Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

EVOLÚCIÓ

2017. január 28. 00:07 - Mr Falafel

Egykor ezen a bolygón több embertípus élt egyszerre: A homo erectus ( 1,8m évtől 200 ezerig), a homo sapiens neanderthalensis (250 ezer évtől 28 ezerig) és a homo sapiens sapiens (200 ezer évtől napjainkig). A tudomány mai állása szerint az egyes fajok és alfajok keveredése lehetséges volt és minden bizonnyal meg is történt. Ki tudja, talán a régen kihalt, lényegtelen nevű alfajok a neandervölgyi és az erectus, vagy az erectus és sapiens sapiens párosodásából alakultak ki. Az sem lehetetlen, hogy egy erectus-neander ivadék párosodott a sapiens sapiens-neander ivadékkal. Jól összekeveredhettek, az biztos.

Ezért is nem tudta a tudomány mai napig megnyugtatóan megválaszolni a kérdést, vajon a neandervölgyi ember kihalt, vagy beleolvadt a sapiens sapiens alfajba, azaz a ma élő ember típusába. A genetikai kutatások egyértelműen azt jelzik, hogy a két alfaj (mindkettő a homo sapiens faj alfaja) genomja szinte teljesen azonos. Ám én nem az ősi embertípusokról szeretnék beszélni.

Egy ideje foglalkoztat a gondolat, ha egykor több embertípus is létezett, szerteágazó alfajokkal, miért van ma a homo sapiens fajon belül csak egyetlen alfaj, a homo sapiens sapiens? Sokan megelégszenek annyival, hogy mind a teremtés, mind az evolúció a tökéletesedés felé hat. Számomra ez nem kielégítő magyarázat. Tudni szeretném, ha az emberi genom egykor képes volt tartós változásokon keresztülmenni, miért áll most egyhelyben?

Ez a megtorpanás, - ha létezik – ellentmond az evolúciónak, de a teremtésnek is. Annyit elmondanék, hogy a humán genomban kevesebb gén található, mint az embernél alacsonyabb rendű fajokban. Azért ez elég érdekes! A kevesebb gén a variációk lehetőségét szűkíti, vagyis belőlünk már aligha lehet más, mint ember. Nem fejlődünk, mondjuk csápos űrlényekké, mert nincs meg bennünk a „lehetőség”.

Ám, ha nyálkás testű csápos űrlények már nem is lehetünk, homo sapiens supersapiens még igen. Talán a rendelkezésünkre álló genomban ott rejtőzik egy program, amely elindíthatja fajunkat egy magasabb emberi létezési szint felé. Sajnos nagyon keveset tudunk a „programozásunkról”. A kollektív tudattalanban tárolt információhoz sem férünk hozzá. Pedig, de kíváncsi lennék!

Vajon úgy történik majd, mint Arthur C. Clarke: A gyermekkor vége című könyvében, ahol az űrből érkező főkormányzók vezette emberi világban a gyermekek evolúciós fejlődése elválik a szülőkétől? Esetleg a kibernetikus implantátumok formálnak át minket?

Tíz kutyám van. Kívülállókkal szemben egységes falkaként viselkednek, de falkán belül különös viselkedési mintákat fedeztem fel náluk. A feketék közösen lépnek fel ellenségesen a zsemleszínűekkel szemben. Hónapok óta nem használnak egy duplaszigetelt kutyaházat, mert ott haldoklott a „mátriárka”. Pedig akkora hely, hogy öten is elférnek benne kényelmesen. A részükre kialakított 65 négyzetméteres, fűtött lakrészben sem férnek meg együtt az eltérő színűek. A kitaszítottak kisebb ólakban húzzák meg magukat. Vannak szokásaik, amikhez ragaszkodnak. Szinte, mint egy társadalomban.

A kutyás példával oda akarok kilyukadni, hogy az ember is elkülönül rasszok (színek) szerint. Vajon a kutyák tőlünk vették át, vagy eleve magunkban hordozzuk az eltérő alaptípusok közötti konfliktus elkerülhetetlenségét? S ha utóbbi, akkor azt mondom, a fehér ember, a kaukázusi típus, ahogy nyugatiasan nevezik, kétfelé válik, egy ki tudja milyen régen elkezdődött, de napjainkban felgyorsult folyamat szerint.

Tudom jól, ezt a témát feszegetni náci tempó. Mondjuk, én nem gondolom, hogy ki kéne irtani a másik fajt. Sokkal inkább keresnék válaszokat a különbségek megértése. Mert ezek a különbségek egyre markánsabban nyilvánulnak meg társadalmunkban, és lerendezzük csupán annyival, hogy eltérő a világnézetünk, a politikai hitvallásunk, különbözőek az értékpreferenciáink.

Vajon lehetséges-e mindezt a szociológia vagy más embertudományok eszköztáraiban fellelhető magyarázatokkal igazolni? Kétségeim vannak.  

A zsigereimben érzem, hogy az európai típusú társadalomban élő kaukázusi nagyrasszt alkotó homo sapiens sapiens alfaj evolúciója kétfelé ágazik, és ez a markáns folyamat a társadalom minden területén megnyilvánul. Az egyes területeken elkülönült viselkedésminták közötti átjárás egyre kevésbé érhető tetten. Vajon egy ilyen evolúciós kettészakadás mikor mutatható ki a humán genomban? Kimutatható lesz egyáltalán?

Az elkülönült két „csoportban” ősi és agresszív ösztönök munkálnak. Dominanciaharcok, napi rítusok szintjén a fajfenntartási ösztön táplálta területviták alakultak ki. Nem feltétlenül földrajzi értelemben vett területről beszélek. A két faj (vagy alfaj, ha a változás az homo sapiens fajon belül történik) életteret szeretne magának az ösztönök diktálta kizárólagosság szerint.  

Vajon képes-e ezen felülkerekedni az emberi értelem? Elménk evolúciója elérte-e azt a szintet, amikor képesek vagyunk ellenállni olyan erőknek, amelyekkel évezredek óta nem találkoztunk? Egyáltalán ellent kell-e állnunk?

Nem tudom. Csak azt tudom, hogy nincs bennünk semmi közös. Egyre távolodunk, egyre idegenebbek vagyunk egymásnak. És egyre csillapodik bennünk a késztetés, hogy megértsük egymást.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7812161489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2017.01.28. 12:22:41

"Tíz kutyám van."

Látom nem sikerült megszabadulni az extrától :)

Szerintem a létezés nem-fizikai oldalát lenyesve (vagyis materialista szemmel) lehetetlen értelmes válaszokat találni ezekre a kérdésekre. (Mielőtt bárki is hápogni kezdene, nem azt állítom, hogy egy szakállas bácsi ül az égben egy trónon és legózik az emberiséggel.) Az evolúció mindigis ugrásszerűen működött - ezért nem találnak egy rakás "láncszemet" a különböző létformák között. Az ugrásokról pedig azok döntenek, akik a földi testekbe leszületnek, és nyilván nem itt döntenek, földi fejjel, hanem "odaát". Az emberiség akkor fog szintet lépni, vagy kihalni hogy átadja a terepet valami másnak, ha a - nevezzük így - lelkek úgy döntenek, jelen formánkban már nem tudunk újat mondani. Mivel a nagy evolúciós ugrások több évmilliós időközönként jönnek ezért kár lenne találgatni, hogy nekünk itt a 21. század elején mik a kilátásaink.

Az más kérdés, hogy mi magunk hogyan próbálunk fejlődni, beépített kütyükkel, génmanipulációval, istennyilával. Ezek éppúgy okozhatják a vesztünket mint adhatnak alapot a következő ugráshoz.

Abban én mindenesetre biztos vagyok, hogy szellemileg a béke segge alatt állunk, galaktikus mércén az emberiség egy retardált hülyegyerek ami még azt sem tanulta meg hogyan ne piszkítson maga alá. Vagyis volna hová fejlődni, csak az a kérdés, hogy azt mi (mint faj) megérjük-e, vagy megyünk a lecsóba a dinoszauruszok után, és a következők majd feltakarítanak utánunk.

Deansdale 2017.01.28. 12:38:15

Kissé földhözragadtabban a rasszkérdéshez: egy kis önkéntes szeparáció minden problémát megoldhatna, de az irányítóknak sajnos a legkevésbé sem áll érdekében hogy nyugodtan és békében meglegyünk egymás mellett. A fajok összekeverése szándékos, felülről irányított folyamat, aminek (egyik) célja a konfliktusok terjesztése és fokozása. Hogy ezt a fehér faj túléli-e, erősen kétséges, mivel globális léptékben eleve kisebbség vagyunk, ráadásul a mi területeinkre hozzák be a velünk szemben ellenséges kívülállókat, akik ha történetesen nem is kezdenek véres háborúba ellenünk, simán túlszaporodnak és kiszorítanak minket. A sokmillió forintos kérdés, hogy ha ez egyszerre zajlik világszerte akkor HOVÁ fogunk kiszorulni, hol élhet majd békében a fehér faj. Jelenleg úgy néz ki hogy talán Oroszország lesz az egyetlen befutó, mindenhol máshol győz a "diverzitás". A másik érdekfeszítő kérdés az, hogy mi történik majd a világgal ha más fajú/vallású tömegek átveszik az irányítást a modern nyugati országok felett, beleértve a modern seregeket is, némelyiknél nukleáris fegyverekkel.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2017.01.28. 18:23:29

@Deansdale: Igen, sikerült. :-D Borisz maradt. Örülök neki, mert egy nagyon jó kutya. Minden szavamat érti és szót fogad. Abesszín cicánkkal, Hirokival jól kijönnek. Borisz még benn alszik éjszaka, mert a családhoz akarom szoktatni.

Az ember alkotta antropomorf istenben nem hiszek, de abban igen, hogy a teremtés, a világmindenség szuperintelligens lény vagy lények munkájának eredménye. Az ember léte nem vak folyamatok következménye, hanem egy terv része. Az evolúció a terv működése. Valami ilyesmi.

Facebook-on egyik ismerősöm ismerőse írta: Volt Amerikában valami kísérlet, amit republikánus és demokrata szavazókon végeztek. Kérdésekre kellett válaszolniuk, közben mérték az agytevékenységeiket. Az eredmény az lett, hogy a konzervatív gondolkodású ember döntéseinél a félelem dominál, a liberális gondolkodásúénál pedig a problémamegoldás. Nos, az tény, hogy a demokrata (balliberális) mindent és mindenkit megoldandó problémának tekint, aki vagy ami eltérően működik. Ha tényleg szétválik a fajunk, a demokraták úgy lépnének szintet, hogy minket kiirtanának.

Deansdale 2017.01.28. 18:51:34

@Mr Falafel: Az ilyen kísérletekben nem nagyon bízom, 99%-ban liberális kutatók végzik azzal a céllal hogy a konzervatívokat lejárassák. Mióta az egyetemekről kiszorították a konzervatívokat izomból terjesztik hogy ők okosabbak, szebbek, jobbak, stb, de erre a független kutatások rendre rácáfolnak.
A balosokkal az a fő gond, hogy öngyilkos lépésekbe hajszolja őket az erkölcsi tökéletesség látszatának hajszolása. Annyira vetíteni akarják hogy ők empatikus, felvilágosult jóemberek, hogy emiatt félredobnak minden józan megfontolást. Inkább jöjjön ide akárhány iszlamista és dögöljünk meg mindannyian a keletkező vallásháborúban, mint hogy úgy látszódjon mintha ők ne lennének csodálatosan jószívűek a szenvedőkkel. (Extra hab a tortán, hogy a szenvedést újabban nem azon mérik, hogy ki mennyit szenved, hanem hogy ki milyen identitási csoporthoz tartozik.)
süti beállítások módosítása