Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

INASOK ÉS BOJTÁROK

2021. március 25. 21:44 - Mr Falafel

Habár nem használom lépten-nyomon, a nevem előtt van egy kis "dr". Sőt! - A "filozófia tanítója" is vagyok. Mindezt pusztán azért tartottam szükségesnek előzetesen elmondani, hogy a saját képzésükbe általában nem túl sok energiát fektető balosok is tudják, merre van az arra.

Az utóbbi években sokat töprengtem azon, hogy a tudományok úgy általában véve miért váltak kínosan dogmatikussá, olykor trogloditává. S végül arra a következtetésre jutottam, hogy ennek egyik holtbiztos oka az angol nyelv.

Már elnézést, de egy mind differenciáltabb kérdéskört olyan nyelven megvitatni, amely nyelv egyetlen szóval száz főnevet, melléknevet és cselekvést ír le, egyszerűen nem lehetséges. Az angol egy végtelenül primitív nyelv, és semmi kétségem afelől, hogy a nyugati civilizáció rövidesen bekövetkező bukásával együtt tűnik el a tudomány világából.

Az angol nyelv tökéletesen alkalmas arra, hogy a hétköznapi kommunikációt - a közemberek egymás közti kommunikációját - elősegítse, ám pont ennyire alkalmatlan bonyolult gondolatok megfogalmazására.

Azok a pállottszájú kommunista senkik, akik most fel vannak háborodva Orbán Viktor régies szóhasználatain, nem tudják, hogy a hun Atilla latin műveltégű ember volt és természetesen anyanyelvi szinten beszélte a latint, mert a fajtájuk közt tudósként emlegetett vetőgépszerelők, - mint Glatz Ferenc, például - egy makogó félmajomként írták le.

Elődeinknek, a hunoknak udvarában az előkelők és tudósok latinul beszéltek, a köznép pedig egy egyszerűbb keveréknyelven, miközben saját nemzetségük nyelveit is megtartották. A hunok közt tehát 3-4, de akár 5 nyelv is élt egy időben. Ezt a legautentikusabb forrás, Priscus rétor is megemlíti.

Ezekből a TSZ-traktorosokból lett akadémikusok és egyéb tudósfajták ma sem adják alább a magyargyalázásban, most éppen csodálatos magyar kultúránk nyelvét degradálják. Azt a nyelvet, amelyik a világon egyedülálló módon képes egyetlen élőt és élettelent, érzelmet és cselekvést több tucatnyi szóval leírni.

A jogtudomány művelőinek egy csoportját ügyvédeknek hívják. A mesterséget éppen tanuló, de már végzett jogászokat pedig bojtárnak. Úgy mondják, ügyvédbojtár. A bojtár szó eredeti jelentése a magyar nyelv értelmező szótára szerint „nyájat, csordát, ménest legeltető pásztor mellett segédkező legény(ke)”. Bár én nemzetközi jogász vagyok, nem ügyvéd, akár fel is háborodhatnék azon, hogy iskolázatlan mezőgazdasági munkáshoz hasonlítgatnak minket.

Na, igen, csakhogy én nem TSZ-traktorosból vagy vetőgépszerelőből avanzsáltam elő tudóssá! S ha egy-egy, - általam ismert vagy éppen barátomként tisztelt - kiváló jogtudósra gondolok, büszkén vállalom, én hozzájuk képest kisinas vagyok, és boldogan lennék a bojtárjuk. Persze, nem vagyunk egyformák. Én a tanulást egy holtomig tartó folyamatként tartom nyilván, ezért egész életemben inas vagy bojtár maradok, Isten akaratából.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy egyes szavaink kikophatnak a mindennapi használatból, s akkor rájuk aggatják a „régies” vagy „régies szóhasználat” titulust. Ilyenek az inas és a bojtár szavaink is. Az orvosgyakornok mai neve rezidens, az ügyvédbojtáról pedig ügyvédjelölt lett. Ám azt állítani, hogy a régies szóhasználattal bárkit is meg lehet sérteni, iskolázatlanságra, intellektuális deficitre utal.

Hogy ez a baloldalon általános, az engem nem lep meg, mert én eleve egy kóros elmeállapotnak tartom a baloldaliságot. Szóval, nem, nem Orbán a bunkó, hanem azok, akik a magyar nyelv sokszínűsége, ízessége alkalmazását felróják neki.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5516479816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2021.03.26. 12:49:12

primkó bolsi söpredék.

jo poszt. köszi.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2021.03.26. 12:51:26

egyebkent meg ezek a magyartalanito akademia tagjai allitjak, a 2 millio szobol allo nyelvunket jovevenyszavakbol kaptuk. igy irnak a jovevenyek nekunk tortenelmet, es nyelvet. igaz h van sajatunk, nem baj. ok irnak egyet.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2021.03.26. 19:52:51

@FILTOL: komolyan mondom, ezek annyira kretének, hogy az elképesztő. Nem, nem gondolom, hogy gazemberek. ezek tényleg csupán végtelenül buták. Havas "tanárúr" például autószerelő volt, a műhelyből vették ki, mert olyan szép neve volt (Rokobauer). Egyszer beleolvastam az egyik könyvébe. Komolyan nem akartam elhinni, hogy ez bárkinek is tetszhet. Egy igazi műveletlen proli szánalmas próbálkozása volt.
A lényeg az, hogy a baloldal tudósai - kevés kivétellel - frusztrált buta prolikból lettek. Ezért választottak maguknak mindig úgy utódot, hogy az náluk is hülyébb legyen.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2021.03.27. 19:59:00

@Mr Falafel: Mező Gábor cikkeit amulva olvasom hetrol hetre. A garazsmester, meg az impexes nagykovet csemeték, Geszti Petik és BorosBocskorosok...

Frederick2 2021.06.26. 09:31:19

@Mr Falafel: Ebbe kukkants bele! Hogy ez az ál-értelmiségi mennyi sületlenséget összeír a szexualitás témájában, ámulat! Ez már nem is ember, hanem valami földönkívüli.

Mit csinál a tőke az ágyban, és miért van szükség kritikai szexológiára?
merce.hu/2021/03/14/mit-csinal-a-toke-az-agyban-es-miert-van-szukseg-kritikai-szexologiara/
süti beállítások módosítása