Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

TUDOMÁSUL KELL VENNI

2020. december 12. 21:33 - Mr Falafel

„Tudomásul kell venni, hogy itt tartunk” – mondta Danyi Gábor a magyar női kéziválogatott egyik szövetségi kapitánya. Igen, az „egyik”, mert mi akkora sportszerető – és sporthoz értő - nemzet vagyunk, hogy nekünk szövetségi kapitányból és kettőnk van, mi több, Görbicz Anita személyében még egy „tolmácsunk” is pluszban. Nem, ez nem irónia, ez maga a tény. A két kapitány és a csapat között közvetítő, koordinátor szükséges.

Hogy a szegény, félszegen mosolygó Görbe e koordinátori tisztet milyen magas szakmai szinten képes betölteni, azt nem tudjuk, de nem szeretnék pusztán egyetlen nemzetközi eseményen lehozott terített betliből ítélni. Különösen úgy nem, hogy a jelenlegi hazai női kézilabdában egy ilyen villámhárító koordinátorra igen nagy szükség van.

Történt ugyanis, hogy a két esküdt ellenség rivális klub, a Győr és a Fradi csúnyán összekülönböztek két válogatott játékosnak az FTC-ből a Győrbe történő igazolása kapcsán. Valami nevenincs Fradi szakosztályi vezetőcske tett ezzel kapcsolatban egy dörgedelmes nyilatkozatot, amelyben az átigazoló Háfra Noémi és Schatzl Nadine kvalitásait igyekezett kisebbíteni.   

Háfráról az alábbiakat mondta:

„Háfra Noémit gyerekkora óta nevelgettük, komoly szintre ért, és olyan életút állhatott volna előtte, mint Kökény Beatrixé vagy Szucsánszki Zitáé, hozzájuk hasonlóan a Fradi ikonjává válhatott volna, ezért furcsa és fájó számunkra, hogy nem szeretett volna maradni, de el kell fogadnunk, hogy ez már más világ, hogy ez már nem mindenki számára vonzó.

Sajnos én már elég idős vagyok ahhoz, hogy emlékezzek Kökény Bea kvalitásaira. Háfra már most értékesebb nála. Kökény pedig sohasem ért Radulovics, Gódorné vagy akár Görbe nyomába sem. Háfrának erre komoly esélye van, illetve lenne. Különösen, ha a Danyi-Elek vesztesduót elhajtják, mint a nem kívánt magzatot.

Mert mi is történik most a magyar női kézilabdaválogatottnál? – nincs egyetlen válogatottunk, hanem két, egymással konfliktusban álló fél rész van. Aki szerint így bármit is meg lehet nyerni, az nemhogy a kézilabdához, a csapatsporthoz nem ért, de komplett idióta. Őőő, ki is a kézilabdavezér? – Bizony, dr. Kocsis Máté. Akit, mint politikust kedvelek, de a sporthoz nem ért. Jól láthatóan nem ért.

Ezen mit sem változtat, hogy alelnökként két valódi ikon, Pálinger Katalin és Nagy László segítik a munkáját, de az elnökségben szerepel az a Radulovics bojana is, akit én a valaha volt legnagyobb magyar női kézilabdázónak tartok. Ott vannak az elnökségben még olyanok, mint a királynő, Görbicz Anita, Marosi Laci és Kirsner Erika. Szóval, nem akárkik.

Na, most akkor hogy a jó büdös francban asszisztálnak ahhoz, illetve rosszabb esetben javasolják azt, hogy a két ősellenség kapitánya együtt irányítsák a válogatottat?

Eszem megáll! Elek az öltözőben csúnyákat mond a győri lányokról, Danyi meg a Fradista hölgyekről. Holt biztos! Megy a csipkelődés. A lányok, akik a kapitányukra, mint apafigurára tekintenek, akaratlanul is elkezdenek ellenszenvet érezni bajnokságbeli ellenfeleik iránt, így a korábbi egészséges rivalizálás gyűlöletbe csap át, ami a nemzeti válogatottnál csapódik le, s aminek mi, nézők, drukkerek isszuk meg a levét. Mert nehogy már egy Fradis lánynak az ellenség kapitánya dirigáljon, aki nem is valódi kapitány, mert azzal gárdával bárki BL-t nyerne, stb! És fordítva is.   

Amikor az EB előtt megkérdezték Danyit, hogy nem jelent-e majd problémát Háfra és Schatzl átigazolása kapcsán felcsapott negatív érzelemhullám, azt felelte, ők ezt megoldják. Hát, jelentem, nem oldották meg!

Még akkor is, ha egy profi sportoló rendkívül fegyelmezett, egyrészt érzékeny nőkről van szó, másrészt a feltoluló adrenalin olyan lelki, tudattalan folyamatokat indít el, vagy épít mentális gátakat, hogy az a csapatösszhang rovására megy. Ennek leképeződését láthattuk a válogatott valamennyi meccsén.

Kimondhatjuk, a Danyi-Elek duó megbukott. Nem kicsit, nagyon!

Ezzel a két fickóval tovább érdemi munkát folytatni lehetelenség. Meg kell köszönni nekik és eltanácsolni őket klubjaikban végzett teendőikhez. Természetesen sok sikert kívánva a munkájukhoz.

Jó, de ki legyen helyettük? – merül fel a kérdés sokakban. A válasz egyszerű: bárki és akárki. Ebből, a szuperklasszis fiatalokból álló keretből a háromlábú kutyám is többet tudna kihozni.

A tréfát félretéve, itt A NÉV: Golovin Vlagyimir.

Mi, aki szeretjük a kézilabdát, pontosan tudjuk, ki ő. 2018-ban junior VB-t nyert Háfráékkal, majd egy évre rá junior EB-t. Az MTK női kézicsapatának kapitányaként olyan bravúrokat könyvelhet el a kis klubbal, mint a tabella éllovas Siófok legyőzése. Az MTK jelenleg a 6. helyen áll a bajnokságban.

Golovin mester nagyon érti a fiatal lányok lelkét, éles szemmel látja az egy-egy játékosban rejlő lehetőségeket. Mindig csendes, szerény, mégis odavonzza a figyelmet. Meggyőződésem, az ő kezei alatt nem vesznének el ezek a tehetséges fiatalok.

Ám neki sem lenne könnyű feladata. Íme Szöllősi-Zácsik Szandra nyilatkozata a németek elleni vesztes meccs után:

„Ennyi hibával nem fogunk mérkőzést nyerni. Pedig most már nincs más választás a románok ellen, mert lelkileg már borzasztó, mennyire mélyen vagyunk. Össze kell magunkat szedni!”

S akkor lássuk a 2018-as junior világbajnok csapat tagjait:

Binó Boglárka, Faluvégi Dorottya, Fodor Csenge, Giricz Laura, Háfra Noémi, Hlogyik Petra, Hornyák Bernadett, Horváth Laura, Kácsor Gréta, Klujber Katrin, Kuti Bettina, Lakatos Rita, Márton Gréta, Pásztor Noémi, Pénzes Laura, Suba Sára, Szabó Kitti, Tóvizi Petra.

és a 2019-es junior EB-győztesekét is!

Albek Anna, Arany Rebeka, Bánfai Kíra, Herczeg Lili, Kácsor Gréta, Kellermann Dóra, Kuczora Csenge, Pál Tamara, Schatzl Natalie, Simon Armilla, Stranigg Zsófia, Szabó Dóra, Szilovics Fanni, Tóth Nikolett, Vámos Petra, Zsiborás Luca.

Végezetül vessük össze e két névsort a mostani válogatott kerettel:

Bíró Blanka, Janurik Kinga, Szikora Melinda, Triffa Ágnes, Faluvégi Dorottya, Lukács Viktória, Csiszár-Szekeres Klára, Klujber Katrin, Tomori Zsuzsanna, Kovacsics Anikó, Lakatos Rita, Tóth Eszter, Pásztor Noémi, Tóvizi Petra, Helembai Fanny, Háfra Noémi, Kácsor Gréta, Szöllősi-Zácsik Szandra, Márton Gréta, Schatzl Nadine.

A korábbi junior győztesek neveit kiemeltem a jelenlegi válogatott keretben. A fele!!! És ez mond el pontosan mindent a Danyi-Elek párosról. Olyan károkat okoztak rövid idő alatt, amelyeket csak nagyon gyors és kiemelten szakmai döntésekkel lehet orvosolni.  

Danyi Gábor, Elek Gábor, ti vagytok a leggyengébb láncszem. Távoznotok kell!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4316334692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2020.12.12. 21:52:25

Van bárkinek infója, miért tűntek el a számlálók, miért nem lehet megosztani, stb?

élesi 2020.12.15. 10:42:44

Nemrég tudatosult bennem, hogy amikor Kökény Bea Fradi-családról beszél, akkor azt szó szerint érti. Képes volt lenyilatkozni, hogy Elek Gábort a pedigréje teszi alkalmassá a vezetőedzői poszt betöltésére, hiszen mindkét szülője fradista. (Nem mellesleg a felesége a csapatkapitány, ami — ha én lennék a Fradi elnöke — már önmagában elég lenne ahhoz, hogy kirúgjam.) Persze ez nem meglepő kijelentés, hiszen Kökény édesapja is a Ferencváros labdarúgója volt, (többek között) ezért van ő is pozícióban. Méghozzá elég magas pozícióban ahhoz, hogy rezzenéstelen arccal mondhassa bele a kamerába: „Mi itt fradizmusra neveljük a fiatalokat.” Talán inkább profizmusra kellene. De hagyjuk is a Fradit, most a válogatottról van szó!

Sajnos nemcsak Kocsis Máté nem ért a kézilabdához, hanem a Pálinger-Kirsner kettős sem. A mi Katink, aki idehozta nekünk a kopasz dán hobbigolfozót, és sokáig anyatigrisként védte a Mocsai és Zsiga vezette lincselő hordától, az IHF-fel szemben már nem volt hajlandó kiállni a jogtalanul megbüntetett addigi lieblingje mellett, és annak kirúgása közepette mintegy mellékesen bejelentette, hogy ő most — a női szakág felelőseként — nem ér rá a női válogatottal foglalkozni, mert gyereket vár. Szerinte egyébként a két Gábor párosa lenne az egyedül üdvözítő megoldás, de tényleg hagyják már őt békén, most babázik. (Persze le nem mond.) A helyét ideiglenesen átvevő gauleiter az a Kirsner Erika lett, aki — Kökényhez hasonlóan — egyik bravúros nyilatkozatot teszi a másik után. Szerinte azért kellett a Ferencvárosnak indulnia a BL-ben a Siófok helyett, mert „ez a válogatott érdeke”. Csak akkor tudnám, miért hivatkozik Elek Gábor már október-novemberben a játékosai kimerültségére, mint a gyenge teljesítmény okára? Biztos, hogy kell nekik az a BL? Biztos, hogy készen állnak rá? És ha úgy is kipurcannak két hónappal az idény kezdete után, hogy a víruspánik miatt a meccseik fele elmaradt, biztos, hogy rájuk kell épülnie a válogatottnak?

Golovin kinevezését a legmesszebbmenőkig támogatnám. Ő a szovjet kézilabdakultúrában nevelkedett, ami a maga korában egyértelműen a legjobb iskola volt. Ott nem voltak kistérségi világsztárok. Ő egyesíti magában Trefilov tudását és a skandináv edzők türelmét, higgadtságát. Az az ember egyszerre árasztja magából a szakértelmet és a nyugalmat. Érdemes meghallgatni az időkéréseit, és összevetni azokat a Danyi-Elek-Görbicz trió tragikomédiájával. Plusz Golovin nem egy mezei tornatanár vagy melós a százhalombattai kőolajfinomítóban, és nem is egy kiöregedett, szélre száműzött egykori irányító, hanem valódi kézilabdaedző, akire a játékosai felnéznek.

Sajnos épp ezért fogják mellőzni. Ő kívülálló, nem a mocsaizmus kontraszelektált produktuma, és nem is viking, akikbe Pálinger bele van szerelmesedve. (Ez utóbbi vonzódást mondjuk nem értem. Katika dániai kiruccanása nem volt éppenséggel egy diadalmenet.) Mindegy, legalább a rácok után az oláhokat is megvertük. A két zseninek persze semmi köze ehhez.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2020.12.15. 21:38:34

@élesi: Hú, ezt jól odatetted! Nem találok hibát vagy vitatni valót benne.

Egyszer, nagyon-nagyon régen meghívtak az új 3-as BMW bemutatójára. Ott jöttek kézen fogva Vujity Tvrtko és Pálinger. Trutymónak akkoriban szült a felesége. Csóváltam a fejem, de nem az én dolgom. Ennek ellenére mindig nagyra becsültem Pálingert a sportteljesítménye miatt. Nem voltak ismertek előttem fenti nyilatkozatai.

Anno sokat szidtam Laurencet és Mocsait az ezüstök miatt. Na, hát attól jó messzire kerültünk! Nekem Németh András maradt meg, mint első lúzeredző. Annak mindenre Kirsner volt a megoldása. Nem is voltunk sehol. Ennek ellenére Kirsner elnökségi tagsága nálam pozitívum volt (eddig).

Nem ismerem Éles Józsi vagy Kovács Péter emberi kvalitásait, de mindkettő ott van a valaha volt legjobb magyar kézilabdázók top ötösében. Miért mellőzik őket?
Nekem a nőknél Radulovics az istennő. Láttam játszani Gódornét és Sterbinszkyt is, mégis Bojana. S nem azért, mert kétszer is a világ legjobbja volt, többszörös torna gólkirály. Mindeközben azt látom, hogy Farkas Ágit és Kökényt istenítik. Hú, de rühelltem őket mindig! Rajtuk ment egy olimpiánk is például. Ha ők nincsenek, Sidney-ben simán olimpiaibajnokok vagyunk.

Igen, én is azt látom, hogy Golovin esélytelen. Ha jövőre az MTK-val verné a Győrt, akkor sem volna egy mákszemnyi esélye sem. Nem az ő kutyájuk kölyke. Marad ez a két majom. nézd meg, most is mit csinálnak! Áááááá!

élesi 2020.12.16. 12:06:28

@Mr Falafel: Pálingernél nincs túl magasan a léc, ha egyáltalán csak szóba állt azzal a nyomorulttal. Gondolom, ezért nem támaszt elvárásokat a női válogatottal szemben sem.

Laurenczet állandóan hülyézték meg hímsovinisztázták, pedig mindenben neki volt igaza. Ő egyszerre volt a kézilabda Csurkája és Torgyánja. Utálták, megpróbálták nevetségessé tenni, de valahogy mindig az ő jóslatai váltak valóra.

Mocsait egyértelműen a magyar kézilabda legnagyobb kártevőjének tartom. Radulovics — aki nekem is nagy kedvencem volt — Mocsainak köszönheti, hogy nem lett sem olimpiai bajnok, sem világbajnok. Az két megnyert döntő volt, ráadásul Bojanát pont abban a két esztendőben (2000-ben és 2003-ban) választották meg a világ legjobbjának. Rajta nem múlott. Farkas Ági ellenben borzalmas volt Sydney-ben és Zágrábban is. De Mocsai tartotta őt a pályán.

Németh András közepes edző, de ellentétben legtöbb szaktársával tud késsel-villával enni, beszél idegen nyelven, értelmes, jól nevelt gyerekei vannak. Nem ő a megváltó, de legalább kárt nem okoz.

Élesről nem sokat tudok, Kovács Pétert viszont azért nem szeretik a mocsaisták, mert nem fél szóvá tenni, ha valami hülyeséget/gazemberséget lát. Nem véletlen, hogy Golovin előtt ő volt az, aki utoljára vb-döntőig vezette a junior női válogatottat. Ott tűnt fel Görbicz, Mehlmann, Nagy Ivett, stb. Ők már nem tartoztak a világelithez, de legalább nem kellett szégyenkezni miattuk. Amit viszont ezen a mostani Eb-n műveltek a mi szép leányaink, az arcpirító.

Olvasom a hozzászólásokat az nso-n, ahol több elmeháborodott kommentel, mint a Reakció/Mandiner blogon 10-12 évvel ezelőtt, és sokkol, de sajnos kénytelen vagyok egyetérteni velük. Ez pedig ijesztő...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2020.12.18. 22:48:20

@élesi: Ezt találtam ma:
SZÓLJON HOZZÁ!
Sajnos ki vagy tiltva 2021-01-13 21:51:00-ig, mert Elektől arra várnék magyarázatot, mit műveltek Háfrával. Mert olyan nincs, hogy hirtelen elfelejtett játszani. Vajon a fradi ügyvezetőjének dehonesztáló nyilatkozatán túl is érték atrocitások a kislányt? Holtbiztos! Trógerek!

Évente 5-6 alkalommal szólok hozzá az NSO posztjaihoz, nem többször. És most egy ilyenért tiltanak 30 napra!!!
persze, ezzel meg is válaszolták a kérdésemet.

Mindeközben Danyi kijelentette, hogy eszük ágában sincs feladni, tovább züllesztik a női kézilabdát. Röhej.
süti beállítások módosítása