Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A DŰNE PUSZTULÁSA

2021. november 24. 18:58 - Mr Falafel

Lehetne akár ez is a címe Frank Herbert nagyszerű regénye legújabb, a mai liberálfasiszta elvárásoknak megfelelően elkészített változatának. Csakhogy ez egy hülye cím lenne, mert ennek a filmnek tulajdonképpen semmi köze nincs a regényhez, így magát a Dűne szót is istenkáromlás vele kapcsolatban megemlíteni.

A liberális demokrácia világfelfogása, - tekintve, hogy alapvetően bolsevik – kizárólag a pusztításban képes megmutatni valódi hatalmát. Mert, ha máshoz nem is ért, de valamit és mindent tönkre tenni, az enyészetnek átadni, látványosan kivéreztetni, végérvényesen megsemmisíteni, hát, ahhoz viszont nagyon is.

Az egyébként látványos technikai elemekkel operáló sci-fi, - mint azt a kritikákban is olvashatjuk – nem szól semmiről. Két és félórás vizuális ingerterror az „alkotói” nihilről. Denis Villeneuve … tök fejből írom a nevét, mert anno Gilles Villeneuve, majd a fia is kedvenc F1-es pilótám volt … David Lynch-ebb akart lenni David Lynchnél.

Csak hát az a probléma, hogy már David Lynch is rosszul nyúlt a műhöz, és valamiféle szürreális víziót fabrikált belőle. Villeneuve-nek ez sem sikerült. Miközben egyébként a szereposztás parádés. A főhőst, Paul Atriedest alakító fiatal színész, Timothée Chalamet pedig egyszerűen zseniális. Oly mértékben szuggesztív személyisége van, mintha Frank Herbert eleve róla mintázta volna regénye alakját.

Ezzel szemben a többiek, - s elsősorban a szintén egészen kivételes tehetségű Rebecca Ferguson – jóval kvalitásaik alatt teljesítenek, amelyet én egyértelműen rendezői hibának tudok be. Talán úgy vélte, ha ügyesen lekoppintotta a Szárnyas fejvadász folytatáshoz az alapfilm hangulatát, itt is elég lesz kifosztani David Lynch bomlott elméjét. Jelentem, nem lett elég!

S akkor, - in medias res – jöjjön a kedvencem!

Liet-Kynes nő!!! S nemhogy nő, de még fekete is. A keresztnevét (Piet) szépen el is hagyják, s a Liet-et használják akként. A regényben Liet apja, Pardot Kynes volt a planetológus. Egy fremen nőtől születik meg a fia, Piet. Fia! Herbert Lietje szerény, nagy tudású ember. Ez a feka csaj viszont kifejezetten arrogáns.

Annak kell lennie, elvégre fehér rabszolgatartókat sóznak a nyakába, s neki meg kell mutatnia, hogy ez itt Afr … izé … Arrakis, itt ő a király(nő). És bár ő olyan fekete, mint az üszök, a lánya fehér. A fremen népre e filmben az jellemző, hogy feketék és fehérek együtt alkotják. Ami nonszensz, mert mindig a fekete pigmentáció öröklődik, tehát mindenkinek feketének kellene lennie.     

Emellett a liberálbolsevik baklövés mellett szinte eltörpül, hogy a filmben megszólaló félelmetes sardaukar harcos női hangon vinnyog-affektál, vagyis meleg. S hogy a nagydarab kopasz férfiról elhiggyük, ő tényleg meleg, női hangon kell vernyákolnia. Ez fontos. Majdhogy nem ez volt a film egyetlen mondanivalója. Sőt, ha jobban belegondolok, más emlékezetes nem is történt.

Az egész úgy volt szar, ahogy volt. De legalább folytatása is lesz. Csak tudnám, minek.   

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1916764324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frederick2 2021.11.24. 22:03:51

Hát, ha ez neked probléma, akkor az új Alapítvány sorozatot nem ajánlom neked! :P Pár férfi karaktert ott is lecseréltek nőre.

Egy komment a port.hu-ról:

"Második résznél tartok, de akkorát zuhan a színvonal a legvégére, hogy objektíven nézve is csak egy csillagot érdemel. Igazi holywoodi szar az egész. Szerelmi szál, a csaj a medencében fürdik lehet nézni a seggét, aztán egy kis dugás, majd jöhet az erőszak. Nagyjából ennyi. És emelett vontatott. Rég olvastam már az alapítványt, de valahogy nem rémlik hogy Hari Seldont megkéselnék benne, de javítsatok ki, ha tévedek... Kellett valami váratlan fordulat mint a trónok harcában... Csakhogy míg ott van lelke az egésznek, egy darabig, működik. Itt meg csak hatásvadászat folyik. Szar az egész úgy ahogy van. 0,00001% ha adaptálva lett az eredeti sztoriból. 2-bites karakterek... Hardcore multikulti. Bár pápuaiak és indiánok egyelőre nem voltak benne, ami szerintem rasszista... (Ja és irónok sincsenek benne, Iróniából, amin még jobban felháborodtam...)

Na de nézem és imdb-n már húzzák le a harmadik részt pontszámban, aminek örülök. Egyáltalán nem méltó az eredeti alkotáshoz." (qwerty7)

Frederick2 2021.11.24. 22:10:56

Amúgy Dűne témában ezeket a videókat ajánlom:

KenytheOne videója:
www.youtube.com/watch?v=B8DwtnZklhA

BlackSheep videója:
www.youtube.com/watch?v=RSbDsSgsP1M

Alfőmérnök 2021.11.25. 01:24:38

Lynch néhány filmjét (pl. Kék bársony, Mullholland Drive) kedvelem (szürrealista remekműveknek tartom), de a Dűne mind közül a legszarabb. Ha ez a mostani még annál is gagyibb, nem méltó a figyelmemre. :)

Frederick2 2021.11.25. 06:51:18

@Alfőmérnök:

"Ha ez a mostani még annál is gagyibb, nem méltó a figyelmemre. :)"

Szerintem nézd meg a filmet, és úgy alkoss véleményt! Ajánlom KenytheOne videóját, neki tetszett a film (fentebb linkeltem). Falafel és a te ízlésed nem mindenben egyezik, szerintem. Pl. Neked biztos nem jönnének be azok az akciófilmek, amiket ő szeret. :)

Én nem fogom megnézni a filmet. Megmondom őszintén, nekem már maga a könyv is nehezen befogadható. Gimnazista időszakomban kísérleteztem Frank Herberttel. Lehet, hogy én voltam kevés hozzá. A Lynch-filmet és a 2 minisorozatot láttam, és nekem elég volt ennyi Dűne-élmény a mozgóképen. Tervezem, hogy valamikor elolvasom az első könyvet.

Frank Herbert világlátása és írói stílusa vagy bejön az embernek, vagy nem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2021.11.25. 10:37:25

@Frederick2: A film gyakorlatilag egy politikai állásfoglalás. liberálbolsevik szarság. Nálam nem fér bele a szereplők átírása. Hollywood leszoktat a filmnézésről. Nem is baj. A sportról a F1 és a NOB legújabb döntése szoktat le. Marad az, hogy régi könyveket olvasok és írok, ha van időm. Az emberi faj megérett a rebootra.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2021.11.25. 10:39:15

@Alfőmérnök: Lynchnek jól állnak a művészfilmek, de az akció sci-fi meghaladja a képességeit. Amúgy nézd meg a filmet, mert a zenéje itt-ott nagyon jó. S mint írom is, a főhős kissrác igen remek színész. A sztorit hagyjuk, az egyébként sem lényeges a egy hálivúdi softengernél.

Alfőmérnök 2021.11.25. 15:29:51

@Frederick2: @Mr Falafel: Sci-fi irodalomban nagyon el vagyok maradva. Nem tartom nagy hibámnak, de lehet, hogy majd igyekszem tenni ellene.

Nem nagyon nézek újabban filmeket én se. Klasszikusokat se. Az un. művészfilmek nagy része is (többnyire balos) politikai propaganda. Kivételek persze mindig vannak (Lynch például kivétel, mert az ő filmjeinek tárgya a saját elmebaja).
Az utóbbi időből a Jokert mondták többen (asszem Frederick is), hogy érdemes megnézni. De ha belebotlok a Dűnébe, lehet, hogy megnézem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2021.11.27. 13:30:21

Mindent visszaszívok, amit a Dűnéről írtam. Az új Dűne egy csodálatos alkotás az új Bond-filmhez képest. Őszintén mondom, kutatnom kellett az emlékeimben, láttam-e szarabb filmet ennél. Pedig egyszer a Sharknado 1256. részébe is belenéztem.

Frederick2 2021.11.27. 16:21:49

@Mr Falafel: Deansdale-lel volt egy véleménykülönbség a James Bond-filmmel kapcsolatban. Ha érdekel, itt elolvashatod:
deansdale.blog.hu/2021/11/10/vilagvege_kozben_no_time_to_die/full_commentlist/1#c41033468

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2021.11.27. 18:09:18

@Frederick2: Elolvastam. Jaaaaaaaaaaaj!!!
Én nem vagyok ilyen megengedő. Ezt a Malek fazont amúgy bírom, de itt pocsék. Persze, mindenki pocsék. Daniel Craignek pedig kibaszott szarul áll az öregség. Voltak vágások, ahol iszonyatosan fonnyadt a bőre. Az operatőr is balfasz volt.
Mondom, ez nem egyszerűen a legszarabb Bond-film volt, ez minden filmek között is pályázhatna a legborzalmasabb címre.
Amúgy a dagadt seggű néger csaj egy rossz vicc akciófilmbe. Rövid a haja, ezért tették be? Nekem a CIA-s csaj bejött, csak mellesleg kicsit fejletlen volt. :-)
Mindjárt megnézem újra Dűnét, mert a 007-es után muszáj revideálnom magam.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2021.12.06. 22:18:22

Megnéztem az Örökkévalókat. Talán nem voltak már elvárásaim, ezért tűnt sokkal jobbnak az itt említett másik kettőnél. S ha nem csatlakoztak volna be a Marvel univerzumba, még a sztori is egész jó lett volna.

Frederick2 2021.12.07. 12:36:22

@Mr Falafel: Nekem rossz élményeim voltak a Marvel filmekkel. Abból a kevésből, amit láttam, egyedül a két Hulk film tudott lekötni. Meg még az első három X-men film.

Mondjuk én elég előítéletes vagyok a szuperhős filmekkel.
grafomanpali.blog.hu/2018/08/28/marvel-szarok_dc-szarok

Kevés filmet néztem manapság. Mondom a pozitív élményeimet.

1, LUCAS: Van Damme elvállalt egy főszerepet egy francia bűnügyi filmben. "Lucas" - amit a magyarok kreatívan lefordítottak "A kidobó" címre. Meglepően jó!

"Szerintem tök rendben van, pláne Van Damme-viszonylatban. Komor, szikár és realista film, nincsenek benne túlzások, sem különösebb életszerűtlenségek. Egy harctereken edzett, kiégett, kemény és egyszerű fazon, aki nem akar mást, mint egy olyan becsületes melót, amihez egyedül ért, és hogy emellett békében felnevelhesse a kislányát. Ám a véletlen közbeszól, így kényszerhelyzetbe kerülve asszisztálni kénytelen a helyi nagymenő pénzhamisító sötét és életveszélyes üzelmeihez." (Interior Lulu értékelése a Port.hu-n)

2, MÁLNA MÁGIA: Időnként próbát teszek ifjúsági filmekkel is. Ez egészen nézhető volt. Szerencsére nem megy át giccsbe.

"A felnőtté válásról szól ez a keserédes film, melyben Monica Shah, a 11 éves kislány saját magát okolja szülei problémáiért. Mikor apja elhagyja őket, anyja pedig mély depresszióba süllyed, a lány saját kézbe veszi az irányítást. Úgy hiszi, ha megnyeri a helyi tudományos versenyt, akkor édesapja visszatér hozzájuk, és családja ismét teljessé válik. Monica azon serénykedik, hogy egy különleges gondozási módszerrel elérje azt, hogy a málnák az erdőben gyorsabban növekedjenek. Végül aztán fel kell tennie magának a kérdést: vajon egy élőlény a gondozásnak köszönheti, hogy felnő, vagy ez szimplán a természetéből adódik?"

3, A BŰN ÁRFOLYAMA: Jó kis politikai krimi, aktuális mondanivalóval.

"Louis Salinger (Clive Owen) Interpol-ügynök és Eleanor Whitman (Naomi Watts) kerületi ügyész-helyettes elszántan küzdenek, hogy leleplezzék a világ egyik legnagyobb befolyású bankját, amely gyanújuk szerint a világ különböző pontjain végrehajtott terrorcselekményeket pénzel. Nyomozásuk során egyre mélyebbre hatolnak egy olyan világba, melyet a kapzsiság, a korrupció és a gyilkosság ural, és rövidesen olyan nemzetközi összeesküvés célpontjában találják magukat, ahol a túlélésben csak egymásra számíthatnak."

Frederick2 2022.08.24. 15:15:45

@Mr Falafel: Szerintem óvakodj az új Predator-filmtől. Hacsak nem akarsz egy jót nevetni. Amikor egy akciófilm vígjátékként működik a bénasága miatt, az elég gáz, nem? A kritikusok mindenesetre elalélnak tőle.

grafomanpali.blog.hu/2022/08/18/egy_jobb_xena_epizod

Ha nem vette el a kritikám a kedved, itt megnézheted. Inkább itt, mint a moziban. :D
onvideo.hu/video/157324024/preda-online-teljes-film-2022/
süti beállítások módosítása