Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

EGY KIS FOCI

2018. március 28. 21:11 - Mr Falafel

Előrebocsátom, nem nézek magyar focit már nagyon régen. Legutóbb Dárdai Pali okán szakítottam meg e hagyományt, mert az a fiú megérdemelte a figyelmemet.

Sportszerető emberként sem a labdarúgás áll legközelebb hozzám. Ám éppen a sporthoz való viszonyom miatt tudom, hogy a focinál nincs fontosabb sport. Ezért nem mindegy, milyen eredményeket vagyunk képesek ebben felmutatni.

Hogy mitől lesz eredményes nálunk ez a sport? Bár tudnám! Nyilván tisztában vagyok azzal, hogy vannak elengedhetetlen alapfeltételek, amelyeknek teljesülniük kell. Például, hogy olyan stadionjaink legyenek, ahol korszerű futballt lehet művelni. Már, ha van művelésre alkalmas fiatal sportoló.

Az infrastrukturális háttér megteremtése tehát alapfeltétel. Nálunk ezt úgy sikerült megvalósítani, hogy a büdös szájú, hónaljszagú panelprolitól egy vasat sem vett el senki. Mi a sikertörténet, ha nem ez?

Ennek ellenére minden baloldali azon jajveszékel, hogy elvették tőlük az adóforintocskájukat stadionokra, pedig ők inkább a hajléktalanoknak adták volna, meg oktatásra és egészségügyre.

A történet a következő: Még a Nagy Baloldali Kulturhérosz, Gyurcsány Ferenc ült le a FIFA-val tárgyalni a stadionfejlesztésekről. Magával vitte az oldalbordáját, Bajnai Gordont és kezesnek hívták az EU akkori vezetőjét, José Manuel Barroso urat is.

Így, négyesben a FIFA elnökével megállapodtak, hogy az EU elkülönít a kohéziós alapban egy többletjuttatást, - megismétlem: többletjuttatást! - Magyarországnak sportfejlesztésre, amelyet bármikor lehívhatunk, ha belefogunk a fejlesztésekbe, azaz a stadionépítésekbe.

Ferenc testvérék sorsa ismert. Orbán pedig egyszerűen szaván kapta Barrosoékat és elkezdte lehívni az összegeket. A pénzek sorsa előre elrendeltetett, kizárólag sportfejlesztésre volt költhető.

Ez azt jelenti, hogy ebből nem lehet huszonhetedik havi nyugdíjat adni, lélegeztetőgépeket vagy jobb tanárokat venni. Egyszerűen semmi másra nem fordítható. Tudom, nehéz megérteni, de a világ így működik.

Igen ám, de az infrastrukturális háttér világszínvonalra emelése önmagában kevés. Mi lehet a baj, ha közben azért a futballistáink egész szépen keresnek profi karrierjük alatt? Úgy látszik, a pénz és a korszerű stadion együtt is kevés. Hol hát a gond?

Megmondom: a szemléletben.

Először is, ezek a fiúk nem C. Ronaldo vagy Messi akarnak lenni, hanem az a srác, aki, ha hazamegy a falunapokra, luxus sportkocsival teszi, menő gúnyában, hogy megmutassa a többi bugrisnak, mennyivel többre vitte, mint ők. Ez a céljuk, semmi több. Messinek és C. Ronaldonak lenni túlságosan melós. Azt meg minek, ha a saját közegében a semmi tudással is kiemelkedően gazdag?

Hogy hol a sportszeretet? – Sehol! A focit nem sportként kezelik. Nem azért lettek labdarúgók, mert szeretik a sportot. Ezek? Az edzésnek csúfolt bohóckodásuk nevetségesebb, mint egy 80-as évekbeli testnevelésóra. A labdarúgás nekik egy nagyon laza munka, amivel szarrá kereshetik magukat.

Pont olyan minimalisták, mint akik elhiszik, hogy nem kell jól tanulni, anélkül is, - mit „is”? anélkül csak igazán! – mindenkiből az lesz, amiről csak álmodik. Pont olyan minimalisták, mint azok, akik iskolában menő rossz tanulók voltak, most meg a Bosch-nál rohadnak a szalag mellett és hangoztatják, a főnökeik mind hülyék, ők sokkal okosabbak. Pont olyan minimalisták, akik elhitték, hogy minden ember egyenlő, az is, aki szorgalmasan tanult, képezte magát és vitte valamire, és az is, aki sosem tanult, dolgozni is rest, saját sikertelenségéért pedig kizárólag másokat okol.

A szemlélettel van baj. Meggyőződésem, ha véletlenül lenne egy-egy tehetséges gyerekünk, a többiek, az edzők nem hagynák érvényesülni őket. Minden eszközzel azon lennének, hogy gátolják a fejlődésben. Nem véletlenül mondta Dárdai Pali, hogy 16 éves kortól külföldre kellene küldeni őket, mármint azokat, akik szeretik a sportot.

A paradigmaváltás utópia egy olyan rendszerben, ahol semmiért is óriási összegeket tehetnek zsebbe a foci körüli élősködők. Így aztán azon kell agyalnunk, hogyan lehetne kihasználni a kiváló infrastruktúrát más sportokra, esetleg kulturális események megrendezésére.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4513786890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frederick 2018.04.07. 17:29:17

Kellemes, informatív cikk. Tetszett,
süti beállítások módosítása