Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

ATOMOT AZ EMBERI FAJRA!

2011. november 11. 18:45 - Mr Falafel

Atomot az emberi fajra! Atomot, amíg nem késő! Amíg nem lesz késő ennek a bolygónak, és megszámlálhatatlan lakóinak. Amennyiben létezik az evolúció valamilyen formában, az élet utat tör magának, és talán lesz egy másik faj, amelyik méltóbbnak mutatkozik a Bolygó Ura címre. Sokkal, de sokkal méltóbbnak, mint az ember.

Elvetve az ember élő-élettelen ellentétpárja mentén felfogott világképet, vallom, hogy az univerzum, s azon túl is minden, amit a felsőbbrendű intelligencia alkotott, él. Nem abban az értelemben, ahogy az ember azt felfogni és meghatározni képes, de él. Ennek megfelelően a Földön az ember áldásos tevékenysége mellett is funkcionáló ökoszisztéma is élő organizmusként fogható fel. Az elmúlt napon az emberi faj komoly lépést tett ennek az organizmusnak az elpusztítására.

Kihalt a nyugat-afrikai fekete orrszarvú. Nem egy mikroba, egy papucsállatka, nem is egy rovar, vagy egy moszatféle. Habár a föld egységes ökoszisztémáját felépítő szervezetek között van olyan parány, amelynek kihalása felborítaná az óceánok ökoszisztémáját, s itt a planktonra gondolok, általában az emlősfélék kihalása kapcsán kapjuk fel a fejünket. Emlékszik valaki, mikor halt ki utoljára tonnányi méretű élőlény a Földön? Én nem.

Talán nem a nyugat-afrikai fekete orrszarvú az az állat, amelynek kihalása komolyabb veszélyt jelent a Föld egységes ökoszisztémájára, mégis azért elborzasztó eseménye, mert előrevetíti az elkövetkező évtizedek tendenciáját, azt a tendenciát, amelynek a végén elpusztul a Föld, a Földbolygó, mint a teremtett mindenség élő organizmusa. Pusztán azért, mert a planétán egy olyan faj az uralkodó létforma, amelyik bár rendelkezik a gondolkodás és belátás képességével, mégis fittyet hányva a következményeknek, pusztítja környezetét, pusztítja a bolygót, amely az életet adta.

Fajunk nem tart ott, hogy felfogja, az ökoszisztéma módszeres rombolása hamarabb öl meg, mint az éghajlatváltozás, vagy egy becsapódó meteor. Jelenleg egy olyan ökológiai katasztrófa bekövetkeztének van legnagyobb esélye, amelyet az ember okoz. A globális felmelegedés nevű elmebajt hagyjuk. Már a 80-as években olvastam az Univerzum Könyvtár sorozat egyik könyvében, hogy a Föld mágnese pólusa százezer évenként felcserélődik, s ilyenkor szeszélyes körülmények között végbemenő éghajlatváltozások következnek be. A pánik azért van, mert a tudósaink arra sem képesek, hogy a naprendszer és a kozmosz kölcsönhatásaiból bekövetkező jelenségeket értelmezzék. Az egyiptomiak, a maják, a kínaiak, az indiaiak már az ősidőkben előrébb jártak ezen a téren. Az ökológiai katasztrófa, amit az ember okoz, az ökoszisztéma lerombolása.

Irtják az esőerdőket, a másmilyen erdőket, de a bozótosokat is. Az ember minden talpalattnyi helyet magának követel. Szennyezik az óceánokat, tengereket, és tavakat, a folyókat, patakokat. Irtják az állatvilágot is, élelmezési okból, szenvedélyből, vagy babonák, hiedelmek miatt. A fekete orrszarvú utóbbinak esett áldozatul. Kizárólag a tülkének tulajdonított, teljesen alaptalan hatások miatt. Egy néhány tíz kilogramm miatt tonnányi állatot pusztítanak el.

Mindegy, hogy az ember színes rongyokba öltözött, szurokfekete, állig felfegyverzett, butapofájú afrikai néger, vagy Rolls-Royce-ában Hugo Boss öltönyben feszítő dollár milliárdos fehér fószer, egyformán káros mindkettő. Úgy zabálják fel a világot, mint vándorsáskák a zöldlombot. Csakhogy az ember egy olyan vándorsáska, amelyik hétmilliárdos falkában pusztít a bolygó teljes felületén. Atomot a bestiáknak, atomot, de gyorsan! 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr213371317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.11. 22:08:58

Na és mi lesz utána?

Ha lepotyognak a bombák?

Egyáltalán hova pottyannak le, ugyebár. A Közel-Kelet egy nagy atomtemető lesz, lehet hogy Pakisztán is beizzít valamit az Indiaiak ellen? Ki tudja.

Na de mi lesz utána? Mad Max?
Sokan remélik:-)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.12. 11:17:42

@Schwere Gustav: Valójában nem gondoltam komolyan az atomos részt, de olyan jól illlett ahhoz, amit gondoltam. Az ihletet A Függetlenség napja című film adta, abban hangzanak el az "atomot a bestiáknak, atomot nekik!" mondatok.
Attól tartok, az összeomlás nem lesz előre megjósolható, mert az ember nem képes kiszámolni tettei összesített hatását. Szerintem "pillanatok" alatt zajlik majd.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.12. 23:05:01

@Schwere Gustav: Az atom után egy beláthatatlan léptékű organizmus egyetlen sejtnyi összetevője megtisztul burjánzásra hajlamos rákos összetevőjétól.

Lehet, hogy azért maradt abba az űrkutatás, hogy ne terjedhessen?

Oké, mindez csak a baszakodás kedvéért vala.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.14. 16:57:51

@Mr Falafel: A Függetlenség napja:)

A rabbigyerek megmenti a világot?
Az egy igazi júde(j)ó film.:)

Na de komolyra fordítva: Nem az emberiség a rák, hanem a vezetői.

Meg bizonyos háttércsoportok, ugye.

Egyébként szeretnék kérdezni valamit. Ha a Hun Birodalom Attila idején olyan hatalmas, erős, meg szakrális hatalom volt, akkor hogyan tudott pár évtizeddel Attila után eltűnni a süllyesztőben?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.14. 19:26:17

@Schwere Gustav: Jó kérdés. Egészen pontosan nem tudjuk, meddig bírt és mekkora befolyással Attila halála után a hunok egyesítette törzse. Valljuk meg, az ázsiai történelemről szinte semmit nem tudunk. Egyes hun törzsek a mongol törzsekkel keveredtek, mások a mai Kína területén alapítottak birodalmat. Olyan törzsek is akadtak, amely Indiában leltek hazára. Van erről egy könyv. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy őseink és rokonaink történelmét éppen mi nem kutattuk soha, mert Vámbéry Ármány kitalálta, hogy fingurgók vagyunk.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.15. 19:39:59

@Mr Falafel: "Vámbéry Ármány kitalálta, hogy fingurgók vagyunk."

Pont hogy nem Ő. Hunfalvy (Hunsdorfer) meg Budenz találták ki.

Vámbéry a török-vonalat kutatta. Mert ugye a hun, a török és a mongol (és lehet hogy kicsit a japán is) népek közös, az ural-altaji népcsaládból származnak. Tágabban nézve egyébként a finnugor is beletartozik. Történész vagyok egyébként.

De most mást akarok mondani.

Beszéltem már arról, hogy a magyar mágikus nyelv? A szógyökök, szóbokrok rendszerére gondolok.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.15. 19:47:24

@Mr Falafel: Őstörténet vonatkozásból kihagyhatatlan László Gyula: Szkíta aranykincsek c. munkája. Eltekintve attól hogy tesz néhány tiszteletkört a "dicsőséges szovjet régészet" tárgykörében, a legjobb könyvek egyike, csodálatos képekkel. Egyébként fölhívnám a figyelmed a Kelermeszi Kurgánban talált szkíta aranykincsekre. A könyvben ott vannak, csodálatos elevenségű, nagyfelbontású képekben. Persze a guglin is meg lehet őket találni, de én szeretném, ha a könyvet olvasnád el.
Nekem megvan .pdf-ben.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.15. 19:56:40

Bocs, "Szkíta kincsek nyomában" a címe, és jpg-kben van meg, oldalanként szkennelve, nagy felbontásban.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.15. 20:00:47

Kicsit off leszek, bocs!
Posztot akartam írni a témáról, hátha némi vita kialakul, de a bőséges tapasztalat ellenére kevés az infom következtetések levonására, ezért csak szerényen kérdezek.
Mi lehet a motiváció a mindegy milyen szerveződésű összeesküvés-elméletekben való vakhit kialakulásához? Kényelem, merthogy ily nagy ellenféllel szemben úgysem tehetünk semmit? Mentségkeresés balfaszságra? Logikus gondolkozásra pótlék? Egyéb?
Mert a jelenség független iskolai végzettségtől, műveltségtől, és ami még meglepőbb, intelligenciától is.
Oké, mivel ez gondolatok tárháza, semmi gond ha válasz nélkül maradok, csak hangosan gondolkoztam.

Alfőmérnök 2011.11.15. 20:11:57

@Schwere Gustav: Valóban, Vámbéry nem volt finnugrász, bár én úgy tudom, hogy történészi munkássága mai szemmel kívánni valókat hagy maga után. (Nem értek hozzá, de nem-finnugrász törisektől hallottam.) Mondjuk az, hogy a Royal Society tiszteletbeli tagja volt, elgondolkodtató, de nem sokat jelent.

Megköszönném, ha nekem is átküldenéd az LGY könyvet pdf-ben.

Alfőmérnök 2011.11.15. 20:21:21

@Schwere Gustav: ja, jpg-ben az kicsit nagy méretű lehet és bonyolult oldalanként küldeni, mindegy. Amúgy megguliztam és csak I.B. Brasinszkij és Bakay Kornél könyvet találtam ilyen címmel.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.15. 20:56:58

@Schwere Gustav: Vámbéry nem talált meggyőző bizonyítékokat az égei-anatóliai térséggel való kapcsolatunkra, vagy valami ilyesmi volt. Szóval, ha nem is közvetlenül, de közvetetten benne volt a finnugrizmus terjedésének. Amikor antropológiát hallgattam Miskolcon, Ringernél őstöri szakirányra jártam. Akkor kellett egy csomó kötelező és ajánlott, én pedig utálom a könyvtárt, ezért mindent megvettem, ami kellett. Szerintem László Gyula is megvan valahol.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.15. 21:05:17

@biboldó: Valld be, hogy lusta vagy!:-)
Az emberi társadalom egyre bonyolultabb lesz, ahogyan a kultúrák keverednek, többszörösen transzformálódnak. Egy bonyolult organizmus irányítása megköveteli, hogy összetett felügyeleti rendszert tartson fenn a hatalom. A hétköznapi ember számára ez összeesküvés, de valójában a hatalom gyakorlásának technikája a modern ember szintjén.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.15. 21:12:35

@Alfőmérnök: Mert az ő könyve. :-)))
László Gyulának más könyvei vannak, és jók.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.15. 21:48:00

@Mr Falafel: Soha nem tagadtam, alapból lusta vagyok:-)
Sem az emberi természet, sem a társadalom nem lett bonyolultabb példának okáért a szittyák szervezeti felépítésénél, max. az infok, eszmék áramlása gyorsult fel. Ez önmagában még az ezzel együtt járó demokratikus hőbörgéseket is figyelembe véve sem indokol semmiféle titkos központi irányítást, sőt annál inkább nem, hisz egy ilyen szervezetnek hatalmi érdekéből eredően eleve eme jelenség ellen kellene fellépnie. Lásd a pápaság ezer éves központi szerepét.
Marad az emberi tényező, mint motiváció.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.15. 22:49:25

@biboldó: A komplexitást tagadod. Az okát ugyan nem tudom, miért, de a te dolgod. Én természetesnek tartom a társadalmon belüli titkos társaságokat, háttéralkukat, azok szövevényes kapcsolódásait. Szerintem a társadalom nagyon is bonyolulttá vált, és érzékenyen reagál a legkisebb ingerre is. A hibás ingerek okozzák a válságot. Szóval, egy kis hülyeség is elég ahhoz, hogy kitörjön a háború.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.16. 11:46:08

@Mr Falafel: @Alfőmérnök: Igaz. László Gyula csak szakmailag ellenőrizte a fordítást, és az előszót írta. Ezt benéztem.
akkor már érthetőbbek a szovjet tiszteletkörök:-)

Egyébként .zip-ben csomagolva 27 MB.

Ha lesz jó netem, fölküldöm torrentre.

A teljes, helyes cím akkor:
I.B. Brasinszkij: Szkíta kincsek nyomában. Helikon kiadó, 1985.

"Vámbéry nem talált meggyőző bizonyítékokat az égei-anatóliai térséggel való kapcsolatunkra, vagy valami ilyesmi volt. Szóval, ha nem is közvetlenül, de közvetetten benne volt a finnugrizmus terjedésének."

Ennyi alapon Kőrösi Csoma Sándor is a "finnugrászok érdekeit szolgálta", hiszen ő sem "talált maggyőző bizonyítékot" a tibeti-magyar szál vizsgálatánál.

Pedig mennyit fázott szegény a tibeti fűtetlen kolostorszobákban, és mindezt hiába :-)

(Szintén a Royal Society tagja, a világ első tibeti-angol-magyar szótárának szerzője, azért "valamit" lerakott az asztalra.)

Szerintem egyébként vizsgáljuk azt, ami ösztönösen bennünk van: a magyar szóbokrok rendszerét például ismered? szógyök-rendszernek is hívják.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.16. 12:07:02

@biboldó: legyen nyugodtan off Ön!

Nagyon érdekes kérdések. Ravaszul megfogalmazva, mintegy a válaszokat is sugallva, sodornak magukkal.

"Mert a jelenség független iskolai végzettségtől, műveltségtől, és ami még meglepőbb, intelligenciától is."

Na adok egy olyan választ, amit tuti elfogadsz.

Van két ősember. Mindkettő zörejt hall a barlang melletti bokorból. Az egyik azt hiszi, csak a szél fúj. a másik azt hiszi, hogy jön a kardfogú tigris/vagy egy másik ősember, bunkóval a kezében, ezért fokozottan éber lesz, esetleg kimegy megnézni mi a helyzet, de nála lesz a kése, bunkója, fegyvere.

Namost 10 esetből 9-ben tényleg csak a szél fúj. De egy esetben jön a kardfogú tigris, és a békésen szunyókálót magával ragadja.

Eredmény: a békésen szunyókálók génállománya a népességen belül erősen lecsökken - mivel a kardfogú tigrisek könnyű prédára akadtak, míg a paranoidok, üldözési mániások számaránya nő, mivel ők egyszerűen _életben_maradnak_, míg a többiek hajlamosak gondtalanul elszunyókálni, ugye.

Egyszerű matematika. Ha egy populációban a feketéket tenyészted, előbb-utóbb több lesz a fekete. A természet is szelektál.

Ugyanez az összeesküvés-elméletekkel is a helyzet. 10-ből 9-szer _valószínűleg_csak a szél fúj.És akkor a szunyókálóknak van igazuk.
De egyszer _lehet_ hogy ott az a kardfogú tigris, és akkor az elméleteket gyártóknak.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.16. 12:08:55

Természetesen a logikai vizsgálódás eszközével kell élnünk, hogy meg tudjuk mondani, épp melyikkel állunk szemben.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.16. 16:52:06

@Schwere Gustav: Kénytelen vagyok revideálni magam. Valamiért úgy maradt meg bennem, hogy szegény Vámbéry itt a feketeseggű, de közben meg nem. Pont, hogy ő volt az, aki helyes irányban keresgélt. Arra majdnem jól emlékeztem, hogy végül nem talált semmi érdemlegest. Találni ugyan talált, csak nem volt meggyőző az akkori tudományos elit számára.

Anno Bodáné Kovács Máriánál vizsgáztam nyelvészetből, de a szóbokrokról nem akkoriban hallottam. Néhány éve komolyabban foglalkozom a sumer-magyar őseredettel. egészen pontosan 2005. óta, amikor kiderült számomra, hogy a sokat idézett brit tudósok szerint a magyarok a sumerek leszármazottai. A bibliai Nimród két fia híresült el hun és magyar népként. Ez gyakorlatilag mindenhol természetes a világban, egyedül a magyar tudósok tagadják.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.16. 20:35:41

@Mr Falafel: Sehol nem tagadtam lobbik, kartellek, érdekközösségek létét, akár társadalomra nézve hátrányos tevékenységüket. Az is nyilvánvaló, hogy ezeknek hibás lépéseik feszültséghez vezetnek. Mindez viszont logikailag ellentmond egy mindenek felett álló központi irányításnak, hisz akkor nem lehetnének érdekek ütközéséből eredő beláthatatlan következményekkel járó hibás ingerek.
Tudom, az elméletekben hívők szerint ezen ingerek is tudatosan irányítottak, de akkor meg semmi értelme az egész hóbelevancnak, ugyanott tartunk, hogy "hisz úgysem tehetünk semmit"

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.16. 20:44:48

@Schwere Gustav: Ühüm, tehát a kérdés felvetése is amolyan összeesküvés féleség, mert válaszokat sugalmazó.

A paranoiás ősemberünk kihalt, mert az állandó rettegés, gyűlölet annyira megmérgezte mindennapjait, hogy már kefélni sem tudott egy egészségeset. Ha jogos lett volna a parája, óvatosságával és kőbunkójával meg kellett volna védenie a barlangban maradó társát a kardfogútól.

Alfőmérnök 2011.11.16. 22:23:20

@biboldó: Lehet, hogy egy jelenség, vagy folyamat összeesküvésnek tűnik kívülről, holott valóban nem az. Tehát a folyamatban résztvevő személyek nem dolgoznak össze, de az egész valami összehangolt, előre eltervezett cselekvéssorozat benyomását kelti. Az összeesküvés-elmélet gyártók és hívők szerintem abban tévednek, hogy a szándékosságot bizonyítottnak veszik olyan esetekben, ahol valójában nem az.

Vegyük például Simon Peresz hírhedt kijelentését:
„Manapság gyarmatok létesítése és hadsereg bevetése nélkül is lehet birodalmakat alapítani. Nézzék meg, mekkora birodalmat épített ki magának rendőrség és katonaság nélkül Bill Gates, s azt is láthatják, hogy micsoda ereje van neki. A kormányok ezzel szemben nem képesek realizálni az erejüket, van költségvetésük, de nincs pénzük. A kormányok tehát képtelenek az eredményes működésre, de a cégeket nem kötik gúzsba a korlátozások”

Ez lényegében annak a folyamatnak a beismerése, amit D.C. Korten is leírt a Tőkés társaságok világuralma c. könyvében.
„gyarmatok létesítése és hadsereg bevetése nélkül is lehet birodalmakat alapítani”
Tehát igenis vannak világbirodalmi törekvések, csak mások az eszközök, mint korábban. Én nem gondolom, hogy ez etnikai jellegű kérdés, bár nem kéne tabutizálni az ilyen jellegű vonatkozásait. Nekem szimpatikusabb Korten megközelítése:
"A tőkés társaságok teste az alapítólevél, egy jogi dokumentum, vérük pedig a pénz. Ez még akkor is így van, ha egyébként csupa becsületes embert alkalmaznak, és a propagandaosztályok is csak szépet és jót terjesztenek róluk. Leglényegét tekintve a a tőkés társaság idegen test, amelynek csak egy célja van: pénzt termelni, hogy táplálja és megsokszorozza önmagát. Az embert nem tiszteli, ő csupán fogyóeszköz. Csak egyvalakinek tartozik feltétlen hűséggel: a pénzpiacnak, ami még inkább tisztán a pénz szüleménye, mint a tőkés társaságok.
A probléma a társaságok működését szabályozó rendszer mélyén rejlik. A tőkés társaság, mint társadalmi találmány „csodája” éppen az, hogy képes emberek ezreit egyetlen rendszeren belül összehozni és arra kényszeríteni, hogy egységesen szolgálják a társaság érdekeit, még ha ez nem is feltétlenül esik egybe személyes érdekükkel. Akik pedig erre nem hajlandók, azoktól megszabadul és helyükre szófogadóbbak kerülnek. (…) Az emberi társadalmak ősi kérdése, hogy a hatalom a gazdagok vagy a szegények kezében legyen-e. Mi most egy másik, még nyugatlanítóbb kérdéssel nézünk szembe. Egy olyan kérdéssel, amely – ha következményeit felmérjük – gazdagokat és szegényeket egy zászló alatt kellene, hogy egyesítsen. Ez pedig a következő: emberek kezében lesz-e a hatalom, pénzügyi helyzetüktől függetlenül, vagy annak a mesterséges teremtménynek a kezében, amit úgy hívunk, hogy tőkés társaság (korporáció, multi)?”

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.16. 22:45:18

@Alfőmérnök: Ez tényleg egy kristálytiszta levezetés, ragyogó gondolatsor egészen az utolsó bekezdésig, onnan viszont seggberúgja az egészet.
Multik, tőkés társaságok csak és kizárólag piaci törvények, kereslet-kínálat szerint működhetnek eredményesen. Nincs olyan, hogy rákényszerítenek a fogyasztóra általa nem kívánatos szarságokat, mert nem lehet. Felkelthetnek igényeket, befolyásolhatnak ízlést, ösztökélhetnek hitelfelvételre, de mindez nem lehetséges a barikád túloldaláról. Más kérdés, amikor az eladósodott kibaszottul meg van sértődve, mert illene megadni a tartozást. Ilyenkor jönnek az elméletgyártások.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.17. 06:32:08

@biboldó: Mert az emberi társadalom mindig minden korban piramis felépítésű.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.17. 06:37:08

@biboldó: Látod, most jönne jól némi szociálpszichológiai ismeret. Vacsizom valamit, aztán nekiülök, és írok egy posztot az emberi társadalom strukturális szerveződéséről, kifejezetten a csoportos befolyásolásra fókuszálva.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.17. 09:25:25

@biboldó: Huhh, rájöttem, hogy nem kell erről a száraz, unalmas témáról írnom, mert a marketing kommunikáció pont erről szól. Aztán itt van a neten Zantai István: A meggyőzés útjai könyve. Dög unalom, de a lényeget jól megfogja.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 10:28:28

@Mr Falafel: A Zentainál vannak sokkal jobb könyvek.

1)Aronson-Pratkanis: Rábeszélőgép
2)Cialdini: A befolyásolás lélektana

mindkettő kötelező olvasmány természetesen, ráadásul konkrétan a Cialdini-könyvet csakis interneten lehet megrendelni

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 10:44:45

@biboldó:
Senki sem paranoid elmebetegként jön elő az anyjából, és különben is: vannak fokozatok.
ellenségkép, amit itt előadsz. némi átfedést mutat a nácikkal. a.k.a. "emberbőrbe bújt fenevadakkal", akik szintén rettegnek/gyűlölködőek, szintén impotensek, stb.

Értékelhetetlen. Van egy érzelmi beállítódásod, azt racionalizálod. Előre el van döntve: Aki "hisz az összeesküvésekben", az szükségképpen retteg, gyűlölködik, még egy jót kefélni sem tud, meg persze egyébként is egy vesztes csődtömeg.
Egy komplett embertípust leírsz ezzel az otromba hozzáállással.

Ja és megnyugtatásul közlöm, hogy a zsidók között még több a paranoid, mint az átlagnépességben. Nem tudom mennyivel, szerintem nem sokkal több.

De amikor majd egy gárdafölvonulás kapcsán a holokauszt megismétléséről ajvékolnak az ÉS-ben /Szombatban/Népszabiban stb. akkor majd jusson eszedbe, amit itt a paranoidokról mondtál.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 11:29:14

@Mr Falafel: Nagyon érdekes ez a sumér őseredet-kérdés, de szerintem _egyelőre_ vizsgálódjunk ott, ami biztosan a miénk, amit biztosan ismerünk.

Vegyük az egyik legnagyobb szóbokrot.
SZ-R

Ezt ha magas magánhangzóval pótoljuk ki, akkor magasabb létállapotba visz, ha mély magánhangzóval, akkor alacsonyabb létállapot jön létre.

Ez bonyolultan hangzik, de a valóságban egyszerű.

SZER: (gyógy)szer, de lehet valamilyen drog is
igék:
SZEREZ->SZERZET->SZERZETES
SZEREL->SZERELEM->SZERELMES
SZERELVÉNY (valszeg a nyelvújítás korában találták ki)
SZERET->SZERETET
SZEREP->SZEREPEL

SZERÉNY
SZERTELEN (ez kivétel, de érthető, amúgy sem nagyon negatív a jelentése: "bohókás" "figyelmetlen" "fegyelmezetlen")
SZERENCSE
SZERSZÁM
SZERTÁR
1XSZER, 2XSZER. 3XSZOR (itt hasonul) 4xSZER stb (TÖBBSZÖRÖZ)

ALACSONYABB LÉTÁLLAPOT (mély mgh.)

SZÓR
SZÚR
SZAR

TEHÁT a SZ-R gyök egy mágikus szó, mivel magas mgh-val pozitív, magasabb létállapotba visz, mély mgh-val meg negatív, alacsonyabb létállapotba.

És ez csak 1 bokor.

Az a baj, hogy nagyon kevés ember tudja ezt így összerakni, de ha egy kicsit leszállunk a nyelvi tudattalanba, akkor némi kreativitással és szemlélődéssel elő lehet csalni a megfelelő szavakat.

Fontos hogy megértsük, a Czuczor-Fogarasi rendszert használva, a magyar nyelvet.

hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_nyelv_sz%C3%B3t%C3%A1ra

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 12:02:51

Biztos kihagytam pár szót (pl. SZERZEMÉNY - szintén nyelvújító szó: -mány -mény). A jó szándékkal tett kiegészítéseket szívesen veszem.

SZÉTSZÓRT - hasonló, mint a szertelen

A magyar viszonyrendszer
1)a magyar nyelv dualizmusa:

ÉRDEKES-ÉRTÉKES
az egyik egy felületesebb tetszésmód, a másik valódibb, mélyebb, igazabb tartalmat ad.

HŰVÖS-HEVES

ÉL-HAL (Pl. élek-halok a süteményekért)

2)A magyar nyelv holisztikus volta:
-FÉLszemű, félkezű, féllábú, stb: (a nyugati nyelvekben: egykezű, egyszemű, egylábú,) a magyar nyelvben a két FÉLből lesz az egész.

Namost melyik az a képi szimbólum, amiben a dualizmus és a holizmus egyaránt megjelenik?
A jin-jang ábra.

Tehát a magyar nyelvi gondolkodás egyik fontos gyökerét a Taoizmusban kell keresnünk.

ideírom, hogy el ne felejtsem: ez nem föltétlenül jelenti, hogy mi tanultuk a taoistáktól. Lehet hogy a taoisták tanulták tőlünk, vagy kölcsönösen fejlődött ki. Ezért van a finnugrászoknak igazuk, amikor a magyar-finnugor párhuzamokra mutatnak rá, mert valóban volt nyelvcsere: a finnugorok tanulták tőlünk a szavakat.
A finnugrászoknak igaza van, de pont fordítva, mint ahogy gondolják!

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 12:25:13

CSak egy példa arra, hogy ez mennyire ellentétben áll a hivatalos állásponttal:

Itt van például a K-R mássalhangzós gerinccel rendelkező, egyszótagú szógyökökből álló szóbokor, melyet a CzFo (Czuczor-Fogarasi) a különböző magánhangzók képzésével, illetve további ragozással vezet le, mint (a szógyökök vastagon szedve):

(1) kar (magyar gyökök), kar-ika (magyar képzés), kar-ima (magyar képzés), kar-ám (magyar képzés), ker (magyar szógyök), ker-ek (magyar képzés), ker-ül (magyar képzés), ker-ít (magyar képzés), ker-ing (magyar képzés), kér-eg (magyar képzés), kor (magyar szógyök), kor-ong (magyar képzés), kor-c (magyar képzés), kor-lát (magyar képzés), kör (magyar szógyök), kör-ös (magyar képzés), kör-öz (magyar képzés), kör-ny (magyar képzés), kör-nyez (magyar képzés), kör-ül (magyar képzés), kur (magyar szógyök), kur-itol (magyar képzés), kur-kál (magyar képzés).

A K-R mássalhangzós gyököt, mely közös kör alakú jelentésmozzanattal rendelkezik, a TESZ (Történeti Etimológiai Szótár) olyan egyedi elemekre széttagolja, melyek között nincsen semmilyen összefüggés:

(2) kar (ótörök), karika (lehetőleg magyar), karima (észak-szláv), karám (ismeretlen eredetű), karing (nem szerepel), ker (nem szerepel), kerek (ker képzése), kerül (finnugor), kerít (finnugor) kering (ker képzése), kéreg (képzés), kor (török eredetű), korong (szláv eredetű), korc (ó-francia), korlát (ismeretlen eredetű), kör (analógiával keletkezett), körös (magyar fejlemény), köröz (képzés), körny (nyelvújításbeli), környez (nyelvújításbeli), körül (finnugor), kur (nem szerepel), kuritol (ismeretlen eredetű), kurkál (bizonytalan eredetű).

maraczlaszlo.atw.hu/maracz_finnugor.html

A finnugrászok megfosztják az egységétől, az életadó erejétől a magyar nyelvet.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.17. 16:57:52

@Schwere Gustav: Szerintem baromi jó! Igazán impozáns, ahogy ez az elmélet rétegről rétegre haladva, logikus következtetésekkel megfosztja a finnugrizmust minden attribútumától, és még a laikus is látja, a király meztelen.
A KKBK blogon Buzgómócsing készített egy részletes és igen alapos munkát Nimród királyról "Nimród" címmel. Itt "Hová is kéne visszamennünk?" cím alatt fut. Ezt a két szálat kéne összefonni, és nagyon valószínű, hogy végre pontot tehetnénk a magyarok őseredetére.

Magam is írtam a témában, visszakereshető itt. Véleményem szerint korábban létezett egy olyan egységes emberi civilizáció, amelynek szimbólumai ma egymástól távol élő népek kultúrájában visszaköszön. Ennek a Nagy Birodalomnak volt része a sumer kultúra, amelyből a magyar és hun törzsek születtek. A Nagy Birodalom felbomlása utáni időkben a letelepedett életmódot folytató társadalmak lehetőségei beszűkültek. Ezért a családokban a nem öröklő fiúgyermekeket szélnek eresztették. A hunok és ősmagyarok ezért voltak félnomádok. "Emlékeztek" korábbi letelepedett életformájukra, miközben új hazát keresve vándoroltak.
Én olyan helyen lakom, ahol sok kínai és japán él. Ők ma is úgy tartják, hogy mi a rokonaik vagyunk.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 20:09:56

@Mr Falafel: Ismerem a cikksorozatot.
Jól indul, a végére(az utolsó pár) kissé ellaposodik. Együtt jártunk Mócsinggal egyetemre, azt hiszem megengedhető, ha ezt mondom :)

Persze a megállapításai értékesek és érvényesek.

Figyelj, én benne vagyok mindenben.

Foglaljuk össze elméletileg, amit tudunk.
A különböző fogalmak, amelyek leírása muszáj hogy szerepeljen:
sumérek, babilóniaiak, szkíták, szarmaták, hunok, ujgurok, mongolok, koreaiak, japánok

kik ők, honnan jöttek, stb.
Ja! Ajánlom figyelmedbe!
mek.oszk.hu/02100/02161/

Ott van .pdf-ben!
Letölt, elolvas, véleményt megmond!

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 21:21:14

@Schwere Gustav:
Pufff, mindennemű célzási szándék nélkül, de úgy tűnik, telibe találtam. Ragozó nyelven most nem akarok ragozni olyan felvetéseket, mint pl a rettegés, gyűlölködés foka dönti el az önpusztítás mértékét, meg, hogy a kisnyilasokra hajazó gárdásoknak voltak keserű következményekkel járó történelmi előzményei, míg az összeesküvés-elméletek maradnak hablaty szinten. Ehhez kapcsolódóan tényleg csak egy minden él nélküli kérdés: történész létedre mi az a történelmi előzmény, összefüggés, ami igazolni vél bárminemű összeesküvést? És még csak azt sem figyelembe véve, hogy kettőnk közül én voltam aki el tudott vonatkoztatni konkrét etnikumi kapcsolattól.
Annál inkább nem akarom most feszegetni ezt a vonalat, mert érdeklődéssel szemlélem a nyelvészkedésből adódó következtetéseket. Ebben csupán egy apró momentum zavar. Nevezetesen, hogy Kazinczy előtt mindez értelmetlen lett volna. Utána meg kissé olyan belemagyarázás ízű.
Semmi gond, tényleg nem akadékoskodni akarok, csak megpróbálok magánhangzók nélküli orientális nyelvi párhuzamokat találni, és bármilyen hihetetlenül hangzik, szinte azonos a nyelvi logika.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 21:31:47

@Mr Falafel: Basszus, pedig szívesebben olvastalak volna téged. Már csak azért is, mert a közismerten galamb lelkületemnek kibaszott jól esik amikor saját fegyverrel tudok visszalődözni.
Ebben a témában pedig lett volna töltény bőven. (Nyelvnyújtós szmájli)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.17. 21:55:43

@biboldó: Így jártál, bazmeg. Ez a téma nem szívügyem, ezért megelégszem azzal, amit más mond róla. Ellenben a konteókban otthon vagyok. A történelem során számtalan összeesküvés vezetett például uralkodóváltáshoz. Az összeesküvések egyik fő jellemzője a titkosság. Az egyik legfőbb összeesküvő Amerika. A CIA összeesküvésekkel kel és fekszik. Itt az arab tavasz, néhány éve a japán tőzsde bedöntése, a WTC, de lehetne sorolni. A szuperhatalmaknak minden korban egyetlen céljuk volt: a világuralom. (Cion bölcseinek is.) Világuralmat legkevésbé fegyverrel lehet kiépíteni.
Megmondjam, milyen ez a konteóktól való ódzkodásod? Mint a viccben:
Cigány éjszaka megy hazafelé, vállán egy zsák. Jön a rendőr, és ráköszön:
- Jó estét, cigány!
- Miféle malacot?
Szóval, miután a konteókról általánosságban elterjedt, hogy zsidrákok állnak mögötte, reflexszerűen elutasítod még a létezését is. Minden összeesküvés egy stratégiai játék. Én például utálom a stratégiai játékokat, de a legtöbben kedvelik. Van, aki egészen nagyban játsza az ilyet. Nincs ebben semmi különös. Az összeesküvés nem feltétlenül okoz kárt, lehet hasznos is. A világ pénzpiacát felügyelő bankároligarchia összeesküvése most kárt okozott. Oszt? Nem történt semmi helyrehozhatatlan. Hogy ezek zsidók-e? Biztos sokan azt mondanák, igen. Ők viszont teljesen más alapon vállalják közösségüket. Egy olyan értékrend alapján, amit mi nem ismerünk, így nem is érthetünk.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 22:27:47

@Mr Falafel:
Ehhh, ugyanarról beszélünk. A történelem tulajdonképpen cselszövések, érdekközösségek baszakodásainak összessége. Eddig tiszta. De hol a túróban van egy ezt felülről irányító, mindegy milyen alapon szerveződő, mindenek feletti összeesküvés?
Ha mégis létezik ilyesmi, már nem is érdekes az egész, mert valahogy kibaszottul snassz. Ennyire nem kéne alábecsülni az emberi társadalmat.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 22:40:14

@biboldó: "Pufff, mindennemű célzási szándék nélkül, de úgy tűnik, telibe találtam."

Mi találtál telibe? Szúr az oldalam a nevetéstől.:)
"történész létedre mi az a történelmi előzmény, összefüggés, ami igazolni vél bárminemű összeesküvést?"

Hát figyelj. minden esemény egyedi. óvatosan kell bánni az általánosításokkal. De hát a levegőbe beszélünk. Mondj egy konkrét "összeesküvés-elméletet", és akkor mindketten tudjuk, miről beszélünk.

"Ebben csupán egy apró momentum zavar. Nevezetesen, hogy Kazinczy előtt mindez értelmetlen lett volna. Utána meg kissé olyan belemagyarázás ízű."

Kazinczy egy kártevő volt.
kuruc.info/r/9/87651/
(Nem, nem én vagyok Lipusz Zsolt:)

"csak megpróbálok magánhangzók nélküli orientális nyelvi párhuzamokat találni, és bármilyen hihetetlenül hangzik, szinte azonos a nyelvi logika."

ahham. Ők is jobbról balra írnak, mint a magyar rovásírásban.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 22:57:25

@Schwere Gustav: bazmeg, vagy én ittam ma sokat, vagy te semmit.
A kurucfingó vonallal nem tudok mit kezdeni, miként nem tartom szükségesnek idióta elméletek konkretizálását, mert nem én hoztam ide vitaalapként és érvként sem.
Ami tény, az a jobbról balra haladó írásmód. Ez számomra abszolút logikus, emberi értelemmel egybevágó figura. Ha ebben fellelhető bárminemű egybeesés, az talán nem a véletlen műve......

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 23:08:09

@biboldó: "az talán nem a véletlen műve"

Logikusan. részletekbe menően meg kell vizsgálni, mert ez így összeesküvés-elméletnek hangzik.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 23:14:52

@Schwere Gustav: Semmi összeesküvés, csupán a teremtett emberi elmének megfelelő kifejezési mód.
Logikusabb, mint Kazinczyt kártékonynak minősíteni, míg ugyanezzel a lendülettel az ő szisztémáját alapul véve, őt évezredekkel megelőző vélt bizonyítékként felhasználni.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.17. 23:43:22

@biboldó: Ezek a szavak már Kazinczy előtt is bőven léteztek. mindegyik.

A nyelvújítás a -mány-mény, -ny szavainkat csinálta. Kazinczynak meg ott van a bűne a cikkben.

"Semmi összeesküvés, csupán a teremtett emberi elmének megfelelő kifejezési mód."

Mire akarsz kilyukadni?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.18. 06:38:01

@biboldó: Bazmeg, már tudom, miért nem értlek. Tuti, hogy jobbról balra érted, amit írsz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.18. 06:51:55

@biboldó: A mindenek feletti összeesküvést a nemzetközi bankároligarchia szervezi. Céljuk nem a világ elpusztítása, csak folyamatos kontroll alatt tartása, hogy ők közben akadálytalanul gazdagodhassanak. A források felügyelete teszi őket a világ uraivá, magukat kivételes lényeknek érző kreatúrákká. A számukra feldolgozhatatlan túlhatalom mentális defektusokhoz vezetett. Ennek következménye a gazdasági válság. Azt hiszik, korlátlan urak, és korlátlanok a lehetőségeik is. Jelenleg azon mesterkednek, hogy a válsággal előcsalogassák az ázsiai pénzeket, majd azokat lebukva megrogyasszák a kínai és japán gazdaságot. Azt nem tudom, hogy az orosszal csak, mint katonai potenciállal számolnak-e, de elég valószínű. Ebben is tévednek. Ahogy abban is, hogy Kína pénze hamarabb fogy el, mint kitörne a világháború.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.18. 20:55:49

@Schwere Gustav: Bocs, nem olvasok kurucfingót, fáraszt a sok és csak csúsztatásokra épülő primitív hablaty.
Mindegy mely szavak léteztek Kazinczy előtt is, a nyelv folyamatosan változik. Mint a legismertebb példa, az ómagyar mária siralom ma már nehezen értelmezhető, mai szabályoknak nem megfelelő. Más ragozás, más magánhangzók, más szórend, etc. Ergo, ma beszélt nyelvet összehasonlítani évezredes idegen nyelvvel, enyhén szólva is necces, messzemenő következtetéseket levonni, meg egyenesen khmmm.

Sehova nem akarok kilyukadni, csupán egy megjegyzés volt, ami arra utal, hogy a jobbról balra haladó írásmód ősi dolog és teljesen megfelel az emberi elmének.
Volt rá példa, hogy általános felhördüléssel járó visszatetszést keltettem egy kijelentéssel, miszerint az ősi magyar hitvilág és a zsidó kabbala sok közös elemet hordoz magában. Majd egy egész értelmes diskurzus kerekedet ki a témából. Ilyesféle hasonlatosság a jobbról balra haladó írás is.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.18. 21:03:41

@Mr Falafel: A pénz hatalom, ebben nincs vita. A kérdés csak az, hogy a pénzvilág a saját piaci szabályai szerint működik-e, ahol a konkurencia simán kicsinálja a piac más szereplőjét is akár, vagy egy mindenek feletti hatalom,- minek képviselői elefántcsont-toronyban ülő karvalyorrú gonosz manók - egységes irányításának alárendeltjeként.
Szerintem sima piac.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.18. 23:26:23

@biboldó: Az ómagyar Mária-siralom is érthető, csak az akkori latin nyelv még nem volt teljesen alkalmas a szóalakok lejegyzésére.

"az ősi magyar hitvilág és a zsidó kabbala sok közös elemet hordoz magában"

Ez így van. A menóra pl. a világfát jelképezi, aminek az ősi magyar hitvilágban 7 ága van.
a kabbalában pedig ott van az életfa is: en.wikipedia.org/wiki/Tree_of_life, a jewish sources résznél, látható, hogy magyar szilvamag-szimbólumokból épül föl.

torontoicserkeszek.multiply.com/journal/item/131
"kör szilvamaggal"

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.19. 09:19:52

@Schwere Gustav: Ez is az egységes Nagy Birodalom valamikori létezését támasztja alá.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.19. 22:09:20

@Schwere Gustav: Az ómagyarral nem az érthetőség a probléma, hanem a szinte teljesen más nyelvtan, ragozás, magánhangzók. Természetesen csak abból a szempontból, ami szerint elemzésed készült. Pláne, ha még Kazinczy is sáros, hisz te a mai használt nyelvet elemezted eme sajátos szempontok szerint.
A kabala életfája azért ennél jóval bonyolultabb, összetettebb fogalom, de magasabb szinteken is igaz az összecsengés az ősi magyar hitvilággal.
Érdeklődéssel várom a "Köszöntő" című posztod folytatását. Már csak azért is, mert erről sajnálatos módon kevés maradt meg, és sok a gagyi okostojáskodás. Ígérem, ha tényleg értékelhető dolgokat hozol, melléteszem a kabalából általam ismerni vélteket, talán ez majd segít valamit a tisztábban látáshoz.
Azért annyi szkepticizmusból eredő iróniát, hogy az ősi magyar hitvilág feledésbe merülése lehet összeesküvés bűne, de nem etnikai alapon szerveződötté. Azaz nem összeesküvés, hanem érdekcsoport galád simlije.
Valamint, kurucfingós faszságok nem méltók a témához.
Már csak egy kérdés: mi hozott ide és mi késztetett maradásra?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.19. 23:02:17

@biboldó: Nem mindegy, bazmeg? Kötözködsz itt. Nekem írta privátban, hogy máshol is tevékenykedik, és ez gond-e. Én meg írtam vissza, hogy természetesen nem.

Az ómagyar Mária-siralom körüli mizéria totál fölösleges, hiszen a keresztény métely elterjedése után keletkezett. Az ősmagyarok nyelve nyilván az ezt megelőző időkben érhető el. Vegyél szépen egy nyelvészeti szakkönyvet, és azokban gyűjtsd szépen ki az államalapítás előtt is ismert szavainkat. Guszti ezekről a szavakról beszél. A magyar rovásírás kétszáz egyezőséget mutat a sumer rovásírással. A tatárlakai korong 6 ezer éves. A sumerek "fekete sumer" törzsei sémiták voltak. Nagyon valószínű, hogy a zsidók és magyarok egy birodalmon belül éltek. A Nagy Birodalomnak valami szörnyű katasztrófa vethetett véget. Erről tanúskodik az első fennmaradt teremtéstörténet, a Gilgames eposz, amely a Torát is ihlette. A legősibb szimbólumok, az archetípusok a ma eltérő kultúrákban is megegyeznek. A homo sapiens mintegy százezer évvel ezelőtt jelent meg, és állítólag 95 ezer évet várt, hogy a már akkor is rá jellemző tudást hasznosítsa is. Hiába no, türelmes faj volt. A homo sapiens sapiens is elmúlt 35 ezer éves. Mondjuk eleve ostobaság a sapienseket korokra bontani, mivel nem történt más változás, mint a neanderekkel való egyesülés. Sőt, közismert, hogy az erectus, a neander és a sapiens egy időben élt egymás mellett. Legvalószínűbb, hogy a három emberfajta keveredése kapcsán felgyorsuló civilizációs folyamatok már 50-60 ezer évvel ezelőtt magaskultúrák kialakulását eredményezték. Ennek számtalan nyoma van, csak éppen a hivatalos tudomány a neki nem tetsző leleteket egyszerűen félredobja. Lásd ebbéli véleményem a paradigmaváltós posztban.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.19. 23:44:28

@Mr Falafel: Kötözködik a túró, csak ártatlanul érdeklődtem.
Oké, leszállok a nyelvészkedési kérdésről, alapból erőltetetten nyögvenyelősnek tartom magánhangzók egybeeséséből messzemenő következtetések levonását. Számomra kissé hasonlatos a horoszkóphoz, ami akárhánymilliárd emberre 12 jegyet igaznak vél. Ennél sokkal érdekesebb (lenne) szavak, fogalmak jelentését több szinten vizsgálni. Lásd valamelyik posztomat, miben a héber "olam" szó mai, világi és bibliai értelmezési különbségéről is szól.
Egyre inkább fogalmazódik bennem egy gondolatfoszlány, miszerint az idő nem lehet lineáris. Ősrobbanásból és Bibliából, akár misztikumból kiinduló vizsgálattal sem. Ha pl nagy bumm szerint nézzük, az idő a tér függvénye. Ergo, a táguló térrel az időnek lassulnia kellene. Lehet, hogy a látszat ellenére tényleg lassul, ezért a vélt ellentmondás a bibliai 6000 év és a szénizotópos számításokon alapuló földtörténeti adatok között? Van egy könyv, minek címe "az első három másodperc" Nos, napjainkban elfogadott elmélet szerint az első három másodpercben több minden történt az azóta eltelt évmilliárdokban megvalósultaknál. Már ha a lineáris számolás az alap, de akkor meg valahol necces a matek.
Oké, ez gondolatok tárhelye, ez is csak egy visszanyúlásra méltó akármi akart lenni. Elismerem, arra még kevés, viszont majdani továbbgondolásra talán alkalmas.
Úgyhogy tényleg a túró se akar kötözködni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.20. 08:52:42

@biboldó: Az utóbbi három évben elvesztettem a hitem a tudományokat illetően. A meggyőződésemet meg már jóval előtte. A nagy bumm egy orbitális ökörség. Mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a szent grálként imádott Steven Hawking is kétségbe vonja újabban.
Az idő egy érdekes faktor. Valójában nem létezik, csak az ember találta ki. Ugyanakkor a térben való közlekedésünket teljes egészében gátolja. Az idő miatt nem valósítható meg a tér egyik pontjáról a másikba időveszteség nélküli ugrást.
Aztán itt van egy másik szent grál, a higgs-bozon. a részecskegyorsító másodpercenként 600 millió ütközése mellett legalább három év kell ahhoz, hogy keletkezzen akár csak egy is. Nos, egy ilyen ritka részecske nem lehet magyarázata a világ kialakulásának. Az arany is ritka, ezért értékes, de a világ nagy dolgaihoz semmi köze. A higgs-bozon is egy a sok nanomániás faszság közül, amely rabul ejti a fizikusokat. Tudósok, akik nem a tudománynak, hanem valamiféle vallásnak élnek. Ami nem baj, csak ne adnák el ezt tudományként. Felőlem csuhát ölthetnének, és imádkozhatnának is Hawkinghoz, vagy a higgs-bozonhoz.
Miután a világmindenség 72%-át a sötét energia, 23-at meg a sötét anyag alkotja, miből gondolja bárki is, hogy a galaxisok közötti ismeretlen térnek olyan fizikája van, mint a Földnek, vagy a naprendszernek. Honnan a picsából veszik, hogy a fény az ismeretlen anyagú és energiájú térben is pontosan azzal a sebességgel halad, mint a közvetlen életterünkben? Gondolok itt a naprendszerre. Ha elfogadjuk a fizikusok szuperszimmetria elméletét, akkor a nagy semmiben valaminek ellensúlyoznia kell a gravitációt. Mert a valamiben, amiben élünk, a gravitáció ellensúlyozza a valamit. Ahol nincs valami, ott mi ellensúlyozza a gravitációt. Nyilván a sötét anyag. Ha a látható világ 4,6%-os, és ennek ellenére a gravitáció mekkora hatást bír kifejteni, hatszor akkora területű, és egy majd' tizenhatszor akkora energiájú térben vajon mekkora ellensúly kell a szuperszimmetria létrejöttéhez? Megmondom: iszonyat nagy. Akkora, ami eltéríti a fényt, lelassítja úgy, hogy a tőlünk (hasra ütök) öt méterre lévő tárgyakat 5 millió méterre lévőnek mutatja. S mindehhez még azt is hozzávesszük, hogy a világmindenség maga a lüktető élet, és "lélegzik", akkor a galaxisok találkozása nem billió évek alatt jön létre, hanem sokkal rövidebb idő alatt. Summa summárum, az idővel mért mért adatok, ideértve a távolságokat is, nem valósak, nem lehetnek azok. Akkor meg?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.20. 19:55:28

@Mr Falafel: Magas labda, nem tudom nem leütni: tisztán látszik, hogy a társadalomtudományban is elvesztetted a hited.(kígyónyelv alakú szmájli)

Igen, már volt olyan gondolatfoszlányom is, hogy tulajdonképpen a "semmi" képviseli a mindenséget, a számunkra érzékelhető kis picsányi rész, mint pl univerzum, az csak buborék. Ez valamelyest magyarázat lehetne a gravitációra is. Ezért látunk mindent fordítva. Hacsak nem jobbról balra olvasunk.(ismét kígyónyelv) Az idő pedig a "semmi" érzékelésére, értelmezésére való képtelenségünknek kivetülése.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.20. 20:39:53

@biboldó: A társadalom válsága idején a társadalomtudományok, amelyekhez imádkozhatunk, aztán meg Istenhez. Mivel antropológiát oktatok, muszáj hinnem benne. De csak úgy hiszek, mint minden másban, ami fontos nekem. Amennyiben a fiatalság fejlődését segítem vele, hasznos. Azonban tisztán látom, hogy az embertudományok is kezdenek szétesni, ahogy maga az emberi társadalom is. Visszafordíthatatlan folyamat. Tudod, egyre inkább úgy vélem, az ember nem méltó uralni ezt a bolygót.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.20. 21:56:49

@Mr Falafel: Fene tudja, szerintem nincs ok mindent elvető mértékű pesszimizmusra. A válságok is lehetnek a fejlődés motorjai. Most csak az ártalmatlan vizisikló villás nyelve sziszegi, hogy a válságok segíthetnek a tanult, berögződött dogmák kukázását. A tudomány szétesése pedig egyenesen hasznos. Hogy hű legyek a jobbról balra irányzathoz, a kabala szerint a gyehena tüze nem megsemmisít, hanem újrafeldolgoz. Azaz alkotóelemekre bont és újrahasznosít. Porból lettünk....

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.11.21. 21:35:17

Na, megjöttem.
Barátaimnál voltam néhány napot, jól éreztük magunkat. Ilyenkor általában minden figyelmem az övék.

@biboldó:
"Az ómagyarral nem az érthetőség a probléma, hanem a szinte teljesen más nyelvtan, ragozás, magánhangzók. Természetesen csak abból a szempontból, ami szerint elemzésed készült."

ellenérv: a legelső mondattöredék:
Fehervaru rea meneh hodu utu rea

Fehérvár-ra menő hadi út-ra. a ragot külön írták.
Jelentős különbség nincs tehát.

Nem kell fölkapni a vizet a kurucon. Konkrétan ebben hűen tolmácsolják Németh László munkásságának egy fontos elemét. Ja és ez egyik vitára, még az Ungváry-Karsai párost is "megidézték", ami azért ad nekik egyfajta pozíciót. Ja, egyébként: számos más oldalt is szoktam olvasni: mandiner, index, hírszerző, és vannak ott is jó elemzések. Legutóbb a Seres-cikken nevettem is egy jót (hogyan kell propagandával eladni az imf-visszatértét az agyhalott szavazóknak) stb.

"mi hozott ide"
a kíváncsiságom.
"mi késztetett maradni"
Mr Falafel, alias Biomechanoid a mandiról -amit én is látogatok -írt egy levelet, amiben meghívott szerkeszteni. Én meg jöttem.:) Ilyen egyszerű. Az késztet maradni egyébként, hogy Mr Falafelt a helyzetet meglepően jól ismerő embernek látom, akitől biztosan rengeteget tanulhatok, jó pap is holtig tanul, ahogy a mondás tartja.

Nem állom meg, hogy hozzá ne szóljak:
"Ha pl nagy bumm szerint nézzük, az idő a tér függvénye."

Ha jól tudom, ez Einstein elmélete, hogy a tér-idő kölcsönösen összefügg (téridő, mint fogalom).
Namost a világegyetem _egyre_gyorsuló_ ütemben tágul. Ez a "sötét energia", amely egyszerűen azt jelenti, hogy a világegyetem tágul, egyre gyorsuló mértékben, nem tudják mitől, és ezt a nemtudjákmit elnevezték sötét energiának.

A sötét anyag dettó: valamitől úgy tűnik, hogy hatszor több anyag van a galaxisokban, mint amennyi szabad szemmel látható csillag, és a lehetséges bolygóik tömege.
nemtudjákmi=sötét anyag

Na de vissza az egyre gyorsuláshoz.
Ez azt jelenti, hogy a kívülálló szemével nézve a mozgó tárgy ideje kezd lelassulni, majd megáll, megfagy. Persze a tárgy saját ideje megmarad, de mire eltelne egy nap a fénysebességgel haladó űrhajóban, addig "odakint" eltelik egy örökkévalóságnyi idő. Ez nagyon érdekes.

Tehát elképzelhető, hogy a világegyetem tágulása eléri a fény sebességét, mivel egyre gyorsul - és amint ezt a sebességet eléri, kvázi megáll az idő - kívülről nézve.

Tehát ez pont olyan - legalábbis számomra, nem vagyok fizikus, csak egy ötlet - mintha lenne "Valaki", nevezzük Őt Istennek, de logikailag belefér még a Platón-féle Demiurgosz is - aki elgondol egy világegyetemet. Gondolata akkor ér véget, akkor fejeződik be, amint elérte a fény sebességét.

Egy másik megközelítés: ahogy a világegyetemben található sötét anyag összehúzza a galaxisokat, a diffúz gázfelhő egy éles, részletezett képpé változik. Amint minden egyes "pixel"=galaxis a helyére kerül, a kép teljesen éles lesz ,
www.youtube.com/watch?v=74IsySs3RGU
itt láthatjuk, hogy élesedik be az univerzum egy szelete az évmilliárdok folyamán 1:44-2:15-ig
na szóval
akkor kész, vége mindennek, és talán kezdődik egy új gondolat, vagyis egy új világegyetem, hiszen a mostani már végig lett gondolva.

Persze ez csak egy ötlet, és mire úgy-ahogy végiggondoltam, már el is fáradtam. Na mára ennyi.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.11.24. 18:18:34

@Schwere Gustav: Ez már nem valódi fizika, hanem csupán filozófiai gondolkodás valamiről, amit a fizika tudományos igényességgel vizsgál(gat). Sajnos tartok tőle, hogy a filozófiai gondolkodás egyelőre közelebb jár a valósághoz, mint a fizikusok kutatásai, "tudományos" elméletei.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.01.15. 20:02:20

@Mr Falafel:
Nagyon is valós fenyegetés az amit az emberiség magára szabadított, a több évezredes beteg életellenes tajtékzással. Írtad, hogy az atomot azt poénnak szántad...
...véleményem szerint, ha az emberiség (összessége!) nem változtat hihetetlen radikalizmussal a természethez való hozzáállásán, akkor amit ezzel bevonzott, ahhoz az atombombák csak kis pukik.
Igen, a világegyetem él!
És letagadhatatlanul érezhető az immunrendszer visszafordíthatatlan előrelendülése.
Ahogy fentebb céloztam rá (irónikus nem :)))), hogy csak összefogás árán kerülhet az emberiség olyan globális pozícióba, hogy a parazita kór kiirtására indított immunredszeri hadjáratot mérsékelni tudjuk, és arra nincs szó, hogy ez mennyire komoly. Minimum halálosan...
süti beállítások módosítása