Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

CSAK A SZÉPRE EMLÉKEZEM

2022. október 02. 13:59 - Mr Falafel

Volt ezzel a címmel egy nóta, még Huszti Péter énekelte. Akkoriban ez nekem, a szerelmes kamasznak nagyon tetszett. S a dalban van némi igazság, mert valóban megszépül minden régi emlék, ha az érzelem felülkerekedik az értelmen. Ami elég együgyű megfogalmazása ennek az intellektuális jelenségnek, hiszen az érzelem is az értelem része.

Mindenesetre pusztán azok emlékeznek vissza túláradó nosztalgiával az általános- és középiskolai hétköznapokra, akiknek annyi idősen, vagyis 6-tól 18 éves korukig rendkívül csekély volt az értelmük, s azt követően felnőtt korban sem fektettek különösebben sok energiát az intellektuális fejlődésükbe.

Igen, a rossz tanulók, s a belőlük lett egyszerű, kétkezi melósok emlékeznek vissza leginkább nosztalgikusan a kis- és középiskolai éveikre, s magasztalnak fel olyan embereket, akik arra érdemtelenek. A tanárokról beszélek. Elvégre mindenki róluk beszél, még ők maguk is csak önmagukról beszélnek, s közben hamis, messianisztikus imázst igyekeznek felvenni.

A ma tanító általános- és középiskolai tanárok 99%-a egy kalap szaharint nem ér.

Van egy ötéves kisfiam, aki, - tekintve, hogy 49 évesen lettem apa – sokkal jobban a szemem fénye, mint egy fiatal szülőnek, ezért nagyon nem mindegy számomra, milyen pedagógiai programban vesz részt. A párom idealista, - elvégre sokkal fiatalabb nálam – ezért vannak elvárásai a gyermekünkkel intézményi keretek között foglalkozókkal szemben. Nem hibáztatom, én is szerettem fiatal idealista lenni.

Már elmúltam harminc is, sőt, közeledtem a negyvenhez, amikor leülepedtek bennem az egyetemeken tanultak, - amint azt Szarva Zsuzsa, egykori egyetemi tanárom előre megmondta – s összeálltak egy komplex rendszerré. Ekkor mindaz, amit a személyiségfejlődés témakörben a nekem gyermekpszichológiát oktató Pozsonyi Márti mondott, a helyére került.

Amúgy szerintem Márti engem vélhetően egy élvhajhász, nőcsábász izomagyúnak gondolt, aki csak hobbiból jár egyetemre. S még egyet is értettem vele addig, amíg a saját agyturkászom elém nem rakott egy szakkönyvet a bipolaritásról, bipolárisokról. Az volt a végső lökés.

Onnantól teljesen más szemmel láttam a gyermekkoromat, az iskolai éveket. S nem megszépültek az emlékek, hanem a realitás polcán az őket megillető helyre kerültek.

Kezdjük azzal, hogy a szüleim válása bennem tudat alatt egy iszonyatos törést okozott. Nem voltam képes elfogadni anyám túl egyszerű magyarázatát, amelyben mindenért apámat okolta. S amikor hozzáment a nevelőapámhoz, - akinél jobb embert nem nagyon ismerek a Földön – s lett egy kisöcsém, ismét elszenvedtem egy törést. Képtelen voltam feldolgozni a történteket, s azok traumaként nehezedtek rám.

Ekkor hasadhatott ketté a személyiségem. Mert, bár jó tanuló voltam, sokat rosszalkodtam, mondhatom, elviselhetetlen volt a természetem. Az általános iskolai osztályfőnökünk nem is nagyon szeretett. Amikor az ő ellenzése mellett az iskola engem küldött egy hónapra Zánkára úttörővezetőképzőbe, úgy búcsúzott, „örülünk, hogy nem leszel köztünk”.

S hiába voltam jó tanuló és jó sportoló, hiába voltam a Csapatzászló tartó, még örsvezetői tisztségemből is leváltatott. Ennek ellenére az iskola a következő évben is engem küldött egy másik úttörővezetőképző táborba.

Nem szeretett. Pedig csak egy sérült gyerek voltam, aki nem kap segítséget és megerősítést sehonnan. Ha rajta múlik, a szemétdombon végzem. Meg is jegyezte a 25 éves osztálytalálkozón, hogy nem hitte volna, lesz belőlem valami/valaki.

Középiskolában nagyon korán kiderült, hogy a matektanárom féktelenül gyűlöl. Akkor már egy konszolidált, csendes gyerek voltam, aki nem volt különösebben nyitott, csak a sportnak élt. Semmi oka nem volt eltorzult grimaszba rándulnia mindannyiszor, ahányszor csak kommunikálnunk kellett. Nem is adott soha jobb jegyet hármasnál.

Aztán elment szülni, s onnantól a legrosszabb jegyem is négyes volt a tantárgyból. Pedig több tanár is helyettesített az évek alatt. Ám, amint visszajött, ismét rám szállt. Érettséginél ő és az osztályfőnököm behívtak az igazgatóiba. Ott közölték, hogy tudják, tőlem származik a 20 pontos érettségi feladat megoldása. Ezért két választásom van: Vagy elfogadom, hogy én csak kettest kaphatok az egyébként tökéletes érettségimre, vagy mindenkit felfüggesztenek, akinek segítettem. Utóbbi tizenpár embert érintett.

Fel sem fogtam az egészet, tudattalanul, ösztönösen választottam helyesen az elégséges osztályzatot. Mai tudásommal ugyanezt tenném, és ez büszkeséggel tölt el.

Na, igen, az osztályfőnököm. Ő kérte, hogy vezessék be a naplóba, hogy reakciós vagyok. Fogalmam sem volt, hogy ez mit jelent, csak annyi derengett, hogy amolyan hazaárulóféleség. Aztán ugyanő nem engedélyezte, hogy induljak egy nyelvtani vetélkedő országos döntőjében, - ahová bejutottam – mert szégyent hoznék az iskolára. Még örültem is, hogy nem kell pluszban készülnöm rá.

Érettségin nem adott jelest, amitől a vizsgaelnök szeme is kikerekedett. Szerinte a négy év alatt nem voltam méltó rá. Majd az irodalmi/nyelvtani írásbeli résznél nem kaptam jelest, mert szerinte egybe írtam az ars poetica szót. Hozzáteszem, ő kérte, vegyünk 29 egyforma tollat, hogy ő majd úgy belejavíthasson a dolgozatokba, hogy az jó legyen. Vagy rossz. Nekem.

Mondtam is neki: „Tanárnő, ez olyan, mintha azt tetszett volna mondani, hogy egybe írtam a nevem.” – „Szerinted én hazudok?” – riposztolt. „Háát….?” – szóltam vissza.

Az iskolám aztán nem is írta alá a felsőoktatási jelentkezési lapomat, ami akkoriban azt jelentette, hogy semmilyen főiskola vagy egyetem nem vehetett fel. A rendszerváltozás hozta meg a feloldozást, végre mehettem egyetemre.

Miután 1990-ben megmutatták a káderlapomat, és kiderült, hogy a matematikatanárom és osztályfőnököm jelentettek rólam, csupán annyi történt, hogy igazolást nyert, ezek ketten nemigen kedveltek. Pedig sosem voltam tiszteletlen, soha semmivel nem ártottam egyiknek sem.

S elrepült két csodálatos évtized, teli számtalan szép és keserű élménnyel, amelyek mind megtanítottak valamire, amelyektől mindig csak több lettem. Lassacskán le is nyugodtam. Minden a helyére került, kialakult egy szilárd erkölcsi és világnézeti értékrend bennem. Ma már ezek mentén látom a múltamat is, s annak minden fontos szereplőjét.

Amikor tehát a tanárok melletti kiállást alaptalannak és oktalannak ítélem, személyes, intellektuálisan jól feldolgozott tapasztalataimra alapozom véleményem. Ami nem szentírás!

Van egyetemi diplomám pedagógiából. A legkiválóbb oktatóim voltak, mind ismert nevek. Láttam hogyan teszi tönkre az egyik tanár a kollégája munkáját, hogyan aláznak meg bátorításért ácsingózó kiskamaszokat. Láttam, hogyan fröcsögik gyermekek arcába sikertelen életük szülte minden frusztrációjukat.

Ezek a morális senkik úgy élnek, hogy hittel hiszik, a tanár, a mindentudó és a mindenható rokonértelmű szavak. S ha egy nyiladozó értelem fénye rávilágít a sekélyes intellektusukat takaró álságköntösre, őrjöngeni kezdenek, eltiporják a fényt, savat okádnak a jövőre.

Ezek vagytok ti, tanárok!

S nem nekem kell azon dolgoznom, hogy más legyen a véleményem rólatok, hanem nektek kell megalázkodnotok, Kanosszát járni a gyermekeink jövőjéért.

Vagy takarodjatok! Üljetek szivárványszínű biciklire, legyen nektek szivárványos a család, dolgozzatok a Boschban szalag mellett, elvégre ott többet keresnek, mint ti!

A minap egy 11 éves kislány a vonat alá ugrott, mert osztálytársai rendszeresen megalázták. Az iskola nyilatkozott, nem érzik felelősnek magukat.

Ennyi. Ez a kerete annak, amit a tanárokról gondolok.

Köpök rátok, szar emberek vagytok!

 

(Tisztelet a kivételnek! Mert az mindig van. Mert mindig van, kell lennie reménysugárnak.)   

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7817945050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2022.10.03. 08:17:17

Nem szokásom az ördög ügyvédjét játszani, de évekig dolgoztam egy iskolában, és ott a pedagógusok legalább fele tökéletesen normális ember volt, nagyjából 10%-uk pedig egyenesen elhivatott. A másik oldalon meg tényleg megváltozott a gyerekanyag is - én semmi pénzért nem tanítanám ezeket (az önhibájukon kívül) a tiktok és xbox által felnevelt szellemi toprongyokat, akik 5 másodpercnél tovább semmire nem képesek figyelni és nem is érdekli őket semmi ami nem kifejezetten a szórakoztatásukat szolgálja. És ezek még nem is a legrosszabbak mióta a kisegítő sulikat gyakorlatilag beszántották és az SNI-s meg BTMN-es kölykök is a normál oktatásba járnak. Egy-egy osztályba elég 2-3 ilyen és máris lehetetlen normális tanórákat tartani, a pedagógus pedig abszolút tehetetlen.

Na jó, attól nekem is hányingerem van ahogy sok pedagógus folyton csak a fizetésről pofázik, holott se képessége, se szándéka nincs elvégezni azokat a munkákat amikkel mások többet keresnek. Amúgy a pályakezdők kivételével nem is olyan rossz a fizujuk, a legtöbb tanár átlag feletti színvonalon él, amivel akár elégedettek is lehetnének. Sokkal szimpatikusabb lenne, ha az oktatás színvonalát nem a saját fizetésükön keresztül akarnák emelni (amiről mindannyian tudjuk, hogy üres kamuzás), hanem a valódi problémákat tárnák a nyilvánosság elé.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.10.03. 08:46:30

@Deansdale: vártam, hogy megszólalsz. :-)
Teljesen igazad van, a szülők nem képesek fejleszteni gyermekeiket, fegyelmezni meg pláne.

Wildhunt 2022.10.04. 12:03:19

A közoktatás a világon mindenütt ilyen, vagy rosszabb. A tanárok 90%-a csak kiseggeli a pedagógiai órákat, és ez még a java, aki legalább a szaktantárgyat megtanulta. Tökéletes, jól nevelt gyerekeket könnyű tanítani.

Wildhunt 2022.10.04. 12:29:04

@Deansdale: az 50-70es években szinte csak olyan gyerekek jártak iskolába, akik ma súlyos lelki sérültnek minősülnének. Valahogy mégis ment a tanítás.

Deansdale 2022.10.05. 08:42:42

@Wildhunt: Hát anno nem is képeztek túl sok zsenit, nagyjából az volt az elvárás hogy írni-olvasni tudjanak meg valami szakmunkára képesek legyenek. Ráadásul akkoriban más volt a fegyelem és a fegyelmezés is, nem csak a suliban, de otthon is.
De fölösleges ilyen messzire visszamenni az időben, már a saját gyerekkoromtól is óriási a változás, sőt, az évek alatt amíg ott dolgoztam is megfigyelhető volt egy rakás negatív trend. Mostanában egy elcigányosodott kisfalu iskolája mellett járok el időnként, hát amit ott látok azt az ellenségeimnek se kívánom. Ahhoz, hogy fegyelmezni tudj egy ellenségesen viselkedő gyereket akire még csúnyán se nézhetsz, mert bejön a rokonság és megver, vagy feljelent, olyan pedagógiai képességekkel kell rendelkezned amit nem lehet csak úgy megtanítani a felsőoktatásban. És ezért nem tudom hibáztatni azokat a szerencsétleneket akik ott dolgozva végigélték a demográfiai változásokat és a gyerekanyag leromlását, miközben elvettek tőlük minden lehetőséget a fegyelmezésre, viszont a nyakukba b*szták a korábban kisegítő iskolákban lézengő gyerekeket is. Csak egy percre gondoljon már bele mindenki, hogy mit tudna kezdeni egy osztállyal amiben van 8 cigánypurgyé átlag 80-as IQ-val, az otthonról hozott kultúrával... Pf.

Oké, ismét hangsúlyozom, a bélpesti balos nyafogóktól az én tököm is kivan, akik szerint akkor lesz jó oktatás ha Orbán megbukik és a fizetésük magasabb lesz mint valami prosztó ácsmesteré, és ezért a két szent ügyért agymossák a diákjaikat is. Ezeket eltiltanám a szakmától, mehetnének futószalag mellé valami multihoz többet keresni.

Wildhunt 2022.10.05. 10:46:13

@Deansdale:" Ráadásul akkoriban más volt a fegyelem és a fegyelmezés is, nem csak a suliban, de otthon is."

Pont ezt mondtam. Hozzátéve hogy a pedagógiai módszertan fütyölt ezekre a változásokra. Az meg engem nem vígasztal hogy ez van egész Európában. Kína valahogy meg tudta oldani.

Deansdale 2022.10.05. 14:14:26

@Wildhunt: Eh, ebben a témában nem tudom levetkőzni a személyes érintettségem, alapból az emberi oldalát látom a dolognak, az elveket és elméleteket csak másodsorban. A legtöbb pedagógus normális ember aki egy szar rendszerben küszködik azért hogy valami értelmes eredménye legyen a munkájának, és a rendszer szarsága nem az ő hibájuk. Számomra teljesen nyilvánvaló, hogy a nyugaton az évtizedek sora alatt bevezetett pedagógiai változások - különös tekintettel a kötelező EU-s irányelvekre - valójában a civilizációnk szándékos lerombolását szolgálják. Aki ismeri a rendszert és van legalább féltucat ép agysejtje annak nyilvánvaló, hogy az oktatás ezen "fejlesztése" része a kultúrmarxista menetelésnek az intézményeken át. Extra szopatás a sztoriban, hogy most néhány libbant pedagógus tovább akarja nyomni ezt a menetelést és ezzel a szakma maradék kis renoméját is sárba tiporják.

Ja és persze könnyű egy jobb rendszert elképzelni, de amíg a vezetőink nem minket szolgálnak hanem a háttérhatalmat, addig marad a szándékos civilizációrombolás. Gondolom mondanom sem kell, hogy ezen Orbán bukása semmit nem javítana, sőt.

A fő gond, hogy úgy kellene a tömegeknek fellázadni a háttérhatalom ellen hogy az ne változzon egy klasszikus marxista vérfürdővé amit a háttérből pont a fő célpontok irányítanak manipulációval. Dehát a milliónyi valódi suttyónak úgysem lehetséges megmagyarázni, hogy az ő életüket nem Orbán vagy Lölő teszi tönkre, hanem (egyrészt ők maguk, de azon felül) a great resetelő lángelmék akik úgy érzik joguk van az egész világgal bábozni, háborúkat kirobbantani, stb.

Na, megint elkalandoztam :) Aki nem szereti a szövegfalaimat az remélem el se kezdte ezt elolvasni :D

Wildhunt 2022.10.05. 17:33:32

@Deansdale: mondom másképp :
Mikor az autókban megjelent a motorvezérlő elektronika, a szerelők 90%-a fel volt háborodva. Aztán csak nem az lett a vége, hogy a gyártók visszaálltak a karburátorra, hanem a szerelők megtanulták az elektronikát javítani. A tanárok ilyen alapon az a szerelő, aki követeli hogy legyen megint minden autó karburátoros, kapjon több pénzt és dolgozhasson kevesebbet.
Ilyen nem lesz.
A szegregációt pedig (aminek hiányát felveted, egyet is értek) egyszer sem hallottam felvetni.

Deansdale 2022.10.05. 18:03:46

@Wildhunt: Ez a generáció inkább az egybeszerelt mobilokra hajaz a hasonlatodban, vagyis javíthatatlan. Az oktatás nem olyan egyszerű dolog, hogy karburátort javítasz vagy befecskendezést. 1-1 pedagógusra egyszerre 20-30 gyerek van rábízva és egy tanórára 45 perce van - nem úgy megy, hogy a tanár megtanul +1 módszert és minden rendben van. Manapság rutinszerűen nyomnak be "enyhén" autista gyerekeket a normál oktatásba, nekem is volt dolgom ilyennel, meg enyhe értelmi fogyatékossal is, és még sorolhatnám, és nem lehet minden egyes pedagógust MINDENRE kiképezni, és még ha lehetne is, ahogy mondtam, 20-30 gyerekkel 45 perc alatt nem lehet mindegyikkel a saját igényei szerint foglalkozni. FIZIKAILAG LEHETETLEN. Ezért volt jó a kisegítő iskola, amit szándékosan megnyírbáltak EU-s irányelvek alapján, hogy tönkrebasszák az oktatást. Ezt a fajta integrációt 2008 környékén vezette be az akkori maszopos kormány, ha jól emlékszem, bár ez részletkérdés, mert valszeg a fityisz is megtette volna. Ha jól sejtem az EU az oktatásra szánt pénzek kiosztásához feltételül kötötte, hogy a problémás gyerekeket integrálni kell a normál oktatásba, mert ezzel lehet elősegíteni a toleranciát meg a diverzitást, mert a normális gyerekek így majd befogadóbbak lesznek a sérültekkel és egyebekkel, bla-bla. Ha csak azt engednéd tanítani, aki ebben a rendszerben is képes az általad elvárt színvonalat hozni, akkor kb. 3 iskola üzemelne az országban.

Mellesleg a pedagógusoknak kötelező rendszeresen továbbképzésre járni. Kreditrendszerben nyomják, mint a felsőoktatásban, és minősíttetniük kell magukat ha többet akarnak keresni.

"A szegregációt pedig (aminek hiányát felveted, egyet is értek) egyszer sem hallottam felvetni."

Tudom hogy akik hangosan hőzöngenek azok általában pont a gerinctelenek, ezt eddig sem vitattam. A többség csendben van, mert tudja hogy egyrészt semmi értelme a rendszer ellen lázongani, a vezetés úgysem törődik a problémáikkal, másrészt szegregáció-integráció témában panaszkodni olyan könnyen félremagyarázható, hogy pillanatok alatt tönkretehetnek vagy kirúghatnak miatta bárkit.

Wildhunt 2022.10.05. 18:38:11

@Deansdale: Mellesleg a pedagógusoknak kötelező rendszeresen továbbképzésre járni. Kreditrendszerben nyomják, mint a felsőoktatásban, és minősíttetniük kell magukat ha többet akarnak keresni.

Tudom. Elmennek, végigülik. A többi is csak nyafogás. Egyszerűbb volt átvenni az elb...szott eus módszertant aztán meg sírni hogy nem megy, mint sajátot csinálni. Könnyebb a javíthatatlan generációra mutogatni mint dolgozni.
Ez egyik sem kifogás. Tessék felemelni a segget, és végigmenni a problémákon. Amiket felsoroltál abból összesen 1 valid, a túl nagy osztálylétszám. Erről se nagyon hallok a tüntetőktől.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.10.05. 21:07:57

@Wildhunt: @Deansdale: Szegregáció témában írta a szakdolgozatát a párom. Túlságosan politikaiszagúnak értékelték, mert bírálta a kormányzat szakszolgálatokról hozott intézkedéseit. Mit ad Isten, a Kliket pont az általa is felvetett probléma miatt kellett átalakítani. Szóval, vannak hibák a rendszerben, és a központi helyeken sosem a legjobb szakemberek, hanem mindig seggnyalók vannak. Máshol írtam már, a bolsevizmus terjedése háttérbe szorítja a szakmaiságot a megbízhatóság előnyére. Inkább egy kevésbé képzett és intelligens káder, mint egy világnézetileg ingatag szakember.

Frederick2 2022.10.27. 12:27:08

@Mr Falafel: 2010-ben a FIDESZ ígéretet tett, hogy rendbe teszi az egészségügyet, az oktatást és a közbiztonságot. Elmúlt 12 év, és a minimális (mondhatni csekély) fejlesztéseken kívül semmi érdemi változtatás nem volt. Igazából nem rakta helyre egyiket sem.

Állami szférában dolgozok, kulturális területen. Rengeteg ismerősöm van, aki az állami oktatásban, az állam egészségügyben és az állami kulturális intézményekben dolgozik. Sokuk nem balos - de a tapasztalatuk negatív.

Az Orbán-kormány az a villanyszerelő, aki megígéri, hogy megszereli a lakásban a villanyt, majd évekig rá sem néz a munkára. Szarik rá!

Deansdale-nek adok igazat, nem Falafelnek.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.10.27. 20:38:19

Tehát a Fidesz megígérte, hogy a nővérkék nem tűnnek el, amint odaadtad az ezrest? Megígérte, hogy a magatehetetlen betegekkel nem beszélnek úgy, mint egy kutyával? - Nekem nem rémlik, mikor ígért ilyeneket a Fidesz. Mer az egészségügynek az emberi tényezőn kívül pont semmi baja.
Az oktatás kommunista gazemberektől, szabotőröktől hemzseg. A fizetéstől nem lesz jobb a helyzet. Minden nem Fideszest ki kell rúgni az iskolákból. A balos túlsúlyú egyetemeket azonnal bezárni.
A közbiztonság jobb bármelyik mai európai országnál. Ki lehet próbálni Svájcon.
Nincs nem balos Fideszkritikus, csak kommunista van és Fideszes. Mert, aki nincs velünk, az Gyurcsánnyal van.

Frederick2 2022.10.28. 06:37:43

@Mr Falafel:

"Minden nem Fideszest ki kell rúgni az iskolákból."

Szerencsére a Mi Hazánkos Deansdale elhagyta az iskolarendszert - remélem, egy fideszes informatikust vettek fel a helyére. :P

Az én apolitikus személyem még egyelőre bomlasztja a megyei könyvtárat. De már az aktuális elvtárs biztosan dolgozik az ügyön, hogy lecseréljenek egy megfelelő fideszes csinyovnyikra.

"A közbiztonság jobb bármelyik mai európai országnál. "

Attól még Enyingre nem költöznék. Borsod megye szegény településein sem töltenék egy nyarat.

"Nincs nem balos Fideszkritikus, csak kommunista van és Fideszes. Mert, aki nincs velünk, az Gyurcsánnyal van."

A FIDESZ is komcsi. Ha Orbánt szolgálod, mint egy jobbágy, akkor valójában a háttérhatalmat szolgálod. Orbán nem véletlenül nem számolja fel a cigány maffiákat és az LMBT-t Magyarországon; hagyja őket rombolni és tombolni, bomlasztani a rendet. Nem véletlenül engedi meg, hogy az ATV működjön Magyarországon.

Meg itt van ez is:
www.erdely.ma/orban-viktor-miniszterelnok-es-a-rothschild-bankhaz-kapcsolata

Csak a buta emberek hiszik el erről a színjátékről, hogy valódi küzdelem. A két oldal ugyanazt a globális elitet szolgálja, csak másképp.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.10.28. 06:56:05

@Frederick2: A Mi Hazánk egy kommunista egyház. Folyamatosan a szegííínyekért hápog, a gazdagoktól venne el mindent. Hát, bazmeg, én senkitől nem loptam, nincs politikai hátterem, mégis vittem valamire. Tőlem senki ne akarjon elvenni semmit. A szegííínyek meg dögöljenek csak meg, totál haszontalanok a haza szempontjából. Iskolában nem tanultak, munkában restek.
A liberális demokrácia egy emberiségellenes összeesküvés. Ezért nincs jobb közbiztonság. Igen, a Fidesz is része a rendszernek. Ezért nem tehet meg akármit. Az EU, az ENSZ és a NATO azonnal lerohanna minket békét fenntartani, a demokráciát helyreállítani. Orbán ebben a tudatban lavíroz.
Egyszer is végigpörgetted magadban, mi lenne, ha betiltaná a pride-ot, vagy becsukatná az ATV-t?
A szorítás akkor enyhülne, ha Oroszországgal határosak lennénk. Úgyhogy, hajrá Putyin!

Alfőmérnök 2022.10.28. 07:40:18

@Mr Falafel: Azért vannak, akik tanultak, dolgoznak rendesen, mégis kevés pénzük van. Például a tanárok. :)
Nekem is az a tapasztalatom, mint Deansdale-nek. Kb.a felük tök normális ember, és vannak akik tényleg alkalmasok és elhivatottak (szerintem több, mint 10%, de ezen nem fogok vitatkozni, más a mintavételem).
Amúgy az egészségügyi ellátás szerintem borzalmas, igaz, a helyzeten a covid sokat rontott.

Frederick2 2022.10.28. 08:57:24

@Mr Falafel: Orbán Fudan Egyetemet épít Kínának, meg a kínai marxistáknak. Annak a Kínának, amelynek totalitárius rendszerét éppen most akarják Európában meghonosítani Európában az újbalosok.

Putyin egyik példaképe Sztálin. Szovjet-nosztalgiás.

Látod, valahol te is komcsi vagy!

Frederick2 2022.10.28. 09:16:30

@Mr Falafel:

" Hát, bazmeg, én senkitől nem loptam, nincs politikai hátterem, mégis vittem valamire. "

"A szegííínyek meg dögöljenek csak meg, totál haszontalanok a haza szempontjából. "

Valahogy nem tűnsz elégedett és boldog embernek. Igazából az az érzésem, hogy a szakmád és a munkád, a lakásod, az autód, a feleséged és a gyereked nem elégít ki igazán. Valami hiányzik. És ezt a valamit kompenzálód egyrészt a blogoddal, másrészt azzal a politikai őrjöngéssel, amit évek alatt előadsz. KOMPENZÁLÁS.

Az egyik kedvenc közszereplőm Kovács Ákos, az énekes. Láttam vele jó pár interjút. Ő is a középosztály tagja, mint te. Meg ő is fideszes, mint te. Rajta érződik, hogy kielégíti a szakmája és a munkája, az életműve, a sikerei, a magántulajdonai (lakás, autó stb.), a családja. Rajta érzem, hogy elégedett és boldog.

Rajtad nem látom azt a fajta megelégedettséget, amit egy Kovács Ákoson igen. Ellenben frusztrációt, idegeskedést, kompenzációt igen.

Dögöljenek meg a szegények! Ilyet Kovács Ákostól sohasem hallottam. Berki Krisztiántól viszont igen. Aki szintén Fidesz-közeli volt.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.10.28. 15:52:09

@Alfőmérnök: Nem, a tanárok nem! Mások igen. Valóban vannak emberek, akik okosak, de be vannak oltva érvényesülés ellen. Hogy ezek szegénynek vagy másnak nevezik magukat, azt nem tudom. Nekem a szegény a folyton picsogó, az iskolában szar tanuló, a munkahelyén lusta tróger, aki a kocsmában és a közösségi médiában osztja az észt. Én ezeket nevezem szegénynek, nem pedig mindenkit, akinek nincs sok pénze. Nyilván a faszom foglalkozik vele, hogy külön definiáljam, minden szavamat. Toltam is volna még egy kört ezt a témát, de látom, Frederick barátunk már epét hány.
Én maximalista vagyok. Semmit nem csinálok félgőzzel, sosem tartalékolok, tolom ezerrel. Ez legtöbbször jó, de néha visszaüt. Nem leszarom? S innentől, ha bárkin azt látom, hogy lazsál, hogy nem csinál valamit szívvel-lélekkel, az mondhat nekem bármit. Na, de ez az én értékrendem. Ettől másnak nem kell sehogy sem éreznie magát, tegye a dolgát, éljen, ahogy szeret. Ki nem szarja le? Csak vegye tudomásul, hogy az eltérő értékrendek különbségeket generálnak, amit nem lehet olyan baromságokkal kiküszöbölni, hogy minden ember egyenlő.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.10.28. 15:58:40

@Frederick2: Engem szórakoztat, hogy másokat megbotránkoztatok. A trollkodás nekem kikapcsolódás. Most például egy pár száz-millió eurós projekt egyik csúcsvezetőjével folytatott egyeztetésből kötök át egy ukrán üzletasszony idegenrendészeti ügyének megtárgyalására. Ha csupán hátra dőlök, az agyam tovább pörög a napi dolgokon. Az nem pihenés. Itt pihenek, a faszbükkön és néha a Mandin.

És az csak természetes, hogy nem vagyok elégedett. Úgy érzem, még tennem kell, még többet kell tennem. Nem pénzért. A mostani projektemhez úgy nyertem meg fontos embereket, hogy bedobtam a "nemzetgazdasági érdek" kifejezést. A GDP-t, az államháztartás bevételét jelentősen növelő projekt egyik mozgatója vagyok. Komplex rendszereket kezelek. Iszonyatosan élvezem. Nézem a híradót és látom, mit tettem le az asztalra, miközben sokan nem is tudják. Rendkívül izgalmas. Én ilyen vagyok. Na, de te ezt tudod, hiszen ismered Berki Krisztiánt. ;-)

Alfőmérnök 2022.10.29. 22:49:55

@Mr Falafel: Nézd, én tudom, hogy provokálsz, úgyhogy helyén tudom kezelni, amiket írsz, és általában szórakoztat is. De sajnos a tanárkérdés nem vicces, mert a nemzet jövője függ tőle. És baromira nincs megoldva. Kb.annyira jobbos tanárok, mint te, is mennének tüntetni, ha nem noárok és Lilkék lennének a hangadók. Tudom, hogy pedagógiát is végeztél, de nem tanítottál még általános- és középiskolásokat. Már a fegyelmezésük is nagy meló ám.
Frederick barátunk meg azért hány epért, mert ő is okos és becsületes ember, és kb. minimálbérért dolgozik.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.10.30. 08:00:53

@Alfőmérnök: Akkor, ha jól értem, azért kerülnek ki egy keresztény gimiből pankotai lilik, mert alacsony a bér? És ez a nősténygörény még valami büszkeség is arrafelé. Tehát, ha ilyenek a kiválók, akkor milyen értéket képvisel ott a tanári munka? Nettó félmilliót ér egy pankotai lili létrehozása? Megakurvaanyjukatazt!
Kirúgni a tanárok 30%-át és abból kell emelni a maradék bérét. Ezt el tudom fogadni. EU-s átlag alatt vagyunk az egy főre jutó tanulók és munkaórák tekintetében is. Van hová kompenzálni.

Deansdale 2022.10.30. 08:31:25

@Mr Falafel: Ha őszinték akarunk lenni globálisan el van cseszve minden, itt már kirúgásokkal nem megyünk semmire. A "nagy menetelés az intézményeken át" lezajlott és elérte célját, a kultúráink irányítása kikerült a kezünkből, és amíg nincs egy igazi erő ami képes azt visszavenni addig a globálelit csicskái fogják menedzselni a lassú lecsúszásunkat a lecsóba. Valami erőszakos vallásra lenne most szükség, ami egy épelméjű értékrendet kényszerítene minden magyarra. Akkor kezdődhetne az amiről beszéltél, a 30% megregulázása. A fideszizmus erre sajnos több okból sem alkalmas, például mivel messze nem elég erőszakos.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.10.30. 15:29:47

@Deansdale: abszolút egyetértek mindenben. A Fidesz a rendszer része, és már ezerszer elmondták, hogy nem is akarnak kívülre kerülni. Így aztán bizonyos drasztikus változások elmaradnak, hiába lenne szükség rájuk.
Én most elég sokat mozgok a külügyben. Elképesztő mennyi kommunista őskövület szabotál ott benn. És még tudják is, még sincsenek leváltások.

Alfőmérnök 2022.10.30. 19:44:22

@Mr Falafel: Nem csak Pankotai Lilik kerülnek ki egyházi iskolákból (de nem egyháziakból sem). (Egyébként szerintem a csajt valaki mozgatja a háttérből. Valószínűleg az ellenzék, de az sem kizárt, hogy a fidesz; nekik érdekük ugyanis, hogy a tanártüntetések bohózatba fulladjanak.)
A munkaórákba számold bele az órákra felkészülést, portfólió, óravázlat készítést, dolgozatjavítást, szülőkkel kapcsolattartást is.
És ha EU-s átlagról írsz, akkor vedd figyelembe azt is, hogy (főleg a kezdő) fizetések is az átlag alatt vannak. Még kelet-európai viszonylatban is. Ez nem komcsi propaganda, hanem sajnálatos tény. De felesleges is összehasonlítgatni, elég belegondolni, hogy meg lehet-e normálisan élni nettó 200 000 ft-ból. Hát, kurvára nem.
Sajnos az az érzésem, hogy a fideszben a szándék hiányzik, hogy rendbe tegye az oktatást. Aminek csak egyik aspektusa a tanárkérdés. Mert a NAT is rendesen el van ám baszva.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.10.30. 22:04:45

@Alfőmérnök: ne mááááár! Tényleg készülni kell az órákra? Hihetetlen!
Képzeld, amikor a gázszerelő elindul, összeszedi a szerszámait, megvásárolja az anyagot, stb. Vagyis felkészül. Hiszed vagy sem, minden szakma így van ezzel.
Inkább hagyjuk is a témát, mert mire a végére érünk, kifejezetten rühelleni fogom az összes picsogó tanárt.
Olvastam a NAT egyes tantárgyakról szóló részeit. Matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem. Minden mondatával egyetértek. Aki nem, az ne tanítson, hanem menjen a Boschba szalag mellé, mert ott úgyis jobban kereshet.
A picsogásról nincs mit vitatkozni, de tessék, itt van az, amiről nyithatunk egy vitát:

www.oktatas.hu/kozneveles/kerettantervek/2020_nat/kerettanterv_gimn_9_12_evf

Mint mondtam, én korábban már elolvasgattam ezeket és nem nagyon találok bennük kifogásolni valót. Persze, másnak lehet más a véleménye.

Természetesen nem lehet megélni havi 200 nettóból. Borzalmas, hogy ilyen még van. Ahogy az is borzalmas, hogy vannak emberek, akik képtelenek kapitalista körülmények között érvényesülni. Ez egy súlyos képességhiány, ami sajnos okos embereket is sújt. Ezek az emberek gyámolításra szorulnak. Igen ám, de amellett, hogy az érdekérvényesítési képességük nulla, olyan önérzetesek, mintha érnének két fillért.

A Fidesz a középosztályt erősíti. Ez egy sikeres projekt. A tanároknak ide kéne tartozniuk, de valamiért inkább a szocialista múltba révednek. Ébresztő!

Természetesen a tanárok helyzetével valamit kezdeni kell. Az én megoldásom továbbra is a jelentős létszám leépítés. Mázli, hogy nem én döntök. Így majd öntik a pénzt a feneketlen kútba. Mert elégedett alkalmazott nem létezik.

Alfőmérnök 2022.10.31. 13:06:02

@Mr Falafel: Többet dolgozik a munkahelyén kívül egy pedagógus, mint egy gázszerelő. És kevesebbet is keres. Ami azért elég vicces, vagy inkább tragikomikus.

Nem egészen értem a logikádat, a tanároknak hogyan kéne "kapitalista körülmények között érvényesülni"? Súlyos képességbeli hiányosságuk lenne, hogy nem hagyják ott a picsába a pályát? Mert valóban ALDI raktárosként is többet keresnének. És ahhoz nem kell felkészülni.

Nem, ezt a tanárellenességet nem tudom elfogadni. Még akkor sem, ha sok köztük a komcsi és libsi.

Ide másolom az öreg motoros bbjnick kommentjét a mandinerről (ő radikálisabb, konzervatívabb, mint én, és szintén fidesz-szavazó), mert jobban én sem tudom összefoglalni a lényeget:

"A kormány nem a kétszáz hőbörgő, handabandázó, önmaga nagyszerűségétől megszédült elitgimnáziumi tanár miatt ideges és követ el egyre súlyosabb kommunikációs hibákat, hanem azért, mert pontosan tudja, hogy az oktatásban valóban komoly gondok vannak. Krónikus tanárhiány kezd kialakulni, sok helyütt csak úgy tudják leadni az órákat, hogy a tanárok napi 9-10 órát tolnak, szakszerűtlen helyettesítés, lényegében gyerekmegőrzés folyik, rövidített (30 perces) órákat tartanak, a munka egy részét nem fizetik ki a tanároknak, kötelező helyettesítésként számolják el stb. És a tanárok 99%-a ezt zokszó nélkül tűri, dolgozik becsületesen, ereje határáig, gyakran ingyen. Ha most ebben a helyzetben a kormánypárti sajtó tanárellenes hangulatot szít, primitív és aljas módon uszít a tanárok ellen, mit gondolsz, mit fog az kiváltani a lojális és politikailag passzív pedagógusokból és szülőkből? Nem a tanárokra fognak megneheztelni, abban biztos lehetsz."

"Szinte biztos, hogy Orbán megunta a kormányzást és le akarja építeni pártja támogatottságát, mert így mégsem úgy hagyná el a miniszterelnöki széket, hogy cserbenhagyta a magyarokat. Másként nemigen lehet értelmezni, amit a kormány a pedagógusokkal művel. A pedagógusok nem néhány zakkant buzi vagy kósza migráncs, akiktől egy kis riogatással vagy uszítással el lehet idegeníteni a társadalmat. Százötvenezer emberről beszélünk, akikre minden magyar napi nyolc-tíz órára rábízza a gyerekeit, többet vannak a kölcök velük, mint a szüleikkel. Lehet ellenük uszítani (sajnos, a szellemileg és erkölcsileg lezüllött tömegek nagyon fogékonyak az efféle felelősségmentesítésre, élvezettel adják át magukat az önfeledt lincselkedésnek), lehet bizalmi válságot előidézni a tanárokkal szemben, csakhogy a szituáció marad, a gyerekeket továbbra is a tanárok fogják tanítani, felügyelni, mindenki kénytelen együtt élni ezzel a ténnyel, kezelni ezt a helyzetet (muszáj megbíznunk bennük) és a bizalmatlanság, amit felidéztek, végül a faszarcú politikusokra fog visszaütni. Nem hiszem el, hogy a Fidesz agyai ezt ne látnák, csak arra tudok gondolni, hogy szándékosan teszik, hogy elidegenítsék maguktól a társadalmat."

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.10.31. 17:34:34

@Alfőmérnök: brühű, brühű! - Így sírok a tanarakért.

Deansdale 2022.11.01. 09:25:32

@Alfőmérnök: Ez tényleg jó komment, bár azt nem hiszem hogy a fidesz ezért megbukna. Az a fő gond, hogy a súlyos problémák kvázi megoldhatatlanok, mert összefonódnak pl. demográfiai változásokkal, vagy EU-s direktívákkal amik alól elvileg nem vonhatjuk ki magunkat. Ha a fityisz rendbe akarná tenni az oktatást akkor olyan radikális lépésekre kényszerülne amiknek úgy tűnik még a tizedére sem hajlandóak. Ezt a rendszert egy fizetésemelés nem fogja megjavítani :\
És szerintem látja ezt a sok tisztességes tanár is, ezért dolgoznak csendben az erejük határáig.

Alfőmérnök 2022.11.10. 01:48:54

@Deansdale: A rendszert nem, de pl. a tanárhiány problémáját (aminek szvsz csak a kezdetén vagyunk) talán valamelyest igen.
De ettől függetlenül is azt gondolom, a tanárok több fizetést érdemelnének (szerintem kb. a dupláját a mostaninak). A tanárok nem tarisznyás bölcsészek, akikre többé-kevésbé joggal lehet mondani, hogy az oktatásuk nem a társadalom hasznára szolgál (amúgy szerintem jól képzett, okos bölcsészekre - nem agymosott kultúrmarxistákra! - is szükség van, de ez más tészta).

Deansdale 2022.11.10. 08:54:40

@Alfőmérnök: Alapvetően egyetértenék, csak az a gond, hogy amit a tanárok "érdemelnek" azt az adófizetőknek ki kell perkálni. Abba szívesen beleegyeznék, hogy sok más fölösleges ill. káros dolog állami finanszírozását megszüntetik, és cserébe duplájára emelik a tanárok fizuját. Persze ez csak álmodozás, úgyis mindenféle emelés a költségvetési hiány terhére fog történni, ahogy azt megszoktuk.
És persze itt már előkerül az is amit Falafel emleget, hogy ha magasabb a jutalom akkor emelni kell az elvárásokat is. Igaz, hogy a pedagógusok kb. fele többé-kevésbé lelkiismeretes és elkötelezett, de a másik fele sajnos nem, és nem hiszem hogy ez a fizuemeléstől megváltozna.

Alfőmérnök 2022.11.10. 10:47:48

@Deansdale: Nem sokat konyítok gazdasági kérdésekhez, de én sem tartom valószínűnek, hogy a fizetés duplázása a mai helyzetben kivitelezhető lenne. Csak szerintem ennyi kéne, hogy vonzóvá váljon a pálya.
Meg az elhivatottak, a lelkiismeretesek most is ennyit érdemelnének (és nehogy már ők szívjanak a komcsik, alkalmatlanak miatt).
süti beállítások módosítása