Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

ANTIKOMMUNISTA KIÁLTVÁNY (Világ gondolkodói különüljetek !)

2010. május 21. 00:44 - axispolaris

Az emberek nem egyenlőek.

Ember és ember között minőségi különbség van.

A minőségi különbség minden hierarchia alapja.

A demo(no)krácia nivellál.

Ha a nivelláció beteljesedik,mindannyian egyenlővé válunk.

A semmivel válunk egyenlővé.

 

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr262019634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyr Anasazi · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.21. 10:35:07

Az a baj, hogy bár minden jogrendszer alapja a római jog, az európai közgondolkodásból ezek az alapok hiányoznak. Mert, hát nem a bantu négerek, és nem is a ferdeszeműek találták fel a demokráciát, sem az ókorban, sem a XX.században.
Az emberek de iure egyenlőek, ami nem jelenti, hogy de facto is azok. A minőségbeli különbségek tényszerűen léteznek. Ebben a szituációban a társadalmi berendezkedés szembe helyezkedik megváltoztathatatlan tényekkel, amelyek egyértelműen az emberi társadalom egyre gyorsuló dekadenciáját eredményezik. Előbb nyír ki minket ez a természetellenes életmód, mint a globális felmelegedés.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2010.05.21. 11:02:02

Nem feltétlen jelent önpusztítást az ilyen fajta ellentmondás, sőt akár a fejlődés motorja is lehet. Adódik ez abból a logikai bukfencből is, hogy a demokráciák sem egyenlőek. A római demokrácia gazdaságilag a rabszolgatartás intézményére épült, ami ugyebár nem igazán nevezhető az emberi egyenlőség etalonjának, míg a római jogot alkalmazó mai demokráciáknak jellemzője az az általános igyekezet, hogy mindenki egyenlőbb és/vagy kivűlálló akar lenni az egyenlősdiségből. Ezek bizonygatása teljesítményre sarkal, ami viszont erősíti a demokráciát.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.21. 12:02:16

@Tyr Anasazi:
Egyenloseg alatt ,nyilvanvaloan,nem a torveny elotti egyenloseget ertem.
( Bar a jogalkotas es jogalakalmazas is megerne egy profan miset,de majd maskor.)Asoka indiai kiralysagaban,a forrasoknal szinarany korsokbol meritve csillapithatta a szomjat minden arra jaro vandor,es ez nem legenda.
( Hja persze azok a "ciganyok" nem ezek a ciganyok voltak.)
Hasonlo feljegyzesek maradtak Vlad Tepes vajda idejebol.(Bizony azok az olahok is masok lehettek.)
Jomagam hatarozottan elutasitom a demokracia minden formajat,csakugy mint a koztarsasagi
"eszmenyeket".
Sajat nemzetunk tortenelmenek is a legsotetebb,leginkabb szellem,erkolcs es izlesrombolo idoszaka volt a 3 koztarsasasag.
Mellesleg a gazdasagunk is itt verzett el.
Ezek kozul is az elso volt a legkegyetlenebb es minden vonalon a legsotetebb,szerencsere rovid ideig tartott,igy is majdnem belepusztultunk.A mai helyzet,megitelesem szerint rosszabb
mint a nepkoztarsasag idejen volt.
Egy nyiltszini diktataturaban van esely a tomegek ebredesere.
(Tobbe kevesbe mindenki erzi,hogy baj van.)
Egy olyan demokracianak alcazott oligarchiaban,mint a mostani,legjobb esetben is csak a "has"lazadasa prognosztizalhato.
Gondolom nem kell kulonosebben reszleteznem a kulso mozgatottsagat sem ,barmely mai demokratikus allam vezetesenek ,az usa-tol albaniaig,kivetel nelkul.
A dobbenetesen alcsony szinvonalu
szinieloadasokat mindazanoltal a kulonbozo partszinure festett karamokba terelt csorda,rejtelyes modon nagy erdeklodessel figyeli.
De meg egy feltetelezett,idealis esetben sem mukodokepes a demokracia,eleg csak az altalanos
es egyenlo szavazati jog nyilvanvalo
abszurditasara gondolni.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.21. 12:23:10

@biboldó:
Fejlodes:ilyen csak targyi vonalon(technologia) van.
Es ez minden masnal kevesbe fontos.
Rabszolgasag: ma is letezik,nagyobb meretekben mint valaha.
Nem art szem elott tartani azt sem,hogy a tortenelem oktatas szandekosan demonizalja a premodern
tarsadalmakat,a kortars viszonyok elfedese es/vagy legitimazalasa erdekeben.
Mindenesetre egy tradicionalis hierarchiaban meg egy rabszolga is magasabb ontologiai szinten allt,
mint egy mai ,onmagat balgan szabadnak tarto berrabszolga.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2010.05.21. 21:40:33

@axispolaris:
Fejlődést csak polarizálódott (omni)potenciál hozhat. A kőbe vésett hirearchia maga a meddő nihil, semmi lehetőséget nem ad az átjárhatóságra. A semminél még mindig jobb valami újnak születési lehetősége, még akkor is, ha fennáll a veszélye, hogy az ellentétes pólusok komplementer minőségből valós ellenségibe váltanak. Ez lámpavasas forradalomhoz vezethet, de történelmileg legalább mozgás, ami újabb és újabb mozgást generál.

Mindennek csak egy anyagi megnyílvánulási formája a technikai fejlődés, minek jelentőségét nem lehet alábecsülni, hisz magasan behelyettesíti az ontológiai érzésvilágot. Még abban sem vagyok biztos, hogy ez negatív dolog, mindenesetre hajtóerő.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.22. 03:17:54

@biboldó:
A hierarchia(amennyiben valodi)leegyszerusitve azt jelenti,hogy mindenki a helyen van.
Az szellem embere szakralis kozvetito,az uralkodo uralkodik,a harcos harcol,a kereskedo kereskedik,a szolga szolgal.
Ez nem a meddő nihil, ez maga a Rend.
A rend hianya a kaosz eroit szabaditja fel,a hierarchia tagadasa pszeudohierarchiahoz vagy ellenhierarchiahoz vezet.
Az emberi test analogiajara is szemleltethetjuk:
Fej(szellemi-papi kaszt)
Mellkas,vall,karok(Harcos nemesseg)
Has(gazdasagi kaszt)
Lab(szolgalok kasztja)
A hatalom es az ertekrend alaszallasa a fejtol a hasig(itt tartunk most) a hanyatlas fazisait is megjeleniti.Most eppen azt lathatjuk,hogy milyen az ha a gyomor(a kereskedo,a penzember)veszi at a fej helyet.
A technologia nem helyettesit be semmit,önmagaban jelentosege sem lenne.Hatasaiban viszont felelmetesen
rombolo tendenciakat mutat.
A szemelyes alkototevekenyseg szemelyfeletti iranyulasait lezarva,mindent es mindenkit felcserelhetove tesz es a mennyisegi
szempont ervenyesitese reven degradal es nivellal.
Hasonlitsuk ossze az onmaga felsobb
lehetosegeinek megvalositasara torekvo tradicionalis tipusokat ezeknek mai megfelelojevel.
Szellemi ember: a spiritualis szferak herosza,folytonos onmeghaladas,eberseg ,aszkezis es a realizacios praxis reven, a ma embere szamara elkepzelhetetlen tudas es kepessegek birtokosa-mai
megfeleloje a sapadt ertelmisegi,a szellemi szakbarbar,a forditott nyomorek tipusa(egy adott szakterulet tudosa,minden mashoz hulye).
Harcos : A ferfiassag legosibb kibontakozasi lehetosege,a legnemesebb ferfiui erenyek(batorsag,hosiesseg,onfelaldozas,harcos virtus)jellemzik,harcban ,csataban edzodik ellenfelet mindig tisztelve,
szemtol szembe, kard ki kard-a haboru es a hadsereg gepesitese reven a ma katonaja szimpla tomeggyilkos,sem jellemet sem akaraterejet de meg a testet sem kell edzenie ahhoz,hogy hatekony gyilkologep lehessen.
Kez/foldmuves:organikus alkoto/muvelo tevekenyseget folytat,
meg a kezmuves is spiritualis szimbolumok beavatott ismeroje,az elkeszitett targy magan hordozza a nem csak sajat tudasa de kozossege jegyeit is.(nepmuveszeti jelrendszer)-
gyari,irodai es egyeb munkas:tudatlan,minosegtelen,felcserelheto berrabszolga,tobbnyire alapveto kepessegeket hianyol vagy kenyszerul azokat visszafejleszteni magaban,betanul vagy betanitjak mint a kutyat,sajat reszfeladatat mechanikusan elvegzi,letfenntartas altal folyamatosan kompromittalva van ezert neurotikus ,felettese tobbnyire semmivel sem kulonb onala ,legfeljebb gatlastalanabb ,tortetobb,valakinek a valakije vagy eppen csak jo helyen volt jo idoben,ezert azt nem is tisztelheti.
Tudnam meg folytatni,de mara legyen eleg ennyi.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2010.05.22. 23:51:35

@axispolaris:
Van rend a világban, nyert az Inter!:))

Igen, maga a rend, csak nélkülöz minden potenciált. Van ilyen létforma a méhek, hangyák világában. Semmi átjárhatóság, szolgából nem lehet katona, de egyedekre vetítve ugyanúgy érvényes rájuk is az általad említett törvényszerűség, sőt sejtszinten, és az embernél a fej, mellkas, has, láb funkcionális működésére is. Ez a "törvényszerűség" a látható és meg nem nyílvánuló világ eredendő "modell"-je, ami már magába foglal fogalmakat is, mint pl psziché, ami szintén e modell szerint működik. A hangyaboly "tökéletes" társadalma ugyan része az egésznek, de innen nézve egy egyensúlyban lévő zárt rendszer. A psziché vezérelte emberi társadalmak állandó mozgásban lévő nyitott rendszernek tekinthetőek, mik esetleg hatással lehetnek más rendszerekre, ezáltal akár az egészre. Merthogy e modell alaptörvénye, hogy bármelyik szefirájából induló impulzus hatással van az egészre. Hogy mi a cél?
Talán a "mozgás" maga?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2010.05.22. 23:58:42

@biboldó: Basszus, tudtam, hogy kihagytam valamit:
A Te katonás példádra igaz az is, hogy a mai "gépesített" verziót is ugyanúgy az emberi psziché vezérli....

martonaron 2010.05.23. 01:04:29

@biboldó: mekkora marhaság te jó isten.
:))))))))

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.23. 04:35:15

@biboldó:

A méhek,hangyák létformája eppen a
az a szubhumán ösztönlét,ami a tradicionális társadalmak felbomlásaval vette kezdetét és aminek szertelen tobzodásában feloldodik és/vagy lefokozodik az ember eredendő transzcendencia éhsége.A felülröl jött ,az istenember helyét igy veszi át majomember.
Márpedig a majomembernek majomgondolatai vannak es majomkent is tekint önmagára.
Ezen a müveltség nem segit,az intelligencia mégkevésbe.(az Ész,az okos kurva,mint tudjuk.)
Ez a kaotikus burjanzas olyan felszint borzol permanensen ,aminek nincs mélysége,a szellem távlatát leszükiti az animalitás szintjére.Horizontális tévelygés és vertikális alászállás,amint azt egy kedves ismerősöm oly találóan megfogamazta.
Az emberi psziché(annak hagyományos értelmezésében)nem irányit semmit,mivel
önmaga is többszörösen irányitott,mind az okkult tudatalatti impulzusok mind a fényteli tudatfeletti tartományok által.
A Freud,Adorno féle vulgaritásoktol hemzsegő partikuláris majompszihologia helyett javaslom pld. a theravada pszichologiai felépitményeinenk megismerését vagy amennyiben a buddhizmustól ódzkodunk,a Talmud helyett a kabbalisztikus irodalom tanulmányozását.
.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.23. 05:01:19

@axispolaris:

És ha már Freud és Talmud,és ha azt irtam ,a majomnak majomgondolatai vannak,bizony a te gondolkodásod is magán viseli a metafizikai hagyományait vesztett, gyökértelen ,(mentálisan)zsidó értelmiségi tipusjegyeit.
Valószinüleg (Freuddal szólva:tudatalatt)
te szenvedsz ettől a legjobban.
Remélem nem tekinted ezt személyeskedésnek.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.23. 07:54:44

@axispolaris:
Na, most beleszaladtál a késbe, de csúnyán!:-))
Magának rabbi Baruch Áslágnak ajánlgatod, hogy talán tanulmányozzon egy kis kabbalát.

Feltűnő, és számonmra felfoghatatlan, hogy Magyarországon az értelmesebb emberek is az SZDSZ terjesztette métellyel azonosítják a liberalizmust, és ettől kezdve azonnal valami antikeresztény, hazátlan zsidó dogmává silányítják. Ami tényszerűen ostobaság. Az úgynevezett gyökérvesztettség, a metafizikai hagyományok elvesztése nem egy történés eredménye. Nagyon is tudatos folyamatok következménye, amelyeknek oka nem más, mint a Gyökér gyökér viselkedése. Most nem elemezvén azt a klericalpitecus-i álláspontot, hogy a liberális eleve vallástalant jelent, szeretnék rámutatni arra, hogy az Istennel, mint legfelsőbb tudattal való kapcsolatunkat maga a keresztény egyház szakította meg, amikor antropomorf, kvázi majomtudatú stigmákkal irtotta ki módszeresen a szentséget, és degradálta hivatallá saját magát, Istent pedig hivatalvezetővé. Vagyunk néhányan, akik nem megyünk hivatalba csak azért, hogy szólhassunk a Teremtőnkhöz. A keresztény egyházak alkalmatlansága egyeseket oly' távolra sodort a magasabb tudat ölelésétől, hogy máig nem találtak vissza. És hogyan segíthetnénk nekik visszatalálni, ha az egyház nem is Isten testének egy darabja? És ne higgyük, hogy a tévelygők pusztán azért, mert az egyház önmaga hamisítványává vált, mindenki a Nagy Bumm híve lett. Leginkább eklatáns példa Nietzsche meg nem értettsége, akire előszeretettel tekintenek úgy, mint az ateizmus pápájára, miközben Istennel való kapcsolata nem szakadt meg azzal, hogy az egyházat megvetette. Amikor olyanokat idéznek tőle, hogy "Isten egyetlen mentsége a világ szörnyűségeire, hogy nem létezik", fogalmuk sincs arról, hogy milyen fondorlatos módon mozgatja őket marionettbábúkként. Pedig akár az ő viselkedésére is egyszerű a válasz: Istennel nem húsvér emberekkel való interakcióinkban társalgunk. A szent és a profán ilyen makimajom szintű összemosása természetes, hogy mulattató, és cinikus mondatok megfogalmazására sarkallja az embert. Egyszerűbben: Nietzsche nem olyan ostoba, hogy azt higgye, ki kell mondania ilyen mondatokat, hogy Isten meghellja és jó mérges legyen, ő minden szavát az isteni útról letérő egyháznak szánta.
Más tészta, persze, az egyház államalkotó szerepe, amely elvitathatatlan érdeme, s amely miatt feltétlen tisztelet jár neki.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2010.05.23. 09:49:00

@axispolaris: Hájjal való kenegetéssel felérő impulzusként hat az egomra, amikor gyökértelen zsidó identitással illetnek olyan kultúrkör képviselői, mely eszmeiség az ember és traszcedens felsője közé közvetítőt kreál és a közvetítőhöz is további közvetítőt egy választott földi emberi roncs személyében, aki ezzel a mondvacsinált tisztségével képviselni óhajtja a hatalmat, a transzcedens helyébe akar lépni. Fala szerint viszont az eszme javára írandó az államszervezés ténye. Rendben, de akkor eme társadalmi berendezkedés hibáit is...
Naná, hogy ennek következtében megjelenik az álszent vizet prédikáló, de bort ivó majomember, vagy ami még ennél is rosszabb, az ateista, aki ezek után csak az "emberi értelem" erejében képes hinni. Világos, hogy ez a kategória képtelen megérteni Freudot, keveri az egót a pszichével.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.23. 11:00:14

@Mr Falafel: A liberalizmus ateizmussal valo kepzettarsitasa talan megsem a veletlen muve, ezt be kell latni.
Emogott a liberalizmus hangadoinak komoly erofeszitesei is felsejlenek.
Ha erre az a valasz,hogy egy eszme hus-ver szoszolojanak kepessegbeli,jellembeli fogyatekossagai vagy tudatos torzitasai nem erintik az eszmet magat,mennyivel inkabb igaz ez egy
vallas hirdetoire es kozvetitoire.
Nem vagyok gyakorlo kereszteny,innen nezve jomagam is gyokertelen vagyok,vagy legalabbis nem abba a kulturkorbe eresztettem gyokeret amelybol felmenoim hosszu sora szarmazik.A keresztenyseg,mint mar ezt tobben felvetettek,kanonizalt formajaban,joggal viselhetne akar a "palizmus" nevet is.Mindenesetre valoban nem sok koze van Jezus tanitasaihoz.Az egyhaz ellentmondasos szerepet a nyugat torteneteben nem vitatom,mint ahogyan a kozvetitoi szerepevel valo
tobbszori visszaeleset sem.Szamomra hierarchiaja sem kelloen tagolt,metafizikai tavlatai
tulzottan is lehataroltak.
Viszont latni kell azt is,hogy kiemelkedo kepviseloi reven evszazadokon at a feny orzoje es hordozoja volt europaban,az egyhaz
szamara adott kereteken belul.

Nietzsche es az ateizmus:ez csak valami rossz trefa lehet.
(Ebben tehat egyetertunk.)

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.23. 11:21:57

@biboldó: A fentiekkel tulajdonkeppen
neked is valaszoltam.Kiegeszitenem
annyival hogy a liberalis gyokertelen
(zsido mentalitasu)ertelmisegi tipusjegyeire olyan altalad is hangoztatott liberaltoposzok engedtek kovetkeztetni mint :zart-nyitott rendszer,Hierarchia=nihil,technologia mint hajtoero,paradox teleologia(a cel,mint a mozgas maga).

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.23. 12:46:54

Alakul ez!
Csak ez a kibaszott el Topo hol a picsában van?

@axispolaris:
Nietzsche a Konzin a legdurvább liberális istentagadóként szerepel, és a neve hallatán is felbolydul a méhkas.
A magasabbrendű szellemi lényhez való viszonyunkat nagyban befolyásolja a szocialista világszemlélet félévszázados uralma. Mi mindannyian a materialista korszak gyermekei vagyunk. Három választásunk van:
1. Megmaradunk materialistának
2. Minden különösebb megfontolás nélkül alávetjük magunkat Isten egyház által közvetített hatalmának
3. Saját utat keresünk a Teremtőhöz.
Én a harmadik utat választottam. Nem állítom, hogy ez az egyetlen helyes út. Ez csak az én utam.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.23. 13:34:10

@Mr Falafel:
A "mehek" csak zsongjanak,egyebet sem tudnak
A nietzschei ubermensch attol meg maga a szakralis szubjektum,a theiosz anthroposz,vagyis a vallasfelettien vallasos,mind a majomember originalis
hianyossagaitol,mind a profan geniusz
koros tulnoveseitol mentes minden oldalrol ep es egeszseges,transzparens egzisztencia.

Az altalad felvazolt megkozelitesben jomagam is "harmadikutas "vagyok".

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2010.05.23. 15:35:19

@Mr Falafel:
Tényleg jöhetne már Topo is, ebbe a ki-kicsoda kavalkádba bele lehet szédülni. Persze nem baj, hisz nickek meccséről van szó..........

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2010.05.23. 20:27:35

Nem is a nickek ego/pszichéinek bonyolultságára gondoltam
süti beállítások módosítása