Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

AZ ELEMI ÖSZTÖN ÉS A KOPASZOK

2016. február 26. 08:46 - Mr Falafel

Mára alig maradt olyan liberális és illiberális megmondó ember, aki ne mondott volna véleményt az Erdősi Lászlóné neve alatt a Nemzeti Választási Irodában (továbbiakban NVI) érkeztetett népszavazási kezdeményezésről. A vélemények egybehangzóak, összehasonlításukban nem fedezhetünk fel a történteket árnyaló, a véleménynyilvánítás előtt lefolytatott belső diskurzusra utaló tartalmi elemeket.

Valamennyi megnyilatkozás zsigerből nácizó, a tarkónkra rálehelő rettenetet vizionáló, a jövőnket a fasizmus vákuumába szippantó társadalmi jelenségről értekező. Elemi ösztönök kitárulkozása ez, és arról tanúskodik, hová korcsosult az emberi értelem. Olyan egyedül érzem magam. Végtelen magányba zár az a társadalom, amelyik feladja a gondolkodás szabadságát, s helyette vicsorgó pofájából nyálat csorgatva ontja gyűlöletét mindenre, ami a komfortzónáján túli világban történik. Kiközösítettnek érzem magam, ugyanakkor boldog vagyok, hogy nem kell részévé válnom mindennek. Ösztönösen érzem, csak így élhetem túl.

Más vagyok. Nem egyszerűen az átlagtól eltérő egyéni arculat, egyéniség, nem a személyiségre utaló „más”. Én vagyok Az Idegen. Az ember legmélyebben gyökeredző, intuitív preferenciáinak kivetülése a másik ember észleléséről, illetve saját közvetlen tapasztalataihoz való viszonya, a sztereotípiák, előítéletek és hiedelmek megtestesítője.

Ebbéli nagy magányomban gyakorta mélyedek el gondolataimban. Erről az esetről is elméláztam. Először a történek groteszk mivolta ragadott meg. Akkor tettem is egy megjegyzést erről az idővonalamon. Aztán amint egyre több információ birtokába jutottam, ráébredtem, hogy káprázat áldozatául estem. Ezt viccesnek találtam. Akkor komorultam el, amikor megláttam, hová taszította ez a káprázat az embertársaimat.

Most ahelyett, hogy a káprázatot elemezném, a valóságot írom le. Jelen jogállami keretek között bárki nyújthat be népszavazási kezdeményezést a jogszabályban rögzített tilalmas kéréseken túl. Bárki. A szocialista politikusok, az idős nénik, kopaszok és hosszú hajúak, sportos testalkatúak és testi valójukban leépültek egyaránt. A vonatkozó passzus 10 tilalmas témakört sorol fel, én ezt most mellőzném. Népszavazási kezdeményezést a NVI hivatali helyiségében lehet érkeztetni. Automata érkeztető bélyegző van, amely a hivatali nyitva tartás idején működik. Az épületbe csupán azok a természetes személyek léphetnek be, akik népszavazási kezdeményezési szándékukat alátámasztó dokumentumot tudnak felmutatni. Ez a kezdeményezés lehet a sajátjuk, de eljárhatnak megbízottként, meghatalmazottként is.

Az NVI épületében betartandó rendszabályokra biztonsági szolgálat felügyel. Munkájukat kamerarendszer működése is segíti. Amikor tehát valaki megérkezik, köteles igazolni, hogy birtokában van egy érkeztető bélyegzővel ellátni alkalmas beadvány. Lehet ez sajátja, vagy másé, a lényeg, hogy olyan dokumentum legyen, amely érkeztető bélyegzőt kaphat. Nem viheti be tehát senki a saját vagy más kórházi kórlapját, Tesco-s számláját, villanyszámla csekkjét érkeztetni!

Annyian vihetnek be népszavazási kezdeményezést, amennyin csak akarnak. Van azonban egy szabály: egyazon témakörben csupán egyetlen, jelesül az elsőként érkeztetett kezdeményezést vizsgálja a választási bizottság. Lehet ezt a szabályt kritizálni, s talán ez eset kapcsán a plebejus mentalitás okán változtatnak is rajta, de jelenleg akkor is érvényes szabály.

Esetünkben mik a tények? – Nem Nyakó István szocialista politikus érkezett elsőként az épületbe, aminek okán nem az ő kezdeményezése kapott először bélyegzőt. Ugyanabban a témakörben legalább 10 másik ember várakozott a kezdeményezés beadhatósága időpontjának elérkezésére. Ők megelőzték Nyakót. Minekutána valamennyien ugyanazzal a kezdeményezéssel álltak sorban, Nyakó előtt érkeztetni elegendő volt csupán egyet közülük, már az is annullálta a szocik kezdeményezését.  

Mi ezzel a gond? – Semmi!

Jogszerűen adhat le népszavazási kezdeményezést kopasz, rövid hajú, sportos testalkatú ember? – Igen.

Jogszerű-e, ha valaki más nevében eljárva érkeztet népszavazási kezdeményezést? – Igen.

Tilalmas-e ugyanazon népszavazási kezdeményezéssel sorban állni több embernek egyszerre? – Nem.

Hamarabb érkezett egy vagy több férfi a hivatalba, mint Nyakó István? – Igen.

Volt náluk személyenként is a belépésre jogosító dokumentum? – Igen.

Akkor mi a probléma, elvtársak?

Feledjük a törvényeket és adjunk érvényt Nyakó és a többi agyhalott kifogásának, amely szerint sportos testalkatú, rövid hajú vagy kopasz emberek hiába állnak sorban, kezükben beadásra alkalmas dokumentummal, ők ne számítsanak kérelmezőnek, hanem a sorban mögöttük következő első olyan ember, akinél van beadásra alkalmas dokumentum, nem kopasz vagy rövid hajú, átlagos testalkatú? Elnézést, magas lehet azért valaki, vagy a magasság is kizáró ok? Esetleg legyen valamilyen kritérium az öltözetre is? Ne adj Isten származásra vagy vallásra vonatkozóan?

Tudjátok, embertársaim, egynémely közületek végtelenül aljas és ostoba. Hirtelen nem is tudom, melyik inkább. S az sem különb, aki a gondolkodás szabadságát elvetve veletek együtt óbégat. Jó idegennek lenni köztetek.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr398420872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2016.02.26. 10:07:38

Olvasgatom az Index témába vágó írásait és elborzadok, milyen alja tevékenység az újságírás.
süti beállítások módosítása