Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A jövő emberisége -Sci-fi vagy valóság?

2012. február 19. 21:27 - Schwerer Gustav

Ez a bejegyzés csak egy ötlet, de mivel szerintem ez lesz a jövő, ezért kifejtésre érdemes.

Nos, a jövőben lesznek olyan társadalmak, melyek tagjait genetikailag módosított egyedek alkotják.

Miben áll ez a genetikai módosítás? Nos abban, hogy a genetikailag örökletes betegségek génjeit (pl. Down-kór, vérzékenység, sarlósejtes vérszegénység, meg még ezeregy betegség) kivesszük az emberi génállományból.

Ez önmagában az emberiség megjelenését, jellegét egyáltalán nem befolyásolja.

A másik módosítás abban rejlene, hogy lenne egy kísérlet, melynek során a kísérletben résztvevő összes emberi egyed  képzőművészeti, zenei-matematikai képességeit a lehető maximálisra nyomnánk föl, más szavakkal: minden ember ezen környezetben egy mesterszobrász, építész, festő, grafikus, matematikus, és zeneszerző képességeit ötvözné magában. Az IQ-t szándékosan hagytam ki egyelőre (szintén örökletes egyébként).

Gyakran éri a vád azokat, akik ilyen tökéletes társadalmakat vizionálnak, hogy

1) mit kezdene "ennyi okos ember" egymással?

2)miért "kényszerítjük" az embereket arra, hogy ezt csinálják?

Az első kifogásra az a válaszom, hogy egyáltalán nem lesz attól valaki okosabb, hogy tud festeni, rajzolni, zenét szerezni, sőt a zseniális matematikai képesség sem garancia, hiszen vannak olyan autisták (lásd: Esőember c. film) akik fejből nyomják a függvénytáblát, mégis eltévednek a mosdóban.

A második kifogásra pedig azt válaszolom, hogy senkit nem kényszerítünk semmire. Ha valakinek az az élete vágya, hogy alkoholista legyen, drogos, illetve egyéb módon önpusztító, hát lelke rajta. Csak csinálja! Attól hogy valakinek tehetsége van, még önmagában nem kötelező azt kihasználni. Persze általában boldogságot okoz az embernek, ha azt csinálja, mihez tehetsége van.

Ha pl. mindenkinek leonardói rajztehetsége lenne, akkor teljesen természetes lenne, hogy lerajzoljuk, - akár beszélgetés közben - azt amire gondolunk. Ez kiegészülve az abszolút hallás (megmondani hogy milyen hang szól a skálából - C,D,E,F,G,A,H,C) génjével ahhoz vezetne, hogy minden zenét/zenei hangot pontosan le tudnánk képezni az agyunkban, különböző programok (zenei programok) és egyéb segédeszközök (pl. kotta) nélkül.

Persze az IQ nagy kérdés marad. Mindenkinek 180-200 legyen (a maximum, kb 1 millió emberből talán egy ennyire okos van) az intelligenciahányadosa?

Ez kevéssé tűnik praktikusnak. Túl sok egyénieskedéshez vezetne. Akkor már inkább a KREATIVITÁS (ALKOTÓKÉSZSÉG) génjeit kéne "fölhúzni" maximumra, (vagy annak közelébe, nem mindig jó a szélsőség, se itt, se az IQ esetében), az IQ pedig legyen talán 140-150 , generalizálva, vagyis lenne pár szuperzseni, mondjuk a népesség 10-15%-a (kb egyhetede), a többi pedig "átlagosan zseni" lenne a fönt már ismertetett számokkal.

Mindezidáig a külső megjelenéssel nem foglalkoztam. Továbbra is ezt kívánom tenni, aki akarja, a maga részéről behelyettesítheti a saját fajelméletét, én most csupán egy keretet adok, amit mindenki megtölthet a mondanivalójával.

A legnépszerűbb kifogást ezzel meg is kerültem:

"Az nem lenne nagyon unalmas, ha egyformák lennének az emberek?"

Az okos emberek nem egyformák. A buta, ostoba emberek ellenben sokkal egyformábbaknak tűnnek. Avagy, kérdés formájában föltéve: melyik embertípus az egyformább: az egyformán okos, vagy az egyformán buta? a kérdésre egyértelmű a válasz...egyformán okos pedig nincs is, mivel két okos ember gondolata sokkal finomabb, összefüggőbb, ugyanakkor sok apró részletben különbözhet. Ellenben két ostoba ember gondolata nagyon is lehet egyforma, ugyanúgy előregyártott panelekből építkező, sablonos.

Foglaljuk össze!

Nem egyformán, de hasonlóan okos emberek, genetikai, testi hibák nélküli, zseniális mértékű képzőművészeti, zenei, matematikai képességekkel.

Pár finomabb részlet, ami kibontatlan maradt:

1) mi legyen a személyiségzavarokkal, viselkedészavarokkal, és egyéb idegrendszeri problémákkal, amelyekről szintén tudjuk, hogy örökletesek?

a személyiség zavarai az egyensúlyát vesztett személyiség megnyilvánulásai. Más szempontból, példával: a rendmániás, kényszeres rendrakó (obszesszív-kompulzív személyiségzavaros) ember más szemszögből nézve nagyon hasznos hivatalnok, bürokrata, kicsi fogaskerék a rendszerben, stb. Nagyon hasznos raktáros, könyvelő, vállalati ügyintéző válhat belőle.

Tehát a személyiségzavar egy részről, viszont hasznos karakter-tulajdonság másrészről.

Összefoglalván én azt mondom, hogy az egyértelműen káros öröklődő személyiségzavarok (pl. skizofrénia) esetében a skizofréniáért (extrém "álmodozó hajlam", magába fordulás) felelő géneket az adott személyben visszaszorítani, nagyjából annyira, hogy ne legyen hajlama begolyózni, de itt sem lehet a hajlam teljes kiirtásáról beszélni. Az álmodozó emberek (amennyiben megfelelően okosak, tehetségesek) is hasznos tagjai tudnak lenni a társadalomnak (találmányok pl.).

A többi személyiségjeggyel (amelyek egyúttal személyiségzavarra is hajlamosítanak) is így bánnék. Nagyjából érintetlenül hagynám őket, hiszen az emberhez, az ember lényegéhez a betegség is hozzátartozik, testi-lelki értelemben egyaránt.

Felvetődik az identitás kérdése is. Mi(k) az a tulajdonság(ok), tulajdonságok, amely(el) meghatározza(-ák) az embert?

Nos erre a kérdésre nem tudom a pontos választ, de inkább egy vagy több tulajdonságok határozzanak meg minket, mint azoknak a _hiánya_. És ez vonatkozhat az általam fölsorolt, általam adni kívánt összes tulajdonságra (pl.magas IQ), tehetségre(zene, matek, stb), adományra.

Tehát ha a jövőben fölnő egy ilyen génmódosított ember, akkor kötve hinném, hogy a kiemelkedő tehetsége illetve okossága miatt döntene úgy, hogy pl. véget vet az életének, mert "elrabolták tőle az eredetiségét".

Miért lenne valaki attól eredeti, hogy egy négyszöget képtelen lerajzolni? Vagy attól, hogy két egyjegyű számot képtelen összeadni? Mert ha az illetőt nem módosítjuk annak idején (még magzat korában), most ezt jelentené az "eredetisége".

Remélem elegendő példával és részletességgel szemléltettem a jövőről alkotott képemet.

Ez egy működő társadalom lenne. Egy igazi utópia. Óvatosan használom a nevet, hiszen ma az utópia alatt általában disztópiát (distopy) értenek, ami az utópiának pont az ellentéte, és egy jövőbeli társadalom romlását írja le. Számtalan példája van (Szép Új Világ, 1984, Farenheit 451, Ember a fellegvárban, mondjuk ez inkább párhuzamos történelem, na mindegy:))

Ezen utópiának megvalósulása már elkezdődött: Friss házaspárok, vagy gyereket váró házaspárok részéről biztos nagy lesz a kereslet, hogy  gyerekük részére a lehető legjobb körülményeket biztosítsák. És a lehető legjobb körülménybe pl. beletartozik, hogy a gyerek ne legyen mongolidióta (Down-kór), ne legyen pl. olyan, mint a Hawking professzor (csak a szeme mozog, Lou Gehrig-kór, a test fokozatos bénulását eredményezi, örökletes).

És bizony bárki belegondolhat abba, hogy ha ezt a gyerekénél el lehetne kerülni, akkor vajon elkerülné-e. A válasz azonnal jön, szinte gondolkodás nélkül. Hasonló ügy a tehetségek helyzete: amely szülő a lehető legtöbbet akarja adni a gyermekének, nyilván hogy a tehetség-gének fölkapcsolása mellett fog dönteni...ennyire egyszerű.

Tehát ez a jövő, egyelőre csak fizetős szolgáltatásként, a tehetősebbek számára, de ha idővel elég olcsó lesz a procedúra, akkor szociális szolgáltatás válhat belőle, állami kézben.

És onnantól minden állam eldöntheti, mit ad az emberiségnek. Különböző minta-társadalmak is fölépülhetnek, különböző tulajdonságok tanulmányozási céljából. Hogyan hat egy társadalomra, ha sok benne a hiperérzékeny művészlélek, vagy az agresszív emberek vannak többen, vagy mindkettő (egyszerre agresszív és érzékeny:)) stb stb.

Képzeljük el, mi lenne akkor, ha minden egyes ember pontosan ki tudná magát fejezni a zene, matematikai, képzőművészet nyelvén! Mekkora találmányokkal, jelentős művészi alkotásokkal tudnák ezek az emberek gazdagítani a világot! Mennyivel előbbre lennénk, ha nem egy szuperzseni lenne egymillióban, hanem mondjuk 150 ezer (a többi csak szimpla zseni lenne)!

Az ostobák és tehetségtelenek is megmaradnának, csak ők más helyen élnének. Vagy egy másik társadalomban (ne feledjük: ez csak egy kísérlet, önkéntes résztvevőkkel), vagy pedig a perifériára sodródva, de együtt az okosakkal. az ostoba fajta ember úgy is ki fog halni hosszútávon.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr994136222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.19. 21:57:15

Egy kicsit technikaira sikeredett, lehetne még rajta csiszolni, de így is jó. mindről írtam, amiről akartam, nekem ennyi elég.

Egy kicsit dramatizálhattam volna jobban a hatás kedvéért. Ez így lehet hogy kissé száraz.

Mindegy, én elégedett vagyok. A téma jelentősége úgyis épp elég hozzászólást fog generálni, remélem.:)

Lehet hogy még szerkesztek bele.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.19. 22:34:14

@Schwere Gustav: Amikor gyerek voltam, szinte ismeretlen betegség volt az allergia. Olimpiai ötpróbán derült ki egyik edzőtársamról, hogy pollenallergiája van. Csak meresztettük a szemünket, hogy mi az. Ma már az lep meg, ha valaki nem allergiás. A szervezet természetes védekezőmechanizmusát, az immunrendszert kinyírjuk a szarabbnál szarabb kemikáliákkal, ideértve a szappant és a fogkrémeket is. Ami ezekből nem rombolja a szervezetet, az megfizethetetlen. Attól tartok, hogy a túlsterilizált körülmények kipusztítják az emberi fajt. Az egyes betegségektől való megtisztulással a szervezet ellene kifejlesztett védekezési mechanizmusa is elvész. Így, ha történik valami rendkívüli, abban kipusztul a fél emberiség.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.19. 22:47:38

@Mr Falafel: Ez kissé más téma:), de igaz. Pl. kiderítették, hogy az AB-vércsoport ellenállóbb a betegségekkel szemben, mint az A-s, B-s, nullás, mivel mindkét antitestet (A,B) tartalmazza. A szegény nullások védtelenebbek, viszont cserébe a gyomruk a nyershúst is képes megemészteni. A vadász-halász-gyűjtögetők nullások voltak, az A-vércsoportgén a földművelőkkel együtt jött a képbe, a B-gén a nomádoknál a leggyakoribb, míg az AB a két csoport keveredéséből jött létre. A történelem szerint...

Én pl AB+ vagyok, nem is voltam beteg szinte soha. Allergiám van, de mindenkinek van allergiája legalább egy dologra. Ez a tapasztalat. Csak lehet hogy még nem találkoztál vele.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.19. 22:52:30

@Mr Falafel: ...és mivel a régebben hamarosan elpusztult (gyenge, beteges) gyerekek is életben maradnak manapság, ezért silányodik, satnyul a genetikai állomány, hisz sok olyan selejtes gén is bekerül a kínálatba, amelyek alapesetben kihullottak volna a rostán.

Persze nincs épeszű szülő, aki hagyná meghalni a gyerekét, mert az satnya, beteges. Viszont ez sajnos rombolja az emberi genom minőségét.

szar ügy...:) de az én megoldásom ezt is kiküszöbölné.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.19. 23:26:38

@Schwere Gustav: Én 0-s vagyok, és tényleg húsevő. :-))
Ismerem a tévhitet, amely szerint mindenki allergiás valamire, csak nem biztos, hogy találkozik vele élete során. Ennek analógiájára mondok én is egy okosat: minden ember attól halna meg, hogy a fejére esik egy cserép a háztetőről, csak nem biztos, hogy élete során jár cserepes tetejű ház közelében.

Abban igazad van, hogy a társadalmat építő ember az elesettek felkarolásával, a szociális infrastruktúra kiépítésével becipelt betegségeket a társadalomba, de az is tény, hogy a szervezett társadalmi keretek között az ember átlag életkora nőtt. A modern ember társadalmában viszont nem nő az emberek átlag életkora. Vagyis a hanyatlás előtt vagyunk. Ebben az irányban haladni értelmetlen. Szerintem a te verziód simán kipusztítaná az emberiséget. Azonban, ha nem lenne kötelező, biztos lennének csoportok, akik túlélőkké erősödnének.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.20. 09:59:16

@Mr Falafel: Rövid leszek, mert mennem kell.

Az átlagéletkor azért nem emelkedik, mert hova a fenébe emelkedjen?

Japánban 79 a férfiak, 81 a nők átlagéletkora.
Hova emelkedjen ez? Már ez is a biológiai határ közelében van. Sokan egyszerűen nem akarnak ennél tovább élni.

Én nem a becipelt betegségekről beszéltem, hanem az életben maradt selejtes egyedek genetikai örökségéről.

Pl. ott van a vérzékenység az európai királyi családokban. Normális esetben meghaltak volna azok a gyerekek bármilyen kicsi sebtől, de mivel királyi családban nőttek föl, ezért nagyon odafigyeltek rájuk stb, tkp pokollá vált az életük, hiszen semmiféle sérülést nem szenvedhettek, még a fogukat sem húzhatták ki, stb.

Amikor ezekből a gyerekekből hercegek, királyok lettek, megházasodtak, továbbadták a defektusukat a gyerekeiknek, akik ugyanígy kalickába zárt életre kényszerültek, amennyiben megjelent rajtuk ez az örökletes betegség.

Érted? a természetben élőknél kihullik a selejt. De a modern, jómódú társadalomban elszaporodnak az öröklötten beteg, selejtes génállományú egyedek.

egyszerű logika.

Még egypélda: az okos nők manapság nem szülnek gyereket, inkább a karrierjükre összpontosítanak.

Mivel az okos nők nem szülnek gyereket (vagy szülnek csak nagyon keveset), ezért a buta nők szülik meg a gyerekeket.
Így tehát folyamatosan egyre butább, ostobább lesz a társadalom, mivel az okosoknak sokkal kevesebb a gyerekük, az ostobák meg tenyésznek.

Chicano 2012.02.20. 10:48:33

"Ez egy működő társadalom lenne. Egy igazi utópia. Óvatosan használom a nevet, hiszen ma az utópia alatt általában disztópiát (distopy) értenek, ami az utópiának pont az ellentéte, és egy jövőbeli társadalom romlását írja le."

Régen nagy sci-fi rajongó voltam (nem a szemetet olvastam hanem Asimovot, Lemet, ésatöbbit) és akkoriban a felsorolt műveket anti-utópiának nevezték. Huxley egyébként is a kedvencem volt, a Szép új világ nálam egy alapmű. Biztosan olvastad te is, és ha emlékszel rá, ott avval a problémával szembesültek hogy ha csupa alfából áll egy társadalom akkor az életképtelen mert az ilyen szuper-intelligens kreatív emberek képtelenek lélekölő repetatív/primitív feladatokat végezni. Ha jól emlékszem egy idő után egymásnak estek és kiirtották egymást. Ezért volt tehát szükség bétákra, gammákra és a többire. Számomra ez elég meggyőző volt, mert ha alfa nem is vagyok de egy béta talán igen, és még így sem tudom elviselni a repetatív primitív munkát. Egyenlőre szükség van primitív emberekre is. Még ha ez most idegesítő is mert elég komoly a túlkínálat. A te társadalmad szerintem csak akkor lenne életképes ha sikerülne mindent robotizálni, amihez viszont végtelen mennyiségű tiszta energiára lenne szükség. Szerintem előbb ezeket a feltételeket kellene teljesíteni, utána jöhetne a genetical upgrade. :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.20. 12:18:17

@Schwere Gustav: A biblia szerint őseink több száz évig éltek. Én elhiszem, hogy így volt. Ergo a 70-80 év elég kevés.

"...Én nem a becipelt betegségekről beszéltem..."
"...megjelent rajtuk ez az örökletes betegség..."

Akkor ezt most így hogy?:-)))

Persze, van igazság abban, amit mondasz. Azonban az ilyen "selejtek" csodálatos zeneszerzők, színészek, tudósok, vagy egyéb más lehetnek, amivel viszont hozzájárulnak az emberi faj felemelkedéséhez. Én inkább Chicano-val értek egyet a témát illetően.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.21. 15:37:17

@Chicano: "Biztosan olvastad te is, és ha emlékszel rá, ott avval a problémával szembesültek hogy ha csupa alfából áll egy társadalom akkor az életképtelen mert az ilyen szuper-intelligens kreatív emberek képtelenek lélekölő repetatív/primitív feladatokat végezni."

Ez még a gépek, automaták (tranzisztor, nyomtatott áramkör, 1948-ban fedezték fel) előtt volt. Ezért állnak a műben emberek a futószalag mellett, hogy beadják az embrióknak az anyagokat. Több ezer ember adogatja az injekciókat, meg egyebek.

Ezért vannak liftkezelők, stb.

Nem kell mindent automatizálni. Mint írtam, a génmódosítatlan emberek továbbra is ott lézengenének a periférián, mint buszsofőrök, takarítók, karbantartók, stb.

Amellett meg a népesség 25%-a olyan típusú, hogy kiválóan fekszenek nekik a repetatív munkák pont amiről beszéltél. Ők a felelősségteljes-munkamániások (responsible-workaholic), akik ha rossz irányba mennek el, akkor kényszerbetegek lesznek (obsessive-compulsive disorder-OCD).

Gondolom fölösleges említenem, hogy igen, ez is örökletes...:) Tehát csak annyit kell csinálni, hogy vagy változatlanul hagyjuk ezt a százalékot, vagy különböző megfontolások alapján növelhetjük. Az IQ-t pedig hagyjuk mondjuk 120 körül. Persze mindent KI KELL PRÓBÁLNI, hogy megtudjuk, mi a helyzet.

Igenis a genetic upgrade olyan értelemben szükséges, hogy egyszerűen megengedhetetlen, elfogadhatatlan, hogy 1 millió emberre jusson egy zseni.
Az a minimum, hogy le kell vinni 1:1000 arányra. DE szívem szerint 1:100-ra vinném le.

Ennyit az IQ-ról.

Mint már említettem, attól nem lesz valaki okosabb, ha tud ügyesen rajzolni, szobrászkodni, vagy zenét szerezni. Ezek képességek.

Tehát ezeket a képességeket minden további nélkül meg lehetne adni mindenkinek.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.21. 15:46:21

@Mr Falafel: amit te említettél a túlzott sterilitással kapcsolatban, azok a szerzett betegségekre vonatkoznak: nátha, kanyaró, malária, ésatöbbi.

Az öröklött betegség az meg olyan, hogy előjön. Hawking professzor minden elkövetett hogy ne bénuljon meg, amíg bírta, addig futott, sportolt, hegyet mászott stb, aztán mégis megbénult.

az allergiával kapcsolatban meg annyit, hogy az egy speciális eset, az allergián valóban ronthatnak az állandó steril körülmények.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.21. 17:01:40

@Mr Falafel: "Azonban az ilyen "selejtek" csodálatos zeneszerzők, színészek, tudósok, vagy egyéb más lehetnek,"

Nem érted? pont attól selejt, hogy a fenti kategóriák egyikébe sem tartozik bele...

selejt=tehetség nélküli, tehetségtelen

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.29. 21:30:29

Érdekes okfejtés, csak valahogy olyan mechanikus. Az igazi "fajnemesítés" nem hiszem, hogy genetikai kérdés. Az ember jelenleg ismert genetikai térképe csak jelentéktelen mértékben tér el akár a vizibolháétól. Érdekesebb kérdés a világrajövés előtti stádiumok végigjárása a kétéltűektől kezdve a gerincesekig. Valamint nem eldöntött dolog a képességek genetikai eredete sem. Van olyan elmélet, miszerint az emberi agy túl a komputerhez való hasonlatosságon, valamiféle antenna szerepet is betölt a kollektív tudatmezőből érkező adásokat illetően. Ezen képesség fokozása lenne az előrelépés, attól tartok, ettől távolabb vagyunk mint valaha.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.03.01. 19:02:03

@biboldó: Szándékosan mechanikus, mivel egy keretet akartam csupán adni.

Vegyük pl. azt amiről beszélsz. Nagyon is elképzelhető, hogy egyes emberek genetikailag alkalmasabbak rá valahogy, hogy ráhangolódjanak a "közös tudatmezőre".

Innentől fogva mennyibe kerül a modern tudománynak -némi időn kívül- hogy beazonosítsák az ezért felelős géneket? 1-2 év célzott kutatással megoldható.

Innnetől pedig ez is részletkérdéssé válik, abban az összefüggésben, hogy akarunk -e ilyen embereket, illetve minél több ilyen embert.

Én régebben hittem egyébként a "100.majom" elméletében, ami részben hasonló, amiről beszélsz: egy idő után, ha átléptünk egy kritikus szintet, akkor az emberek (az eredeti kísérletben: majmok) szinte egymástól függetlenül rájönnek ugyanazokra a dolgokra, elkezdenek valami közös újat, újszerűt csinálni.

De ma már nem hiszek benne. Ez is érdekes téma egyébként.
hu.wikipedia.org/wiki/A_sz%C3%A1zadik_majom_hat%C3%A1s

Szóval az a lényeg, hogy szándékosan kerültem el az ideológiai mondanivalót.

"Érdekesebb kérdés a világrajövés előtti stádiumok végigjárása a kétéltűektől kezdve a gerincesekig."

Az emberi magzat, mint egy mini evolúció... _jelenlegi_ismereteim_fényében_ úgy látom, kimerítették már a témát. Ennyi erővel egy csírát is lehet tanulmányozni, ahogy az kifejlődik.

Ezek már oda vezetnek, vagy legalábbis számomra ennek az üzenete annyit tesz, mint az élet kezdetéről beszélni. Mitől élő az élő, mitől halott anyag a halott anyag, mi köztük a különbség stb

De én itt nem megyek ilyen mélyre. Én pusztán fölhasználni szeretném ezt. Nincs is rá szükségem, mivel pl. új fajokat nem akarok létrehozni. Én csak a már meglévőt szeretném följavítani . Mert igazából tényleg csak pár (10-15) gén a különbség a zseni és mondjuk az átlagember között, az intelligenciában, az intelligenciát meghatározó génekben. a többinél még kevesebb. az abszolút hallást pl 1 gén kódolja.

szerintem ha rövid távon valami nagy jót akarunk tenni a társadalommal /társadalmakkal, akkor végsősoron ez megoldást kínál számos nagy problémára. És ki merem jelenteni, hogy a kockázatok elhanyagolhatóak.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.03.01. 20:14:24

@Schwere Gustav: Kérdés, hogy elfogadjuk-e a darwini evolúciót kizárólagos igazságnak. Azaz, hogy a géntérképünk csak véletlenszerű torzulások eredménye. Valamint, hogy eme torzulások egyszer csak gondolatot, intellektust eredményeznek. Nem tűnik kifejezetten logikus, folyamatos fejlődési szisztémának, aminek csúcsán megjelenik az ember. Mert akkor tényleg csak mechanikus torzulást kell okozni és lőn szupermen. Csakhogy ilyen esetekben inkább a Down kór a jellemző. Érthetőbben, nincs szuprmen gén, annak megalkotásához ismerni kellene a szupermenség mibenlétét. Azaz eljutottunk oda, hogy a szupermen minőség hoz létre gént, nem pedig fordítva. Szerintem ez az egész genetikai mizéria erősen túlmisztifikált, mert még igencsak gyerekcipőben jár.
A 100. majom esete nem azonos az emberi intuíciókkal, álmokkal, egyéb para képességekkel.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.03.01. 20:20:11

@biboldó: ..és hiába görcsölsz, hiába reménykedsz, lófaszt se fogsz fejlődni. Gondolom, ezt már kiolvastad valamelyik számodra hiteles Tóramagyarázatból. Merthogy a gonosz Tórások szándékosan ültették a magyarságba a hülyeség génjét.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.03.01. 21:55:27

@Schwere Gustav: Úgy, hogy nem fér össze a tehetetlenség érzete, azaz a minden mögött tudatosan gonosz irányítás vélése a szebb jövő várással.
Ha igen, akkor még nagyobb a baj.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.03.01. 22:27:03

@biboldó: ennek mi köze van ahhoz amiről szó van?

miről beszélsz? mikor véltem "minden mögött tudatosan gonoszt"? :):)

Nyugtass meg hogy nem a pia beszél belőled...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.03.01. 22:38:34

@Schwere Gustav: Ezt a piás dumát nyugodtan elhagyhatod, nem hat rám semmiféle személyeskedés. Legfeljebb visszaszólok valami olyasmit, hogy mattrészegen is lenyomlak a picsába, oszt majd panaszkodhatsz, hogy el akarlak üldözni.

Gedeonnal egy platformon állítjátok az elferdített Tóra hitelességét és holmi etnikai alapon szerveződött alkoholista kőművesbrigád mindenre kiterjedő irányítását. Kérdem: mindenre csak a genetikára nem? Mert így sántít az elméletetek, azaz nem egyéb balfaszságra külső mentségkeresésnél. Nagyobb a baj, ha a megoldást is külső forrásban, azaz a genetikában vélitek megtalálni.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.03.02. 13:51:45

@biboldó: Részemről lezártam ezt a témát ott, itt sokkal fontosabb dologról van szó, minthogy a Tórát kik mikor hogyan írták, és kik fordították, stb.

ez a topic többet ér annál, minthogy itt is erről beszéljünk.

Ha lesz normális internetem, akkor megnézek egy filmet, ami perpillanat nincs nálam DVD-n, kijegyzetelem a főbb csomópontjait, és blogbejegyzésként megírom. A film címét nem lövöm le.
ott majd lehet tórázni, talmudozni ezerrel, bár inkább a politikáról, és az agymosásról szól a film.
Mindez kb. március közepére-végére fog realizálódni. addig légy türelemmel.

Ami a vakolóbrigádot illeti, Gedeon több infóval tud szerintem szolgálni a témában.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.03.02. 14:12:29

@Schwere Gustav: Részemről írtam egy témához szóló kommentet és mivel ott nem zártál le semmit, tudatosan külön hozzászólásban tettem egy oldalvágást. Ez sem kifejezetten a másik poszt témája volt.
Miért erre ugortál?

Mint már említettem, lehet beszélni Tóráról, Talmudról kabbaláról és bármiről, de ezekről mások által alkotott tendenciózusos félreelemzések már hidegen hagynak.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.03.02. 18:20:34

@biboldó: Nem tudom. Talán az igazságérzet hajtott.

Jobb lett volna hagyni a fenébe. Bizonyos dolgokon úgyis lehetetlen változtatni.
süti beállítások módosítása