Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

GENDER AWARD

2017. február 23. 09:22 - Mr Falafel

Itt a nyakunkon a 89. Oscar-díj átadó ünnepség, hivatalos nevén az Academy Award. A televízióban már reklámozzák. Az idén is egy humorista, vagy, ahogy ott mondják, komikus kapta a megtiszteltető feladatot az ünnepség levezénylésére. Jimmy Kimmelnek hívják és állítólag nagyon népszerű. Ez utóbbit megerősíteni nem áll módomban. A tehetségéről többet mondhatnék, de az meg nem nagyon van neki.

Ellenben azt már most elmondhatjuk, hogy házigazdaként egyedülálló produkciót szándékozik előadni. Elsőként választotta ugyanis főtémájául (nyilván sugallatra) a gendert. A gála beharangozó reklámjában ennek jegyében poénkodik is egyet. Íme, a nem szó szerinti felidézése:

…Mondtam, jól el leszünk mi a színpadon az ifjú hölggyel – és a szoborra néz. Valaki mondja neki, hogy a szobor férfi. Honnan tudod? – kérdez vissza és a szoborra néz ismét.

Tehát Oscar mostantól nem férfi, mert az kirekesztő. Lehet kislány is. Miért ne? Hiszen a szobor nem egy termékenységi idol, amin a nemi jelleg általában hangsúlyos szerepet kap. És egyébként is, a szobornak eredetileg nem is volt neve. Aki nem ismerné a sztorit, annak elmesélem.

„Az első díjkiosztón még senki sem tudta a szobor nevét. Oscar végső elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, azután bronzba és takarta be 24 karátos arannyal. Az anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re.”

Szóval, ne lepődjünk meg, de az Oscar név akkor még egy férfit takart. Nem tartom kizártnak, hogy ezt a sztorit a későbbiekben tilos lesz így elmesélni, mert az sérti a nemüket (és eszüket) vesztett genderistákat. Nem is akarom tudni, milyen történetet találnak ki helyette.

Persze, az is lehet, hogy a genderes Oscar is pont úgy megbukik, mint a leszbikus. A gála történetében senki nem égett akkorát házigazdaként, mint a leszbikus Ellen DeGeneres. Akkoriban a magát progresszívként aposztrofáló balliberális világelit azt akarta elhitetni, hogy egy nő már pusztán attól vicces, hogy leszbikus. Kiderült, hogy ez baromság. Igaz, azóta több év telt el, és a hollywoodi (rém)álomgyár a szürreálist lecserélte groteszkre.

Na, most a gender egyik fősodra, transzfeminizmus szerint mind a biológiai nem, mind a társadalmi nem csupán társadalmi konstrukciók, és a megkülönböztetésre szolgáló, a biológiai nemet és a társadalmi nemet elválasztó határvonal önkényesen, kényelmi szempontok alapján került meghúzásra.

Jó, jó, de akkor a nőként anyakönyvezett színészek miért viselnek a nemiségüket kihangsúlyozó ruhákat? Jimmy Kimmel is vehetne nagyestélyit, ahelyett, hogy a troglodita, hagyományos értékrendhez igazodó szmokingban feszít, mint pók a lucernásban. Persze, a legjobb az lenne, ha valami semleges (nem unisex, mert az is a nemekre koncentrál) ruházatot választana mindenki. Egységesen. Lehetőleg egyszínűt, mert a sokszínű is a különbözőség, a másság érzetét keltheti, az meg olyan maradi.

Szerintem az is egy neuralgikus pontja a gálának innentől, hogy a házigazda miként szólítja meg az egybegyűlteket. A „ladies and gentlemen” nagyon otromba lenne ezek után. Svédországban már megoldották ezt a problémát, mert ott a han (fiú) és hon (lány) helyett a hent használják. Angolban is olvastam hasonlót.

I'd say :

Miss --> young woman

Mrs --> older woman

Mr --> man (so Dear Sir or Mr ? )

Ms --> when you don't know whether you're writing to a man or a woman

Esetleg itt:

http://blog.oxforddictionaries.com/2011/11/what-are-mrs-and-ms-short-for/  

Ám ebből még nem tudjuk meg, hogyan köszönthetné illendően Jimmy Kimmel az egybegyűlteket. Arról nem is szólva, hogy milyen gender poénokkal szórakoztatja majd őket. igaz, ezt simán helyettesítheti Trump ekézésével. Én ajánlanám neki Bödőcs Tibor Orbán Viktort gúnyoló repertoárját, hogy ne kelljen a Meryl Streep által a Golden Globe-on prezentált szellemi nihilt felidéznie.  

Egyébként meg, ha jobban belegondolok, ki nem szarja le? A színészek, - kevés kivétellel - drogosok és alkoholisták. Az Oscar-díjas filmek nézhetetlenek. Felőlem úgy szórakoztatják egymást, ahogy akarják, számomra ők az emberi faj elkorcsosult példányai, semmi több.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6912284377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása