Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

Fidesz-fiúk esete a társadalmi középosztállyal

2012. január 31. 16:33 - Mr Falafel

Korábban azt mondta Orbán Viktor, vannak szimbolikus jelentőséggel bíró aktusok, amelyektől a kormánynak nem áll módjában elállni, bármennyire is óhajtaná azt az EU és az IMF. Konkrétumként a jegybank elnökének az Alkotmányra és a magyar nép szolgálatára való esküjét, valamint a jegybank elnökre is vonatkozó állami finanszírozású cégek és a közszolgálati szférában bevezetett bérplafont emlegette.

Újabban egyre többször hangzik el azonban, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó is ilyen szimbolikus valamivé lépett elő. Bevallom, én egy kicsit megint úgy érzem, hogy ez nem több, mint vörös posztó felmutatása a bika ingerlésére. Remélem, hogy így van, mert én a kormánypárt ezzel kapcsolatos hivatalos álláspontját, vagy, ha úgy tetszik, magyarázatát nem nagyon tudom értelmezni.

A hivatalos kommüniké úgy hangzik, hogy az egykulcsos SZJA a társadalmi középosztály megerősödését szolgálja. A kormány úgy tekint a társadalmi középosztályra, mint a magyar társadalom felvirágoztatásának letéteményeseire. Valamiképpen hasonlatosan, mint a dzsentrik tekintettek a kapitalizmus korai szakaszának idején a városi polgárságra.

Amennyiben jól olvasom a kormány cselekvését, éppen készül kistafírungozni egy olyan mennyasszonyt, amelyiknek a vagyonából jól eléldegélhetnek majd. Igen ám, de, ha én jól tudom a mennyasszonyt nem a kérőnek kellene kistafírungozni, hanem a szülőknek. Valami itten, kérem szépen, nem stimmel. Vagy az én hasonlatommal van baj, vagy a Fidesz emlékeivel és elképzeléseivel.

Legelőbb is nézzük az arát, a társadalmi középosztályt. Kicsit túlságosan is lepukkantnak tűnik ahhoz, hogy érdemes legyen egy egész életet szentelni rá. A társadalomkutatók némi túlzással gyakorta hangoztatják, hogy tulajdonképpen már nincs is ilyen osztály a magyar társadalomban, csupán szegények és gazdagok, s ha nagyon részletezni akarjuk, akkor nagyon szegények és nagyon gazdagok. Kétségtelen tény, a középosztály jelenlegi állapotában alkalmatlan a társadalom gazdasági stabilitásának motorja lenni. Nem állítom, hogy a kormány elképzelése egyébként rossz, csak éppen a megvalósításra nem látok ésszerű tervet.

Mert az, hogy a szegényektől elvesz, a leggazdagabbaknak meg még többet ad, pusztán azért, hogy keletkezzen egy erős középosztály, nem terv. Nemhogy nem terv, de egy égbekiáltó ostobaság, dilettantizmus. Ugyanis, amit a középosztály kondíciójára költ, azt később ki kell majd fizetnie valamiféle szociális segély formájában a teljesen lecsúszott, munka és megélhetés nélkül kallódó újproletariátusra. S ha azt hiszi Orbán, hogy a szociális infrastruktúra fenntartásában majd segítségére lesz az újburzsoázia, vagyis a leggazdagabbak, a milliárdosok, akkor téved.

Az egykulcsos, 16%-os SZJA bevezetésével a legszegényebbek, a minimálbér környékén élő milliók kizárólag úgy tarthatják meg amúgy sem magas életszínvonalukat, hogy a kormány állami erőszakmonopóliuma alkalmazásával fenyegeti azokat a kis- és középvállalkozásokat, amelyek nem hajlandóak a jogalkotó akaratából hátrányt szenvedett dolgozói réteg bérének kompenzációjára. Éppen a Fidesz az a párt, amelyik oly’ sokszor elmondta már, hogy a magyar kis- és középvállalkozások alkalmazzák a magyar munkavállalók 78%-át (KSH adat). Márpedig, ha ezekre a vállalkozásokra a kormány többletterhet ró, az feszültségeket szül munkaadó és munkavállaló között, amelynek a vége tömeges elbocsátás lesz. TÖMEGES – tessék ízlelgetni a szót!

Íme, egy újabb példája annak, hogyan szítja a kormány – szándékosan vagy oktalanságból – a társadalmi csoportok közötti ellentétet. Ugye, senki nem felejtette még el, hogy milyen hajtóvadászat indult a rokkantak ellen, amelynek egyenes következménye lett, hogy az egészségesek fellökik a két mankóval közlekedő féllábút, mert azt hiszik, csak felkötötte a lábát, és elgáncsolják a vakot, mert azt hiszik valójában épek a szemei.

Persze, az is elképzelhető, hogy a kormány megtiltja majd az elbocsátásokat. Miért ne? Mivel lenne ez nagyobb aljasság annál, amit amúgy is tesz most?

S akkor lássuk szegény milliárdosainkat, akik az új adózási rendnek köszönhetően havonta milliókat takarítanak meg! Mit mond a kormány? – A milliárdosaink a többletbevételt majd itthon fektetik be. Na, itt kell gyengéden megsimizni Orbán Viktorka fejét, és kedvesen mosolyogva a helyére ültetni. Árulja már el nekem valaki, miért érné meg most bármelyik magyar milliárdosnak itthon befektetni? És mibe is, egészen pontosan? Ja, tudom már! Vegyenek állampapírokat, a hülyének is megéri. Ez egyszerűen, brrrrrrr, nincs is rá szó.

Nem tudom, hogy ebből a rendszerből hogyan akar többletbevételre szert tenni a kormány anélkül, hogy jó kétmillió embert szabályosan földönfutóvá tesz, és teljes egészében sorsára hagy. Nem látom körvonalazódni a nagy tervet, amelyből az erős Magyarország bontakozna ki. Legfeljebb az erősen megfogyatkozó Magyarország képe sejlik fel.

Nem vagyok közgazdász, tehát nincs ingerenciám számokat generálni arra, vajon mennyivel lenne gazdaságtalanabb, vagy fordítva, ha legalább a legszegényebbek adójóváírását megtartanák. Tényleg annyit kivenne az államkasszából? Én nem tudom. Az elképzelhető, hogy a munkaadói oldalon erős késztetés mutatkozna a minimálbéres bejelentésre. Viszont az ilyen jellegű szürkegazdasági technikákat jó hatásfokkal lehetne kiiktatni a rendszerből. Amivel viszont megint óvatosan kell bánnunk, hiszen a hazai kis- és középvállalkozások nem örvendnek a legjobb kondíciónak.

Megosztom néhány elképzelésemet:

Lehetne például szabályozni a segéd- és betanított munka kereteit. Például az egy éve már ugyanazt a gépet kezelő alkalmazottat egy OKJ-s vizsgával szakmunkássá lehetne „előléptetni”, s mint ilyenre államilag megszabott minimálbértarifa vonatkozna. Nagyjából, mint a diplomás minimálbér esetében. Na, bumm, úgy lenne csóri segéd- vagy betanított munkásnak szakképesítést adó papírja, hogy közben nem kell ismerni Thomas Mannt! A vizsgát az állam garantálná, a munkaadó pedig finanszírozná, miközben a képzésre fordított összeget leírhatná az adójából. A kényszerű minimálbéres rendszernek hamar bealkonyulna, és a szakképesítés is visszanyerne valamit a becsületéből. Utóbbi a diplomás minimálbérhez hasonló státusszal. Na, ez szimbolikus lenne, kedves Viktor!

Egy másik megoldásban az EU-s pénzekből, illetve állami megrendelésekből beindított projektek esetében, akár közbeszerzéssel, akár az alól kimentve hirdetnek pályázati nyertest, annak ne legyen lehetősége alvállalkozásba továbbadni a munkát. Ebből a kényszerből a vállalkozások vagy közös céget, vagy projekt megállapodást hoznak létre, amelyben minden fél egyenlő jogosultságokkal és felelőségekkel rendelkezik. Ezzel kiküszöbölhetővé válna, hogy a beruházást végül egy nevesincs, ne adj’ Isten fantomcég végezze el fillérekért, s közben a dolgozók bére valahol eltűnik. Szerény számítások szerint is ez évente mintegy ezermilliárdot spórolna meg az országnak.

Ezzel szemben a kormány foggal-körömmel ragaszkodik az újproletariátus, az újzsellérség létrehozásához, mert az erős városi polgárság valamiféle (keresztény) eszménykép, vagy tudom is én.      

 

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr164036158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abandi 2012.02.01. 14:34:18

Heló Miszter!

Ez az írása is rendben van. Kerek, mondhatni gömbölyű...azaz semmitmondó.
Nem volt maga ilyen!
Igazi frappáns odamondogatásai voltak a különböző fórumokon, súlyos füstös kocsmai gyalázások.
Maga állítólag kitaníttatott antropológus...
Véleményem szerint nem kéne begörcsölnie!(Talán ég a néhai Grift is ír majd ide, ha...)
Egyébként az emberi fajokról is olvasnék itt, mint hiánypótlást , csak szagértőktől...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.01. 19:29:54

@abandi: Olvass bele a kommentekbe, ott van a kocsma. :-)
Posztot írni felelősség, más műfaj, mint kommentelni. A mandiner hírfolyamban Biomechanoid néven írok. Na, az brutális.:-)

abandi 2012.02.01. 20:02:16

@Mr Falafel:
Posztot is lehet a felelősség teljes tudatában, de "szórakoztatóan" írni.
Más:
A megmondáshoz:
Én nem látom az esélyét, hogy értelmes módon jobb belátásra lehetne bírni a fideszt a kormányzásban.
Nem is céljuk , de aki ismerte őket , az nem is várt mást tőlük.
Az ország teljes kiszolgáltatottságára játszanak, EU-s fenhatóság biztosítsa mellett képzelik el a vagyonbiztonságukat a néhai/jelenlegi csillagváltásban érdekelt soros-társaikkal együtt...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.01. 20:43:31

@abandi: Ki tudja megvédeni meg az országot a 2/3-os fidesz ármánytól?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.01. 20:46:31

@biboldó: Bocs: ki tudja megvédeni az országot....?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.02.01. 21:19:27

@biboldó: Abandi Jobbikos.:-)
Egyébként tök mindegy, mert igaza van abban, amit ír. Sokan, - köztük én is - úgy képzeltem Gyurcsány és Bajnai után nem lehet szarházinak lenni. Tévedtem.

abandi 2012.02.01. 21:36:24

@biboldó:
Jogos a kérdés és egyszerű a válasz:
Hát nem a túlképzett moralizálók!
Ellenben a tisztességes utánajárók, akik kiderítik és megosztják a rögvalót, hogy a kisviktornak már a káder-oviban is szőlőbánya volt a jele és ebédhez lováriul, uzsihoz beásul hívták a herendi/zsolnai vályúhoz.
Pénteken este lefeküdt, hogy vasárnap ő legyen az első ministráns aki a sabbatot is megtartotta...
Természetesen a hátsó-indiai honpolgártársaink azok, akiken még a fidesz rafkós adópolitikája sem tud kifogni, így ők kiesnek az ellenállók merész, de kicsiny táborából.
Én meg hülye lennék , ha nyilatkoznék...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.01. 21:42:18

@Mr Falafel: Bandika hovatartozásának megfejtése nem volt nehéz feladvány. De mi a túróért kevésbé szarházi a lózungokon kívül semmire nem képes alakulat? Kik ráadásul egy zsidó ribanc nélkül a parlamenti küszöb környékén matatnának, mert önerőből logikusan még gyűlölködni sem képesek?
Viszont, ha a szarháziság az ország kétharmadán túl is szinte mindenkire vonatkozik, akkor biztos, hogy el van árulva az ország? Mindenki áruló csak a húsz százalék körüli ötödrész nem? Ennyi zsidó azért nincs e kis hazában. Ha meg ennyi a zsidóbérenc, akkor nincs magyar, vagy a magyarság egy korcs áruló népség. De akkor ki a magyarellenes?

És már meg sem kérdezem, hol keresendő a "nemzet"?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.01. 21:45:16

@abandi: Töled is megkérdem: szerinted és a fentiek szerint hány igazi magyar él e hazában?

abandi 2012.02.01. 21:51:24

@biboldó:
Ööö...izé, mármint a maradék gettóban? Hát, nem sok...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.01. 21:56:44

@abandi: Akkor viszont szerintetek, azaz gettólakók szerint ez nem Magyarország. Tehát gyűlölitek az itt élő sehonnai országbitorló népség minimum 80%-át.
Még egyszer. ki a magyarellenes?

abandi 2012.02.01. 22:18:40

@biboldó:
"Tehát gyűlölitek az itt élő sehonnai országbitorló népség minimum 80%-át."

Ez így persze szemenszedett hazugság, (mondhatnám: Mavo-izmus...), de megszoktam a magukfajtáktól.
Ez a mi jobban gyűlölünk titeket, mint izé, például rám nem igaz.
Én próbálom megjegyezni azokat akik akik gerinctelenek, nyálas csúszómászók,bűnözők, stb.... akárkik is.
Nem egyszerű a dolgom.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.01. 22:23:49

@abandi: Elmondásod szerint megjegyezted az ország lakóinak 2/3-át és pluszban a többi sehonnai nem gettólakót.
Tényleg nem egyszerű a vélt dolgod.
Szerintem meg túlontúl sík, már szánalmasan egyszerű.

abandi 2012.02.01. 22:33:38

@biboldó:
Azért első lépésnek nem rossz!
Úgy látom, hogy mára lassan, de biztosan kimerült a "getto" népe kápóstul, mindenestül.
Orbán egy fasz, a sleppje meg a geci.
A Jobbik töketlen.
A maradék szimplán gödörérett.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.01. 22:37:45

@abandi: De, mindenképpen rossz lépés gettóból magyarságról hablatyolni iszonyúan magyartalan fogalmazásmódban. Olyan tipikus zagyvaizmus.

abandi 2012.02.01. 22:46:52

@biboldó:
Igen, egyetértek!
Én például fehér fajú, északi típusú, magyar anyanyelvű és érzelmű, szabadszjúnak vélem magam.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.01. 22:55:32

@abandi: A te dolgod, hogy minek véled magad, de ha anyanyelved gyakorlásából ennyire futi, tán át kéne gondóni azt a kibaszott szabaccságot.
A primitív szakbarbárság nem egyenlő szabadsággal.
Fórumozás közben semmi gondom nyelvtannal, de ne akarjanak már magyarságból kioktatni magyarul megszólalni sem tudók.

abandi 2012.02.01. 23:03:10

@biboldó:
Mi a baj bibsikém, visszanőtt a fitymád, hogy előveszed a paródia-jiddised?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.01. 23:09:55

@abandi: Ne álmodozz volt fitymám tájékáról, még akkor sem, ha onnan tudnál némi magyarságot szopni. Keresd az ablakzsiráfot, tán beszűkült gettódban fellelhető még valahol.

abandi 2012.02.01. 23:22:04

@biboldó:
Látod plankoltkám, ezért nincs helyetek sehol a világon. Nem csak kinézetileg, hanem lelkileg is poshadtak vagytok.
Még a niggerek meg az arabok, de még a cigányok is utálnak benneteket.
Palesztíniai Izrael,...na persze!
Ezt az ablakzsiráfos dumát már elsütötted egyszer, gondolom nem az ivadékodat szórakoztatod vele ...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.01. 23:28:40

@abandi: Már ha az anyanyelv birtoklása poshadtságnak tűnik. Persze azok számára, kik még ugatni sem tudják.
Ivadékaim bármelyike ha tizenkilenc ujjával a seggét vakarja, a maradék eggyel nintendózás közben is szebben basztatják magyarul a klavit nálad, magyarság szégyene.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.01. 23:53:33

@biboldó: ezeket a gondolataidat a mandiner.hu-n is közzé szoktad tenni?

csak kíváncsi vagyok. Egyszer-kétszer odanéztem- hát elég nagy iszapbirkózóhelynek tűnik:) Én inkább az akadémikus(abb) jellegű vitákat szeretem...persze ízlések és pofonok.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.02. 21:46:49

@Schwere Gustav: A mandiner nekem nem jön be. Nem azért mert pörgős, hanem mert másnapra idejétmúlttá válik szinte minden poszt. Van ott egy karatna nevű fazon, na az irritált rendesen. Kulturált hangnemben néhányszor meghívtam egy-egy meccsre, de mikor kezdett nála kényelmetlenné válni a saját csapdája, akkor aznapra elhallgatott, másnapra meg elévült a téma. Olyannyira, hogy már meg sem találtam. Úgyhogy feladtam az ottani baszakodás lehetőségét. Hogy más helyeken mennyire voltam hasonló vagy másféle, kérdezd Falafelt, magamat nem tudom megítélni.
süti beállítások módosítása