Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

SZÜLETETT TÖMEGGYILKOSOK

2012. július 12. 11:53 - Mr Falafel

Senki nem születik tömeggyilkosnak, azzá válni kell valahogyan. Valamilyen emberré válni bonyolult folyamat.

Az antropológia szerint a kultúra tanult és öröklött emberi magatartásformák összessége. Mindebből számunkra most a lényeg az, hogy az emberi társadalom, az antropológiai értelemben vett kultúra egyedei tanult és öröklött magatartások reprezentánsaiként részesei a nagy egésznek. Ez az állítás azt feltételezi, hogy minden egyedi magatartásformának vannak olyan pontjai, amelyek megmásíthatatlanul valamilyen kulturális építőkockává lényegülve jellemeznek egy társadalmat, társadalmi csoportot. S ezek az egyedi magatartásformák minél több ponton mutatnak egyezést más egyedi magatartásformákkal, annál biztosabban válnak kulturális elemmé, társadalmi jelenséggé, mintává, amely beleég az adott kultúra testébe.

Az öröklött magatartásformákról nem szeretnék itt hosszan értekezni, de nyilvánvaló, olyan tényezőkről kell itt beszélnünk, amelyek egyrészt szüleinktől örökölt génjeinkben, másrészt emberi fajunk evolúciója során kialakult jellegzetességekben hagyományozódnak ránk. A szülői gének felelősek például azért, hogy valaki szép lesz, vagy két méter magas, s lehet ennek megfelelően szépségkirálynő vagy kosaras. Lehet örökölni lobbanékony természetet, vagy hajlamot bizonyos betegségekre. Az emberi faj evolúciójának hozadéka például a térlátás, vagy a két lábon járás következtében felszabaduló mellső végtag, a kéz használatának változatossága.

A tudomány jelenlegi állása szerint az egyén és a társadalom állandó kölcsönhatása mellett mind a tanult, mind pedig az öröklött magatartásformák alakítják személyiségünket. Egyes tudósok szerint az öröklött magatartásformák vannak túlsúlyban, más tudósok ezt helytelen következtetésnek vélik. Annyi bizonyos, a tanult magatartásformáink nagyobb részben befolyásolják tudatos énünket. Vagyis szocializációk során, amely a társadalomba való beilleszkedésünk életünk végéig tartó története, elsősorban a tanult képességeinkre támaszkodunk.

A napokban láttam egy háromrészes filmet az ÁVH történetéről. Számomra nem volt újdonság, hogy a kommunista rezsim terrorszervezetének története miről is szólt. A történelmi kontextusból kiesve egy idő után kizárólag az foglalkoztatott, vajon hogyan nőttek fel azok a gyerekek, akiknek a szülei, rokonai tömeggyilkosok, az emberi faj legelvetemültebb gonosztevői voltak.

Mennyi hülye amerikai filmet láthat az ember, hogy az egymás közt párzó hegyi tahók ivadékai torz testű, beteglelkű gyilkos szörnyetegek! Én a csúfság-gonoszság párhuzamot marhaságnak tartom. Szép ember is lehet nagyon gonosz. Nem rémlik, hogy a gonoszság génjét felfedezték volna. Ezért úgy vélem, a gonoszság kondicionálással, vagyis tanulás útján lesz sajátunkká.

Mégis hogyan képzelem ezt? – Például Bauer Tamás, volt SZDSZ-es politikus, a Galamus-csoport egyik szerzője minden rokona ÁVH-s tömeggyilkos volt. Az édesanyja, az édesapja, testvéreik, egyéb rokonaik.  Ugyan miről folyhatott a diskurzus egy ilyen családban az ebédlőasztalnál, vagy hétvégi piknik alkalmával? Emlékszem, nálunk szüleim, nagybátyáim és nagynénéim munkája, a munkatársak, a munkához köthető élmények jelentették a fő beszédtémát. Nem nagyon ismerek olyat, akinél ne így lenne, ne így lett volna.

Elérkezett a vasárnapi ebéd, és Bauer apuka, - miközben hangosan szürcsölte a húslevest – egyszer csak azt mondta:

- Végre beszélt, az a bitang csuhás!

- Soká kellett győzködnötök? – kérdezett vissza anyuka, s a „győzködnötök”-nél sokatmondóan pillantott férjére.

- Ja, hárman-négyen kellettünk hozzá, de megtudta, hol lakik a magyarok Istene.

- A szemforgató gazember, megérdemelte!

- Az ezredes elvtárs prémiumot helyezett kilátásba, hát minden tőlünk telhetőt megtettünk.

Eddig a történet, amiből mindjárt három fontos tanulságot is levonhatott a kis Tomika.

1. A papok elvetemült gonosztevők, akik nem érdemelnek irgalmat.

2. Az erőszak fontos és elengedhetetlen eszköz célunk eléréséhez.

3. Dicsőség, és jutalom jár azért, ha a tőlünk különbözőeket eltiporjuk.

Hogyan feltételezheti bárki is, hogy ilyen és ehhez hasonló, naponta elhangzó beszélgetések mellett Bauer Tamás, Schiffer András, Vágó Gábor, Dobrev Klára, és még sorolhatnám végtelenségig, egészséges felnőtté tudott válni? Hogyan feltételezheti ép ésszel bárki, hogy ezek az emberek hasznos tagja lehetnek társadalmunknak?

Bizonyára akadnak olyanok embertársaim között, akik szerint a gyerekek nem felelősek szüleik bűneiért. Nem, általában valóban nem, de itt nem is erről van szó. Arról van szó, ha ország-világ előtt kitudódik, hogy az apám és az anyám tömeggyilkos volt, az engem valamilyen nyilatkozattételre sarkall normális esetben, különösen, ha közszereplő, tehát példaadó elit vagyok. Csak mondok annyit, hogy bocsánatot kérek a szüleim által meggyilkoltak rokonaitól, és elhatárolódom szüleim tetteitől, nem gondolom, hogy helyesen cselekedtek, amikor az adott kor társadalmának politikai ideológiáját erőszakosan terjesztették. Valami ilyesmit mondanék, s lehetőleg úgy, hogy minél többen hallják.

Azonban ilyen kijelentéseket soha egyetlen bolsevik tömeggyilkos leszármazottja sem tett. Gyakorlatilag éppen ellenkezőleg, szüleik és rokonaik rémtetteinek nyomát igyekeznek eltűntetni, az igazságot a múltról agyonhallgatni, mindenkit megbélyegezni, aki felhánytorgatni merészeli. Ez a magatartás részükről az akadémikus tudomány álláspontja szerint semmi mást nem jelent, mint azt, hogy egy adott időben, a megfelelő helyen ezekből az emberekből előmászna a kifejlett tömeggyilkos.     

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr104648252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abandi 2012.07.12. 22:43:00

kemény! (vesztésre áll a per?)
A mindenkori finyúk-lehányok tudták jól, hogy...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.07.13. 09:06:41

@abandi: Mármint az én ügye(i)mre gondolsz? Nem, nem állok vesztésre. Sőt, nagyon is jól állok, csak éppen olyan türelmesnek kell lennem, mint Buddhának. Közben azért félreállítottam néhány hatalmaskodó hivatalnokot. Ellenben nem tagadom, ez a harc elég sokat kivett belőlem. Teljesen egyedül vagyok. Az ügyvédeim nagyjából úgy működnek, mint a rendszer minden eleme. Az osztrák Raiffeisenbank Grosswilfersdorf eGen. mindösszesen 26 millióval tartozik. December óta ebből 3,5 milliót utalt át az ügyvédem letéti számlájára. A drága ügyvédem előbb ideadott kétmilliót, de előtte egy hónapig bújócskázott, és nem tudtam elérni. Aztán egy hónapja ígérgeti a maradék másfél milliót, legutóbb e hét hétfőre ígérte. Kicsit utánajártam, és kiderült, hogy uzsorakamatra ad ki pénzt. Nagyon messzemenő következtetés azt feltételezni, hogy az én pénzem is uzsorára ment?
Az állam elleni peremben eljáró Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda a decemberben beadott keresetben formai hibát vétett, amely miatt a tárgyalás idén őszre csúszott. Ezért tőlük megváltam, és most Mester Csaba képvisel. Egy másik állam elleni ügyemben jelenleg ott tartunk, hogy az eljáró hatóság éppen dönt, maga áll helyt, vagy minisztériumi közreműködést kér. Amennyiben maga áll helyt, még a nyáron megkapom a 20 millió forintot. Ezt én nem gondolnám, hogy így lesz. Szerintem inkább kéri a minisztérium közbeavatkozását. Harmadik állam elleni peremben hasonló szinten állok. Vagyis mindhárom esetben a jogalap megítélésén vagyunk túl. Ami annyit tesz, csak akkor nem kell fizetniük, ha államcsőd lesz. Ettől annyira nem tartok. Viszont balgán azt feltételeztem, gyorsan meg akarnak majd szabadulni tőlem, ezért felajánlanak egy olyan összeget, amit esetleg elfogadok peren kívül. Nos, balga ábránd volt. A követelésem mindösszesen 100 milliós nagyságrendű, így leginkább kemény csata lesz.
Az elmúlt hónapban mintegy 25-30 beadványt fogalmaztam meg és küldtem el ügyvédeim helyett. Közben egyéb teendőim is voltak és vannak. Például antropológiai terepmunkákat vezetek, és igyekszem egyengetni tudományos előmenetelemet is.
Most van némi szusszanásnyi időm, ezért kicsit itt is aktiválom magam.

abandi 2012.07.15. 17:29:24

@Mr Falafel:
Nabazmeg...
A maga jogszabályi álláspontja és a törvényt értelmező bíró véleménye esetenként jelentősen eltérhet...
Ön kiemelt célszemély a B und B és tsai, negatív felhangú megemlítése miatt...

abandi 2012.07.15. 19:29:14

Egyébként olvastam egy értelmes kezdeményezésről:
"Mi szeretjük a zsidókat" feliratú táblák alatt menetelő magyarok...hatvani lajos, weiszmann alfréd,kun béla, satöbbi...portrék alatt vonulna a nép...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.07.15. 20:04:50

@abandi: Az baszna be, ha megijednék ezektől! Ha tudnád, min mentem keresztül, hogy mit éltem túl, azt mondanád, ne legyek már ilyen puhány. Különböző ügyekben az eljáró hatóság vagy ismert ügyvédek, jó nevű multik minden mocskát ki akarom teregetni. Ügyszámmal ellátott határozatokat, telefonbeszélgetéseket, egyéb hangi és képi anyagot. Számtalan médiumot megkerestem már levélben, de egy sem reagált eddig. Pedig olyan anyagom van, amely fényt derít az ELMŰ évtizedek óta folyó jogellenes eljárásaira. Minden dokumentálva, mi több, az ELMŰ jogi szakterületének vezetője, dr. Papp Miklós már írásban is elismerte, hogy jogellenes magatartást tanúsítottak. Erre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nem állapított meg jogsértést. Erre a NFH felügyeleti szerve kötelezte őket a jogsértés újbóli kivizsgálására. Olyan súlyos összefonódások vannak, hogy elképesztő. Bevallom, élvezem ezeket szopatni. S ha a média nem is segít, mert ki tudja, miért, attól én még nyomom ezerrel.

abandi 2012.07.26. 12:06:44

@Mr Falafel:
Erről -esetleg- mesélne többet ?
(Több önálló mérőállással rendelkező ingatlannal bírok és az utóbbi időkben furcsa fogyasztási mennyiségű számlákat kapok...)
süti beállítások módosítása