Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

ELŐZETES VÁLASZTÁSI REGISZTRÁCIÓ

2012. október 31. 08:02 - Mr Falafel

Az előzetes regisztráció olyan, mint a jegyelővétel a színházban, moziban vagy a koncertekre. Esetleg, mint az éttermi helyfoglalás. Azok is természetes dolgok, sokan élnek vele, mégsem kifogásolja senki. Hiszen mi, történik, ha nem elővételben veszünk jegyet valamely előadásra, rendezvényre? – Talán nem jutunk be, nem vehetünk részt rajta. S mi van, ha nem foglalunk le helyet egy étteremben? – Talán nem tudunk megebédelni ott. Hát akkor meg hol a baj az előzetes választási regisztrációval?

Nem is tudom, talán az lehet vele a baj, hogy a választáshoz való jog egy jogállamban, egy demokráciában alapjog, ami nem korlátozható. Jogom van-e reggel felébredvén eldönteni, hogy mit reggelizek? –Természetesen jogom van hozzá. Pont így lenne jogom a választás vasárnap reggelén eldönteni, akarok-e menni szavazni, vagy sem. Miért kéne évekkel, hónapokkal előre tudnom, hogy mit akarok csinálni?

Az előzetes választási regisztráció egyértelműen diszkriminatív, és egyéb módon megterhelő az állampolgárok számára. Diszkriminatív, mert az elszigetelten élő, jellemzően alacsony iskolai végzettségű, - sokszor szinte analfabéta - szavazásra jogosult polgárokat hátrányosan érinti. Egyéb módon megterhelő, mert a regisztráció személyes megjelenést igényel, ami az állandóan napközben dolgozó emberek számára egy nap kiesést jelent, amit az állam nem térít meg. Tovább mindenkinek jár valamilyen utazási költséggel, amelyet úgyszintén nem térít az állam, miközben egyébként mindenféle terheket növel.

A diszkriminációs szándék egyértelmű. Különösen visszataszító, mivel az iskolázottságot valamiféle értékmérőnek tekinti. S ha itt elkezdjük, akkor már miért ne folytatnánk tovább. Nekem három egyszakos diplomám és két eltérő diszciplínában szerzett PhD-m van. Hogy mérhetnek engem együtt egy sima érettségizettel, vagy egy főiskolással? – mondhatnám joggal, ha ez az elfogadott irány. Akkor az én szavazatom érjen kettőt, vagy többet. Egyébként pedig nem is oly’ régen állítólagos értelmiségi közegben forgolódtam, s azt a megállapítást tettem, hogy börtönszociológiai terepmunkám alkalmával tisztességesebb emberekkel ismerkedhettem meg, mint az „elit” köreiben. (Utóbbi körben található kevés tisztességes emberektől elnézést kérek, rájuk természetesen nem igaz az állításom.)

Mert igenis a tisztességet nem csak iskolában lehet tanulni, ha egyáltalán ott lehet. A közművektől elvágott tanyákon élők általában iskolázatlan emberek, de a tisztességet, az emberséget mégis képesek megjeleníteni. Még a cigányok között is! Az egyszerűsített honosítási eljárásban csak 2012-ben több ezer, ha nem tízezer erdélyi roma ember kapott állampolgárságot. Zömében tanulatlan, fél-analfabéta emberek, de mind dolgos, derék polgár.   

Ezt az igazságtalan rendszert a kormány alkotmányos védelemmel látta el, amikor az Alaptörvényben rögzítette. Úgy tűnik, lesz elég ideje kiforrni a hátrányos megkülönböztetés legalizálódásának. Ugyanis alig valószínű, hogy az elkövetkező 8-12 évben lesz olyan politikai erő, amelyik kétharmadot, vagy nagyobb arányú többséget szerez a magyar parlamentben. Arról nem is beszélve, hogy a már védett regisztrációhoz később feltételeket köthetnek, amelyekkel még jobban fel lehet gyorsítani a társadalom szétszakadását alacsonyabb és magasabb rendűekre. (Ismerősnek tűnik az elv valahonnan.)

Mellékes, de korántsem elhanyagolható szála a jogalkotási ámokfutásnak, hogy a regisztrációs kényszerrel egy időben megszűnik a központi lakcímnyilvántartás. Vagyis tökéletesen igaza van az LMP-nek, hogy ettől kezdve nehéz lesz ellenőrizni, hogy ki hányszor szavazott, hiszen helyi nyilvántartások lesznek, amelyek nem futnak össze egy központi rendszerben. Ezért kékcéduláznak az LMP-sek. Higgye el mindenki, ők csak tudják, hiszen felmenőik pont ezt csinálták 1947-ben.  

Én elgondolkodnék ezen a magukat magyarnak és értelmiséginek tartó polgárok helyében. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr114880504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.31. 08:05:02

A rendszer felvet kormányokkal szembeni legitimációs problémákat is, de arra leginkább a következő választások után tudunk reflektálni.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.10.31. 19:24:44

@Mr Falafel: Szerény becslések szerint a szavazók 80%-a szerepel azokon a listákon, mik a pártszimpátiáról szólnak. Ennélfogva bármely körzetben a regisztrálók névsorából tudható a végeredmény. Ha szükséges, lehet módosítani a körzethatárokat.
Janics Natasa sztorija is magán viseli a mai közmorál összes tünetét.
Viszont most láttam a híradóban, hogy bilincsben vittek el két önkormányzati dolgozót, kik munkaidőn túl is tették a dolgukat és ezért elfogadtak egy csomag kávét, némi csokoládét.
Úgyhogy lesz itt rend.
Nem vagyok kultúrantropológus, de tudományos ívű elemzést nem ezért nem teszek, hanem mert így is elégszer ért már a magyarellenesség vádja. Nem mintha nem tojnék rá, csak kérdezem, ez valami magyar mentalitás?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.10.31. 23:01:28

@biboldó: Az ember egy bizonyos irányba változó szociokulturális környezet hatásaira reagál valamiféle viselkedéssel. Jelen esetben azzal kell szembesülnünk, hogy a moráltalanság torzítja a jellemet. Ez nem etnikai sajátosság, hanem az emberi fajra általánosan jellemző. Vagyis ne magyarozz!:-)

Apropó, benéztem a boon-ra, és láttam, hogy Prelude-del vitáztatok valamin. Csakhogy közben bezárt a boon fórum is. Hová mentek a maradék RTL-esek? Tudsz valamit?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.11.01. 20:19:02

@Mr Falafel: Morál és jellem amolyan tyúk-tojás kérdés. Kollektív alapon akkor hatnak negatívan egymásra, ha a szociokultúrát meghatározó hatalmi elit egy fos.
Kb ugyanolyan jogon magyarozok, mint zsidózom.

Prel-lel folyamatosan vitáztam, míg működött a boon fórum. A helyi publikum értetlenül szemlélte, hogy a maradék rtl-esekkel egyetemben mindezt anyázás nélkül. Hosszú idő után egy ottani értelmesebb jegyezte meg, hogy mert a "menekültek fórumoznak", míg a többiek..
A jósdán kívül benéztem még néhány blogba, ugyanaz a felállás: itt vagyunk mi egyívásúak, körbenyaljuk egymást, ide ne jöjjön senki aki megzavarhatja az akolmeleget. És ezt még hangoztatják is. Azt hiszem, az a fajta "fórumozás" kiveszőfélben van, talán abban az időben is az rtl volt a kivétel. Sajnos a többiekről nem tudok szinte semmit. A face-n kamunévvel megjelöltem néhány ismerőst, Cold ajánlott továbbiakat, de alig igazoltak vissza néhányan.
Csak kíváncsiság, Te tényleg megsértődtél, ha úgy tetszik, leszalámiztak vagy meguntad az akolban bégetőket?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.01. 22:26:58

@biboldó: Neked kéne tudnod a legjobban, sosem sértődöm meg. Egyszerűen ellehetetlenültem. Engem Loxon egy másik saját blogjából már kitett, tehát, ha kimondom, amit gondolok róla, vagy a másik balfaszról, akkor kimoderál, és annyi. Ezt előztem meg. Hidd el, ismerem azt a kis férget. Egészen pontosan most kiismertem. Amikor a Teakörből kibaszott, nem gondoltam semmit, valahogy nyilvánvaló volt, hogy annak kellett történnie. Akkor úgy képzeltem, hogy valóban nem illenék egy emelkedettebb társaságba. Most rájöttem, hogy szó nincs emelkedettségről. Szimpla nyáladzás, hogy valakinek tűnjenek. Kiemelném, kizárólag Loxon, Tölgy és Padilla gerjeszti ezt a látszatot, a többiekkel semmi gond, s vannak köztük olyanok, akiket kiváltképpen kedvelek. Padilla valami hivatásos lehet, tehát alacsonyabb rendű létforma. Tölgy már megmutatta, hogy egy beszari féreg, amikor Jó Tündér lebuktatta, és ezért kiebrudalták egy nevesincs egyetemről (Pázmány). Le kellett volna gázolnia Elek Gábor Jó Tündért. Ne feledjük, én akkor is szolidáris voltam vele, mert kötelességemnek éreztem, miközben nem értettem a viselkedését. Eszembe nem jutott volna érzékeltetni ezt vele.
Na, szóval ez a három beszari majom felépítették a jósdában a rajongótáborukat, és úgy vélték veszélyeztetem a pozíciójukat. Fogalmuk sincs, hogy ami nincs, azt nehéz veszélyeztetni. Tehát nem azért jöttem el, mert Padilla konkrétan mondta, hogy takarodjak, vagy Picurka és a képlet nevű, egy lófaszt. Tudtam, ha a maradok, néhány nap, és kimoderál, ennyi.

Persze, lehet most fanyalogni, hogy biztos kicsinyes bosszú, meg faszom tudja mi, de valójában csak arról van szó, hogy kimondom, amit gondolok. Itt szabad.

Intermezzo: A Loxon pöcsike, amikor már jeleztem, hogy többet nem jövök, még utánam vakkantott egyet. Ő ezt kemény beszólásnak mondaná, és szerintem egész nap a tükör előtt bájolgott magának, mekkora truváj, amit véghezvitt. Szánalom.

Szóval, miért is kellene gálánsnak lennem? Úgy megkeserítem annak a három fasznak az életét, ha kiteszik a lábukat a jósdáról, hogy csak na. Élvezni fogom, mint minden más akciómat. Én ilyen vagyok. Semmi felemelkedettség, megjátszás. Hibáztam, amikor almosodni kezdtem velük. Az akolban együtt bégetés alapján nem lehet tiszteletet adni és kapni. tudnom kellett volna. Ez azt jelenti, hogy magamat is hibáztatom a történtekért.

Igazad van, az a fórumozás már kiveszett, amit mi műveltünk. Ám azt se feledd, hogy az utolsó időkben a politikai táborok nagyon elkülönültek. Elsősorban az alom külön bulijai, és Tibi ellen-partija. Aztán volt még a Dalesék sértődése. Tény azonban, hogy az a gárda még ma is egyben lenne, ha a Csatlós Tibor nevű faszkalap nem nyal addig a moderátornak, amíg az megunja, és megszüntetik a fórumot a régi formájában.

Hirtelenjében ennyit tudnék elmondani.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.11.02. 23:46:11

@Mr Falafel: Nem csak kéne tudnom, hanem vallom is, hogy a netvilágban csak a személyes vélemény, saját gondolat, hozzáadott érték számít, ezek alapján lehet ítélkezni nickek felett. Nickek, nem pedig személyes érdemek felett. Gondolom, az rtl-es múlt után ezen nincs magyarázni való. A Loxon nick pl tipikus példája a meg nem értett, ezáltal sértett világmegváltó zseni szerepében tetszelgő hiú pojáca figurának.A többiek is -tisztelet az elenyésző kivételnek-- olyanok amilyenek, nem tisztem az ítélkezés, de ha ők jelentik a szociokultúra meghatározóit, akkor nincs csodálkozni való a morál állapotán.
Az rtl-es múlthoz még annyit, hogy szerintem szintén ez a fajta Csati féle szemlélet "ha már balfasz vagyok, legalább erőből próbáljam meg" szemlélet vezetett a széthulláshoz, ami viszont valóban leképezi a jellem és közmorál egymásra hatását. Ennek már csak következménye a politikai meghasonulás mértékű megosztottság.

És mit szólsz, még egy cseppet sem magyaroztam genetikásan.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.03. 15:27:44

@biboldó: Rendben, szerintem is verjük Csatira az egészet!:-)
Jobban fogalmaztad meg ezt a gondolatmenetet, mint én, de nagyon egyetértünk. Talán azért, mert te vagy én, vagy én te.:-)

A Loxonra írt jellemzők csupán további két nickre igazak. A többen az ő bűvkörükben csapkodnak pici szárnyaikkal mint molylepke az utcai gázlámpa körül. És vannak önálló entitások is. Szerintem nem is kevesen az átlaghoz képest. Tudom, neked nehezebb elfogadnod őket (ahogy nekik is téged), mert a világnézetük jelentősen eltér a tiédtől, a s tiéd az övéktől.
Én szeretem, ha a közös nevező a hülyeség elleni harc. Ezért vannak emberek, akiket tisztelek baloldaliként, másokat pedig jobboldaliként.

Visszatérve a buzi Csatira, Tibi bejelölte a facebook-on ismerősként, az meg írt neki, hogy volt RTL-eseket nem jelöl vissza. Írta ezt akkor, amikor már legalább 6 volt RTL-es ismerőse volt az oldalán. Aztán volt egy laza üzenőfalas ökörködés Tibi és köztem, mire megjelent Csati. Előjött jópofizni. Nagy viccesen odavetette, hogy mennyire bírt engem, és el tudta viselni a trollkodásomat. Tyű, bazmeg, gondoltam magamban. Eleve utálom, amikor trolloznak, mert az semmi mást nem jelent, mint azt, hogy képtelenek elviselni mások véleményét. Loxon-effektus.

Mostanában a mandiblogon nyomatom, és a mandicseten is vagyogatok. Egyelőre senki nem akar elkergetni. Habár voltam én már onnan kitiltva, és most is van legalább 5 nickem troll pozícióban. :-)

Lám, lám, fejlődőképes vagy! :-)
(mármint azért, mert nem magyaroztál genetikásan)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.11.03. 23:17:48

@Mr Falafel:A Loxon és Csati félék csupán jelenségek, kik egoból fórumoznak. És vannak, kikben minden világnézeti különbség ellenére az a közös, ha elkapnak a szobájukban egy legyet, pókot, szöcskét, akkor nem agyoncsapják, hanem kibasszák a kertbe.
Te vagy a kultúrantropológus, vonj le ebből Te társadalmi analógiát.
Nem hinném, hogy magyarellenesség lenne, ha valaki tojik azokra, kiknek fingjuk nincs a tiferetről.....

A tiferetet a jósdából ide sasolók számára eledelül említettem, hadd guglizzananak, hátha.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.05. 21:49:00

@biboldó: Á, a jósdások nem jönnek ide. Az ördögi kabbalától meg keresztet hánynak.
Nem is tudod, milyen jó példa a legyes-szöcskés-pókos hasonlat. Én képtelen vagyok megölni ilyen állatokat. A feleségem fél tőlük, ezért mindig agyonütötte őket valamivel. Aztán az évek alatt megtanulta, hogy ne bántsa őket. Félni még mindig fél, de inkább szól, hogy dobjam ki őket, ne kelljen neki megölnie. Ha valaki reflexből nem öli meg ezeket az apró lényeket, az nálam nyerő.

Hallom, te még mindig nyúzod a jósda hülyéit. Hidd el nekem, Loxont, Tölgyet és Padillát leszámítva senki nem rossz ember alapvetően. Picit Armagedeonban csalódtam, de még ő sem aljadék. Ha továbbra is eljársz oda, légy velük toleránsabb. Amint kikerülnek a három faszkalap bűvköréből, vannak saját gondolataik. Aztán vannak olyanok is, akik egyébként is jellemesek. Azok tisztelni fognak a különbségek ellenére is.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.11.06. 00:50:49

@Mr Falafel: Szerintem már csak kíváncsiságból is kukkolnak, de tökmindegy. Nem követem az ottani diskurzust, tegnap benéztem, Arma épp minket emlegetett. Naná, hogy beszóltam, még mindig azon rágódnak. Eszem ágában sincs megtelepedni ott, azt viszont nem ígérem, ha néha benézek és ingerem támad, nem fogok ismét beszólni. Loxon számomra már az első reagálásával teljes valójában megmutatkozott, szimpla pojáca. Tölgyet megítélni még nincs alapom, Padilla viszont vitathatatlanul fazon. Van stílusa, humora, több szintű a gondolkozása. Mondom ezt még akkor is, ha az irántad táplált "tiszteletét" volt szerencsém azonosként élvezni. Mindegy, nem tisztem az ítélkezés és nem célom tisztelet vagy utálat kivívása.
A pókos, szöcskés hasonlat nem véletlen, olyasféle kabbalás valami. Ha valaki tiferetből kőkemény logikával, érvekkel kommunikál bármi mellett vagy ellen, mögötte láthatóvá válik a szöcskére vigyázó, érző. érzékeny..........
Mindenki más szempontok szerint tisztel, számomra ez az alap. Késő van, de a kukkolók számára nem ezért nem fejtem ki ennek kabbalás aspektusát, hadd higgyék sátáni dolognak, vagy gondolkozzanak el.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.06. 07:42:42

@biboldó: Kétségtelen tény, Padillának van stílusa, s amikor a mögöttes személy nem furakszik előre, élvezhető. "Veszély" esetén viszont úgy türemkedik ki, mint a fickó hasából az Alien első részében. Ettől lesz undorító.
A nyomon követősdiben lehet igazad, mert a mandiner blogban annyi másodnick jelent meg, amennyivel két másik blogot meg lehetne tölteni. Régi regisztrációk pár hozzászólással és új regisztrációk is. Ha most azt mondja nekem valaki, hogy a mandiblog új, érdekfeszítő témái miatt, azt szemközt röhögöm.
Tegnap Padilla lefalafelezett valakit, majd lekoccolt. Aztán jött a másodnickek hada. Biztos nincs összefüggés, csak én képzelődöm. Mindenesetre kicsit később majd benézek pár mondatra.

A természeti környezethez való viszonyom az elmúlt 10 évben nagyon megváltozott. Mindig is vonzódtam hozzá, de jobbára csak a tévén keresztül. Amikor családi házat vettünk még otthon, Magyarországon, akkor kezdődött a "baj". Már odáig jutottam, hogy itt is vettem egy kis farmot, ahol még közmű sincs, hogy az otthoni állataimat magammal hozhassam. Jövőre lezárul a magyar állam elleni perem legfontosabb fejezete, és kevesebbet megyek majd haza. Szeretném, ha a kutyák és macskák itt lennének velem. Ilyenkor is vigyáznak rájuk, gondozzák őket, de az nem olyan. Azt is tervezem, hogy egyéb állatokat is tartok majd. A farmot azért vettem meg fillérekért, mert az egész egy nagy dzsungel. Már elkezdtem a közepét kiirtani, és felállítottam egy kis felvonulási faházat a szerszámoknak. Szóval, körben marad a filodendronfélékkel átszőtt, 15-20 méter magas, buja növényegyüttes, hogy ne lásson be senki. Teljesen egyedül csinálom. Most ezzel telnek a napjaim. A feleségem azt hiszi, megőrültem.:-)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.11.06. 19:52:14

@Mr Falafel: Sajnos dzsungelem nincs, csak egy kis előkert féleség. Itt is kikapcsol, ha fűnyírás után egy sör mellett elnézegetem az élővilágot. Lenyűgöz, amikor pl a világ legnagyobb egojával rendelkező teremtményei, a verebek párokba verődve kilesik, hogy mikor húz ki a feketerigó egy gilisztát, majd az egyik addig idegesíti, míg elejti. A másik lecsap a zsákmányra, elrepül vele, utána meg egymást basztatják a falatokért. A lúzer rigó értetlen pislogása, a győztes verebek marakodása a koncon leképezi a természet összes törvényét, de ők legalább tisztán, őszintén teszik a dolgukat.
Az én feleségem akkor legyintett lemondóan, amikor több napon keresztül valami iszonyúan hangos meghatározhatatlan földöntúli hangorkán hallatszott a terasz felől, miről később kiderült, hogy egy másfél centis levelibékától ered, aki beköltözött egy üres vázába, aminek öblös volta jelentős decibelekkel erősítette fel a hangját. A gond akkor kezdődött, amikor tudományos alapossággal mélyre ható módon kifejtettem, hogy a békának joga van ott lakni, hisz ő magasról szarik az ezáltal számára a béke segge alatti szintet jelentő földhivatali bejegyzésre, telekkönyvi szemlére. Aztán ő szólt, megfigyelte, hogy a nap bizonyos szakában rendszeresen előjön a vázából és elindul táplálkozni, ne hagyjam a papucsom az útvonalán.
Bevallom, nick-kekről alkotott véleményem kialakításakor volt szempont, hogy mit tettek volna a békával. Van néhány bőszen zsidózó nick, kikre rá mertem volna bízni a békámat, és nem kevés keresztényi szeretetről picsogó áldemokrata szentfazék, kik elől el kellet volna rejtenem.
Ennyit a szociokulturantropológiához.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.06. 21:12:55

@biboldó: Az otthoni "rezidenciámon", - amit barátaim ibitubának hívnak - annyiféle rovar, hüllő és kétéltű van, hogy elképesztő. Itt meg alig van valami. Virágból, színekből és illatokból viszont megannyi. És az egyszerű zene szól mindenhonnan. Nyugis nagyon.

Otthon megfigyeltem, hogy évről évre több az imádkozósáska. Nyár elején a frissen zsendülő gyom tele van velük, 2-3 centistől a kifejlett példányig. Miattuk sajnálom irtani a gazt. Ezért úgy alakítottam a kertet, hogy 40-50cm magas gyógy- és fűszernövények legyenek csomókban, amiben a sáskák elbújhatnak. Egyetlen pechjük, ha a feleségem kedvenc macskája, Mókás a kertben bóklászik, mert ő szereti a sáskahúst. Az idén a tétényi dombon szedtem különféle mezei növényeket, amit aztán beépítettem a gyepbe. Nálam nincs bolti gyep. Nincs olyan, hogy zsúrpubi tologatja a fűnyírót a sík üres kertben. Alapzöld a fehér és lila lóhere. E mellé a mezőn gyűjtött növények. Gyerekkorom helyszínéról, a rétről, ahol egykor fociztunk, szamócát szedtem egy vagonnal.

Sokszor sajnálom, hogy a két eltérő flórát és faunát nem tudom párosítani.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.06. 22:24:51

@Mr Falafel:

túl pesszimista a cikk a mutatvány támadhatatlansága tekintetében

az ICCPR 25. cikke tartalmazza az "without unreasonable restrictions" kitételt, ami kontextusában a regisztráció önmaga, hisz - az angolszász országokkal ellentétben - Magyarországon volt (van) egy annál hatékonyabb automatikus névjegyzék rendszer. Épkézláb indokkal meg nem szolgált a rezsim.

A regisztrációs reformocska megvalósításának eddig ismert módja meg végképp zátonyra fut alábbi general comment-en:

www.unhchr.ch/tbs/doc.nsf/%28Symbol%29/d0b7f023e8d6d9898025651e004bc0eb?Opendocument

Közjogi eltolcsizmus...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.08. 07:41:14

@Herr SturmLikudnik: Az USA-ban egy doboz cigi mellé adnak regisztrációt, némi túlzással. A magyar központi nyilvántartás szerintem jobb, azonban azt se feledjük, az USA 50 ország, Magyarország pedig csak 19 megye. Tényleg nem világos, mit akart elérni a regisztrációval a kormány. Vagy csak én vagyok nehéz felfogású.
süti beállítások módosítása