Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

A TUDOMÁNYVALLÁS TANAI I.

2016. november 23. 21:39 - Mr Falafel

 

GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS

 

Globális felmelegedésnek a Föld átlaghőmérsékletének emberi tevékenységből fakadó emelkedését nevezzük. Folyamata során emelkedik az óceánok és a felszín közeli levegő hőmérséklete, amely a tudósok szerint globális éghajlatváltozáshoz vezet.  

Akármi legyek, ha a földtörténeti korokban ugyanez a folyamat nem ment végbe megszámlálhatatlan alkalommal az ember közreműködése nélkül is. Naná, hogy muszáj volt szegény éppen regnáló földtörténeti kornak önállóan összehozni azt a globális éghajlatváltozást, hiszen az emberi faj még nem is létezett. Ki tudja, nem azért emelkedett-e ki az ember az állatvilágból, hogy a továbbiakban rá lehessen fogni az ilyen kellemetlen jelenségeket?

Hogy globális éghajlatváltozás egyébként lezajlott akkor is, amikor az ember még csak barlangban lakott és az iparosodásra való hajlama ki sem alakult, az egyetlen klímakutatót sem érdekel. Ezért is nevezik kizárólag a XX. és XXI. századra jellemző ipari társadalmak emberi tevékenységének következményeit globális felmelegedésnek és globális klímaváltozásnak. Minden más hasonló természeti jelenség kizárólag partikuláris értelmezéseket kap, a globális varázsszót nélkülöznie kell.

A tudományvallás egyháza a kanonizációs folyamat során kiválasztotta azon tudományterületek írásos emlékeit, amelyek illettek a kánonba, a többit pedig apokriffá nyilvánította. Innentől tehát minden olyan tudományos értekezés, kutatások eredményeinek publikálása, amely szembe megy a tudományvallás vonatkozó kánonjával, attól eltérő eredményeket propagál, mindörökre elhallgattatik a gyülekezetnek a Tudományisten tiszteletére tartott miséin.   

A Tudomány egyház a világ legbefolyásosabb egyháza. Vallási vezetőik kormányok tanácsadó testületeiben ülnek, irányítják a kulturális teret és üzleti életet, befolyásolni igyekeznek a politikát. Templomaik megtalálhatók a világ valamennyi országának minden városában. Kizárólagosságot szereztek a tanításban, így hittételeik zavartalanul jutnak el a föld valamennyi lakójához.

A Tudományegyház templomaiban folyó tanításra leginkább az jellemző, hogy azok a diákok kapnak elismerést, s ezáltal válhatnak az egyház tagjaivá, akik a legkiválóbbak a hivatalos kánon felmondásában, a kánon imádságainak zsolozsmai zengedelmében, ezáltal biztosítva a kánon örökkön való fennmaradását. Mindazok pedig, akik az egyedüli tanításnak ellenszegülnek, kiátkoztatnak. Páriává lésznek, kiket nem hallgat meg az útszéli kutya sem. A Tudomány egyház nyomorúságossá teszi életüket és ivadékaik életét is.  

A Tudomány egyház rövid ismertetése után nézzük a kétségbe vont kanonikusságú értekezéseket.!

Nagyjából 10 000 éve kezdődött el a Kainozoikumi eljegesedés Würm-glaciálisa utáni interglaciális szakasz. Érthető, nem? A kainozoikum egy földtörténeti kor, „az új élet kora”, a legfiatalabb geológiai kor. Több szakaszra bontható. Az interglaciális egy olyan periódus az eljegesedésben, amikor az éghajlat melegebbé válik. Milyen meglepő, a glaciális pedig az eljegesedés egy hidegebb éghajlatú periódusát jelöli.

A megelőző öt interglaciális szakasz 50–400 ezer évig tartott. Elég tág időintervallum! Ebből is láthatjuk, milyen szeszélyes, láthatóan minden magyarázat nélküli a klímaváltozás. Mindenesetre ez arra utal, hogy minden valószínűség szerint még mindig egy melegedési időszakban vagyunk természetes módon, vagyis emberi beavatkozás nélkül is. Legalábbis, ha az 50 és 400 átlagát vesszük.

Midőn a Tudomány egyház ezen értekezéseket kánonon kívül helyezé, azt a kérdést veté fel, hogy az emberi tevékenység mennyivel gyorsítja az éghajlat melegedését az interglaciálisban, s ez által mennyivel nehezíti az ökoszisztéma felmelegedéshez való alkalmazkodását. Végezetül megállapítá, hogy mindkét kérdésre, - tudniillik gyorsítja-e és nehezíti-e – egyazon válasz adható, mégpedig a miazhogynagyonis.

Na, akkor mi, ateisták matekozzunk!

Tehát volt olyan, hogy 50 ezer évig tartott egy melegebb periódus. A leghosszabb meg úgy 400 ezer évig. Az átlag tehát 225 ezer év. A mostani interglaciális, amiben élünk, nagyjából 10 ezer éve tart. Vagyis emberi beavatkozás nélkül is további felmelegedés várható. Úgy még 200 ezer év.

Mit számít, ha ezen az emberi tevékenység gyorsít? Nem további 150-200 ezer évig lesz felmelegedés, hanem csak… Meddig is? Ki tudja! Erre ugyanis nem ad választ az egyházi kánon. Ahogy arra sem, hogy mit számít, ha most a jeges macinak melege van, ha amúgy is felgyorsítjuk az interglaciálist, utána glaciális jön, vagyis jó nagy hideg, ami meg tetszeni fog a maciknak.

Már, ha megéri szegény mackó! Mert könnyen lehet, hogy nem fogja. Ám ennek nem az ember okozta melegedés lesz az oka, hanem az emberi kultúra terjeszkedése, expanziója. Az egész bolygón gőzerővel zajlik az ökoszisztéma felszámolása, átalakítása, emberi élettérré formálása. Elvesszük az állatok létfenntartásához szükséges területeket, élelemforrásaikat. Gyorsabban kipusztítjuk őket, mint a globális felmelegedés. Illetve így biztosan kipusztítjuk őket, mert úgy kétséges.

Na, de nézzük tovább a nem kanonizált tényeket!

Létezik az úgynevezett geomágneses fordulat is, amely az északi és déli pólus helycseréjét jelenti. A pólusváltás miértje és periodicitása nem tisztázott. Egyesek szerint százezer évente következik be, mások szerint 450 ezer vagy annál is több évenként, de volt már 40 ezer éves periódus is. Sőt, állítólag lezajlott már száz év alatt is!

A legutolsó jelentős póluscserét megelőző párezer évben az ezzel foglalkozó kutatók jelentős instabilitást figyeltek meg a föld mágneses erőterében. A Föld mágneses tere jelenleg gyengül, és ez felgyorsítja az irányváltozást. Vagyis manapság is átélhetünk egy száz évnél rövidebb lezajlású póluscserét. Ezt teljes bizonysággal kijelenteni nem lehet, mert fogalmunk sincs, mi idézi elő a pólusok helycseréjét.

Nem tudom nem észrevenni, hogy a két jelenség időintervallumai nagyjából azonosak. Az egyiknél 50-400 ezer, a másiknál 40-450 ezer év. Egy interdiszciplináris (tudományközi) kutatás kideríthetné, a két jelenségnek lehet-e köze egymáshoz. A bolygó mágneses terének mozgása véleményem szerint előidézhet tartósabb zavarokat is az időjárásban. Akár globálisan is. Miért ne?  

Itt van két elképesztő természeti jelenség, amelyek okaira még csak megközelítően kielégítő válaszokat sem tudunk. Amelyek nagysága és ereje oly mérvű, hogy az ember nevű parányi lény semmilyen hatással nem lehet rájuk. Mégis azt képzelik magukról a Tudomány egyház papjai, hogy Isten munkájával mérhető az ember tevékenysége. Ó, sancta simplicitas!

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3511994196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.23. 21:51:24

Odáig olvastam, hogy "Globális felmelegedésnek a Föld átlaghőmérsékletének emberi tevékenységből fakadó emelkedését nevezzük.".
Ez egy kapitális fasság. Globális felmelegedésnek a globális felmelegedést nevezzük, függetlenül attól, hogy emberi vagy természetes az eredete.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.23. 21:52:47

Ki vagy te barom, csak nem wmiki sokadik reinkarnációja? :(

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.23. 21:55:43

@Hóhér az utolsó barátod: wmikitől elnézést kérek a hasonlatért. Ő is nagy barom, de közelébe sem ér ennek a szellemi prolinak...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2016.11.23. 22:56:01

@Hóhér az utolsó barátod: Wmiki bulizik, pam-pam.

A globális felmelegedés definícióját egy hivatalos globális felmelegedős oldalról loptam. Ezek szerint ilyen butuskák ezek a klímakutatók. Furamód kiemelik, hogy csak az emberi tevékenységre vonatkozik a definíciójuk. Hallatlan!

Deansdale 2016.11.24. 07:34:55

Mielőtt a kommentekre kattintottam már tudtam, hogy ez lesz: érvek nulla, csak fröcsögés. Sokan úgy érzik, ők azért jobbak másoknál, mert "tudományosan gondolkodnak", ami egyenlő azzal, hogy a véleményüket a fősodratú sajtóból veszik mindenféle kritika vagy átgondolás nélkül. Vagyis ők azért okosabbak másoknál, mert birkamód követik a többségi véleményt, aminek a tudományos hátteréről a leghalványabb fogalmuk sincsen. És amikor valaki érvelni kezd a véleményük ellen, azt a személyük (önértékelésük) elleni támadásnak veszik, feldühödnek és mocskolódnak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2016.11.24. 15:06:20

@Deansdale: Á, csak egy rajongóm. A facebook profilomon is posztoltam, ott is betette ugyanezeket a "véleményeket". Szinte szó szerint! Innentől nem is értem, miért adja ki magát olyan személynek, aki nem ismer.

Ma a levegő hőmérsékletét emelő gázokról fogok olvasni innen-onnan. Szerencsére nem kell pusztán az internetre alapoznom, mert a saját könyvespolcomon is van ez-az.

Egyébként személy szerint rettentően unom a klímakutatók dilettantizmusát, az egymás ajnározását, a tények ignorálását a tudomány nevében. Szatirikusnak szánt kis írásom erről akar szólni. Nem állítom, hogy nálam van a bölcsek köve, de azért azon muszáj élcelődnöm, hogy már kizárólag az ember van hatással a klímára, a természet meg alig. Mintha bárki is képes lenne befolyásolni egy átlagban 225 ezer évig tartó folyamatot.

Deansdale 2016.11.24. 15:45:56

@Mr Falafel: Én letöltöttem és elolvastam a kétszáz-valahány oldalas hivatalos jelentést a klímatémában, és sehol egyetlen szóval sem állítják, hogy az ember által okozott klímaváltozás bizonyított lenne. Az egész olyan nyelvezettel van megírva, hogy "valószínűnek tartják", "úgy sejtik", "a kutatók többsége egyetért", stb. Sehol egy bizonyító erejű leírás vagy mérés. Ehhez képest a sajtó elég nagy mellénnyel támad, a netbetyárok meg még inkább.

A folyatatáshoz sok sikert és kitartást, attól tartok ha lesz több komment akkor a hóhér-félék lesznek túlsúlyban :)

Alfőmérnök 2016.11.24. 19:39:02

Azértjó kis bizniszt csináltak ebből (széndioxid-kvóta kereskedelem). Vagy lehet, hogy az egész elméletet csak ezért gyártották?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2016.11.24. 21:08:22

@Alfőmérnök: Jó látni téged! :-)

Mit gondoltál, mire megy ki a játék? A klímakutatás az új bankrendszer. Lassan több pénzt kényszerítenek bele, mint a fegyverkezésbe.

Alfőmérnök 2016.11.24. 21:35:17

@Mr Falafel: Olvasom az oldalt, csak főleg a sportos posztokhoz nem tudok mit hozzászólni.

Amúgy ismered ezt a dean-t? Tényleg egy mazochista, képes TGM- és femináci cikkeket mondatról mondatra kielemezni, kommentálni. :)
deansdale.blog.hu/

Régebben én is meg voltam győződve, hogy az éghajlatváltozás emberi tevékenység eredménye. Olvasgattam Föld Napja alkalmából kiadott könyveket, meg ilyeneket. Ma már szkeptikus vagyok. Főleg mióta egy ismerősöm, aki széndioxidkvóta-bizniszben utazott, fölvilágosított, hogy ez elsősorban nem a környezetvédelemről szól.

Ha lehet egy ajánlásom, a következő poszt szóljon a gender-tudományról. Bár annak áltudományos voltát már sokan leleplezték.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2016.11.24. 22:25:22

@Alfőmérnök: Éppen most olvasgattam Deansdale írásait. Kiválóak. Aristohoz hasonló műveltségű, és ez bejön nekem.

Gender témában azért vagyok óvatosabb, mert mostanában feministákkal spanoskodom. Nagyon jó fej csajok, eltekintve a hülyeségeiktől. Dr. Magasi Ildinek kifejezetten jó a stílusa, amikor ír. Facebook-on, természetesen. Amiket itt írok, mindent kiteszek a face-re is.
Azért elgondolkodom rajta. Van egy barátosném, ő kifejezetten gender-ellenes. Majd gyűjtök infót tőle. A Heteknek dolgozik, ott biztos van forrás bőven.

Alfőmérnök 2016.11.24. 22:56:11

s@Mr Falafel: Aristoval én harcban álltam a mandineren (ahonnan amúgy ki vagyok tiltva)... azóta sok minden változott. Lehet, hogy a nemzetközi helyzet fokozódott, de az is lehet, hogy aristo stílusa finomodott, mindenesetre a pestisrácorkra írott karcolatait bírom.

Deannek meg jó a stílusa és az érvekkel sem fukarkodik. Ezért rettegnek tőle a feministák. Antoni Rita pl. azután kiáltott ki vitaképtelennek, miután meglátta, hogy deansdele egyik posztját osztottam meg.
Lehet, hogy vannak jó stílusú genderisták, de az elméletük alapjaiban téves. Van egy jó, asszem norvég dokufilm erről (a hatására tanszékeket szüntettek meg), most nincs kedvem kikeresni, de ha írsz a témáról, majd belinkelem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2016.11.24. 23:08:09

@Alfőmérnök: Á, a Mandi! Én a blogra nem is járok már. A hírfolyamon meg-megjelenek, de nem olyan intenzíven, mint régen.
Emlékszem, hogy te osztottad Aristot, de azóta tényleg megváltozott.

Én egy ideje a 24.hu-n nyomulok facebook profillal. Jó kis elmebajos balos banda. Sokat röhögök rajtuk.

Mostanában visszaszoktam ide is. Régebben is szerettem volna komolyabban menedzselni, de valahogy mindig közbejött valami. Remélem, most nem fog.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2016.11.26. 21:04:18

Jé, jó látni, hogy itt újra kezd lenni valami. A tudomány attól szar, amiért a feminista szüfrazsett szarság is. A kabala szerint a teremtés mindösszesen annyi volt, hogy végtelen semmi két egymást kiegészítő pólusra lett osztva, azaz az "oldalbordájából" mellé lett rendelve a végtelen mindenség. Minden más csak ennek a letükröződése. Érthetőbben: Isten megalkotta a potenciált. Bekötötte a konnektort a hálózatba és mondá: legyen fázis és nulla. Innen kezdve működik a porszívó, mikro, hajszárító, stb. Ha a nulla kijelenti, hogy ő már pedig azonos a fázissal és úgy is viselkedik, akkor természetellenessé válik. A nő nem kefél, a tud(álék)os meg Istennek képzeli magát.

2016.12.19. 15:29:14

@Alfőmérnök:

"Aristoval én harcban álltam a mandineren"

Azért a harcos FIDESZ-pártisága még mindig megvan. Mint ahogy azt is utálom nála, hogy mindenkit betámad, aki kritizálja a FIDESZ-t. Amikor volt egy időszak, amikor még ő is merte őket bírálni (pl. a trafikmutyiról írt remek cikke).

Aztán ő is tud hülyeségeket írni. Deansdale-nek például van egy kritikája, ahol éppen pont Aristo-t cáfolja:
deansdale.blog.hu/2016/08/31/a_magyar_fold_iii_valasz_aristonak

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2016.12.28. 20:07:23

@Ahasverus: szülei valami párttagok, a fidesznek köszönheti, hogy kapott valami főiskolai állást és semmit nem kell cisnálnia egész nap, csak blogot írni, persze h fideszes az ostoba férge

2016.12.29. 09:02:32

@tesz-vesz: Végre valaki, aki a helyén kezeli. Mindenhol azt hallom, mekkora fasza gyerek ez az Aristo, miközben meg egy bértollnok - megtapsolnak egy szellemi zsoldost, hát bravó! A cikkei olvashatóak, még olyan is van, ami kifejezetten jó, de legtöbb esetben plusz élményt nem adnak. (Szerintem teljesen átlagosan alkalmazza a gonzo újságírás fogásait.)Nálam akkor esett a szememben úgy igazán, mikor gúnyolódni kezdett a KLIK ellen tüntetőkön és a Liget-védőkön, vagy amikor élcelődött azokon a szerencsétleneken, akiket az 56-os megemlékezésen megvertek a fideszes nyugdíjasok (valószínűleg egykori munkásőrök) - igaz, egy barátom hölgyismerősének a karját törte el az egyik fidesznyik barom, de Aristo ezeken jókat kacag. Mindenkit kikacag, akinek nem tetszik a fideszes kormányzás. A hasát fogja a nevetéstől. Míg pofán nem basszák, ahogy azt tették G. Fodor Gábor kollégájával is. Számomra minden bértollnok (G. Fodor Gábor, Lánczi András, Aristo), aki betámogatja ezt a korrupt fideszes kurzust, a patkány kategória. Még akkor is, ha olyan vicces módon csipkelődik az ellenzékkel.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2017.08.15. 09:02:39

@Alfőmérnök: A szélerőműves cikk jól odabasz a hazai megújuló energiát prédikáló barmoknak.

Alfőmérnök 2017.08.16. 02:56:37

@Mr Falafel: Több cikk is szól erről. De a lényeg talán ez:
"Gondolom, nem alaptalan a cikk szerzőjének az a véleménye, hogy a párizsi klímaegyezmény
és ezzel az egész „klímavédelem” máris halottnak tekinthető, minthogy a legnagyobb szén‐
dioxid kibocsátok vállalásai egyszerűen cinikusak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a
példamutató éllovas Németország sem tudta eddigi vállalásait teljesíteni, és a teljes
dekarbonizációt ígérő célkitűzése teljesíthetetlen illúzió, akkor megállapíthatjuk, hogy az USA
új kormányának álláspontja (az említett mögöttes érdekekkel együtt is) tiszteletet érdemel.
Az USA legalább nem sumákol. És mindezek után mennyit ér, hogy a hamburgi G20‐ak
csúcstalálkozóján és azóta is a maradék 19‐ek felsorakoztak az USA elnökével szemben és
dacosan kijelentették, hogy tovább haladnak a klímavédelem útján. Ez az út egyre rögösebb
lesz, és egyszer csak véget ér. Remélhetően a szakadék előtt.
A 2030‐ig vállalt célkitűzések szakmai szempontból egyszerűen megmosolyogtatók, hiszen
maga a természet, a hozzátartozó folyamatos klímaváltozás fogja igazolni és bizonyítani,
hogy a vázoltak miatt valóban tovább növekvő szén‐dioxid kibocsátásnak semmi köze sincs a
klímaváltozáshoz. 2030‐ban a klímaváltozásokhoz való alkalmazkodás, és az addigra újra
valós helyét elfoglaló környezetvédelem fogja a kutatókat, a környezetvédőket, az
energetikusokat és általában az embereket foglalkoztatni. A jelenlegi klímahisztéria pedig
feledésbe merül, miközben sokan futnak majd a pénzük után." :)
energiaakademia.lapunk.hu/tarhely/energiaakademia/dokumentumok/201707/vilagszerte_1900_szeneromuvi_blokk_epul.pdf

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2017.08.16. 10:58:33

@Alfőmérnök: Valami elmeháborodott kinevezte a CO2-t gonosznak és onnantól ellene harcolnak. Nekem is van egyetemi tanár ismerősöm, aki ezt tanítja és meg van róla győződve, hogy igaza van. Aztán egy másik ismerősöm is bekapcsolódott, aki a MTA geofizikusa és egy jó kis vitát folytattunk le a témában. Én arra a megállapításra jutottam, hogy a klímakutatók ismeretei hiányosak és nem képesek komplex rendszerként tekinteni a földet és környezetét.
süti beállítások módosítása