Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

Kiegészítő gondolatok Michael Lewis könyve kapcsán

2012. május 03. 15:07 - Schwerer Gustav

Pár érdekes gondolat, ami úgy vélem, kibontásra érdemes:

"-Hogy a fenébe mondhatja az eurózóna egyik tagja, hogy a hiány a GDP 3%-a, amikor a valóságban 15%-a? - teszi fel a kérdést egy vezető IMF-tisztviselő. - Hogy lehet ilyesmit megtenni?

Ekkor a globális pénzügyi rendszert az a kérdés feszíti, hogy mikor dől be Görögország az adósságai miatt. Időnként úgy tűnik, egyedül ez a kérdés számít, mert ha Görögország szépen elsétál a 400 milliárd dolláros tartozással, akkor az európai bankok, amelyek kölcsönadták ezt a pénzt, összeomlanak, és a többi olyan ország, amely már most a csőd szélén táncol (Spanyolország, Portugália) könnyen a nyomdokaiba léphet. De az, hogy Görögország visszafizeti-e a kölcsönt, igazából ahhoz a kérdéshez vezet, hogy Görögország megváltoztatja-e a kultúráját, és ez csak akkor fog megtörténni, ha a görögök is meg akarnak változni. Ha ötvenszer nem hallottam, akkor egyszer sem, hogy a görögöket az "igazságosság" érdekli, és attól forr fel igazán az agyvizük, ha úgy érzik, tisztességtelenül bánnak velük. Nyilván ez nem különbözteti meg őket a Földön élő többi emberi lénytől, de figyelmen kívül hagyja azt, ami igazán érdekes: pontosan mit is tartanak a görögök tisztességtelen bánásmódnak. Szemmel láthatólag nem a politikai rendszerük korruptságát tartják annak. Sem az adócsalást, sem a kisebb kenőpénzek elfogadását az állami szolgáltatások rendszerében. Nem. Az aggasztja őket, amikor egy külső személy - valaki, aki egyértelműen különbözik tőlük, és nem a korlátolt és könnyen érthető önös érdekek vezetik - megjelenik, és kihasználja a rendszerükben rejlő korrupciót."

Michael Lewis: Öszeomlás-Adósságválság, Tőzsdék, Devizapiacok, Alinea kiadó, 2011. 86-87.old

Magyarországon is pont ugyanez van: A Békement valójában ugyanezen "tisztességtelen bánásmód" ellen tiltakozott. Hogy az Eu ne bánjék velünk "tisztességtelenül". Mindezt a "nem leszünk gyarmat" c. jelszó egy 21.századi propaganda-csavarral jól meg is jeleníti.

Amit a cikk írója fölsorolt: adócsalás, korrupció, kenőpénzek (hálapénz), mind-mind nálunk is élesen (és egyre élesebben) jelen van.

Azért vagyunk annyira érzékenyek, hogy a külföldiek "beleszólnak" a magyar belügyekbe, mivel érezzük, hogy vaj van a fülünk mögött, és ahelyett hogy ezzel szembesülnénk, inkább kitámadunk: "Minek pofáztok bele az ügyeinkbe?..."

Inkább végre rendet kéne tenni a fejekben és a lelkekben. Ha a korrupció például a szingapúri szinten állna, akkor a külföld sem pampoghatna, hogy magas a korrupció. Ugyebár? Ilyen egyszerű.

De a háttérhatalom, az elit (fidesz-mszp) és a mögöttük álló tanácsadók (Ron Werber, Birnbaum és Finkelstein), pont ettől félnek legjobban. Hogy végre rend, tisztaság és rend lesz ebben az országban, és akkor megszűnik a hatalmuk, hogy magyar ember a magyar embernek farkasa legyen.

Nekik érdekük, hogy minél átláthatatlanabb legyen a helyzet (bürokrácia és végrehajthatatlan adó- és jogszabályok), hogy minél kevésbé bízzunk egymásban, hogy mindenki csalással tudjon csak fönnmaradni, meg úgy, hogy az embertársát megtapossa. Biciklis: felfele hajlong, lefelé tapos.

Ennek a hatalmas megosztó gépezetnek irányítói: a fidesz, és az mszp.

némileg ellene hat: LMP

teljesen ellene hat: Jobbik.

Sajnos a fideszes véleményformáló propaganda-szócsövek teljes erővel harsogják a gonosz-szemét EU szöveget, amire aztán jön az érzelmi reakció, hogy "nem leszünk gyarmat, bazmeg!" Ahelyett hogy elgondolkodnánk, és elzavarnánk az egész mocskos dk-fidesz-kdnp-mszp bandát. (Az LMP még az elviselhető rossz kategória.) Sajnos csak választások által lehet a fidemszp-t eltávolítani.

Amitől én személyesen tartok, hogy 2014-ben keltenek fideszék egy jó öreg hisztériakampányt, mint az mszp 2002-ben a 23 millió románnal.Akkorra a főellenség a Jobbik lesz. Az üzenet valahogy így fog hangozni : "Ha Jobbik lesz hatalmon, akkor Moszkva bábja leszünk!" "Ha a Jobbik kerül hatalomra, a környező országok hadat üzennek nekünk!" "Ha a Jobbik kerül hatalomra, összeomlik a gazdaság!"stb. egyszerű hisztériakeltés, amire ha ráerősítenek a fideszbérenc csatornák + a kereskedelmi médiák, működni fog. Ez a propaganda természete.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr134486445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.03. 18:48:34

Azok után, hogy szerinted van valami csak bankokra vonatkozó külön kétharmados törvény, miszerint a hitelfolyósításnál engedélyezett a fedezet nélküli bepötyögés, talán nem kéne pénzügyi témákban értekezned. Ennél már csak a jobbikimádat az életképtelenebb szemlélet.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.03. 22:10:20

@biboldó: nem szó szerint törvényről van szó, hanem a MNB rendeletéről, amely a mostani tartalékrátát 2-5% között határozza meg. Törvényerejű rendelet, azt hiszem ez a rendes neve.

Köszi érdeklődésed, továbbra is azt mondok, amit csak akarok.
Külön érdekes a dologban, hogy mintha a régebbiekben te magad óvtál volna a személyeskedéstől.

(Gondolom megkérdezted valami bankár ismerősöd, aki "megnyugtatott", ugye?)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.03. 22:26:46

@Schwerer Gustav: Azt mondasz amit akarsz, én meg azon röhögök amit mókásnak találok.
Ez a törvényerejű rendelet ugyan nem mókás, csak egyszerűen baromság. Nem személyeskedésileg, csupán ténymegállapítás. Ellentmond minden logikának....

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.05.03. 22:39:26

IMF tisztviselés vagy nem, tök mindegy! Lewis személyisége sokkal több annál, mintsem, hogy ilyen vonatkozásban bármerre is biztos voksot húzhassunk a hovatartozásáról. Én először is imádkozom, vagy meditálok, attól függ, hogy a helyzet mit enged (mégse tehetek úgy, mint a muszlimok...bármerre az utcán!) és tudom, hogy csak a szent szellem érintése rakhat irányba még gondolatilag is.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.03. 23:28:10

@biboldó: "Ellentmond minden logikának.... "
a beléd sulykoltnak biztos.

@Richiewise:
Lewis egyébként újságíró, szőke és kékszemű, nordikus karakter. Legalábbis amennyire én meg bírtam állapítani.:)

Szerintem csak a hit és a jócselekedetek számítanak. Különösképpen nem vágytam soha szellemi érintésre, még a szent szellemére sem.
Isten ha akar, úgyis kapcsolatba lép velem, a megszentelő kegyelem által.

Richiewise · http://m.blog.hu/me/menekulttabor/image/nyugi.jpg 2012.05.04. 02:22:57

@Schwerer Gustav:
Most hiába szmájlizod Lewist, mikor ő az általtalunk odakívánt képzettől cseppet sem változik. Oké, értem én a helyzettel összefüggő megközelítésed kapcsát, de ne vedd személyeskedésenek, mikor azt kell mondanom, hogy Leweis kapcsán (úgy érzem, hogy ) egy követ fújsz azsidókkal, ha tetszik, biboldóval főképpen.
Ha meg nem vagy nyitott a szentlélekre...akkkor finoman szólva baszhatod amegüdvözülésed, de ezt értem, oké, ez a te személyes ügyed a Mindenhatóhoz.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.04. 07:55:11

@Richiewise: Mivel Isten teremtett minket, ezért ő ismeri a kulcsot lelkünkhöz.
Akkor lép be hozzánk, amikor csak akar. Szerintem rajtam nem múlik.

A másik: szerintem meg beszélni kell a hibáinkról, társadalmi szinten.
Ha eltakarjuk a hibáinkat, akkor minden megy tovább (romlik tovább) úgy, ahogy eddig.

Természetesen a magas adók, hatalmas bürokrácia nem ami hibánk, értsd: nyilván nem a magyar emberek akarták ezeket a terheket. De attól még ugyanúgy hat ránk, mintha "mi lennénk a hibások". Vágod?

A gyarmatosítók mikor tüzes vízzel meg fertőzött takarókkal mételyezték az indiánokat, nyilván nem az indiánok voltak a hibások, amikor alkoholisták lettek, meg járványos betegek. A szervezetük egyszerűen nem volt fölkészülve az alkoholra (hisz még nem találkozott vele sosem), és a betegségekre sem (fogalmuk sem volt, mit kapnak).

Namost ha egy indián elkezdte volna elemezni, hogy mitől alkoholisták az indiánok, nyugodtan lehetett volna rá mondani, hogy "egy követ fúj a gyarmatosítókkal", hiszen olyanokat ír az indiánokról, hogy isznak mint az állat, hogy elfogadnak mindenféle szar takarókat, stb.

Érted? Egy problémát csakis érzelemmentesen lehet boncolni. Operálni is csak érzelemmentesen lehet, mert ha félsz megvágni a pácienst, akkor meghal. Ennyi. _Miután_ elvégeztük a kárfölmérést, na akkor lehet erkölcsi következtetéseket levonni.
süti beállítások módosítása