Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

GAZDAG EMBER VS SZEGÉNY EMBER

2023. március 01. 16:45 - Mr Falafel

Nick Nolte az egyik kedvenc színészem. Életemben először Tom Jordache szerepében láttam a Gazdag ember, szegény ember című sorozatban, amely Irwin Shaw azonos című regénye alapján készült. A történet egy nehéz sorsú vidéki családról szól, amelyben a testvérek különböző módokon igyekeznek kitörni a szegénységből.

Komcsi kiskölyök voltam, amikor a sorozat ment a tévében. Talán ezért is szimpatizáltam inkább a vad, zabolázatlan Tommal. Utáltam a testvérét, az opportunista Rudy-t, a gazdagembert, az átlag imperialista megtestesítőjét.

Nos, igen, a sztereotípiák már akkor is befolyásolták, kit kedvelünk, s kit utasítunk el. A szegény az jó, a gazdag rossz, gonosz. Csakhogy közben felnőttem, bejártam egy szép, nagyívű életutat, és rendszerváltozás is volt. És nem vagyok meggyőződve róla, ha ma nézném a sorozatot, ma is Tom volna a kedvencem és Rudy az abszolút elutasított.

A rendszerváltozás utáni években bebizonyosodott, hogy én szeretek kapitalista lenni, és bár nem vagyok kifejezetten opportunista, a lehetőségekkel élni tudást és akarást semmiképpen nem ítélem el. Morális aggályaim, persze, mindig is voltak, ezért ismertem be már többször is, én alkalmatlan vagyok milliárdossá válni.

Hö, mekkora mázli! Így élhetek Dobrev Klára országában. Édes Kenyérlángos!

Szóval, e poszt a megírására ennek a brutálisan otromba némbernek a tegnapi kijelentése sarkallt. Ugyanis azt találta mondani, olyan országot akar, amiben nincsenek milliárdosok.

He? Hogy mi?

Javítson ki valaki, ha tévednék, de Dobrev maga is milliárdos. Ugyebár abból építette fel birodalmát, hogy a nagypapi tömeggyilkos kommunista volt. Nyilván értem, mit is szeretett volna mondani ez a humanoid torzó. Egyszerűen csak rá akart erősíteni a sztereotípiára, amelyre az egész liberális demokrácia, a neobolsevizmus épül: a szegény jó, a gazdag rossz. Hiszen a gazdag ezért gazdag, mert elveszi a szegénytől.

A szocializmus azt állította, a kapitalizmus azért nem demokrácia, mert az imperialisták kizsákmányolják a munkásokat. Ezt az elvet követi a nyugati típusú bolsevizmus is, de nem imperialisták és kizsákmányolt melósok vannak, hanem leegyszerűsítve csak gazdagok és szegények. S bármennyire is nem vagyok milliárdos, azt hiszem, én a gonosz gazdagok táborába tartozom.

Hej, pedig, ha tudnák!!! Mert, bizony, mielőtt a rossz emberek közé kerülhettem volna, előtte azért történt velem ez-az. Először is, bár sosem voltam eminens, mindig jól tanultam és sportoltam. здоровом теле в здоровый дух – ahogy a szovjet mondás tartja. Egészséges testben egészséges szellem – a mondás egyébként Platóntól származik.

Másodszor, voltak és vannak vezérfonalaim utam során. Az elsőt középiskolai tanáromtól kaptam, aki azt mondta, ha van egy munkahely, ahová felvesznek öt embert, három hely a protekciósoké, de a maradék kettő közül az egyik az enyém lehet, ha elég állhatatos, szorgalmas vagyok. A másodikat René Descartes örökérvényű szavai adták: Dubito ergo cogito, cogito ergo sum, sum ergo Deus est. – Kételkedem, tehát gondolkodom, gondolkodom, tehát vagyok, vagyok, tehát Isten létezik. A harmadikat egy jogász kolléga hagyományozta rám. Egy jó régen élt jogtudós, Marcus Tullius Cicero.

„Van-e csúfabb ugyanis a meggondolatlanságnál, és van-e bármi is olyannyira megfontolatlan, olyannyira méltatlan a bölcs tekintélyéhez és belátáshoz, minthogy akár hamis nézetet képviseljen, akár pedig fenntartás nélkül síkraszálljon olyasmi mellett, amit nem vizsgált meg és tárt fel eléggé?”

/Cicero: Az Istenek természete, Első könyv/

Szóval, elláttak engem kellő munícióval az utamra. Kellett is, mert egyéb segítséget nemigen kaptam soha. Mígnem szép lassan elfogadtam, hogy többnyire csak én hiszek magamban. S a sikereim kellő magabiztossággal ruháztak fel. Ennek természetesen megvan az a veszélye, hogy akkor is a saját fejem után megyek, amikor érdemes lenne hallgatni valaki másra. Úgy döntöttem, erre a kis időre nem fogok megváltozni.

A kudarcok sem tántorítottak el soha. Azokból is sokat tanultam. Így aztán elengedem a fülem mellett a huhogásokat, a kockáztatni soha nem merők kedvezőtlen prognózisait, akik, magukat váteszként ünneplik, ha az n+1-edik „úgysem fog sikerülni”-jük után egyszer tényleg igazuk lesz. A nagy számok törvénye: ha valamit elég sokáig és sokszor mantráznak, az egyszer bekövetkezhet.

Mindettől én már gazdagnak érzem magam. No, meg attól, hogy a magam ura vagyok. Nincs főnököm, - leszámítva a Jóistent – nem végzek unalmas, monoton fizikai munkát. Szabad vagyok. Szerintem ez nagy gazdagság.

Szabadsággal, önrendelkezéssel nem lehet jóllakni, - mondják sokan. Pedig de. Mondják, gyerek mellett nagyon sok kompromisszumot kell kötni. – Lám, nekem a gyermeknevelés is inkább kiteljesedés, s nemhogy nem kell semmiről lemondanom, de még inspirál is és új, érdekes lehetőségeket vet fel.

Na, de komolyra fordítva a szót, nekem a gazdagság nem a milliárdokat jelenti. Szemben azokkal a szerencsétlensorsú honfitársaimmal, akik olyan, - többnyire fizikai – munkát végeznek, amelyre az életfelfogásuk kényszerítette rá őket, amelyet sosem képesek megszeretni. Ők mind milliárdosok akarnak lenni. Legalábbis szerintük megilletné őket Mészáros Lőrinc életszínvonala, elvégre a Lölő milyen hülye már, ők meg okosak, csak a sors és a gonosz gazdagok elvették előlük a lehetőségeket.

Nem ismerek személy szerint minden, az életével elégedetlen, magát szegénynek, sanyarú sorsúnak gondoló embert. Sokakkal azonban egy utcában laktam, egy középiskolába jártam, egy sportklubban sportoltam, egy egyetem lépcsőit koptattuk. Általánosságban elmondható, mindannyiukból hiányoznak alapvető képességek, készségek, amelyekkel többre vihették volna. Az egyik nem túl okos, a másik nemhogy nem szorgalmas, de lusta, mint a dög.

Amikor alkalmam van fiatalokkal életpálya elképzeléseikről beszélgetni, mindig ugyanazt tanácsolom: tanulj 23 éves korodig, és utána játék lesz az egész életed. Vagy játssz 18 éves korodig és meg fogsz gebedni a munkában még 50-60 évig.   

Én valamilyen szinten speciális eset vagyok, mert iskolásként nem én voltam a folyton tanuló, szemüveges, félszeg kisfiú. De mondom, ez mázli! Ám, ha ma választanom kéne, hogy az osztály menőcsávója legyek, vagy a béna, szemüveges kisfiú, az utóbbi lennék inkább. Sok ismerősöm van, akit az osztálytársai csúfoltak, mert szorgalmasan tanult, most meg jó egzisztenciával kényelmes polgári életet él.

Természetesen vannak szép számmal olyan ismerőseim és barátaim, akik, bár a tanulásban nem jeleskedtek, kivételes szorgalmuknak és valamilyen szakmában való jártasságuknak köszönhetően köztiszteletben álló polgárokká váltak. Az ő sorsuk az én sorsom is: mi vagyunk a gonosz gazdagok. Mi vettünk el valamit a szegényektől, s a liberális baloldal tőlünk akarja elvenni, amink van és szétosztani köztük.

Ahogy szétosztották a tanácsköztársaságban és a szocializmusban is. Nem számít! Ezek a szerencsétlensorsú mentális hajléktalanok, ezek a csekély emberi értékkel bírók most is inkább hisznek egy kommunista tömeggyilkos milliárdos ivadékának, Dobrev Klárának és állnak be mögé minket kifosztani, mint szembenéznének a ténnyel, hogy az életükkel való elégedetlenségük egyetlen oka saját maguk.

Néhány éve nagy felháborodást keltett Lázár János, a Fidesz egyik erősemberének azon nyilatkozata, amely szerint, ha valakinek nincs bizonyos idő után némi vagyonkája, az annyit ér. Akkor nagyon csóváltam a fejem én is, de mára rájöttem, ha nyersen is fogalmazott, abszolút igaza volt. Mert, - különösen a rendszerváltozás óta – ha valaki szorgalmasan tanul és/vagy dolgozik, az halad előre.

Nem kell mindenkinek százmilliós ingatlan és luxusterepjáró. Nem kell vitorlás sem a Balatonon vagy yacht az Adrián. Nincs szükség Gucci táskára sem és Armani ruhákra. Ám, ha mégis ilyen igényeid lennének, akkor légy állhatatosabb az álmaid kergetésében. Ne mástól akard elvenni, amiért ő megdolgozott. Neked ugyanis azzal nem lesz több.

Azért nem lesz több, mert te alkalmatlan vagy nagyobb értéket teremteni és uralni. A sztereotípiával ellentétben te nem a jó szegény ember vagy, hanem a hitvány, semmirekellő szegény ember. S bár olybá tűnik, a nyugati társadalmat felépítők zöme mélán tűri, hogy kiforgassák javaikból agresszív félállatok és a tőlük politikai hasznot remélő nyugati kommunisták, mi, magyarok nem ilyenek vagyunk. Ne készüljetek második tanácsköztársaságra, mert az a ti Waterloo-tok lesz.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3518061662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2023.03.01. 18:32:55

A nagy számok törvénye nem ez, majdnem az ellenkezője: az átlaghoz húzás törvénye. Vagyis valami ilyesmi: elegendően nagy számú valósan véletlenszerű halmazban az átlagos elemek felülreprezentáltak lesznek. Lefordítva: ha legalább 1000-szer dobsz egy dobókockával, a dobott számok között több 3as és 4es lesz mint bármely más szám.

Wildhunt 2023.03.01. 18:41:00

Ennek a filozófiai implementációját hadd ne rész

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2023.03.01. 18:47:15

@Wildhunt: Jól van, na! Én csak a hétköznapi használat szerinti verzióját ismertem.

Wildhunt 2023.03.02. 11:23:25

@Mr Falafel: csak azért javítottalak, mert ez a törvény elég szervesen kapcsolódik a posztodhoz. Ebből következik, hogy az a szörnyű "náci" gondolat mely szerint nem lehet minden ember egyenlő, sajnos nem kitaláció, hanem éppen olyan természeti törvény, mint a gravitáció.

Deansdale 2023.03.02. 12:06:52

@Mr Falafel: Én is a cikkben említett verziót ismerem.

Van azért ennek az érmének egy másik oldala is, pont a Dobrev-féle milliárdosok. Életükben egy percet nem dolgoztak semmiféle tisztességes, értékteremtő munkában, csak ügyeskedtek és jókor voltak jó helyen jó kapcsolatokkal. Persze ezek a prolik lázadását is megúsznák, sőt, ők állnának az élen a középosztály kibelezésében. Szar ügy. Minden hatalommániás féreg a középosztályt akarja lenyúzni, a jelenlegi lecsóban is ezért vagyunk nagy reszetestül.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2023.03.02. 12:12:38

@Wildhunt: Jól tetted, hogy kijavítottál és köszönöm! Szeretem helyesen használni a kifejezéseket.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2023.03.02. 12:20:41

@Deansdale: Igen, sajnos ott vannak ők, a vörösbárók. Legyilkolták és elkergették az arisztokráciát és polgárságot, elkobozták a vagyonukat, megöldösték és elkergették a tudósokat és hat elemis kommunista trógerekkel, - több esetben tömeggyilkosokkal - töltötték fel az iskolákat, egyetemeket és az Akadémiát. Most ezek és ezek ivadékai osztják az észt a baloldalon. Rendszeres olvasója vagyok Mező Gábornak, és néha a szavam is elakad, mekkora aljas férgek is ezek. A hülye prolik meg most is őket követik, mert ők nem szembesítik saját semmirekellőségükkel őket, hanem áldozatként kezelik. Mennyire hitvány népség!

Wildhunt 2023.03.02. 14:09:20

@Deansdale: mindenki. Pedig már a gyilkos számokban is helyesbítettek.

Alfőmérnök 2023.03.04. 08:12:51

@Mr Falafel: Mező Gáboron kívül érdemes olvasni Borvendég Zsuzsanna írásait is. Egy rövid összefoglaló a kutatási eredményeiről:
www.youtube.com/watch?v=Zxih2xE_jYs

Alfőmérnök 2023.03.05. 13:48:59

Egyébként tudok mondani példát olyan emberre, aki a szocializmus idejében gazdagodott meg és nem érdemtelenül:
Morvai Ferenc "1968-tól 1971-ig a Heves Megyei Állami Építőipari Vállalat, 1972 és 1974 között a gyöngyösi ingatlankezelő vállalat munkatársa lett, innen politikai okok miatt elbocsátották, ezután magánvállalkozóként kezdett dolgozni. 1977-ben biztonságtechnikusként végzett Gyöngyösön. Több tucat fűtési rendszerekkel és kazánokkal kapcsolatos szabadalom fűződik a nevéhez. 1989-ben megalapította a Megamorv Kft.-t, mely kétszáz főt alkalmazott."

Ez az ember a magyar állam és "magyar" "tudományos" akadémia helyett finanszírozott egy expedíciót Szibériába, hogy felkutassák Petőfi Sándor földi maradványait (szvsz meg is találták). Persze, ő a szélhámos, csaló, nem a Dobrev-klán.

Frederick2 2023.03.05. 19:25:49

@Alfőmérnök: Valószínűleg ezzel nem fogsz maximálisan egyetérteni. Azért küldöm el mégis a linket, mert tudom, hogy te valamiért csodáltad TGM-et.
grafomanpali.blog.hu/2023/01/29/tgm_873

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2023.03.05. 20:00:06

@Alfőmérnök: most jelent meg egy könyve, azt meg szeretném szerezni. Mező Gábor is sokszor hivatkozik rá.

Rendesen beleragadtál a Petőfi-témába. Talán tényleg túlélte a csatát és valahol egy távoli orosz vidéken élte le az életét. Vajon egyszer sem próbált levelet írni? Nyilván nem olyan volt a hazai közhangulat, hogy visszatérhetett volna, de csak érdeklődött volna. Nem gondolod?

Alfőmérnök 2023.03.05. 21:21:33

@Mr Falafel: Nem tudom, Barguzinból tudott-e volna levelet írni, de hadifogoly volt, nyilván felügyelték a tevékenységét. Egyébként nem csak Petőfiről van szó, mert valószínűleg (minimum) több száz 48-as honvédet száműztek Szibériába. Ezt ott kutatják is (pl. A.J. Tyivanyenkó), az orosz igazságügyi minisztérium is elismerte ( kame.hu/fuszdrupal/?q=content/pet%C5%91fi%C3%A9rt-orosz-igazs%C3%A1g%C3%BCgyi-miniszt%C3%A9rium-pet%C5%91fi-s-szib%C3%A9ri%C3%A1ban-raboskodott - a hivatkozott honlap mondjuk most nem elérhető, de gondolom nem kamu) itthon meg sarlatánnak, vagy elmebetegnek tartják, aki más véleményen van, mint az MTA.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2023.03.06. 08:32:40

@Alfőmérnök: én kevésbé vagyok lánglelkű forradalmár, mint őt ismertük, de én biztosan felvettem volna a kapcsolatot az itthoniakkal. Nem hiányzott imádott felesége? Nem írt verseket kis pénzért, amivel megvesztegethetett volna valakit, hogy küldjön el egy levelet, hogy él? Számomra ez a beletörődés hihetetlen és hiteltelen. Ugyanakkor a genetikai összevetés megtagadása meg árulkodó, vagy csak kretének.

Alfőmérnök 2023.03.06. 09:47:22

@Mr Falafel: Biztos megvan az oka, hogy miért nem írt levelet. Verset viszont írt, még Júliáról is! (Ha óvatosan akarnék fogalmazni, azt is írhatnám, hogy Petőfinek tulajdonított vers.) Illyés Gyulában is felmerült a szibériai száműzetés lehetősége, és egyik fő érve az volt, hogy akkor verseket is kellett volna írnia, és mivel ilyenekről nem tudunk, nem valószínű, hogy ott élt 49 után. De írt a moszkvai írószövetségnek, hogy nincs-e információjuk erről, csak ők tagadták a száműzetés tényét (szerintem jó okuk volt rá). Már nem élt Illyés, mikor Tyivanyenko kutatni kezdte a témát, eddig asszem 16 verset talált.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2023.03.06. 09:49:06

@Alfőmérnök: szkeptikus vagyok, de érdekelne, mi a valóság.

Alfőmérnök 2023.03.07. 23:52:02

@Mr Falafel: Ez itt tényleg off, úgyhogy csak egy érdekességet említek. Egy Petőfinek tulajdonított vers 1851-es keltezéssel:
"Én vagyok az örök kérdőjel,
Messiást hordó nagy ígéret,
Balzsamkenőcse az időnek,
Mely folyton fogy és mégsem fogy el!
… Kiáltó vagyok a pusztában;
Szomjazó lelkek üdítője, –
Üldöző hordák méregkútja,
Magyar igéknek örök hirdetője!"

"Tudomásunk szerint az 1851-es vers másolata a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményében lelhető fel. Hogyan került oda? Mit lehet róla tudni? Van-e még hasonló kézirat? Vizsgálta-e szakértő? Miért nem hozták nyilvánosságra? Tóth Gábor osztályvezető-helyettes írásban feltett kérdéseinkre elöljáróban azt válaszolta, hogy az MTA-t érintő felvetésekre illetékesség hiányában nem áll módjában válaszolni.

Az eredeti kézirat a mikrofilmtár cédulakatalógusa és az 1982-ben kiadott nyomtatott katalógusa szerint is magántulajdonban(!) van, ők csak a kézirat 75. oldalán (75. fóliáján?) olvasható X. vers mikrofilmcsíkon őrzött másolatával rendelkeznek. A dokumentum tulajdonosáról, illetve annak hollétéről nincs információjuk.

A szibériai Petőfi-irodalomban egyébként említenek a költő által magyar nyelven írott verseket, melyeket Varga nevű rabtársának családja őrzött, sőt valahogy el is juttatta Magyarországra a Petőfi Társasághoz vagy az akkori Honvédelmi Minisztériumba. A folytatást azonban jótékony homály fedi."
szabadfold.hu/orszag-vilag/mindorokke-kerdojel-255195/
süti beállítások módosítása