Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

AUXILIA MORALIS

2019. augusztus 05. 19:31 - Mr Falafel

                                                                         A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva                                                                            az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik. /Winston Churchill/

 

 

 

Amikor az emberiség elhiszi, hogy annál a társadalmi rendszernél, amilyet megalkotott, nincs jobb, ott nem egyszerűen a történelem ér véget, - mint azt a tehetségtelen kókler, Francis Fukuyama állítja - hanem maga az emberi faj. Ugyanis a fejlődés a világmindenség természetéből adódóan végtelen, soha nem áll le. Akár a teremtésben hiszünk, akár az evolúcióban, egyikben sincs kijelölt végső állapot.

Éppen ezért a demokrácia, mint politikai rendszer nem lehet az emberi társadalomban való együttélés végső, legfejlettebb formája, csupán egy szint, ahol éppen tartunk, s ahonnan tovább kell haladnunk, tovább kell fejlődnünk.

Állításom igazát könnyű belátni, ha megvizsgáljuk, mely társadalmi rétegek milyen mértékben férnek hozzá a demokráciához. Ekkor azt tapasztaljuk, hogy akár globálisan, akár partikulárisan (helyi szinten, az államok szintjén) nézzük a népességnövekedést, minél többen vagyunk, annál inkább nő azok aránya, akik a demokráciához, illetve a demokrácia intézményrendszeréhez csak részben férnek hozzá.

Globálisan nézve, az úgynevezett harmadik világban, de több fejlett keleti társadalomban is demokrácia nyomokban sem található. A széles és egyre szaporodó néprétegek egyáltalán nem vagy csak egészen csekély mértékben férnek hozzá a termelőeszközökhöz, javakhoz, jogaik érvényesítéséhez, - ha egyáltalán vannak jogaik.

Ezzel szemben az európai kultúrában, - ideértve az USA-t és Ausztráliát is – az egyénnek nagyobb lehetősége van a demokrácia intézményrendszeréhez hozzáférnie. Ez kétségtelen tény. Ugyanakkor a demokrácia lényegét tekintve, így is meglehetősen nagy és egyre növekvő azoknak a száma, akik joggal érezhetik úgy, hogy számukra a demokrácia nem biztosít elég lehetőséget érvényesülni, kiteljesedni.

Ha másnak nem is, de ennek a létező jelenségnek az okán illene elgondolkodnunk azon, vajon nem kéne-e egy új, igazságosabb, elérhetőbb társadalmi-politikai rendszert megalkotnunk. Már csak azért is, mert a helyzetükkel elégedetlen társadalmi csoportok marginalizálódása egyben radikalizálódásukat is magával hozza. Szerintem egyenesen félelmetes, hogy a népirtó bolsevizmusnak/marxizmusnak ma egyre több követője van.

Továbbá az sem elhanyagolható, hogy a harmadik világból importált, a gazdaságilag fejlett nyugati társadalmakban a népességcsökkenést kompenzáló migránsok integrációs kényszer nélkül hozhatnak létre olyan párhuzamos társadalmakat európai nagyvárosokban, amelyek éppen jellegükből adódóan képtelenek hozzáférni a demokratikus intézményrendszerhez.

S miközben ezek az embertömegek a demokráciában az érdekeiket érvényesíteni képtelen társadalmi csoportokat szaporítják, éppen a jogfosztottságuk által nyernek felmentést a társadalmat demoralizáló erőszakos cselekményeik következményei alól. Meg kell értenünk, hogy a társadalom mindennapjait működtető közigazgatási rendszer által magára hagyott néptömegek közönye, fásultsága ellehetetleníti az állatias viselkedés elleni hatásos fellépést.

A kisemmizett társadalmi csoportok tagjai egymás iránt sem szolidárisak, s mivel a rendszerben betöltött szerepük éppen arról győzte meg őket, hogy a rendszer alapvetően rossz és csak kevesek érdekeinek képviseletére alkalmas, anarchista megközelítéséket tesznek magukévá. Ezért nézik gyakorlatilag tétlenül, hogyan pusztítják el muszlim hordák a háború után évtizedek alatt felépített társadalmukat.

A demokráciának tehát befellegzett. Befellegzett azért, mert teljesen lényegtelen, hogy képviseleti vagy közvetlen, a törvényhozási mechanizmusok által létrehozott szabályok továbbra sem lesznek képesek minden társadalmi csoport számára azonos lehetőségeket biztosítani.

S itt nem arra gondolok, hogy minden embernek mindenből ugyanannyi járna! Éppen hogy fordítva! A jutalmazás differenciáltabbá tételével sokkal több helyre lehetne eljuttatni a demokráciát. Mondok egy példát: a síugrásban pontozzák, azaz értékelik a megugrott távolságot és az ugrás kivitelezését is. Ezáltal egy rövidebb, de szebben kivitelezett ugrás is eredményezhet jobb helyezést. Ez a módszer mennyiséget és minőséget egyszerre teszi kívánatossá. Később kifejtem.

Továbbá befellegzett a demokráciának azért is, mert önmagát a legjobbnak tartva kiüresíti a tudományokat, dogmatistává, kvázi vallássá degradálva őket. Ez a jelenség ma leginkább a klímakutatás területén szemlélhető meg. Egy teljességgel képtelen állításokból épített rendszer, amelyben a soha semmivel nem igazolt és nem is igazolható kinyilatkoztatásokat vitatni nem lehetséges, kvázi isteni igeként tekintendők, az ellenszegülőket pedig megbélyegzik.

Holott a tudomány feladata éppenséggel az emberiség szolgálata lenne az állandó fejlődés, jobbá válás elősegítésével. A tudomány tehát nem állíthatja, hogy valamilyen, az ember által létrehozott konstrukció egy olyan tökéletes alkotás, amelynél jobbat létrehozni lehetetlenség, az ugyanis lényegének megtagadása.   

Fentebb megválaszolatlanul hagytam, miként lehetséges, hogy a demográfiai értelemben fogyatkozó európai társadalomban mégis egyre nő azoknak a száma, akik csupán korlátozottan férnek hozzá a demokráciához. Hogyan lehetséges, hogy érdekérvényesítési lehetőségeik hasonlatosságot mutatnak olyan társadalmak tagjaival, ahol nem, vagy csak részben beszélhetünk demokráciáról.  

Ennek oka az anyagi javak torz elosztási rendszere, amelyből teljes egészében hiányzik a minőségi kritérium. Ma nem azok kapják a legtöbb lehetőséget a rendszertől, akik abból a legtöbbet és legjobbat lennének képesek kihozni, hanem a politikai hatalmat megjelenítő és működtető elitekhez kapcsolódó személyek és csoportok.

Ez is a demokrácia tarthatatlanságára való bizonyíték. A gazdasági értelemben vett növekedés versenye elidegenít mindenféle erkölcsi megfontolást, pusztán egy vezetőhöz hűséges személyekből álló csoportosulást jutalmaz. Vagyis azok a személyek, akiket kijelölünk érdekeink képviseletére a parlamenti választások során, a tőlünk kapott politikai tőkét gazdasági tőkévé igyekeznek átkonvertálni. (Erről Szalai Erzsébet, szociológus írt kiváló tanulmányokat)

Ergo a kapitalista gazdasági rendszerben a demokrácia az anyagi javakat birtokló csoportok érdekeit szolgálja elsősorban. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy proletárdiktatúrákban, vagyis baloldali rendszerekben sem jobb a helyzet. Sőt, a baloldali rendszerek alapvető jellegzetessége, hogy nem demokráciák, hanem diktatúrák.

Az is világos, hogy a demokráciából kiszoruló csoportoknak a társadalom vérkeringésében tartása ma már nem lehetséges pusztán a szociális rendszerben az elesettek számára készített programokkal. Mint azt fentebb írtam is, az érdekeiket érvényesíteni képtelen rétegek radikalizálódnak, retorikájukban nyíltan említik fel a tehetősebbekkel szembeni erőszak helyességét.

Nyilvánvaló ebben a helyzetben, hogy a kiváltságokat élvezők, a liberális demokráciát működtető politikai erőművek lépéskényszerben vannak, ha nem akarják az őket preferáló rendszer összeomlását. Persze, az ilyen kényszerhelyzetek teljesen normálisak az emberi társadalom történelme során. Az egyes korok kényszer szülte változásai pusztán annyiban különböztek, hogy a termelőeszközök fölött diszponáló hatalmi elit mennyire értékelte helyesen a saját helyzetét.

El kell, keserítsek minden, a konfliktusmentes átmenetben bízót, ugyanis a jelenlegi, liberális demokráciát működtető elitek (politikai, gazdasági, kulturális) belátási képessége, intellektuális kapacitása oly mértékben csekély, hogy az őket preferáló rendszert módosítani csakis fizikai ráhatás eredményeképpen lesz hajlandó, vagy még akkor sem.

Ezek az elitek ugyanis meg vannak győződve róla, hogy az általuk kifejtett tevékenység nem a termelőeszközök zabrálása, hanem a nép odaadó szolgálata. Ebbéli meggyőződésüket erősíti az alájuk rendelt, - szebben fogalmazva: az általuk képviselt – emberek szervilizmusa is. Nincs ezen mit csodálkozni, nem mindenki érez késztetést a közéletben való aktív szereplésre, pláne nem egy olyan nyilvánosságra, amely előtt a saját felelősségét is vállalnia kéne.

Különösen úgy lesz nehéz kicsikarni a szükségszerű változásokat, hogy a tudomány, mint a kulturális elit legreprezentatívabb része nyíltan a saját szentéletűségükbe beleszerelmesedett politikai-gazdasági elitkettős mögé áll minden fronton. A tudósok, mint az Egyetlen Imperialista Isten egyházának papjai missziót teljesítenek az emberek elméjének gyarmatosítása érdekében.

Azt mondják, nincs ennél jobb társadalmi együttélési forma. Azt mondják, ennél nagyobb jólétben nem élhetnek már a széles néprétegek. Hazudnak. Mindenben hazudnak, mert ez a jól felfogott érdekük a rendszer haszonélvezőiként. Mondjuk ki: az elitek elárulták az emberiséget.

Igenis van tökéletesebb társadalom a liberális demokráciánál. Én AUXILIA MORALIS-nak nevezem, ami erkölcsi megalapozottságú együttműködést jelent. Ez egy olyan rendszer, amelyben a minőségi és mennyiségi pontok együtt adják az egyén értékét, pont, mint a síugrásban.

 

Folytatása következik!  

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5714996630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frederick2 2019.09.13. 10:35:53

Jó cikk! Várom a folytatást! :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2019.09.13. 19:12:44

@Frederick2: vagy dolgozhatunk rajta együtt is egy sör mellett. :-)))

Frederick2 2019.09.13. 19:38:33

@Mr Falafel: Akár. :) Én benne lennék. :)))

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2019.09.20. 13:09:15

@Alfőmérnök: @Frederick2: Nekem most cseng le egy szeptemberi ügyfél-cunami. A csütörtök és a szombat kilőve, mert akkor gyerekfelügyeletem van. Ezeket leszámítva abszolút ráérős vagyok.

Frederick2 2019.09.20. 15:10:23

@Mr Falafel: @Alfőmérnök: Kizárólag hétvégén érek rá; szombat vagy vasárnap.

Alfőmérnök 2019.09.20. 23:58:36

@Mr Falafel: @Frederick2: Akkor sabbath kilőve, marad a vásárnap. :D Majd privátban megbeszéljük. Úgy tudom, Mihint tervezett valamit szeptember közepére Dodóval együtt. Nem írt, nem hívott, szept. közepe meg már elmúlt, úgyhogy gondolom ez későbbre tolódott.

Frederick2 2019.09.21. 10:57:55

@Alfőmérnök: Szerintem maradjunk a privát levelezésnél! Most konkrétat én se tudok mondani tali ügyben.

Alfőmérnök 2019.09.24. 00:41:16

@Frederick2: Természetesen részleteket csak privátban egyeztetünk. De azért nem árt, ha tudják az ellenségeink, hogy néha mi is találkozunk személyesen. Bár - s ez már lehet, hogy kicsit paranoia - szerintem akkor is tudják, ha privátban egyeztetünk. De lehet, hogy azért akkora tényezők nem vagyunk, hogy érdekelje őket. (Értsd: hogy a privát leveleinket is olvassák.)
Abban biztos vagyok, hogy engem követnek a blog.hu-n, és hogy sikerült beazonosítaniuk. Egy bizonyíték:
"jotunder · orulunkvincent.blog.hu 2016.01.02. 09:09:09

@egysmás: Ő Alfőmérnök. kocsogloxonesgloire.blog.hu/2013/05/13/zaklatas_550

erről a szintről van szó. valószínűleg tényleg nem nagyon szeretik egymást, mert még nekem is megmondták, hogy kicsoda, facebook profillal, ami kell, teljesen rémisztő, egyáltalán nem akarok belekeveredni, és nem is fogok. néha kifog az ember egy ilyen bolondot."

Engem beazonosítani csak olyasvalaki tudott, aki ismer. Illetve a féreg MézesRozinak volt egyszer egy aljas leleplezése, ami után elterjedhetett pl. a tanáraim között, hogy Alfőmérnök álnéven kommentelek. De valószínűbbnek tartom, hogy egyik "barátom", vagy ismerősöm azonosított be. Az biztos, hogy (MézesRozi leleplezése előtt) aki nem ismert, súlyosan el volt tévedve valós kilétem felől. :))) (Gloire-nak és Loxonnak pl. egészen paranoid képzetei voltak rólam.)

Amúgy meg személyemet továbbra sem tekintem azonosnak a nickemmel. Aki a két dolgot azonosítja (függetlenül attól, hogy ismer-e engem személyesen, vagy sem), azt alacsony intellektusú és fantáziatlan nyomoréknak tartom.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2019.09.24. 06:46:37

@Alfőmérnök: Szard le! Én sosem titkoltam, hogy ki vagyok. Számomra is természetes, hogy a nicknév és a valós személyiség két különböző dolog.
Hogy olvasnak érdekes helyeken, azt tudom, mert párszor a tv-ben visszahallottam speciálisan Mr. Falafel gondolatokat. Sőt, a 'C'listára helyezésem is nyilvánvalóan arról szól, hogy olvasnak. Oszt akkor?

Amúgy most elmélkedem, hogy kéne írni valamit erről a dili gyerekről, a Grétáról. Frankón bazári majom.

Frederick2 2019.09.24. 08:43:26

@Alfőmérnök: @Mr Falafel:

"Gloire-nak és Loxonnak pl. egészen paranoid képzetei voltak rólam."

Ha azt mondom, hogy régebben... hmmm, kb. 6 évvel ezelőtt... azt gondoltam, hogy Alfőmérnők és Falafel ugyanaz a személy, kiröhögtök? :D

Frederick2 2019.09.24. 08:47:56

@Mr Falafel:

"Amúgy most elmélkedem, hogy kéne írni valamit erről a dili gyerekről, a Grétáról. Frankón bazári majom."

Csak nem te is nézed az Ázsia Expresszt? :D
www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/kifakadt-horvath-greta-azsia-expressz-2/sz0d40p

Amúgy tudom, melyik Grétáról beszélsz. De mostanában elkövetem azt a bűnös élvezetet, hogy nézem az Ázsia Expresszt, és először tényleg ez a celeb jutott eszembe a kommentedről. :D

Alfőmérnök 2019.09.24. 22:38:23

@Mr Falafel: Már nagyjából leszarom, mert nem érdekel, mit gondolnak rólam a "liberálisok" meg a "szocialisták" (liber-ál-isok és szoci-ál-isták). Volt egy olyan törekvésem, hogy legyek mindenkivel korrekt és nagyjából mindenki korrekt embernek tartson, de ma már belátom, hogy ez lehetetlen. Az meg külön dicsőség, ha bolsevikok nem tartanak korrektnek.

Alfőmérnök egy kísérlet, semmi több. Egyébként visszaolvasva, szerintem nagyon vállalhatatlan dolgokat nem írt. Legnagyobb hatása annak a kommentjének volt, amiben felhívta a figyelmet Morvai egy CEU-s szereplésére. Lelky Lola posztot írt a hatására és országos hír lett belőle:
mandiner.blog.hu/2010/03/23/morvai_alomovodaja_kislany_leszbikus_mamakkal

Igazándiból nem vagyok rá büszke, mert a Morvai-ellenes kampány részévé vált, Morvait pedig (némi fenntartásokkal) alapvetően jó arcnak tartom. Azért azon jókat röhögtem, hogy egy kommenttel befolyásolni tudom a választásokat. :)
A mandiner blogot és kommenteket szerintem sok értelmiségi olvasta, sokaknak jelentett szellemi felüdülést. Elég sok értelmes ember írt oda, én spec. loxont és gloiret sem tartom segghülyének, csak jellemtelennek és paranoidnak.

Gréta tényleg megérdemel egy ütős Falalfel-posztot. :)

Alfőmérnök 2019.09.24. 23:31:27

@Frederick2: Ki nem röhöglek, de elég hülye feltételezés volt, mert eléggé más a stílusunk és sok dolgot másként látunk. Mondjuk tölgy meg egy időben azt hitte, hogy grift falafel másodnickje, ami ugyanakkora hülyeség.
Ráadásul én sosem írtam hosszabb posztokat, csak néhány szösszenetet a kkbk-n. Voltak ötleteim, de nem dolgoztam ki őket, ma meg már nem aktuálisak.

Frederick2 2019.09.25. 09:12:06

@Alfőmérnök:

"eléggé más a stílusunk és sok dolgot másként látunk"

Jó, hát tévedtem akkor, van ez így! :D Amúgy a stílusváltás nem nehéz dolog, lehet egyszerre nyomatni két stílust is, ha elég ügyes az ember, pl. nekem eltartott egy ideig, mire rájöttem, hogy az udvariasan diskuráló Szilvay és a keményen odamondogatós Dobray ugyanaz a személy.

" Gréta tényleg megérdemel egy ütős Falalfel-posztot. :) "

Greta Thunberg engem már irritál. Érzelmi fogyatékos (autista), nem tűri az ellenvéleményt (intoleráns), vitára nem is alkalmas és nem is hajlandó, hülyeségeket beszél, gusztustalanul nyomul a politikában.

"»Ez így teljesen rossz. Nekem nem kéne ma itt állnom. Az iskolapadban lenne a helyem, az óceán másik felén. És mégis mindannyian hozzám jöttök egy kis reményért? Hogy merészelitek? Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. És mégis, én még a szerencsések közé tartozom. Az emberek haldokolnak. Egész ökoszisztémák dőlnek össze. Egy tömeges kihalás szélén állunk. És mégis csak a pénzről meg a gazdasági növekedés meséiről tudtok beszélni« – üvöltötte sírva Greta a bambán néző politikusok arcába az ENSZ-klímacsúcson, ezzel is jelezve, jóval többet kéne tenni az ő tapogatásán kívül a jövőért. " (Ambróczy Áron)
pestisracok.hu/a-vilagvege-kufarok-legkelendobb-portekaja-a-kisded-greta

A sok hülye meg komolyan veszi ezt a Walt Disney-produkciót!

Alfőmérnök 2019.09.26. 22:52:28

@Frederick2: Abból a szempontból nehéz dolog a stílusváltás, hogy egy szemfüles olvasó ne vegye észre a HOGYANJÁT a stílusjátéknak. Egy Weöres Sándornak sikerült egy XIX. századi költőnő szerepébe bújnia, és amíg nem "leplezte le" magát, a gyanú legkisebb árnyéka sem vetült rá, de azért ez nem mindennapi stílusbravúr.

ArriMédesz 2019.09.27. 18:11:43

@Frederick2:

rusznyák csaba filmkritikus, geekz

twitter

Rusznyák Csaba
@rusznyakcs
·
4h
Ott tartunk, hogy a jobboldal (világszerte) politikai cicaharcot csinál a klímaválságból, és gusztustalanul pofátlan módon még ő vádolja ezzel a (felelősség terén szintén nem vétlen) baloldalt. Miközben ez pont az téma, amit NEM politikai ideológiák felől kéne megközelíteni.
Rusznyák Csaba
@rusznyakcs
Olyan ez, mint a magyar politika, durván letisztázódtak az oldalak: rég nem az a kérdés, hogy jobb vagy bal, hanem az, hogy rezsim vagy szabadság/vak (ön)sorsrontás vagy józan kármentés. És innentől kezdve mindenki, aki az előbbiek pártján van, elmehet a kurva anyjába.Rusznyák Csaba
@rusznyakcs
·

Mindenesetre jól demonstrálja ez az egész ügy, hogy milyen iszonyatos mértékű sötétség és/vagy aljasság van rengeteg ember fejében.
Rusznyák Csaba
@rusznyakcs
·
4h
Találkoztam már olyan intelligenciahiányos embersarjadékkal is, aki azt mondta, lehet (LOL), hogy tényleg van klímaválság, de ugyanazok szajkózzák ezt, akik az "LGBT-szekeret" tolják, és ő "ezekkel" semmilyen témában nem hajlandó közös nevezőn állni.
Rusznyák Csaba
@rusznyakcs
·
4h
Szóval lehet, hogy mind megdöglünk, lehet, hogy nem tudunk majd a gyerekeink szemébe nézni, de legalább a buziknak nem engedtünk, ugye, hát gratulálok!

Frederick2 2019.10.08. 11:51:47

@Alfőmérnök:

Egy újabb Lukácsot mosdató írás. Mondjuk a szerző felvállalt kommunista, nem is várhatunk tőle mást.
www.forrasfolyoirat.hu/1701/lengyel.pdf

"Lukács György, a neves filozófus, állítólag, 1919. május elején, Poroszlón, mint politikai megbízott megtizedeltette a Vörös Hadsereg egy megfutamodó alakulatát."

"Lukács pedig, az antikommunista retorika érvkészletével ellentétben, Poroszlón való-jában maga is ambivalens szerepet töltött be. Kényszerűségből, jobb híján, önmagával is ellentétbe kerülve a „régi” gyakorlatot vette át és folytatta, olyasmit csinált, amivel, mint teoretikus, legalábbis szemben állt, s aminek megváltoztatására törekedett. Ez valódi ellentmondás, utólag sem simítható el. De, s ez végképpen nem illik bele az antikom-munista retorikába, menet közben éppen ő volt az, aki – mint kiderült – enyhített az átvett gyakorlat brutalitásán. Harminckettő helyett „csak” hat kivégzendőre szűkítve az eljárást. "

Ez már valamelyest jobb.
www.magyarszemle.hu/cikk/20040101_a_kivanatos_terror_avagy_miben_mas_a_legjobb_es_a_legrosszabb_szocializmus_

"Ennek az intellektuális fanatizmusnak idehaza a sokat megélt, kései Lukács fogalmazta meg a krédóját. Híres tétele szerint a legrosszabb szocializmus is jobb, mint a legjobb kapitalizmus. Mondta ezt akkor, amikor látnia és tapasztalnia kellett, hogy amit ő szocializmuson értett, csak és kizárólag totalitárius rendszerekben, nyílt és leplezett diktatúrákat működtetve létezett. Az akkori kétpólusú világban ez azt jelentette, hogy a maga totális kísérleteit legyűrő kapitalizmus demokráciájával szemben Lukács ragaszkodott a diktatúra, illetve a terror felsőbbrendűségének tételéhez. Ami egybevág Naphta mindezt a szörnyűséget előlegező szavaival: Korunk titka és parancsa nem az én felszabadítása és kibontakoztatása. Amit korunk kíván, amire szüksége van, és amit megteremt majd magának, az … a terror. "

Alfőmérnök 2019.10.30. 15:21:33

@Frederick2: Gróh Gáspár volt Áder szövegírója.
süti beállítások módosítása