Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A HELLER-JELENSÉGRŐL

2013. november 23. 09:47 - Mr Falafel

Agnes Heller a náciktól rettegő zsidó szerepét hozta, amikor a svéd tévéseknek nyilatkozott. Ha ez egy filmakadémiai díjátadó lenne, Heller akkor sem nyerne ezért az alakításáért semmilyen díjat, mert hiteltelen.

Vajon lehetséges, hogy a zsidók rettegnek, és joggal rettegnek ma Magyarországon? - Gondolkodás nélkül rá lehetne vágni, hogy nem, ez nem lehetséges. És ezzel nem is lőnénk olyan nagyon mellé. Hiszen a mindennapjainkban sehol nincs jelen az etnikai indíttatású erőszak. Persze, ez nem igaz, mert a cigányság erőszakos cselekményei szinte minden alkalommal etnikai töltetűek. De most hagyjuk őket, beszéljünk a zsidók és magyarok viszonyáról! Egy nem zsidó sosem fogja tudni átérezni, mit jelent a holokauszt. Hogy mit jelent a benne megnyilvánuló emberi embertelenség. Igenis vannak zsidók, akik okkal és joggal rettegnek ma is. A holokauszt kitörölhetetlen, elfelejthetetlen és megbocsáthatatlan. Csak gondoljon bele mindenki, akit igaztalanul fosztottak meg mindentől és mindenkitől, akit szeretett, hogy meg tudott-e már bocsátani, el tudta-e feledni. Meg tudnánk-e mi bocsátani annak, aki önmagunktól, az emberségünktől fosztott meg? Lássuk be, vannak sebek, amelyek sosem gyógyulnak be.

Hogy akkor mégis miért tartom hiteltelennek Agnes Hellert? - A válasz egyszerű, és minden józan gondolkodású ember - legyen az akár magyar vagy zsidó - számára világos. Agnes Heller egy olyan hatalom kegyeltje volt évtizedeken át, amely hatalom nyíltan és erőszakosan antiszemita volt. Ez a hatalom, amelyet Heller egy, azóta már mindenki számára ismert levélben magasztalt, pénzt adott iszlám terrorszervezeteknek, hogy kiirtsák a zsidókat. Ez a hatalom perbe fogta, kivégezte vagy elüldözte azokat a zsidókat, akik Izrael állam létrejöttét éltették. Mindezt a holokauszt után.

Ilyen szellemi-ideológiai háttérrel hogyan gondolhatja bárki is, hogy Heller igazat mond? Ez a nő 25-30 éve még zsidók gyilkolását célul kitűző rendszert szolgált boldogan! Hogy elmondja helyettünk, amit érzünk? Igen. És? Ettől hiteles? Hiteles lesz Heller attól, hogy abban, amit mond, van igazságtartalom?

Szerintem nem. Ugyanakkor az is tény, hogy Heller aljassága nem csökkenti a mondanivalójában felsejlő igazságtartalom súlyát. Mert akár beismerjük, akár nem, létezik ma Magyarországon az antiszemitizmus. A gyilkos indulatú nézet, amely nem válogat ember és ember közt, ha az zsidó származású. Éppen ezért azok a zsidók, akik az államszocializmust mindenki máshoz hasonlóan egyszerűen csak túlélték, és nem voltak haszonélvezői a rendszernek, joggal félnek most, látva a zsidóság egésze ellen irányuló erőszakos ideológiák terjedését.

Ezek az emberek ma is áldozatok, megfélemlített, félrevezetett szerencsétlenek, kellékek egy nagyhatalmi játszmában. Anélkül, hogy saját sorsuk alakulásában betöltött szerepüket bagatellizálnám, kijelentem, a magyar zsidóságot megint elárulták, ráadásul olyanok, akikben okkal bíztak.

Hosszan kellene értekeznem az emberi kultúrák működéséről, hogy megértsük a zsidó kultúra lényegét. Sem idő, sem hely nincs erre itt. Annyit azért elmondhatok, hogy a zsidó kultúra, bár sok vonásában rokon a magyarral, egyes attitűdjeiben viszont nagyon is különbözik attól. Ezek a különbözőségek, különösen, ha erre még fel is hívják a figyelmünket, nagyon távoli dimenzióba helyezhetik, és helyezik is a két kultúra együttélésének jobb lehetőségét. Magyarként nehéz megérteni, hogy a zsidóság miként hihet azoknak a zsidó származású embereknek, akik a zsidó nép kiirtását tűzték ki célul, akik fizettek azért, hogy terroristák zsidókat gyilkoljanak. Édes Istenem, még csókolgatták is a terroristák vezérét! Magyarként ezt elfogadni nehéz.

Ám ekkor gondoljunk bele abba, hogy mi, magyarok akkor sem állunk ki egymás mellett, ha nincs nyomós ellenérdek, hogy mi, magyarok akkor sem bocsátunk meg a másik magyarnak, ha annak ártó szándéka irányunkban nem volt. Sokszor pusztán irigységből gyűlöljük meg a másik magyart, és haragunkban végsőkig kitartunk. Hány család van, ahol a testvérek perben és haragban élnek, ahol a gyermek megtagadja szüleit, és fordítva is! Akkor már nem elfogadhatóbb, tiszteletre méltóbb a zsidók egymással szembeni megbocsátása? Dehogynem! Álljunk meg egy pillanatra, gondolkodjunk el ezen! Elvonatkoztatva a politikától, a kulturális különbségektől, és pusztán az ember alapvető természetére koncentráljunk. Arra, ami fenntartja fajunkat évezredek óta: a tudatra, hogy szükségünk van egymásra, mert egymás nélkül egyedül vagyunk, együtt viszont többek és erősebbek, uram bocsá’, boldogabbak is.

Mindezekért, az itt elmondottakért nagy a bűne Agnes Hellernek. Amit művel, a gyűlölet lángjainak szításával, társadalmunk végérvényes megosztottságát segíti elő. Amikor zsidóként nyilatkozva a magyarság egészének nevében tesz dehonesztáló kijelentéseket, a két valóságot összemosva uszít minket egymás ellen. Mert zsidóként, ha igaz zsidó lenne, mondhatná, hogy az antiszemitizmus tényszerűen megfigyelhető erősödése rettegéssel tölti el a zsidókat. És igaza is lenne. Csakhogy ő a magyarok, a mi nevünkben beszélt, mindannyiunk nevében, mintha az, amit állít, mindannyiunk véleménye lenne. S azzal, ahogy védik őt elvtársai, csak még inkább utálatossá teszi őt a szemünkben. Mert nem igaz, ellent mond a logikának, a magyar nyelv szemantikai törvényeinek, hogy ő pusztán a saját véleményét mondta el.

Agnes Heller nem buta, hanem gonosz, végtelenül gonosz. Aljas ő embernek, magyarnak és zsidónak egyaránt. Emlékszünk még, milyen gyilkos hévvel tagadta, hogy 2006-ban Magyarországon emberekre vadásztak fegyverekkel, azóta sem beazonosított gyilkosok? „No one was shot! No one was torture!” - Erre minden magyar emlékszik, és emlékezni fog még nagyon sokáig. S talán sosem bocsátunk meg. Talán Heller miatt minden magyarnak joggal kellene félnie a zsidóktól. Mert Kun Béla, Szamuely vagy Rákosi és Péter Gábor után itt volt Gyurcsány Ferenc és a mögötte álló zsidó értelmiség. Láthattuk, hogy bármikor képesek legyilkolni a magyarokat. S vajon ezt a teljes zsidóság beleegyezésével, helyeslésével teszik, tették? Tehát okkal és joggal tartunk a zsidóktól, minden egyes zsidótól? Vajon helyes reakció ez, a legmegfelelőbb válasz társadalmunk mindennapjainak egyik legégetőbb kérdésére?

Elvehetjük egy magyar zsidó magyarságát ezen az alapon? Kétségbe vonhatjuk hazánk iránti hűségét bárkinek is, mert nem több mint statiszta egy nagy szemfényvesztésben? Mindannyian a Hellerek áldozatai vagyunk, zsidók és nem zsidók egyaránt, mi, a magyarok. Ezért kell ragaszkodnunk azokhoz a momentumokhoz, amelyek az összetartozást erősítik bennünk. Mert többek és értékesebbek ezek, megőrzésre méltóbbak, mint azok, amelyek elválasztanak minket egymástól.

Csak üljetek le, és mélyedjetek magatokba néhány percre. Belátjátok majd, hogy igazam van. Amikor félünk a másiktól és gyűlöljük őt, amikor az fél tőlünk és gyűlöl minket, sosem magunkban keressük az igazolást, hanem egymásban. Legyünk egy időre a másik, nézzük magunkat az ő szemével, s ha kell, tárjuk fel neki magunkat, hogy megérthessen, hogy megértsük egymást. 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr735650768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.23. 09:50:36

Eredetileg pusztán LelkyLola posztjára akartam reflektálni a mandineren, de oda ez túl hosszú lett volna.

igazi Ténytár 2013.11.23. 18:02:09

@"Ilyen szellemi-ideológiai háttérrel hogyan gondolhatja bárki is, hogy Heller igazat mond?"

MÁDL Ferenc, a kivégzések alatt Nyugatra (!) állami küldött, 56-os bírósági titkár lehetett hiteles nemzeti politikus és elnök?

POZSGAY Imre, az 56-os forradalmat a kivégzésekkor gyalázó, AgitProp Vezető lehet mai napig annyira hiteles, hogy az alkotmányt készíti elő a nemzeti oldal vezérének felkérésére?

Ennyit az egész blog elvi alapjáról!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.23. 19:13:35

@ténytár:Milyen elvi alapról beszélsz, szerencsétlen hülye? Mádl és Pozsgay árulják el mostanában a hazájukat, vagy Heller? Mádl vagy Pozsgay uszítanak, szítják az ellentétet zsidók és magyarok között, vagy Heller?

Alfőmérnök 2013.11.23. 22:53:56

Csak egy apró észrevétel: saját önmitológiájuk szerint Heller nem volt a rendszer kegyeltje. Tény, hogy volt egy un. "filozófusper", ami miatt megfosztották az állástól és ezért emigrált...

Nekem erről megvolt a külön bejáratú véleményem, amit le is írtam, és alant be is copyzom, mivel most is osztom. A poén, hogy a ballib hálózatok nagy kritikusa, TÖLGY akkor még ezt vallotta:
„ők a kiváltságaik egy részét kockáztatták - ami ezért tiszteletreméltó.”. :-)))

Az idézet forrása (a tanárseged ur nevű komcsi alember ma Holger Hartland néven kommentel):

"Alfőmérnök 2010.03.03. 18:29:44
@tanarseged ur: Ez a filozófusper a ballib értelmiség önmitológizálásának része. A 70es években a marxizmust kritizálni egyáltalán nem volt nagy intellektuális teljesítmény, mellesleg amit lehet ezzel kapcsolatban már Bibó leírta 56ban. Aztán meg nem is kellett hozzá olyan nagy bátroság. Úristen, szegény ember, kizárták az MSZMPből, meg a vérmarxista FilIntézetéből! Hát egy igazi áldozat, egy igazi hős!
De "hős ellenzékiként" tovább is érvényesülni hagyták. Szegény Vajda Mihály is csak New Yorban taníthatott, a szívem szakad.
Mások közben - az igazi ellenzékiek - csavargyárban, vagy faszomtuggya hol dolgoztak, vagy halálraitták magukat, vagy öngyilkosok lettek, vagy nem lettek senkik, azaz maradtak egyszerű, normális emberek, nem csináltak karriert az „ellenzékiségükből”.”

(…)

tanarseged ur 2010.03.03. 21:26:04
@Alfőmérnök:
Ne csúsztass. Nem intellektuális teljesítményként emlegettem Kis & tsai '70-es évekbeli marxizmusbírálatát, hanem kockázat és áldozat vállalásaként. (Már persze azok részéről, akik Mo-n maradtak - aki Ny-ra távozott, az jól is járhatott.)

A munkahely elvesztése tényleg nem akkora áldozat, mint azé, akit a csavargyárba száműztek. De Kis & tsai bevállalták a kirúgással járó kis-közepes áldozatot a biztos karrier helyett olyankor, amikor még nem lehetett látni a rendszer végét. Választhatták volna azt is, amit Kiszely István antropológus vagy Szabó István filmrendező.

Hogy '90 után kiből mi lett, az más kérdés.
(…)

tölgy · konzervativok.blogspot.com 2010.03.04. 08:31:53
@Alfőmérnök: @tanarseged ur:
Tanársegéd úrnak igaza van, ezeket kissé megráncigálták. Kipottyantak a meleg akolból, de sokan nem tették, mások meg oda igyekeztek.

Kis pedig a honi libi mezőnyben még mindig a legkomolyabb szellemi teljesítmény.
(…)
Alfőmérnök 2010.03.04. 08:53:45
@tanarseged ur: @tölgy: Arra próbáltam célozni, hogy nem igazi bátorság, nem igazi hősiesség. Nem akkora, amekkorának szeretik beállítani saját maguk.

Kiszelyhez és Szabóhoz képest pedig nem nagy kuszt bátornak lenni.

Az "intellektuális teljesítményük" kétségbevonásából hajlandó vagyok visszafogni. A Lukács-tanítványok között természetesen akadnak értelmes emberek, de, amennyire meg tudom ítélni, inkább interpretátoroknak meg szakfordítóknak jelentősek, "filozófusi" munkásságuk nem egy nagy durranás.
(...)
tanarseged ur 2010.03.04. 09:13:05
@Alfőmérnök:
"nem igazi bátorság"
De igen, az. Nem halált megvető bátorság, hanem csak egy kicsi, de azért igazi. Kemény diktatúra ellen lázadni nagy bátorság. Puha diktatúra ellen lázadni kis bátorság - de nem nulla.

Ha nem tetszik, ahogy '90 után politizáltak, akkor azért bíráld őket. Van miért. Főleg Demszkyt, aki még most is pozícióban van.

A filozófusi tevékenységükről nem beszélek, nem értek hozzá, meg őszintén szólva nem is érdekel.
(…)

tölgy · konzervativok.blogspot.com 2010.03.04. 10:13:18
@tanarseged ur: bocs, de ők nem a diktatúra ellen lázadtak. Nem ideológia kritikát műveltek a 73-ban az MTA FilInt-ből elbocsátottak, hanem ideológiai kritikát. A létező cuclizmuson a marxi elveket kérték számon.
Ennek megfelelően ők a kiváltságaik egy részét kockáztatták - ami ezért tiszteletreméltó. A tökösek a regnumos papok voltak és a csepeli munkások, akiket egy részegeen kimondott "ruszkik hazá"-ért 2 évre lenyomtak.

Mo-n mindenki fodít-értelmez. Régóta.
A ballib értelmiség szerepe az volt, hogy 1992-4-ben szalonképessé tegye a szocikat, "ők is demokraták". Ma már csak a szocik a "demokraták", csak ők a "demokrácia védelmezői" - visszajutottak a rákosi-kádári retorikához.
Nyöhehe”
mandiner.blog.hu/2010/03/02/befogott_orrok?fullcommentlist=1#comments

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.23. 23:26:50

@Alfőmérnök: Megmondom, én mit gondolok erről. Hellert egyszerűen kémkedni küldték ki. Egy szaros KGB-s volt, nem több. A stílusa, ahogyan a mondatait megfogalmazza, az nem egy filozófus stílusa, hanem egy katonáé, olyan emberé, aki parancsuralmi rendszerhez szokott. A gondolatai egyenruhában masíroznak, ez sosem volt filozófus.

Alfőmérnök 2013.11.24. 22:57:18

@ténytár: @Mr Falafel: Pozsgayról és a zsidókérdésről csak annyit, hogy tudtommal az első, és (szerintem) máig vállalható, a témával kapcsolatos monográfiához ő írta az előszót.
moly.hu/konyvek/hanak-peter-szerk-zsidokerdes-asszimilacio-antiszemitizmus

Heller meg nem buta nő és a műveltségét sem lehet letagadni. Viszont a közéleti megnyilatkozásai alapján meglepődnék, ha nem lenne bizalmas viszonyban valamelyik szolgálattal.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.11.25. 21:28:36

Ez egy meglehetősen inkorrekt poszt. Nem szép dolog olyat írnod, amibe első olvasatra már a kiindulás okán kapásból ne tudjak belekötni.
Csak remélni merem, hogy vica-versa a hatás, ami óvatosabbá tesz annak megkérdőjelezésében, hogy Heller milyen mértékben nyilatkozott elsősorban zsidó vagy magyarként. Még akkor is, ha a kettő nem zárja ki egymást.

Azért ne dőlj hátra a fotelben, van még pálesztartalék:)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.26. 21:27:21

@biboldó: Én igyekszem inkorrekt lenni, amennyire csak tudok. Ezt a posztot leginkább a Bayerről írt posztommal tudnám összevetni, s akkor világosan kirajzolódik a hogy is híjják, ni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.12. 23:31:31

@biboldó: @Mr Falafel: utálom ha játszadoztok velem a kommentekbe baszki :)
már minden hülye kommentelőbe téged látlak, emiatt fogok majd megbolondulni ha alzheimer-kóros leszek nyugdíjas koromba

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 21:12:17

@tesz-vesz: Ki kell ábrándítsalak. Az élet nem arról szól, hogy mit utálsz, mit szeretsz. Alzheimer doktor úr áldásos tevékenysége már látszik rajtad, nyugi, rövid időn belül megoldja az összes problémádat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.14. 11:13:23

@biboldó: pedig jó lenne ha az élet megkímélne a fiktív hadakozással, fiktív vitatkozással

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.16. 19:52:45

@tesz-vesz: A kényszerképzeteidtől kéne megkímélni az életet. A virtuális világban mi az, hogy fiktív hadakozás, fiktív nick? Tudom, ez bonyolult neked, másképp is megkérdem. A virtuális világban mi a valós?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.29. 20:22:07

@biboldó: de én akkor is tudom, nekem fontos hogy valódi érvekkel találkozzak nem művivel, mégha egyeseknél az valódi is.
hisz mégse hiteles, hisz mégse tudhatjuk pontosan, hogy meddig hiteles, és amúgy is túl sok időm megy el a felesleges vitatkozásokkal, nem szeretném szaporítani, amnesztiát kérek.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.29. 22:41:13

@tesz-vesz: Valódi érv? Ne röhögtess! Amit a buzi blogodon műveltél, neked gőzöd nincs mibenlétéről. És itt is egy jellemző baromságod:"...túl sok időm megy el a felesleges vitatkozásokkal..." Küldetéstudat fiktív nickkel, beszarás.
Oké, a magam részéről csak röhögök a blogvilág világmegváltóin, legyen neked amnesztia.
Azért nem ígérem, ha netán ingerem támad, nem kínállak meg egy kis "valódi" érveléssel. De nem a buzi blogodon, ahol saját bevallásod szerint is tiltogatsz, törölgetsz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.30. 11:06:01

@biboldó:
mert mit műveltem a blogomon? te ne röhögtess már, nem tudtok rá válaszolni. és ha van küldetéstudatom, az miért baj? legalább nem vagyok skizofrén. :) miért baj az, ha van vkinek célja, hobbija? miért baj az, ha én akarom meghatározni, hogy mit gondoljanak az emberek, és nem a rotschildék?

nem vagy kitiltva, írj egy kommentet és megláthatod

bömböcz 2013.12.31. 19:02:53

Ott rohadjatok meg ahol vagyoltok!
bujjék

bömböcz 2013.12.31. 19:16:02

@tesz-vesz:
Nagyobb faszságot is elkövetett:
a Gloire által feltárt libsi-földmutyit nem vette figyelembe, a "balfasz"(tisztességes) Ángyán védelmekor...

Olyan nick amilyen még nincs vessző nélkül 2014.05.03. 19:00:38

De jó! Úgy látom megdöglött ez a förtelmes, gyűllködő blog! Azért még történnek jó dolgok is ebben az országban.
süti beállítások módosítása