Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A BŰVÉSZKEDÉSRŐL

2018. február 06. 13:01 - Mr Falafel

Nagyon régen, úgy 80-as évek vége, 90-es évek eleje táján volt Miskolcon egy szerencsétlen sorsú mentálisan sérült srác, aki a „Forint” és a „Centrum” között fel-le ingázott, hol gyalog, hol villamossal, kezében reklámszatyorral, s közben azt motyogta magában: „nem bírom a mutatványosokat!”. Hát én sem. Valamiért nem kötnek igazán le a bűvésztrükkök, még a nagyon extravagánsak sem. Tudom, hogy trükk, szimpla technika, semmi varázslat.

Erre mit hallok a hírekben? – Kövér „szénaboglya bajszú” Laci arról beszél valami bivalybasznádi lakossági fórumon, hogy bűvészkedtek a választási törvény megalkotásakor. Ráadásul úgy tették mindezt, hogy azzal még csak véletlenül se hozzák helyzetbe az ellenzéket. Az első gondolatom az volt: „ez hülye?” Aztán ennyiben maradtam.

Igen ám, de megszólalt Tuzson Bence, - akiről köztudott, hogy nem a legfényesebb izzó a csillárban – és védelmébe vette a kis Copperfield Kövért, majd egy aktussal felszólított valami Momentumos Móka Mikit, hogy azonnal monnyon le (a semmiről, amúgy), mert 17 (tizenhét!!!) évesen valami csúnyát mondott egy online rádióban, amit a kutya nem hallgatott soha.

És akkor ezt most így hogy?

Ember, melyik tini nem mond marhaságokat reggeltől estig? Egyikünk sem volt különb tizenhét évesen. Talán annyiban, hogy mi akkoriban leginkább a puncit kergettük, nem politikai műsorokban fejtettük ki vörösbor-kólától befolyásolt véleményünket. Arról nem beszélve, hogy 2006-ban százezrek vonultak az utcára hónapokon át, mert ez a majom Gyurcsány egy pártrendezvényen kifakadt és elismerte, trükkök százait vetették be, hogy megnyerjék a választást. Erre Kövér bűvésztrükkökről hablatyol?

Most akkor mi legyen? – Vonuljunk ki az utcára, mert hiszünk a plurális demokráciában, ahol ilyesmi nem számít túl elegánsnak?

Dehogy vonulunk! Sehol semmi ajvékolás, még a baloldalról sem. Teljes fásultság. (És ezek akarnak kormányt váltani? – eh!)

S most értettem meg, milyen sok idő telt el 2006 óta. Gyurcsány Ferenc akkor sem azt mondta, hogy a választási eljárásban csaltak. Nem mondott olyat, és nem is feltételezhetjük, hogy csaltak volna. Meghamisították az államháztartás különböző szintű dokumentumait, ez igaz. Ám ez semmilyen befolyással nem bírt a választásokra. Ugyanis a két tábor szimpatizánsai állandóak, legfeljebb a szavazási kedv lanyhul, illetve erősödik a pártja potenciájától függően.

A Fidesz pedig egyébként is lehajtott fejjel vonult a vágóhídra, mert egyetlen mantrája a „Szarabbul élünk, mint…” volt. Ami úgy volt ostobaság, ahogy mondták. 2006-ban ugyanis mindenki orrvérzésig vásárolt 0%-os kezdőbefizetéssel hitelre lakást, autót, „lapos tévét”, okostelefont, stb. Ettől az embereknek olyan érzete támadt, hogy kurva jól élnek. Aztán jött a kijózanodás, de akkor már késő volt.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy Kövér nem mondott semmi rendkívülit. Egy kétharmaddal rendelkező kormány voltak, így bármilyen választási törvényt alkothattak, az mindenképpen törvényes lett volna. S még csak nem is valami újat találtak ki, hanem az Európában is széles körben elterjedt „a győztes mindent visz” elvet alkalmazták, amelynek legfőbb jó tulajdonsága, hogy erős kormányokat eredményez.

Ami egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hiszen a stabilitás fontos. Nézzük meg a másmilyen választási rendszerű államokat, félévente új kormányok, előrehozott választások tömkelege. Az mitől jó? A baloldalon is hiába vernyákolnak ellene, ez a rendszer, - ha lesz egyszer mondanivalójuk a magyar embereknek – nekik is kedvezni fog. Ahogy látom, az nem 2018-ban lesz. 

Szóval, Kövér arról beszélt, hogy ugyancsak kreatívnak kellett lenniük törvényalkotási tevékenységük közepette, midőn a körzeteket átalakították. Rosszemlékű kifejezést használt. Nyilatkozott is valami félkegyelmű szocialista képviselő, és úgy emlegette a „trükkök százait”, mintha az eredendően a Fideszhez lenne köthető, a szocikhoz pedig nem, hiszen ők ott sem voltak.  

Soha nem voltam különösen nagy forradalmár, vagy legalábbis nem az a csoportba, tömegbe verődős fajta. 2006-ban mégis kinn voltam két héten át minden nap. Féltettem a demokráciát, meg akartam akadályozni a diktatúra visszajövetelét. Most meg úgy néz ki, valami hülye Bagi-Nacsa paródiában voltam biodíszlet. Nem villanyoz fel különösebben.

Persze, ettől még igaz, amit mindig mondok is baloldali honfitársaimnak: „A 2006-os terrorért még nagyon sokáig fogtok fizetni!”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr2013639330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása