Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

AZ AMERIKAI KÜLÜGY AGGÓDIK

2016. december 07. 16:14 - Mr Falafel

Aggódizálják is ki magukat, mert Trump beiktatása után nem nagyon lesz rá módjuk. 

Hogy miért aggódnak ezek a derék amerikai demokraták? – Nem is miért, hanem kiért! Hát Ahmedért! Ki az az Ahmed? – kérdezhetik sokan. Nos, Ahmed az a beazonosíthatatlan identitású, magát szírnek (melyik nem annak vallja magát?) valló férfi, aki a magyar határon, tíz útlevéllel a zsebében prestont (hangosbeszélő) ragadott és arra biztatta társait, hogy támadjanak a magyar határt őrző rendőrökre. Amely tettéért a magyar bíróság 10 év fegyházbüntetésre ítélte. Ez ugyanis a terrorcselekmény legkisebb büntetési tétele.

Lehetne azon vitatkozni, hogy Ahmed valóban terrorista-e, avagy sem. Én megtettem egy internetes portálon, kiállva Ahmed mellett, és bár általában lehengerlően érvelek (nem vagyok szerény. és?), alul maradtam. Arra ugyanis nem nagyon tudtam mit reagálni, hogy miért volt az istenbarmánál 10 útlevél, mindegyik más-más személyazonosságra kiállítva. Innentől kezdve sajnos szegény Ahmedet nem lehet elkeseredett, a háborúskodás elől menekülő jó muszlimnak tekinteni.

Tucatnyi súlyos bűncselekményt kellett szándékosan elkövetnie azért, hogy azt a rengeteg személyazonosságot magáénak tudhassa. Talán életellenes cselekményt is. Olyan bűnszervezetekkel kellett együttműködnie, amelyeknél az emberi élet kioltása nem esemény. Az én értékítéletem szerint ez nem megbocsátható bűn. Így, bár az ítéletet alapesetben túlzónak tartom, elfogadom a bíróság érvelését, hogy Ahmed barátunk nem egy forrófejű, kisemmizett muzulmán, hanem egy hidegfejű, mindent előre kiszámító, rossz szándékú ember.

Aki ismer, tudja rólam, hogy a magyar igazságszolgáltatást teszem egyetlen felelősévé az elcsalt rendszerváltásnak, a társadalom közérzete romlásának kizárólagos okozójának. Az igazságszolgáltatás ugyanis az a jogilag meghatározható entitás, amelyik a mindenkori hatalmat gondolkodás nélkül kiszolgálja, felrúgva az összes emberi és erkölcsi normát. Amely magatartásáért valamennyi hatalmi struktúra, - legyen az szocialista diktatúra (ha volt ilyen), szabadon választott balliberális és Fidesz-kormány – jutalmazta. S ez a jutalmazás leginkább abban nyilvánul meg, hogy az igazságszolgáltatás tagjait (rendőr, ügyész, bíró, NAV-nyomozó, VÁM és pénzügyőr) fokozott védelemben részesíti.

A „fokozott jogi védelem” egy jól ismert kategória a közfeladatot ellátó személyek esetében, de itt nem erről van szó. A politikai hatalmat gyakorlók az igazságszolgáltatást a jogon túlmenő, azon felülemelkedő védelemben részesítik. Vagyis a fent felsorolt intézmények, hatóságok és testületek tagjai által elkövetett bűncselekményeket eltusolja. Nagyjából tízezer, hivatalos személy által elkövetett bűncselekményből egyet tárnak fel és akkor sem biztos, hogy elmarasztaló ítélet születik.

Ilyen körülmények között kell tárgyilagosan értékelni az Ahmed elleni ítélet jogosságát. Nem könnyű.

Az én fixa ideám, hogy az igazságszolgáltatásban úgy lehetne rendet rakni, ha minden rendőrt, ügyészt, bírót, NAV-nyomozót, VÁM és pénzügyőrt havi rendszerességgel alávetnék poligráfos vizsgálatnak. „Bírónő, (mert lassan már csak női bírák lesznek) az ítéletében Ön végig tárgyilagos volt? Nem kacsintott össze az ügyésszel? Ügyészúr, nem hallgattak el bizonyítékot az ügyben?” - Tudom, utópia, mert egy igazságszolga sem maradna a végén.    

Szóval, megvan a magunk baja az ilyen súlyos ítéletekkel, mint amilyet ez az Ahmed (már, ha Ahmed!) nevű is kapott. Na, de pont az USA szól be? Az az USA, ahol az első afroamerikai demokrata elnök azt kérte, hogy legyen olyan különleges jogosítványa, hogy bárkit eljárás nélkül likvidálhasson, akit ő veszélyesnek tart? Ez most komoly?

Az az USA kér rajtunk számon az igazságszolgáltatásunkkal kapcsolatban valamit, amelyiknek titkos börtönei vannak világszerte, ahol a foglyok kínzása mindennapos? Az az USA, amelyik Guantanamo-ban úgy tart fogva hosszú évek óta embereket, hogy törvényes eljárás soha nem volt és nem is tervezték, s közben a kínzások állandóak? Az az USA, amelyik a demokráciáját föld-levegő rakétákkal exportálja, amelyik országokat dönt végromlásba hazug propaganda alapján? Ne már!  

Szar a rendszerünk, ez nem vitás. Csakhogy a nemtelen támadások egy sokkal aljasabb rendszer részéről sokunkat a rossz és tarthatatlan rendszerünk mellé állít, és ez borzalmas. Borzalmas tudni, hogy egyetlen lehetséges magatartás ilyenkor a részemről, ha védelmembe veszem torz igazságszolgáltatásunkat és azt mondom az USA aggályaira, hogy „húzzatok az anyátokba!”.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr2512031003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása