Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

KÉRDEZD A NÉPET!

2022. augusztus 30. 22:40 - Mr Falafel

sztalintrockijlenin.jpg

Hogy miről? – akármiről, bármiről és mindenről (is). Mert a nép mindent tud. A nép autentikus forrás, ezt Kodály Zoltán is megmondta. Akkor meg?

Manapság nagyon divatba jött a nép. Ismét. Mert nem újkeletű ám a nép népszerűsége. Én például népköztársaságban nőttem fel. Mondhatom, felejthetetlen élmény. S nem csupán azért, mert a gyermek- és kamaszkorom meghatározó élményeinek adott egy egészen szürreális keretet.

A liberális démonokrácia fogalomrendszerében hazánkban a nép a baloldali szavazókat jelenti. Mást nem jelenthet, ugyanis Magyarország politikailag kétpólusú, így aztán valaki vagy a nép közül való, vagy magyar polgár. S mi, magyar polgárok jól artikuláltan különülünk el a néptől.

Hogy miként lesz egy társadalom lakosságából nép, illetve nép és polgár? – Régi história, elmesélem!

A Szovjetunió megszületése körül bábáskodó három nagy ideológus, Trockij, Lenin és Sztálin létre kívánták hozni a tökéletes társadalmat, amelyben nincsenek osztályok, mindenki egyenlő. Ezt az utópiát kommunizmusnak nevezték. Nyomós érveik volt ezeknek az elvtársaknak, százmilliónál is több halott tanúsíthatja.

Szóval, az úgy volt, hogy a feudalizmusban megerősödött polgárság a kapitalizmusban a legszélesebb társadalmi réteg lett, és a félfeudális orosz birodalomban is komoly potenciált jelentettek. Éppen ezért Trockij úgy képzelte, a permanens forradalom végső célja csakis az lehet, hogy a hatalmat magához ragadó munkásság és parasztság összefog a polgársággal egy szép új világ megteremtésére.

S bár Lenin pártolta e végső megoldást, amolyan pre-fukuyamai attitűdből, az egészségének megromlását kihasználó Sztálin, magához ragadva a hatalmat, inkább kiirtotta a polgárokat, biztos, ami biztos. Mert a polgár tulajdonképpen a burzsoázia kegyeit kereső, azzal kollaboráló típus.

A nép tehát bolsevik, a polgár pedig kapitalista. Ezért minden bolsevista elveket valló politikai formáció, vagyis a baloldalinak, balliberálisnak nevezett oldal, az államot alkotó természetes személyekre, mint csoportra népként hivatkozik. Szemben ezzel a kapitalista elkötelezettségű politikum körében az államot alkotó természetes személyek együttes neve a polgár.

Jelen hazai politikai miliőben onnan tudhatjuk valamely pártról, mozgalomról, vajon bolsevik-é, hogy miként hivatkozik az ország lakosságára. Például a magát nagyon, de nagyon nemzetiként aposztrofáló Mi Hazánk Mozgalom is a népre hivatkozik, mint minden dolgoknak autentikus forrására. Innentől számomra teljesen irreleváns, mit szeretnének. A Jobbik meg…. de hisz tudjuk!

Én polgárnak vallom magam, semmilyen tekintetben nem tudok azonosulni a néppel. Hirtelen Robert A. Heinlein, a zseniális sci-fi író egyik regénye, a Csillagközi invázió jutott eszembe, miként is szemléltethetném a különbséget a nép és polgár között. A könyvben mindazon személyek, akik a közösségért tettekben is felelősséget vállaltak, állampolgárok lehettek, míg a többiek általános elnevezése a ’civil’ (helóta) volt. A történetben a tanár megkérdezi a diákot, mondja el, mi az erkölcsi különbség a civil és az állampolgár között. A diák azt feleli: „Egy állampolgár felelősséget vállal az állam közösségéért, élete árán is megvédi azt. A helóta viszont nem.”

A nép internacionalista, az államok kereteit meghaladó közösségi rendszerben hisz. Ezzel szemben a polgár nacionalista, tehát az állam keretein belül működő közösségek együttes erejében bízik. A baloldalnak a társadalmat mind tágabb, minél inkább megfoghatatlan határok közötti értelmezése a ma divatosan mindenszarizmusnak nevezett folytonos elégedetlenségéből fakad, mert úgy képzelik, léteznie kell egy olyan társadalmi állapotnak, helyzetnek és térnek, ahol a tanulni, fejlődni rest, a szorgalmat nem ismerő semmirekellők egyenlőek lehetnek a szorgalmasokkal és okosakkal.

A polgárnak nincsen szüksége a társadalmi keretek irracionális módon történő tágítására, mert szorgalma és intellektusa képessé teszi az állami keretek közötti érvényesülési metodikák elsajátítására. S szemben a néppel, nem szorul gyámolításra.   

A népet intellektuális alkata a gondoskodó, helyette felelősséget vállaló államban való életre determinálja. A nép az ember egy fejletlenebb társadalmi állapota. Ugyanakkor minél szélesebb réteget képez egy adott társadalomban, annál inkább alkalmas szélsőséges politikai nézeteket hatalomba emelni. Lásd francia forradalom, párizsi kommün, magyar tanácsköztársaság, a német nemzeti szocialisták felemelkedése és a szocialista világrend.

S ne feledjük Szemkilövető  Feri rémuralmát sem a kétezres években!

Erről jut eszembe: a nép nevében mindig felelősségre vonás nélkül lehet milliókat elpusztítani. Erről szól Magyarország XX. századi történelmének jelentős része. Máig nem volt, és soha nem is lesz nemhogy felelőssége vonás, de szembenézés sem a szocializmus bűneivel, mert a nép annak a rendszernek a tömeggyilkosaira bálványként tekint. Lukács Györgyre, Kádár Jánosra, titokban még Rákosira is. A belpesti népek egészen biztosan apró Péter Gábor oltárok előtt térdelnek esténként.

Nos, ez a nép most úgy véli, semmilyen állami aktus nem lehet legitim, amelyre ő áldását nem adja. Kezdjük a tűzijátékkal, amely államunk megalapítása évfordulójának ünnepére készült. Az erre szánt pénzt elküldhettük volna az ukránoknak is, de lehetett volna a pedagógusoké, vagy kifizethették volna belőle a nép rezsijét száz évre előre. Ilyen és ehhez hasonló remek ötleteket olvashatunk a közösségi médiában a néptől magától, és ilyeneket harsog a nép nevében a balliberális média.

Április harmadika előtt azt trombitálták a baloldaliak, hogy döntsön a nép. A nép biztosan döntött is, csak közben kiderült, Magyarországon egyre kevesebbek sorolják magukat a nép körébe, ezért polgárként a Fideszre szavaztak. S bár a képviseleti demokráciában a „népet” négyévente egyszer szokás megkérdezni, a nép most úgy döntött, hogy mindig mindenben ki kell kérni az ő véleményét, különben nincs jogállam, fasizmus és diktatúra van.

A nép talán úgy képzeli, hogy az RTL Klub majd megkérdezi őket egy műsorban, és a beküldött szavazatok alapján kell csökkenteni/eltörölni a rezsit, megállítani az Orbán által kirobbantott háborút, meg ilyenek. Ők aztán egycsapásra eltüntetnék az inflációt, lenne gáz is, meg olcsó üzemanyag. A nép mindent tud! Ül a hitelre vett LED tévéje előtt és mondja a tutit, mintha bárki is hallaná.  

A nép szava Isten szava, kinyilatkoztatás. Olyan nincs is, ami ne úgy lenne, ahogy a nép leírja a Facebook-on. És Istenbizony, ha nem lenne ez a patás Orbán, - a putris cigány, ugyebár, ahogy a művelt nép nevezi – már régen euróval fizetnénk az ingyen benzinért az EU-s nyugdíjunkból.

Szóval, kérdezd a népet, ha valamit, mindent tudni szeretnél!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4617920075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2022.09.01. 23:27:55

A nép egyetlen motivációja a zsigeri irigység. Nemhiába került a tízparancsolatba a "ne kívánd".
süti beállítások módosítása