem írja a lá a petíciót. Risztov Éva meg… Mit tudom én! Sötét ló.

Egy normális országban Csurka Gergelynek ezen kijelentései után mennie kellene valami személyes gulágra, mondjuk egy bosszúblogocskába, végül is egy újságíróról beszélünk. Magyarországon azonban a kádárizmus, - ami a leninizmus kistestvére – reneszánszát éli. Egykori tömeggyilkos vezetőnk időskori regnálásának emlékképei töltik ki a demokráciában csalódott kismeberek képzetét. S ha valaki csalódott a demokráciában, az csalódott a demokrácia nyújtotta szabadságjogokban is. Ezért néz sandán mindazokra, akik a hatalom, a tekintély ellen felemelik a szavukat és változást sürgetnek.

Hüledezik a szolgalétébe belegyönyörült proletár, félti ez életének minden apró reprezentációját, az olyanokat, mint például a MÚSZ. Retteg attól, hogy a szövetség megváltozzék, mert úgy gondolja, valami olyan borzalom jön, mint a rendszerváltással a munkanélküliség, a személyes társadalmi értékvesztettsége. Ezért aztán védelmébe veszi a kádárosan diktátor Gyárfást, így óva meg saját lelkében az ott nyüszítő szocializmust. S szidalmazza Hosszú Katinkát, aki elvenné tőle legféltettebb kincsét, a szolgának levés boldogságát.     

Történik mindez pártsemlegesen, de pártok színeibe csomagolva. Mindkét politikai oldal szimpatizánsa pontosan meg tudják mondani, hogy Katinka azért az ellenségük, mert a másik oldallal kollaborál. Ez egy hárító mechanizmus, amely azt hívatott elmaszkírozni, hogy valójában szolgaként érzik magukat teljesnek, hogy a diktatúra közelebb áll a lelkivilágukhoz, mint a demokrácia. Így aztán Katinka egyfelől a „Fideszmaffia” előretolt bázisa, tehát gyűlölni kell, másfelől egy liberális acsarkodó, aki azért támadja Gyárfást, mert az a kormány bizalmát élvezi, mindezért utálatos számukra.     

Közben az egyre eszkalálódó helyzetben szinte óránként nyilatkozik valaki, hogy csatlakozik Katinkáékhoz. A kormány is megszólalt a mai napon. S bár egyelőre adnak némi mozgásteret Gyárfásnak, a vég elkerülhetetlennek látszik.

Azt nem gondolom, hogy Gyárfás a feledésbe bukik. Sokkal valószínűbb, hogy találnak neki valami jól hangzó lobbista állást, hogy a nemzetközi szinten szerzett tekintélye megmaradjon, hogy a befolyását a hazai úszósport érdekében tovább kamatoztathassa. Mert az kétségtelen tény, ezt eddig is jól csinálta. Az most mindegy, hogy elsősorban magáért tette, de ez természetes. Ráadásul Gyárfás az általam ismert egyetlen hazafias érzelmű őskomcsi. Ezt én mindenképpen a javára írom.

Ugyanakkor nem tudok elmenni amellett, hogy márciusban már 67 éves lesz. Szép kort ért meg eddig, pályafutása eredményes volt és elismerésre méltó. Nem lehet elégedetlen. El kellene végre ereszteni azt a kormánykereket, kapitány! Pihenj meg, atyuska!

S hogy ki legyen Gyárfás után? – nehéz kérdés. Az nyilvánvalóan eget rengető ostobaság, hogy Katinka a férjének szánja ezt a posztot. Jézusom, ilyen rövidlátó helyzetértékelést megemlíteni is ciki! Szóba került Czene Attila neve is, de egyelőre dr. Sós Csaba látszik befutónak.

Sós szakmabeli, ráadásul sokkal diplomatikusabb tud lenni, mint az úszás körüli többi lehetséges személy. Szövetségi kapitánynak el tudom őt képzelni. Az sem kizárt, hogy a híreszteléseknek megfelelően Katinka is egyetértene ezzel. A MÚSZ elnökének lenni viszont valami más, kevésbé úszószakmai, mint inkább érdekérvényesítési felsőfok. Olyan, mint Gyárfás. Ismer valaki egy kevésbé megcsontosodott Gyárfás Tamást?  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6911992022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alprazolam 2016.11.23. 14:18:37

Nem Hrisztov, hanem Risztov Éva.

alprazolam 2016.11.23. 14:20:04

Ja, és Seszták Miklós lesz az új elnök. Már bizonyított, jó káder. Szépen, tisztára tudja, ragacs nélkül.

gyurmicsek 2016.11.23. 14:56:34

Rezsi Szilárdot lécciiiiiii !

Márk_Márk 2016.11.23. 15:23:29

Ha valaki ennyire sötét segg, miért akarja ezt bloggerként az egész világ elé tárni?

Leylandi 2016.11.23. 15:51:02

@Márk_Márk: itt is nyomatod, alulfizetett bérenc? Nem volt még elég?
Anyám, keményen tolják a gazdáid a bérkommereket, tán a vesztüket érzik?!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2016.11.23. 17:32:45

@Márk_Márk: Miért tőlem kérded? Az ember a problémáira leghamarabb magában találja a meg a választ.

2016.11.23. 18:36:19

Ha hinnék a mágiában, azt mondanám, ez Orbánnak ment, csak sikerült a céltáblát lepasszolnia Gyárfásnak. Pont ugyanolyanok a saját közegükben. Ha még emlékszik valaki, Orbán haverjai sűrűn buktak egy időben, a leglátványosabb Egyiptom volt, ahol másnap ki is tört a forradalom, ahogy kitette onnan a lábát. Ám még hátra van egy forradalom, ha nem sikerült elhinnie a népnek, hogy fülkeforradalmat csináltak és van még egy szabadságharc, ami szintén ilyesmire vár.

Nagy Ivó 2016.11.24. 14:55:46

@alprazolam: Egyébként valószínűbb, hogy Hrisztov, csak félre lett anyakönyvezve. Nem ő, hanem valamelyik őse. A Hrisztov viszonylag gyakori bolgár családnév, és a XIX. század második felében rengeteg bolgár jött Magyarországra. Féltételezhetően az ő felmenői is, akiknek a nevét a korabeli magyar hivatalnokok képtelenek voltak leírni, így lettek Hrisztovékból Risztovék.
süti beállítások módosítása