Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

HALÁLOS IRAMBAN X

2022. május 24. 20:50 - Mr Falafel

Ahogy a címben felidézett hihetetlenül gagyi amerikai sorozatfilmben sincs szó valódi iramról, - tekintve, hogy alapvetően aránytalanul túlértékelt, tuningolt japán ócskavasakat szerepeltetnek benne autók helyett - úgy én sem a száguldásról szeretnék írni, hanem inkább csak arról, hogyan lehet divatosan meghalni az utakon.

Mindenekelőtt érdemes néhány szót ejtenünk a közlekedési morálról, mint a társadalom általános mentális állapotának lenyomatáról.

A közlekedési morál egyszerűen pocsék. Ezzel újat aligha mondtam, mert a legtöbb közlekedő számára ez abszolút triviális tény. Az már inkább izgalmas téma (számomra), hogy többnyire azok picsognak efölött, akik ezt a morális nívót gőzerővel tolják lefelé, a béka segge alá. Az egyes olyan ügyekben való képtelen, a tudományt (elsősorban a jogtudományt) annulláló állásfoglalásokkal, - magán- és hatósági személyek által – amelyekre a társadalom valamilyen okból fokozottabban fókuszál.

A nemrég meglehetősen különös körülmények között elhunyt M. Richárd maffiózó autóbalesetes ügyéről értekező egyik poszt alatt egy 26 éves gyakorlatra hivatkozó taxis elmondta, helyes a kereszteződésben balra kis ívben kanyarodni a kereszteződés minél előbb történő elhagyásának szándékával. S az csak természetes, hogy ezáltal az elsőbbség meg nem adása már nem is számít szabálysértésnek. Azonnal elvenném a jogosítványát, lehetőleg örökre.

Ugyanebben az ügyben a bírónő szerint a gyorshajtás veszélyesebb közlekedési szabálysértés, mint az elsőbbség meg nem adása. Ezzel szemben viszont gyorshajtás csak ritkán okoz balesetet, míg az elsőbbség meg nem adása mindig.

Számtalan hatósági aktus fogalmaz úgy a végső értékelésében, hogy az mindig valamilyen társadalmi elváráshoz idomuljon. Elsősorban a társadalmat alkotó legszélesebb réteg zsigeri igényeit kielégítve. Így eshetett meg, hogy egy hatósági személy egy a társadalom legszélesebb rétegének tagja által szakértők szerint elkövetett súlyos szabálysértését azzal mentette ki, hogy az illető nem követhette el azt, mivel a faluban mindenki jó embernek tartotta.

Tehát attól, hogy valaki jó ember, azonnal nagyon jól is vezet. Ilyen primitív sztereotípiák fertőzik a társadalmunkat, s nemhogy kiirtani igyekeznénk, de a virulens egyedek sötét lelkét igyekszünk pátyolgatni. Az én tapasztalatom az, hogy minél inkább kistelepülési valaki, annál inkább nem tud vezetni. De kurvára nem! Ettől még biztosan jó ember, illetve lehet jó ember is.

Fentiek miatt is vannak ambivalens érzéseim a büntetőfékezés megítélésével kapcsolatban.

Tegyük fel, hogy jön mögöttem valaki egy átlagos autóval és figyelmetlenségből belém jön hátulról. Ha azt hazudná, hogy büntetőfékeztem előtte, sosem mosnám le magamról a bűnt, mert ebben a szituációban ő lenne szegény, tehát jó ember, én meg a gazdag barom, a rossz ember. A sportos testalkatom erre rátenne egy lapáttal. Engem csak az elől és hátul felszerelt fedélzeti kamera mentene meg, mert a törvény már nem.

Egyébként miért is büntetőfékez valaki? Leginkább azért, mert vélt vagy valós, közlekedés közben elszenvedett sérelmére igyekszik felhívni a figyelmét annak, aki a sérelmet okozta. Habár az ilyen esetekről szóló híradások többnyire azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha a büntetésből fékező sofőr minden ok nélkül követné el cselekményét. Ami nyilván nem igaz.

Mert a kamionosok, taxisok és buszvezetők 100%-a paraszt és leszarja, hogy mások is közlekednek körülöttük. Amikor mégis találkozunk ezek közül egy-egy udvariassal, vagy csak olyannal, aki tudja, hogy nem egyedül van az utakon, azt fel kell írni, hogy ne feledjük el.  S persze vannak az egyszeri gépjárművezetők, akiknek a jelentős része egy konkrét okból figyelmetlen, s ez az ok a posztom megírásának apropója.

Minden esti híradóba jut 3-4 ráfutásos, sokszor elhalálozással járó baleset. S ugyancsak gyakoriak a szembe sávba látszólag minden indok nélküli áttérésből eredő, súlyos sérülést és halált okozó közlekedési történések. Bátran kijelenthetem, a manapság bekövetkező közúti balesetek 80-85%-át sorolhatjuk ide.

Íme az ok: Mindenki telefonál, aki vezet.

Legalábbis tízből kilenc sofőr. A buszvezető, a kamionos, a taxis, a mazsola, a vidéki melós, a budai menő csajok és pasik, az irodai alkalmazott, az igazgató. Mindenki. A ráfutásos balesetek, az indokolatlan sávváltásból eredő szerencsétlenségek 100%-ának a telefon az oka. Ahogy a büntetőfékezéses esetek jelentős részében is a méltatlankodó fél így figyelmezteti a falu legjobb emberét, hogy fejezze be a telefonálgatást.

Csak erről nem szeret ám beszélni senki, és a balesetet okozó emberek is mind tagadják, hogy telefonáltak volna. Az eljáró hatóságok pedig nem veszik a fáradságot, hogy lekérjék a telefonok infóját, éppen aktív volt-e egy közösségi médiában, vagy beszélgetett-e valakivel a baleset pillanatában.

Ma már szinte minden autóban van bluetooth csatlakozás, sőt, a telefonos applikációk is működtethetők járműveinkben. Vagyis nem kell kézbe venni a telefont egy Viber vagy WhatsApp hívásnál sem. A technikai megoldások adottak, a vezetők 75%-a azonban mégsem él vele. Inkább kockáztat, kockáztatja mások életét.      

Retorzió pedig sehol, vagy csak aránytalanul csekély esetben. Helyette maradnak a sztereotípiák és minden balesetért a gazdag ember a felelős, mert a gazdag az gonosz és hülye is.

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7317839557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2022.05.26. 20:02:08

1. Aki büntetőfékez, attól azonnal és végleg elvenni a jogosítványt, mert mentálisan alkalmatlan járművezetésre.
2. Aki vezetés közben kézben tart telefont dettó.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.05.30. 20:23:49

@Wildhunt: Egyetértek, bár a büntetőfékezés tekintetében engedékenyebb vagyok.
Ma volt egy esetem. A XII. kerületben a Stromfeld utca felől érkeztem az Apor Vilmos térre, amikor az ottani buszvégállomásról hirtelen kivágott egy busz, úgy, hogy már az előttem haladó autónak és nekem is át kellett mennünk a szemközti sávba.
Elsőbbségünk volt. Utánam már senki nem jött. Amikor mellém ért, bemutatott. A gyerek ott ült hátul. Szükségtelen volt veszélyeztetnie minket, mert ráadásul még üzemen kívül is volt. De ő volt a nagyobb, ha nem tetszik, húzzunk a picsába.
Legszívesebben betörtem volna a busz ajtaját és péppé verem a rohadékot. S ha ezt megteszem, én vagyok az izomagyú barom, ő pedig áldozat. Miközben egy nyomorult, gyilkoshajlamú kis patkány, aki naponta rója a utakat áldozatra lesve.

Wildhunt 2022.05.30. 20:48:14

@Mr Falafel: igazad van. Ettől függetlenül aki nem tud uralkodni az indulatain, arra ne bízzunk egy olyan gépet, ami egy ágyúgolyó energiájával tud rombolni.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2022.06.01. 19:19:37

Gyerekek, Dodóval kicsit nehéz egyeztetni mostanában, és Falafel bocsi a kétértelmúségért. Június havában összejöhet a dolog, ha valakit még érdekel. (nekem se könnyű a élet, de minek panaszkodni)
Június 24-re szerveznénk az összejövetelt, ezzel válaszolván Alfinak, meg a titkosszolgáknak, hogy mikor kell hallgatni beszédünket :) ha érdekes ne a bloghusra írjatok, hanem a snajder.mihaly kukac gmail.com-ra. Várom érdeklődéseteket!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.06.01. 21:03:45

@Wildhunt: maximálisan egyetértek. Viszont ma egy buszvezető olyan udvarias volt velem, hogy elolvadtam. Talán még sincs veszve minden.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.06.01. 21:16:00

@Mihint: Padilla gyanúsított azzal, hogy valami Mossad-agent vagyok. :-)
Nekem pont ebben az időszakban lesz családi ramazuri, mert jön haza Avalonból a párom nővére, és ez kurva nagy ünnep nálunk. De most megnéztem, a RHCP budapesti koncertjét nem üti, úgyhogy, ha éppen a Balcsin leszünk, én akkor is feljövök aznap.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2022.06.01. 21:24:34

@Mr Falafel: Hát, tudod, ha Te ügynök vagy akkor én meg a mikiegér:) Szervezzük szerintem, legfeljebb nem sikerül:)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.06.01. 21:52:04

@Mihint: Előző életemben, amikor tanulmányaimat abból finanszíroztam, hogy hétvégente a sárospataki Highlander diszkóban portáztam, egyszer guardoltam a Brooklyn Bounce-t.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2022.06.01. 21:57:13

Na, majd elmesélem, milyen volt, amikor dj voltam :) nem sokáig, egy féléves ORI vizsgát tettem, nahát, vannak emlékeim :)

Alfőmérnök 2022.06.02. 08:54:46

@Mihint: Júni 24-én valószínűleg Olaszországban leszek. De majd írok.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.06.02. 22:03:40

@Mihint: Elhiszem! Imádtam a 90-es éveket, az akkori diszkókorszakot. Mai napig szívesen hallgatok bulizás közben akkori zenéket. A rendszerváltozás első 10 éve Magyarországon egyfajta aranykor volt. Boldog, felszabadult, nyitott emberek voltunk. Mintha csak álmodtam volna.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.06.02. 22:05:09

@Alfőmérnök: @Mihint: Én 17-től 26-ig a Balcsin leszek, de mindenképpen feljövök 24-ére, ha lesz találkozó.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2022.06.04. 14:21:16

@Alfőmérnök: Semmiképp nem szervzzük arra, mikor nem tudsz ott lenni, ember. Időpontot kérünk akkor.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2022.06.04. 14:23:45

@Mihint: Ne haragudjatok, kedves többiek, de mit ér az egész, ha egyvalaki nélül szervezzük :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2022.06.04. 14:36:59

Ben, szedd össze az erőt velem együtt, és állítsuk meg végleg a világot összetörő erőket.
Menni fog, csak az apró részletek. Kérlek, tartsuk meg ezt a találkozót ha lehet Dodóval, ha neked úgy tetszik.
(hangulatkeltés rulez)

Frederick2 2022.06.05. 10:32:00

@Mihint: @Mr Falafel: @Alfőmérnök: Junius vége. Rendben, felírtam. Majd még egyeztessünk!

Frederick2 2022.06.05. 10:39:15

@Mr Falafel:

" Én 17-től 26-ig a Balcsin leszek,"

Nem a kedved akarom elvenni, de ha esetleg Siófokot néztétek ki magatoknak, készüljetek pár kellemetlen jelenségre.

Elképesztő, hogy Siófok mekkora fertő lett az elmúlt másfél évben. A belvárosnak az olyan részeit, mint a buszállomás, a Víztorony, a Fő tér és a Millenium Park, ellepték az alkoholisták, a drogosok, a hajléktalanok, a dílerek, a prostik és a cigányok. A múltkor kiültem haverral a parkba, egy padra, hogy beszélgessünk, de nem tudtunk normálisan, mert körülöttünk, a többi padon nyomták a show-t az alkeszok, a csövesek és a drogosok. Már az is megfordult a fejemben, hogy csak akkor megyek a belvárosba, ha dolgom van, mert egyszerűen gyomorforgató a látkép. Nagyon szomorú, hogy Siófok belvárosa ekkora fertő lett.

Ezzel párhuzamosan a belvárosban is romlott a közbiztonság. Régen még a balatoni részen bízniszeltek a kurvák és a dílerek, nagyrészt a Petőfi sétányon – most már simán leszólítanak a belvárosban is. Figyelni kell a tolvajokra, a kihalt helyrészek pedig kerülendők.

Szomorú. Engem ez elkeserít, mint siófokit. Mégis csak a szülővárosom és a lakóhelyem. A Millenium Park, a Fő tér és a Víztorony nagyon szép részei Siófoknak, érdemes kimenni családdal. Vagy mégsem. A csőcselék miatt. Nagyon rossz.

Frederick2 2022.06.05. 11:21:38

@Mr Falafel:

"tekintve, hogy alapvetően aránytalanul túlértékelt, tuningolt japán ócskavasakat szerepeltetnek benne autók helyett"

A "Halálos iramban" franchise-nak ez a rendeltetése. Ezek a szutyok filmek azért készülnek, hogy reklámozzák az " aránytalanul túlértékelt, tuningolt japán ócskavasakat". A sztori csak alibi.

Amúgy remek a cikk.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2022.06.07. 22:31:09

Mit szólnátok akkor július 9.-éhez? Ha már nyíltan beszéljük meg. Az mindenikinek jó? Dunakeszi, Koliba.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2022.06.07. 22:33:48

@Mihint: Dodó azt mondta, nagy örömmel áll rendelkezésünkre, szinte bármikor, de hát ez természetes, hiszen nyugdíjas :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.06.08. 13:24:35

@Mihint: Én abszolút alkalmazkodom. Természetesen úgy lenne a legjobb, ha mindenki jelen lenne. CIA, Mossad, SZBU, FSZB, stb. Meg még Alfő is. :-D

A gyíkembereket, - mert mondjuk ki végre, kik állnak a háttérben - meg fogjuk állítani. Miért is van globális felmelegedés? - Hát, mert a hüllők a meleget szeretik. És miét utálja az USA, - akit totálisan a gyíkemberek uralnak - az oroszokat? Mert Oroszország jelentős területe hidegövben van, így nem tudják megtámadni soha a büdös életben. Nyugi, szövöm én a terveket ezek ellen a rohadék reptiliánok ellen.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.06.08. 13:30:16

@Frederick2: A kedvencem, amikor automata váltós autóban a joystick-ot előre tolják. Az ugyanis minden automataváltós autóban a hátramenet. A tiptronic-nál meg hátra és oldalra kell húzni, ha kéziváltósat szeretne játszani. Arról nem beszélve, hogy ma már minden autón a kormányfülecskén kell váltani. Mindegy, egy hihetetlenül gagyi sorozat, a benne szereplő autók egy ruppót nem érnek.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.06.08. 13:34:22

@Frederick2: A Balaton nekem az északi part. Egy évig laktam Csopakon. Gyönyörű volt télen.
Siófok sosem volt a kedvencem, de vannak szép emlékeim.
Amióta az enyingi cigányok átvették ott az uralmat, nem megyek a környékére sem. Van elég tetűláda Budapesten is. Egy normális belügyminiszterrel egyébként lehetne rendet tartani, de Pintér alkalmatlan.

Frederick2 2022.06.08. 13:43:56

@Mr Falafel:

"Amióta az enyingi cigányok átvették ott az uralmat..."

Azóta Siófok visszafejlődött.

Amúgy megjelent a Mi Hazánk is Siófokon.
www.facebook.com/mihazank.siofok
Remélem, kinövi magát, és konfrontálódik ezzel a csőcselékkel.
(Amúgy érdemes ránézni a Face-oldalukra. Tele van Dúró Dórás-képekkel. :D )

Ez a züllés nem egyedül Siófokot jellemzi.

Székesfehérváron a buszállomás környéke egy katasztrófa. Hatalmas tömeg, amibe elvegyülnek ugyanúgy az alkeszok, a csövik és a cigók. Sőt, már LMBT-emberkék is kezdenek megjelenni. Fiatal kamaszlányok, egymást kézen fogva, a szivárvány jelével a táskájukon. :P

Budapest meg... Budapesti ismerősöm mesélt arról, hogy a fővárosban is egész területeket (pl. Astoria) ellep a mocsok, a retek, az ürülék, a szemét és a csőcselék.

Alfőmérnök 2022.06.09. 01:39:51

@Mihint: @Mr Falafel: Jó, akkor beírtam a naptáramba, hogy júli 9., Dunakeszi.
(Mindenki hozzon magával még egy embert! :-D)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2022.06.11. 02:58:28

@Alfőmérnök: Na, de akkor az úgy is legyen, mert a Dodónak is megmondom:) Ő is várja, meg én is, ez az igazság.

Akkor ezt lefixáltuk?

Frederick2 2022.06.13. 21:04:27

@Mihint: @Mr Falafel: @Alfőmérnök: Most jöttem le egy 10 éves alkoholizmusból (2012 - 2022). Szedem össze az erőmet. Meg építem le a toxikus kapcsolataimat a Balatonon.

(Hát igen. Kibaszott nyílt vagyok. :D )

Nem ígérem biztosra. De megpróbálok ott lenni.

(Majd ezzel kapcsolatban írok Alfőmérnöknek. De lehet, hogy téged, Falafel, szintén megkereslek privátban.)

Szeretnék ott lenni. De még nem mondom biztosra.

Alfőmérnök 2022.06.13. 23:27:38

@Mr Falafel: Nem tudom, sajnos nem láttam. Egyelőre annak kell örülni, hogy már készülnek ilyen (témájú) filmek.

Alfőmérnök 2022.06.13. 23:37:16

@Frederick2: Javaslom, hogy te is próbálkozz a CBD-vel. Az első három héten kisebb adagokban, aztán lehet növelni. A neten sok anyagot lehet találni ezzel kapcsolatban.

Én teafőzetként és néha cigarettába sodorva fogyasztom, ez a legolcsóbb módja a CBD-bevitelnek.

Frederick2 2022.06.14. 04:49:52

@Alfőmérnök: Az alkoholról szokjak át CBD-re? Kösz, nem!

Azt tudom magamról, hogy nem vagyok képes 0-ra redukálni. Minimalizálom az alkoholfogyasztást.

Most már csak az internetfüggőséggel kell kezdenem valamit. Alakul majd az is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.06.14. 21:14:10

@Frederick2: Sosem hittem az aszketizmusban. Próbáltam, de nem ad annyit, amennyiért megéri. Így aztán fogyasztok alkoholt, imádom a szalonnát. Talán annyival vagyok jobb helyzetben, hogy többnyire háztájit eszem. Minden éven vágunk disznót, birkát és borjút. Megszokott helyről vásárlok, tápos állatokat kerülöm. A párom faluról rendeli a tojást. A zöldségek terén vannak hiányosságaim, mert a kertben csak paradicsom, paprika és uborka van, és természetesen mindenféle fűszernövény. Mást nem éri meg termeszteni, mert sok helyet foglalna az a mennyiség, amire szükségünk van.
Amikor tisztítókúrát tartok, gyógynövényt is kertből szedek. Szinte minden van, ami számít. Szerintem neked citromfű és gyermekláncfű keveréket kellene fogyasztanod rendszeresen. Az absztinencia abnormális állapot.

Frederick2 2022.06.14. 21:51:53

@Mr Falafel: Nem gondolkodok absztinenciában. Egyáltalán nem menne nekem.

Mérsékelt alkoholfogyasztásra akarok átállni. Napi 1-2-3 sör, nem több.

A hedonista alkoholfogyasztást, vagyis az alkoholizmust ki akarom zárni az életemből.

Az én értelmezésemben az alkoholizmus nem más, mint az alkohollal való önpusztítás. Kinél rövidebb, kinél hosszabb ideig tart a folyamat. Tökéletes film erre a "Végállomás, Las Vegas".

Kulturált alkoholfogyasztás. Mértékkel. Tudva a korlátokat.

Alfőmérnök 2022.06.14. 22:02:27

@Frederick2: A CBD-re max. olyan értelemben lehet "rászokni", mint a reggeli futásra. Gyakorlatilag csak pozitív élettani hatása van. (És nem pszichoaktív, ellentétben a THC-vel.) Nem akarok reklámot csinálni egyik cégnek sem, de ha érdekel, a "CBD" és "hatása" keresőkifejezésekre sok hasznos anyagot dob ki a google.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.06.16. 18:43:37

@Frederick2: Az absztinencia egy elfojtás, tehát súlyos mentális betegség.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.06.16. 18:47:24

@Alfőmérnök: Én kevésbé vagyok lelkes a CBD olajat illetően, de tényszerűen van/lehet gyors és jelentős gyógyító hatása. Akinél már bebizonyosodott, hogy hat, annak ajánlott szedni tovább.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2022.06.17. 01:50:30

@Frederick2: Ha már ilyen keserűen őszinte vagy, akkor én is egy kicsit. Bármire nagyon könnyű rászokni, és szinte minden "rászokás" káros tud lenni, nem kell az alkoholizmuson külön pörögni, de egy szót megér.
Falafelnek igaza van, valami ellen direkt fellépni(gyk. alkoholizmus ellen absztinencia) gyakran károsabb, mint maga az eredeti jelenség. Nyilván észnél kell lenni, de óvatosan.
A szesz ellen számomra óriási segítség volt, hogy megtanultam elkészíteni :) azaz megtanultam a helyén kezelni. Évekbe telt, de a siker garantált :)
Remélem ott tudsz lenni, már csak Dodó konkrét visszajelzését várom, de 99%

Alfőmérnök 2022.07.02. 11:35:23

Nos, akkor egy hét múlva találka Dunakeszin. Minden kedves olvasót (ügynököt, téglát, szabadkőművest is) szeretettel várunk!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2022.07.04. 21:26:47

@Alfőmérnök: Egy jó kőműves aranyat ér. Aki Bp-ről jön, elviszem, ha igényli. Nem én fogok vezetni, hanem a párom.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2022.07.06. 23:01:34

@Mr Falafel: Az jó ötlet, és nagy segítség, merthogy vonattal jönnék, ha Budapeten tudnánk találkozni, nagy segítség volna. Írjál privátin :) kérlek.
süti beállítások módosítása