Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A FACEBOOK ALKONYA

2017. július 01. 17:12 - Mr Falafel

Amikor anno (1999. december) elkezdtem az internetet használni, mindösszesen talán három valamirevaló portál létezett, amely közösségi médiaként funkcionált. Az Index, az Origo és az RTL Klub.  Akkoriban ezeket a virtuális közösségi tereket fórumnak hívták. Tulajdonképpen pontosan olyanok voltak, mint a mai blogok, csak mindennek más neve volt. Akkor topikok voltak és hozzászólások (hsz-ek), ma poszt van és kommentek. Akkor is voltak moderátorok, mint most, csak akkoriban a politikai és közéleti topikokban szabadabb, szabadosabb – de legfőképpen őszintébb - volt a szólás.

Én az RTL Klub „politika, közélet” rovatának topikjaiban edződtem. Kemény véleményszamurájok vívták ott napi csatájukat. A szavak vágtak, mint Miyamoto Musashi pengéje, de volt egy kódexünk, amihez tartottuk magunkat. És működött. Olyannyira, hogy a rovatban a véleményüket ütköztetők rendszeresen, havonta egyszer összejöttek egy sörözésre. Ezeket hívtuk fórumos buliknak. Egy-egy alkalommal 30-40 fő ült közös asztalhoz, fiúk-lányok vegyesen, jobb- és baloldaliak együtt. A hangulat frenetikus volt. Teljesen lényegtelen volt, hogy két buli között ütöttük-vágtuk egymást, ahogy csak tudtuk, a fórumos bulin a csörtéinken hihetetlen jókat röhögtünk.

Az esemény híre eljutott RTL Klub szerte, mások is felfigyeltek rá, hogy a „politika, közéletesek” milyen jól szórakoznak, és ennek hatására egyéb rovatok lakosai is el-eljöttek közénk. Hiába volt kiírva, hogy „Mélyvíz, csak úszóknak!”, csábító volt a légkör. S miután egyre többet foglalkoztak velünk, továbbá úgy érezvén, hogy mindez az övéké is, elkezdték a saját világlátásukat propagálni.

Itt lett vége az RTL Klub fórumának. Mert az RTL-en futó szappanoperák rajongói más anyagból gyúródtak, mint a közéletis szamurájok. Minden riposzttól szívszélhűdést kaptak és azonnal rohantak a moderátorhoz. A modi meg kénytelen volt szankcionálni minket. Amikor aztán egyik, a bulikra rendszeresen eljáró sorozatrajongó benyalta magát moderátornak az RTL-nél, első dolga volt kivégezni a „politika, közélet” rovatot. Minket, a szamurájokat addig szekált, amíg önként nem távoztunk az RTL-ről. Az eredmény az lett, hogy az RTL fórum lehúzta a rolót.

Sokan az egyre elszaporodó blogokban kerestünk menedéket, több-kevesebb sikerrel. Szétszóródtunk, évekig nem hallottunk egymásról. Nagyobb létszámban a közösségi média legfejlettebb és legszervezettebb formája, facebook hozott minket újra össze.

Régi ismerősök, gyerekkori barátok, volt osztálytársak találhatnak itt egymásra, elveszettnek hitt kapcsolatok élednek újjá. Nem ez a facebook egyetlen előnye, pozitív tulajdonsága, bár kétségtelenül talán a legfontosabb. Viszont, ami számomra igazán csábítóvá tette, hogy megszünteti az időbeli és térbeli távolságokat. Időveszteség nélkül tudok kommunikálni tőlem több ezer kilométerre lévő emberekkel felmerülő költségek nélkül.

A facebook tájékoztatást ad ismerőseim, barátaim és családtagjaim hogyléte felől, beszámol mindennapi tevékenységeikről, az őket érintő történésekről. Mindezt egy olyan kommunikációs környezetben, amelybe bármikor bekapcsolódhatok és kínos búcsúzkodások nélkül léphetek ki. A facebook rohanó világunkban visszaadja az egymás iránti figyelmet, a másik ember élete iránti érdeklődést, jelentősen csökkenti a már-már aggasztó közönyt az emberi kapcsolatokban.    

S amit még kiemelnék, mert ugyancsak jelentőséggel bíró körülménynek tartok, hogy olyan emberekkel ismerkedhettem meg az itt folytatott diskurzusok során, akikkel más körülmények között sosem találkozhattam volna, és akik nagyszerű, tiszteletreméltó emberek. Sokszor érzem úgy, hogy dekadens, meghasonult társadalmunkban ők a remény, hogy nincs veszve minden.

Teszi mindezt úgy, hogy sosem volt szándéka valami jót és hasznosat tenni. Megalkotójában a jóindulat és becsület szikrája sincs meg. Van egy mondásunk. a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Talán ennek analógiájára mondhatnók, a facebook az alantas szándékkal kikövezett út egy egészségesebb emberi kapcsolatokat ápoló világ felé.

S onnan tudom, hogy ezt nem csupán én látom így, hogy elkezdődött a facebook szétverése, mégpedig annak működtetői által. Partikuláris (helyi, országonkénti) és globális szinten egyaránt. Ugyanis az aljas indíttatások generálta gondolkodásmód sosem fogja elfogadni, hogy különböző világnézetű emberek a közösségi kommunikáció véleményeket ütköztető, sokszor iszapbirkózásra emlékeztető helyzeteiben egymáshoz edződjenek, s ezáltal tisztelet és tolerancia, sőt elfogadás alakuljon ki.

Ugyanis, amint ez megtörténik (és már megtörtént!), az „oszd meg és uralkodj!” elvéből egyenesen következő végeláthatatlan és kibékíthetetlen konfliktusok generálta (pénzben is mérhető) hatalmi haszon elvész. Ezt nem hagyhatják, és nem is hagyják. Kihasználva a szervilis kisembernek a világnézetét befolyásoló hatalomba való törleszkedését és frusztrációja táplálta irigységét, módszeresen verik szét ezt a nem várt módon egységessé, elfogadóvá és a másik ember sorsa felől érzékennyé váló közösséget.

Amikor hallottam, hogy meghirdették az álhírek elleni határozott fellépés hadműveletét, azonnal tudtam, hogy jó balliberális módjára álhírnek azt fogják nevezni, ami az orrvérzésig propagált világnézetükkel ellentétes. Nem is rejtették véka alá, hogy az állítólagos orosz álhírterjesztő oldalakat lövik le. Ma orosznak, oroszbarátnak neveznek minden olyasmit, ami ellentétes a szélsőbaloldali-neoliberális elvekkel. (Pfúj, elvnek nevezem az elvtelenséget!)  

Mindeközben a baloldali és neoliberális propagandát toló kamuportálokat ajánlják a facebook lakóinak figyelmébe. Naponta több ilyen oldalt ajánlott nekem is a facebook, én pedig mindet letiltottam. Jött is a kérdés tőlük, hogy miért. Innentől szépen belistáztak engem, és belistáznak mindenki mást is, aki úgy jár el, mint én, aki úgy gondolkodik, mint én.

Senki nem tudna nekem mondani egy olyan ajánlást, amelyben a közösségi média egy konzervatív, keresztény jobboldali portált propagált volna. A facebook az érdeklődési körünk tekintetében kizárólag a vásárlási szokásainkat, tehát gazdasági vonatkozású érdeklődésünk sokszínűségét támogatja, ösztönzi. Világnézetünkkel kapcsolatban csupán a sokszínűségre (pluralizmus) hivatkozva uniformizál.

Mára ebben odáig jutott, hogy a keresztény és/vagy konzervatív, nemzeti érdekeket preferáló világnézetet tűzzel-vassal irtja. Teszi mindezt olyan stílusban és eszközökkel, amely a baloldalinak nevezett gondolkodásmód másfél százados létezése alatt mindig ugyanaz volt.

Oriana Fallaci, a neves olasz író, publicista és filozófiai gondolkodó a következőket mondta a baloldalról:

„A Baloldal nem világi. Öltözzön bár feketébe, vörösbe, zöldbe, fehérbe vagy sokszínűbe, a Baloldal vallásnak számít. Felekezeti jellegű. Abban az értelemben, hogy olyan ideológiából fakad, aminek vallási természete van, vagyis olyan ideológia, ami Abszolút Igazságként tünteti fel magát. Egyik oldalon ott a Jó, a másik oldalon a Gonosz. Egyik oldalon a Jövő Napja kel fel, a másik oldalon koromsötét.”

„Az Iszlámhoz hasonlóan azt tartja, hogy olyan Istene van, aki a Jónak és az Igazságnak a letéteményese. Az Iszlámhoz hasonlóan soha nem ismerné el a hibáit és a tévedéseit. Tévedhetetlennek tartja magát, soha nem kér bocsánatot.

Az Iszlámhoz hasonlóan olyan világot követel, amit a saját képére és hasonlóságára formál át, olyan társadalmat, ami a prófétájának, Karl Marxnak az igéjén épül fel. Az Iszlámhoz hasonlóan rabszolgává teszi a saját híveit, megfélemlíti őket, akkor is ostobává teszi őket, ha amúgy értelmesek lennének. Az Iszlámhoz hasonlóan nem fogadja el, ha másképp gondolkozol, és ha másképp gondolkozol, semmibe vesz téged. Lejárat, eljár veled szemben, megbüntet, és ha a Korán, vagyis a Párt megparancsolja, hogy lövessenek le téged, akkor lelövet.”

S hogy mennyire igaza van, ma nem látunk mást, mint, hogy a övéktől eltérő világnézettől babonásan rettegő, azt ádáz dühvel elutasító baloldal az iszlámot választja szövetségesül, attól remélve világnézeti ellenfeleinek megsemmisítését, az általuk irányított társadalom összes problémájának megoldását. Még csak véletlenül sem a velük azonos kultúrában élő, ám másképpen gondolkodó, más értékpreferenciák mentén cselekvő emberekkel keresik a közös nevezőt!

Aki élt a magyar szocializmusban, az még emlékszik rá, hogy az akkori politikai vezetés szintén iszlamista terrorszervezetekkel (például Palesztin Felszabadítási Szervezet – PFSZ) és azok vezetőivel ápolt baráti – mit baráti, testvéri! – viszonyt. S emlékszik arra is, - amit ma szintén át kell élnünk – hogy az emberek lehajtott fejjel összesúgva mertek csak beszélgetni közéleti témákról, ha egyáltalán mertek.

Ahogy egy korábbi írásomban a jelenlegi nyugati demokráciával kapcsolatban már megfogalmaztam, „Bevonult hozzánk nagy csinnadrattával Nyugatról, ami tőlünk lopakodott ki hozzájuk.” Bizony pontosan ugyanaz a nyomasztó légkör uralkodik el mindenhol, amit a szocializmus vérgőzös időszaka hagyott maga után. Az a nyugati demokrácia, amiért úgy odavoltunk a 80-as években, sehol nincs. Nyomokban sem!

Van egy bizonyos gazdasági jólét, amely mindig optimistábbá teszi az embereket, mint az indokolt volna. Miközben a társadalom morális váza szép lassan (vagy nem is olyan lassan) szétporlad. Ami elkerülhetetlenül kihat aztán a gazdasági folyamatokra.

Rövid intermezzo: A közgazdaságtan tudománya elvileg a matematika és a szociológia házasságából született. Most akkor megkérdezném: ha ezt a baromságot tudománynak nevezik, akkor a társadalmi folyamatok következményeivel miért nem képesek kalkulálni?    

A válasz magától értetődő: mert a liberális gazdaságpolitika éppen a baloldalisága okán képtelen a társadalmat annak komplexitásában látni, csakis a saját világnézetéből fakadó társadalmi mozgásokkal kalkulál.

E dogmatikus elvakultság eredménye, hogy Svédország mindössze két év alatt több mint tíz pozíciót veszített a világ leggazdagabb országainak listáján. S ma is mi a legsürgetőbb teendő a liberális svéd országvezetés számára? – Hogy a közoktatásban tilos legyen kimondani az „ámen” szót. A tilalom megszegői ellen külön hatóságot hoztak létre, amelyik járja az intézményeket (iskolákat, óvodákat) és kíméletlenül lecsap minden törvényszegőre.

El tudjátok képzelni, milyen világ az, ahol a szabad vallásgyakorlás csak akkor szabad, ha a balliberálisokkal szövetséges muszlimokról van szó, az európai kultúrát megteremtő kereszténység vallásgyakorlása viszont tilalmas? Nem véletlen, hogy minden, a 60-70-es években született és a disztópiát bemutató irodalmi mű az azokban a társadalmakban uralkodó politikai erőt baloldaliként jellemzi.       

A facebook mára egy nyíltan baloldali-neoliberális nézetű és azt a világnézetet agresszívan terjesztő, a más világlátás megnyilvánulásait korlátozó propagandaportállá lett. Miközben még mindig közösségi oldalként hirdeti magát. Státuszát kihasználva az internetes kommunikáció valamennyi területére kiterjesztette fennhatóságát. Alig találni olyan helyet, ahol ne kizárólag facebook-os profillal lehetne kommunikálni.

Úgy terjeszkedik, mint egy hidra, csápjai mindenhová elérnek. A messenger nevű alkalmazás segítségével korlátozza a privát beszélgetéseket is, ha a nyilvános profilon neki nem tetsző információt tettél közzé. Ez a világ összes országának alkotmányában foglaltakkal ellentétes. A hátrányos megkülönböztetés (diszkrimináció) tilalmát az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény írja elő. A facebook az ebben a jogszabályban foglaltakat sem tartja be. Több pontban is sérti a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvényt.

Egyre többen vagyunk elégedetlenek a működésével. S tekintve, hogy a tendencia mindinkább a hatályos jogszabályok figyelmen kívül hagyása irányában mozog, illetve diszkrimináció egy elviselhetetlenebbé válik, az elégedetlenség nőttön nő. Ennek eredményeképpen új, a facebook-hoz hasonló közösségi oldalak jönnek létre. Az elhallgattatott felhasználók elpártolnak, és bár a balliberálisok ennek nagyon fognak örülni, végül nem lesz kihez szólniuk.

Amikor pedig már csak a nagy liberális egyetértés lesz, nem is nagyon lesz mit mondaniuk egymásnak. Na, onnantól kezdve a reklámbevételek, szponzorációs pénzek eltűnnek, de legalábbis oly’ mértékben csökkennek, hogy ennek a virtuális entitásnak a szervezete sorvadni fog. Úgy fog megszűnni, mint a Heti Hetes, mely múűsor 2002-ben egy választást nyert meg a baloldalnak. Úgy, ahogy megszűnt az RTL Klub Fóruma is, ami elindította kalandjaimat a virtuális világban.

Biztosan van, - elsősorban balliberálisok – aki úgy gondolja, tévedek. Ezt nem lehet kizárni, hiszen emberből vagyok. Ugyanakkor kísértetiesen hasonló jelenségekkel kapcsolatban jósoltam meg anno az RTL fórumának megszűnését is. Az eltérő világnézetekből fakadó vélemények ütköztetésének elmaradása a közösség megszűnéséhez vezet. Ez tudomány. Úgy hívják, dialektika.       

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1212633725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2018.01.19. 20:55:57

www.facebook.com/orbanakurvaanyad/?hc_ref=ARRVwLNG18SkI8uCCH1snl2VAhS1GCOTwMrWfH7eOlJS4QJ66dZPU5mTnoemL7eVs7Y

Csak, hogy meglegyen. Ilyen oldalak millió szám vannak a faszbúkon és sosem tiltják őket. Fura automaták vannak.
süti beállítások módosítása