Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A PROBLÉMA VALÓDI OKAI

2011. november 27. 08:44 - Mr Falafel

A magyarországi jobb- és baloldal látszólagos ideológiai harcának végeláthatatlan láncolatát szakértők hada próbálja felfejteni, hasztalanul. Idestova húsz éve állnak a felek a lövészárok két oldalán, és egymásra mutogatnak annak szélesedése, mélyülése kapcsán.

Sajnos ki kell  ábrándítsam a feleket, mert problémájukra nincs megoldás abban a dimenzióban, amelyben keresik. Némi vigaszt nyújthat talán, ha azt mondom, ne hibáztassa magát egyik fél sem, amiért minden jobbító szándéka ellenére is nemhogy közelednék a két álláspont, de inkább egyenletesen gyorsulva távolodik, szélesítve és mélyítve ezzel a képzeletbeli társadalmi szakadékot a táborok között. Ne hibáztassák magukat, amiért nem képesek a kellő értelem szikráját felmutatva világot gyújtani abban a mentális sötétségben, amelyben élnek. Az állatvilágból kiemelkedő ősünknek is millió évekre volt szüksége ahhoz, hogy önállóan képes legyen meggyújtani a tüzet. Azonban neki legalább arra volt értelme, hogy a természet csodája által keltett zsarátnokot őrizni tudta. Lássuk, magyar hon polgárai, képesek vagytok-e őrizni a zsarátnokot, amelyet most tőlem kaptok, addig, amíg meg nem tanultok magatok is a fényt gyújtani világotokban!

A Magyarországot sújtó válság gazdasági vetülete nem hordoz magában annyi tartalmat, hogy érdemes lenne foglalkozni vele. Persze, a Samsung LCD tévéjüket, a Ford Focus személygépkocsijukat féltő hominidák ezzel nyilván nem értenek egyet, de nem is azért merészkedem fáklyával az ő barlangjukba, hogy szokásaikat megóvjam, életvitelükre rácsodálkozzak, hanem azért, hogy fenekestül forgassam fel világukat, gondolkodásmódjukat. Kijelentem ezért, hogy a gazdasági válságtól, annak hatásaitól rettegő emberfélék archetipikus rettegése attól, ami természetesen bekövetkezik, nevetséges. A sapienssé válás útjára lépetteknek látniuk kell, hogy a McDonald’s-on túl is van élet. Éppen ezért a válságnak azzal a vetületével foglalkozom csak, amely valódi veszélyt jelentve gomolyog a társadalom fölött, és rendelkezik akkora potenciállal, hogy a sarjadó értelem szikráját kioltsa.

A magyarországi válság nem gazdasági és nem politikai eredetű, tehát sem közgazdászok, sem politológusok nem fogják megoldani. Ahogy mondani szoktam, nem a politikának van kultúrája, hanem a kultúrának politikája. Kultúra alatt mindig egy adott népet kell érteni, mert ez a kultúra valódi jelentése, nem a hétköznapi vulgarizmusok teremtette egyéb jelentések. Ennek analógiájára nem a gazdaságpolitikának van kultúrája, hanem a kultúrának gazdaságpolitikája. Magyarországon a válság magasabb rendű, felsőbb dimenzióban zajló esemény, mint a gazdasági és politikai színtér. Éppen ezért hatástalan a közgazdász és politológus sámánok ráolvasása. E két egységet, mint kulturális elemet foglalja magába a kultúra, mint a legnagyobb homogén rendező elv, amely az emberi fajra jellemző.

A kultúra jelent területi, nyelvi és érzelmi egységet, amely az identitásban manifesztálódik. Az emberi faj ennek alapján számos kultúrára tagolódik. Elsősorban érzelmi egysége révén jelent érdekközösséget is. Azonban az érdekközösség sohasem manifesztálódik materiális javakban a kultúra dimenziójában, hanem csak  az egyes kulturális elemek szintjén, amelyek kevésbé jelentősek. Az érdekközösségek tehát ideológiák mentén alakulnak ki. Az ideológiák egyik parányi jelentőséggel bíró vetülete a politika. Amennyiben a kultúrát organizmusként fogjuk fel, a politikának jutó túlzott szerep gyulladásos gócként fogható fel, amely az organizmust elpusztíthatja.

Magyarországon éppen ez történik. Egy alacsonyabb rendű kulturális elem gyulladásos gócként fertőzi a társadalmat, és a tudatlan hominidák a sámánokhoz fordulnak, ahelyett, hogy orvost hívnának. A magukat szakembernek tartó, és nézeteiket nagy hangon előadó közgazdászok és politológusok felmérhetetlen károkat okoznak a társadalmi organizmusban. Lássuk be, a magyar társadalom a széthullás szélén áll, és nem a gazdaság, vagy politika, hanem a társadalom egészének szintjén. Szó sincs jobb- és baloldali nézetekről! Kizárólag kulturális különbözőségről van szó, amely gyulladás szétterjedése következtében egyszerűen kettérágta azt az organizmust, amelyet egyébként Magyarországnak hívnak.

Igen, a magyar és a zsidó kultúra szembenállásáról beszélek, amelyek politikai és gazdasági gennygócokkal fertőzöttek, és egyre terjesztik a betegséget, amelybe belehal Magyarország. Nem hiszem, hogy a lehetséges megoldásokról kellene akkor hosszan értekeznem, amikor a probléma valódi okát sem látják a magyar állam területén élők. Jól artikulált formában jelenik meg, a bolsevista pártállami metodika hogyan fertőzte meg a magyarországi zsidóság kultúráját, s miután az része az állam területén élő nép kultúrájának, vele azt is. Magyarországon a Tórába oltott szocializmus fertőz. És ez a betegség a hominidák primitív szintjén a tabu kategóriájába tartozik, tehát beszélni is tilos róla. Pedig kellene, mert mindaddig szélesedik és mélyül az árok a jobb- és baloldali imágót felvett két tábor között, amíg a sámánok hatalma erősebb, mint a sapienssé válás ösztöne.

A Tórában oltott szocializmus egy univerzális vírus, amely folyamatos mutálódás mellett fertőzi a világot. Legfőbb jellemzői a globalista-internacionalista szemlélet, az identitástudatra való agresszív reakció, és a nácizmusnak védőpajzsként való használata. Amikor bármilyen gyógymóddal közeledünk e felé a vírus felé, azonnal védőpajzsa mögé bújik, és ilyenkor oly’ mértékű virulenciát mutat, hogy az egész Föld beleremeg. Amikor egy tórán nevelkedett bolsevik nácit kiált, az egész világ hallja. Mivel a vírus egy igen primitív létforma, kizárólag ösztönök munkálnak benne. Ezért, ha csak ráköszön valaki egy fertőzöttre, az mindjárt nácizni kezd, így bújva védőpajzs mögé.

Ez Magyarország főproblémája most. Valahogyan kezelni kell ezt a fertőzést, mielőtt késő lesz. Tekintve a hozzákapcsolódó érzékenységet, nem lehet mindjárt szikét ragadni, és felvágni a testet. Tudni kell, hogy a fertőzés mögött is emberek vannak, és  azt is tudni kell, hogy minkét tábor fertőzött. A két kultúra kölcsönhatásban van egymással, kvázi szimbiózisban él évszázadok óta. Nem lehet szétválasztani őket az organizmus halála, Magyarország halála nélkül. Tudomásul kell venni, hogy a zsidó kultúra még nem heverte ki a holocaust borzalmait. (Nem is biztos, hogy ki lehet.) Az is világos, hogy a magyar kultúra erősebb az európai közegben, gyorsabban regenerálódik az őt ért csapások után. Ezért kell a magyaroknak lenni a türelmesebbeknek és toleránsabbaknak.

Magyarok és zsidók! Kezdjetek párbeszédbe, és ne jobb- meg baloldalazzatok, mert az sehová nem visz. Külső segítségre se számítsatok, mert az emberi faj nem áll azon a morális szinten, hogy az egyes kultúrák megsegítsék egymást jogi határaikon túl. A káosz eluralt mindent, ezért csak magatokra számíthattok. Csak meg kell értenetek, nem lehet tabu a valóságról beszélni, és ott, ahol arról kell és lehet. Hagyjátok a politikát és a gazdaságtant, egyik sem tanít meg egymás mellett békében élni!

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr203414605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.29. 13:51:17

"A Tórában oltott szocializmus egy univerzális vírus, amely folyamatos mutálódás mellett fertőzi a világot."

Nagyon érdekes megállapítás! Érdemes közelről megvizsgálni!

Én inkább azt mondanám, hogy a Tóra mellett inkább a Talmudban rejlő lelki degenerált látásmód(ok) a hibás(ak).

Gondolok itt arra, amikor X. rabbi A Mindenhatóval vitatkozik, az Ő igazat ad neki. Van pár hasonló történet, amikor az ember "megdumálja" Istent, hogy végül az legen, amit az ember akar. (De a Tórában is, lásd Ábrahám esetét Szodoma és Gomorra lakóival).
Ez kérem nettó blaszfémia. Hogyan is akarhat a véges, behatárolt, gondolatai és érzelmei, szenvedélyei fogságában élő ember bármit is a végtelen, mindenható, tökéletes Istentől? Hogy képzeli a tér és idő rabságában élő ember, hogy a Végtelen Istennel "alkudozzon"?!

A Talmud Isten-képe több helyütt antropomorf, inkább a Talmud szerzőiről árul el nagyon sokat, mintsem Istenről. Az ember "jobban tudja", mint Isten. Ez az Isten elleni lázadás kezdete.

"A két kultúra kölcsönhatásban van egymással, kvázi szimbiózisban él évszázadok óta. Nem lehet szétválasztani őket az organizmus halála, Magyarország halála nélkül. Tudomásul kell venni, hogy a zsidó kultúra még nem heverte ki a holocaust borzalmait. (Nem is biztos, hogy ki lehet.) Az is világos, hogy a magyar kultúra erősebb az európai közegben, gyorsabban regenerálódik az őt ért csapások után. Ezért kell a magyaroknak lenni a türelmesebbeknek és toleránsabbaknak."

A parazita és a gazdatest "szimbiózisára" gondolsz? (szimbiózis=kölcsönösen előnyös kapcsolat egyébként:-)
szerintem biológiai alapról nézve sokkal érthetőbb:

"Az élősködő az életciklusának jelentős részét a gazdaegyeden (gazdaegyedben) éli, abból táplálkozik, csökkenti annak túlélési és szaporodási esélyeit (tehát virulens), esetleg tünetekkel jellemezhető betegséget is okozhat (tehát patogén is lehet). Az élősködők rendszerint nem ölik meg a gazdát. A parazita-gazda kapcsolat tehát hosszas, „intim”, egyedi kapcsolat."-wikipedia

Szerintem ezt az "intim"-vonalat fordítottad le arra, hogy szimbiózis. Értem, mit akartál mondani.
Egyébként minden stimmel: ahogy írtad, virulens, patogén. A biológia gyönyörű párhuzama.

A nácizás, antiszemitázás tehát egy élősködő mém, gondolati VÍRUS, mely hajlamos továbbterjedni, a gazdatestet (társadalom) megbetegíteni, értsd: a normális folyamatokat - ÉRTELMES PÁRBESZÉDET - lehetetlenné tenni, megszüntetni.

ezt a vírust a "Tórában oltott szocializmus" nevű konglomerátum egyes egyedei , elég sokan, bocsátják ki magukból. Jegyezzük azért meg, hogy ennek a hagyományos zsidó gondolkodásban is jelentős előzményei vannak(->Talmud).

Húbaszki, most sajnálom, hogy az Erich Fromm-könyveim otthon vannak...abban minden le van írva (Talmud és a szocializmus, a rabbinikus hagyományok, stb stb stb).
Mindenképpen írni fogok róla.

Most sajnos csak felületesen tudtam reflektálni.

"Tudomásul kell venni, hogy a zsidó kultúra még nem heverte ki a holocaust borzalmait. (Nem is biztos, hogy ki lehet.)"

A holocaust a magyar zsidó számára tragédia, az izraeli zsidó számára viszont _identitásának_alapja_.

Ugyanaz a nekrofil halálkultuszt láthatjuk, mint a náci elesett hősök kultuszánál.
Égetően fontos, MINDENKINEK, hogy megnézze a "Defamation"-című dokumentumfilmet. az bemutatja, hogyan trenírozzák, idomítják a fiatal zsidókba a gőgőt, a többi nemzet fölöttiséget, az szent, egyedi és megismételhetetlen holocaust nevében.
en.wikipedia.org/wiki/Defamation_%28film%29
torrenten (isohunt) asszem fönn van

Az egyik kritikus írta erről a filmről:
Boston Globe reviewer Ty Burr wrote "Unlike many agit-docs, Defamation wants to get you thinking, and it knows the epithet “self-hating Jew’’ can be used as a club by those who don’t want you to think at all."

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.29. 19:48:39

Érdekes megközelítés, kristálytiszta logikus levezetés, csak megint az a fránya kiindulás. A szakadék nem a magyar-zsidó vonalon tátong, hanem a magyar-judeokeresztény frontvonal között. Ebből kioperálni a judeot, úgy, hogy maradjon a magyarkeresztény identitás, na ez tényleg öngyilkos kísérlet.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.29. 19:56:11

@Schwere Gustav: Csak kérdem, milyen Talmudról beszélsz? Szerinted mit tartalmaz a Talmud?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.29. 21:14:17

@biboldó: Ja, így is meg lehet közelíteni. Nincs ellenvetésem. A lényeg, hogy nem a politikai nézetekkel van a baj, ezért azok mentén gyógyítani a társadalmat nem lehet.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.29. 21:19:05

@Schwere Gustav: Úgy van, a nácizás és antiszemitázás a társadalom fertőzöttségének következménye. Ahogy a parttalan zsidózás is. Mert lássuk be, olyan is van.
Két együtt élő kultúra közötti konfliktus egyébként nem ritka. Meg kell tanulni kezelni, és nem lesz baj. Magyarországon még nem jutottunk el odáig, hogy beismerjük, nem politikai dimenziók szintjén van a probléma. Lassan ideje lenne ébredezni, mert elég nagy szar közeleg, és a két kultúra kénytelen lesz összefogni.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.29. 21:59:51

@Mr Falafel: Nincs vita, politikai nézetek szart se érnek. Pláne, ha csak pótlékul szolgálnak a kulturális alap hiányosságainak elfedésére. Először tisztázni kellene a valódi hovatartozást. Fasz kivan az örökös sirámokkal, miszerint az élősködő elszív mindent, ezért szívunk. Nem ezért, hanem mert még annyira is képtelenek vagyunk, hogy mindenki a saját értékeit hangoztassa. Ehelyett a másokét fikázzuk ezerrel, holott fingunk nincs róla, csak valami idióta ferdítést szajkózunk. Mégpedig oly formában, hogy még azt sem olvastuk, csak hallottunk róla a kurucfingón.
Nem tudom, ki ez a Guszti gyerök, de az ősmagyar hitvilágról még egy kukkot sem hozott, viszont a Talmud terén kibaszottul jártas.
Na, így aztán nem lesz árokbetömés, marad a politika, ami végképp nem fogja feloldani a Vajk-Koppány ellentétet. Merthogy itt az identitás, identitásválság alapja, az összes többi nácizás, zsidózás csak hablaty.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.29. 22:05:37

@biboldó: Hát a Talmud például ezt írja Jézusról:

Boiled in excrement – In Gittin 56b, 57a[67] a story is mentioned in which Onkelos summons up the spirit of a Yeshu who sought to harm Israel. He describes his punishment in the afterlife as boiling in excrement.

en.wikipedia.org/wiki/Jesus_in_the_Talmud

ez valszeg a babilóniai Talmudból van. bár van ott még számtalan idézet, kevésbé nyíltan rágalmazó és gyomorforgató is

"Summary

Scholars have identified the following references in the Talmud that some conclude refer to Jesus, regarded as the messiah of Christianity:[76]

Jesus as a sorcerer with disciples (b Sanh 43a-b)
Healing in the name of Jesus (Hul 2:22f; AZ 2:22/12; y Shab 124:4/13; QohR 1:8; b AZ 27b)
As a torah teacher (b AZ 17a; Hul 2:24; QohR 1:8)
As a son or disciple that turned out badly (Sanh 193a/b; Ber 17b)
As a frivolous disciple who practiced magic and turned to idolatry(Sanh 107b; Sot 47a)
Jesus' punishment in hell (b Git 56b, 57a)
Jesus' execution (b Sanh 43a-b)
Jesus as the son of Mary (Shab 104b, Sanh 67a)

Ezért én azt mondom, az igazi szakadék nem a "magyar-keresztény" (ilyen nincs is egyébként, néhány sámánkodó idiótát leszámítva) és a judeo-keresztény, hanem a judeo-keresztény és a judeo között van.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.29. 22:18:03

@Schwere Gustav: Na akkor elárulom Neked, hogy a Talmud semmit nem mond Jézusról. Miért is mondana, miként nem feladata foglalkozni Mohameddel, Buddhával sem. Ennélfogva eleve nem lehetne szakadék az általad említett helyen, hacsak nem identitászavarodottságból származó válság okán.
A szakadékot most határoztad meg, valóban nincs olyan, hogy szittyakeresztény, ezért van szittya-keresztény szakadék. Talmudnak ehhez semmi köze.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.29. 22:19:01

@biboldó: "Na, így aztán nem lesz árokbetömés, marad a politika, ami végképp nem fogja feloldani a Vajk-Koppány ellentétet."

Vajk-Koppány ellentét:

Koppány is keresztény volt, csak bizánci módra( bizánci papok keresztelték, bizánci rítus szerint volt keresztény). Lehet hogy így nem annyira átütő, "drámai" az ellentét, mint a Bródy-Szörényi-féle _rockoperában_, ez csak a puszta igazság.

Egyszerű hatalmi harc helyi leágazása voltunk Róma és Bizánc között. Ez a hatalmi harc először csak proxykon (helyi gyalogok egymás ellen uszítása) keresztül ment, majd nyílt szakítássá (1054) változott.

Valszeg Koppány is ugyanúgy megsemmisítette volna "Az Ősi Tudást" (rovásbotokra készült feljegyzések), ha hatalomra kerül, mint ahogy István tette. Persze a "mi lett volna, ha", az nem történelmi kérdés.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.29. 22:27:48

@Schwere Gustav: Bizánc és Róma hatalmi harca legalább annyira "átütő", mint az ősmagyar-keresztény konfliktus. Annyi megjegyzés, hogy Koppány a magyarság vezére volt, míg Vajk idegen haderők élén irtotta a népet, kultúrát.
Mi ez, ha nem a mai napig kiheverhetetlen szakadék?
És ehhez semmi köze Talmudnak.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 00:11:01

@biboldó: "Koppány a magyarság vezére volt, míg Vajk idegen haderők élén irtotta a népet, kultúrát."

Már Géza fejedelem is keresztény hitre tért, igaz ő elég "hatalmas" volt, hogy "két úrnak is szolgáljon". egyszerűen jó taktikusok voltak, felismerték az új idők szavát.

Vagy ezen az alapon a mongol kánok is mind árulók voltak, amikor a sámánizmust elhagyva iszlám, vagy részben megtartva, buddhista hitűek lettek?

Vagy vegyük a "pogánylázadásokat".
Az a toposz, ugye, hogy jöttek a "vadállat módjára üvöltő németek", és a "fecskék módjára csacsogó olaszok", és átvették a hatalmat. De ez már Péter király, Gizella testvére alatt volt.

Erről - Péter és Aba Sámuel harcáról, amiben HA neked van igazad, akkor a Vajk-Koppány ellentét tükörképét kellene látnunk, hiszen Péter külföldi, Aba pedig "színmagyar" volt, ugye? - így ír Bakay:

"Aba Sámuel királysága idején (1041-44) tehát felkelt az idegenek ellen és, véleményem szerint, Aba király elárulása és ménfői csatavesztése készítette elő a lázadást (seditio), amelyet általában pogánylázadásnak neveznek, ámde nagyon_helytelenül_!
A nép, elsősorban a szabad magyarok tömegei, szentként tisztelték Abát és féltve őrizték emlékét. Maguk a krónikák írják, hogy halála után "néhány esztendő múlva, amikor testét sírjából kiásták, szemfedőjét (sudarium) és ruházatát (vestimenta) romlatlanul, sebhelyeit (loca vulnerum) peig begyógyulva találták."{195} Előbb egy templomban, majd Sárosban (Abasár) temették el.(...)
A gyilkos pogányok vajon miért temették volna el őt egy templomban, miért öltöztették volna fel és borították volna be szemfedővel? A sírhely ismert, a felfebrői négykarélyos centrális templomban volt a sírja, amely templom biztosan kaukázusi eredetű,{197} és állt már a X. században, akárcsak a tarnaszentmáriai templom.{198} "-404.old

195:Kovács Béla szerint /id mű (1968) 125./a test a kriptában mumifikálódott.
197:Bakay Kornél: Őstörténetünk régészeti forrásai II Miskolc 1998,39 - Kozák Károly id. mű (1984) 135-136
198:Kozák Károly: Félköríves templomok a XI.században. Archaeológiai értesítő 93 (1966) 47-63 Uő: Églises á abside en hémicycle dans la Hongrie du XIes. Acta Archaeologica ASH 23 (1973) 177-204

Ennyi elég, hogy a "pogány" Aba király keresztény volt, vagy folytassam?

"A feldebrői templom görög rítusú építmény, amint az volt a tarnaszentmáriai templom is{199}, amelynek egy része biztos IX-X.századi. A faloszlopok és a padka kövek faragásai nagyon ősi motívumokat mutatnak{200}.

199:Sápi Lajos, A tarnaszentmáriai templom. Műemlékvédelem 24 (1980) 104-117
200:Levárdy Ferenc, Magyar templomok művészete. Budapest,
Szent István Társulat, 1982

kissé visszábbról a könyvben:

"minden jel szerint Aba király _egyáltalán_nem_volt_pogány_, sőt inkább az őskereszténység tisztaságára törekedhetett, ugyanakkor lehetségesnek tartjuk, hogy elvetette az egyházi tized szedését, és a Szentháromság dogmáját sem fogadta el. Gondoljunk a Szent Korona Atya és Fiú problematikájára! Gellért gyakran manicheusoknak nevezi még a híveit is, ám ez egyáltalán nem bizonyítja, hogy Mani tanai éltek volna a XI. századi magyar királyság területén. Különösen zavarossá teszi Gellért fejtegetését, hogy forrásai alapján azt állítja, a manicheusok tagadták a test feltámadását, holott Mani tanításai szerint a halál utáni megtisztulás során az elhúnyt lelke _újra_ testet ölt. Az új-manicheizmusnak nevezett bogumil eretnekség sem lehetett számottevő a XI században, hiszen jelentéktelen volt a bolgár és délszláv lakosság. A görög kereszténység viszont igenis elterjedt és elfogadott már a X. században s joggal vonzódhatott ez iránt a magyarság, amikor a római katolikus klérus, élén a pápákkal még ekkor is erősen romlott és züllött volt, másrészt súlyos teherként nehezedett a népre az egyházi tized, amelyet a keleti egyházak nem vetettek ki." -401. old

Ehhez a pár sorhoz fűzött lábjegyzetek a könyvben - Bakay Kornél, Árpádok országa, Nyíregyháza, 2002 - egy fél nyomtatott oldalt tesznek ki (egy A4-es nyomtatott lapon), úgyhogy ehhez most se türelmem, se erőm nincs. De ha kéred, holnap vagy valamikor bemásolom az összes lábjegyzetet, jó?:)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 00:16:18

Összefoglalva:

Sem Koppány, sem Aba Sámuel nem voltak "pogányok". Ez egy fikció, délibábos romantika.

Volt viszont egy ősmagyar/őskeresztény hagyomány, ami szervesen ötvöződött a katolikus vallással. ennek a legszebb példája Csíksomlyó, és annak üzenete.
De erről majd később.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 08:55:12

@Schwere Gustav: Nem kell bizonygatnod, elfogadtam a Bizánc-Róma hatalmi harcot is, bár ennél többről van szó. Lényeg, egy szabad, lovas, saját hitvilággal, kultúrával rendelkező félnomád népre idegen hadsereg, idegen eszméket és teljesen más társadalmi berendezkedést erőltetett. Azaz földhöz-kötött jobbágyokat csinált az addig szabad magyarokból, hitvilágát tűzzel-vassal, máglyákkal, megkérdőjelezhetetlen dogmákkal irtotta. Aba Sámuel is jó példa, mondj egyetlen Árpád-házi királyt, kinek magyar volt az anyja. Néhány generáció után mennyi maradt az ősi vérből?
Csíksomlyó és az egyház között ma is érzékelhető ellentét feszül, mondhatni "szakadék" , pedig mára már igazán fel kellett volna puhulni a valláson alapuló belső ellentétnek. Ez is csak valamiféle identitászavarodottságot igazol, mihez Talmudnak semmi köze.
Kérlek, ne másolj könyvet, aki akarja elolvassa, nekem bőven elég, ha idehozod azt, ami neked lejött belőle. Fórumokon nézőpontokat, véleményeket szívesen ütköztetek, de könyvvel, újságcikkel, egyéb írásokkal nincs megvitatni való.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 12:40:14

@biboldó: "Lényeg, egy szabad, lovas, saját hitvilággal, kultúrával rendelkező félnomád népre idegen hadsereg, idegen eszméket és teljesen más társadalmi berendezkedést erőltetett."

A félnomádhoz a letelepedett életforma közel áll. Mr. Falafel is megállapította, hogy a félnomádok eredetileg letelepültek voltak. Hát most újra azok lettek. akkora nagy sokkot nem jelentett ez.

"Azaz földhöz-kötött jobbágyokat csinált az addig szabad magyarokból,"

Ez a folyamat fokozatosan, több száz év alatt játszódott le. Ez a letelepedett életforma szükségszerűsége volt.

"hitvilágát tűzzel-vassal, máglyákkal, megkérdőjelezhetetlen dogmákkal irtotta."

Romantikus/rosszindulatú túlzás. egyszerűen ennek a mondatnak minden eleme hamis.
tűzzel-vassal: hamis
máglyákkal: hamis
megkérdőjelezhetetlen dogmákkal: hamis

Nem tudok erre mást mondani.

Szokták idecitálni Fehér Mátyás Jenő könyvét a "középkori sámáninkvizícióról". Na most egy baj van a könyvvel, hogy nagy valószínűséggel hamisítvány, mégpedig valszeg maga Fehér Mátyás Jenő tollából.

DE! még ha el is fogadjuk, a játék kedvéért igazinak, akkor is azt olvassuk benne, hogy a perbefogott "sámánok" ítélete többnyire felmentés(!) volt, esetleg pár hetes böjt, némi pénzbüntetéssel, nem pedig tűzzel/vassal/kinzókamrával lettek kiirtva a Föld színéről.

A megkérdőjelezhetetlen dogmák:

Azt hallottad, hogy Dzsingisz Kán udvarában mekkora nagy vallásszabadság volt? szabadon lehetett vitatkozni, nem volt "abszolút, igaz" vallás, rendszeres hitviták folytak a keresztény papok, muszlim imámok, buddhista szerzetesek és a sámánok között.
Néha a főnök piramist rakott emberfejekből, meg ha _bármit_ loptál, halál fia voltál. Ja és a küszöbre sem lehetett rálépni, hiszen az ősök szelleme az alatt nyugodott, aki rálépett, azt bárki büntetlenül megölhette.

szóval a vallási tolerancia ide vagy oda, attól még ölthet az adott társadalom, hogy is mondjam, kissé erőszakos, "démoni" formát.

Egyébként is, kissé fekete-fehérnek érzem ezt a látásmódot: az egyik végén vannak a "gonosz, intoleráns" papok/szerzetesek, a másik részen meg ott vannak a nyugodtan füvezgető , toleráns ősmagyar "hippik":)
(Egyébként a kannabisznak mind a zsidó, mind pedig a szkíta kultúrában elég nagy jelentősége volt, lásd Hérodotosz följegyzéseit -a szkíták néha összegyűlnek, mindenféle növényt - köztük kendert- beledobálnak egy nagy üstbe, elkezdik forralni, és a kigőzölgéseket szívják, miközben mulatnak és táncolnak, valamint a zsidó rituális papi beavatást, ahol kannabisz-magból sajtolt olajjal-ami tkp. hasisolaj volt -kenték föl a frissen megválasztott papot vagy főpapot, a Jeruzsálemi Templomban.)

"Cannabis may have been an ingredient in the Holy anointing oil mentioned in various sacred Hebrew texts. [46] Polish anthropologist Sula Benet published etymological arguments that the Aramaic word for hemp can be read as kannabos and appears to be a cognate to the modern word 'cannabis',[47] with the root kan meaning reed or hemp and bosm meaning fragrant. Both cannabis and calamus are fragrant, reed-like plants containing psychotropic compounds. While Benet's conclusion regarding the psychoactive use of cannabis is not at this time universally or generally accepted among most Jewish scholars, there is general agreement that cannabis is used in talmudic sources to refer to hemp fibers, as hemp was a vital commodity before linen replaced it"

secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Spiritual_use_of_cannabis#Ancient_Israel

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 13:03:54

@biboldó: "Aba Sámuel is jó példa, mondj egyetlen Árpád-házi királyt, kinek magyar volt az anyja. Néhány generáció után mennyi maradt az ősi vérből?"

Szerintem az "ősi vér", a genetikai háttér csak egy keret. a lényeg, hogy mivel töltjük meg. Nyelv, kultúra, hagyományok.

"Csíksomlyó és az egyház között ma is érzékelhető ellentét feszül, mondhatni "szakadék" , pedig mára már igazán fel kellett volna puhulni a valláson alapuló belső ellentétnek."

Érdekes. Én katolikus vagyok, még sem tudok erről semmit. Magyar templomok százai szerveznek zarándokutakat minden évben Csíksomlyóra. Ennyit a nagy ellentétről...

Persze ha mindenáron töréseket akarunk keresni, akkor előbb-utóbb találunk is. Ilyen értelemben valami elvont filozófiai síkon biztos lehetne "szakadékot" találni a Kath. Egyház és Csíksomlyó között... ha van is ilyen - kizártnak tartom - akkor sem szűrődött le szerencsére a hívőkhöz.

A Talmudnak ahhoz a feltételezéshez, hogy Csíksomlyó és a Katolikus hit, esetleg a katolikus egyházi vezetés között bármiféle ellentét lenne - valóban semmi köze sincsen:)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.30. 13:57:01

@Schwere Gustav: Én nem vetném el ilyen egyértelműen a tűz-vas-máglya teóriát sem. Nem vagyok katolicizmussal befolyásolt. Sőt, a vallásokra alapvetően immunis vagyok. Éppen ezért nekem nincs favoritom ebben a kérdésben. Továbbá antropológusként úgy látom, hogy a vallás általi befolyásoltság kizárja a tudományos gondolkodás lehetőségét. Ebben a kérdésben konok vagyok. Persze, lehet egy papnak vagy rabbinak is értelmes gondolata, csak éppen a gondolati alapozottság alapvető tévedésből következik, hogy tudniilllik egy antropomorális lény teremtett mindent. Ez nem egyenlő a teremtés tagadásával, csupán az antropomorfizált istenképből táplálkozó vallások elutasítását.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.30. 13:59:06

@Schwere Gustav: Mennyi igaz Aba Sámuel kazár származásából, illetve izraelita hitű családi hátteréből?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 14:26:32

"Valszeg Koppány is ugyanúgy megsemmisítette volna az Ősi Tudást, ha hatalomra kerül, mint István"

"A perbe fogott sámánok ítélete többnyire felmentés volt"

Azt hiszem, itt kiszállok a vitából.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 14:33:02

@Mr Falafel: Hát, a Smuel nem kifejezetten szittya név.....

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 14:40:31

@biboldó: És ha még brahiból nyelvészkedünk is kicsit, héberül:
aba=apa

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.30. 17:40:10

@biboldó: Egyes történelmi források tényként említik izraelita hátterét. Azért arra kíváncsi lennék, milyen alapon választották magyar királlyá.

Amikor az itt folyó vitát is olvasom, akkor érzem igazán, mekkora kárt okozott az a félévszázad szocializmus. Arról sem megfeledkezve, hogy a rendszerváltozáskor hatalomra kerülő eliteknek eszük ágában sem volt morális alapokat kiépíteni. A politika valahogy mindig a posványban érzi jól magát.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.30. 17:44:18

@biboldó: Hogy is volt a vízbe dobós boszorkányos dolog? ha megfulladt, nem volt boszorkány, és felmentették. Kb. így lehetett a sámánokkal is.

Úgy tűnik, nagyobb gonddal kellett volna kifejtenem a posztban vallásokkal kapcsolatos álláspontomat.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 20:03:51

@Mr Falafel: "Persze, lehet egy papnak vagy rabbinak is értelmes gondolata, csak éppen a gondolati alapozottság alapvető tévedésből következik, hogy tudniilllik egy antropomorális lény teremtett mindent. Ez nem egyenlő a teremtés tagadásával, csupán az antropomorfizált istenképből táplálkozó vallások elutasítását."

Ha jól tudom, Te hunnak vallod magad. Viszont a hunoknak is volt vallásuk, ugye? Tengri-hit és a természetvallás.
Mert úgy eléggé kényelmes hunnak lenni, ha az ember kicsemegézi a neki tetszőt, a többit meg magasról le.:)

Ezt szerintem lehetetlen kijelenteni, hogy _mindegyik_ pap vagy rabbi _eleve_ téved Isten személyét illetően. Biztos vannak olyanok akik tévednek, akik már közelebb járnak az igazsághoz, stb. Sőt, ha 95%-ukról BIZTOSAN tudnánk, hogy téved, akkor is ott marad 5%, aki lehet hogy kapiskál már valamit...

A tudósoknak és az egyházi emberkéknek egyaránt hagyjuk meg a saját területüket. A vallás és a tudomány két teljesen különböző dolog szerintem.

Ami az istenítéleteket illeti:

"A középkorban mindenütt eluralkodott az erőszak, a rablás, a lopás. A váradi Szent László sír mellett lezajlott 389 istenítélet (1208-1235 közötti időszakban) közül 119 rablás volt, 104 tolvajlás,csalás 34 a személyes szabadság megsértése, 32 gyilkosság vagy csonkítás, 11 mérgezés, 5 leányrablás és csak 1 házasságtörés."
Bakay Kornél: Árpádok Országa, 480. old.
Tehát bármennyire is rokonszenvezünk a csábos boszorkányokkal, ebben az esetben sajnos egy könnycseppet sem tudunk értük elmorzsolni.
Nyilván nem lehet ebből messzemenő következtetést levonni, ez egy adott hely, egy adott korban.
Mindenesetre remélem, azért árnyaltam kissé a kérdéskört.
Egyébként ugyanilyen vízpróbát alkalmaztak ugyanebben az időben, a katolicizmustól/kereszténységtől meg nem mételyezett Indiában is....

Ami az egyik legkeményebb istenítéletet, a "tüzes szántóvasak próbáját" illeti - ("6, sőt nemritkán 12-17 feltüzesített szántóvasat raktak le egymás mellé és ezeken kellett végigmenni meztelen lábbal"):
"a feljegyzések szerint II. Henrik német császár felesége, Kunigunda és Edward angol király asszonya, Emma is kiállták a próbát"...

Szóval ez egy össznépi elmebaj volt, sok esetben nyilván "meg volt cinkelve" a dolog, de szerintem inkább az ártatlanság felé. Nem hiszem hogy a középkorban annyival vérszomjasabbak lettek volna a próbák levezénylői (papok, bírók), persze egy-két szadista állat mindenhol becsúszhat és be is csúszik...mégis.

Ha kíváncsi vagy, részletesen leírom neked ezeknek a próbáknak a fajtáit.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 20:16:03

Ja és ne feledjük, ha már a "vallási szörnyűségek" fölsorolásánál tartunk, hogy a "felvilágosult" jakobinusok és leninista követőik a "Tiszta Ész", "Az Ember", "Minden ember egyenlő" elvei alatt miket követtek el, 100 millió ember halálát okozva.

az is ugyanúgy vallás volt egyébként, csak az "Ész", meg az "Ember" volt Isten helyére állítva. Meg is lett az eredménye.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.30. 20:19:17

@Schwere Gustav: A vallás általában egy kultúrának az eleme. Egy kultúra tagjának lenni identitás, tehát érzelmi kötődés kérdése. Ergo annyiban érint meg a vallás, amennyiben a kultúrám részeként elfogadom. Ettől még nem kell egyetértenem vele. ;-)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 20:23:04

@Mr Falafel: Ezt ma már nagyon nehéz eldönteni. a magyar wiki-cikk meglepően informatív a témában.
hu.wikipedia.org/wiki/Aba_S%C3%A1muel_magyar_kir%C3%A1ly

Én egyetértek a cikkel. Aba Sámuel a kabarok egyik vezetője lehetett, akik a kazárok csatlósai voltak, ELLENÜK lázadtak fel, és csatlakoztak hozzánk. A kabarokról pedig _elképzelhető_, hogy zsidó vallású volt legalábbis egy részük. (a kazárok is zsidó vallásúak voltak, a vezetőség biztosan, de nem tudjuk, hogy a kazár társadalom többi rétege is az volt-e, és ha igen, mennyire. Keleti társadalmakban a vallás amúgy is kevésbé volt akkoriban fontos, ugye.)

ennél többet valszeg sosem fogunk megtudni. Szóval bármi lehet:)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.30. 20:23:14

@Schwere Gustav: Relativizálod a klérus bűneit. :-D
Nem nyóc, úgysem ez a lényeg.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 20:27:04

@Mr Falafel: A fél évszázados szocka smafu az ezer éves megkérdőjelezhetetlen dogmák uralmához képest. Ha erről én fejteném ki az álláspontom, khmmm az gáz lenne. Azért annyit megkockáztatok, hogy a zsidó vallás egyik lényege a gondolkozásra való tanítás. A kis pajeszos jesivabóhereket párokra osztják, hogy saját szempontjaik alapján vitassanak meg egy-egy vallási kérdést, védjék meg álláspontjaikat.
Tulajdonképpen a Talmud- mármint az eredeti, nem pedig a kurucfingós- is ilyen, természetesen magasabb szinten, híres rabbik vitáinak gyűjteménye. Mindezt csak azért, hogy nehogy az a vád érhessen, hogy csak a mások fikázása révén tudok érvelni én is. Nem fikázási célzattal, de minden ellenkező híresztelések ellenére a zsidó vallás nem ismer olyat sem, hogy a leigázottak hitvilágának képviselőit kikiáltja boszorkánnyá, majd csak úgy békésen vagy megégeti vagy vízbe fojtja őket.
Már csak hab a tortán, hogy akiktől lopták a vallást, mivel őket inkvizíció útján sem tudja leigázni, bekebelezni, ezért kinevezi őket istengyilkossá és minden saját bűnt rájuk ken, mint világuralomra való törekvés, etc. És mindezt a megkérdőjelezhetetlen dogmák erejével, a megkérdőjelezhetetlen dogmák által lebutított milliárdok nyakába ontja.
És még hol van szegény Giordano Bruno és a többiek?
Nem csoda, ha valaha volt identitást keresők csak tapogatóznak a sötétben és beleesnek az eléjük állított csapdába, elfogadják a bűnbak figurát, mint gőzlevezetőt. Aztán minden marad a régiben.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 20:34:23

@Mr Falafel: A relativizálás viszont csak olcsó mentségkeresés, nem kisebb a tolvaj bűne attól, hogy más is lop.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 20:48:41

@Mr Falafel: :)

Ha már itt az "óriási keleti tolerancia" témáját boncolgatjuk, a fönti példámat egy kicsit élénkebb színekkel lefestve:
A mongol kánoknál a legteljesebb vallási tolerancia uralkodott: szabadon vitázhattak egymással a vallások képviselői, "államvallás" nem nagyon volt (azért úgy 100-150 év múlva már kerekedett olyan is, de mi most az eredeti ősállapotról beszélünk).

A kán szava élet-halál volt, ha a lopásnak akárcsak gyanúja rád vetődött, halál fia voltál.

Ebben a környezetben a vallásnak valóban csekély szerepe, súlya van. miért? Mert Isten szerepét gyakorlatilag a Kán tölti be. És ilyenkor kurvára nem az a lényeg, hogy buddhista vagy-e vagy keresztény, hanem hogy _megérd_a_holnapi_napot. Valszeg az akkori, ottani mongol társadalom nagy része is ezen izgult napi kihívás-szinten...érthető hát, ha a vallás kérdése (melyik az igazi Isten) ilyenkor háttérbe szorul: különben is: az emberek az erőt tisztelik, és ez alapján a probléma megoldva, hiszen a Kán az "Isten", gyakorlatilag, és szemmel láthatólag.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 20:54:40

Basszus, tényleg szar lehet a helyzet, ha már a tatárok képviselik a mércét, viszonyítási alapot.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.30. 21:10:19

Basszátok meg, mennem kell, pedig annyira tudnék most mit írni. Hétvégén már otthon!

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 21:21:20

@biboldó: Jajj szegény panteista eretnek és tanait nyíltan hirdető Giordano Bruno.

Megmondom Neked: Giordano Brunóval magának az Igazságnak fénye húnyt ki, a Szellem Lángja szűnt meg lobogni, helyébe félelmetes vaksötét borult. egy tétova pillanatra még talán a Világ is kimozdult a sarkából.

A keresztényellenes kirohanásod is kb. ennyit ér... értékelhetetlen...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 21:34:11

@Schwere Gustav: Na ez most szíven ütött.
Mármint, hogy reméltem, esetleg lesz kivel értelmeset meccselni.
Mert, hogy érv híján minősítést kapok, azt már rég nagyívben szarom le.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 21:36:22

@biboldó:
Ja, még valami: kevered a kereszténységet az egyházzal. Ez tényleg értékelhetetlen.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 22:04:31

Jó, mindegy, igazából nem akartam hogy ide jusson a dolog. Csak tudod baszki nem vagyok fölkészülve rá, hogy módszeresen leírják, hogy amiben hiszek, az egy gyilkos szar vallás/hit, tökmindegy melyikről beszélünk.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.30. 22:46:04

@Schwere Gustav: Pufff! Ennyire magas labdát ne adj, már nem sportszerű leütni.
Tán nem kéne zsidóznod, nem magyarázat, nem megoldás semmire. meg saját veremmé is válhat.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.12.01. 07:23:58

@Schwere Gustav: Mi ebből a tanulság? Ne a vallásban higgy, mert az egy gyilkos szar, hanem higgy abban, hogy a világot egy mindennél hatalmasabb értelem teremtette. Akár istennek is nevezheted.

Én ateista vagyok a szó keresztényi értelmében. Nem hiszek a vallások istenében. Abban hiszek, hogy a nagy bumm egy ökörség, ahogy az is, hogy egy szuper intelligencia ilyen primitív törvényeket adna az embernek. A teremtőben hiszek. És nem próbálom bemagyarázni magamnak, hogy a Teremtő úgy alkot, hogy én azt megérthetem. Értelmemnél fogva látok ezt-azt a teremtésből, de a végső célját, vagy létezésének értelmét nem foghatom fel. A felsőbb szellemi lény létezésének valószínűsége fényévekkel nagyobb, mint a véletlen kialakulásnak, a bummoknak, meg ilyen ökörségeknek.

Persze, az sem számít, ha valakinek közösségre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a megérthetetlenről való gondolkodásban felbukkanó paradoxonokat. Ha templomban járva ez könnyebb, akkor nem számít, hogy egy istentagadó, vagy más vallás híve mit mond a tiédről. Csak az számít, hogy neked segít-e.
süti beállítások módosítása