Menekülttábor

hajléktalan gondolatok éjszakai szállása

Az igazság a pénzrendszerről és államadósságról

2012. április 04. 18:02 - Schwerer Gustav

Egy informatikus, Gál Marcell előadását szeretném a tisztelt olvasó figyelmébe ajánlani.

Általában az adott terület szakértőjét igyekszem bemutatni, (ez most esetünkben a közgazdászok közül kéne hogy kikerüljön), de kivételt teszek, mivel elmerültem annyira a témában, hogy tudjam, az illető miről beszél, lehet-e hitelt adni szavának.

 

Akinek ez túlságosan porszagú, érthetetlen, illetve az "ősforrásra" vágyik, amiből részben Gál Marcell is merít, annak figyelmébe ajánlom még:

 

Az utóbbi angol nyelvű, de magyar feliratos.

A két film összefoglaló gondolatai (bármely, olvasók általi építő jellegű kiegészítést szívesen veszek):

1) az államadósságot egy év alatt vissza lehetne fizetni, a forintban lévőt mindenképpen.

2)Az egész pénzrendszer egy csaláson, illúzión, trükkön alapszik, amelyet "a bankok általi pénzteremtésnek" (->még pontosabban hitelteremtésnek, mivel a hitelpénz /"számlapénz"/ ugyanúgy pénzként működik, mint a papír- és érmepénz) hívnak.

3)Ezt a pénzteremtést a bankok a "fractional reserve" -> töredékes tartalék rendszere útján valósítják meg.

4) Mivel mindig több pénzt kell visszafizetni, mint amennyi a rendszerben van, ezért a hitelfelvevők, hitelesek egy része eleve bukásra, becsődölésre van ítélve.

5) Megoldás: visszatérni a teljes tartalék (full reserve) rendszerére, ezzel párhuzamosan a nemzet adósságát visszafizetni. Nemzeti és állami tulajdonban lévő bankokat létrehozni, amelyek a hitelezés feladatát részben átvennék a külföldi bankoktól. A külföldi bankok is megmaradnának, de már nem teremthetnének pénzt a semmiből.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulttabor.blog.hu/api/trackback/id/tr444363843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.04. 18:06:26

Egy kicsit korábban akartam ezt közzétenni, de belebonyolódtam egy kis polémiába a mandiner blogon. Ez lefárasztott csöppet.

Mostanra tértem magamhoz szellemileg annyira:), hogy megírjam ezt a posztot.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.04. 19:05:44

@Schwere Gustav: Kaptam egy mélt kb. hasonló tartalommal, csak viccesen előadva. Az emberek döntő része tudja, hogy így van, de a hatalmat gyakorlóknak érdekében áll elmenni a végsőkig.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.04. 19:49:33

@Mr Falafel: Az a legnagyobb geciség, amit alá is húztam.

1) A forgalomban lévő pénzmennyiség mindössze 3-4%-a készpénz (papír, érme)

2)a többi 96-7% virtuális pénz, számlapénz, vagyis HITEL.

Igen, még a te bankbetéted a bankban sem a tiéd, hanem az a bank pénze, csak te kölcsönadtad a banknak. Még a legegyszerűbb folyószámla (amikor bármikor kiveheted a pénzed) is ilyen hitel. az sem a te pénzed. Tehát ha a bank becsődöl, akkor baszhatod.
Persze vannak bizonyos biztonsági keretek, amelyek elvileg ennek a megakadályozására jöttek létre (Basel I-II-III), amelyek egy igazi csődhullám, egy jó öreg "Bank run" (amikor a betétesek egyszerre akarnak a pénzükhöz jutni, ezért "megrohamozzák" a bankot) esetén lószart (sem) érnek.

Eltértem a tárgytól a lényeg: van tehát 96-7% hitel. Ennek a hitelnek a kamat-fedezete (minden egyes hitelt kamatostul kell ugye visszafizetni) több, mint amennyi készpénz (3-4%)van a rendszerben.

Tehát: versenyfutás indul a hitelfelvevők között a pénzért, és eleve garantálja a rendszer, hogy a hitelesek adott százaléka biztos csődbe menjen, mivel a többiek elhappolták előlük a pénzt, hogy a saját hitelüket visszafizessék.

Tehát: amikor aláírunk én, te vagy bárki egy hitelszerződést, tulajdonképpen kötelezzük magunkat, hogy a hitel visszafizetésével legalább egy, de valószínűleg több embertársunkat csődbe visszük.

szavakkal leírhatatlan, mennyire kibaszottul aljas ez a rendszer.

Na és mennyit beszélnek erről a médiában?

kőkemény nulla egész nulla százalékot. ez bassza föl kissé az agyamat.

Az emberek többsége csak annyit érez ösztönszerűen, hogy valami susmus van a rendszerben, de _konkrétan_ már nem tudják elmondani, sőt megfogalmazni sem! Vagy ha mondanak egy-két felületes információt,a felkészültebb közgazdászok, a rendszer csicskái úgy söprik félre őket, mint a szart. Amikor még fiatalabb voltam, zöldfülű ezen témában, velem is eljátszották párszor.

És amit nem tudunk megfogalmazni, az nincs is.

Ezért nagyon fontos, hogy _meg_tudjuk_fogalmazni_, hogy mi a baj, hol a baj.

Másik: amint valaki ezt megpróbálná megoldani, (politikus, közgazdász, stb), kb. fél éven belül halott lenne. Autóbaleset, öngyilkosság, "leesett egy épület tetejéről" (megtörtént eset), vagy Kennedy bácsi módszerével egy jól irányzott fejlövés.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.04. 20:15:23

Megfogadtam, hogy jutubos faszságokra nem fogok reagálni, de akárhová nézek, mintha mindenki megitta volna a locsoló kölnit egy kis arcszesszel lekísérve.
Nem néztem végig ezt az agymenést sem, már a kiindulás rossz. Megtermelt ellenérték nélkül nem a bank vásárol, hanem a hitelfelvevő. Innen kezdve alaptalan csúsztatás az egész okfejtés.

Az aranyérme kivételével minden pénz virtuális.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.04. 20:38:22

@biboldó: Pont annyira tudod miről beszélsz, mint amennyire végignézted, vagy amennyit belenéztél az egészbe.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.04. 20:46:50

@Schwere Gustav: Ismerem az elméletet.
Ne minősíts, hanem inkább egyszer a kurva életben próbálj meg saját gondolatokkal érvelni jutubos faszságok mögé bújás helyett. Ha egyet is értesz vele,akkor is snassz, ha még azt sem mered felvállalni ami neked lejött belőle.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.04. 21:24:25

@biboldó: "Az aranyérme kivételével minden pénz virtuális. "

Az indiánoknak, akiknél a spanyolok keresték az aranyat, még az aranyérme is virtuális volt. (Az indiánok használtak átlyukasztott aranyérméket, díszítés gyanánt). Díszítésen kívül másra nem használták, és amikor a spanyolok elkérték, önmaguktól is szívesen odaadták kezdetben.

Tehát: az indiánoknál még az aranyérmének is lófasz értéke volt

Később amikor már ezen háborúk törtek ki a spanyolok és indiánok között, akkor csinálták az indiánok az elfogott konkvisztádorokkal, hogy lekötözték a földre, kipöckölték a szájukat, és olvadt aranyat öntöttek beléje.

Tehát: nincs univerzális érték, minden pénz tkp. egy idea. Az adja az értékét, hogy _elhiszed_ az értékét.

"Megtermelt ellenérték nélkül nem a bank vásárol, hanem a hitelfelvevő."

Az a bank pénze, amit a hitelfelvevő elkölt. Egyébként a hitelszerződésben csalás történik, hiszen a hitelfelvevő olyanra vállal visszafizetési garanciát, amit még nem is birtokol. Tehát a kocsit vagy a házat még csak azután fogja megvenni, hogy kisétált a bankból, a megkötött szerződéssel.

a modern banki gyakorlat öt alapvető csalása(a fontos dolgokat aláhúztam):

"So, to conclude our investigation, it appears that modern banking practice rests on several distinct violations of Common Law, common sense, and natural justice.

The first violation is the fraud the borrower commits by pledging as collateral, property the borrower does not yet own. And the bank is complicit, as it knowingly accepts the fraudulent pledge as backing for the credit it creates.

The second violation is the failure of the bank to disclose the true nature of the contract. The bank calls it a loan, leading the borrower to believe that he or she is receiving a loan of existing money. But the bank knows full well it has provided only a brand new _promise_to_pay_ simply typed in on a computer screen. A promise that the bank knows it will probably never have to fulfill.

Thirdly, the loan agreement should be invalid. Because impossible contracts are legally invalid.The bank is creating an impossible contract because the conditions required to guarantee that the borrowers have the opportunity to pay off the Principal plus Interest are not met. Unless the system enforces 100% recycling of both Principal and Interest, which it emphatically does not, some borrowers are going to default and lose their collateral, simply due to the systemic shortage of money.

The fourth violation is the violation of natural law by the law of contracts, which confers automatic legitimacy of title on any contract if the contract is sold to a third party for valuable consideration. This violates the principle that one cannot give better title to something than one has.

But perhaps the biggest fraud of all is that most of the people who produce the real wealth of the world are in debt, and at risk of losing everything they have worked for, to bankers who fabricate money out of mere promises to pay.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.04. 21:32:48

@Schwere Gustav: Akkor az ősközösségen és a cserekereskedelmen kívül nem létezik semmi más forma ami igazságosnak mondható?

Nem a bank pénze amit a hitelfelvevő elkölt, hanem a betétes megtermelt java.
Ezért jogos kamatot kap attól, aki már a szerződés aláírásával rendelkezik felette. És az ügyletből részesedést kap a közvetítő is.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.05. 11:52:12

@biboldó: A probléma egyrészt a (kamatos) hitelrendszerben szerkezetében, másrészt magában a pénzrendszer szerkezetében van.

A kamat révén több pénzre van szükség a pénzkínálatban, mint amennyi pénz van a rendszerben. A hitel jelentős részét vagy egészét a bank a *semmiből* állítja elő.

A hitelre fizetendő kamatot viszont még a *semmiből sem* állítja elő, azt a hitelesnek kell "kigazdálkodni", összeszedni valahonnan. Mivel a gazdaságba forgó pénz 96-7%-a hitel, ezért a hiteles a kamat összegét csak egy másik hiteles pénzéből tudja összeszedni.

innentől fogva a pénz fogyó eszköz lesz, amiért versenyfutás indul meg a hitelesek között. Tehát a rendszer lényege, hogy a hiteleseknek több pénzre van szükségük, mint amennyi pénz a rendszerben van.

Ez általában oda vezet, hogy új hitelt vesznek föl a régi hitel kifizetésére... dehát annak a kamatait is ki kell fizetni valamiből.

Ja és vegyük figyelembe, hogy egy mondjuk egy 15%-os kamatozású hitel lejártakor teljesen megszokott dolog, hogy végül kétszer-háromszor annyit fizet vissza a hiteles, mint amennyit eredetileg hitelként fölvett. Gondolom te is ismersz pár ilyen embert, vagy akár te is jártál így. Tehát lófaszt 15% a kamat adott esetben, amikor a gyakorlatban 200-300% a kamat.

Tehát ilyenkor a pénzért való versenyfutás még kiélezettebbé válik.

(Lehet hogy egy kissé szájbarágósan írtam le, de szerintem fontos hogy ezt mindenki megértse, akár más tisztelt olvasó is, aki olvassa.)

"Nem a bank pénze amit a hitelfelvevő elkölt, hanem a betétes megtermelt java."

Ez a népi bölcsesség. "Péter beviszi a pénzt a bankba, amely pénzt aztán a bank kikölcsönzi Pálnak." ugye?

Csak az a baj, hogy ez másképpen van.

A banki tartalékráta (fractional reserve) elvét, és a pénzmultiplikátor-hatást kell itt megérteni.

Ezeket a fogalmakat itt és most nehézkes lenne elmagyaráznom -persze utánuk lehet nézni a neten, inkább egy kérdést tennék fel.

Tegyük föl, hogy hitelt szeretnél fölvenni, mondjuk 5 millió forintot, bemész a bankba, alkalmasnak találnak, kitöltöd a hitelszerződést, garanciát vállalsz stb, végül aláírod, és a számládra utalják a pénzt (ha nincs számlád, csinálnak neked egyet).

azt a pénzt (esetünkben 5 mill. Ft) honnan utalják a bankszámládra?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.05. 20:39:48

@Schwere Gustav: A probléma egyrészt a jutubos megközelítés, ami a pénzpiacot valami önálló ördögi ármányként szemléli. Másrészt meg tipikusan a becsődölt adós mentségkeresése saját balfaszságára.
Annyi igaz, hogy a pénz is árucikk, csakhogy a pénz egyben megvásárolható produktumot is jelent, ergo a produktumok mozgását segíti a pénzpiac. Példádnál maradva, ha aláírok egy szerződést öt milla hitelfelvételre, az esetemben azt jelenti, hogy van egy megrendelésem minek teljesítéséhez szükségem van a hitelre. Kiszámoltam, hogy saját erőt, munkát, szervezést hozzáadva a bulin fogok keresni három misit. Ebből az üzlet zavartalan lebonyolításához adott segítség fejében kamat címszó alatt a banknak kifizetek mondjuk hatszázezret és mindenki jól járt. A bank által utalt ötmillió jöhetett a betétesek pénzéből, a banknak már a kamatokból megkeresett saját tőkéjéből, akár más helyről számára olcsóbban hozzájutható forrásból. Nekem ez tökmindegy, lényeg, hogy a számlámra utalt pénz számomra alapanyagot, energiát és egyéb értékelőállításhoz szükséges konkrét dolgokat jelent.
Ami plusz pénzről te próbálsz beszélni, az a fedezet nélküli pénzkibocsájtás. Ered az államháztartás hiányából, következménye pedig az infláció. Kamatnak ehhez semmi köze.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.05. 22:49:48

@biboldó: "A bank által utalt ötmillió jöhetett a betétesek pénzéből, a banknak már a kamatokból megkeresett saját tőkéjéből, akár más helyről számára olcsóbban hozzájutható forrásból."

Ez kicsit kibővítve ugyanaz amit én is mondtam hogy Péter beteszi a pénzt, amit aztán a bank kikölcsönöz Pálnak.

Á-á. Amikor aláírod a hitelszerződést és a bank ráutalja a pénzt a számládra, akkor valójában úgy utalja át, hogy _abban_a_pillanatban_hozza_létre_, olyan módon, hogy a banki ügyintéző bepötyögi az ötmillió forintot a számítógép billentyűzetén.

Tehát az ötmillió forint azelőtt nem létezett, akkor jött létre. Ennek az 5 millió forintnak max 10%-ára van valamilyen fedezet a jegybanknál, ahol a bankok tartják a tartalékukat.

Tehát a hitelpénz "ex nihilo" a SEMMIBŐL jön létre. NEM a betétesek pénzéből, NEM a bank megtakarításaiból, és NEM bármely más helyről.

Ez a kulcstényező. Ha ezt megérted, akkor összeáll a kép.

Ezért írtam, hogy a kamatot a bank még a semmiből *sem* hozza létre, azért tehát versenyfutás indul meg a hitelesek között.

Ez - hogy bank a hitelpénzt a semmiből hozzák létre- - a kapitalizmus legjobban őrzött mocskos kis titka, "hidden in plain sight", az egyszerű ember azért nem hiszi el, mert az egyszerű embernek a pénz nem adósságot, hanem vagyont, értéket képvisel, és ezért képtelen fölfogni, hogy a pénzt a semmiből hozza létre a bank. (Hiszen: hogyan is lehet értéket - pénzt - a semmiből létrehozni? gondolja az átlagember)

Itt van érthetően elmesélve.

www.youtube.com/watch?v=1JE-IPKzUtY

"Az aranyműves meséje"

Légyszíves kímélj meg a "jútúbos faszság", "túlegyszerűsítő baromság" és egyéb megjegyzésektől. Ha van érdemi kritikád, azt szívesen fogadom.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.05. 23:02:11

@Schwere Gustav: Légy szíves kímélj meg a jutubos faszságoktól. Ha van saját érdemi megvitatni valód, azt szívesen veszem.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.06. 16:07:25

@biboldó: szívből örülök, hogy végülis képtelennek bizonyultál bármiféle érvet fölhozni a saját álláspontot mellett.

csak így tovább...

PS
a jutúb szemléltetés, a hozzászólásomban ott vannak az észérvek, amiket már többször leírtam, (+a megelőző hozzászólásokban is)... never mind...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.06. 16:20:49

@Schwere Gustav: Mit vársz a jutubon szerzett tudásodra válaszul? Mit lehet olyan baromságra észérvként felhozni, hogy a bank csak úgy odapőtyőgi a semmiből a számlámra a hitelként felvett lóvét? Akkor mi a fasznak nekik a kamat, bőven elég lenne a saját számláikra is odapötyögniük tetszőleges összeget?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.06. 16:57:48

@biboldó: Mert a törvény csak a hitelkihelyezéshez engedi ezt meg. Ennyi.

A kamat meg részben az infláció ellen is van. tehát én hiába adok kölcsön (->0% kamat) neked egymilliót, amit tíz év múlva adsz vissza, ha közben összesen 20%-kal kerül minden drágábba, akkor buktam 20%-ot. Ha kamatot számolok föl, ez a probléma elkerülhető, persze ugyanúgy beindul a pénzért folyó hajsza, lásd előző hozzászólásaim.

Ha van bankos ismerősöd, lehetőleg egy közép- vagy felsővezető, nyugodtan lecsekkolhatod az infót a pénzteremtésről... de megkérdezheted a tartalékráta-rendszert és a pénzmultiplikátor-hatást is....

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.08. 20:55:24

Már tudom, mit csináltok. A Mandineren megírta egy nyugi nicknevű kis gyökér.

"nyugi 2012. április 8. 20:37

@Biomechanoid

Beleolvastam a blogba. Röhej. Csak egymás faszát szidolozzátok."

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.08. 21:59:56

@Mr Falafel: Figyelemre méltó stílus.

Néha beleolvasok, de mire ingerem támad beszólni már el is tévedek a dzsumbujban. Ezek szerint csak rá kéne vennem magam, hogy alaposabban megismerjem az ottani szisztémát.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.13. 20:27:56

Sziasztok!

Néhány napig még eltűnőben leszek, mert úton vagyok.

Guszti, írj valami posztot!:-)))

Legyetek kemények!

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.04.13. 21:47:27

@Mr Falafel: Pont most írtam!
Szinkronicitás: egyre gondoltunk!
süti beállítások módosítása